01/25/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Θεσπρωτία: Συνεχίζονται οι καταγγελίες από τον ιχθυολόγο Χρήστο Λοβέρδο Στελακάτο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιανουαρίου 25, 2020 0
Θεσπρωτία: Συνεχίζονται οι καταγγελίες από τον ιχθυολόγο Χρήστο Λοβέρδο Στελακάτο (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας για τον ιχθυολόγο, που ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του για εκτεταμένη χρήση της καρκινογόνου φορμαλδεΰδης από εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών. Εμφανίζεται σε νέο βίντεο να καταγγέλλει διαδικασίες και μεθοδεύσεις που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν στόχο την ηθική και οικονομική του εξόντωση.

Συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας για τον ιχθυολόγο Χρήστο Λοβέρδο Στελακάτο, που ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του για εκτεταμένη χρήση τοξικών ουσιών και συγκεκριμένα της καρκινογόνου φορμαλδεΰδης από εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών.

Ο ιχθυολόγος δεν έπαψε να υποστηρίζει ότι διώκεται άδικα από την εταιρεία και τις δικαστικές αρχές, ενώ εμφανίζεται σε νέο βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης να καταγγέλλει διαδικασίες και μεθοδεύσεις που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν στόχο την ηθική και οικονομική του εξόντωση.

Ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος αναφέρεται επίσης στην μεγάλη σημασία που έχει για τον ίδιο η αλληλεγγύη, ηθική και οικονομική, που του δίνει δύναμη να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα.

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)


Αναδημοσίευση από: http://www.katiousa.gr/
Συνέχεια...

Η Διοίκηση του ΟΛΗΓ στη σύσκεψη υπό την προεδρία του ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με τις διοικήσεις των 10 Οργανισμών Λιμένων

Ιανουαρίου 25, 2020 0
Η Διοίκηση του ΟΛΗΓ στη σύσκεψη υπό την προεδρία του ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με τις διοικήσεις των 10 Οργανισμών Λιμένων
Σύσκεψη υπό την προεδρία του ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με τις διοικήσεις των δέκα Οργανισμών Λιμένων 

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες (24/1) στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με τη συμμετοχή των Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας, στη διάρκεια της οποίας οι νέες διοικήσεις των λιμένων ενημερώθηκαν για τα σχέδια της κυβέρνησης για το λιμενικό τομέα.
Ο κ. Πλακιωτάκης αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στις νέες διοικήσεις των λιμένων αναφέρθηκε στο πλάνο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα του Ελληνικού λιμενικού συστήματος σε σχέση πάντα με τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι πολύ σύντομα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καθορίζουν τον τρόπο μέσω των οποίων θα μετεξελιχθούν τα λιμάνια της περιφέρειας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θεωρεί ότι τα λιμάνια μπορούν και πρέπει να καταστούν ατμομηχανές ανάπτυξης όχι μόνο της εθνικής οικονομίας, αλλά και της περιφέρειας και κάλεσε τις διοικήσεις των λιμανιών να ενημερώνουν σταθερά τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς για τα όσα σχεδιάζονται.
«Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς των πόλεων στις οποίες βρίσκονται τα λιμάνια, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει είναι κοινωνοί των σχεδιασμών για το μέλλον των λιμανιών», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης.
Στη συνέχεια οι διοικήσεις των λιμένων αναφέρθηκαν εκτενώς στην κατάσταση που συνάντησαν παραλαμβάνοντας τα καθήκοντα τους, ενώ περιέγραψαν και τα επόμενα βήματα τους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικότητας κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ριχάρδος Λαμπίρης και ο Επικεφαλής Στρατηγικής και Συντονισμού Έργων Λιμένων και Μαρινών του ΤΑΙΠΕΔ κ. Θάνος Λιάγκος.
Συνέχεια...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης αύριο στην "Πίτα του Ηπειρώτη"

Ιανουαρίου 25, 2020 0
Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης αύριο στην "Πίτα του Ηπειρώτη"

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος συνεχίζοντας την προσπάθεια προσφοράς σε ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ειδικά σχολεία, δημόσιες δομές προσφύγων καθώς και στα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου καλεί τους Ηπειρώτες που θα συμμετέχουν στην ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 10 π.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, να προσφέρουν είδη ρουχισμού, ατομικής υγιεινής και τρόφιμα μακράς διαρκείας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Σταδίου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας Κοντούλη Νατάσα 6974299856
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Προβολή δύο ταινιών στο θέατρο ΕΣΤΙΑ

Ιανουαρίου 25, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Προβολή δύο ταινιών στο θέατρο ΕΣΤΙΑ

Στο θέατρο ΕΣΤΙΑ στο κτίριο του ΕΙΝ, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 9, λειτουργεί κινηματογραφική αίθουσα 170 θέσεων. Η προβολή πραγματοποιείται από υπερσύγχρονο ψηφιακό σύστημα της Ιαπωνικής NEC, ενώ διατίθεται σύγχρονο σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης (3D) της Eyes3Shut με ενεργά γυαλιά, που υπόσχεται άριστη κινηματογραφική εμπειρία.
Συνέχεια...

Δήλωση Περιφερειάρχη για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων

Ιανουαρίου 25, 2020 0
Δήλωση Περιφερειάρχη για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων 

Η Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων γίνεται βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, μελετών και του διεθνούς διαγωνισμού που προηγήθηκε και πρέπει όλοι να τιμήσουν τις υπογραφές τους, ήταν συμπερασματικά η θέση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη σχετικά με τις προθέσεις Δημάρχων για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. «Για να αλλάξει η σύμβαση, δεν αλλάζει», ήταν η εκτίμησή του. 
Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής: 
«Ήμασταν πρωτοπόροι» στην κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, γιατί το 2019 σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία, όσοι Δήμοι δεν είχαν πετύχει το 50% σε ανακύκλωση, θα επιβαρύνονταν με πρόστιμο, εξήγησε ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει πως έχοντας υπόψη αυτό το ενδεχόμενο, «πρώτο μέλημά μας ήταν να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμο ο κόσμος». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη συνδρομή και συμπαράσταση της Περιφέρειας στους Δήμους στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Εργοστασίου, υπογραμμίζοντας και τα εξής: 
«Η Περιφέρεια Ηπείρου στάθηκε πολύ σε αυτό το θέμα, πρωτοποριακά από όλη την Ελλάδα και για να μη δημιουργηθεί θέμα στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης βοήθησε τους Δήμους. 
Πρώτα- πρώτα τους βοηθήσαμε για τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, με μια σύμβαση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που πληρώνονται από την Περιφέρεια. 
Δεύτερον, βοηθήσαμε οικονομικά κάποιους δήμους που είναι μακρινοί για να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να τελειώσουν οι ΣΜΑ. Καθυστέρηση που δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος θα δουλέψει τους ΣΜΑ. Όλα αυτά τα κάναμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Ηπείρου. 
Θεωρώ ότι οι Δήμαρχοι έπρεπε από καιρό, να έχουν σκεφτεί τι πρέπει να κάνουν. Έχουμε ένα ζήτημα με κάποιους δημάρχους που, ενώ έχουν υπογράψει τις συμβάσεις δεν ανταποκρίνονται. Από τον «Κλεισθένη» προβλέπεται πως θα εισπράττονται τα χρήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε ένα ζήτημα και με την εταιρεία η οποία εγείρει διάφορες αξιώσεις. Καταλαβαίνετε πως εμείς κοιτάμε να κάνουμε τα σωστά έναντι και των δύο «πλευρών». Αυτή είναι η εντολή που έχουμε. 
Θεωρώ ότι και στους ΧΥΤΑ δεν έγινε η ανάλογη δουλειά που έπρεπε καθώς κάποιοι δήμοι έχουν χρέη και προς αυτούς. Δεν έπρεπε με τα ανταποδοτικά τέλη να είχαν τακτοποιηθεί από χρόνια; 
 Δεύτερον οκτώ από τους δεκαοκτώ Δήμους έχουν χρέη στη ΔΕΗ που εισπράττει τα έσοδα από τα απορρίμματα. Αυτά δείχνουν ότι επί χρόνια δεν έκαναν τα πρέποντα. 
Τρίτον, σύμφωνα με τη νομοθεσία μέχρι τέλη Μαρτίου ο καθένας πρέπει να διορθώσει τα τετραγωνικά μέτρα που έχει δηλωμένα στο Δημοτικό φωτισμό, άρα και για τα απορρίμματα, ώστε να μην έχει πρόστιμο. Δεν θα έπρεπε με κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτόματα να γνωρίζουν οι Δήμοι τα τετραγωνικά και να ορίζουν τις τιμές; Αυτά είναι θέματα δικά τους. Εμείς αυτά που αναλάβαμε θα τα τηρήσουμε όπως πρέπει και θεωρώ ότι τιμούμε τις υπογραφές και έχουμε απαίτηση να τις τιμήσουν όλοι».
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ζωντανή μουσική το μεσημέρι στο El Gallo Rojo, στον πεζόδρομο

Ηγουμενίτσα: Ο Δήμος ζητάει πίσω τα οικόπεδα του ΤΕΙ...

Ιανουαρίου 25, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Ο Δήμος ζητάει πίσω τα οικόπεδα του ΤΕΙ...

Η ταφόπλακα που ποικιλοτρόπως μπήκε στη λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης στην Ηγουμενίτσα, προκαλεί συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, είναι ο πρώτος που αντιδρά επισήμως.

Στην πρόσκληση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη, περιλαμβάνεται, ως πρώτο θέμα, η «Ανάκληση των συμβολαιογραφικών πράξεων δωρεάν παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων στο πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, καθότι δεν εκπληρώθηκαν οι σκοποί της παραχώρησης».

Εισηγητής του θέματος είναι ο Δήμαρχος. Τα οικόπεδα που ζητά πίσω ο Δήμος της Ηγουμενίτσας είναι τα δύο από τα τρία συνολικά που είχαν παραχωρηθεί στο πρώην ΤΕΙ. Το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθη (και έμεινε ημιτελής) η φοιτητική εστία και ένα ακόμα 7 στρεμμάτων δίπλα απ’ αυτό (στην 5η Πολεοδομική Ενότητα), όπου με τους τότε σχεδιασμούς του ΤΕΙ επρόκειτο να ανεγερθεί νέο campus.

Τα συμβόλαια παραχώρησης προέβλεπαν την αξιοποίηση των χώρων εντός τρετίας. Αυτό δεν έγινε, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν ο Δήμος Ηγουμενίτσας, θέλοντας να είναι συνεργάσιμος και να στηρίξει τη λειτουργία του ΤΕΙ στην πόλη, δεν ζήτησε πίσω την περιουσία του.
Τώρα πλέον ο χρόνος ανοχής, αλλά και οι ελπίδες στέρεψαν.

Η δημοτική περιουσία πρέπει να επιστρέψει, όπως άλλωστε και οι όροι της παραχώρησης προέβλεπαν, στο Δήμο και στους δημότες.

Και έπεται συνέχεια, καθώς μετά τον Οκτώβριο και εφ’ όσον γίνουν οι μετεγγραφές των υπαρχόντων φοιτητών σε άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, ούτε η έκταση του πρώην Ξενία, θα εξυπηρετεί πλέον τους σκοπούς για τους οποίους παραχωρήθηκε. Και αποτελεί και αυτή δημοτική περιουσία που παραχωρήθηκε δωρεάν!
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο

Ιανουαρίου 25, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα: 

ΘΕΜΑ 1ο 
Ανάκληση συμβολαιογραφικών πράξεων δωρεάν παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων στο πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, καθότι δεν εκπληρώθηκαν οι σκοποί της παραχώρησης. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 2ο 
Έγκριση εκμίσθωσης κτιρίου-γραφείων για τη στέγαση της υπηρεσίας πρόνοιας. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 3ο 
Έγκριση μίσθωσης Αναψυκτηρίου στην πλατεία Γραικοχωρίου. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 4ο 
Απευθείας εκμίσθωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2α του άρθρου 196 του Ν.4555/2018, δημοτικής έκτασης εμβαδού 838,08τ.μ. από το αγροτεμάχιο με αριθμό 925 διανομής κτήματος Πέρδικας στη θέση «Μπογωνέ» της Κοινότητας Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας, στην εταιρεία MARBELLA Α.Ε. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 5ο 
Απευθείας εκμίσθωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2α του άρθρου 196 του Ν.4555/2018, δημοτικής έκτασης εμβαδού 865,41τ.μ. από το αγροτεμάχιο με αριθμό 925 διανομής κτήματος Πέρδικας στη θέση «Μπογωνέ» της Κοινότητας Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας, στην εταιρεία MARBELLA Α.Ε. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 6ο 
Έγκριση 24ωρης λειτουργίας για το έτος 2020 της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 7ο 
Έγκριση λειτουργίας κατά την ημέρα του Σαββάτου, για το έτος 2020, της υπηρεσίας είσπραξης της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας, για την είσπραξη τελών από τη δημοτική αγορά. 
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 8ο 
Μετονομασία οδού στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας. 
-Εισηγητής: Μήτσης Σωτήριος - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 9ο 
Αποδοχή της απόφασης ένταξης και των όρων αυτής για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο: "Προμήθεια εξοπλισμού αίθουσας θεάτρου στο κτίριο της πρώην Μαθητικής Εστίας". 
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 10ο 
Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 193/2016 απόφασης ΔΣ, που αφορά τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Συβότων του Δήμου Ηγ/τσας στα Ο.Τ.2Γ και 9Α. 
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 11ο 
Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και του Δήμου Φιλιατών, για “Διοικητική και τεχνική υποστήριξη σε θέματα Τεχνικής Υπηρεσίας – διάθεση τεχνικού προσωπικού”. 
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ – Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 12ο 
Έκφραση γνώμης επί αιτήματος εξαγοράς τμήματος δρόμου από το τεμάχιο με αριθμό 2895 αγροκτήματος Πέρδικας που έχει απολέσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα (παρ. 8 περ. γ του άρθρου 22 του Ν.4081/2012 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 του Ν. 4235/2014) . 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 13ο 
Συνεργασία του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για την υλοποίηση «Προγράμματος Αγωγής Υγείας σε δημότες» και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για υπογραφή του συμφωνητικού. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 14ο 
Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στην επιτροπή εξέτασης αιτημάτων για την δραστηριοποίηση θαλασσίων μέσων αναψυχής και την έκδοση αδειών σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων χειριστών ταχύπλοων σκαφών, κατά μήκος των ακτών περιοχής δικαιοδοσίας Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 15ο 
Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στην επιτροπή χαρακτηρισμού παραλιών ως πολυσύχναστων χώρων για λήψη θαλάσσιων λουτρών, περιοχής δικαιοδοσίας Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 16ο 
Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στην επιτροπή ανέλκυσης Ναυαγίων πλοίων που ευρίσκονται σε περιοχή δικαιοδοσίας Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας και εκτός ζώνης ευθύνης Οργανισμού Λιμένος Ηγ/τσας. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 17ο 
Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου στην επιτροπή ανέλκυσης Ναυαγίων πλοίων που ευρίσκονται σε περιοχή δικαιοδοσίας και ζώνης ευθύνης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 18ο 
Ορισμός μελών στην Επιτροπή Διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ηγουμενίτσας. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 19ο 
Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου για την περίοδο 2020-2024 στο διοικητικό συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σάρρα που εδρεύει στη Κοινότητα Καστρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 20ο 
Έγκριση της με αριθμ. 8/2020 απόφασης του ΝΠΔΔ “Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας” περί έγκρισης του Πρακτικού καταστροφής υλικού του Α’ Νηπιαγωγείου Γραικοχωρίου. 
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 21ο 
Έγκριση της με αριθμ. 9/2020 απόφασης του ΝΠΔΔ “Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας” περί έγκρισης του Πρακτικού καταστροφής υλικού του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου. 
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας - Αντιδήμαρχος. 

ΘΕΜΑ 22ο 
Έγκριση της με αριθμ. 10/2020 απόφασης του ΝΠΔΔ “Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας” περί έγκρισης του Πρακτικού καταστροφής υλικού του Δημοτικού Σχολείου Πλαταριάς. 
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας - Αντιδήμαρχος. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΔΟΝΑΤΟΣ
Συνέχεια...

Ριζόπουλος: "Περιφερειακότητα: Οι Δήμαρχοι κατάλαβαν, ο Περιφερειάρχης την αρνείται.."

Ιανουαρίου 25, 2020 0
Ριζόπουλος: "Περιφερειακότητα: Οι Δήμαρχοι κατάλαβαν, ο Περιφερειάρχης την αρνείται.." 

Με αφορμή την εν εξελίξει συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, έκανε το εξής σχόλιο: 
«Εύχομαι κατ’ αρχάς, καλή και παραγωγική θητεία στη νέα διοίκηση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, αφού τώρα αναλαμβάνει τυπικά και ουσιαστικά τα καθήκοντά του. Από τα όσα ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ, είμαι χαρούμενος που κάποιοι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στη λέξη και την έννοια της περιφερειακότητας που πρώτη η δική μας παράταξη, εισήγαγε στο πολιτικό λεξιλόγιο της Ηπείρου. Στη διαχείριση των απορριμμάτων, οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες οφείλουν να κάνουν πράξη την περιφερειακότητα, αν θέλουν να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τους δημότες τους, με το αυξημένο κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. 
Αυτό όμως, που δείχνουν να αντιλαμβάνονται έστω και με καθυστέρηση οι Δήμαρχοι, αρνείται να το δει ακόμα και τώρα ο Περιφερειάρχης, ο οποίος με τη γνωστή τακτική του πελατειασμού, του διαίρει και βασίλευε και της πρακτικής του διαρκούς «μπαλώματος», προκειμένου να διορθώσει το δικό του έλλειμμα που είναι η εγκληματική καθυστέρηση στην παράδοση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, επιδοτεί με χρήματα της Περιφέρειας όποιους Δήμους «γουστάρει» για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου. Και γιατί να επιδοτείται κ. Περιφερειάρχα, η μεταφορά των σκουπιδιών στο εργοστάσιο από το Δήμο Ν. Σκουφά και το Δήμο Κ. Τζουμέρκων και όχι ο Δήμος Κόνιτσας, ή ο Δήμος Πάργας; Επειδή πιθανά, ορισμένοι Δήμαρχοι φωνάζουν περισσότερο από άλλους… 
Αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό δεν είναι χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος. Ας το αξιολογήσουν οι πολίτες.
Συνέχεια...

Ομιλία Μάριου Κάτση για τον εκλογικό νόμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιανουαρίου 25, 2020 0
Ομιλία Μάριου Κάτση για τον εκλογικό νόμο (ΒΙΝΤΕΟ) 

Μ. Κάτσης: «Οι προοδευτικές δυνάμεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα πρέπει να δώσουν κυβερνητική λύση και να μη συνταχθούν με μια οπισθοδρομική δεξιά» 

Ο τομεάρχης Ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης στην ομιλία του στον εκλογικό νόμο, τοποθετήθηκε για τη στάση και τις σκοπιμότητες των κομμάτων σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. Ανέφερε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο διεξάγεται παραδοσιακά σε 2 πεδία , το ιδεολογικό αλλά και το μικροπολιτικό με βάση τους πρόσκαιρους σχεδιασμούς του κάθε κόμματος. Αναφέρθηκε στην Νέα Δημοκρατία που παραδοσιακά έχει μια συγκεντρωτική αντίληψη τον κοινοβουλευτισμό σαν να δυσφορεί με τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες βάσης και συναίνεσης. Ο βουλευτής στην ομιλία του αναφέρθηκε στην άστοχη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη που κατηγόρησε την απλή αναλογική για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του 2015. Ενώ στηλίτευσε την θολή στάση του ΚΙΝΑΛ στον εκλογικό νόμο τα τελευταία χρόνια ενώ κατηγόρησε την Ελληνική Λύση ως ακροδεξιό δορυφόρο της ΝΔ. Ο Μάριος Κάτσης κατέληξε ότι οι επόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική και ότι οι προοδευτικές δυνάμεις με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα πρέπει να συνεργαστούν και να δώσουν κυβερνητική λύση, και δεν θα πάρουν το πολιτικό κόστος να συνταχθούν με μια οπισθοδρομική δεξιά. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία: 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 
Συζητάμε σήμερα τον εκλογικό νόμο, τον τρόπο δηλαδή που θα εκλέγονται οι βουλευτές του αντιπροσωπευτικού δημοκρατικού μας συστήματος.Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις διεξάγεται παραδοσιακά στο έδαφος 2 διαφορετικών πεδίων, 
1ον) Το ιδεολογικό, δλδ την άποψη για τη δημοκρατία που έχει το κάθε κόμμα με βάσει τις αρχές και τις αξίες του, 

2ον) Το μικροπολιτικό, δλδ τον πρόσκαιρο τακτικό σχεδιασμό των κομμάτων για τις επόμενες 2 τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις ώστε το εκλογικό σύστημα να τους ευνοεί με βάση τις προβλέψεις τους. 

Πρακτικά τι έχουμε σήμερα; 
Η Νέα Δημοκρατία συνεπικουρούμενη από τον ακροδεξιό-δορυφόρο της την Ελληνική Λύση, καταργούν την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ και η Εν.Κεντρώων σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο το 2016, και επαναφέρουν το bonus των 50 εδρών, με έναν κλιμακωτό τρόπο. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25, ΚΚΕ καταψηφίζουν με βάση τις τοποθετήσεις τους. 
Με βάση τα 2 παραπάνω κριτήρια, το ιδεολογικό πρόσημο και το μικροκομματικό όφελος, βλέπουμε πως τοποθετούνται όλα τα κόμματα: 

Η Νέα Δημοκρατία και παραδοσιακά η Δεξιά, έχει μια συγκεντρωτική αντίληψη τον κοινοβουλευτισμό σαν να δυσφορεί με τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες βάσης και συναίνεσης. Αντιμετωπίζει τους πολίτες ως πελάτες ανταλλάσοντας ρουσφέτια έναντι ψήφων, αλώνει το κράτος εγκαθιδρύοντας το κομματικό κράτος, ελέγχει τις ανεξάρτητες αρχές διορίζοντας πρόσωπα με σύγκρουση συμφέροντος και με κομματικό πρόσημο, διαπνέεται γενικά από μια αριστοκρατική άποψη ότι η εξουσία δεν μοιράζεται, είναι για τους αρίστους. Τα είδαμε πρόσφατα στους διοικητές των νοσοκομείων, στους μετακλητούς χωρίς πτυχίο αλλά με αυξημένο μισθό κλπ. Πρόσφατα με πρόσχημα το επιτελικό κράτος, επιβάλει ένα ακραία πρωθυπουργικό μοντέλο διακυβέρνησης που δεν σέβεται ούτε την εσωκομματική δημοκρατία και συλλογική λειτουργία. Όλα διοικούνται από το Μαξίμου, οι υπουργοί είναι διακοσμητικοί και τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια ανήκουν σε μη εκλεγμένους εκλεκτούς του ΠΘ χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. 
Ενός ανδρός αρχή λοιπόν. Είναι λογικό λοιπόν, να θέλει ένα εκλογικό σύστημα που ο πρώτος τα παίρνει όλα, να κλέβει 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα, να επιβάλλει μονοκομματικές κυβερνήσεις απόλυτης ασυδοσίας. Όσο για τις συναινέσεις εξαντλούνται επικοινωνιακά στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως εκεί. 
Άκουσα χθές τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος αφού αθώωσε αυτούς που πραγματικά έφεραν τον Χίτλερ στην εξουσία, επικαλούμενος το παράδειγμα για την απλή αναλογική την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ξέχασε να πεις ότι, η ΝΔ δεν αρνείται την απλή αναλογική για αντιφασιστικούς λόγους. Την αρνείται όμως γιατί το να κυβερνάς μόνος σου σού επιτρέπει να μη λογοδοτείς για αυτά που κάνεις. Ξεχνάτε όμως κ.κ της ΝΔ ότι αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης χρεοκόπησε τη χώρα και θα το ξανακάνει αν δεν ανακοπεί; 
Μικροκομματικά τώρα η ΝΔ αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι αφού κέρδισε τις εκλογές με το αντι-Συριζα μέτωπο που σύμπτυξε με τα ψέματα στο Μακεδονικό, στο προσφυγικό αλλά και με τη διαπλοκή που ένιωθε ότι απειλείται , νομίζει ότι θα κερδίζει ξανά και ξανά. Δεν υπολογίζετε σωστά οι της κυβέρνησης, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και θα είστε μόνοι , όπως σήμερα και με 50 βουλευτές λιγότερους τουλάχιστον. 
Πάει και η ισοτιμία της ψήφου που μας λέγατε στην ψήφο των ομογενών αφού σήμερα την παραβιάζετε κατάφορα. 
Όσο για την κυβερνησιμότητα που επικαλείστε έχω να σας πω το εξής: 
Κάνετε ένα λογικό σφάλμα εσκεμμένα, όταν αναλύεται παλιότερα αποτελέσματα εκλογών, όπως ο κ. Λιβάνιος, και λέτε , πως δεν θα γινόταν κυβέρνηση με την απλή αναλογική. Η λογική λέει ότι οι πολίτες αλλά και τα κόμματα ψηφίζουν έχοντας τον εκλογικό νόμο στο μυαλό τους. 
Με απλή αναλογική θα κατέβαιναν περισσότερα κόμματα στις εκλογές και ο πολίτης θα αποφάσιζε με περισσότερη ελευθερία κ όχι εκβιαζόμενος από τη λογική της χρήσιμης ψήφου. Π.χ. στην αυτοδιοίκηση όταν εφαρμόστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής βλέπαμε 9 κ 10 παρατάξεις να κατεβαίνουν για να μπορέσουν να συνεργαστούν ενώ με την ενισχυμένη κατεβαίνουν λίγοι και μεγάλοι σχηματισμοί. 
Άρα μη κάνετε άκυρες συγκρίσεις για να στηρίξετε το έωλο επιχείρημα της κυβερνησιμότητας. 
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, σταθεροί στις αξίες της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής που πρεσβεύει η αριστερά και η προοδευτική παράταξη κάναμε πράξη το 2016 την πάγια θέση μας περί απλής αναλογικής με το όριο εισόδου 3% που επιβάλλεται για εθνικούς λόγους. Είμαστε υπέρ των δημοψηφισμάτων, της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας για αυτό και φέραμε σχετικές προτάσεις στην αναθεώρηση του Συντάγματος. 


Για να σας προλάβω γιατί, σας ακούω να λέτε από διάφορες πτέρυγες «είδαμε πόσο σέβεστε τα δημοψηφίσματα το 2015» θα πω τούτο γιατί χρωστάμε επιτέλους μια απάντηση στην προπαγάνδα: 
Την Τετάρτη του δημοψηφίσματος ο Αλ. Τσίπρας έκανε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό (δείτε το βίντεο) και είπε ξεκάθαρα: Θέλουμε το όχι στη συμφωνία για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση και να φέρουμε μια καλύτερη και το όχι δεν είναι εντολή για ρήξη. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Αν λέγαμε άλλα ίσως ήταν και άλλο το αποτέλεσμα και ας πάψει πλέον η σπέκουλα. 
Και μη μας λέτε γιατί δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική το πρώτο 6μηνο. Τότε πασχίζαμε να ανταπεξέλθουμε από την παγίδα της αριστερής παρένθεσης που μας στήσατε εντός και εκτός της χώρας. Έπρεπε δλδ να είχαμε προβλέψει τις εκλογές του Σεπτέμβρη για να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο πιο πρίν; Και θα έπαιρνε 200 έδρες για να ισχύσει από την επόμενη; Αστεία επιχειρήματα. 

Εμείς πιστεύουμε στις προγραμματικές συμφωνίες, στις πολυκομματικές κυβερνήσεις σε προγραμματική βάση και για αυτό είμαστε υπέρ του εκλογικού συστήματος που φέραμε. 
Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στα μικρότερα κόμματα. 
Το ΚΙΝΑΛ μας έχει μπερδέψει καθώς δεν έχει ούτε ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα ούτε σαφή στρατηγική και αποτυπώνεται και εδώ. Έφερε το 2015 πρόταση νόμου για απλή αναλογική, το 2016 που φέραμε τον ίδιο νόμο σε μια πράξη πολιτικού αλτρουϊσμού καταψήφισε και χάρισε έδρες του στη ΝΔ, ενώ σήμερα που καταργείται η απλή αναλογική και επιστρέφουμε πίσω καταψηφίζει ξανά. Ας αποφασίσουν. 
Όσο αναφορά την Ελληνική Λύση σήμερα έπεσαν οι μάσκες. Αφού υπερψήφισαν τον αναπτυξιακό που ήταν γεμάτο από ρουσφέτια στον παρασιτισμό και διέλυε τα εργασιακά, υπερψήφισε το ταξικά μεροληπτικό φορολογικό, τώρα επιστρέφει στην δεξιά πολυκατοικία. Με το σημερινό «ναι» ο κ. Βελόπουλος χαρίζει έδρες του κόμματός του στη ΝΔ, αφού με απλή αναλογική θα έβγαζε περισσότερες έδρες. Το αντάλλαγμα θα φανεί στο μέλλον. Ας απολογηθεί στους βουλευτές του. 
Εν κατακλείδι, εμείς καταψηφίζουμε γνωρίζοντας ότι οι επόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική και πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα πρέπει να συνεργαστούν και να δώσουν κυβερνητική λύση, και δεν θα πάρουν το πολιτικό κόστος να συνταχθούν με μια οπισθοδρομική δεξιά. Αυτό φοβάται η ΝΔ. Θα φροντίσουμε να την επιβεβαιώσουμε. 
Σας ευχαριστώ 
(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα