05/11/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Θεσπρωτία: Περισσότερα τα πρόστιμα για μάσκες χθες, παρά για άσκοπες μετακινήσεις...

Μαΐου 11, 2021 0
Θεσπρωτία: Περισσότερα τα πρόστιμα για μάσκες χθες, παρά για άσκοπες μετακινήσεις...


Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (10-05-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 40 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

28 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 10 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 8 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

11 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 6 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
· 5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

1 παράβαση για παραβίαση κανόνων στο πλαίσιο λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ – μπαρ) για χρήση μουσικής στο χώρο του καταστήματος.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...

Tην Κυριακή η εκλογή νέου Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου - Μετά την ηχηρή παραίτηση Παργανά

Μαΐου 11, 2021 0
Tην Κυριακή η εκλογή νέου Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου - Μετά την ηχηρή παραίτηση Παργανά

Με πρόσκληση της πλειοψηφούσας Συμβούλου Αγνής Νάκου- Δασούλα την Κυριακή 16 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. συνέρχεται- μέσω τηλεδιάσκεψης- το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

- Υποβολή παραίτησης του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, αποδοχή αυτής και εκλογή νέου Προέδρου.

- Υποβολή παραίτησης του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, αποδοχή αυτής και εκλογή νέου Αντιπροέδρου.
Συνέχεια...

Νέα αύξηση των κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 3.197 σε ολη τη χώρα με 52 νεκρούς και 732 διασωληνωμένους

Μαΐου 11, 2021 0
Νέα αύξηση των κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 3.197 σε ολη τη χώρα με 52 νεκρούς και 732 διασωληνωμένους

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 2
ΠΕ Θεσπρωτίας 13
ΠΕ Ιωαννίνων 41
ΠΕ Πρέβεζας 4

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.197, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 367.076 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.617 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.141 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 732 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.216 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 294 (ημερήσια μεταβολή -23.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 364 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ζητείται διανομέας

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το θέμα των μονάδων ενέργειας από βιομάζα στο Δήμο Σουλίου

Μαΐου 11, 2021 0
Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το θέμα των μονάδων ενέργειας από βιομάζα στο Δήμο Σουλίου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Έντονες αντιδράσεις κατοίκων ενάντια στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από «βιορευστά» στις τοπικές κοινότητες Χόικας και Προδρομίου του Δήμου Σουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες οι κάτοικοι του Δήμου Σουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και ιδιαίτερα των τοπικών κοινοτήτων Προδρομίου, Ζερβοχωρίου και Χόικας, ενάντια στην εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας (βιορευστών) σε απόσταση αναπνοής από τις οικίες τους.

Πρόκειται για δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, ισχύος 500KW έκαστη, που αδειοδοτήθηκαν να εγκατασταθούν σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Σουλίου και συγκεκριμένα στο Τ.Κ. ΧΟΪΚΑΣ της εταιρείας <<ΒΙΟΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ 5 ΙΚΕ>> και στο Τ.Κ. ΠΡΟΔΡΟΜΙΟΥ της εταιρείας <<ΣΕΡΙΦΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΑΙ ΛΕΚΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ο.Ε>>.

Η αδειοδότηση των εν λόγω επενδύσεων δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας το 2016 και το 2017 αντίστοιχα για την κάθε μονάδα παραβλέποντας την προβλεπόμενη διαδικασία της διαβούλευσης στο Δήμο για την ενημέρωση αλλά και τοποθέτηση των κατοίκων επί του ζητήματος.

Οι κάτοικοι έχουν κάθε λόγο να κινητοποιούνται ενάντια στην εγκατάσταση των δύο μονάδων καύσης σε εκτάσεις πλησίον των οικισμών τους (40 μ. από οικία της κοινότητας Χόικας και 190 μ. από οικία της κοινότητας Ζερβοχωρίου) που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Φέρνουν ανατροπές στις χρήσεις γης, αλλά και επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της περιοχής που αποτελεί βασικό στήριγμα του λεηλατημένου εισοδήματος των κατοίκων και που φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα της.

Οι κάτοικοι μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις με ομόφωνα ψηφίσματα, με συλλογή υπογραφών, συσκέψεις και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των εργοστασίων αυτών στην περιοχή τους και απαιτούν τη ματαίωση της κατασκευής τους και κάθε σχετικής διαδικασίας.

Πρόσφατα πραγματοποίησαν συνάντηση με το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας διεκδικώντας την ανάκληση των αντίστοιχων αποφάσεων με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης των εν λόγω επενδύσεων και τη μη εγκατάσταση της λειτουργίας των συγκεκριμένων αλλά και την αποτροπή της αδειοδότησης άλλων παρόμοιων μονάδων στο Δήμο Σουλίου. Ταυτόχρονα βλέπουν να εξελίσσεται το γνωστό γαϊτανάκι της μετακύλισης ευθυνών μεταξύ Δήμου Σουλίου, Περιφέρειας Ηπείρου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Οι μονάδες αυτές αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην επιχείρηση της "απελευθέρωσης" και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και της πολιτικής της λεγόμενης “Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας” που προωθεί η ΕΕ και για την οποία η σημερινή κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος θα την υλοποιήσει με τον ταχύτερο τρόπο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτό το δρόμο υλοποιεί απαρέγκλιτα κάθε κυβέρνηση την τελευταία 20ετία. Η πολιτική αυτή έχει ως μοναδικούς κερδισμένους τους ιδιώτες επενδυτές για τους οποίους διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης, με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής, την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο ενεργειακός σχεδιασμός του καπιταλισμού, το ενεργειακό μείγμα, οι επιλογές χωροθέτησης, γίνονται για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι απλά δεν συμβαδίζουν, αλλά αντιστρατεύονται τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση για έναν ενεργειακό σχεδιασμό προς όφελος του λαού είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας, της κοινωνική ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, που μπορεί να διασφαλίσει φθηνή ενέργεια για όλους, αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, κατάλληλη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων για τη διασφάλιση της ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων, κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων στον κλάδο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Τι μέτρα θα λάβει για να ανακληθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις εγκατάστασης και να σταματήσει η δημιουργία και λειτουργία των συγκεκριμένων επενδύσεων στις τοπικές κοινότητες Προδρομίου και Χόικας, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων, η προστασία του περιβάλλοντος και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής;

2) Τι μέτρα θα λάβει ώστε να βάλει φραγμό σε άλλες αιτήσεις, που εκκρεμούν ή θα υποβληθούν στη συνέχεια και αφορούν εγκατάσταση μονάδων βιομάζας, φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών για να μην μετατραπεί και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας σε "πεδίο κερδοφορίας λαμπρό" για τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, το περιβάλλον;

3) Τι μέτρα θα λάβει για τη διασφάλιση φθηνής και επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλο το λαό;

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Συνέχεια...

Σε ποιους κλάδους του ιδιωτικού τομέα οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε Self Test (Αναλυτικός πίνακας - Διαδικασία)

Μαΐου 11, 2021 0
Σε ποιους κλάδους του ιδιωτικού τομέα οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε Self Test (Αναλυτικός πίνακας - Διαδικασία)

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, σε συνέχεια της απόφασης για την εφαρμογή του μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία, ενημερώνει ότι υπόχρεοι είναι οι εργαζόμενοι στους κλάδους:

α) λιανεμπορίου
β) μεταφορών 
γ) εστίασης,
δ) χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων
ε) δραστηριοτήτων καθαρισμού
στ) υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων 
ζ) άλλων δραστηριοτήτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής) 
η) δραστηριοτήτων σχολών οδηγών 
θ) φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών και 
ι) δραστηριοτήτων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι στους ανωτέρω κλάδους α) έως και η), από τη Δευτέρα 10 Μαΐου και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο υποχρεούνται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), δύο φορές την εβδομάδα.

Η προμήθεια των self-test γίνεται ως εξής:

- το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη,

- ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Tα self–test που θα παρέχονται από τον εργοδότη είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη 13 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Παράλληλα τονίζουμε ότι από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, έως και την Παρασκευή 14 Μαΐου, στην Πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα διενεργούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


* Επισυνάπτεται πίνακας με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων των οποίων οι υπάλληλοι είναι υπόχρεοι σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self- test)
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα