03/08/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Διακοπές ρεύματος την Κυριακή σε Ηγουμενίτσα και χωριά των Φιλιατών

Ηγουμενίτσα: Εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ το Σαββατοκύριακο στον πεζόδρομο

Μαρτίου 08, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ το Σαββατοκύριακο στον πεζόδρομο

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει ότι μετά από επικοινωνία του ΔΕΔΔΗΕ μαζί του, το Σάββατο 9/3/2024 και την Κυριακή 10/3/2024 θα διεξαχθούν εκτάκτως εργασίες εκσκαφής στον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας και πιο συγκεκριμένα επί της οδού 23ης Φεβρουαρίου στο τμήμα από την παραλιακή οδό εθνικής Αντιστάσεως έως και την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, καθώς και επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη σε μήκος 10 μέτρων περίπου, έμπροσθεν του εμπορικού καταστήματος Hondos Center και απέναντι, για λόγους αποκατάστασης βλαβών και συμπλήρωσης νέων αναχωρήσεων στο υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας για την ημέρα της γυναίκας

Μαρτίου 08, 2024 0
Το ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας για την ημέρα της γυναίκας

Την 8η Μάρτη, μέρα τιμής των γυναικείων αγώνων για χειραφέτηση και ισοτιμία, επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ για να ψηφίσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η μέρα της γυναίκας φέτος θα είναι μέρα αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, που επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, να πετύχει θανατηφόρο χτύπημα στο δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στις σπουδές.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα φέρει δίδακτρα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, περικοπές ή κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, της δωρεάν σίτισης και στέγασης των φοιτητών. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού. Συνολικά, σχεδιάζουν μια εκπαίδευση για λίγους κι εκλεκτούς, γι’ αυτό υψώνουν παντού, ταξικούς φραγμούς. Μια λαϊκή οικογένεια πρέπει να ξεζουμιστεί αν θέλει να σπουδάσουν τα παιδιά της ή να «χωνέψει» πως απλά δεν θα σπουδάσουν. Τη μέρα σύμβολο του γυναικείου κινήματος πρέπει να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με διαδηλωτές!

Οι φοιτητές επί 8 εβδομάδες, κόντρα σε συκοφαντίες, απειλές και ανοιχτή τρομοκρατία, επιμένουν να διαδηλώνουν μαζικά και να εμπνέουν με τη μαχητικότητά τους και τον λαό που πλήττεται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική που καταστρέφει τη ζωή του λαού, που κυνικά διακηρύσσει πως όποιος έχει λεφτά μπορεί να σπουδάσει, να έχει υγεία, να ζει! Ο νεολαιίστικος ξεσηκωμός έχει καταφέρει να καθυστερήσει τα σχέδια της κυβέρνησης, που θεωρούσε πως θα ήταν «περίπατος», η κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και ταυτόχρονα, έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε όλο το αστικό μπλοκ. Σε συνδυασμό με τις αγροτικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, υπογραμμίζει ότι στον λαό υπάρχει βαθιά δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική που αναζητά διέξοδο. Οι γυναίκες του λαού στέκονται στο πλευρό της νεολαίας, στηρίζουν τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις για να νικήσουν!

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνουν ευτυχείς που παρακάμπτουν το άρθρο 16 του συντάγματος που λέει ρητά πως η τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι δημόσια και δωρεάν. Με τον ίδιο κυνισμό προσπέρασαν την αστική νομιμότητα για να συγκαλύψουν το έγκλημα που διέπραξαν στα Τέμπη. Με μεγάλη άνεση αθώωσαν τον Λιγνάδη, κουκούλωσαν την υπόθεση του βιασμού της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη και τρομοκρατούν τη 12χρονη στα Σεπόλια, αντί να τη στηρίζουν. Οι νόμοι δεν ισχύουν γι’ αυτούς. Η αστική νομιμότητα χρησιμοποιείται για να καταστείλει τον «απείθαρχο» λαό που αγωνίζεται.

Η πάλη των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι πάλη για την υπεράσπιση του λαϊκού δικαιώματος στις σπουδές. Δένεται με την πάλη για ψωμί, δουλειά, για δωρεάν υγεία, για ασφαλείς φτηνές συγκοινωνίες, για δικαιώματα και ελευθερίες, με την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τα ξεσπιτώματα, την ακρίβεια και τη φτώχεια. Οι εργαζόμενες γυναίκες, οι εργάτριες, οι αγρότισσες, οι φοιτήτριες, οι άνεργες βιώνουν καθημερινά την επίθεση, ως καθημερινό άγχος για να καλυφθούν οι ανάγκες του σπιτιού, ως βία σε βάρος τους. Έχουν να αντιμετωπίσουν τα σπαστά ωράρια, τα άθλια μεροκάματα, τις απολύσεις εγκύων, τον σκοταδισμό της εκκλησίας, την εκπόρνευση, την αμφισβήτηση του δικαιώματος στην άμβλωση, τον τρόμο του πολέμου. 

Η νίκη των φοιτητών θα είναι ήττα της κυβέρνησης και της πολιτικής του συστήματος που υπηρετεί, θα είναι νίκη όλου του λαού! Το γυναικείο κίνημα ως αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού κινήματος, το τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από αυτό. Κάθε νίκη της νεολαίας και του λαού συμβάλει στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των γυναικών, είναι ένα βήμα στον δρόμο που πρέπει να διασχίσει το γυναικείο κίνημα για το σπάσιμο της διπλής καταπίεσης του συστήματος με την ανατροπή του και τη διάλυση όλης της ιδεολογικής σκουριάς που το συνοδεύει.

Συνέχεια...

«Ημέρα Γυναικείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου» από το ΚΕΠ Υγείας και το Κ. Υ. Ηγουμενίτσας

Μαρτίου 08, 2024 0
«Ημέρα Γυναικείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου» από το ΚΕΠ Υγείας και το Κ. Υ. Ηγουμενίτσας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Ημέρα Γυναικείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου» που διοργανώθηκε από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας και το Κ.Υ. Ηγουμενίτσας, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024.

Συνολικά, 20 γυναίκες επισκέφτηκαν τον ειδικά διαμορφωμένο, γι’ αυτό το σκοπό, χώρο στο Πάνθεον, στην Ηγουμενίτσα, για δωρεάν λήψη Τεστ Παπανικολάου, συνταγογράφηση εξετάσεων και ενημέρωση για τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων στη διατήρηση μιας καλής υγείας. Σε όλες τις συμμετέχουσες διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό αυτοεξέτασης μαστού και οδηγίες για τις απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλεται ετησίως μία γυναίκα.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου) αλλά και στο πλαίσιο έναρξης και καθιέρωσης, από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας, μιας σειράς δράσεων πρόληψης υγείας που θα αφορούν αποκλειστικά το γυναικείο πληθυσμό.

Συνέχεια...

Σωματείο υπαλλήλων Θεσπρωτίας: Τιμάμε την ημέρα της γυναίκας, δυναμώνοντας τους αγώνες μας

Μαρτίου 08, 2024 0
Σωματείο υπαλλήλων Θεσπρωτίας: Τιμάμε την ημέρα της γυναίκας, δυναμώνοντας τους αγώνες μας

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ!

114 χρόνια από την απεργία των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, η 8η Μάρτη συνεχίζει να φωτίζει το δρόμο του αγώνα, της συλλογικής οργανωμένης πάλης για την χειραφέτηση και ισοτιμία των γυναικών. Κόντρα στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που σήμερα θέλει τη γυναίκα με σκυμμένο το κεφάλι και εμπορευματοποιεί κάθε της πλευρά.

Ο κλάδος μας συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό εργατριών, εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ, σε συνεργεία καθαρισμού κ.α που μέσα στους χώρους δουλειάς έρχονται αντιμέτωπες με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, απροστάτευτες από ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με δουλειά την Κυριακή. Ακόμη και με φαινόμενα εργοδοτικής τρομοκρατίας, συχνά πολύ καλά συγκαλυμμένης κάτω από το βάρος της πίεσης της ανεργίας και των χαμηλών μισθών εξαιτίας των οποίων οδηγούνται στην αποδοχή « βίαιων» όρων εργασίας. Η ορθοστασία, τα μυοσκελετικά και γυναικολογικά προβλήματα λόγω του βάρους αλλά και λόγω της ανθυγιεινής φύσης, σε ορισμένους κλάδους, της εργασίας αποτελούν καθημερινότητα. Η εγκυμοσύνη αποτελεί αφορμή για απόλυση ενώ η μητρότητα λογαριάζεται σαν εμπόδιο στην εργασία. Όλα αυτά παράλληλα με την υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με την έλλειψη προσωπικού και υποδομών από την οποία« πάσχουν» και το μοναδικό Νοσοκομείο του νομού μας και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΕΠ) με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε ιδιωτικές δομές υγείας όπου το κόστος των προληπτικών εξετάσεων ( τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία κ.α) είναι δυσβάσταχτο ιδίως τώρα με τους μισθούς στα τάρταρα και την ακρίβεια στα ύψη. 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έφερε για την τεκνοθεσία και στα ομόφυλα ζευγάρια, μέσω της παρένθετης μητρότητας, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, ως συνέχεια όλων των αντιλαϊκών – αντεργατικών νομοθετημάτων που έχουν φέρει και έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Στον 21ο αιώνα που έχουν προχωρήσει η επιστημονική πρόοδος και η ψηφιακή τεχνολογία υπάρχουν οι δυνατότητες για:

· Σταθερή δουλειά με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες εργασίας με Συλλογικές Συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας.

· Κατοχυρωμένη Κυριακάτικη αργία.

· Μέτρα υγείας και ασφάλειας

· Ουσιαστική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στο χώρο της εργασίας.

· Σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή, για την προστασία της γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας.

Απέναντί μας έχουμε κυβέρνηση – ΕΕ και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε κοινή σύμπλευση που με την πολιτική που εφαρμόζουν συνθλίβουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ εκμεταλλεύονται άγρια τη γυναικεία εργατική δύναμη, μετατρέπουν τις ζωές των γυναικών σε λάστιχο εξαφανίζοντας τον ελεύθερο χρόνο τους. Σπέρνουν, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, τον πόλεμο σε κάθε γωνιά της γης σκορπίζοντας θάνατο, πένθος, φτώχεια και προσφυγιά.

Μόνο ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας μέσα από τα σωματεία μας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και να βελτιώσει πλευρές της ζωής των εργατριών σήμερα! Βγαίνουμε μπροστά, διεκδικούμε όσα μας ανήκουν. Οργανωνόμαστε, συμμετέχουμε, ενισχύουμε το σωματείο μας, παλεύουμε για τη ζωή μας, για τη ζωή που μας πρέπει τον 21ο αιώνα!

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ladies night στο Glass

Το ARC γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας με ζωντανό λαϊκό πρόγραμμα

Γιορτή της Γυναίκας;;; - Της Ελένης Κύρκου -Σαφάκα

Μαρτίου 08, 2024 0
Γιορτή της Γυναίκας;;; - Της Ελένης Κύρκου -Σαφάκα

Είμαι γυναίκα και θαρρώ
τη μοίρα μου χαράζω
και κάθε Μάρτη, στις οχτώ,
μου λένε πως γιορτάζω!

Μα έχω ένσταση γι' αυτό,
γιατί νομίζω ότι,
μας ξεγελάνε με γιορτές!
Τί γίνεται κατόπι;

Πόσες γυναίκες άτυχες,
στο χρόνο που έχει περάσει,
κακοποιήθηκαν σκληρά
και τη ζωή τους έχουν χάσει;

Πόσες είναι υποτελείς
και σκύβουν το κεφάλι
και υποφέρουν και πονούν
κι' είναι σε μαύρο χάλι;

ΓΥΝΑΙΚΑ!
Είναι το μισό τ' ουρανού,
αν το 'χει καταλάβει,
είναι η μάνα, η σύντροφος,
η κόρη, η αγκάλη!

Παρηγορήτρα στ' άσχημα,
μες στη ζωή, είναι φάρος
και στη φαμίλια πάντοτε,
το στήριγμα κι ο βράχος!

Εμείς δεν χρειαζόμαστε
γιορτές κι άλλες φανφάρες.
Θέλουμε να μας σέβονται
κι ας μη μας κάνουν χάρες!

Μέσα μας μεγαλώνουμε
το μέλλον, την ελπίδα
και είμαστε -θα το καυχηθώ-
στήριγμα στην πατρίδα!

ΓΙ 'ΑΥΤΟ,
θέλω να γιορτάζουμε κάθε μέρα, όλες οι γυναίκες!
Και να είστε όλοι σίγουροι, πως εάν εμείς οι γυναίκες έχουμε μέσα μας γιορτή,
όλη η κοινωνία θα είναι ευτυχισμένη!!!

Ελένη Κύρκου-Σφάκα
Συνέχεια...

Να επανέλθει το όνομα Οσδίνα στο χωριό Πέντε Εκκλησιές Παραμυθιάς...

Μαρτίου 08, 2024 0
Να επανέλθει το όνομα Οσδίνα στο χωριό Πέντε Εκκλησιές Παραμυθιάς...

Του π. Ηλία Μάκου

Ο παλαιός, επί βυζαντινών χρόνων, οχυρωμένος οικισμός της Οσδίνης (Οσδίνα), κατά τους αρχαιολόγους Ουζντίνα, είχε δώσει το όνομά του στο χωριό, που σήμερα ονομάζεται Πέντε Εκκλησιές (οι εκκλησιές του χωριού δεν είναι πέντε, αλλά δεκατέσσερις), καθώς βρισκόταν στη νότια περιοχή του.

Το όνομα του χωριού ως Οσδίνα, αυτό χρησιμοποιούν ακόμη και τώρα οι κάτοικοι, στα μέσα του 20ου αιώνα καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το σημερινό Πέντε Εκκλησιές.

Ορισμένοι στη Θεσπρωτία κρίνουν ότι είναι ιστορικά ορθό και δίκαιο να επανέλθει το όνομα Οσδίνα, καθώς στην περιοχή διασώζονται αρχιτεκτονικά επιτεύγματα από την κλασική-ελληνιστική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Οι Πέντε Εκκλησιές, όπως και η Νεράιδα, στην ίδια γεωγραφική ενότητα, είναι χωριό, που φέρει ιστορία, γι' αυτό και το όνομά του θα πρέπει να αποτυπώνει και να αντανακλά αυτή την ιστορία.

ΔΙΠΛΟ ΤΕΙΧΟΣ

Ο οικισμός της Οσδίνας είναι πυκνοδομημένος, με στενά δρομάκια επικοινωνίας και λιθόστρωτα καλντερίμια. Στο λόφο διασώζεται διπλό τείχος.

Το πρώτο τείχος είναι αρχαίο, ενώ το δεύτερο περιέκλειε τη βυζαντινή πόλη, η οχύρωση της οποίας καταστράφηκε από τους Τούρκους. Ο οικισμός ήκμασε στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά τον 18ο αιώνα εγκαταλείφθηκε και ο χρόνος τον μετέτρεψε σε ερειπιώνα.

Δεν είναι γνωστό πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά ο χώρος.
Στην κορυφή όμως του λόφου υπάρχει αρχαία ακρόπολη έκτασης 0,50 εκταρίων με ψευδοϊσοδομικό τείχος. Ο οχυρός οικισμός φαίνεται ότι καταστρέφεται το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Από την πρώιμη βυζαντινή περίοδο δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε έχουν εντοπιστεί μνημεία.

ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ

Στους μέσους βυζαντινούς χρόνους και σύμφωνα με τις νέες στρατηγικές επιλογές του βυζαντινού κράτους, μπροστά στην απειλή των Σλάβων, των Αράβων και των Φράγκων, φαίνεται ότι επισκευάζονται τα τείχη. Στην οχυρή τοποθεσία, που ελέγχει την κοιλάδα του Καλαμά, αναπτύσσεται ένας δυναμικός οικισμός, ο οποίος πιθανότατα για ένα διάστημα φιλοξενούσε την έδρα της επισκοπής Φωτικής.

Την υστεροβυζαντινή περίοδο αλλά και τους πρώτους χρόνους της τουρκοκρατίας ο οικισμός ακμάζει. Τα γεφύρια επισκευάζονται και νέοι ναοί οικοδομούνται. Στην Στην Οσδίνα ή Ουζντίνα έχει ιδιόκτητους ελαιώνες το πρώτο μισό του 16ου αι. η μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων.

Κατά τη διάρκεια του μεγάλου εξισλαμισμού του πρώτου μισού του 18ου αι. αλλά και των διαρκών ταραχών αυτής της περιόδου, η Οσδίνα εγκαταλείπεται. Οι Οσδινιώτες σκορπίζονται στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, ενώ Τουρκαλβανοί αγάδες της Θεσπρωτίας γίνονται κύριοι του οικισμού και τσιφλικάδες της περιοχής.

ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σ. Δάκαρη, η αρχαία κώμη ήταν μέσου μεγέθους με ακρόπολη 0,10-0,50 εκταρίων και με πληθυσμό γύρω στους 500 κατοίκους. Το ψευδοϊσοδομικό τείχος περιτρέχει όλες τις πλευρές. Λείψανά του διακρίνονται ακόμα στην απόκρημνη δυτική πλευρά, ενώ στην ομαλή ανατολική πλευρά διακρίνονται ίχνη τετράγωνου πύργου. Δύο πύλες είναι ακόμα ορατές. Μία μεγάλη στη βορινή πλευρά -μάλλον η κεντρική- και άλλη μία μικρότερη στη νότια, κοντά στο ποτάμι. Ένα αρχαίο γεφύρι πρέπει να υπήρχε στη θέση νεότερου, του 1628, κάτω ακριβώς από τον οικισμό.

Αρχαία ιερά δεν έχουν εντοπιστεί, είναι όμως πιθανόν οι ναοί της Παναγίας και των Ταξιαρχών να έχουν κτιστεί στη θέση αρχαίων ιερών, αν λάβει κανείς υπόψη του την τετράγωνη στήλη που σώζεται στο γυναικωνίτη των Ταξιαρχών και τους μεγάλους δόμους που χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο του ναού της Παναγίας.

Ο βυζαντινός οικισμός, σε έκταση και πυκνότητα πληθυσμού, ξεπερνά κατά πολύ τον αρχαίο. Τα σπίτια υπερβαίνουν το τείχος και φθάνουν μέχρι τη βάση του λόφου.

Η περίμετρος του βυζαντινού τείχους ταυτίζεται με εκείνη του αρχαίου μόνο στη νότια πλευρά. Στη βορινή έχει υποχωρήσει περίπου 40 μ. προς νότον. Τα λείψανα του διακρίνονται σε όλες τις πλευρές και σώζονται σε διαφορετικό πάντα ύψος. Είναι ασβεστόκτιστο, πλάτους 1.50 μ. Στην τοιχοδομία χρησιμοποιήθηκαν πλακοειδείς ασβεστόλιθοι και παρεμβαλλόμενα σε αραιά διαστήματα κεραμίδια.

Ο πυκνοδομημένος οικισμός καλύπτει ολόκληρη σχεδόν την επιφάνεια του λόφου. Τα μονώροφα και διώροφα σπίτια εκμεταλλεύονται κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας και αφήνουν μεταξύ τους μόνο στενά στριφογυριστά δρομάκια με καλντερίμι. Όλα τα σπίτια είναι ερειπωμένα, πολλά όμως σώζονται σε ύψος που ξεπερνά τα 2-4 μ. Τα περισσότερα είναι χτισμένα με ξερολιθιά ενώ σε άλλα έχει χρησιμοποιηθεί ως συνδετικό κονίαμα το χώμα. Στο ισόγειο διακρίνονται δύο ή και τρία δωμάτια, ενώ αντίστοιχα ήταν πιθανώς και τα δωμάτια του ορόφου. Μικρά ορθογώνια ανοίγματα στο πάχος της τοιχοποιίας, ύψους 0,60-0,65 μ. -οι λεγόμενες σκαλεθούρες- χρησίμευαν ως χώροι αποθήκευσης-ψύξης.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Το κέντρο της κοινωνικής ζωής του οικισμού βρίσκεται μεταξύ των ναών της Παναγίας και των Ταξιαρχών, αφού το πλάτωμα που βρίσκεται μεταξύ των δύο οικοδομημάτων ήταν αρκετό για να καλύψει τις κοινωνικές δραστηριότητες των κατοίκων. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Ουζντίνας εννέα ναοί και μία σκήτη.

Οι τέσσερις βρίσκονται μέσα στον οικισμό και οι υπόλοιποι στη γύρω περιοχή. Οι ναοί του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννου είναι τελείως κατεστραμμένοι, κατασκευασμένοι με ξερολιθιά, με τρίπλευρες αψίδες και μήκος ο πρώτος 17 μ., ενώ ο δεύτερος 9 μ.

Η σκήτη του Αγίου Νικολάου αποτελείται από μικρό σπήλαιο στη δεξιά απόκρημνη όχθη του Καλαμά, την οποία μόνο «εξασκημένοι στους κρημνούς θυπόλυτοι πόδες» μπορούν να επισκεφθούν. Ελάχιστα ίχνη τοιχογραφιών στο Ιερό Βήμα μαρτυρούν την ιερότητα του χώρου. Εκτός από τους ναούς των Ταξιαρχών και της Παναγίας, οι υπόλοιποι είτε είναι ερειπωμένοι, είτε έχουν υποστεί μεγάλες επεμβάσεις.

Συνέχεια...

Χωρίς γαλάζιες σημαίες φέτος οι παραλίες του Δήμου Ηγουμενίτσας - «Ξέχασαν» να υποβάλλουν φάκελο!!

Μαρτίου 08, 2024 0
Χωρίς γαλάζιες σημαίες φέτος οι παραλίες του Δήμου Ηγουμενίτσας -  «Ξέχασαν» να υποβάλλουν φάκελο!!

Χωρίς γαλάζιες σημαίες θα μείνουν για το 2024 οι (4 μέχρι τώρα) παραλίες του Δήμου Ηγουμενίτσας. Κι όχι επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις αλλά επειδή ο Δήμος δεν μερίμνησε έγκαιρα να υποβάλλει τον απαιτούμενο φάκελο!!

Αρχικά ήταν η… φούρια των δημοτικών εκλογών και το διάστημα που ακολούθησε ως την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής μάλλον κύλησε διεκπεραιωτικά.

Έτσι ως τα μέσα Δεκεμβρίου που έληγε η προθεσμία από το Δήμο Ηγουμενίτσας δεν έγινε καμία ενέργεια για την υποβολή του φακέλου.

Το γεγονός ότι δεν υποβλήθηκε φάκελος επιβεβαιώνει ο σημερινός δήμαρχος Παναγιώτης Νταής, ο οποίος έκανε προσπάθεια με την ανάληψη των καθηκόντων του για την υποβολή των αιτήσεων αλλά ήδη ήταν πολύ αργά.

Πέραν αυτού ο Δήμος Ηγουμενίτσας φαίνεται ότι οφείλει και τη συνδρομή του προηγούμενου έτους κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί έστω και εκ των υστέρων.

Το αποτέλεσμα λόγω της ολιγωρίας που υπήρξε είναι πως οι τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες στο Δρέπανο, τη Μέγα Άμμο, το Καραβοστάσι και την Αγία Παρασκευή, φέτος δεν θα κυματίσουν.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Εργασίες στην Εγνατία από την Ηγ/τσα έως την Τύρια... Τι πρέπει να ξέρουν οι οδηγοί

Μαρτίου 08, 2024 0
Εργασίες στην Εγνατία από την Ηγ/τσα έως την Τύρια... Τι πρέπει να ξέρουν οι οδηγοί

Εργασίες θα εκτελεστούν, στο πλαίσιο συντήρησης της Εγνατίας Οδού, από τον ανισόπεδο κόμβο Ηγουμενίτσας μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Σελλών – Τύριας έως και τις 8 Μαρτίου 2024.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών θα γίνουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: 

- Θα διακόπτεται τμηματικά, ανάλογα με το σημείο εκτέλεσης των εργασιών, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή ή στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας ή στη Λ.Ε.Α. του ενός κάθε φορά ρεύματος πορείας. 

- Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την ελεύθερη κάθε φορά λωρίδα κυκλοφορίας του ίδιου ρεύματος πορείας.
Συνέχεια...

8η Μαρτίου: Γυναίκα της Θεσπρωτίας: αδικημένη οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά - Της Άννας Στεργίου*

Μαρτίου 08, 2024 0
8η Μαρτίου: Γυναίκα της Θεσπρωτίας: αδικημένη οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά - Της Άννας Στεργίου*

Η 8η Μαρτίου ως υπόμνηση και τιμή των αγώνων των κλωστοϋφαντριών της Νέας Υόρκης το 1857 για εργασιακά δικαιώματα, αποτελεί μία μέρα που αποδεικνύει πόσα ακόμη πρέπει να κάστρα να ρίξουν οι γυναίκες, για να φτάσουν στην κανονικότητα. Ακόμη και στην Ευρώπη, που οι γυναίκες έχουν κατακτήσει υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις είχε υπολογιστεί πριν την πανδημία ότι θα χρειαστούν 60 χρόνια για να κερδίσουν την πραγματική ισότητα με τους άνδρες.

Μέσα στην πανδημία κι αργότερα η Ελλάδα είδε να συμβαίνουν τρομακτικά πισωγυρίσματα. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη Βουλή τριπλασιάστηκαν οι γυναικοκτονίες από την πανδημία κι έπειτα. Οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη δεν έχουν δημιουργήσει υποστηρικτικό πλαίσιο, που να στέκει πρακτικά απέναντι σε κακοποιημένες γυναίκες, ούτε έχει ψηφίσει θεσμικό πλαίσιο για τις γυναικοκτονίες.

Το κράτος δεν έχει προστατέψει την κακοποιημένη γυναίκα και τα παιδιά της προσφέροντας άμεσα εργασία, στέγη και οικονομική αρωγή αλλά και κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη για να συνέλθει. Μηδενική μέριμνα και για άντρες - κακοποιητές, που αντιμετωπίζονται μόνο κατασταλτικά και δίχως ψυχολογική στήριξη.

- Η Ελλάδα γερνάει και το διχίλιαρο Μητσοτάκη για κάθε νέα γέννα φάνηκε ότι δεν ωφέλησε. Οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους. Τα μεγέθη στην υπογεννητικότητα είναι απογοητευτικά. Η μέση ελληνική οικογένεια δυσκολεύεται ν΄ανταποκριθεί ακόμη και στα έξοδα του ενός παιδιού.

- Η ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου με το νόμο Χατζηδάκη το 2021 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στον εργασιακό τομέα.

- Το Υπουργείο Οικογένειας, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει, αποδείχτηκε μία φούσκα ολκής. Το πρόγραμμα για τις "Νταντάδες της Γειτονιάς" δεν απέδωσε.

- Ακόμη και πολύτεκνες οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα χάνουν τα επιδόματα. Χιλιάδες γονείς σ΄όλη την Ελλάδα δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές.

Η Γυναίκα ως «Συμπλήρωμα» κι όχι ως «Ισότιμη»

Ουδέποτε υπήρξε σοβαρή μέριμνα για τη γυναίκα από δεξιές κυβερνήσεις, που την έβλεπαν ως «συμπλήρωμα» μόνο του άντρα κι όχι ως αυθύπαρκτη οντότητα. Ακόμη και το γεγονός της μαστογραφίας, που είχε προτείνει η μακαρίτισσα αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και το υλοποίησε το υπουργείο Υγείας επί Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το εκμεταλλευθεί πολιτικά, υποβαθμίζοντας το θεσμικό πλαίσιο, απ΄αυτό που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες σε μεγάλο ποσοστό αφήνουν ένα διάστημα την αγορά εργασίας για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους έχει σαφέστατα δυσμενές πρόσημο στη σύνταξή τους. Κι αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις γυναίκες είχαν πάντα κεντροαριστερό κι αριστερό πρόσημο.

- Ο Ανδρέας Παπανδρέου βελτίωσε το οικογενειακό δίκαιο κι άνοιξε το δρόμο για τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία και σταμάτησε τον αναχρονιστικό και ντροπιαστικό θεσμό της προίκας με το νόμο 1329/83.

- Ο Αλέξης Τσίπρας κύρωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κι έφερε για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια την ποσόστωση γυναικών στο 50 – 50, όπου ήταν εφικτό. Αυτό από μόνο του δημιούργησε καλύτερες συνθήκες για την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική.

Δυστυχώς, το μισθολογικό, ψηφιακό και οικονομικό χάσμα στην αγορά εργασίας παραμένει.

Η Ελληνίδα που εργάζεται, αγανακτεί καθημερινά για να τα βγάλει πέρα με τις πολλαπλές υποχρεώσεις, προκειμένου ν΄ανταποκριθεί στα καθήκοντα της συζύγου, της μάνας, της εργαζόμενης, της φροντίδας των ηλικιωμένων ατόμων. Η έλλειψη υποδομών της δημιουργεί περισσό άγχος και αγνοεί τις πραγματικές της ανάγκες.

Στη Θεσπρωτία, η ανεργία κι η υποαπασχόληση χτυπούν αλύπητα τη γυναίκα, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, που κλείνουν οι εποχιακές δουλειές στον τουρισμό ή όταν δεν υπάρχει μεροκάματο στις αγροτικές εργασίες.

Χειρότερα ακόμη είναι τα νέα για τις μονογονεϊκές οικογένειες της Θεσπρωτίας ή για τις ασθενείς, για τις μαμάδες, που έχουν παιδιά ΑμεΑ και η ανταπόκριση από το κράτος είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι λόγω της γενικότερης ανεργίας η Θεσπρωτή μαμά μεγαλώνει παιδιά, που ξέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν εσωτερικοί ή εξωτερικοί μετανάστες. Ηλικιωμένες γυναίκες ζουν μόνες σε κάθε χωριό της Θεσπρωτίας, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν συστηματική συγκοινωνία.

- Η ελληνική ύπαιθρος επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο.

- Στη Θεσπρωτία καμία ουσιαστική παρέμβαση για την ανάπτυξη των πόλεων, πέρα από το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και των λιμενικών υποδομών της περιοχής. Τα τραπεζικά υποκαταστήματα υπολειτουργούν και ταχυδρομικά καταστήματα έκλεισαν.

- Σημείο των καιρών είναι πως στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, όπως κι η προκάτοχός του, Νίκη Κεραμέως άφησαν την ακριτική Ηγουμενίτσα εντελώς έξω από τον ακαδημαϊκό χάρτη, ενώ ενίσχυσαν την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.

Ο θεσπρωτικός λαός οφείλει επιτέλους ν΄αντιληφθεί πόσο μακριά είναι αυτή η κυβέρνηση από τις ανάγκες του και οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ποιος πραγματικά έχει εγκαταλείψει τις ίδιες και τα όνειρά τους.

Το «’Όχι πια» πρέπει να είναι ηχηρό στην ψήφο για την Ευρωβουλή ώστε να σταματήσει η αναπτυξιακή, πολιτιστική, κοινωνική κι οικονομική κατρακύλα της περιοχής.

*Η Άννα Στεργίου, Msc Κοινωνιολογίας - συγγραφέας ήταν υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας το 2023 και είναι μέλος της Γραμματείας Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα