12/28/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Οδηγίες για την εποχική Γρίπη και τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας

Δεκεμβρίου 28, 2022 0
Οδηγίες για την εποχική Γρίπη και τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας

Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας/Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ανακοινώνονται τα εξής:

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμη και τον θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ συχνό πλύσιμο χεριών), απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού της γρίπης και προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. , Κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2022-2023 ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID – 19, γι’ αυτό απαιτείται πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου

- Άτομα ηλικίας 60ετών και άνω

- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με (χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμοσχευμένοι, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικάνευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down).

- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωϊδες και θηλάζουσες.

- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη.

- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν ή κατοικούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα.

- Κλειστοί πληθυσμοί (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών, άστεγοι).

- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά και χοίρους. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Μπορεί να συγχορηγηθεί με το εμβόλιο του κορωνοϊού σε διαφορετικά ανατομικά σημεία. Αναβάλουμε τον εμβολιασμό αν νοσούμε με λοίμωξη COVID-19.

Συνέχεια...

Τελευταία συνεδρίαση σήμερα και για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου

Δεκεμβρίου 28, 2022 0
Τελευταία συνεδρίαση σήμερα και για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28/12, στις 18:00 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σουλίου, με 3 ξεχωριστές ειδικές συεδριάσεις.

Στην 1η, μοναδικό θέμα είναι η "Τροποποίηση Προϋπολογισμού Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2022".

Στη 2η, θα συζητηθεί η "Έγκριση Ισολογισμού του Δήμου Σουλίου οικονομικού έτους 2021" και στην 3η η "Έγκριση και ψήφιση προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης ( Ο.Π.Δ) Δήμου Σουλίου , οικ. έτους 2023".
Συνέχεια...

Jamming session την Παρασκευή στη Μπυραρία Cricket

Δεκεμβρίου 28, 2022 0
Jamming session την Παρασκευή στη Μπυραρία Cricket

Βραδιά Ανοικτού Μικροφώνου και Ανοικτού Αυτοσχεδιασμού

Στη Μπυραρία Cricket, μουσικοί και μουσικά σχήματα κάθε ηλικίας, παρουσιάζουμε τη δουλειά μας, τζαμάρουμε, ανταλλάσσουμε γνώση και εμπειρία, πίνουμε το ποτό μας, γνωριζόμαστε και συζητάμε για αυτά που μας ενδιαφέρουν.

Σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία σε δημιουργούς, συγκροτήματα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες, να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους ή τις καλλιτεχνικές τους ικανότητές τους στο ευρύ κοινό.

Όσοι αγαπάμε και ακούμε μουσική ή συμμετέχουμε σε μουσικά δρώμενα είμαστε εδώ την Παρασευή 30 Δεκεμβρίου 2022 για να δείξουμε τη μουσική μας προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα!
Η όλη προσπάθεια θα υποστηρίζεται ηχητικά.

Πληροφορίες τηλ. 6906196079
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Ηπείρου για το όραμα του... "Αγρότη της χρονιάς"!

Δεκεμβρίου 28, 2022 0
Το ΚΚΕ Ηπείρου για το όραμα του... "Αγρότη της χρονιάς"!

Το όραμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τον πρωτογενή τομέα εξυπηρετεί τους λίγους μεγάλους αγροτοκτηνοτρόφους και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τους λίγους μεγάλους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν "μπίζνες" και να λειτουργήσουν ως "καπιταλιστές" εξυπηρετεί και το όραμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία που αποτέλεσε το κριτήριο για την πρόσφατη βράβευσή του ως «Αγρότης της χρονιάς». 

Αυτοί οι λίγοι μεγάλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί με άλλους επιχειρηματίες είναι οι ωφελούμενοι και από την πρόσφατη έγκριση του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην κοινότητα Μαργαριτίου του Ν. Θεσπρωτίας.

Αυτούς τους λίγους μεγάλους αγρότες και κτηνοτρόφους που επιδιώκουν να βγάλουν από τη μέση τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους που βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα λόγω της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων στηρίζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αλλά και τα κέρδη των μεταποιητικών βιομηχανιών κρέατος και γάλατος που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο ακριβώς όπως ορίζει η ΚΑΠ της ΕΕ. Εξ ου και η εχθρική του στάση απέναντι στους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηντοντρόφων. Η στήριξη που έδωσε για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Οι αυταπάτες που καλλιέργησε ότι με τη συγκρότηση της διεπαγγελματικής φέτας, με την εξωστρέφεια, με τις βιολογικές καλλιέργειες και προϊόντα, με τους ελέγχους στο γάλα, με την πιστοποίηση των προϊόντων, με την ίδρυση του αγροτοκτηνοτροφικού πάρκου στον Κατσικά, με το να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θάρθουν καλύτερες μέρες για όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Κουβέντα δεν έχουμε ακούσει από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που πνίγονται στα χρέη και έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να μείνουν στις καλλιέργειές τους και τα ζώα τους. Κτηνοτρόφοι έχουν φτάσει στο σημείο να μην ταΐζουν σωστά τα ζώα τους ακόμα και να τα σφάζουν. Κουβέντα δεν ακούσαμε για το πρόσφατο κόψιμο αρκετών κτηνοτρόφων από την εξισωτική αποζημίωση με αποτέλεσμα να δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα το συρρικνωμένο εισόδημά τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της διαχρονικής στήριξης και από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου της ΚΑΠ της ΕΕ αποτυπώνονται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι μόνο κατά το χρονικό διάστημα 2009-2020 τόσο ο αριθμός των προβάτων στην Ήπειρο μειώθηκε κατά 42,1% όσο και των αντίστοιχων εκμεταλλεύσεων κατά 48,4% ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των προβάτων ανά εκμετάλλευση. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στα αιγοειδή.

Υπάρχουν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που αντιδρούν στο όραμά του, στην ΚΑΠ της ΕΕ και συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν πανελλαδικά και σε όλους τους νομούς της Ηπείρου. Με τους αγώνες κέρδισαν ανάσες όπως το αφορολόγητο, απέτρεψαν να γίνουν φωτοβολταϊκά, πάρκα στους Δήμους Σουλίου και Ζηρού γιατί χάνονταν βοσκοτόπια καταστρέφονταν αγροτικές δραστηριότητες. Στο δρόμο αυτό πρέπει να συνεχίσουν, σπάζοντας την μοιρολατρία, αφήνοντας «το τίποτα δεν γίνεται» και να δυναμώσουν τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους εκεί που δεν υπάρχουν. Μόνο με τους αγώνες και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΚΑΠ της ΕΕ, των χτεσινών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ μπορούν να εμποδίσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, να πάρουν ανάσες ανακούφισης όπως: μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Καμία αναμονή, καμία προσδοκία από τους τωρινούς και τους μελλοντικούς «σωτήρες» που έχουν για πυξίδα τους, τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφων, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τις κατευθύνσεις της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ της ΕΕ. Με τους αγώνες και δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού και στις εκλογές μπορεί να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος μιας διαφορετικής ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής που θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα και όχι τα κέρδη των λίγων.

Συνέχεια...

Η Π.Α.Ε. Θεσπρωτός για την αποχώρηση του Νίκου Τσιάπου...

Δεκεμβρίου 28, 2022 0
Η Π.Α.Ε. Θεσπρωτός για την αποχώρηση του Νίκου Τσιάπου...

Η Π.Α.Ε. Θεσπρωτός με την σημερινή της ανακοίνωση θέλει να ευχαριστήσει τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Νίκο Τσιάπο.

Η αναπάντεχη εξέλιξη της υγείας του αναγκάζει τον άνθρωπο όπου με την πολυετή εθελοντική δράση, προσφορά, όραμα, στήριξη, αγάπη και ανιδιοτέλεια καταξίωσαν τον Θεσπρωτό ως την μοναδική ομάδα του νομού Θεσπρωτίας στην Superleague 2 του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Η Π.Α.Ε. Θεσπρωτός δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί την απόφαση του κ. Νίκου Τσιάπου, θα στηρίξει σε ό,τι χρειαστεί για την αποκατάσταση της υγείας του, θα διαφυλάξει την τιμή και αξιοπρέπεια του.

Η Π.Α.Ε. Θεσπρωτός θα βρίσκεται στο πλευρό του για όσο καιρό θα χρειαστεί ώστε ο άνθρωπός της να ξανά βρεθεί υγιής, γερός και δυνατός στο γήπεδο.
Ανυπόστατες «ειδήσεις» και «τίτλοι ειδήσεων» σε αναρτήσεις ενός μικρού μέρους του Ηλεκτρονικού Τύπου, μη σεβόμενες την κατάσταση υγείας του κ. Νίκου Τσιάπου, δεν θα δημιουργήσουν το κλίμα που επιδιώκουν για τους δικούς τους λόγους.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία και το καταστατικό, θα πραγματοποιηθούν Διοικητικές ανακατατάξεις ως προς την θέση του Προέδρου που θα οριστεί από τον μεγαλομέτοχο κ. Γιώργο Αραμπατζάκη.
Συνέχεια...

Σήμερα η τελευταία συνεδρίαση του έτους για το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Δεκεμβρίου 28, 2022 0

 Σήμερα η τελευταία συνεδρίαση του έτους για το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας%CE%94%CE%A3%20%CE%9A%CE%95%CE%A0

Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:30’ θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2023.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Ίδρυση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Μείωση δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ' αριθμ. 428/2022 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Μερική τροποποίηση της αριθμ. 121/2004 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου στο σκέλος που αφορά την παράταση της χρήσης μουσικών οργάνων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της οδού «Εθνικής Αντίστασης».
-Εισηγητής: Δονάτος Μαρτίνης - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Κατανομή Δ’ δόσης 2022 στις σχολικές επιτροπές Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς τους και αποζημίωσης εθελοντών σχολικών τροχονόμων.
-Εισηγητής: Ηλίας Λώλης – Δημοτικός Σύμβουλος & Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

ΘΕΜΑ 8ο
Χορήγηση παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ιδιωτικής έκτασης με κοινοτική στην Τ.Κ. Πέρδικας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Καθορισμός ημερομηνίας και χώρου για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.
Συνέχεια...

Διεξήχθησαν οι εκλογές στην Ομοσπονδία Μουργκάνας

Δεκεμβρίου 28, 2022 0
Διεξήχθησαν οι εκλογές στην Ομοσπονδία Μουργκάνας

Με τη συμμετοχή 38 Αντιπροσώπων από 12 Αδελφότητες διεξήχθηκαν οι εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου στα γραφεία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Τη διεύθυνση των εργασιών ανέλαβε ο Γιώργος Οικονόμου, πρώην Πρόεδρος της ΠΣΕ.

Εγκρίθηκαν ομόφωνα ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του απερχόμενου Διοικ. Συμβούλιου. Επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα αγωνιστικής διεκδίκησης άμεσων λύσεων στα διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα των χωριών μας, σε συντονισμό με τη ΠΣΕ και τις Ομοσπονδίες των απόδημων Ηπειρωτών.

Για το νέο ΔΣ εκλέχθηκαν (Με σειρά εκλογής)
Παπαθανασίου Νίκος
Μπότσαρη Βαρβάρα
Ανυφαντής Πάνος
Κόντης Ζήκος
Δήμος Χρήστος
Αθανασίου Γιώργος
Τσαγκάρης Δημήτρης
Κανακόπουλος Δημήτρης
Δήμος Γιώργος
Κωνσταντίνου Κώστας
Πέλεχας Βασίλης

Αναπληρωματικοί: Διώχνος Στέλιος και Τσουκαλά Βάσω

Εξελεγκτική Επιτροπή: Ντρούγκα Ζωή, Τσέκας Αλέξης, Σούκας Βασίλης

Για την ΠΣΕ: Ντρούγκα Ζωή, Τσέκας Αλέξης, Μάχου Ευδοκία
Το νέο ΔΣ μετά τη συγκρότηση σε σώμα θα εκδώσει νέα ανακοίνωση.

Ο πλειοψηφών Σύμβουλος 
Παπαθανασίου Νίκος
Συνέχεια...

Φωτογραφία της φωταγωγημένης Ηγουμενίτσας από δορυφόρο της NASA...!

Δεκεμβρίου 28, 2022 0

 Φωτογραφία της φωταγωγημένης Ηγουμενίτσας από δορυφόρο της NASA...!

Η χώρα μας έχει... φορέσει τα γιορτινά της με τους στολισμούς για τα Χριστούγεννα να είναι το λιγότερο εντυπωσιακοί, μιας και κάθε πόλη έχει το δικό της στυλ, αλλά όλες μαζί είναι εξίσου λαμπερές και έξτρα φωταγωγημένες, κάτι που αποτυπώνεται από το …διάστημα.

Η «Χριστουγεννιάτικη Ελλάδα» λοιπόν καταγράφηκε από δορυφόρο της ΝΑSΑ, και διακρίνεται η καθαρά η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Πάτρα, η Ηγουμενίτσα, τα νησιά του Ιονίου αλλά και η Ρόδος.


Τα νυχτερινά φώτα των ελληνικών πόλεων, όπως είναι αναμενόμενο, είναι πιο λαμπερά, ενώ αξίζει να σημειωθεί επίσης και πως η ομάδα που επεξεργάστηκε την εικόνα ήταν η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βέβαια, στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας, φαίνεται πως τα φώτα του λιμανιού, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά...!
Συνέχεια...

Διακοπή ρεύματος σήμερα σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Πως γιόρτασαν τα Χριστούγεννα οι Θεσπρωτοί...

Δεκεμβρίου 28, 2022 0
Πως γιόρτασαν τα Χριστούγεννα οι Θεσπρωτοί...

Τα Χριστούγεννα του 2022 εορτάστηκαν χωρίς κανέναν περιορισμό, αφού δεν ίσχυαν μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Έτσι τόσο στη διασκέδαση, όσο και στον εκκλησιασμό η προσέλευση ήταν αθρόα και χωρίς απαγορεύσεις.

Την παραμονή των Χριστουγέννων Θεσπρωτοί και στην Ηγουμενίτσα και στην Παραμυθιά και στους Φιλιάτες, αλλά και σε χωριά, βρέθηκαν σε καφετέριες και καφενεία, όπου, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπήρχε μουσικό πρόγραμμα. Είτε με παραδοσιακές ορχήστρες, αλλά και με cd.

To πρωί των Χριστουγέννων οι ναοί ήταν γεμάτοι, ενώ μετά ακολούθησε το εορταστικό τραπέζι, ενώ κάποιοι έκαναν και μικρές εξορμήσεις, λόγω του καλού καιρού, είτε προς την παραλία του Δρεπάνου, είτε προς Πλαταριά ή Σύβοτα ή Σαγιάδα.

Να σημειωθεί ότι η ακρίβεια επηρέασε κάπως τον τρόπο εορτασμού, ωστόσο δεν τον εμπόδισε, έστω και με μεγαλύτερη λιτότητα. Οι περισσότεροι έκαναν τα ψώνια τους τις τελευταίες ημέρες και κυρίως την παραμονή.

Τουρίστες δεν υπήρχαν πολλοί στην περιοχή, σε αντίθεση με τα ορεινά των Ιωαννίνων και της Άρτας, όπου παρατηρήθηκε πολυκοσμία.

Επίσης απόδημοι Θεσπρωτοί δεν μετακινήθηκαν αρκετοί προς τα χωριά τους από την Αθήνα, κάτι άλλωστε, που δεν συνηθίζεται το Χειμώνα.

Εκτός από το κοινωνικό κομμάτι των Χριστουγέννων, δηλαδή το φαγοπότι και την καλοπέραση, υπάρχει και το πνευματικό, που μας θυμίζει την ανάγκη να γεννηθεί ο Χριστός στις καρδιές μας.

Το μεγάλο μυστικό των Χριστουγέννων είναι να μη λησμονήσουμε ότι ο αγώνας μας σ' αυτή τη ζωή αξίζει να στρέφεται προς τα μέσα, να γίνεται στην καρδιά. Το πραγματικό πεδίο διεξαγωγής του "πολέμου" της ζωής είναι η καρδιά. Εκεί γίνεται η μεγάλη αναμέτρηση. Εκεί θα διεξαχθεί η μάχη των μαχών, στην οποία πρέπει να αναδειχθούμε οπωσδήποτε νικητές.

Και θα το κατορθώσουμε, φθάνει να το θελήσουμε και να αποφασίσουμε να "πολεμήσουμε" σωστά. Στον πόλεμο αυτό δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε στο πλευρό μας τον γεννηθέντα Χριστό.

Η. Μ.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα