03/31/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Προβληματισμοί Αν. Μπέζα για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στο Σούλι

Μαρτίου 31, 2022 0
Προβληματισμοί Αν. Μπέζα για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στο Σούλι

Το Σούλι είναι εκεί και μας περιμένει;;;

Πριν δύο χρόνια, στις 13 Ιανουαρίου του 2020, σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου με την υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη για το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση επιστημονικής ομάδας για τη σύνταξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και η προγραμματική συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου για την ωρίμανση των σχετικών μελετών.

Πριν ένα περίπου χρόνο, στις αρχές Ιουνίου του 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την παλιγγενεσία, είχα με άρθρο μου τονίσει την ανάγκη για την υλοποίηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διοικητικών παρεμβάσεων και έργων -υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας- με στόχους, την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας του Σουλίου, την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την οργάνωση των υποδομών, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και τη σύνδεσή του με το μύθο του ποταμού Αχέροντα. Γι’ αυτή μου την παρέμβαση υπήρξαν αντιδράσεις ότι «κρούω ανοικτές θύρες» αφού όλα έχουν ήδη δρομολογηθεί…

Πριν λίγες ημέρες, στη νέα επίσκεψη στα Γιάννενα της υπουργού Πολιτισμού για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 2022, ο κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου για την υποβολή πρότασης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην περιοχή του Σουλίου, μέσω του ΕΣΠΑ.

Η απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου να χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση της ανάδειξης του Σουλίου το εργαλείο των ΟΧΕ, που υπάρχει από το 2015, είναι μια πολύ καλή επιλογή! Το περιεχόμενο όμως της πρότασής της, ενώ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δεν περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων που απαιτούνται και που περιέγραψα στην περσινή παρέμβασή μου.

Οι ΟΧΕ αφορούν στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων μιας περιοχής και έχουν μια σειρά από στρατηγικούς στόχους, (από τη διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος μέχρι τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, της καθημερινής ζωής και της απασχόλησης των κατοίκων), και όχι μόνο χαράξεις μονοπατιών και στερεωτικές επεμβάσεις σε κτήρια.

ΥΓ1. Με τους ρυθμούς που προχωράμε, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.

ΥΓ2. Μη μου πει πάλι κάποιος ότι έχω «αλλότριο» σκοπό που κάνω αυτές τις παρατηρήσεις. Ο μόνος μου σκοπός είναι να βοηθηθεί ο τόπος του Σουλίου και οι άνθρωποί του και να «ξεπληρωθεί» το χρέος της Ελληνικής Πολιτείας προς την ιστορία του!
Συνέχεια...

Στον Περιφερειάρχη οι Δήμαρχοι της Θεσπρωτίας για ΣΜΑ, ΒΙΟΠΑΘΕ και ΤΟΕΒ

Μαρτίου 31, 2022 0
Στον Περιφερειάρχη οι Δήμαρχοι της Θεσπρωτίας για ΣΜΑ, ΒΙΟΠΑΘΕ και ΤΟΕΒ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτής στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου συνάντηση του Δημάρχου Σουλίου Ιωάννη Καραγιάννη, του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου και του Δημάρχου Φιλιατών κ. Σπυρίδωνα Παππά με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, παρουσία του Αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Γκίκα Μιχάλη. Εκεί συναντήθηκαν και με το νέο Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων Ταξίαρχο κ. Γιώργο Παππά.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης των τριών Δημάρχων με τον Περιφερειάρχη, αποτέλεσε η έναρξη λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α. Βασιλικού) που βρίσκεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Για το σκοπό αυτό, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των τριών Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου, για την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του Σ.Μ.Α. Βασιλικού. Στόχος είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων για τους Δήμους της Θεσπρωτίας που μέχρι σήμερα τα οδηγούν σε Σ.Μ.Α. της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Κατά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Σουλίου, έθεσε επίσης το θέμα έναρξης λειτουργίας του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) πεδιάδας Παραμυθιάς, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι τρεις (3) Τ.Ο.Ε.Β. της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα του Τ.Ο.Ε.Β. πεδιάδας Παραμυθιάς σε συζήτηση, στην αποψινή συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά.

Σχετικά με το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας (ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.), προγραμματίζεται η άμεση πραγματοποίηση συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για τα προβλήματα λειτουργίας του.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης ενημέρωσε το Δήμαρχο Σουλίου, ότι μετά το Πάσχα και πριν τις εορτές Σουλίου, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση από τη μελετητική ομάδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στο Σούλι, μέρους των μελετών που αφορούν την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στην περιοχή του Σουλίου με σκοπό την συνολική ανάδειξη του ιστορικού χώρου.
Συνέχεια...

Ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 31, 2022 0
Ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, με μοναδικό θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για τα έτη 2020 και 2021.

Στην τετράωρη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, η Πρόεδρος του ΠΑΚΠΟ Ηγουμενίτσας Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Σωτήριος Μήτσης και οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Δήμου, Ιωάννης Γόγολος, Θωμάς Δημητρίου και Δώρης Δήμας.

Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση στον παρακάτω σύνδεσμο:


Συνέχεια...

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Θεσπρωτίας: 6 Απρίλη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Μαρτίου 31, 2022 0
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Θεσπρωτίας: 6 Απρίλη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο Ηγουμενίτσας

6 ΑΠΡΙΛΗ: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
Ενάντια στον πόλεμο, τη φτώχεια και την εργασιακή βαρβαρότητα!

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και η κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαών σε όλο τον κόσμο, ένα δεί-χνουν: Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από το σάπιο σύστη-μα της εξαθλίωσης και της εκμετάλλευσης που γεννά τον πόλε-μο, την προσφυγιά και τη φτώχεια. Όταν οι λαοί δεν γίνονται κρέας για τα κανόνια τους, ξεζουμίζονται για να αυγατίζει το κεφάλαιο τα κέρδη του!

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!

Η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι οι ιμπεριαλιστές του πλανήτη δεν διστάζουν να αιματοκυλή-σουν λαούς και να διαλύσουν χώρες για τα συμφέροντά τους. Οι λαοί και η εργατική τάξη πληρώνουν όλο και πιο ακριβά τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το ξαναμοίρασμα του κό-σμου. Πίσω από τις υποκριτικές δικαιολογίες τους για δήθεν υπεράσπιση της «ειρήνης» και της «δημοκρατίας», ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία προετοιμάζουν τους όρους για μια ακόμη πιο οξυμένη αναμέτρηση. Τώρα που ο πόλεμος ξέσπασε και στην Ευρώπη, ο κίνδυνος ενός γενικευμένου μακελειού είναι πολύ κοντά, το ομο-λογούν και οι ίδιοι.

Την ίδια στιγμή, η ντόπια άρχουσα τάξη μπλέκει τη χώρα μας ολοένα και περισσότερο στα δολοφονικά σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία δεν γίνεται για να στηρίξει τον ουκρανικό λαό. Είναι ένας επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός, μια επίδειξη δουλικότη-τας στους αμερικανονατοϊκούς. Τι άλλο θα περίμενε κανείς από την ντόπια άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις της, την τωρινή και τις προηγούμενες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ), που έχουν με-τατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη νατοϊκή βάση; Αυτοί που σήμερα δήθεν νοιάζονται για τον ουκρανικό λαό, είναι αυτοί που εδώ και δεκαετίες υπονομεύουν τη ζωή και το μέλλον του ελλη-νικού λαού, αλλά και των λαών της περιοχής.

Να βγούμε μαζικά στο δρόμο! Λαός και εργαζόμενοι να κατα-δικάσουμε τη ρωσική ιμπεριαλιστική εισβολή. Να καταδικάσου-με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που έστρωσαν το δρό-μο γι’ αυτό το μακελειό περικυκλώνοντας τη Ρωσία. Να καταδι-κάσουμε την υποτελή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της εξαρτημένης από τους ιμπεριαλιστές ντόπιας άρχουσας τάξης, που μπλέκουν τη χώρα στα σχέδια των μεγαλύτερων φο-νιάδων του πλανήτη!

ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Ο αγώνας ενάντια στο σφαγείο που έστησαν οι ιμπεριαλιστές στην Ουκρανία δεν είναι μόνο ένδειξη αλληλεγγύης στον δοκιμα-ζόμενο ουκρανικό λαό. Είναι αγώνας για τα συμφέροντα συνολι-κά των λαών και της εργατική τάξης. Είναι αγώνας ενάντια στο ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα που καταδυναστεύει τους λαούς. Ένα σύστημα που ακόμη και μέσα από την πολεμική σφαγή συνεχίζει να κερδοφορεί. Ένα σύστημα που θα εκμε-ταλλευτεί τον πόλεμο για να χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα, να βυθίσει τις πλατιές λαϊκές μάζες στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

Όταν οι μισθοί πείνας και οι πενιχρές συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, όταν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι λαού και εργαζομένων αγωνίζεται για την επιβίωση:

• Πρέπει να αποδεχτούμε ως «αναγκαίες» τις υπέρογκες εξοπλι-στικές δαπάνες!

• Πρέπει να αποδεχτούμε ως «μοιραίες» τις τεράστιες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τα καύσιμα και τα τιμολόγια ρεύμα-τος και φυσικού αερίου!

• Και φυσικά, πρέπει να θεωρείται «δεδομένο» ότι κάθε συζήτη-ση περί αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις είναι από την αρχή της καταδικασμένη να προσκρούσει στον «τοίχο» της «αντικειμε-νικής αδυναμίας» των εργοδοτών να τα βγάλουν πέρα!

Κι ας συνεχίζεται αμείωτη η απροκάλυπτη κερδοφορία μιας ολόκληρης αλυσίδας κεφαλαιοκρατών που εκμεταλλεύονται την πολεμική σύγκρουση για να κάνουν «χοντρές μπίζνες». Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια δεν μπορούν να πείσουν κα-νέναν! Προσπαθούν να διασκεδάσουν την οργή και την αγανά-κτησή μας, για να μην διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ!

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αντισταθούμε στην ιμπεριαλιστική-καπιταλιστική βαρβαρότητα, στην πολι-τική της φτώχειας, της πείνας, της εξαθλίωσης και του πο-λέμου. Πρέπει να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας! Να αντι-σταθούμε στην φοροληστρική πολιτική που ρίχνει τα βάρη στις δικές μας πλάτες!

Κόντρα στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που όλο αυτό το διάστημα κάνουν τα πάντα για να περάσει αδιαμαρτύ-ρητα η αντεργατική πολιτική! Η προκήρυξη της γενικής απεργί-ας στις 6 Απρίλη δεν μπορεί να ξεπλύνει το βρώμικο ρόλο τους. Δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία τους μην τυχόν και οι εργαζό-μενοι βγουν στο προσκήνιο!

Κόντρα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που φο-βάται τους αγώνες μας και γι’ αυτό βάζει τον συνδικαλισμό στο γύψο! Με το ν. 4808/2021 ποινικοποιεί τον ανεξάρτητο και ταξικό συνδικαλισμό. Βαφτίζει παράνομες τις απεργίες, διώκει αγωνιστές και φακελώνει τα σωματεία μας!

Να μην αποδεχτούμε καμία εφαρμογή του ν. 4808/21. Ο αγώνας για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ του είναι μονόδρομος, και πρέ-πει να δοθεί από το σύνολο των εργαζομένων!

ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ!

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΙΡΗ ΤΟΥΦΕΚΙΑ

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ • ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ • ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ • ΈΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4808/21! - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ!
Συνέχεια...

Το Δ.Σ. του νέου Ομίλου Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ»

Μαρτίου 31, 2022 0
Το Δ.Σ. του νέου Ομίλου Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ»

Όμιλος Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ»

Ηγουμενίτσα 30 - 03- 22
Αριθμός πρωτ.: 1

Σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου

Οι αρχαιρεσίες του Ομίλου μας, η σύσταση του οποίου αναγνωρίστηκε πρόσφατα από το αρμόδιο Δικαστήριο, έγιναν στις 11- 3- 2022.

Η σύνθεση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 18-3-22, είναι η εξής:

Πέτρος Ζήγος του Γεωργίου – Πρόεδρος

Νικόλαος Κάτσιος του Ευαγγέλου – Αντιπρόεδρος

Παναγιώτης Γόγολος του Ιωάννη – Γενικός Γραμματέας

Παναγιώτης Νταής του Βασιλείου – Ταμίας

Σωτήριος Γιάκης του Χαρίση – Μέλος

Κωνσταντίνος Τσάτσας του Λεωνίδα – Αναπληρωματικό Μέλος

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Γεώργιος Καπρινιώτης του Κωνσταντίνου
Ευάγγελος Ζάγκας του Κωνσταντίνου
Φώτιος Δημητρίου του Αλεξάνδρου

Σκοπός του Ομίλου είναι η δημιουργία ενός ελεύθερου και αδέσμευτου βήματος προβληματισμού για τη μελέτη και αντιμετώπιση των οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, εθνικών και πολιτισμικών προβλημάτων και τη διαμόρφωση προτάσεων καθώς και για την κατά το δυνατόν ευρύτερη διάδοση και εκτενή ανάπτυξη αυτού του προβληματισμού, στα πλαίσια του αναφαίρετου δικαιώματος ελευθερίας γνώμης και έκφρασης κάθε ανθρώπου, το οποίο προστατεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμα της χώρας μας καθώς και από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Επιπλέον, αδήριτος σκοπός του Ομίλου είναι η υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων στους αιρετούς, τους τοπικούς φορείς και γενικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την προώθηση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Θεσπρωτών εν γένει και των διαβιούντων, ανεξαρτήτως καταγωγής, στη Θεσπρωτία, ημεδαπών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματέας
Πέτρος Γ. Ζήγος               Παναγιώτης Ι. Γόγολος
Συνέχεια...

Τα κρούσματα σήμερα Πέμπτη στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Μαρτίου 31, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Πέμπτη στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 82
ΠΕ Θεσπρωτίας 46
ΠΕ Ιωαννίνων 221
ΠΕ Πρέβεζας 81

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.099, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.030.429 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 177 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.525 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.510 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 355 (65.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 92.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 209 (58.87%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (41.13%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.459 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 457 (ημερήσια μεταβολή -3.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Συγκέντρωση του ΚΚΕ αύριο στην Ηγουμενίτσα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Μαρτίου 31, 2022 0
Συγκέντρωση του ΚΚΕ αύριο στην Ηγουμενίτσα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Παρασκευή 1 Απριλίου, στις 7 μμ στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, το λαό της Θεσπρωτίας στην συγκέντρωση του ΚΚΕ για να ακουστεί δυνατά:
- Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
- Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας.
- Δεν δεχόμαστε να πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό του πολέμου, την ακρίβεια και τη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια που εξανεμίζουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον είναι:
- Να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.
- Ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού μας, στον δρόμο για να ξεμπερδεύουμε με το σύστημα που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Όλοι στην συγκέντρωση του ΚΚΕ την Παρασκευή 1 Απριλίου, στις 7 μμ στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.
Συνέχεια...

Εργαστήριο: "Τέχνη και Συναισθήματα. Οι σκέψεις μέσα από τα χρώματα" από το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου

Μαρτίου 31, 2022 0
Εργαστήριο: "Τέχνη και Συναισθήματα. Οι σκέψεις μέσα από τα χρώματα" από το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου

Σάββατο 9/4/2022

Η Τέχνη μπορεί να βοηθήσει να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου, 10:00-13:00 στον αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου Μαυρουδίου, πειραματιζόμαστε δουλεύοντας με μια σύνθετη χρωματική παλέτα συναισθημάτων: χρώματα, πινέλα, σχήματα και αντικείμενα δίνουν μορφή και νόημα στις σκέψεις και τις λέξεις.

Οδηγός μας, για να εξερευνήσουμε αυτούς τους χρωματικούς εννοιολογικούς και συναισθηματικούς χάρτες θα είναι η Loreto Oyarzún, πτυχιούχος Καλών Τεχνών, Gerrit Rietveld Academy, Amsterdam.

Το εργαστήριο διοργανώνεται από το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου και απευθύνεται σε ενήλικες. Ο αριθμός συμμετεχόντων θα είναι είκοσι πέντε (25). Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν.


Επικοινωνία:
Τηλ.: 6986733756

Συνέχεια...

Την Κυριακή η απονομή του τροπαίου στον ΕΡΜΗ Ηγουμενίτσας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Γ. Βαρουφάκης στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας: "Έχουμε μια καθαρή περίπτωση αποικιοκρατίας..."

Μαρτίου 31, 2022 0
Γ. Βαρουφάκης στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας: "Έχουμε μια καθαρή περίπτωση αποικιοκρατίας..." 

Γ. Βαρουφάκης στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας: Έχουμε μια καθαρή περίπτωση αποικιοκρατίας που χρησιμοποιεί την πτώχευση του ελληνικού κράτους για να περάσει αυτό το λιμάνι σε κάποιον ιδιώτη

Στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρέθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη, καθώς και μέλη και στελέχη του ΜέΡΑ25 Ηγουμενίτσας, για να εκφράσουν την εναντίωση τους στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε σχετικά: "Κάθε λιμάνι είναι ένα μονοπώλιο. Όταν θα έρθει αυτό το πλοίο θα έρθει σε αυτό το λιμάνι. Το μονοπώλιο ποτέ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αγορά. Όταν το δίνεις το λιμάνι σε έναν ιδιώτη του δίνεις το δικαίωμα ουσιαστικά να αποσπά χρήμα, προσόδους από το Δημόσιο, από τον τόπο. Το χειρότερο, δεν είναι ένα απλό λιμάνι το οποίο ιδιωτικοποιείται, είναι ένα λιμάνι το οποίο έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και κάθε δεκάρα που θα πάρει το ΤΑΙΠΕΔ, που θα είναι ελάχιστες δεκάρες σε σχέση με τις προσόδους που θα μπορούν να αποσπά από τον τόπο αυτόν ο ιδιώτης που θα το πάρει, θα πάει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην τρόικα. Μια τρόικα που πρώτον δεν έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα, αντίθετα με τον τόπο αυτόν που τα έχει. Μη ξεχνάμε ότι η τρόικα στο κέντρο της έχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει τυπώσει 5,5 τρισεκατομμύρια, τα τυπώνουνε. Εδώ έχουμε μια καθαρή περίπτωση αποικιοκρατίας που χρησιμοποιεί την πτώχευση του ελληνικού κράτους για να περάσει αυτό το λιμάνι σε κάποιον ιδιώτη, δεν ξέρουμε σε ποιον από τους 7 που "χτυπάνε" σήμερα θα το πάρει. 

Αυτός που θα το πάρει δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι που δεν προσφέρεται σήμερα. Το μόνο που θα κάνει είναι να εξάγει χρήμα από αυτό τον τόπο, χρήμα το οποίο θα καταλήξει στα Cayman islands. Δεν είναι ούτε υπέρ του καπιταλισμού αυτό που γίνεται, ούτε υπέρ του σοσιαλισμού, σίγουρα δεν είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι υπέρ κάποιων ιδιωτών, ολιγαρχών που συνδέονται με τα συμφέροντα της τρόικας και των δανειστών. Μια καθαρή κλασική βάρβαρη περίπτωση αποικιοκρατίας. 

Για αυτό εμείς στο ΜέΡΑ25 εναντιωνόμαστε σε αυτό που θα γίνει σε αυτό το λιμάνι εδώ και ζητάμε την κοινωνικοποίησή του. Οι πρόσοδοι που βγαίνουν μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει με τα πλοία που έρχονται και φεύγουν να μένουν στον τόπο. Στην Ηγουμενίτσα, συνολικά περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, στην Ελλάδα ολόκληρη. Αυτό απαιτεί ρήξη, ρήξη με το καθεστώς που εμείς το ονομάζουμε χρεοδουλοπαροικία. Η Ελλάδα είναι μια φυλακή χρέους η οποία παράγει προσόδους για τους λίγους από τους πολλούς".
Συνέχεια...

Προσοχή στις απάτες σε βάρος τουριστικών καταλυμάτων με το πρόσχημα της κράτησης δωματίων

Μαρτίου 31, 2022 0
Προσοχή στις απάτες σε βάρος τουριστικών καταλυμάτων με το πρόσχημα της κράτησης δωματίων

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με μορφές εξαπάτησης και τρόπους προστασίας από αυτές, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου εφιστά την προσοχή των υπευθύνων τουριστικών καταλυμάτων, ιδιαιτέρως δε ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, επιτήδειοι επικοινωνούν με τουριστικά καταλύματα προσποιούμενοι ότι επιθυμούν να προβούν σε κράτηση δωματίων. Στη συνέχεια και στο πλαίσιο δήθεν της πραγματοποίησης της πληρωμής του συμφωνηθέντος ποσού, όπου πολλές φορές προφασίζονται αδυναμία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποσπούν τεχνηέντως τους αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή τους προσωπικούς κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Ακολούθως, με τη χρήση των υποκλεμμένων στοιχείων πραγματοποιούν μεταφορές χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων σε δικούς τους ή συνεργών τους.

Για την αποφυγή παρόμοιων μορφών απάτης, συμβουλεύουμε τους πολίτες:

Να μην γνωστοποιούν προσωπικά οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ). Τα παραπάνω στοιχεία είναι αυστηρώς προσωπικά.

Να μη συμπληρώνουν φόρμες με τα προσωπικά τους στοιχεία, όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή γραπτά μηνύματα (SMS)

Για να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της τράπεζάς τους, να πληκτρολογούν οι ίδιοι τη διεύθυνση στον browser και να μην εισέρχονται σε αυτές μέσω υπερσυνδέσμων (links).

Σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι έχουν πέσει θύμα απάτης, να ενημερώνουν άμεσα την τράπεζά τους και τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα « Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές ».

Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr
Συνέχεια...

Φιλιάτες: Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπή από κατάστημα

Μαρτίου 31, 2022 0
Φιλιάτες: Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπή από κατάστημα

Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή από κατάστημα σε περιοχή των Φιλιατών Θεσπρωτίας
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη ημεδαπός

Εξιχνιάστηκε άμεσα, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών, υπόθεση κλοπής, που έγινε προχθες (29-03-2022) μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή των Φιλιατών Θεσπρωτίας.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εισήλθε σε κατάστημα, από όπου αφαίρεσε προϊόντα και μικροποσό, συνολικής αξίας -90- ευρώ.

Μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας του κατηγορούμενου, αστυνομικοί της παραπάνω υπηρεσίας και του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα