08/01/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Με καντάδες υποδέχεται σήμερα τους τουρίστες στα Σύβοτα ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος

Αυγούστου 01, 2020 0
Με καντάδες υποδέχεται σήμερα τους τουρίστες στα Σύβοτα ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος

Εκδήλωση από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Συβότων με τους κανταδόρους του Συλλόγου Ρένας Κώτσιου

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Συβότων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
Ο φιλοπρόοδος Σύλλογος Συβότων οργανώσει εκδήλωση την 1/8/2020 στα Σύβοτα, από 21:00 - 00:30. 
Για την επανέναρξη της κινητικότητας στον τουρισμό και την υποδοχή των τουριστών στα Σύβοτα και σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση. 
Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στους φίλους μας τους Ιταλούς που τόσο δοκιμάστηκαν στην πανδημία. Στην εκδήλωση μας θα συμμετέχουν και οι κανταδόροι του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας Ρένα Κώτσιου. 
Η εκδήλωση είναι δωρεάν για όλους.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων το Σαββατο 01/08/2020

21.00 Ξεκινάνε οι Κανταδόροι της Ηγουμενίτσας του συλλόγου Ρένα Κώτσιου από το Hotel Hellas και κατεβαίνουν το δρόμο προς το λιμάνι με στάσεις: 
1) Ξενοδοχείο Ελλάς
2) Ματζαβέλα 
3) Καφενείο Παπαγρηγορίου Κούρτη 
4) Caffeino espresso bar 
5) Break café
6) Ταβέρνα Βαγγελή 
7) Road cafe
8) Steak House 
9) Λιοτρίβι
10) Mediterraneo 
11) Melenio- Corner
12) Apenanti 
13) Αυλή - Nikos Pita Club
14) Λιμάνι (προκυμαία Συνεχίζουμε το πρόγραμμα στο χώρο δίπλα από το barracuda cafe 

Δεύτερο μέρος 
Κανταδόροι Η Κομπανία αρχίζει τα τραγούδια
Χορεύει ένας πατέρας με το γιο του ζεϊμπέκικο 
23.00 Αρχίζει η προβολή
Ελευθερώνονται 200 μπαλόνια στον ουρανό με τη μουσική Fratelli Amici Italiani
Συνεχίζουμε το πρόγραμμα της Κομπανίας 00.30 κλείσιμο των Εκδηλώσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος 
Ελευθέριος Πολυκάρπου
Τηλ. Επικ. 6944206517
Συνέχεια...

Πυροσβεστική υπηρεσία Ηγoυμενίτσας: "Η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων"

Αυγούστου 01, 2020 0
Πυροσβεστική υπηρεσία Ηγoυμενίτσας: "Η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων"

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων.
Η πυρκαγιά δεν κάνει διακρίσεις.

Κόβουμε το δρόμο στη φωτιά
Δεν καίμε σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους.
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές σε δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Δεν κάνουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Δεν πετάμε σκουπίδια στο δάσος.
Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο.

Η πρόκληση Δασικής πυρκαγιάς με σκοπό τη βελτίωση βοσκότοπων κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αναδασωτέα, εξαιρείται από την οικονομική ενίσχυση για το ζωικό κεφάλαιο και απαγορεύεται η βόσκηση.
Για πυρκαγιά σε υπολείμματα καλλιέργειας, οι αγρότες ιδιοκτήτες της έκτασης, νομείς ή επικαρπωτές παύουν να δικαιούνται αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για μη τήρηση του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.
Πέραν των βαρύτατων ποινικών κυρώσεων για εμπρησμό από πρόθεση ή αμέλεια με την έκδοση της Πυροσβεστικής Διάταξης 19/2020, για τις ανωτέρω αλλά και άλλες δραστηριότητες που αναφέρονται στη Διάταξη και που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά αλλά και παραβάσεις της Νομοθεσίας Πυρασφαλείας για επιχειρήσεις, ορίζεται η επιβολή διοικητικών προστίμων από 200 έως 5000 ευρώ.

ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ
Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης γύρω από την κατοικία μας, κλαδεύοντας δέντρα και θάμνους.
Ο καθαρισμός και απομάκρυνση σε ακτίνα τουλάχιστον 30 μέτρων ξερών φύλλων, χόρτων και κλαδιών.
Η προμήθεια πυροσβεστήρων για την προστασία των κατοικιών αλλά και σωλήνα ποτίσματος με μήκος όσο η περιοχή που θέλουμε να προστατεύσουμε.
Η λήψη όλων των μέτρων που προβλέπονται από τη Νομοθεσία Πυρασφαλείας για τη προστασία κτιρίων και επιχειρήσεων.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε καπνό ή πυρκαγιά καλέστε ΑΜΕΣΑ την Πυροσβεστική στο 199 ή εναλλακτικά στο 112 δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.
Συνέχεια...

Ομιλία Β. Γιόγιακα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (+ΒΙΝΤΕΟ)

Αυγούστου 01, 2020 0
Ομιλία Β. Γιόγιακα στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (+ΒΙΝΤΕΟ)

«Ό,τι δε μετράται, δε βελτιώνεται». Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται ο σκοπός του νέου Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία, όπως τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης της ποιότητας όλων των δομών υγείας ως προϋπόθεση για να έχουν όλες και όλοι τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, εκεί που τις χρειάζονται, όταν τις χρειάζονται. Έκανε επίσης αναφορά αξίζουν στην ενίσχυση δομών Υγείας της Θεσπρωτίας με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. 

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ, συνεχίζοντας τη διακοπείσα συνεδρίαση και πριν πάρω τον λόγο, τη συνεδρίαση έκλεισε ο εκλεκτός συνάδελφος από τη ΜέΡΑ25 ο κ. Γρηγοριάδης. Για έντεκα λεπτά, αν θυμάμαι καλά, μας περιέγραφε ένα περιστατικό που πράγματι ακούσαμε πολύ καλά λόγια για το νοσηλευτικό προσωπικό, για το ιατρικό προσωπικό, για τους διασώστες. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι όλοι συμφωνούμε ότι στο κομμάτι αυτό το προσωπικό, κύριε Υπουργέ, γίνονται τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αντιμετωπίζονται όλες τις καταστάσεις.
Θέλω να πω, όμως, κύριε Γρηγοριάδη, ότι πράγματι έχουν γίνει πάρα πολλά το χρονικό αυτό διάστημα. Αρκετό προσωπικό έχει προσληφθεί. Μπορεί να είναι επικουρικό, όμως, έχει δώσει σημαντικές λύσεις και σημαντικές βοήθειες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι με τον κορωνοϊό.
Θέλω να πω και να τονίσω, κύριε Υπουργέ, και για τις δομές στη Θεσπρωτία όπου αυτό το χρονικό διάστημα πάνω από εξήντα άτομα παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό έχει προσληφθεί, καθώς επίσης και μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα να δοθούν σημαντικές λύσεις. Το θέμα είναι ότι μπορούμε να δώσουμε πολλά περισσότερα και πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση θα το κάνει πράξη και ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας.

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι σημαντική για δύο κυρίως λόγους:
Γιατί με αυτή γίνεται υπηρετούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα της προστασίας της υγείας και της κρατικής μέριμνας για την υγεία.
Αλλά και γιατί, μιλώντας για το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι απόδειξη ότι τα χρήματα των φορολογουμένων αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, ότι χρησιμοποιούνται αποδοτικά και ανταποδοτικά.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να προσβλέπουμε σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας πρέπει προηγουμένως να έχουμε μια έγκυρη, αξιόπιστη, αντικειμενική αποτίμησή τους.
Όπως λέμε στο πρόγραμμά μας για την Υγεία, «ό,τι δε μετριέται, δε βελτιώνεται»!
Και στη χώρα μας, είναι αλήθεια, είχαμε πάντα μια δυσκολία στο μέτρημα, ως εργαλείο αξιολόγησης.
Αξιολόγησης μιας πολιτικής, ενός μέτρου, μιας υπηρεσίας, μιας διοίκησης.
Εμείς λέμε - και ψηφιστήκαμε και γι’ αυτό από την κοινωνία - ότι θέλουμε αξιολόγηση της απόδοσης, θέλουμε αξιολόγηση της ποιότητας!
Αυτό κάνουμε στην Υγεία, με τη ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία!
Τι εννοούμε όμως λέγοντας ποιότητα στην Υγεία;
Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Βελτίωσης της Υγειονομικής Περίθαλψης, η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να καθορίζεται από την πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής περίθαλψης, την κλινική φροντίδα και την εμπειρία των ασθενών από αυτή.
Από την οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης, από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Αλλά και από την ευημερία του υγειονομικού προσωπικού, των επαγγελματιών υγείας.
Η διαμόρφωση διεθνώς αποδεκτών δεικτών αξιολόγησης της ποιότητας των ιατρικών και παρεπόμενων υπηρεσιών φροντίδας της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία είναι – και πολύ σωστά – ένας από τους καταστατικούς σκοπούς του νέου Οργανισμού.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω, την αναφορά του νομοθέτη όχι μόνο σε ιατρικές αλλά και σε «παρεπόμενες υπηρεσίες φροντίδας της υγείας», αναφορά που περικλείει πολλές άλλες ειδικότητες επαγγελματιών:
Ειδικότητες νοσηλευτικές και φαρμακευτικές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους, διαιτολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και άλλους.
Και επειδή, κύριε Υπουργέ - τιμώντας την κοινοβουλευτική διαδικασία – δείξατε ανοιχτός σε προτάσεις που θα βελτιώσουν τους σκοπούς του νέου Οργανισμού, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας μερικές επισημάνσεις: 
Η τακτική αξιολόγηση στην οποία υποχρεώνονται όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας προβλέπεται για κάθε τρία χρόνια, πέρα από τις όποιες έκτακτες αξιολογήσεις.
Στις πιο επιτυχημένες πρακτικές διοίκησης συνηθίζεται οι αξιολογήσεις να είναι ετήσιες, γιατί έτσι μπορεί κανείς να παρακολουθεί καλύτερα και να προσαρμόζεται πιο γρήγορα στα δεδομένα, τόσο της δομής που αξιολογείται όσο και του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί.
Επίσης, για την καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης της αξιολογούμενης δομής, στην έκθεση της Ομάδας Αξιολόγησης μπορεί να καταγράφεται, εκτός από την υφιστάμενη διοικητική και επιστημονική πρακτική, η οικονομική και τεχνική πρακτική, με την τελευταία να περιλαμβάνει και ειδικότερα θέματα όπως οι περιβαλλοντικές πρακτικές και η συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
Η πρόβλεψη κινήτρων για τις υψηλότερες αξιολογήσεις είναι, πιστεύω, απαραίτητη για τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση και τη συνεργασία των παρόχων υπηρεσιών υγείας.
Είμαι, επομένως, σημαντικό να εφαρμοστεί η πρόβλεψη να προτείνονται από τον ΟΔΙΠΥ οι δομές υγείας που έχουν διακριθεί, όπως και η δυνατότητα του αρμόδιου Υπουργού να αποφασίζει για την απονομή των διακεκριμένων χαρακτηρισμών.
Και σε δημόσιους, και σε ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας!

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το Υπουργείο Υγείας επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Και συνεχίζει να το κάνει, όπως φαίνεται άλλωστε από τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητάμε.
Την ίδια στιγμή συνεχίζει να κάνει πράξη το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία.
Η ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία είναι μία από τις παρεμβάσεις για την αξιολόγηση και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας.
Παρεμβάσεις όπως η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του συστήματος υγείας, η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η εισαγωγή σύγχρονων μοντέλων διοίκησης στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και συστημάτων προϋπολογισμών, κοστολόγησης και αποζημίωσης υπηρεσιών και ιατρικών πράξεων.
Ως βουλευτής αλλά και ως γιατρός ο ίδιος επικροτώ και στηρίζω όλα αυτά που θα δίνουν τη δυνατότητα στην κάθε μία και στον κάθε ένα συμπολίτη μας να έχει την περίθαλψη που χρειάζεται, εκεί που τη χρειάζεται, τη στιγμή που τη χρειάζεται!

(Δείτε το βίντεο)

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Κινητοποίηση Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για το λιμάνι

Αυγούστου 01, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Κινητοποίηση Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για το λιμάνι 

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Όχι το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο σε επιχειρηματικούς ομίλους. 
Λιμάνι - λαϊκή περιουσία για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. 

Η προσέλκυση των επενδύσεων που επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πιάνοντας το νήμα απο εκεί που το άφησε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Τοπική διοίκηση (Περιφέρεια-Δήμοι) εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και τίποτα άλλο. 
Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων όλοι τους έχουν βάλει ως «εθνικό στόχο» τη μετατροπή και αναβάθμιση της Ελλάδας σε κόμβο ενέργειας και εμπορευμάτων με συνδυασμένες μεταφορές. Ας μη ξεχνάμε ότι γι΄ αυτούς τους «εθνικούς στόχους» ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα διαμαρτύρεται, όταν ήταν κυβέρνηση ψήφισε τη σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά στο κινέζικο μονοπώλιο την Cosco. Επίσης πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε ακόμη και το περιβάλλον στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψήφισε. 
Στο πλαίσιο αυτό οι τελευταίες αντιλαϊκές εξελίξεις που δρομολογούνται για την παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου της πόλης μας σε επιχειρηματικούς ομίλους εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους και όχι τις λαϊκές ανάγκες. 

Στα σχέδια τους είναι να αναδειχτεί το λιμάνι ως Δυτική Πύλη των Βαλκανίων για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Να γίνει το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο "μοχλός" ώθησης και για άλλους κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα, το εμπόριο. Τα σχέδια αυτά έρχονται να “δέσουν” και με τους επικινδύνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξελίσσονται συνολικά στην ευρύτερη περιοχή και στους οποίους με ευθύνη των κυβερνήσεων η χώρα μας έχει "χωθεί" μέχρι το λαιμό. Ας μη ξεχνάμε ότι το λιμάνι αξιοποιήθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και πρόσφατα για να μεταφερθεί αρμάδα στρατιωτικών οχημάτων στην Ιταλία. 
Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική εξυπηρετεί και η λειτουργία της ΟΛΗΓ ΑΕ, με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τους κερδοφόρους ισολογισμούς του, με την επιχειρηματική δράση στους χώρους του παραλιακού μετώπου που διαχειρίζεται. Η αύξηση των κερδών ήταν το ζητούμενο και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών γιατί ποτέ ο ΟΛΗΓ ΑΕ δεν ήταν στα χέρια του λαού, δεν αποτελούσε λαϊκή περιουσία για να μπορέσει να τις ικανοποιήσει. 
Την ίδια στιγμή που αυξάνονταν τα κέρδη του ΟΛΗΓ ΑΕ και των επιχειρηματικών ομίλων οι εργαζόμενοι στα καράβια, στο λιμάνι και σε άλλους κλάδους είδαν να τσακίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, με την διάλυση των ΣΣΕ, με μεροκάματα και τα επιδόματα πείνας, με την εντατικοποίηση και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, με ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας. Ούτε ένας σταθμός πρώτων βοηθειών δεν υπάρχει στο χώρο του λιμανιού. 
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πόσο απατηλό όνειρο είναι ότι οι επενδύσεις και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων θα φέρουν και την λαϊκή ευημερία. 
Επιβεβαιώνεται λοιπόν η θέση του εργατικού ταξικού κινήματος και του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας ότι η λειτουργία του λιμανιού και όλου του παραλιακού μετώπου με βάση τα κριτήρια και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βάζει φραγμούς στις λαϊκές ανάγκες μετακίνησης, πρόσβασης στην θάλασσα, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και ζωής. 
Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την υλοποίηση των σχεδίων που δρομολογούνται για την παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικούς ομίλους και τη λειτουργία τους με τα κριτήρια που επιβάλλουν τα συμφέροντα τους. 
Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας, να μην εγκλωβιστούμε σε ψευτοαντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των αστικών κομμάτων, σε αποσπασματικές προσεγγίσεις. Να πεισμώσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να οργανωθεί μαζικός αγώνας ενάντια στην παράδοση του λιμανιού και κομματιών του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που επιβαρύνουν την περιοχή της Ηγουμενίτσας και οδηγούν σε νέους κινδύνους για τη υγεία, την ζωή, την εργασία και τα δικαιώματά μας. Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών. Ενάντια στα σχέδια που απειλούν μια παραλιακή πόλη ουσιαστικά να μην έχει πρόσβαση στην θάλασσα. 
Ήρθε η ώρα γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, το λιμάνι να είναι περιουσία του λαού για την ικανοποίηση των αναγκών του με σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων προς όφελος της λαϊκής ευημερίας. 

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί σε αγώνα με τη σημαία του αύριο, με τη σημαία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για να διεκδικήσουμε: 

· Ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης σε επιχειρηματικούς ομίλους 
· Ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα. Καμιά επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Όλοι οι χώροι να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα. 
· Την ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης που υπάρχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια "ανάσα" από το Λαδοχώρι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κλπ. 
· Να μην εφαρμοστούν τα σχέδια για τουριστική μαρίνα στο κέντρο της πόλης που είναι σε βάρος των ελεύθερων χώρων. Να παραμείνουν ως αλιευτικά καταφύγια αυτά που υπάρχουν στην Πλαταριά και στην Σαγιάδα, να αποχαρακτηριστεί από τουριστικό των Συβότων. 
· Την ανάπλαση με κρατική χρηματοδότηση των χώρων που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής δραστηριότητας (γήπεδα κλπ) και να αποδοθούν για ελεύθερη χρήση στο λαό. 
· Ασφαλή και σύγχρονα πλοία και μεταφορές που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού τόσο της Ηγουμενίτσας όσο και της ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών με φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση. 
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς εργολαβικές και ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στα καράβια και στις άλλες εργασίες του λιμανιού. Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων. Όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων. 
· Την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ενίσχυση της οργανικής σύνθεσης σε καράβια και λιμάνι. Ουσιαστική λειτουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας με συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων. Λειτουργία σταθμού πρώτων βοηθειών στο χώρο του λιμανιού 
· Μέτρα ουσιαστικής στήριξης στους άνεργους, για όλη την περίοδο της ανεργίας. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τους τόκους. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειας τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ 
ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Συνέχεια...

Δρομολογείται σύστημα ψηφιακών ξεναγήσεων στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Αυγούστου 01, 2020 0
Δρομολογείται σύστημα ψηφιακών ξεναγήσεων στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου 

Με απόφαση που έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου οδεύει προς δημοπράτηση ένα πολύ σημαντικό έργο για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Πρόκειται για την ανάπτυξη συστημάτων εφαρμογών και ψηφιακού περιεχομένου στα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 309.223,75 ευρώ και η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». 

Αναλυτικότερα, αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο, θα είναι η ανάπτυξη των απαιτούμενων συστημάτων-εφαρμογών, του ψηφιακού περιεχομένου και της παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών για τη δημιουργία μιας σειράς ολοκληρωμένων ψηφιακών ξεναγήσεων, καθώς και ενός ψηφιακού περιβάλλοντος διάθεσης πολυμεσικού υλικού τουριστικής προβολής της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» για τους πέντε (5) βασικότερους αρχαιολογικούς χώρους θέασης και ακρόασης της Περιφέρειας (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία, Γίτανα) και για άλλα σημεία ενδιαφέροντος της Πολιτιστικής Διαδρομής, τόσο για τους επιτόπιους όσο και για τους διαδικτυακούς επισκέπτες της. 
Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία πέντε εξυπηρετητών (ένας ανά αρχαίο Θέατρο) και wifi access points στην είσοδο των πέντε μνημείων, για τον τοπικό διαμοιρασμό, μέσω ασύρματου δικτύου, του περιεχομένου των επιτόπιων ψηφιακών ξεναγήσεων στις έξυπνες συσκευές των επισκεπτών. 

Συνέχεια...

Ανέδειξαν το ταλέντο τους οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Αυγούστου 01, 2020 0
Ανέδειξαν το ταλέντο τους στις τέχνες οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Θεσπρωτίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Ηγουμενίτσα 31/7/2020 
 Αριθ.Πρωτ. 90 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
2η ομαδική έκθεση ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο "ΠΑΝΘΕΟΝ", η 2η ομαδική έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Θεσπρωτίας στις 28, 29 & 30 Ιουλίου 2020 και στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. του Νομού Θεσπρωτίας, καθώς και εργαζόμενοι από άλλους Συλλόγους. Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη και η πλειοψηφία εξέφρασε τη μέγιστη ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Συλλόγου. 
Να επισημανθεί ότι μεταξύ των επισκεπτών ήταν και πολλά παιδιά, σε απάντηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που μειώνει ή καταργεί διδακτικές ώρες του μαθήματος των καλλιτεχνικών στο Δημόσιο Σχολείο. Απόδειξη επίσης της αγάπης των παιδιών για τα καλλιτεχνικά, η συμμετοχή στην έκθεση της μικρής δημιουργού Ευγενίας. 
Να επισημανθεί ότι ο Σύλλογος τήρησε όλα τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού. 
Την έναρξη της έκθεσης έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Σπύρος Υφαντής, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της τέχνης τονίζοντας ότι η σημαντικότερη συμβολή των εικαστικών τεχνών έγκειται στη διαμόρφωση της συνείδησης των ανθρώπων. Γι' αυτό και σε κοινωνίες όπου επιδιώκεται η ισοπέδωση των ανθρώπων, όπου επιδιώκεται η δημιουργία παθητικών πολιτών, όπου επιδιώκεται η κοινωνική ομοιομορφία, η παθητικοποίηση ή η τυποποίηση, είναι φυσιολογικό να εκδιώκεται η τέχνη απ' τη ζωή. 
Τέλος με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του εικαστικού (χαράκτη, ζωγράφου), λογοτέχνη και αγωνιστή Γιώργο Φαρσακίδη, ανέφερε κάποια λεγόμενά του: «Πιστοποιούσα όλο και περισσότερο ότι: Η τέχνη που δεν ξανοίγει προοπτικές ενός κόσμου καλύτερου, που προβάλλει σαν αυτοσκοπό τη βία και την απληστία του κέρδους, μια τέχνη που της είναι αδιάφορος ο ανθρώπινος πόνος, που πολεμά τις χαρές της ζωής, την ομορφιά, τη φύση, τον έρωτα, δεν είναι παρά μια τέχνη σύμφωνη με τις επιταγές των προνομιούχων της Νέας Τάξης Πραγμάτων». 
Επίσης πρέπει να αναφερθεί το απαράδεκτο γεγονός της εσκεμμένης αποσύνδεσης της μικροφωνικής εγκατάστασης, καθώς και της εξαφάνισης του ψυγείου από το χώρο του ΠΑΝΘΕΟΝ. Τα παραπάνω κατήγγειλε με έγγραφό του ο Σύλλογος, προς τη Διοίκηση του ΠΑΚΠΠΟ. Πάντως τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν, έστω και με τη σύνδεση της μικροφωνικής την τελευταία στιγμή, αλλά και με την έλλειψη δροσερού νερού για τους επισκέπτες και τους εκθέτες σε συνθήκες καύσωνα. 
Τέλος να τονίσουμε ότι η διοργάνωση της Έκθεσης είναι μέχρι στιγμής η μοναδική καλοκαιρινή πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιείται στην πόλη της Ηγουμενίτσας. 
Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες δημιουργούς των εκθεμάτων και συγκεκριμένα τους: 
1. Ανδρέου Ιωάννη (ζωγραφική) 
2. Κοκκίνη Ρούλα (ζωγραφική) 
3. Κωστούλα Ανδρέα (ζωγραφική) 
4. Κωστούλα Πέτρο (ζωγραφική) 
5. Μαλαγκάρα Στέργιο (μουσική σύνθεση) 
6. Σαμοϊλη Χρήστο (κατασκευές) 
7. Σεγγούνη Σοφία ( χειροτεχνία-κέντημα) 
8. Σουλιώτη Μηλίτσα (κόσμημα) 
9. Τσόλη Χριστίνα (κατασκευές) 
10. Τσώτου Ελένη (κόσμημα) 
11. την Ομάδα του Εργαστηρίου ΑΒΓΟ (φωτογραφία) 
12. και την αξιαγάπητη μικρή μας δημιουργό Ευγενία Χαρίση (ζωγραφική) 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου. 

ΤΟ Δ.Σ. 

Δείτε παρακάτω 3 από την έκθεση

(Βίντεο με τις δημιουργίες της έκθεσης)

(Δηλώσεις των δημιουργών)

(Ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, 
Σπύρου Υφαντή)

Συνέχεια...

Συνάντηση για τον καθορισμό νέων ειδικοτήτων του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Αυγούστου 01, 2020 0
Συνάντηση για τον καθορισμό νέων ειδικοτήτων του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Στο πλαίσιο της επικείμενης πρότασης του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας προς το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων σπουδαστικού έτους 2020-2021, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Δημάρχου Ηγουμενίτσας συνάντηση του Διευθυντή του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας κ. Ηλία Μπούα με τον Δημάρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, τους Βουλευτές Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα και κ. Μάριο Κάτση, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρο Πάσχο και την Πρόεδρο του Ο.Λ.ΗΓ. κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη.

Με κοινή πεποίθηση την ποιοτική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας, τέθηκε το πλαίσιο της ενεργής και παραγωγικής διασύνδεσης της κατάρτισης με την απασχόληση, με στόχο τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα των νέων στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Αφουγκραζόμενοι αμφότεροι τις ανάγκες της περιοχής συναποφάσισαν να προταθούν για το σπουδαστικό έτος 2020-2021 οι κάτωθι ειδικότητες:
  1. Βοηθός Φαρμακείου
  2. Ζωγραφική Τέχνη
  3. Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής
  4. Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας-Καλλωπισμού νυχιών & Ονυχοπλαστικής
  5. Τεχνικός Αμπελουργίας & Οινολογίας
  6. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)
  7. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
  8. Φύλακας Μουσείων & Αρχαιολογικών χώρων
Από το Γραφείο Σπουδών
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "14 εκατομμύρια ευρώ για 7 έργα στους δήμους της Θεσπρωτίας"

Αυγούστου 01, 2020 0
Βασίλης Γιόγιακας: "14 εκατομμύρια ευρώ για 7 έργα στους δήμους της Θεσπρωτίας" 

Εντάχθηκαν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Την έγκριση 7 έργων στους 3 δήμους της Θεσπρωτίας συνολικού ύψους άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε ο Υπουργός Εσωτερικών. Τα έργα αυτά είναι μεταξύ των πρώτων 32 έργων που εγκρίθηκαν μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σε όλη τη χώρα και είναι τα εξής:

- Βελτίωση υποδομών δικτύου ύδρευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 2.995.000 ευρώ
- Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Δήμου Φιλιατών, προϋπολογισμού 1.672.000 ευρώ
- Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Σουλίου, προϋπολογισμού 868.000 ευρώ
- Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Φιλιατών, προϋπολογισμού 868.000 ευρώ
- Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 868.000 ευρώ
- Επανάχρηση – μετατροπή κτιρίου ΕΥΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ
- Αναβάθμιση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 3.826.751 ευρώ

«Ευχαριστούμε τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, συμπατριώτη μας Ηλία Γιάτσιο γιατί από πολύ νωρίς εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση μιας σειράς έργων που πλέον είναι έτοιμα να υλοποιηθούν», δήλωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα