11/18/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Θεσπρωτία: Silver Alert για τον 88χρονο που εξαφανίστηκε

Νοεμβρίου 18, 2020 0
Θεσπρωτία: Silver Alert για τον 88χρονο που εξαφανίστηκε
Γραμμή ζωής χτυπά για τον 88χρονο Παντελή Δρίγγο που εδώ και μερικές ημέρες εξαφανίστηκε από την περιοχή των εργατικών κατοικιών Ηγουμενίτσας.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε ήταν ρακένδυτος και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Όποιο γνωρίζει κάτι παρακαλείται να επικοινωνήσει με την υπηρεσία Silver Alert, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.
Συνέχεια...

2 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 3.209 σε όλη τη χώρα με 60 θανάτους

Νοεμβρίου 18, 2020 0
2 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 3.209 σε όλη τη χώρα με 60 θανάτους

3.209 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς και 60 θανάτους συμπολιτών.

Στη Θεσπρωτία εντοπίστηκαν 2 νέα κρούσματα και 29 σε όλη την Ήπειρο
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 14 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης
Σήμερα ανακοινώνουμε 3209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ των οποίων το 53.7% άνδρες.
4714 (5.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20917 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνέχεια...

Αναφορά Μ. Κάτση με τα αιτήματα του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Νοεμβρίου 18, 2020 0
Αναφορά Μ. Κάτση με τα αιτήματα του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας για τη στήριξη των επιχειρήσεων 

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον εμποροβιοτεχνικό κλάδο και την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης και ενίσχυσής του. 

Στην Αναφορά του Μ. Κάτση, επισυνάπτεται προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η επιστολή που έλαβε από τον Εμποροβιοτεχνικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας, με την οποία ο εν λόγω σύλλογος αιτείται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου, προκειμένου να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει καταθέσει μια δέσμη ουσιαστικών μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας και του εισοδήματος των νοικοκυριών, ώστε να αντέξουν και η κοινωνία, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ζητά να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, να υπάρξει συνολική αναπλήρωση των μισθών των εργαζομένων από το κράτος, με διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας, να δοθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν μείνει εκτός οποιασδήποτε στήριξης από την κυβέρνηση και τα ελλιπή μέτρα της. Η κυβέρνηση έχει όλα τα περιθώρια να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, αφού έχει αποθεματικά ύψους 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το τέλος της θητείας του, έχει ρυθμισμένο δημόσιο χρέος, έχει αναστολή του συμφώνου σταθερότητας για εφέτος και του χρόνου, και τέλος έχει πρωτοφανή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Αυτό που δυστυχώς δεν έχει η κυβέρνηση είναι η ανάλογη πολιτική στόχευση. Το μόνο που την ενδιέφερε εν μέσω πανδημίας μάλιστα, ήταν να φέρει πτωχευτικό νόμο για να βάλει χέρι στα σπίτια και τις περιουσίες των αδύναμων νοικοκυριών, και να προετοιμάσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την εργασία, που τινάζει στον αέρα τις κατακτήσεις, τα δικαιώματα και τις απολαβές εκατομμυρίων εργαζομένων. To σχέδιο ¨Πισσαρίδη¨ άλλωστε, που αποτελεί τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, βλέπει τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους ως πρόβλημα μπροστά στην κερδοφορία των λίγων και ισχυρών, και όχι ως πυλώνες στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Απαλλαγή γονέων από τροφεία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του ΠΑΚΠΠΟ για 2 εβδομάδες

Νοεμβρίου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Απαλλαγή γονέων από τροφεία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του ΠΑΚΠΠΟ για 2 εβδομάδες

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 72989/14.11.2020 (ΦΕΚ 5043/14.11.2020 τεύχος Β’) με την οποία τροποποιείται η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.71342/6.11.2020 (Β’ 4899) και αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, και η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, από τις 16 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6.00. 

Γονείς που έχουν τέκνα στους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά, απαλλάσσονται από την προβλεπόμενη μηνιαία οικονομική συμμετοχή (τροφεία) για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας τους. 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΠΑΚΠΠΟ 
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΪΜΠΕΚΟΓΛΟΥ
Συνέχεια...

Ο Β. Γιόγιακας για την προαιρετική λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές σε Δημ. Κοινότητες μέχρι 5.000 κατοίκους

Νοεμβρίου 18, 2020 0
Ο Β. Γιόγιακας για την προαιρετική λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές σε Δημ. Κοινότητες μέχρι 5.000 κατοίκους

«Θέλουμε να δώσουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην οικονομική δραστηριότητα και να δυναμώσουμε τους θεσμούς και τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου, ώστε να τηρούνται οι κανόνες του παιχνιδιού από όλους, και όχι να επικρατεί ο νόμος του ισχυρότερου…» τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του στη Βουλή μέσω τηλεδιάσκεψης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα σε πολύ μικρά εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σε δημοτικές κοινότητες κάτω των 5.000 κατοίκων να ανοίγουν και τις Κυριακές, ο βουλευτής Θεσπρωτίας διευκρίνισε ότι αφορά κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις της γειτονιάς -φούρνους, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ- που για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις Κυριακές έπρεπε να ρισκάρουν την επιβολή προστίμων που, σε πολλές περιπτώσεις, τις «γονάτιζαν» οικονομικά. «Αυτή τη δαμόκλειο σπάθη έρχεται να πάρει από τα κεφάλια των μικρών αυτών καταστηματαρχών η λειτουργία και τις Κυριακές» σημείωσε ο κ. Γιόγιακας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πιστεύω ότι συμφωνούμε πώς το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να λύσει κάποια πολύ συγκεκριμένα ζητήματα της αγοράς,
Με ρυθμίσεις, μάλιστα, που ωφελούν κατά κύριο λόγο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, είτε συνολικά, είτε ορισμένες κατηγορίες τους.
Αντίθετα, λοιπόν, με αυτό που μάς καταλογίζουν οι ιδεολογικοί μας αντίπαλοι – οι οποίοι ανακαλύπτουν παντού εύνοια προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα – βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού δίνουν δυνατότητες, δίνουν επιλογές στον πολύ μικρό επιχειρηματία.
Στον στυλοβάτη των τοπικών οικονομιών.
Αυτόν που συχνά δεν έχει τα μέσα που πρέπει, για να αντιπαλέψει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Θα ήθελα λοιπόν με τη σειρά μου να σταθώ σε μερικά από τα σημεία του νομοσχεδίου που θεωρώ, υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερα σημαντικά.
Έρχεται πρώτα απ’ όλα μια καινοτομία, ένα νέο εργαλείο στο οποίο στάθηκαν και ο κύριος Υπουργός και ο εισηγητής μας.
Όπως οι ενώσεις καταναλωτών μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για λογαριασμό των μελών τους, χωρίς αυτοί να παίρνουν κάποιο οικονομικό ρίσκο, έτσι και επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούν να κάνουν συλλογική αγωγή μέσω του εμπορικού ή του επιχειρηματικού φορέα που τις εκπροσωπεί.
Είναι γνωστό ότι επιχειρήσεις που προωθούν αγαθά και υπηρεσίες στο διαδίκτυο μέσα από μηχανές αναζήτησης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατφόρμες εφαρμογών και σάιτ σύγκρισης τιμών, βρίσκονται αντιμέτωπες με διάφορες αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές.
Και αυτές δε συναντώνται μόνο στους πολύ μεγάλους παίκτες του διαδικτύου μέσω των οποίων γίνονται κρατήσεις ή αναζητήσεις προϊόντων και καταστημάτων.
Τις βλέπουμε επίσης σε διάφορους μικρότερους διαμεσολαβητές, που σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν έχουν τα μέσα ή τη γνώση να εκτιμήσουν και να διαχειριστούν τις «παγίδες» των αγορών στο διαδίκτυο.
Και αυτές είναι, συνήθως, οι μικρότερες…

Με το ένδικο βοήθημα της συλλογικής αγωγής ασκείται, επομένως, το δικαίωμα αντιπροσωπευτικών οργανώσεων και δημοσίων φορέων να προσφεύγουν στα εθνικά δικαστήρια όταν οι μηχανές αναζήτησης και άλλοι διαδικτυακοί «ενδιάμεσοι» δε μεταχειρίζονται τον χρήστη τους, δηλαδή την επιχείρηση ή τον καταναλωτή, με τρόπο δίκαιο και διαφανή.
Ένα δεύτερο σημείο που αξίζει να προσεχθεί είναι η ενίσχυση των εσόδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν σαφής στη συνεδρίαση της Επιτροπής:
Την τελευταία δεκαετία τα έσοδα από το βασικό της πόρο -το ανταποδοτικό τέλος για τη σύσταση ή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τις ανώνυμες εταιρείες- μειώθηκαν πάνω από το μισό.
Η δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό –όταν αυτά πέφτουν κάτω από ένα ελάχιστο όριο- θα δώσουν στην Επιτροπή περισσότερα μέσα για να κάνει πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της:
ειδικευμένους νομικούς, οικονομολόγους και άλλους επιστήμονες, τεχνικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, εφαρμογή προγραμμάτων για την προώθηση του ανταγωνισμού.

Προς όφελος του ισότιμου ανταγωνισμού, των επιχειρήσεων που παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες, των μικρότερων επιχειρήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν καρτέλ μεγαλύτερων «παικτών» και, φυσικά, προς όφελος των καταναλωτών.

Τρίτο σημείο είναι η δυνατότητα σε πολύ μικρά εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σε δημοτικές κοινότητες με κάτω από 5.000 κατοίκους να ανοίγουν και τις Κυριακές.
Ο κύριος Υπουργός ήταν σαφής, εδώ έχουμε να κάνουμε με οικογενειακές επιχειρήσεις της γειτονιάς -φούρνους, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ– που για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις Κυριακές έπρεπε να ρισκάρουν την επιβολή προστίμων που, σε πολλές περιπτώσεις, τις «γονάτιζαν» οικονομικά.
Αυτή τη «δαμόκλειο σπάθη» έρχεται να πάρει από τα κεφάλια των μικρών αυτών καταστηματαρχών η λειτουργία και τις Κυριακές.
Δεν υπάρχει κάποια «δόλια» πρόθεση να επιτραπεί «από το παράθυρο» σε υποκαταστήματα πολυεθνικών να ανοίγουν και τις Κυριακές, ούτε η διάταξη αφήνει, θεωρώ, το περιθώριο για κάτι τέτοιο…

Έγινε, τέλος, πολύς λόγος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την αλλαγή της διάταξης για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών - 6 ημέρες την εβδομάδα αντί για Δευτέρα έως Σάββατο – καθώς και για τη δυνατότητα λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, πιλοτικά για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.
Και εδώ, η λέξη – κλειδί είναι η ευελιξία.
Ευελιξία, μαζί με την εφαρμογή της αρχής της εγγύτητας.
Λαϊκές αγορές θα μπορούν να λειτουργήσουν Κυριακή.
Αυτό αφήνεται στη δικαιοδοσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών σε Αττική και Θεσσαλονίκη και των δήμων στην υπόλοιπη χώρα.
Που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε συνεργασία με τις επιτροπές και τους εκπροσώπους των επαγγελματιών.
Αντίστοιχα, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές θα είναι προαιρετική.
Και αφού έχει ζητηθεί η γνώμη των τοπικών φορέων.
Είναι άλλο πράγμα η υποχρέωση, και άλλο η ελευθερία επιλογής.
Εμείς θέλουμε να δώσουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην οικονομική δραστηριότητα.
Και, την ίδια στιγμή, θέλουμε να δυναμώσουμε τους θεσμούς και τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου.
Ώστε να τηρούνται οι κανόνες του παιχνιδιού για όλους, και όχι να επικρατεί ο νόμος του ισχυρότερου…
… και ώστε η ελευθερία να μην καταλήγει σε ασυδοσία.

Συνέχεια...

Ανακοίνωση της Αστυνομίας για τις συλλήψεις και προσαγωγές σε Ηγουμενίτσα και Γιάννενα

Νοεμβρίου 18, 2020 0
Ανακοίνωση της Αστυνομίας για τις συλλήψεις και προσαγωγές σε Ηγουμενίτσα και Γιάννενα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Ανακοινώνεται ότι, στα Ιωάννινα, την 17:00 ώρα, ομάδα περίπου (60) ατόμων, που έφεραν κράνη, εξήλθαν από τις φοιτητικές εστίες στο Λόφο Περιβλέπτου, με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία προς στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικοί τούς απηύθυναν συστάσεις όμως δέχθηκαν επίθεση με καδρόνια και πέτρες. 
Τελικά η πορεία αποτράπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν (23) συλλήψεις ατόμων για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, βίας κατά υπαλλήλων, σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και παραβάσεις περί όπλων. Σε βάρος τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. 
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί καθώς και δύο εκ των συγκεντρωθέντων, οι οποίοι παρελήφθησαν από το Ε.Κ.Α.Β. . 
Επίσης, την 16:55 ώρα, αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, απέτρεψαν τη συγκέντρωση περίπου (15) ατόμων. Στη συνέχεια προσέγγισαν το χώρο και άλλα (80) περίπου άτομα από διάφορα σημεία. 
Ύστερα από συστάσεις των αστυνομικών, τα συγκεντρωμένα άτομα αποχώρησαν ενώ πραγματοποιήθηκαν (11) προσαγωγές. 
Επιπρόσθετα, από διάφορα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων προσήχθησαν (61) άτομα και επιβλήθηκαν (14) διοικητικά πρόστιμα. 

Στην Ηγουμενίτσα, την 16:10 ώρα, ομάδα (10) ατόμων συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Δημαρχείου. Παρά τις συστάσεις των παριστάμενων αστυνομικών δυνάμεων, ενώθηκαν μαζί τους άλλα (20) περίπου άτομα με σκοπό την πραγματοποίηση πορείας επί της οδού Κύπρου, η οποία αποτράπηκε με την παρέμβαση των αστυνομικών. 
Πραγματοποιήθηκε προσαγωγή επτά (7) ατόμων στα οποία επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο. 

Συνολικά σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, συνελήφθησαν (23) άτομα, προσήχθησαν (79) και επιβλήθηκαν (44) διοικητικά πρόστιμα.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα