04/30/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Από 1η Μαϊού το Chocolat και πάλι κοντά σας...!

Απριλίου 30, 2020 0
Από 1η Μαϊού το Chocolat και πάλι κοντά σας...!

Από αύριο Παρασκευή 1 Μαϊού, το Chocolat ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για να προσφέρει (πακέτο) τον εξαιρετικής ποιότητας καφέ του καθώς και να απολαύσετε τη βραβευμένη κουζίνα του.
Από τις 6 το πρωί της Παρασκευής επιστρέφει κοντά σας, ενώ καθημερινά από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ λειτουργεί η κουζίνα του και υπηρεσία delivery. 
Η βραβευμένη κουζίνα του Chocolat με το βραβείο "Αετοί της γαστρονομίας 2019" και πάλι στη διάθεσή σας.
Ένα πλούσιο μενού, από pizza, pasta, burgers, σαλάτες και πολλές άλλες επιλογές, όλες υψηλής γαστρονομικής αξίας, για να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της γαστρονομίας.
Delivery: 2665022911 
(Από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 12)


Mια ματιά από το χώρο μας και την ξεχωριστή κουζίνα μας.
Aγίων Αποστόλων 45, Ηγουμενίτσα.


(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέχεια...

Τι προβλέπει το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων για μείωση ενοικίου, επίδομα 800 ευρώ και δάνεια...!

Απριλίου 30, 2020 0
Τι προβλέπει το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων για μείωση ενοικίου, επίδομα 800 ευρώ και δάνεια...!

Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολές πληρωμών, εκπτώσεις φόρων και μείωση ενοικίων έως και τον Ιούνιο -Παρατείνεται η προστασία των δανειοληπτών για άλλους 3 μήνες, αλλά σχεδιάζεται να καλύψει επιπλέον και άλλους με επιδότηση υπό όρους των κόκκινων δανείων - Επιδότηση τόκων σε επιχειρηματικά δάνεια - Μοντέλο αλά Γερμανικά με μειωμένο ωράριο και ευρωπαϊκή επιδότηση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας - Ένα δισ. ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή σε πρώτη φάση - Στα 28 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και των εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Πρόκειται για ένα δεύτερο κύμα μέτρων το οποίο αφορά στην επιστροφή στην κανονικότητα και το οποίο απλώνει ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.
Νέο σύστημα επιδότησης δανειοληπτών, είναι το καινοτόμο μέτρο που περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την β΄φάση αντιμετώπισης της επιδημίας, από τον Μάιο και μέχρι το τέλος του έτους.

Ο νέος νόμος, όχι μόνο παρατείνει την προστασία των δανειοληπτών για άλλους 3 μήνες, αλλά σχεδιάζεται να καλύψει επιπλέον και άλλους δανειολήπτες. Δηλαδή όχι μόνον όσους είχαν κόκκινα δάνεια έως 31.12.2018, εκ των οποίων μέχρι τέλος Μαρτίου μόλις 3.000 είχαν υποβάλει αιτήσεις. Το νέο σχέδιο θα επιδοτεί σημαντικό μέρος για όλα τα κόκκινα δάνεια, παλαιά και νέα, προ ή μετά το 2018, ακόμα και όσα δημιουργηθούν μέσα στο 2020 και προέκυψαν ή θα προκύψουν λόγω Κορωνοϊου. Αλλά θα τεθούν και δικλείδες ασφαλείας για να αποκλειστούν οι συστηματικοί κακοπληρωτές.

Μεταξύ άλλων, με βάση τις ανακοινώσεις των υπουργών κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Γιάννη Βρούτση και ‘Αδωνη Γεωργιάδη:
Άμεσα θα δοθούν ή δόθηκαν ήδη:

- έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που πήραν 800.000 μισθωτοί.

- την επόμενη εβδομάδα, θα δοθούν και σε άλλες, ειδικές κατηγορίες δικαιούχων (οικοδόμους, ηθοποιούς, ξεναγούς)

- Σήμερα πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 374.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ακολουθεί, τις επόμενες ημέρες, η καταβολή και για τους υπόλοιπους, μετά από έλεγχο των αιτήσεων.

- Πιστώθηκε ήδη η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ σε 155.000 επιστήμονες. Ενώ άνοιξε το σύστημα και για τους υπόλοιπους δικαιούχους των σχετικών κλάδων.

- επιστρεπτέα προκαταβολή σε περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν: θα ενισχυθούν, εκτιμούμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία, για την ακρίβεια το 99% αυτών, απασχολεί μέχρι 50 εργαζόμενους. Θα βοηθηθούν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εισπράττοντας ποσά τουλάχιστον της τάξεως των 2.000, των 4.000, των 8.000 και των 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.
Για τη συνέχεια:

- Παρατείνεται η προστασία για 3 μήνες έως τέλος Ιουλίου 2020. «Είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους δεν έχουν ενταχθεί ως τώρα» όπως είπε ο κ.Σταϊκούρας, πριν ισχύσει το νέο πλαίσιο. Οι δυνητικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 90.000 δικαιούχοι και όχι μόλις 3.000 που έκαναν αιτήσεις. Εκτός από την παράταση, με το νέο σύστημα ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί, το σύνολο πριν και μετά το 2018, ενώ περιορίζεται ο κίνδυνος νέας γενιάς κόκκινων δανείων καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες, αλλά για πρώτη φορά και οι καθόλα συνεπείς ως τώρα.

- Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

- Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

- Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως και ότι όσοι παραμείνουν κλειστοί θα έχουν μείωση και τον Ιούνιο.

- Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

- Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:
- η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,
- η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
- το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό,
- η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε σημειώνοντας ότι αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το υγιειονομικό θέμα της πανδημίας και γίναμε παγκόσμιο θετικό παράδειγμα. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή.
Η δεύτερη φάση, είναι πιο ανηφορική: Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και της παγκόσμιας ύφεσης. Αυτή η φάση θα διαρκέσει μακρό χρονικό διάστημα.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σε σκληρή προετοιμασία, με αύξηση παραγωγής αντισηπτικών και μασκών, σε προσιτές τιμές. Όσο και στα οικονομικά εργαλεία «που χτίσαμε σε χρόνο ρεκόρ».

Τρία εργαλεία για τις επιχειρήσεις
Το πρώτο εργαλείο που θέσαμε μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, δηλαδή η παροχή κεφαλαίου κίνησης έως μισό εκατ. ευρώ σε όλες τις ενήμερες επιχειρήσεις που δεσμεύονται να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Μέσα σε 3 ημέρες, έχουν κατατεθεί στις τράπεζες 8.336 αιτήσεις δανείων και έχουν δεσμευτεί το ποσό του 1,286 δισ. ευρώ για παροχή ρευστότητας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, με επιδοτούμενα επιτόκια για επιχειρήσεις με έως 250 εργαζομένους.
Αρχές Μαΐου θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εργαλείο, παροχής εγγυημένου κεφαλαίου κατά το 25% του ετήσιου τζίρου ή μέχρι το διπλάσιο της μισθοδοσίας, επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Για το πρόγραμμα αυτό λάβαμε έγκριση από την Κομισιόν για αύξηση προϋπολογισμού, έτσι ώστε το κόστος δανεισμού να πέσει ακόμα χαμηλότερα. Κι εκεί υπάρχει δέσμευση για τις θέσεις εργασίας.
Στην πλατφόρμα της ΜΟΔ έχουν ήδη εγκριθεί 5.205 αιτήσεις επιχειρήσεων και είναι ήδη σε φάσεις επεξεργασίας άλλες 25.000 αιτήσεις με 600.000 εργαζόμενους.
Η επιδότηση των τόκων προς τις επιχειρήσεις δεν θα επιστραφεί ποτέ.
Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε δύο νέους κύκλους εντάξεων στον αναπτυξιακό νόμο και 350 εκατ. ευρώ νέας επιχειρηματικότητας.

Σε συνεννόηση με την Κομισιόν θα επεκτείνουμε τα προγράμματα φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου για τις μικρές επιχειρήσεις (έως 50 εργαζόμενους) με αύξηση των επιδοτήσεων. Θα καλύψουμε όλες τις αιτήσεις που έκαναν ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Πιστεύουμε ότι με όλα αυτά τα εργαλεία, παροχής ρευστότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιδότηση επιτοκίων, με την έγκριση όλων των σχεδίων του αναπτυξιακού και την προκήρυξη νέου κύκλου αιτήσεων για τον αναπτυξιακό, θα φτιάξουμε ένα πάρα πολύ ισχυρό πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας που θα αντισταθμίσει τη μείωση της δραστηριότητας .
Ευχαριστώ και την ΑΑΔΕ για τη συνεργασία στην πληρωμή των 8000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους απασχολούμενους. Η διαδικασία του ΕΣΠΑ είχε μεγάλη γραφειοκρατία, ενώ χρειάστηκε να αλλάξουμε την απόφασή μας για να περιλάβουμε και επιχειρήσεις που έχουν έως 20 εργαζόμενους, από μέχρι 5 που είχαμε στην αρχή.

Μοντέλο αλά Γερμανικά με μειωμένο ωράριο και ευρωπαϊκή επιδότηση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας
Mε το βλέμμα στραμμένο στα crash test των πρώτων είκοσι ημερών όσον αφορά στην καταναλωτική κίνηση και τον τζίρο, ξεκινά σταδιακά από αύριο η πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα νέο πρωτόγνωρο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις , την απειλή της ανεργίας και την επέλαση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν οφείλουν να απασχολήσουν τουλάχιστον το 40% του προσωπικού τους προκειμένου οι εργαζόμενοι να «εξέρχονται» σταδιακά από την ασπίδα προστασίας των 800 ευρώ. Ο εργοδότης μπορεί να διακόπτει την αναστολή σύμβασης του εργαζόμενου προκειμένου να επανεργοποιηθεί στο πόστο του εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες. Το υπόλοιπο 60% του προσωπικού μπορεί να παραμείνει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης.
Σ΄αυτήν την πρώτη φάση επανέρχονται στην εργασία 68.528 μισθωτοί και επαγγελματίες, περίπου το 10% του συνόλου που επηρεάστηκε απ’ την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το πρώτο πακέτο της 45ήμερης αναστολής (ανάλογα με το πότε ανέστειλε την λειτουργία της η κάθε επιχείρηση) βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό του. Ωστόσο οι εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων όχι μεγαλύτερου του 60%, για ένα μήνα ακόμη και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα, θα υπολογισθεί αναλογικά στα 534 ευρώ. Για την επανάληψη των μέτρων στο πλαίσιο της παράτασης αναμένεται να ακολουθηθεί η πεπατημένη του πρώτου «πακέτου» στήριξης, δηλαδή αιτήσεις στις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Βασική προϋπόθεση για την παράταση της αναστολής είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή συμβάσεων περισσοτέρων από το 60% , υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.

Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι η αναστολή και η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα παραταθεί για όσο διάστημα χρειαστεί ( δηλαδή και τον Ιούνιο) για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.( πχ καφέ και εστιατόρια που σερβίρουν σε εσωτερικό χώρο θα επαναλειτουργήσουν 1η Ιουλίου).
Εναλλακτικά ο εργοδότης μπορεί να ανακαλεί προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και στανελαστικών αναγκών. Η προσωρινή επάνοδος πρέπει να δηλώνεται με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς η κίνηση των καταναλωτών αναμένεται μειωμένη εξαιτίας της αρνητικής ψυχολογίας.
«Το πρώτο διάστημα προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε στην ασφάλεια, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα, γάντια, μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας. Ο πελάτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.- επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας- Οι πρώτες 20 ημέρες θα είναι για μας crash test όσον αφορά στην καταναλωτική κίνηση και τους τζίρους. Δεν έχουμε πρόθεση να απολύσουμε υπαλλήλους ούτε ασπαζόμαστε τις δυσοίωνες προβλέψεις περί λουκέτων.»
Παράλληλα με την παράταση των αναστολών, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και άλλα εργαλεία ευελιξίας της αγοράς εργασίας ευρύτερου χρονικού ορίζοντα προκειμένου να διατηρηθούν σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας .
Ένα από τα πρώτα «εργαλεία» που έχει ήδη νομοθετηθεί στη χώρα μας είναι η δυνατότητα της χρήσης της εκ περιτροπής εργασίας για τους επόμενους 6 μήνες προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά η ομαλότητα στην αγορά . Σύμφωνα με τη διάταξη, οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους και όχι του συνόλου, μπορούν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε αναστολή να κάνουν χρήση του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα απασχολείται τουλάχιστον δύο εβδομάδες το μήνα και θα αμείβεται με το 50% του μισθού του. Δηλαδή μια επιχείρηση που απασχολεί 10 άτομα, θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τα 5 σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης ενώ τα άλλα 5 θα εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία.
Το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας σε μονάδες παραγωγής, στο χονδρικό εμπόριο και στα logistics.
Για να αποκατασταθεί μέρος των «κομμένων» αμοιβών, το υπουργείο εργασίας μελετά σχέδιο προσαύξησης των μισθών των εργαζομένων που εργάζονται υπό καθεστώς ευέλικτων μορφών εργασίας με στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας όταν παρέλθει το διάστημα της απαγόρευσης των απολύσεων.
Το σχέδιο βασίζεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure το οποίο προβλέπει καταβολή προσαύξησης έως και το 60% του «κομμένου» ονομαστικού μισθού με αντίστοιχη προσαύξηση έως και το διπλάσιο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας το πρόγραμμα Sure ύψους 1,5 δις θα ενεργοποιηθεί άμεσα ,ίσως και πριν από τον Ιούνιο προκειμένου να μην μείνουν ακάλυπτο οι εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές.

Σε ποιες επιχειρήσεις θα «κουμπώσει» το γερμανικό μοντέλο
Mέρος το προγράμματος Sure αποτελεί το γερμανικό μοντέλο απασχόλησης Kurzarbeit που βρίσκεται στο τραπέζι του Υπουργείου Εργασίας μαζί με άλλα εναλλακτικά μέτρα με στόχο την ανάσχεση του νέου κύματος απολύσεων που διαφαίνεται στον ορίζοντα εξαιτίας της κρίσης.
Το μοντέλο kurzarbeit (μερική απασχόληση) προβλέπει την επιδότηση έως το 60% του απολεσθέντος καθαρού μισθού του μερικώς απασχολούμενου και αυξάνεται αν ο εργαζόμενος έχει παιδί , προστατευόμενο μέλος στην οικογένεια.
Καθοριστικό είναι ότι δεν εφαρμόζεται το ίδιο ευέλικτο ωράριο για όλους τους εργαζόμενους. Για άλλον η απασχόληση μπορεί να είναι μηδέν ώρες, για άλλον 10 εβδομαδιαίως. Επίσης η απασχόληση μειωμένου χρόνου δεν χρειάζεται να εισαχθεί για ολόκληρη την επιχείρηση. Μπορεί να περιοριστεί σε μεμονωμένα τμήματά της.
Το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί για περιορισμένο διάστημα, πχ για 6 μήνες και να επεκταθεί ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης. Μάλιστα εάν και εφόσον ο δικαιούχος του επιδόματος βρει δεύτερη εργασία , δε χάνει το επίδομα αν το συνολικό του μηνιαίο εισόδημα δεν υπερβαίνει τον αρχικό μισθό που έπαιρνε από την κύρια εργασία του πριν από τις περικοπές.
«Το μοντέλο του Kurzarbeit, αν εφαρμοσθεί στην Ελλάδα για έξι μήνες –μας εξηγεί ο κ. Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής του τομέα απασχόλησης του ΣΕΒ- θα είναι κυρίως χρήσιμο για παραγωγικές επιχειρήσεις, κλάδων προστιθέμενης αξίας κυρίως της βιομηχανίας που έχουν επενδύσει στην εξειδίκευση του προσωπικού τους. Εξάλλου και στη Γερμανία εφαρμόζεται για να αποτρέψει τις απολύσεις ειδικευμένων εργαζομένων σε περιπτώσεις που η αναταραχή είναι προσωρινή λόγω απώλειας πωλήσεων και παραγγελιών. Για παράδειγμα το μοντέλο έχει αξιοποιηθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στις πλημμύρες στη Γερμανία το 2002.
Ευπαθείς επιχειρήσεις, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, εντάσεως εργασίας, κυρίως εποχιακής και μερικής απασχόλησης (π.χ. σε εστίαση, καταλύματα) που είχαν μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας των Μάρτιο, κυρίως λόγω εποχιακών προσλήψεων που δεν έγιναν δύσκολα θα ανταποκριθούν στους στόχους της διατήρησης των θέσεων εργασίας του Kurzarbeit αυτούς τους 6 μήνες.»
«Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, δε προλαβαίνουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα - εξομολογείται ο κ. Γιάννης Δαβερώνης  πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Καταστημάτων Αττικής- Δεν ξέρω τελικά πόσοι θα ανοίξουν τα καταστήματα την 1η Ιουνίου. Το μέτρο του μειωμένου ωραρίου η της εκ περιτροπής απασχόλησης δε μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί. Πως θα διαλέξω ποιον εργαζόμενο θα κρατήσω στον « πάγο» με 800 ευρώ και ποιον θα χρησιμοποιήσω να δουλεύει με μειωμένο ωράριο και κρατική επιδότηση όταν ανοίξουν τα καταστήματα; Θα δημιουργήσω δυσαρέσκεια στο προσωπικό. Επιπλέον αν λειτουργεί το 1/3 των τραπεζιών , το τζίρος θα είναι περιορισμένος. Θετικό μέτρο η έκπτωση κατά 40% του μισθώματος των καταστημάτων. Όμως χωρίς καθόλου εισόδημα πως θα πληρώσουμε το υπόλοιπο 60%; Θα πρέπει το κράτος να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και να μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση. Διαφορετικά εκτιμώ ότι ένα στα πέντε καφέ και εστιατόρια θα κλείσουν το επόμενο διάστημα.»

Ένα δισ. ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή σε πρώτη φάση - έρχεται και δεύτερη
Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης η κυβέρνηση δίνει ένα δισ ευρώ επιστρεπτέας προκαταβολής στην πρώτη φάση. Θα υπάρξει και δεύτερη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής
Δικαιούχοι της πρώτης φάσης είναι όσοι κατέθεσαν σχετική αίτηση και σταμάτησαν να λειτουργούν ή πλήττονται: Μείωση του τζίρου κατά 6,7% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το μέσο όρο των αντίστοιχων τριμήνων των τριών προηγουμένων ετών. Για τις διπλογραφικές εταιρείες, χρειάζεται μείωση του τζίρου αντιστοίχως κατά 20%. Όλες όσες έχουν κλείσει είναι δικαιούχοι.

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι επιχειρήσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή
Προβλέπονται κάποια ελάχιστα ποσά:
2.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους
4.000 με 1 έως 5 εργαζόμενους
8.000 ευρώ για 6-20 εργαζόμενους
15.000 ευρώ για 21-50 εργαζόμενους
30.000 ευρώ με άνω των 50 εργαζομένων
Το ανώτατο όριο δεν ξεπερνά τις 350.000 ευρώ για όσες έχουν 250 άτομα.

Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν αίτηση μπορούν να κάνουν στη δεύτερη φάση. Η αποπληρωμή για γίνει από 1/1/2022 σε 40 ισόποσες δόσεις και το ποσό θα εμφανίζεται στις οφειλές στο Taxisnet.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση πίστωσης μέσα στο επόμενο 10ήμερο, όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία. Το βασικό επιτόκιο θα είναι κάτω του 1%.
Στις πληττόμενες επιχειρήσεις μπαίνουν και ιατρικές επιχειρήσεις
Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: Καμιά σαφή απάντηση για τους εποχικούς πυροσβέστες φέτος

Απριλίου 30, 2020 0
Μάριος Κάτσης: Καμιά σαφή απάντηση για τους εποχικούς πυροσβέστες φέτος 

Περίεργες και ασαφείς απαντήσεις από το Πυροσβεστικό Σώμα μέσω του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χαρδαλιά δόθηκαν στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης μαζί με τους ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τον αποκλεισμό της Ηπείρου από την προκήρυξη που εξέδωσε το Υπουργείο για εποχικούς πυροσβέστες του έτους 2020. 

Στο σχετικό απαντητικό έγγραφο, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρει ότι η Ήπειρος συνολικά έχει πλεόνασμα πυροσβεστών, χωρίς μάλιστα να εξετάζεται κάθε Νομός ξεχωριστά. Απαντώντας, επίσης, στο αν θα εκδοθεί συμπληρωματική προκήρυξη ώστε να μην αποκλειστεί οριστικά η Ήπειρος, διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Τέλος, σχετικά με την επέκταση των συμβάσεων των ήδη υπηρετούντων εποχικών πυροσβεστών, το έγγραφο αναφέρει την ισχύουσα νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα αυτή, χωρίς να δίνει απάντηση στο κατά πόσο θα υλοποιηθεί. 

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά με τις ασαφείς απαντήσεις στην Ερώτηση για τους εποχικούς πυροσβέστες: 

«Στην Ερώτηση που καταθέσαμε οι ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον απαράδεκτο αποκλεισμό της ακριτικής Θεσπρωτίας και ολόκληρης της Ηπείρου από την προκήρυξη που εξέδωσε το Υπουργείο για εποχικούς πυροσβέστες του έτους 2020, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς νίπτει τας χείρας του και παραπέμπει το θέμα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η απάντηση που λάβαμε από τον Αρχηγό του Σώματος δε δίνει καμιά σαφή κατεύθυνση για το αν και πώς θα ενισχυθεί η Θεσπρωτία στη φετινή αντιπυρική περίοδο. Αφού μας ενημερώνει ότι η Ήπειρος συνολικά πλεονάζει σε πυροσβέστες, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε Νομού, αποκλείει και κάθε δυνατότητα συμπληρωματικής προκήρυξης για να διορθωθεί το ατόπημα του αποκλεισμού και δε δίνει καμιά σαφή απάντηση για το αν θα επεκταθούν στο 2020 οι συμβάσεις των ήδη υπηρετούντων. Ο χειρισμός του θέματος από τον Υφυπουργό αποτελεί ουσιαστικά πολιτική απόφαση για αποκλεισμό της Θεσπρωτίας, αντιμετωπίζοντας τους θεσπρωτούς σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γνωρίζουμε στην πράξη ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες. Πέρσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε 6 εποχικούς πυροσβέστες στη Θεσπρωτία και 62 συνολικά στην Ήπειρο. Δε μπορεί φέτος να μη χρειάζεται κανείς και να θεωρούν ότι έχουμε πλεόνασμα!!! Απαιτούμε να δοθεί λύση για τις άμεσες ανάγκες ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιπυρική περίοδο». 


Συνέχεια...

Άγιος Δονάτος: Πολιούχος της Θεσπρωτίας

Απριλίου 30, 2020 0
Άγιος Δονάτος: Πολιούχος της Θεσπρωτίας

Ο Άγιος Δονάτος έζησε στην ακριτική Θεσπρωτία την περίοδο 310-387, την εποχή που αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο Μέγας Θεοδόσιος. Διετέλεσε, δε, επίσκοπος της Ευροίας, μίας από τις 12 σημαντικότερες πόλεις της Ηπείρου, η οποία ήταν χτισμένη στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό Χόικα, κοντά στον Αχέροντα.

Ο τόπος γέννησής του δεν έχει γίνει γνωστός. Το βέβαιο είναι ότι εκοιμήθη το 387. Τις τρεις πρώτες δεκαετίες της ζωής του έζησε στο Βουθρωτό της Ηπείρου, όπου και δίδασκε. Κατά το 360, χειροτονήθηκε επίσκοπος Ευροίας, στην οποία ανέπτυξε μεγάλη κοινωνική δράση υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων, όπως και στην πόλη Ισορεία, η οποία βρισκόταν στη θέση της σημερινής Γλυκής, που είναι χτισμένη κατά μήκος του Αχέροντα.

Η τοπική παράδοση θέλει τον επίσκοπο Ευροίας να παρεμβαίνει στη ζωή της περιοχής με θαυμαστό τρόπο. Σύμφωνα λοιπόν με άγραφες μαρτυρίες, ύστερα από δικές του παρακλήσεις στον Θεό έβρεξε μετά από μεγάλο διάστημα ξηρασίας, που απειλούσε με καταστροφή τους παραγωγούς. Λίγο μετά τη χειροτονία του, θεράπευσε την κόρη του αυτοκράτορα, ενώ την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την παράδοση, σε μια πηγή στον ποταμό Αχέροντα στη Γλυκή, η οποία θεωρούνταν καταραμένη και το νερό δεν πινόταν, ο Άγιος Δονάτος σκότωσε ένα τερατώδες φίδι και εξόρκισε το κακό, με αποτέλεσμα η πηγή να ξαναβγάλει καθαρό νερό. Η θανάτωση του δράκοντα, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς Αθηναγόρα, δεν είναι άλλη από την εξάλειψη της ελονοσίας, που μάστιζε την ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου, με συστηματικό καθαρισμό των ελών της Αχερουσίας. Άλλες μαρτυρίες θέλουν τον επίσκοπο Ευροίας Δονάτο να ζει για τουλάχιστον τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, όπου βάπτισε τον αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο, τη σύζυγό του, Αυγούστα, την κόρη τους, αλλά και πολλούς αξιωματούχους.

Από εκεί, επέστρεψε στη Θεσπρωτία και στην επισκοπή του, όπου συνέχισε το σπουδαίο έργο του. Όταν εκοιμήθη, λέγεται ότι η ταφή του έγινε σε τάφο που είχε ετοιμάσει ο ίδιος!
Από δύο επιστολές του Πάπα Γρηγορίου του Διαλόγου (590-619) μαθαίνουμε ότι το λείψανο του Άγιου Δονάτου ήδη ετιμάτο και ότι μεταφέρθηκε το 604 στο φρούριο της Κασσιώπης, στην Κέρκυρα, στον Ναό του Αγίου Ιωάννη. Αργότερα, το μετέφεραν στην Κεφαλλονιά, για να καταλήξει στη Βενετία, στην εκκλησία της Παναγίας και του Αγίου Δονάτου του Μουράνο. Στις 30 Απριλίου κάθε έτους εκτίθεται σε κοινή θέα και προσκύνηση του λαού.

Ο Άγιος Δονάτος είναι προστάτης άγιος των κατοίκων της περιοχής του Σουλίου και πολιούχος της Παραμυθιάς και όλης της Θεσπρωτίας. Πολλοί Χριστιανοί της περιοχής φέρουν το όνομά του. Προς τιμήν του έχουν ιδρυθεί αρκετοί ναοί στην περιφέρεια Παραμυθιάς, όπως στο Σούλι, τη Γλυκή, την Γκρίκα, τη Βερνίκη, το Ζερβοχώριο, το Σταυροχώριο, το Παγκράτι και την Παραμυθιά...

Το 1961, η ελληνική κυβέρνηση προς τιμήν του Αγίου Δονάτου καθιέρωσε την 30ή Απριλίου ημέρα αργίας των δημόσιων καταστημάτων για ολόκληρη την περιφέρεια της Μητρόπολης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.

Ναοί αφιερωμένοι στη μνήμη του

- Ο Μητροπολιτικός Ναός στην Παραμυθιά: Είναι το επίκεντρο της πίστης στον Άγιο Δονάτο τον Θαυματουργό και εκεί φυλάσσεται μέρος των ιερών λειψάνων Του. Πρόκειται για έναν επιβλητικό ναό, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70. 

- Ο ναός στον ομώνυμο οικισμό της Παραμυθιάς (Σαμέτια): Διαστάσεων 6,5 x 9 μέτρα, ο ναός είναι χτισμένος στα ερείπια παλαιότερου, στον οποίο το 1454 είχαν φυλαχθεί τα ιερά σκηνώματα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας, ως ενδιάμεσο σταθμό από την Κωνσταντινούπολη προς την Κέρκυρα και πριν μεταφερθούν στον Ναό της Παναγίας στην Παραμυθιά.

- Ο Ναός στο Κάστρο στην Παραμυθιά: Στο ενωμένο κάστρο της Παραμυθιάς υπήρχε μέχρι το 1605 ναός του Αγίου Δονάτου, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο κάστρο και στην πόλη της Παραμυθιάς. Τον ναό είχε κτίσει ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. 

- Ο Ναός στην Γκρίκα Παραμυθιάς: Εχει διαστάσεις 16,5x9 μέτρα. Είναι και αυτός χτισμένος στα ερείπια παλαιότερου ναού, από τον οποίο διασώζονται και σήμερα τρεις εικόνες, ζωγραφισμένες σε ξύλο φτελιάς από τον αγιογράφο Νικόλαο Ν.Κ. Ο ναός ανακαινίστηκε το 1868 από τον τότε Μητροπολίτη Παραμυθιάς Τίτο Ματθεάκη.

- Ο ναός στον ποταμό Αχέροντα: Ο Ναός του Αγίου Δονάτου στη Γλυκή είναι αχρονολόγητος. Είναι ιστορικός, καθώς εκεί ήταν αρχικά ήταν ο τάφος του Αγίου Δονάτου. 

- Ο ναός στην Κέρκυρα: Το ξωκκλήσι αυτό κρύβεται σε ένα τοπίο με έντονη βλάστηση μεταξύ Κρητικών και Βιταλάδων. Ανακαινίστηκε στο πρόσφατο παρελθόν και δεν επιδεικνύει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αν και το ιερό προδίδει πιθανόν παλιά φάση. Η παλαιότερη έως τώρα αναφορά περί αυτού έρχεται από το 1494 και τον τοποθετεί «...εις το χορήον τον Λακηάδον....». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον ναό οι Λευκιμμιώτες έκρυψαν, για να μην πέσουν στα χέρια των ναζί, δέκα Αμερικανούς αεροπόρους το 1943, μέλη πληρώματος βομβαρδιστικού Β-17, που έπεσε στην περιοχή των αλυκών Λευκίμμης.

- Ο Ναός στη Λευκάδα: Στο οροπέδιο της Εγκλουβής, στην κεντρική Λευκάδα, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την καλλιέργεια της γνωστής ποικιλίας φακής, βρίσκεται ο μικρός, αλλά παλαιός ναός του Αγίου Δονάτου, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1980.

- Ο Ναός στο Μουράνο της Ιταλίας: Το Μουράνο, που βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, στη Βόρεια Ιταλία, είναι κατά μία έννοια νησί. Εκεί βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Δονάτου, όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμά του, το οποίο μετέφεραν εκεί οι σταυροφόροι όταν το έκλεψαν από το Κάστρο της Κασσιώπης στην Κέρκυρα. Εκεί το είχαν μεταφέρει οι Παραμυθιώτες, για να γλυτώσει από τους κατακτητές. Η εκκλησία είναι επιβλητική, με ψηφιδωτά, και το σκήνωμα του αγίου βρίσκεται εντός μιας κατασκευής από ξύλο και μάρμαρο.

- Ο ναός στο Σούλι: Περίπου 500 μέτρα από το χωριό Σούλι βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου. Ο πρώτος ναΐσκος είχε χτιστεί το 1793, όταν οι Σουλιώτες έδιναν τον δικό τους αγώνα κατά του Αλή πασά. Το εκκλησάκι καταστράφηκε και μεταβλήθηκε σε στέρνα κατά την εποχή των πολέμων μεταξύ του Αλή πασά και των Σουλιωτών, ενώ αναστηλώθηκε το 1840.


ΠΗΓΗ: ikivotos.gr
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Προμήθεια και εγκατάσταση Στάσεων Αστικής Συγκοινωνίας

Απριλίου 30, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Προμήθεια και εγκατάσταση Στάσεων Αστικής Συγκοινωνίας 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης V «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας». 

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν υποβολής πρότασης, ο Δήμος μας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα με το ποσό των 50.000€ για την προμήθεια και εγκατάσταση στάσεων Αστικής Συγκοινωνίας με σκοπό τη βελτίωση των εν λόγω υποδομών, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν στο επιβατικό κοινό. 

Οι νέες και βελτιωμένες στάσεις θα καταστήσουν τα μέσα μεταφοράς περισσότερο ελκυστικά, ενώ θα ενισχύσει τους στόχους εναλλακτικής μετακίνησης, που ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει θέσει, με την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. 

Ο καθορισμός των θέσεων εγκατάστασης των στάσεων έγινε σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ν. Θεσπρωτίας. 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: Αγώνας για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για ζωή με αξιοπρέπεια!

Απριλίου 30, 2020 0
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας: Αγώνας για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για ζωή με αξιοπρέπεια! 

Ακόμη μία παρέμβαση 28 του Απρίλη από μέλη της Αριστερής Παρέμβασης στην Ηπειρο και τ.ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας στα γραφεία της δευτεροβάθμιας και στο νοσοκομείο Φιλιατών. 
Κόντρα στο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο έκτρωμα που έφερε εν μέσω καραντίνας το υπουργείο Παιδείας και στις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. 
Η μάχη απέναντι στα σχέδια κυβέρνηση κεφαλαίου συνεχίζεται, #μένουμενεργοί και παλεύουμε για την απόσυρση του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την παιδεία, διεκδικούμε δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας. 

Δίνουμε ραντεβού και καλούμε τον κόσμο του αγώνα σε συγκέντρωση την 1η Μάη στον πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας, για μία ζωή με αξιοπρέπεια για εργασιακά δικαιώματα για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία. 
Την κρίση, οικονομική και υγειονομική να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι. 

Τ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ 
Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο 


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Κλείνει ο δρόμος προς Δρέπανο για 10 ημέρες λόγω εργασιών

Απριλίου 30, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Κλείνει ο δρόμος προς Δρέπανο για 10 ημέρες λόγω εργασιών

Κλείσιμο δρόμου προς το Δρέπανο 

Στο πλαίσιο της εύρυθμης εκτέλεσης των έργων «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕ Ν. ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ προς τις τουριστικές μονάδες ΔΡΕΠΑΝΟΥ» και «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» καθώς και της ασφάλειας των διερχόμενων οχημάτων, κάνουμε γνωστό ότι ο δρόμος προς την παραλία του Δρεπάνου, από το τέλος του ποδηλατόδρομου έως την θέση «ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΔΡΕΠΑΝΟΥ» θα παραμείνει κλειστός, από τις 4/5/2020 έως τις 14/52020.
Συνέχεια...

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Απριλίου 30, 2020 0
Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

1η Μάη 2020. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ. 

1η Μάη Παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, που σηματοδοτεί την ανειρήνευτη πάλη της ενάντια στους εκμεταλλευτές της, τους πολέμους, τη φτώχεια. Φωτίζει τον αγώνα μας για την ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε, για μια κοινωνία που στο επίκεντρό της θα έχει την ικανοποίηση των αναγκών των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός και φάνηκε ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού που πάλι στο ζύγι των καπιταλιστών, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, δεν μπήκε η υγεία του εργαζόμενου λαού αλλά τα κέρδη των λίγων. 

Αν ενδιαφερόταν οι αστικές κυβερνήσεις για την υγεία του εργαζόμενου λαού: 

•Δεν θα έκαναν διαχρονικά τόσες περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία, ούτε θα έβαζαν τον κόσμο να πληρώνει για τα φάρμακά του. 
•Δεν θα έκλεινε νοσοκομεία το 2013 η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τα άφηνε κλειστά. 
•Δεν θα άφηναν τις πρωτοβάθμιες μονάδες Υγείας χωρίς ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές 
•Δεν θα άφηναν τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, χωρίς ΜΕΘ. 
•Δεν θα έδιναν δωράκια στους κλινικάρχες •Δεν θα προωθούσαν τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) 
•Δεν θα μετέτρεπαν την υγεία σε εμπόρευμα. 
•Δεν θα έφερναν συνέχεια αντιασφαλιστικούς νόμους. 

Ο καπιταλισμός έχει μετατρέψει όχι μόνο την υγεία αλλά και όλες τις ανάγκες μας (την δουλειά, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις διακοπές κλπ.) σε εμπορεύματα και αυτό είναι το εμπόδιο που σήμερα στον 21 αιώνα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να ζούμε χωρίς την αβεβαιότητα του αύριο με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με διασφάλιση της μόρφωσης των παιδιών, της υγείας μας, των διακοπών μας, των φαρμάκων της οικογένειας μας, όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Ο καπιταλισμός είναι ο παράγοντας που προκαλεί φτώχεια, εξαθλίωση, προσφυγιά και πολέμους. 

Με κεντρικό σύνθημα: Να μην πληρώσει ξανά ο λαός. Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. Μπαίνουμε μπροστά και οργανώνουμε την πάλη, την αντίσταση και αντεπίθεση, απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, της ΕΕ, του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων, που έρχονται να προστεθούν στα παλιά των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων επιδιώκοντας να σαρώσουν το όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει όρθιο για να θωρακίζουν την κερδοφορία και τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. 

Φέτος ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να βρει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της πανδημίας και αγωνιούν για το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους, πιο αποφασισμένους να δώσουν μάχες και να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους και να οικοδομήσουν τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους και κρίσεις. Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με την κοινωνική - λαϊκή συμμαχία μας, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! 

ΖΗΤΩ η Εργατική Πρωτομαγιά! 

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στις δράσεις - συμβολικές κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΗ ως εξής: 

Στην ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: 10:00 π.μ. Λιμάνι - Περιφέρεια - ΠΑΝΘΕΟΝ 
Στην ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ: 12:00 μ.μ. Πεζόδρομο - Κέντρο Υγείας

Το Εργατικό Κέντρο, καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, να συμμετέχουν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις- συμβολικές δράσεις που οργανώνει, στο ΠΑΝΘΕΟΝ, στη ΝΟΜΑΡΧΙΑ, στο ΛΙΜΑΝΙ, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.
Συνέχεια...

Ήπειρος: Οι βασικές προτεραιότητες για τη νέα αντιπυρική περίοδο τέθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Απριλίου 30, 2020 0
Ήπειρος: Οι βασικές προτεραιότητες για τη νέα αντιπυρική περίοδο τέθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας 

Ένας σύντομος απολογισμός της περυσινής αντιπυρικής περιόδου και εκτενείς αναφορές σε ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία για τη νέα αντιπυρική περίοδο που αρχίζει από αύριο 1η Μαΐου, έγιναν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, με το συντονισμό του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριο Μαυρογιώργο και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κώστα Σιαράβα. 

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε τόσο στα θετικά αποτελέσματα της περυσινής καλοκαιρινής περιόδου, όσο και στην έως τώρα επιτυχημένη αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού. «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Αν προσέχουμε θα πάμε καλά και στη συνέχεια», τόνισε χαρακτηριστικά ζητώντας από όλους συνεργασία και πειθαρχία, ώστε να μη χαλάσει η μέχρι σήμερα θετική εικόνα στην Ήπειρο. 

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος, ευχαρίστησε τα μέλη του Συντονιστικού, για την άψογη συνεργασία που έχουν, υπογράμμισε ότι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και οι δήμοι δίνουν καθημερινά εξετάσεις, πρόσθεσε ότι η φετινή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών γίνεται υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρχει συνεχώς αυξημένη ετοιμότητα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. 

Το σύντομο απολογισμό της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, όπως και εκτενή αναφορά στο σχεδιασμό για την ερχόμενη περίοδο, έκανε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Πασχίδης. Όπως είπε πέρυσι στην Ήπειρο καταγράφηκαν 252 συμβάντα, (έναντι 318 την προηγούμενη χρονιά), κάηκαν περίπου 6000 στρέμματα- χορτολιβαδικά στην πλειονότητά τους- έναντι 1000 στρεμμάτων το 2018. Όπως εξήγησε ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης η διαφορά των εκτάσεων που έχουν καεί, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως το καλοκαίρι του 2018 ήταν πολύ υγρό. 
Ο καθαρισμός του ορεινού δικτύου, η λειτουργικότητα των πυροσβεστικών κρουνών, ο καθαρισμός της βλάστησης σε οικόπεδα ιδιωτών και η απομάκρυνση απορριμμάτων από σημεία που εναποθέτουν αυθαίρετα και παράνομα πολίτες, ήταν οι βασικές επισημάνσεις που έγιναν από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού. 
Στη συνεδρίαση –που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης- τοποθετήθηκαν, ενημερώνοντας για το κατά περίπτωση σχέδιο αντιπυρικής οργάνωσης ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Κων. Σιόρεντας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Βας. Μουσελίμης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου (και Δήμαρχος Δωδώνης) Χρ. Ντακαλέτσης, οι Δήμαρχοι Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ, Κόνιτσας Ν. Έξαρχος, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Β. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, Ζίτσας Μ. Πλιάκος, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Γ. Λώλης και o Δημοτικός Σύμβουλος, υπ. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζίτσας Περικλής Γρίβας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ι. Λυκοτραφίτης, ο Δασάρχης Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, ο κ. Γ. Λιόλιος εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ κ. Λιόλιος, Εκπρόσωποι της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και της ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων (Ε.Ε.Σ.- Εθελοντές Σαμαρειτών, Λ.Ε.Κ. Πρέβεζας και Ε.Ε.Ε και Διάσωσης Καναλλακίου) κ.α. 

Από όλους επισημάνθηκε η πολύ καλή μέχρι τώρα συνεργασία για την αντιμετώπιση τόσο των δασικών πυρκαγιών, όσο και άλλων έκτακτων συμβάντων όπως ήταν ο σεισμός της 21ης Μαρτίου, αλλά και η εν γένει διαχείριση των ζητημάτων που προέκυψαν με την πανδημία του κορωνοϊού, με τον Περιφερειάρχη να κλείνει τη σύσκεψη του Συντονιστικού με την εκτίμηση πως «αν συνεργαστούμε όπως μέχρι τώρα, αν έχουμε αλληλεγγύη, τότε και το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».
Συνέχεια...

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 30 Απριλίου 2020)

Απριλίου 30, 2020 0
Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 30 Απριλίου 2020)

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Πέμπτη 30 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, από χθες μεταφέρθηκε σε παθολογική κλινική αφού η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή. 

2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή. 

3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα (40) νέα δείγματα. Τα δέκα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα έξι από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα είκοσι τέσσερα αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Σήμερα 30/4 στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση. 

· Από το σύνολο των διακοσίων σαράντα ένα (241) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δύο ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Σήμερα 30/4 στάλθηκαν δέκα νέα δείγματα για εξέταση. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια τριάντα ένα (531) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
• Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. 

· Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται τέσσερα περιστατικά SARS-COV 2 και αναμένονται ισάριθμα αποτελέσματα δειγμάτων. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Σήμερα δεν απαιτήθηκε η λήψη νέου δείγματος. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εβδομήντα ένα (71) δείγματα και όλα ήταν αρνητικά. 

* * * 
Το τριήμερο 1,2,3 Μαΐου, ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη της νόσου στην Ήπειρο θα εκδοθεί μόνο αν προκύψει κρούσμα ή άλλο έκτακτο συμβάν. Η καθημερινή έκδοση θα συνεχιστεί από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.
Συνέχεια...

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Απριλίου 30, 2020 0
Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό 

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας δημοσιεύει τα βασικά σημεία των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Τα ειδικότερα μέτρα και ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας θα διευκρινιστούν με νεότερη ανακοίνωση. 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ 

Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου 

- Αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. 

- Για δύο εβδομάδες θα ισχύουν οι περιορισμοί για μετακινήσεις εκτός νομού της κατοικίας μας 

- Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. 

- Οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. 

- Θα λειτουργήσουν ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια με ραντεβού. 
(Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων). 

- Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. (Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων). 

- Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. 

- Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. 
Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. 
Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου. 

Από την 1η Ιουνίου 

- Ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης. 

- Θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας 

- Θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης 

- Θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. 

- Κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. 

Αναλυτικά όλο το ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ Συνέχεια...