02/11/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Αποκλείεται να δοθεί η χερσαία ζώνη στην... "τοπική κοινωνία"!

Φεβρουαρίου 11, 2023 0
Αποκλείεται να δοθεί η χερσαία ζώνη στην... "τοπική κοινωνία"!

Για το θέμα της χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα, σχόλια, απόψεις, δελτία τύπου, ανακοινώσεις με παχιά λόγια και πολλά άλλα. Και άλλα τόσα (προβλέπουμε) θα γραφτούν, όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια που φοβούνται να πουν οι αιρετοί της Θεσπρωτίας...

Για έναν απλούστατο λόγο:
Ακόμη κι αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ (κάτι που δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα γίνει), ακόμη κι αν η χερσαία ζώνη που δεν εξυπηρετεί λιμενικές δραστηριότητες, φύγει από την ιδιοκτησία του ΟΛΗΓ πριν το ξεπούλημα, δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο φορέα θα περάσει...!

Αν προσέξετε τις δηλώσεις είτε του κυβερνητικού βουλευτή Β. Γιόγιακα, είτε του Δημάρχου Ηγ/τσας Γ. Λώλου, είτε του Δ/ντα Συμβούλου του ΟΛΗΓ, είτε του Υπουργού Ναυτιλίας, είτε οποιουδήποτε άλλου άμεσα εμπλεκόμενου, θα διαπιστώσετε ένα κοινό σημείο: Στις δηλώσεις τους αναφέρουν ότι θα αποδοθεί στην "τοπική κοινωνία"...!

Μόνο που η ...τοπική κοινωνία, είναι ένας γενικός όρος και σε καμία περίπτωση δεν είναι φορέας με νομική υπόσταση, με ΑΦΜ και με μερίδα στο υποθηκοφυλάκειο, στην ιδιοκτησία του οποίου θα μπορούσε να περάσει η χερσαία ζώνη.

Αυτό τον πονηρό όρο τον χρησιμοποιούν για να αποφύγουν να δηλώσουν ευθέως ότι θα περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Γιατί άραγε;;

Ακόμη κι αν φύγει από τα χέρια του ΟΛΗΓ η χερσαία ζώνη, κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει στην ιδιοκτησία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή στην κυβέρνηση, σε καμία όμως περίπτωση στην τοπική αυτοδιοίκηση...!

Η Κτηματική υπηρεσία δημοσίου και συγκεκριμένα η Δ/νση Ηγουμενίτσας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο θέμα της χερσαίας ζώνης εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σύμφωνα με αρκετούς που προσπάθησαν να δώσουν κάποια λύση στο θέμα, αυτός ο ρόλος ήταν αρνητικός γι' αυτό και τόσα χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί στοιχειώδεις διαδικασίες νομιμοποίησης των νέων ορίων στην παραλιακή ζώνη, τις οποίες παρουσιάζουν τώρα ως κατόρθωμα, λίγο πριν τις εκλογές...

Έχουνε περάσει τόσα χρόνια που αντί να ζυμώσουνε, κοσκινίζουνε, το λιμάνι και η μισή Θεσπρωτία βρίσκονται λίγο πριν το ξεπούλημα κι αυτοί συνεχίζουν να πολιτεύονται με κουτοπονηριές λες κι απευθύνονται σε ηλίθιους...

Εκτός κι αν έχουνε δίκιο. Θα φανεί στις προσεχείς εκλογές...!

Συνέχεια...

Χαμηλά η Ήπειρος στον τουρισμό κρουαζιέρας... Η εικόνα για Ηγουμενίτσα και Πάργα

Φεβρουαρίου 11, 2023 0
Χαμηλά η Ήπειρος στον τουρισμό κρουαζιέρας... Η εικόνα για Ηγουμενίτσα και Πάργα

Μικρή αύξηση κατέγραψαν οι κρουαζιέρες στην Ήπειρο κατά το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Λιμένων Ελλάδος. Όμως η διαφορά με άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας στις αφίξεις είναι τεράστια.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας το 2022 έδεσαν μόλις 11 κρουαζιερόπλοια που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2019. Οι αφίξεις επιβατών ήταν 4.323.

Περισσότερα κρουαζιερόπλοια επέλεξαν την Πάργα καθώς ανήλθαν σε 13 με μικρότερο αριθμό αφίξεων αφού αυτές ήταν μόλις 1.348.

Την πρωτιά στην χώρα έχει η Σαντορίνη με 686 κρουαζιερόπλοια και αφίξεις που ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες.

Και για να υπάρξει μέτρο σύγκρισης και να καταφανεί το τεράστιο έλλειμμα της Ηπείρου αρκεί να αναφερθεί ότι στην Κέρκυρα έδεσαν 392 κρουαζιερόπλοια και οι αφίξεις ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Μύκονος, το Ηράκλειο, το Κατάκολο, τα Χανιά, η Ιθάκη και η Κεφαλονιά, η Πάτμος και το Ναύπλιο.

Στον αριθμό επιβατών προηγούνται η Σαντορίνη, η Μύκονος, ο Πειραιάς, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο και το Κατάκολο, ενώ ψηλά βρίσκονται επίσης τα Χανιά, η Κεφαλονιά-Ιθάκη, η Πάτμος, το Λαύριο, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και το Ναύπλιο. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σχέση με το 2021, παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις σε όλους τους προορισμούς και ιδιαίτερα στο Λαύριο κατά 291%, στη Θεσσαλονίκη και στη Σαντορίνη κατά 259%, στη Μύκονο κατά 141%, στο Βόλο κατά 114%, στην Κέρκυρα 96%, στη Ρόδο 95% και στο Ηράκλειο κατά 92%. Σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται και το homeporting στα ελληνικά λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και του Ηρακλείου, όπου προσφέρεται η σχετική δυνατότητα στους επιβάτες.

Το έτος 2022 οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα Ελληνικά λιμάνια ανήλθαν στις 4.614 και ο αριθμός επιβατών σε 4.381.876. Η αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με το 2021 ήταν κατακόρυφη και ανέρχεται σε ποσοστό 123,5%, ενώ στους επιβάτες ακόμη μεγαλύτερη στο 209%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων θετική είναι και η πορεία των συνολικών εσόδων από την κρουαζιέρα. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες, για τις περιφέρειες αλλά και συνολικά για τη χώρα, όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, οι προοπτικές για το 2023, με βάση τα σημερινά στοιχεία είναι πολύ ευοίωνες με μία μεσοσταθμική αύξηση περίπου 15% στις κρατήσεις στο σύνολο σχεδόν των προορισμών.

Συνέχεια...

Η «Ήπειρος των 4 εποχών» προσελκύει το ενδιαφέρον των Βέλγων τουριστών

Φεβρουαρίου 11, 2023 0
Η «Ήπειρος των 4 εποχών» προσελκύει το ενδιαφέρον των Βέλγων τουριστών

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου στη διεθνή έκθεση BRUSSELS TRAVEL FESTIVAL (πρώην Salon des Vacances), η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το διάστημα 2-5 Φεβρουαρίου 2023. Η Περιφέρεια συμμετείχε ως συνεκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ και από τα μέλη της αποστολής προτάχθηκε η προβολή της Ηπείρου ως «προορισμός τεσσάρων (4) εποχών».

Το Βέλγιο, για την Περιφέρεια Ηπείρου, αποτελεί μια νέα αγορά – στόχο, μετά από αυτή της Ολλανδίας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα ενδιαφέροντα των κατοίκων της ταιριάζουν με όσα μπορεί να τους προσφέρει η Ήπειρος.

Αυτό αποτυπώθηκε και από το ενδιαφέρον που έδειξε ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών και επαγγελματιών που ζήτησε πληροφορίες και ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της Έκθεσης στο περίπτερο της Περιφέρειας, στο οποίο φιλοξενήθηκαν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου. Έγιναν επίσης πολλές συναντήσεις με tour operators και δημοσιογράφους που καλύπτουν τουριστικά θέματα σε διεθνή μέσα Ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών που ενδιαφέρονται για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Ηπείρου, το οποίο προωθεί προς υλοποίηση η Περιφέρεια στα Ιωάννινα.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου επισκέφτηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, η Διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ BENELUX κ. Άντζελα Τζίφα, αλλά και πολλοί Ηπειρώτες που ζουν στις Βρυξέλλες και άλλες πόλεις.

***
Επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν η κ. Ιουλία Μαρκούλα Διευθύντρια Τουρισμού, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ηπειρωτών Βελγίου, στην οποία είχαν προσκληθεί τα μέλη της αποστολής. Τόσο ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, όσο και ο Έλληνας Πρόξενος στο Βέλγιο κ. Βασίλειος Ζαρμπάλης, στους χαιρετισμούς τους εξήραν τα σημαντικά βήματα που γίνονται από την Περιφέρεια για την τουριστική προβολή της Ηπείρου στο Βέλγιο, ως και σε γειτονικές χώρες.

Η κ. Ι. Μαρκούλα μεταφέροντας το χαιρετισμό και τις ευχές του Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη, βράβευσε εκ μέρους της Περιφέρειας για την συνεισφορά τους στην προβολή της Ηπείρου στο Βέλγιο, δύο νέους επιτυχημένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, την κ. Βασιλική Νάτσιου και τον κ. Κωνσταντίνο Ντιναλέξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

Από την Περιφέρεια Ηπείρου δεν μας έστειλαν δύο σημαντικά στοιχεία.
1) Πόσοι Βέλγοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ήπειρο την περσινή χρονιά, ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια σύγκριση με τα στοιχεία της επόμενης χρονιάς,
2) Ποιο ήταν το κόστος της αποστολής για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Αναμένουμε στο επόμενο δελτίο τύπου για την επόμενη έκθεση να συμπεριλαμβάνονται κι αυτά τα στοιχεία για να δούμε την αποδοτικότητα των αποστολών στις τουριστικές εκθέσεις, αλλά και το κόστος τους...!
Συνέχεια...

Ολοκληρώθηκε η εξυγίανση των λιμένων σε Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα με την επαναχάραξη γραμμής αιγιαλού και παραλίας

Φεβρουαρίου 11, 2023 0
Ολοκληρώθηκε η εξυγίανση των λιμένων σε Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα με την επαναχάραξη γραμμής αιγιαλού και παραλίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΗΓ

Ολοκληρώθηκε ο επανακαθορισμός αιγιαλού-παραλίας στα καταφύγια Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για την απόδοση στην τοπική κοινωνία εκτάσεων στα λιμάνια που δεν εξυπηρετούν λιμενικές λειτουργίες.

Η έκδοση των ΦΕΚ για τον επανακαθορισμό της χάραξης αιγιαλού και παραλίας έρχεται ως αποτέλεσμα της προτεραιότητας που απέδωσε από την αρχή της θητείας της η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην εξυγίανση των παραπάνω λιμένων. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση και λειτουργία και νομιμοποιήθηκαν οι μη αδειοδοτημένες επί χρόνια προσχώσεις, ύστερα από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σημειώνεται ότι τμήματα των λιμένων Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας στα οποία δεν αναπτύσσονται λιμενικές δραστηριότητες θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία, λύνοντας ένα χρόνιο πρόβλημα.

Οι ίδιες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται σύντομα για τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας. Ήδη, στις αρχές Φεβρουαρίου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το Αστικό Βόρειο Τμήμα (περιοχή από κτίριο Πάνθεον έως και γήπεδα τένις) και προχωρούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης αυτού του τμήματος καθώς και της πολυσυζητημένης έκτασης Δρεπάνου – Μακρυγυαλιού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Αθανάσιος Πορφύρης δήλωσε σχετικά: «Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για την εξυγίανση και απόδοση των τμημάτων στην ΧΖΛ Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο των αναγκών του Λιμένα αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αγαστή συνεργασία τους και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε και άλλες θετικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση».
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα