05/06/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση έργων του Θεόφιλου στο αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας

Μαΐου 06, 2022 0
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση έργων του Θεόφιλου στο αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας

«Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία»
Ολοκλήρωση περιοδικής έκθεσης
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
28 Νοεμβρίου 2021~ 30Απριλίου 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιοδική έκθεση «Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία», η οποία φιλοξενήθηκε για πέντε μήνες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας (28 Νοεμβρίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2022). Η έκθεση τελούσε υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συνδιοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας Covid 19, η έκθεση προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αγιογραφικής παραγωγής του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Δεκαεπτά εικόνες, σεβαστά έργα πίστης αλλά και με αυτόνομη καλλιτεχνική αξία, παρουσιάσθηκαν στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου, με στόχο να αναδείξουν για πρώτη φορά το αγιογραφικό έργο του Μυτιληνιού ζωγράφου, καθώς οι θρησκευτικές εικόνες του Θεόφιλου αποτελούν την λιγότερο προβεβλημένη πτυχή του ζωγραφικού του έργου, ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό.

Θετική αποτιμάται και η ανταπόκριση των σχολικών μονάδων της περιοχής, με περισσότερους από 200 μαθητές και εκπαιδευτικούς να ξεναγούνται στην έκθεση και να ανακαλύπτουν μέσα από τα επεξηγηματικά κείμενα και το εποπτικό-πληροφοριακό υλικό, αλλά κυρίως μέσα από την επαφή με τα εκθέματα, τη δύναμη της ψυχής και της προσωπικότητας του λαϊκού ζωγράφου, τις αρετές και την ειλικρίνεια της τέχνης του, τη ζωντάνια του χρωστήρα του, το προσωπικό εικαστικό του ιδίωμα, που τον καθιέρωσε ως έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους νεότερους Έλληνες ζωγράφους.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού και στη θεματική βραδιά που οργανώθηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της έκθεσης «Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία» το Σάββατο 16 Απριλίου, στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας. Το ιστορικό για την υλοποίηση της πρωτότυπης αυτής έκθεσης, τη βιογραφία και το γενικότερο ζωγραφικό έργο του Θεόφιλου, τη σύνδεσή του με τη γενιά του ’30 αλλά και τις νεώτερες προσεγγίσεις ειδικότερα στο αγιογραφικό του έργο σκιαγράφησαν μέσα από τις ανακοινώσεις τους ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Ιωάννης Χουλιαράς και οι δύο εκλεκτές καλεσμένες κ. Μαρία Μόσχου, Ιστορικός Τέχνης και κ. Μαρία Νάνου, Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης.

Στη θεματική διάρθρωσή της η έκθεση περιλάμβανε τρεις εικόνες του Θεόφιλου, που φιλοτέχνησε γύρω στο 1910, έπειτα από παραγγελία του Βασίλειου Τσιλιβίδη, για το τέμπλο του ναού της Αγίας Παρασκευής στον Λιά Θεσπρωτίας, έντεκα εικόνες από ναούς του Πηλίου και από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, αρμοδιότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και τέλος, τρεις εικόνες από τη συλλογή του Λαογραφικού Κέντρου Κίτσου Μακρή, το οποίο λειτουργεί ως Παράρτημα της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όλες οι εικόνες περιλαμβάνονται στον καλαίσθητο ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης, με ικανό αριθμό από αυτές να δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν ο κ. Ιωάννης Χουλιαράς, Αρχαιολόγος, η κ. Μαρία Νάνου, Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης και η κ. Θεοδώρα Λάζου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος.

Εκ μέρους των διοργανωτών εκφράζονται ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους τους φορείς που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά τους και συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή διοργάνωση της έκθεσης με την παραχώρηση των φορητών εικόνων και των φωτογραφιών:

- Ιερά Μητροπόλις Δημητριάδος και Αλμυρού,

- Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή,

- Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας,

- Δημοτική Πινακοθήκη Λιά,

- Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης,

- Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade,

- Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και του Δήμου Ηγουμενίτσας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Ιωάννης Χουλιαράς
Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Ιωάννης Λώλος
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

Συνέχεια...

Τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή στη Θεσπρωτία

Μαΐου 06, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Παρασκευή στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 45
ΠΕ Θεσπρωτίας 29
ΠΕ Ιωαννίνων 69
ΠΕ Πρέβεζας 61

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.
Συνέχεια...

Παραπομπή του Περιφερειάρχη στο πειθαρχικό για αναθέσεις, μετά από εξέταση καταγγελιών

Μαΐου 06, 2022 0
Παραπομπή του Περιφερειάρχη στο πειθαρχικό για αναθέσεις, μετά από εξέταση καταγγελιών

Στο Πειθαρχικό, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παραπέμπεται ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μετά από εξέταση καταγγελιών για αναθέσεις σε νομικό, που είχαν γίνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, την απόφαση της παραπομπής, που επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί, υπογράφει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Βασίλειος Μιχελάκης.

Συνέχεια...

"Απειλή" Γκριμάλντι για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου!

Μαΐου 06, 2022 0
"Απειλή" Γκριμάλντι για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου!

Τους Τούρκους φοβόμαστε μην μπουν στα λιμάνια μας, αλλά κίνδυνος υπάρχει και από Δυσμάς. Συγκεκριμένα, στους διαγωνισμούς για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των Οργανισμών Λιμένων Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου στην τελική φάση έχει προκριθεί και σχήμα συμφερόντων του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι.

Με δεδομένο ότι χρησιμοποιώντας την ιταλική σημαία (χαμηλές εργοδοτικές εισφορές, επανδρώσεις, φόροι κ.λπ.) ο εφοπλιστής έχει καταφέρει να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στην Αδριατική και να ελέγχει περίπου το 60% της αγοράς, κόντρα στις ελληνικές Super Fast και ΑΝΕΚ, όπως και το γεγονός πως κυριαρχεί περίπου στη μισή κίνηση των γραμμών της Κρήτης, γεννάται εύκολα το ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει να ελέγξει και τα λιμάνια από τα οποία σαλπάρει. Διότι, αν αυτό συμβεί, μπορεί να ευνοήσει περαιτέρω τα πλοία του, εις βάρος των ελληνικών. Για ποιο λόγο, άλλωστε, να θέλει να αγοράσει την Ηγουμενίτσα και το Ηράκλειο, αν αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον του;

Ωστόσο ο Γκριμάλντι ελέγχει και κάποιες προβλήτες σε ιταλικά λιμάνια και γεννάται το εύλογο ερώτημα κατά πόσον τίθεται ζήτημα δεσπόζουσας θέσης και ανταγωνισμού. Τρόπος για να αποκλειστεί από τους διαγωνισμούς μάλλον δεν υπάρχει. Ωστόσο η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους όρους και στις προϋποθέσεις που θα βάλει στις εν λόγω παραχωρήσεις, όποιος κι αν επικρατήσει στους διαγωνισμούς.

Βεβαίως, επειδή το ζήτημα ξεπερνάει τα εθνικά μας σύνορα, αφού αφορά βασική ενδοευρωπαϊκή σύνδεση, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, είναι πιθανόν να την προλάβει η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και να γίνουμε έτσι ακόμα μία φορά ρεζίλι πως δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το επιχειρηματικό παιχνίδι θα είναι δίκαιο ούτε καν στις ακτές μας.

Πάντως, απέναντι στον Γκριμάλντι, τόσο στον διαγωνισμό της Ηγουμενίτσας όσο και σε αυτόν της Κρήτης, έχουν σταθεί σοβαρά ελληνικά σχήματα, που δύνανται να τον εμποδίσουν να υλοποιήσει τους στόχους του.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr
Συνέχεια...

Μ.Κάτσης: "Τεράστια ευθύνη Κυβέρνησης και ΕΣΡ για τη μονομέρεια υπέρ ΝΔ στα ΜΜΕ" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 06, 2022 0
Μ.Κάτσης: "Τεράστια ευθύνη Κυβέρνησης και ΕΣΡ για τη μονομέρεια υπέρ ΝΔ στα ΜΜΕ" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για την Έκθεση Πεπραγμένων 2020 του ΕΣΡ παρουσία του Προέδρου του, τοποθετήθηκε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, συνεδρίαση που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε ζητήσει να διεξαχθεί αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης, λόγω των αποκαλυπτικών ευρημάτων της σχετικά με την απουσία πολυφωνίας των κομμάτων στα ΜΜΕ και την υπέρμετρη προβολή Κυβέρνησης και ΝΔ.

Ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τη συγκυρία μέσα στην οποία διεξάγεται η συζήτηση, όπου εκτός από τα ευρήματα του ΕΣΡ, η χώρα μας έχει γίνει «μαύρο πρόβατο» διεθνώς για διαπλοκή, χειραγώγηση, φίμωση, διώξεις, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ, καθώς και ασφυκτικό έλεγχο ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Πρωθυπουργό, με πολιτικές ευθύνες (συνομοσπονδία ΜFRR 7 έγκριτων διεθνών οργανώσεων του τύπου που συνεργάζεται με την ΕΕ και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα), ενώ παράλληλα η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος κα. Βέρα Γιούροβα έχει επισημάνει προς τα ελληνικά ΜΜΕ ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον πλουραλισμό και την ελευθερία στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου. Ιδιαίτερα για την Έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρία Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, ο Μάριος Κάτσης τόνισε: «Η Ελλάδα κατρακυλά 43 θέσεις την περίοδο 2019-2022 που κυβερνά η ΝΔ και βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη, κάτω από Πολωνία και Ουγγαρία που βρίσκονται υπό έλεγχο για παραβίαση του κράτους δικαίου. Πλέον δεν θα κάνουμε λόγω για Ορμπανοποίηση της Ελλάδας αλλά για Μητσοτακοποίηση της Ουγγαρίας αφού τους έχουμε ξεπεράσει σε ανελευθερία! Είμαστε τελευταίοι και ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων και στην 108η θέση παγκοσμίως ανάμεσα από Μπουρούντι και Ζάμπια. Από την 99η θέση το 2014 επί Σαμαρά, ανεβήκαμε στην 65η θέση το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα κατρακυλήσαμε στην 108η θέση στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ελέγξει τα ΜΜΕ και να καταλύσει τους θεσμούς κάνοντας διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες που έφεραν έσοδα στα Δημόσια ταμεία και ανέβασε τη χώρα στο δείκτη ελευθεροτυπίας, και ήρθε η ΝΔ των λιστών Πέτσα και έσωσε τη δημοκρατία από το λαϊκισμό κατρακυλώντας ανάμεσα σε Μπουρουντί και Ζάμπια στην θέση 108! Οποία υποκρισία!»

Όσον αφορά την απουσία πολυφωνίας στα ΜΜΕ, ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στην τεράστια μονομέρεια υπέρ της προβολής ΝΔ και κυβέρνησης, με μ.ο. 74,8% προβολής στα τηλεοπτικά κανάλια τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μ.ο. προβολής 16.2%. και τα υπόλοιπα κόμματα κάτω από 5%, με τα ποσοστά αυτά προφανώς να μην προσεγγίζουν καν την εκπροσώπηση των κομμάτων ανάλογα με το ποσοστό που πήραν στις εκλογές. «Η πληροφόρηση και η πολυφωνία είναι αναγκαίοι όροι της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος! Δεν είναι κανονικότητα αυτό που ζούμε ως κοινωνία και αυτό που απολαμβάνουν οι πολίτες ως αγαθό της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Δεν είναι αποδεκτό για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου η κοινή γνώμη να βομβαρδίζεται από το τι λέει 1 μόνο κόμμα!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε, ακόμα, στις σοβαρές ευθύνες του ΕΣΡ για την αποτυχία του να φέρει εις πέρας της συνταγματικά οριζόμενης αποστολή του, της διασφάλισης της «αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων».

Σχολίασε ότι το ΕΣΡ διαμαρτύρεται για υποστελέχωση, χωρίς όμως ταυτόχρονα να ζητά δημόσια από την κυβέρνηση περισσότερους υπαλλήλους και χωρίς να διαμαρτύρεται δημόσια για τα 600.000 ευρώ που του έκοψε η κυβέρνηση ΝΔ. Ταυτόχρονα, όσον αφορά ρώτησε τον Πρόεδρο του ΕΣΡ αν έχει προτείνει κάποια διάταξη νόμου που μπορεί να διασφαλίσει ότι το ΕΣΡ θα μπορεί να χρησιμοποιεί απρόσκοπτα τις κυρωτικές του δυνατότητες που του δίνει ο νόμος σχετικά με παραβίαση της πολυφωνίας από συγκεκριμένα ΜΜΕ, διότι το ίδιο το ΕΣΡ επικαλείται απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε μια σχετική ποινή που είχε επιβληθεί στο παρελθόν.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΕΣΡ απάντησε στον Μάριο Κάτση ότι δε ρωτήθηκε πότε από τον αρμόδιο Υπουργό για τη νομοθέτηση της 4ετούς παραγραφής υποθέσεων που πήγαν στο ΕΣΡ από την κυβέρνηση ΝΔ. Τονίστηκε από τον βουλευτή ότι σχετικές υποσχέσεις για παραγραφή υποθέσεων φερόταν να έδινε μέσω SMS ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης προς τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη.

Κλείνοντας, ο Μάριος Κάτσης τόνισε: «Η Ελλάδα χρειάζεται, ξεκάθαρο, δίκαιο και αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας ΜΜΕ. Με κανόνες, λογοδοσία, διαφάνεια, όπου οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν σε Κράτος και εργαζόμενους αυτά που οφείλουν, θα επενδύουν διαφανώς και οι δημοσιογράφοι θα είναι ελεύθεροι και ασφαλείς να επιτελούν το κοινωνικό και συνταγματικό τους ρόλο, με ένα ισχυρό ΕΣΡ που θα ασκεί επιτέλους τις συνταγματικές του αρμοδιότητες».
Συνέχεια...

Τι δεν είπε η Κεραμέως στον Καχριμάνη...!

Μαΐου 06, 2022 0
Τι δεν είπε η Κεραμέως στον Καχριμάνη...!

"Την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως υποδέχτηκε χθες στο Διοικητήριο της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, την οποία ενημέρωσε για πρωτοβουλίες της Περιφέρειας αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση, την υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικά σε ζητήματα κτιριακών υποδομών της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Επίσης αναφέρθηκε και στη σταθερή θέση της Περιφέρειας για στήριξη των πανεπιστημιακών σχολών που λειτουργούν σε Άρτα- Πρέβεζα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν Αντιπεριφερειάρχες και η βουλευτής κ. Μαρία Κεφάλα".

Αυτά αναφέρονται το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου για την επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στον κ. Καχριμάνη. Βέβαια, δεν μπήκαν στον κόπο να μας ενημερώσουν σε τι αναφέθηκε η κα. Κεραμέως και αν συμφωνεί και αυτή στη στήριξη πανεπιστημαικών τμημάτων εκτός Ιωαννίνων. Για να μην το αναφέρουν όμως, μάλλον δεν ειπώθηκε...
Καλά πήγε κι αυτό στην Περιφέρεια, και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συνεχίζουν μέχρι αυτή την ώρα τις γαργάρες ...!
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα