10/23/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Συνέντευξη Μ. Κάτση για την πώληση του ΟΛΗΓ και τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ... (ΒΙΝΤΕΟ)

Οκτωβρίου 23, 2023 0

 Συνέντευξη Μ. Κάτση για την πώληση του ΟΛΗΓ και τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ... (ΒΙΝΤΕΟ)

Την πρώτη του δημόσια παρέμβαση για το ζήτημα της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ σε κοινοπραξία με επικεφαλής τον όμιλο Grimaldi, μετά την υπογραφή της σύμβασης, έκανε ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στο Βήμα TV και το δημοσιογράφο Κων/νο Μπούρχα.

Επίσης σχολίασε και τις τελευταίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ...!


(Δείτε το σχετικό βίντεο)

Συνέχεια...

Π. Νταής: "Η νέα Δημοτική Αρχή θα συζητά «επί ίσοις όροις» με τον ΟΛΗΓ"

Οκτωβρίου 23, 2023 0
Π. Νταής: "Η νέα Δημοτική Αρχή θα συζητά «επί ίσοις όροις» με τον ΟΛΗΓ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ Ο.Λ.ΗΓ.

Με την ευκαιρία της τελετής για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στον Όμιλο Grimaldi, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/10/2023 στην Ηγουμενίτσα, επιθυμούμε να καλωσορίσουμε στην πόλη μας τη νέα διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. και να ευχηθούμε η παρουσία της να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, τις επόμενες δεκαετίες. 

Χαιρετίζουμε ακόμη, τη μεταφορά της διαχείρισης της παραλιακής ζώνης στο Δήμο Ηγουμενίτσας και ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν με τις ενέργειές τους, αλλά και με τους αγώνες τους στην εξέλιξη αυτή, που δικαιώνει ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας αναλαμβάνει πλέον την αρμοδιότητα της διαχείρισης και της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και υποδομών της παραλιακής ζώνης. Για το λόγο αυτό κύριο μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις νέες ανάγκες. Η προσπάθεια θα στραφεί προς τρεις κατευθύνσεις:

- την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης του Δήμου από το κεντρικό κράτος, με στέρεο επιχείρημα ότι ο Δήμος αναλαμβάνει πρόσθετες και σημαντικές αρμοδιότητες και ευθύνες,

- την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων ανάπλασης και υποδομής

- τη διασφάλιση αντισταθμιστικών ωφελειών από τον ΟΛΗΓ (εκτέλεση έργων, δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας και συνεδριακού τουρισμού, προβολή περιοχής, ανάδειξη της ιστορίας του λιμανιού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, χορηγίες για αθλητικές ή πολιτιστικές δράσεις, διασφάλιση θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων εργαζομένων, προνόμιο εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού στον ΟΛΗΓ κ.α.).

Η νέα Δημοτική Αρχή του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» θα συζητά «επί ίσοις όροις» με τον ΟΛΗΓ, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον συνεργασίας, που θα επιτρέψει την αρμονική συλλειτουργία της πόλης με το λιμάνι, καθώς και την από κοινού αντιμετώπιση των οχλήσεων (οικιστικών, κυκλοφοριακών, περιβαλλοντικών κ.τ.λ.), που δημιουργεί η λειτουργία του λιμανιού, στις γειτονικές περιοχές με αυτό, αλλά και στο σύνολο του αστικού ιστού της πόλης.

Στο περιθώριο της τελετής ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. 

Μετά τις καθιερωμένες συγχαρητήριες ευχές, ο κ. Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την ειλικρινή βούληση συνεργασίας της Κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μια στιγμή όπου οι προοπτικές ανάπτυξης για το Δήμο Ηγουμενίτσας προδιαγράφονται θετικές. 

Ο κ. Νταής ευχαρίστησε τον κ. Πρωθυπουργό και υποσχέθηκε ότι και ο Δήμος από την πλευρά του θα συνεργαστεί με τα αρμόδια Υπουργεία, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με πρωτοβουλία του ΕΚΘ (+ΦΩΤΟ)

Οκτωβρίου 23, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με πρωτοβουλία του ΕΚΘ (+ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που διοργανώθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

Την αταλάντευτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, όπως και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα νέα εγκλήματα του δολοφονικού ισραηλινού κράτους, εκφράστηκε από τους εργαζόμενους και τα εργατικά σωματεία που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Στην κινητοποίηση αναρτήθηκε πανό υπέρ του παλαιστινιακού λαού, στην είσοδο το Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.


Στο πανό αναγράφεται: «Με τους λαούς που παλεύουν για τη λευτεριά και το δίκιο! Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας».

Συνέχεια...

"Αυτοδιοικητικές εκλογές" και "τοπική αυτοδιοίκηση"...! Του Σπύρου Εργολάβου

Οκτωβρίου 23, 2023 0
"Αυτοδιοικητικές εκλογές" και "τοπική αυτοδιοίκηση"...! Του Σπύρου Εργολάβου
(Ο χάρτης των εκλογών, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών...)

Μέσα σε λίγους μήνες η χώρα απασχολήθηκε με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις κατά τις οποίες "ο κυρίαρχος λαός", ασκώντας τα "συνταγματικά του δικαιώματα" κλήθηκε να αναδείξει τους εθνικούς και τοπικούς του άρχοντες, με εκλογικά συστήματα που αλλοιώνουν αυτό που το Σύνταγμα της χώρας θεωρεί ως "θεμέλιο του Πολιτεύματος"• και αυτό δεν είναι άλλο από τη "λαϊκή κυριαρχία". 

Και για να κατανοήσουμε το βαθμό αυτής της αλλοίωσης, ας λάβουμε υπόψη ότι το κόμμα που πλειοψήφησε στις τελευταίες εθνικές εκλογές και ανέλαβε την εξουσία -το ίδιο συμβαίνει επί δεκαετίες τώρα- πήρε το 40% των ψήφων του ελληνικού λαού.

Σ’αυτό προσθέστε και το γεγονός ότι, κατά τις εκλογές αυτές, η αποχή ανήλθε στο στο 47,17 %. Πολλαπλασιάστε λοιπόν το υπόλοιπο 52,83% που ψήφισε στις εκλογές επί το 40% και θα βρείτε ότι το πρώτο κόμμα έλαβε κανονικά το 21,20 περίπου του συνόλου των ψήφων του ελληνικού λαού.

Ας πάμε όμως στις τελευταίες εκλογές που τις ονομάζουν "αυτοδιοικητικές".
Οι πρόγονοί μας πίστευαν πως «αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις εστι». Σύμφωνα με αυτή την άποψη ο όρος «αυτοδιοικητικές» που χρησιμοποιείται σ’ αυτές τις εκλογές δεν έχει -ούτε είχε τόσα χρόνια- καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Και να η απόδειξη: Βγαίνει επίσημα, πριν τις πρώτες εκλογές, ο αρχηγός του πλειοψηφούντος και κυβερνώντος κόμματος και δηλώνει πως ζητάει να πάρει το κόμμα του 13 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, για να μπορεί να τις ελέγχει και αυτές. Βέβαια λαός δεν συμμορφώθηκε με την απαίτησή του, κατά τις επαναληπτικές εκλογές, όπως βλέπετε και στον παρατιθέμενο χάρτη της χώρας. 

Βγαίνουν τότε οι αρχηγοί των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης και πανηγυρίζουν για την επιτυχία των δικών τους κομμάτων.
Δηλαδή για να καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται τα κόμματα που μας κυβέρνησαν, μας κυβερνάνε ή φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν θεωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μια απλή προέκταση της κεντρικής εξουσίας, ένα άμεσο εξάρτημα της κομματικής παντοδυναμίας, έναν απλό μηχανισμό που ασκεί τη διοίκηση κατά παραχώρηση κομματική. 

Μια τέτοια επιλογή υποβιβάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα διοικητικό υποκατάστατο του κόμματος που ασκεί την εξουσία ή σε ένα διεκδικητικό-αντιπολιτευτικό όργανο του κόμματος που διεκδικεί την εξουσία.

Γίνεται έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν δεν αντιδρά σε τέτοιου είδους απαιτήσεις, ένας θεσμός τυπικός, χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς δυνατότητα για αυτενεργό δράση και πρωτοβουλία, με συνέπεια ο όρος «Αυτοδιοικητές εκλογές» να γελοιοποιείται.

Αυτοδιοίκηση σημαίνει γνήσια και αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία, που εκλέγεται με εκλογικό σύστημα γνήσιο και όχι καλπονοθευτικό, που αναδεικνύει τα πιο ικανά και υπεύθυνα μέλη της τοπικής κοινωνίας, κατοχυρώνει την πλατιά συμμετοχή των πολιτών, σε όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής την οποία καλείται να υπηρετήσει, και λογοδοτεί μονάχα στους πολίτες οι οποίοι τη στηρίζουν ή την απορρίπτουν.

Γίνεται τότε η Αυτοδιοίκηση θεμέλιο σταθερό μιας Δημοκρατικής Πολιτείας, και με αυτή τη μορφή διαδραμάτισε ρόλο σωτήριο στους σκληρούς εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας, καθώς επίσης και στους καθημερινούς του αγώνες για την άνοδο του βιοτικού και πολιτιστικού του επιπέδου, για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Μια τέτοια Τοπική Αυτοδιοίκηση ευδοκιμεί μόνο σε ένα εύφορο κλίμα πολιτικής Δημοκρατίας. Αυτό το κλίμα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει στην αφόρητη ξεραΐλα της πολιτικής μας ζωής, όπως τη γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, που δεν ήταν μονάχα οικονομική, αλλά ήταν κρίση πολύπλευρη, κρίση πολιτική. Αυτή η κρίση μας ταλαιπωρεί και σήμερα, και θα μας ταλαιπωρεί, αν οι
πολίτες δεν συνειδητοποιήσουμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και αυτήν που πρόκειται να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. 

Με πολίτευμα πρωθυπουργικής μονοκρατορίας που έρχεται στην εξουσία με το 21% των ψήφων του συνόλου των πολιτών, με κυβερνήσεις αρκετών δεκάδων υπουργών, που οι πιο πολλοί θα ήταν, χωρίς το αξίωμά τους, «άγνωστοι και στο θυρωρό της πολυκατοικίας τους», κατά τη βαθυστόχαστη άποψη του συμπαθέστατου Κατσιφάρα, με βουλευτές που είναι απλά εξαρτήματα της εκτελεστικής εξουσίας και αντί να ανήκουν σε κόμματα αρχών τα οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, «να εξυπηρετούν την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος», και να ασχολούνται σοβαρά και υπεύθυνα με το νομοθετικό τους έργο, ανήκουν σε κόμματα αρχηγικά, υπηρετούν τον οποιονδήποτε αρχηγό τους, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν «γνώμη και ψήφο κατά συνείδηση», όπως ορίζει το Σύνταγμα. 

Με δημάρχους που εκλέγονται, όπως συνέβη στην Αθήνα, με το 26% των ψήφων του συνόλου των πολιτών ή με λίγο παραπάνω. Και το χειρότερο, με αθέμιτες παρεμβάσεις κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων, όπως καταγγέλθηκε επίσημα και επώνυμα στην πόλη μας, δεν έχουμε το δικαίωμα, αν θέλουμε να μη κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, να μιλάμε για Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα και για Δημοκρατία.

"Αcerba veritas, sec veritas", που έλεγαν οι Λατίνοι: Πικρή η αλήθεια, αλλά αλήθεια, που λέμε στη γλώσσα μας. 

Όσο όμως πικρή και αν είναι πρέπει να λέγεται, αν θέλουμε να μην μένουμε στο σκοτάδι που κάθε τόσο βυθιζόμαστε, αλλά να είμαστε πολίτες συνειδητοί και υπεύθυνοι. Από τους πολιτικό μας σύστημα όπως, μέχρι σήμερα διαμορφώθηκε από εκείνους που ρυθμίζουν τις τύχες της χώρας μας, δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε.

Μας προειδοποίησε έγκαιρα από την αρχαιότητα ο Αριστοτέλης«Οι Πολιτείες -γράφει- το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να καθρεφτίσουν το ήθος των πολιτών τους και δεν μπορούν να είναι καλύτερες απ’ τους κατοίκους τους• το πολύ θα είναι χειρότερες». 

Μας το επανέλαβε ο Βάρναλης, με το διδακτικότατο δίστιχο:

«Μπροστά καινούριος κόσμος θα βαδίσει
Όταν ξυπνήσουν κάποτε οι Λαοί».

Πάντως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στις επόμενες εκλογές —εθνικές και αυτοδιοικητικές- προβλέπω να είναι περισσότεροι οι υποψήφιοι από τους ψηφοφόρους. Και θα θυμίζουν σε μερικούς αυτά με τα οποία έκλεινε το διήγημά του «Οι Χαλασοχώρηδες» ο Παπαδιαμάντης, γράφοντας, για τις εκλογές της εποχής του:
«Την αγγελίαν ενός εκάστου των αποτελεσμάτων υπεδέχετο έξω ο λαός δι’ επευφημιών, δι αλαλαγμών και καγχασμών ευθυμοτάτων».

Δημοσιεύοντας το διήγημα αυτό στην έγκριτη εφημερίδα του ο Γαβριηλίδης σχολίαζε: «Οι Χαλασοχώρηδες» και υπό ηθικήν έποψιν θα επιβληθούν εις τους αναγνώστας, διότι ο Παπαδιαμάντης δεν είναι απλούς διηγηματογράφος• είναι πνευματικός και ηθικός εργάτης, αγωνιστής της προόδου και της δικαιοσύνης».

Σπύρος Εργολάβος

Συνέχεια...

Tο Κάστρο της Κιάφας στο Σούλι: Η Ιστορία του και η σημερινή σύγχυση - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Οκτωβρίου 23, 2023 0
Tο Κάστρο της Κιάφας στο Σούλι: Η Ιστορία του και η σημερινή σύγχυση - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Όταν γίνεται λόγος για το Κάστρο της Κιάφας ή αλλιώς Κάστρο του Σουλίου, σε πολλούς υπάρχει μια σύγχυση. Πιστεύουν ότι πρόκειται για το ξακουσμένο κάστρο των Σουλιωτών. Και όταν ακούν γι’ αυτό ή το βλέπουν από κοντά ή μακριά, στέκονται με θαυμασμό και περηφάνια για τη μεγάλη του ιστορία και δόξα. Πρόκειται ασφαλώς για λάθος αίσθηση και αντίληψη.

Και εξηγούμαι: το υπάρχον σήμερα κάστρο, που είναι πράγματι εντυπωσιακό, δεν είναι αυτό που έχτισαν και χρησιμοποίησαν οι Σουλιώτες στους μακροχρόνιους αγώνες τους εναντίον των στρατευμάτων των μουσουλμάνων αγαδομπέηδων της ευρύτερης περιοχής (κυρίως Γαρδικίου και Μαργαριτίου) ή πασάδων των Ιωαννίνων, προκατόχων του Αλή, και βέβαια εναντίον του ίδιου του Τεπελενλή. 

Όπως μάλιστα έχουν δείξει και αποδείξει οι νεότερες μελέτες και επιτόπιες έρευνες, το κάστρο του Σουλίου είναι της ίδιας αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας με το κάστρο των Ιωαννίνων και οικοδομήθηκε στα χρόνια μετά την πτώση του Σουλίου(1803). Να σημειωθεί εδώ ότι ο πιο έγκυρος μελετητής και ερευνητής των μουσουλμανικών κάστρων είναι ο καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Σμύρης.

Το σημερινό, λοιπόν, κάστρο της Κιάφας οι Σουλιώτες το βρήκαν έτοιμο και το παρέλαβαν μετά την επιστροφή και εγκατάστασή τους στο Σούλι. Αν και η συμφωνία τους με τον πανούργο γιο της Χάμκως, να συμπαραταχθούν και συμπολεμήσουν τον Χουρσίτ Πασά, που πολιορκούσε τα Γιάννενα, με τον απαράβατο όρο να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους χώματα, έγινε το Δεκέμβρη του 1820, ο Αλής καθυστερούσε να τους το παραδώσει. 

Χρησιμοποιούσε διάφορα προσχήματα, όπως ότι μέσα σ’ αυτό είχε τζαμί και πως έπρεπε να πάρει την άδεια του Σουλτάνου κλπ. Ώσπου η πίεση από τα μουσουλμανικά στρατεύματα του Χουρσίτ, έγινε πλέον ασφυκτική. Έτσι περί τα μέσα Μαρτίου του 1821, ο Τουρκαλβανός φρούραρχος και έμπιστος του Αλή Μούρτο - Τσάλης αναγκάστηκε να το παραδώσει στο Νότη και Κίτσο Μπότσαρη που ήταν στρατοπεδευμένοι στην περιοχή του σημερινού ναού της Παναγίας Κοπάνων κοντά στο Πέραμα Ιωαννίνων. 

Το νέο αυτό και επιβλητικό κάστρο της Κιάφας έμεινε στα χέρια των Σουλιωτών μέχρι την οριστική τους αποχώρηση από το Σούλι στις 2 Σεπτεμβρίου του 1822.

Γεννιέται όμως το ερώτημα: Γιατί άραγε ο Αλή Πασάς αποφάσισε να κατασκευάσει ένα τέτοιο επιβλητικό κτίσμα σ’ ένα τόπο παντελώς δυσπρόσιτο, τη στιγμή μάλιστα που το Σούλι και ολόκληρη η περιοχή ήταν πια στα χέρια του και οι Σουλιώτες βρίσκονταν εξόριστοι στα Εφτάνησα; 

Αν και άβυσσος η ψυχή του δοξομανή και υπερόπτη Αλή Πασά, θα απαντούσε κανείς πως κάτι του έλεγε μέσα του ότι οι «Κακοσουλιώτες» με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναγυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους και τότε άντε πάλι να βρει το κουράγιο, τη δύναμη και τα πολυάριθμα στρατεύματα για να ξεκινήσει άλλους φοβερούς και φονικότατους πολέμους. Είδε κι έπαθε ώσπου να απαλλαγεί από τους «κλεφτογιδάδες» όπως τους αποκαλούσε υποτιμητικά. 

Έτσι, τώρα θα συνέχιζε απερίσπαστος να χτίζει το δικό του μεγάλο Τουρκαλβανικό κράτος, αυτόνομο και ανεξάρτητο από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Το μεγαλοπρεπές λοιπόν κάστρο που έχτισε ο Αλής στην περίοπτη και στρατηγικής σημασίας θέση της Κιάφας και το οποίο βλέπουμε και θαυμάζουμε, έστω και στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα μετά από 220 περίπου χρόνια, είναι σε σχήμα παραλληλογράμμου, με διεύθυνση βορρά – νότος και καλύπτει όλο το άπλωμα της κορυφής. 

Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 150 χ 50 μ. και το ύψος των εξωτερικών τειχών ξεπερνά τα 11μ. Είχε δύο τοξοειδείς εισόδους, πολυγωνικούς ακραίους προμαχώνες, περιμετρικές επάλξεις, κανονοθυρίδες, αντερείσματα καθώς και επιτείχιους οχετούς-ζεματίστρες. Εσωτερικά κατασκευάστηκαν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις στρατωνισμού της φρουράς, αποθήκες, δεξαμενές, πυριτιδαποθήκες, τζαμί, κλπ. Υπήρχε ακόμη ένας πολυτελής ξενώνας (Σαράι) για την αφεντιά του πανίσχυρου τότε Βεζίρη.

Και λοιπόν, κάστρο των Σουλιωτών δεν υπήρχε; Φυσικά και υπήρχε. Μάλλον θα ταίριαζε η λέξη φρούριο. Μαρτυρούν την ύπαρξή του οι σύγχρονοι της εποχής περιηγητές και μάλιστα ο ιστορικός Χριστόφορος Περραιβός. Στην ίδια θέση και στο ύψωμα της «Τρύπας», όπως λεγόταν τότε. Εξάλλου στη μάχη του 1792 οι Σουλιώτες υπό των Αρχικαπετάνιο Γεώργιο Μπότσαρη στο φρούριο αυτό αμύνονταν. 

Όμως ήταν πολύ μικρότερο και απλούστερο από το μεταγενέστερο Κάστρο του Αλή πασά και σημερινό. Κι ακόμη κάτι. Όταν οι Σουλιώτισσες, στην ίδια μάχη, έτρεψαν σε φυγή τα πολυάριθμα στρατεύματα του Αλή υπό την περίφημη Μόσχω Τζαβέλα, γυναίκα του Λάμπρου και τριάντα τριών ετών, αυτές δεν βρίσκονταν μέσα στο κάστρο, αλλά στην απέναντι από αυτό ράχη «Βρέκε Βρετετέμε» (ράχη της αστραπής). 

Ωστόσο δεν έχει σωθεί κάποια περιγραφή ή εικόνα του από τους ιστορικούς, περιηγητές ή ζωγράφους της εποχής εκείνης για τον απλό λόγο ότι δεν ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Όπως, βέβαια, υπήρχε και το κάστρο φρούριο του Κουγκίου, ακόμη μικρότερο αυτό, το οποίο είχαν χτίσει οι Σουλιώτες με την προτροπή και την επίβλεψη του καλόγηρου Σαμουήλ, στη διάρκεια των τεσσάρων ετών της πολιορκίας του (1800-1803) από τον Βελή Πασά, γιο του Αλή.

Όσο για την άποψη ορισμένων πως πριν ακόμη και από το κάστρο των Σουλιωτών υπήρχε στην ίδια θέση, στην κορυφή της Κιάφας, Ενετικό Κάστρο, αυτό δεν αποδεικνύεται από τους ιστορικούς και μελετητές. Εξάλλου οι Ενετοί, ως θαλασσινοί αυτοκράτορες, έχτιζαν κάστρα, και μάλιστα επιβλητικότατα, σε όλα σχεδόν τα νησιά και τις παραθαλάσσιες πόλεις που είχαν υπό την κατοχή τους (Κέρκυρα, Κρήτη, Λευκάδα, Πύλο, Μεθώνη, Ναύπλιο, κλπ). Ένα τέτοιο κάστρο στο ορεινό και απρόσιτο Σούλι δεν εξυπηρετούσε τα μεγαλεπίβουλα σχέδιά τους.

Σημ. Ζεματίστρες (ή καταχύστρες) λέγονται οι χτιστές και κλειστές προεξοχές στο άνω τμήμα των τειχών - πύργων, κάτι σαν μπαλκόνια, από όπου οι αμυνόμενοι έβαλαν κατά των εχθρών που πλησίαζαν με πέτρες και τόξα. Ακόμη από εκεί έχυναν ζεματιστό νερό ή λάδι (από όπου και το όνομα).

Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Υπογράφηκε η σύμβαση για την Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού

Οκτωβρίου 23, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Υπογράφηκε η σύμβαση για την Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού 

Υπεγράφη την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 με την Ανάδοχο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Ανώνυμη Τεχνική − Εμπορική Εταιρεία Μελετών − Κατασκευών» η σύμβαση για την «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 3.800.000,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%»

Το εν λόγω έργο αφορά σε εργασίες αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στον αστικό ιστό του Δήμου Ηγουμενίτσας με την προμήθεια και εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με τεχνολογία led προς αντικατάσταση των υφισταμένων φωτιστικών σωμάτων, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, τη αναβάθμιση της ποιότητας του φωτισμού σε με βάση το πρότυπο ΕΝ 13201, τη μείωση της φωτορύπανσης σε περιοχές με φωτισμό πέραν των ορίων και τη βελτίωση του φωτισμού σε περιοχές με χαμηλή κάτω των ορίων στάθμη, καθώς και την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων.

Επιπλέον, περιλαμβάνει τη βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου ηλεκτροφωτισμού με αλλαγή και αναβάθμιση πινάκων διανομής (πίλαρ), ηλεκτρικών δικτύων και ιστών όπου αυτό απαιτείται, την προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης ανά οδικό φωτιστικό σώμα με δυνατότητες παρακολούθησης βλαβών και κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τις εργασίες που προκύπτουν από την κατάργηση φωτιστικών σημείων (αποκαταστάσεις σε πεζοδρόμια, πλατείες, βάσεις ιστών και ηλεκτρικές συνδέσεις).

Με την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος ανέφερε τα εξής:

«Αφήνουμε παρακαταθήκη το έργο μας, το οποίο έχουμε δρομολογήσει στο σύνολο του και ελπίζουμε η νέα δημοτική αρχή να συνεχίσει και να αποπερατώσει προς όφελος των συμπολιτών μας».

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Για το ΕΛΤΑ Μαργαριτίου και για να ...πληρωθούν οι εργολάβοι συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο απόψε

Οκτωβρίου 23, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Για το ΕΛΤΑ Μαργαριτίου και για να ...πληρωθούν οι εργολάβοι συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο απόψε

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πρόκειται να γίνει απόψε στις 8 στο δημαρχείο της Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης - κατεπείγουσας συνεδρίασης, βρίσκονται 4 θέματα (δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα...)!

Το πρώτο θέμα αφορά την έκδοση ψηφίσματος για την απόφαση αναστολής λειτουργίας του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στο Μαργαρίτι, όπως είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο το δήμαρχο.

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση θα συζητηθούν 3 ακόμη θέματα...

Το ένα αφορά έγκριση ανακεφαλαιωτικού πίνακα για το έργο πεζοδρομίων στο Λαδοχώρι, το οποίο έχει χρόνο περαίωσης 31/10/2023, σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου.

Αλλά υπάρχουν και άλλα δύο θέματα για δύο έργα του Δήμου Ηγουμενίτσας, "ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας" και "Ασφαλτόστρωση δρόμου προς κωπηλατικό Όμιλο Ηγουμενίτσας".

Η αιτιολόγηση του κατεπείγοντος σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, είναι αποστομωτική:

"Πρόκειται για εκτελεσμένες εργασίες για τις οποίες ο εργολάβος πρέπει να πληρωθεί".

Σαφώς και να πληρωθούν οι εργολάβοι, το κατεπείγον ποιο είναι ακριβώς δεν εξηγείται...!

Δείτε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη σημερινή έκτακτη - κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας:

ΘΕΜΑ 1ο
Έκδοση Ψηφίσματος με αφορμή την απόφαση αναστολής λειτουργίας του υποκαταστήματος του ΕΛΤΑ στην ΤΚ Μαργαριτίου.
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

· Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος:
Θα πρέπει να εκφράσουμε την διαφωνία μας εγκαίρως έτσι ώστε να υπάρξει ανάκληση της ανωτέρω απόφασης.

ΘΕΜΑ 2ο
Έγκριση 5ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και 2ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του Έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση Πλέγματος Πεζοδρομίων-Ποδηλατοδρόμων και Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας».
-Εισηγητής: κ. Τσουμάνης Κωνσταντίνος Δήμαρχος.

· Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος:
Πρόκειται για έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ το οποίο έχει χρόνο περαίωσης 31/10/2023.

ΘΕΜΑ 3ο
Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του Έργου με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημαρχιακού Μεγάρου Ηγουμενίτσας».
-Εισηγητής: κ. Τσουμάνης Κωνσταντίνος Δήμαρχος.

· Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος:
Πρόκειται για εκτελεσμένες εργασίες για τις οποίες ο εργολάβος πρέπει να πληρωθεί.

ΘΕΜΑ 4ο
Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του Έργου με τίτλο: «Ασφαλτόστρωση δρόμου προς κωπηλατικό Όμιλο Ηγουμενίτσας».
-Εισηγητής: κ. Τσουμάνης Κωνσταντίνος Δήμαρχος.

· Αιτιολόγηση του κατεπείγοντος:
Πρόκειται για εκτελεσμένες εργασίες για τις οποίες ο εργολάβος πρέπει να πληρωθεί.

Συνέχεια...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Παραμυθιά - Νεκρός 33χρονος μοτοσυκλετιστής

Οκτωβρίου 23, 2023 0
Θανατηφόρο τροχαίο στην Παραμυθιά - Νεκρός 33χρονος μοτοσυκλετιστής

Σήμερα (23-10-2023) το πρωί, στο 66ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αρχαγγέλου – Νεράιδας, δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε 33χρονος ημεδαπός, εκτράπηκε της πορείας της και προσέκρουσε σε μεταλλικές μπάρες, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς.


Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Tα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (23 - 29/10)

Οκτωβρίου 23, 2023 0
Θεσπρωτία: Tα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (23 - 29/10) 

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 23 έως 29 Οκτωβρίου 2023 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

23/10/2023

Φοινίκι - Δάφνη  - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα -  Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ

   24/10/2023

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς -  Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

25/10/2023

 Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

26/10/2023

 Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

27/10/2023

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι -  Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

28/10/2023

 Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

08:00-15:00Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων (+ΦΩΤΟ)

Οκτωβρίου 23, 2023 0
Χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων (+ΦΩΤΟ)

Η Ι­ερά Μη­τρό­πολη Πα­ρα­μυ­θίας ε­νη­με­ρώ­νει το χρι­στε­πώ­νυμο πλή­ρωμα ότι τε­λέ­σθηκε σή­μερα, Σάβ­βατο 21 Ο­κτω­βρίου 2023, στον Κα­θε­δρικό Μη­τρο­πο­λι­τικό Ι­ερό Ναό Ευ­αγ­γε­λι­σμού της Θε­ο­τό­κου Α­θη­νών, η εις Ε­πί­σκοπον χει­ρο­το­νία του νε­ο­ε­κλε­γέν­τος Μη­τρο­πο­λί­του Πα­ρα­μυ­θίας, Φι­λι­α­τών, Γη­ρο­με­ρίου και Πάρ­γας κ. Σε­ρα­πί­ω­νος, προ­ε­ξάρ­χον­τος του Μα­κα­ρι­ω­τά­του Αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πά­σης Ελ­λά­δος κ.κ. Ι­ε­ρω­νύ­μου.


Με τον Μα­κα­ρι­ώ­τατο Αρ­χι­ε­πί­σκοπο συλ­λει­τούρ­γη­σαν οι Σε­βα­σμι­ώ­τα­τοι Μη­τρο­πο­λί­τες Ζι­χνών και Νευ­ρο­κο­πίου κ. Ι­ε­ρό­θεος, Κο­ρίν­θου κ. Δι­ο­νύ­σιος, Μεσ­ση­νίας κ. Χρυ­σό­στο­μος, Κη­φι­σίας, Αμα­ρου­σίου, Ω­ρω­πού και Μα­ρα­θώ­νος κ. Κύ­ριλ­λος, Νέας Ἰ­ω­νίας, Φι­λα­δελ­φείας, Ἡρακλείου καί Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, Θεσ­σα­λι­ώ­τι­δος και Φα­να­ρι­ο­φερ­σά­λων κ. Τι­μό­θεος, Με­γά­ρων και Σα­λα­μί­νος κ. Κων­σταν­τί­νος, καί Θή­ρας, Α­μορ­γού και Νή­σων κ. Αμ­φι­λό­χιος.

Ε­πί­σης συμ­με­τεί­χαν οι Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ώ­τα­τοι Αρ­χι­μαν­δρί­τες κ. Ι­ω­άν­νης Κα­ρα­μού­ζης, Αρ­χι­γραμ­μα­τεύς της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, κ. Βαρ­νά­βας Θε­ο­χά­ρης, Πρω­το­σύγ­κελ­λος της Ι­ε­ράς Αρ­χι­ε­πι­σκο­πής Α­θη­νών, κ. Προ­κό­πιος Γε­ωρ­γίου, Πρω­το­σύγ­κελ­λος της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λεως Με­γά­ρων και Σα­λα­μί­νος, κ. Δα­μα­σκη­νός Πε­τρά­κος, Α´ Γραμ­μα­τεύς της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου και κ. Με­θό­διος Ντε­λής, Η­γού­με­νος της Ι­ε­ράς Μο­νής Κοι­μή­σεως της Θε­ο­τό­κου Γη­ρο­με­ρίου, ως και ο Αι­δε­σι­μο­λο­γι­ώ­τα­τος Πρω­το­πρε­σβύ­τε­ρος κ. Βε­λισ­σά­ριος Σάν­τας, Γε­νι­κός Αρ­χι­ε­ρα­τι­κός Ε­πί­τρο­πος της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λεώς μας.


Πλή­θος κό­σμου τί­μησε με την πα­ρου­σία του το νέο Μη­τρο­πο­λίτη μας. Κλη­ρι­κοί και Λα­ϊ­κοί συ­νερ­γά­τες του από την Ι­ερά Σύ­νοδο και την Ι­ερά Αρ­χι­ε­πι­σκοπή, από την ι­δι­αί­τερη πα­τρίδα του τα Μέ­γαρα, και από την Μη­τρο­πο­λι­τική μας Πε­ρι­φέ­ρεια.


Με­ταξύ άλ­λων πα­ρα­βρέ­θη­καν οι Α­ξι­ό­τι­μοι κ.κ. Γεώργιος Κώτσηρας, Υφυπουργός Εξωτερικών, Αθανάσιος Μπούρας, Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βα­σί­λειος Γι­ό­γι­α­κας, Βου­λευ­τής Θε­σπρω­τίας, Αλέξανδρος Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπειρου, Ι­ω­άν­νης Κα­ρα­γι­άν­νης Δή­μαρ­χος Σου­λίου, Σταυ­ρούλα Μπρα­ΐμη-Μπότση Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, Α­θα­νά­σιος Ντά­νης νε­ο­ε­κλε­γείς Δή­μαρ­χος Σου­λίου, Νι­κό­λαος Ζα­χα­ριάς Δή­μαρ­χος Πάρ­γας, Βα­σί­λειος Γκί­ζας Αν­τι­δή­μαρ­χος Πάρ­γας, Πρω­το­πρε­σβύ­τε­ρος π. Βα­σί­λειος Παπ­πάς, Αρ­χι­ε­ρα­τι­κός Ε­πί­τρο­πος Πα­ρα­μυ­θιάς, Πρω­το­πρε­σβύ­τε­ρος π. Ε­λευ­θέ­ριος Κων­σταν­τής Αρ­χι­ε­ρα­τι­κός Ε­πί­τρο­πος Η­γου­με­νίτ­σας και πολ­λοί άλ­λοι.


Στο χει­ρο­το­νη­τή­ριο λόγο του (ο ο­ποίος προ­σε­χώς θα αναρτηθεί αυ­τού­σιος) ο Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Ποιμενάρχης μας, αρχικά ανέφερε: «Δό­ξαν, ευ­χα­ρι­στίαν και προ­σκύ­νη­σιν α­να­πέμπω εις τον Τρι­σά­γιον Θεόν, τον Πα­τέρα, τον Υιόν και το Ά­γιον Πνεύμα, δι­ότι την ι­ερή αυτή στι­γμή ί­στα­μαι ε­νώ­πιον τού ι­ε­ρού Θυ­σι­α­στη­ρίου, προ­σμέ­νον­τας να λάβω την α­πο­στο­λική χάρη της Αρ­χι­ε­ρω­σύ­νης και να κα­τα­στώ Ε­πί­σκο­πος και Ποι­μέ­νας, προ­ε­στώς της Ευ­χα­ρι­στίας, αλλά και δι­ά­κο­νος και πο­δη­γέ­της του Λαού του Θεού, κα­θι­στά­με­νος ταυ­το­χρό­νως κοι­νω­νός του Μυ­στη­ρίου της Εκ­κλη­σίας και της Α­πο­στο­λι­κό­τη­τος».


Συ­νέ­χισε λέ­γον­τας:

«Την ε­κλογή και α­νάρ­ρησή μου στον ι­στο­ρικό Θρόνο της Ι­ε­ράς ταύ­της Μη­τρο­πό­λεως ε­κλαμ­βάνω ως κί­νη­τρο προς τα­πεί­νωση και ως α­φε­τη­ρία προ­σφο­ράς ο­λο­κλη­ρω­τι­κής υ­πέρ του ποι­μνίου μου και δι­α­κο­νίας Θεού και αν­θρώ­πων, ε­ξα­κο­λου­θών­τας την τε­τι­μη­μένη Αρ­χι­ε­ρα­τεία των προ­κα­τό­χων μου Αρ­χι­ε­ρέων, “ίν’ ε­ξα­στρά­πτη φω­τι­σμόν τη Εκ­κλη­σία και πρά­ξεων α­πηλ­λα­γμέ­νων σκό­τους, ό­πως ο­ρών­τες οι λαοί τας α­κτί­νας της ζω­τι­κής λαμ­πη­δό­νος προς Ε­κεί­νον ευ­θύ­νων­ται και τον Πα­τέρα των φώ­των δο­ξά­ζωσι».

Ακολούθως ε­ξέ­φρασε θερ­μές ευ­χα­ρι­στίες:

«Κα­τό­πιν τού­του, μετά τον αίνο, την ευ­χα­ρι­στία και την ι­κε­σία προς τον Κύ­ριον, υ­πο­βάλλω ευ­λα­βώς τις ευ­γνώ­μο­νες υι­ϊ­κές μου ευ­χα­ρι­στίες προς Υ­μάς, Μα­κα­ρι­ώ­τατε Προ­κα­θή­μενε της Α­γι­ω­τά­της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, ως και προς ά­παντα τα Σε­πτά Μέλη της Α­γίας και Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Ι­ε­ραρ­χίας της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος, οι ο­ποίοι α­νε­δεί­ξατε την ε­λα­χι­στό­τητά μου Μη­τρο­πο­λίτη της Α­γι­ω­τά­της Μη­τρο­πό­λεως Πα­ρα­μυ­θίας, Φι­λι­α­τών, Γη­ρο­με­ρίου και Πάρ­γας».

Α­πευ­θυ­νό­με­νος προς το πλή­ρωμα της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λεώς μας τόνισε:

«Θε­ω­ρών­τας τον ε­αυτό μου ι­δι­αι­τέ­ρως η­λε­η­μέ­νον υπό Θεού, διά της α­να­δεί­ξεώς μου σε πνευ­μα­τικό πα­τέρα και ποι­με­νάρχη ε­νός τόσο ε­να­ρέ­του, υ­ψη­λό­φρο­νος και γεν­ναι­ο­ψύ­χου λαού, ε­πι­θυμώ να α­πευ­θυνθώ τούτη την στι­γμή και προς τον ι­ερό κλήρο, τους αι­ρε­τούς άρ­χον­τες, τους συ­νερ­γά­τες των Γρα­φείων και των Ι­δρυ­μά­των και τον ευ­σεβή λαό της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λεως Πα­ρα­μυ­θίας, τους ο­ποί­ους κα­λού­μαι από σή­μερα να φρον­τίζω και να δι­α­κονώ με ζήλο και προ­σευχή.

Α­πευ­θύνω θερμό χαι­ρε­τι­σμό προς τον θε­ό­λε­κτο λαό των πε­ρι­ο­χών της Πα­ρα­μυ­θίας, των Φι­λι­α­τών, του Γη­ρο­με­ρίου και της Πάρ­γας, δι­α­βε­βαι­ώ­νον­τάς τους ότι, του Θεού συ­νερ­γούν­τος μοι, θα α­γω­νι­σθώ με «και­ο­μένη καρ­δία» και θα α­να­λώσω δι’ αυ­τούς κάθε ι­κμάδα μου, σω­μα­τική και πνευ­μα­τική, στοι­χών­τας στον λόγο του Α­πο­στό­λου των Ε­θνών Παύ­λου: “Σπού­δα­σον σε­αυ­τόν δό­κι­μον πα­ρα­στή­σαι τω Θεώ, ερ­γά­την α­νε­παί­σχυν­τον, ορ­θο­το­μούντα τον λό­γον της α­λη­θείας”.

Α­γα­πη­τοί μου α­δελ­φοί, γνω­ρίζω το με­γάλο, δυ­σα­να­πλή­ρωτο κενό που α­φή­νει η ε­κου­σία πα­ραί­τηση του Πο­λυ­σε­βά­στου Γέ­ρον­τος Μη­τρο­πο­λί­του κ. Τί­του. Θέλω ό­μως να γνω­ρί­ζετε ότι τί­ποτε από όσα α­γω­νί­στηκε να πρα­γμα­τώ­σει δεν θα στα­μα­τή­σει. Όλα θα συ­νε­χι­στούν με νέα πνοή. Μα πάνω απ’ όλα θα υ­πάρ­ξει δι­ά­θεση για κοι­νω­νία, τόσο με τους πα­τέ­ρες και α­δελ­φούς κλη­ρι­κούς που φι­λό­τιμα και μετά φό­βου Θεού δι­α­κο­νούν στις ε­νο­ρίες, όσο και με τους μο­να­χούς και τις μο­να­χές των Ι­ε­ρών Μο­νών μας, αλλά και με τον ευ­λαβή λαό μας. Ό­λοι θα βρείτε Ε­πί­σκοπο που θα έλ­θει ως δι­ά­κο­νος και πα­τέ­ρας “τύ­πος γι­νό­με­νος των πι­στών εν έργω, εν λόγω, εν α­να­στροφή”».

Στη συνέχεια αντιφώνησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συγχαίροντας το νέο Μητροπολίτη για την εκλογή του στον θρόνο της ακριτικής και ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, ευχόμενος να σταθεί άξιος διάδοχος αξίων προκατόχων.

Μετά τό Δι’ ευ­χών, ο Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Ποι­με­νάρ­χης μας μοί­ρασε το Αν­τί­δωρο και δό­θη­καν α­να­μνη­στικά και γλυκά.


Στη 1 μ.μ., επ’ ευ­και­ρία της εις Ε­πί­σκο­πον Χει­ρο­το­νίας του, ο Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Πα­ρα­μυ­θίας κ. Σε­ρα­πίων πα­ρέ­θεσε Γεύμα, στο Ξε­νο­δο­χεῖο “Electra Palace”.

Άξιος!
Συνέχεια...