02/29/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Σαγιάδα: Εντοπίστηκε ερασιτέχνης ψαράς με 370 αχινούς

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Σαγιάδα: Εντοπίστηκε ερασιτέχνης ψαράς με 370 αχινούς
(φωτό αρχείου)

Τις απογευματινές ώρες χθες, στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας, διενεργήθηκε έλεγχος από στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Σαγιάδας, στην περιοχή όρμου Παγανιά, όπου εντοπίστηκε ερασιτέχνης αλιέας να έχει αλιεύσει τριακόσια εβδομήντα (370) τεμάχια αχινών. 

Τα τριακόσια πενήντα (350) τεμάχια κατασχέθηκαν και επαναποντίστηκαν στη θάλασσα. Από τον Λιμενικό Σταθμό Σαγιάδας κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.
Συνέχεια...

Βγαλμένο από το ομορφότερο όνειρο: Το ελληνικό χωριό δίπλα στο ποτάμι που το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες (+ΦΩΤΟ)

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Βγαλμένο από το ομορφότερο όνειρο: Το ελληνικό χωριό δίπλα στο ποτάμι που το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες (+ΦΩΤΟ)


Η Γλυκή Θεσπρωτίας είναι ένα ιστορικό γραφικό χωριό του δήμου Σουλίου γεμάτο αξιοθέατα και δυνατότητες για δραστηριότητες κοντά στις φημισμένες πηγές του ποταμού Αχέροντα.

Οι κάτοικοι του χωριού που έχει γίνει πόλος έλξης τουριστών ασχολούνται, κυρίως, με τη γεωργία μιας και το χωριό βρίσκεται σε πεδιάδα.

Γλυκή Θεσπρωτίας: Πώς πρόεκυψε το όνομα του γραφικού χωριού

Το όνομά του οφείλεται σύμφωνα με την παράδοση στον Άγιο Δονάτο. Ο Άγιος Δονάτος σκότωσε τον δράκο, ο οποίος φώλιαζε στις πηγές του Αχέροντα. Έτσι, το νερό του ποταμού μετατρέπονταν σε θανατηφόρο για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για εκείνη των ζώων.

Στη συνέχεια, ο Άγιος αποφάσισε να ευλογήσει το νερό και να το κάνει γλυκό. Έτσι, το χωριό πήρε το όνομα Γλυκή.



Γλυκή Θεσπρωτίας: Ιστορική αναδρομή στο γραφικό χωριό

Ιστορικά στην συγκεκριμένη περιοχή, οι επιστήμονες θεωρούν από τα ευρήματά τους πως έδρευε η αρχαία Εύροια. Αυτό, βέβαια, διασταυρώνεται και από πηγές του 4ου μετά Χριστόν αιώνα.

Το χωριό οφείλει την ιστορία, τη διαδρομή του, αλλά και την ύπαρξή του, κατά το πέρασμα των χρόνων, κυρίως, στη στρατηγική θέση του. Το χωριό έλεγχε μία από τις διαβάσεις του Αχέροντα ποταμού. Από εκεί περνούσε ο διεθνής δρόμος για την εποχή, Απολλωνίας – Βουθρωτού – Νικόπολης.

Ο Αχέροντας απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τη Γλυκή Θεσπρωτίας και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα κρυστάλλινα και παγωμένα νερά είναι ιδιαιτέρως ορμητικά κατά την περίοδο του χειμώνα, διασχίζουν τεράστιες εκτάσεις. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι προσβάσιμα από τον κόσμο.

Δείτε φωτογραφίες από το μαγευτικό μέρος:












ΠΗΓΗ: newsitamea.gr
Συνέχεια...

Αντώνης Μπέζας για Τραγωδία Τεμπών: "Η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της και το πένθος να μετατραπεί σε δύναμη αφύπνισης"

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Αντώνης Μπέζας για Τραγωδία Τεμπών: "Η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της και το πένθος να μετατραπεί σε δύναμη αφύπνισης"

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μπέζας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήταν τέτοιο το μέγεθος της τραγωδίας που οι συνέπειές της έχουν εξαπλωθεί πέρα από τις οικογένειες των θυμάτων και έχουν αγγίξει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα. Το ατομικό τραύμα μετατράπηκε σε συλλογικό.

Δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα με διαχρονικές ανεπάρκειες στην οργάνωσή της. Μια χώρα που σε πολλές περιπτώσεις έχει ανεύθυνους ανθρώπους σε υπεύθυνες θέσεις, μια χώρα έρμαιο των ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων που αφήνει τελικά τους πολίτες της ανυπεράσπιστους.

Δεν θα πω το κλασσικό ότι έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη γιατί και η Δικαιοσύνη έχει τις παθογένειές της. Θα πω όμως ότι ελπίζω, πως κάτω από την κοινωνική κατακραυγή που φάνηκε σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της.

Και ελπίζω επίσης ότι το οδυνηρό πένθος των συγγενών θα μετατραπεί σε μια δύναμη αφύπνισης για να σταματήσει ο εφησυχασμός, η ανεπάρκεια και οι ολιγωρίες. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν και υπεύθυνοι άνθρωποι και αυτούς πρέπει να εμπιστευόμαστε και να τους δίνουμε τη θέση που τους αξίζει».
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: 4 θέσεις γιατρών προκηρύσσονται άμεσα για το Νοσοκομείο Φιλιατών

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Βασίλης Γιόγιακας: 4 θέσεις γιατρών προκηρύσσονται άμεσα για το Νοσοκομείο Φιλιατών

Τέσσερις επί θητεία θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ εγκρίθηκαν για το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών με Απόφαση του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για:
1 θέση ιατρού ειδικότητας Χειρουργικής στον βαθμό του Επιμελητή Α΄, 
1 θέση ιατρού ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας στον βαθμό του Επιμελητή Α΄, 
1 θέση ιατρού ειδικότητας Ακτινολόγου με εμπειρία στον Μαγνήτη στο βαθμό του Διευθυντή καθώς και 
1 θέση ιατρού ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Αναισθησιολογίας ή Χειρουργικής στον βαθμό του Επιμελητή Β’, για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. 

Στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι η προκήρυξη για τις παραπάνω θέσεις πρέπει να έχει εκδοθεί από το Νοσοκομείο Φιλιατών το αργότερο μέχρι τις 6 Μαρτίου 2024 ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων αρχίζει στις 12 Μαρτίου 2024 και λήγει στις 29 Μαρτίου 2024.

«Με την πλήρωση των 4 αυτών θέσεων θα ενισχυθούν τόσο ο Παθολογικός και ο Χειρουργικός Τομέας όσο και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου. Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό κ. Θεμιστοκλέους ο οποίος συμμερίζεται τη συνεχή μας προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή στελέχωση των δομών υγείας στη περιοχή μας», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Συνέχεια...

Έκτακτο Δελτίο για Επιδείνωση του Καιρού από το βράδυ και στην Ήπειρο

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Έκτακτο Δελτίο για Επιδείνωση του Καιρού από το βράδυ και στην Ήπειρο

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που αφορά και περιοχές της Ηπείρου στις οποίες αναμένονται από τις βραδινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες. 

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημέρωσε τους Δήμους και τις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα, συστήνει δε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Το πλήρες Έκτακτο Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) της ΕΜΥ έχει ως εξής:

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (29-02-24) έως το πρωί του Σαββάτου (2-3-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις. Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν το βράδυ της Πέμπτης στα δυτικά και την Παρασκευή θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού:

Την Πέμπτη (29-02-24)
Από τις βραδινές ώρες θα επηρεαστούν με βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

Την Παρασκευή (01-03-24)
α. Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Από το μεσημέρι θα επηρεαστεί η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και η νότια Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και οι Κυκλάδες.

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο (02/03/24)
Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Η επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο.
Συνέχεια...

Ο Μάριος Κάτσης στο ΒΗΜΑ TV για το έγκλημα των Τεμπών και τις απεργιακές κινητοποιήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Ο Μάριος Κάτσης στο ΒΗΜΑ TV για το έγκλημα των Τεμπών και τις απεργιακές κινητοποιήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Κων/νο Μπούρχα στο ΒΗΜΑ Τηλεόραση Ιωαννίνων παραχώρησε χθες το βράδυ ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών, τις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ...

Δείτε τι είπε στο παρακάτω βίντεο
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Αποκριάτικο Κυνήγι χαμένου θησαυρού

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Αποκριάτικο Κυνήγι χαμένου θησαυρού

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού ενηλίκων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 19:00 στην πλατεία Δημαρχείου, με έπαθλο 250€ για τον πρώτο νικητή, και από 1 φιάλη αλκοολούχο ποτό για τον 2ο και τον 3ο νικητή.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού είναι η δημιουργία μασκαρεμένης ομάδας 4-10 ατόμων, με ονομασία θέματος ομάδας, και ηλικίας 18-100 ετών.

Τα αιτήματα συμμετοχής και πληροφορίες στην Κα Πόπη Μπάρμπα στο τηλέφωνο 6982347635.

Ο Αντιδήμαρχος
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,
ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Δημήτρης Δημάκος
Συνέχεια...

Χαιρετισμός του Παύλου Αλεξίου στο Δίστομο, στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γιάννη Καΐλη από τη χούντα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Χαιρετισμός του Παύλου Αλεξίου στο Δίστομο, στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γιάννη Καΐλη από τη χούντα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Εκδήλωση στο Δίστομο Βοιωτίας για τα 50 χρόνια από την δολοφονία από τη χούντα του Γιάννη Καΐλη* φοιτητή της ΑΣΚΤ

Χαιρετισμός του Παύλου Αλεξίου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση

Στις 24/2/2024, στο Δίστομο Βοιωτίας, στο μαρτυρικό χωριό που είχε γίνει η άγρια σφαγή 229 πατριωτών από τους Ναζί, σε μια κυριολεκτικά κατάμεστη αίθουσα, έγινε από το Δήμο Διστόμου -Αράχωβας - Αντίκυρας και τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου, εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την δολοφονία, από τη χούντα, του Γιάννη Καΐλη, φοιτητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)..

Στην εκδήλωση μίλησαν η πρύτανης της ΑΣΚΤ, εκπρόσωποι της οικογένειας, του Συλλόγου, ο Δήμαρχος, ιστορικοί και λογοτέχνες, συμμαθητές, συμφοιτητές, φίλοι και χωριανοί του, διαβάστηκαν μηνύματα φορέων, συλλόγων και συμφοιτητών του, από την Κύπρο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, προβλήθηκε βίντεο με ομιλία καθηγήτριάς του, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ένας χωριανός του, μέσα σε μια εξαιρετικά συγκινητική ατμόσφαιρα τραγούδησε το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη «Τόσα χρόνια δίσεχτα».

Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκε ο Παύλος Αλεξίου που απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

Νέοι και νέες του Διστόμου, Διστομίτισσες και Διστομίτες, εκπρόσωποι του συλλόγου και των αρχών, κύριε Δήμαρχε, σεβαστή αδελφή του Γιάννη Καΐλη.

Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι απόψε στο μαρτυρικό Δίστομο και στην εκδήλωση αυτή για τον Διστομίτη αγωνιστή Γιάννη Καΐλη.

Κατ΄ αρχάς θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αγωνιστή Γιάννη Καΐλη. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε απόψε να είναι εδώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Έρχομαι από την Ηγουμενίτσα. Έχοντας γράψει πρόσφατα ένα βιβλιαράκι για τα 50χρονα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου σε Παράρτημα γίνεται αναφορά στον Γιάννη Καΐλη και αφού πληροφορήθηκα για την εκδήλωσή σας αυτή από ένα Βοιωτό φίλο, έκρινα σκόπιμο να παρευρεθώ.

Όντας το 1975 πρωτοετής φοιτητής του Πολυτεχνείου και ζώντας με θέρμη και πραγματικά ρίγη συγκίνησης τις πρώτες επετείους, μέσα από τις μεγαλειώδεις πορείες, τις μουσικές, τις θυελλώδεις συζητήσεις, είχαν χαραχτεί βαθιά μέσα μου τα καλλιγραφημένα συνθήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου: «Έξω το ΝΑΤΟ», «Έξω αι ΗΠΑ», παιδιά τότε εμείς -κι ο Γιάννης- της καθαρεύουσας.

Αργότερα έμαθα ότι ήταν συνθήματα γραμμένα από το ευλογημένο, χαρισματικό χέρι του καλλιγράφου Διστομίτη αγωνιστή φοιτητή της ΑΣΚΤ και πληροφορήθηκα τη συγκλονιστική ιστορία του.

Τα δυο αυτά συνθήματα αποτελούσαν την πεμπτουσία του αγώνα του Πολυτεχνείου, που μαζί με την μια και μοναδική ιστορική Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, πέραν του αιτήματος για πτώση της χούντας, έθεταν το ζήτημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Ήταν η απάντηση των αγωνιζόμενων φοιτητών σε κάποιους που ήταν αντίθετοι στα πολιτικά αυτά συνθήματα και που καλούσαν τους φοιτητές να προβάλλουν μόνο φοιτητικά αιτήματα. Έγιναν στη συνέχεια αντικείμενο καπηλείας, απ΄ αυτούς που τότε δεν τα πίστευαν και σε κάθε επέτειο ξαναγράφονται, στις κολώνες της πύλης του Πολυτεχνείου, αλλά με κομματική υπογραφή, που τότε δεν υπήρχε.

Τα συνθήματα αυτά αποτελούν ορόσημο και ψυχή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπως ήταν τα συνθήματα «Ελευθερία ή Θάνατος» της Επανάστασης του 1821, «Απελευθέρωση, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαοκρατία» της Εθνικής Αντίστασης.

Και παραφράζοντας τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου για το Νίκο Μπελογιάννη, θα μπορούσαμε να πούμε για το Γιάννης Καΐλη

Με δυο συνθήματα ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.
Με έξι λέξεις έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει

Μόνον που ο Γιάννης «ξεχάστηκε» από κάποιους και ευτυχώς που βρέθηκε αυτή η πραγματικά χαλκέντερη δικηγόρος Φιλάνθη Ψυρρή και αποκάλυψε τη δολοφονία αυτού του παλικαριού από τους χουντικούς.

Δεν θα μπορούσα μετά απ΄ αυτά, στο βιβλιαράκι μου, για τα 50χρονα του Πολυτεχνείου που εξέδωσαν οι «Μορφωτικές Εκδόσεις»: «Πολυτεχνείο - Η μεγάλη ύβρις - Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει, για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, ενάντια στη λήθη, την καπηλεία και την παραχάραξη», να μη συμπεριλάβω, πέρα από τα άλλα, σε Παράρτημα, ένα αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον Γιάννη Καΐλη.

Με είχαν συγκινήσει δυο ανάλογες ιστορίες που πάντα μας έλεγε ο πατριώτης, ήρωας της νεότερης ελληνικής ιστορίας και φίλος Μανώλης Γλέζος.

Η μια του Μαθιού Πόταγα, μαθητή της Ε΄ Γυμνασίου του Βαρβακείου, που σε ηλικία δεκαεπτά (17) ετών, στις 2 Μαΐου 1941, όταν τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα κατευθύνονταν προς τη Βυτίνα Αρκαδίας, τον τόπο καταγωγής του, εμφανίστηκε μπροστά τους και φέρεται να τούς είπε «Σταθείτε, δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί». Οι Γερμανοί τον σκότωσαν επί τόπου και στη συνέχεια του συνέθλιψαν το κεφάλι. Η θυσία του είχε ξεχαστεί,.

«Για την κατεχόμενη Ελλάδα, η θυσία του Μαθιού Πόταγα είναι η πρώτη πράξη αντίστασης, αφού έγινε στις 2 Μαΐου 1941 και για την κατεχόμενη Ευρώπη, η πρώτη επίσης στην μορφή και το είδος, αφού παρόμοια θυσία δεν έχει αναφερθεί ως τώρα σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης», σημειώνει ο Μ. Γλέζος που ο ίδιος αγωνίστηκε για την αναγνώριση της θυσίας του μέχρι πρόσφατα άγνωστου μαθητή....

Και η άλλη ενός νεολαίου πατριώτη κομμουνιστή, που επειδή το ανάστημά του ήταν μικρό, πάτησε σε μια πέτρα για να μη τον αφήσει αχτύπητο το βόλι του εκτελεστικού αποσπάσματος των Ναζί.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Γιάννης Καΐλης κατάγεται από το Δίστομο, που μαζί με τα Καλάβρυτα βρίσκεται στην κορυφή των μαρτυρικών πόλεων της πατρίδας μας, ορμώμενος και ο ίδιος από την μαρτυρική Παραμυθιά, τόπο εκτέλεσης των 49 προκρίτων, μεταξύ αυτών, συγγενών της μάνας μου, καθιστούσε ακόμη πιο επιβεβλημένη την αναφορά μου στο Γιάννη Καΐλη.

Οι στίχοι του Νίκου Καββαδία που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος

στον τοίχο της Καισαριανής μας φέραν από πίσω
κι ίσα ένα αντρίκειο ανάστημα ψηλώσαν το σωρό
κοπέλες απ’ το Δίστομο, φέρτε νερό και ξίδι

μαζί με τα συνθήματα του Γιάννη Καΐλη σηματοδοτούν κορυφαίες στιγμές των νεότερων αγώνων του λαού μας.

Καισαριανή, Δίστομο, Πολυτεχνείο

Το όνομα του Γιάννη Καΐλη λοιπόν πρέπει να μην παραμένει άγνωστο, πρέπει να μπει δίπλα στα ονόματα του Διομήδη Κομνηνού, του Σπύρου Μουστακλή, του Αλέκου Παναγούλη, του Κουμή, της Κανελλοπούλου, του Μιχάλη Καλτέζα,

Θα πρέπει η φωτογραφία της πύλης του Πολυτεχνείου, με τα συνθήματα του Γιάννη Καΐλη να περάσει στα σχολικά βιβλία, με συγκεκριμένη αναφορά στον καλλιτέχνη τους. Βέβαια αυτό είναι δύσκολο σήμερα να γίνει, αφού οι ηγεσίες του Υπ. Παιδείας και του πολιτικού προσωπικού της χώρας ομνύουν στο όνομα αυτών φονικών των μηχανών (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ), τους υπηρετούν και τους εξωραΐζουν, ενώ κατά τα άλλα μιλάνε κι αυτοί για το μήνυμα του «Πολυτεχνείου»

Ακόμη θα πρέπει, με ενέργειες του Δήμου, των Συλλόγων σας, της ΑΣΚΤ, του ΕΜΠ, να μένουν μόνιμα γραμμένα τα συνθήματα αυτά στην πύλη του Πολυτεχνείου, με τον τρόπο που τα έγραψε ο Γιάννης Καΐλης, μαζί με μια πλακέτα που θα αναφέρεται σε αυτόν και στη δικηγόρο Φιλάνθη Ψυρρή, που μαζί με την τσαλακωμένη από το τανκ πύλη του Πολυτεχνείου και τη δραματική φωνή του εκφωνητή του Πολυτεχνείου Δημήτρη Παπαχρήστου, αποτελούν την άϋλη - υλική πολιτική, πολιτιστική κληρονομιά, μνημεία στους αιώνες της νεότερης ιστορίας του λαού μας,

Ό,τι κι αν κάνει ή δεν κάνει η Πολιτεία, τα συνθήματα του Γιάννη Καΐλη και το εξεγερτικό - αγωνιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου φωτίζουν και σήμερα το δρόμο μας, τροφοδοτούν το λαό και τις νεότερες γενιές, που για μισό αιώνα -παγκόσμιο ίσως φαινόμενο- πλην ορισμένων περιπτώσεων απαγορεύσεων, που βάφτηκαν με αίμα- διαδηλώνει στις 17 Νοέμβρη, με μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Στις πορείες αυτές και στις διαδηλώσεις το σύνθημα,

«Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί»,

μπορεί να εναλλάσσεται με το σύνθημα

«Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει με Πέτρουλα, Καΐλη μας οδηγεί».

Φίλοι και φίλες, τελειώνοντας,
Στην απελπισμένη, τότε, φράση της αδερφής του Γιάννη Καΐλη
«Δεν μπορούσαμε ούτε να τον κλάψουμε»
Εμείς σήμερα, τώρα, πρέπει να πούμε
«Μπορούμε να τον τιμήσουμε και να τον τιμάμε για πάντα»

Γιάννης Καΐλης από το Δίστομο Αθάνατος

Σας ευχαριστώ

(Δείτε το βίντεο από το χαιρετισμό του Παύλου Αλεξίου)


* Ιστορικά στοιχεία για τον Γιάννη Καΐλη

Στις 22 Φεβρουαρίου 1974, τρεις μήνες μετά την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο, στη μέση ενός οικοπέδου της οδού Βαλτετσίου, δίπλα σε μια νεοανεγειρόμενη οικοδομή της Αθήνας, περαστικοί ανακάλυπταν το πτώμα ενός 24χρονου άνδρα. Χτυπημένος μέχρι θανάτου, με σπασμένα τα δάχτυλα και κατακρεουργημένο το κεφάλι, ο νεκρός παρουσίαζε μια εικόνα που δεν δικαιολογούσε την επίσημη αιτία θανάτου. Η εκδοχή της «αυτοκτονίας» δεν έπειθε κανέναν. Τις αμφιβολίες ενίσχυε το γεγονός ότι ο 24χρονος φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών καταζητούνταν από τη χούντα, είχε εξαφανιστεί επί μέρες από τους οικείους του και οι πληροφορίες έλεγαν ότι είχε ήδη συλληφθεί. Ονομαζόταν Γιάννης Καΐλης. Ήταν ο φοιτητής που είχε γράψει με το πινέλο του στην πύλη του Πολυτεχνείου τα δύο συνθήματα που έμειναν άσβηστα στην Ιστορία: «ΕΞΩ αι ΗΠΑ», «ΕΞΩ το ΝΑΤΟ»…

Ανάμεσα στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην οδό Βαλτετσίου το απόγευμα εκείνο, βρέθηκε τυχαία και μια δικηγόρος, η Φιλάνθη Ψυρρή. Μια γυναίκα που θα ξεκινούσε έναν ανένδοτο αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του νεκρού. Χρειάστηκε να ακολουθήσουν έρευνες, εκταφή της σορού έναν χρόνο αργότερα και νέο πόρισμα, για να αναγνωρίσει επίσημα το ελληνικό κράτος ότι ο φοιτητής Καΐλης είχε δολοφονηθεί από τη χούντα για τις δημοκρατικές του ιδέες και τη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Περισσότερα για την ιστορία του Γιάννη Καΐλη στη διεύθυνση


Συνέχεια...

Κλιμάκιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Μαργαρίτι για έργα ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Κλιμάκιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Μαργαρίτι για έργα ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στο Μαργαρίτι βρέθηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Κάτσιο και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Ντίνο Μπόλωση, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024. 

Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η συζήτηση και η επιτόπου αυτοψία, παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου Λευτέρη Κώστα, του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μαργαριτίου Φώτη Σούφη και των μελών του Συμβουλίου Νικήτα Λύκα και Κατερίνα Μάτη, των περιοχών του χωριού όπου σχεδιάζεται η υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για έργα ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε επίσημα το Συμβούλιο της Κοινότητας για την απόσυρση του ενδιαφέροντος για τη λειτουργία Κέντρου Άνοιας στο κτήριο του νέου Δημαρχείου και ότι για το λόγο αυτό θα ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατ΄ αρχήν παραχώρησή του για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Πραγματοποιήθηκε επίσης σύσκεψη με τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Καταβόθρας Θανάση Βαγγελή, Ελευθερίου Δημήτρη Λιοπιάρη, Καρτερίου, Βασίλη Αθανασίου και Μεσοβουνίου Σταύρο Χητάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν οι προτεραιότητες των παρεμβάσεων των υπηρεσιών του Δήμου για το επόμενο χρονικό διάστημα στα προαναφερόμενα χωριά. Τέλος, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου, ενώ επίσης συζήτησαν με τους υπαλλήλους του Δήμου στο Μαργαρίτι τα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Συνέχεια...

Τα "παιδιά της Φρειδερίκης" - Του Θωμά Νούσια

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Τα "παιδιά της Φρειδερίκης" - Του Θωμά Νούσια

1949, Παιδόπολη Ιωαννίνων. Εμφύλιος, πείνα, ορφάνια, προσφυγιά. Στα πρόσωπα των ρακένδυτων παιδιών είναι αποτυπωμένη όλη η δυστυχία και η φρίκη της εποχής.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, έβλεπα κάθε Κυριακή να φέρνουν τα κορίτσια της Παιδόπολης και του Ορφανοτροφείου Θηλέων στη Μητρόπολη για εκκλησιασμό. Ντυμένες με ομοιόμορφες στολές, στοιχισμένες σε τριάδες και πάντα μελαγχολικές.

Τα κυριακάτικα απογεύματα τις έβγαζαν βόλτα στην πλατεία. Πάλι με τις στολές και κατά τριάδες σαν να έκαναν παρέλαση. Έβλεπαν εμάς τα άλλα παιδιά που παίζαμε αμέριμνα και τρώγαμε παγωτό στην «Όαση» και το «Διεθνές» με τους γονείς μας και η μελαγχολία τους γινόταν πίκρα.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη, που είχε την εποπτεία αυτών των ιδρυμάτων, τα επισκεπτόταν τακτικά και μοίραζε κάτι φτηνά λαστιχένια παπούτσια. Τα παιδιά περνούσαν υποχρεωτικά ένα-ένα μπροστά της, έκαναν βαθιά υπόκλιση-τεμενά και της φιλούσαν το χέρι. Η προπαγάνδα τα μάθαινε να της χρωστάνε ευγνωμοσύνη και να τη θεωρούν μητέρα τους. Λες και ό,τι έδινε το πλήρωνε από την τσέπη της και όχι από το υστέρημα των πάμφτωχων τότε Ελλήνων.

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Ξεχωρίζουν οι σημερινοί ογδοντάρηδες Κώστας Κουκούμης (με το σακάκι), Χριστόφορος Παπακώστας (με τον τροβά), Ελένη Σκούτερη (με τα χέρια σταυρωμένα).

ΘΩΜΑΣ ΝΟΥΣΙΑΣ
Συνέχεια...

To Γυμνάσιο Παραμυθιάς το μοναδικό της Θεσπρωτίας από το 1918 έως το 1945!

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
To Γυμνάσιο Παραμυθιάς το μοναδικό της Θεσπρωτίας από το 1918 έως το 1945!

Το Γυμνάσιο Παραμυθιάς, που πρωτολειτούργησε το 1918 υπήρξε ως το 1945 το μοναδικό Γυμνάσιο του νομού Θεσπρωτίας.

Από το 1971, όπου αριθμούσε 1.400 περίπου μαθητές, άρχισε να φθείνει, καθώς κατά την περίοδο αυτή άρχισε να κορυφώνεται η μετανάστευση προς το εξωτερικό, αλλά και προς διάφορες πόλεις της Ελλάδας και κυρίως την Αθήνα..

Ο αριθμός των μαθητών περιορίστηκε αρκετά με την ίδρυση των Μαθητικών Εστιών στην Ηγουμενίτσα και στους Φιλιάτες.

Σύμφωνα με τον αείμνηστο Βασίλη Κραψίτη, "μαθητές καταγόμενοι από την ίδια την πόλη της Παραμυθιάς μεταγράφονται και φοιτούν στα Γυμνάσια Φιλιατών και Ηγουμενίτσας σιτιζόμενοι ή στεγαζόμενοι, λόγω φτώχιας, στις Μαθητικές τους Εστίες".

Τότε, ο Πνευματικός Σύλλογος "Οι Φίλοι του Σουλίου", έθεσε επίμονα το θέμα ίδρυσης και λειτουργίας στην Παραμυθιά Μαθητικής Εστίας.

Αντί αυτού, λόγω έλλειψης σχετικών πιστώσεων, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας κατέληξε στην εύκολη λύση λειτουργίας στην Παραμυθιά προσωρινού Κέντρου Μαθητικής Εστίας, με τη χρησιμοποίηση των παλιών εγκαταστάσεων, επίπλων και σκευών του εκεί άλλοτε Μητροπολιτικού Γυμνασικαού Οικοτροφείου.
Αλλά το πρόβλημα δεν επιλύθηκε...

Το Γυμνάσιο Παραμυθιάς είχε πολύ καλή φήμη και σπούδασαν σ' αυτό και πρόκοψαν σε διάφορους τομείς της κοινωνίας πολλοί νέοι και πολλές νέες από φτωχά στρώματα.

Εκείνα τα χρόνια, σε αντίθεση με σήμερα, μοναδική ελπίδα, αλλά και πανίσχυρο "όπλο" για αληθινή δημιουργικότητα και επιτυχία ήταν η παιδεία.
Ο σπόρος της παιδείας καθορίζει τους καρπούς της κάθε γενιάς.

Παλαιότερα υπήρχε σχέδιο λεπτομερές για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων ανθρώπων, τώρα η γνώση είναι μια τυφλή δύναμη, αφού δεν συνοδεύεται από την αρετή.

Η ιδεώδης και ιδανική παιδεία πρέπει να στοχεύει αταλάντευτα, όχι μόνο στις "ξηρές" γνώσεις, αλλά και στην αρετή. Έτσι ο νέος θα μπορεί να επιστρατεύσει ποικίλες δυνάμεις μέσα του για να νικήσει, τόσο τις εσωτερικές, όσο και τις εξωτερικές αντιστάσεις, που τον εμποδίζουν να πορευτεί προς τα μπροστά...

Στη σκέψη, σ' αυτή, που σκαρώνει ο νους, οι νίκες της ζωής είναι εύκολες, στην πράξη, όμως, όχι. Γι' αυτό χρειάζεται η δύναμη και η δυναμική της αληθινής παιδείας να βάζει στην ορθή τους διάσταση τα πράγματα και τους στόχους. Η παιδεία με την ποιότητά της πρέπει να είναι κίνητρο για την αύξηση των πράξεων ευνομίας και όχι ανομίας.

Σ' αυτό το πλαίσιο ισχύει η σκέψη του Πρωταγόρα: «Είναι αισχρό να μην πω ότι η σοφία και η επιστήμη είναι το πιο δυνατό από τα ανθρώπινα πράγματα».

π. Ηλίας Μάκος
Συνέχεια...

Ενημέρωση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για τις εργασίες στον πεζόδρομο...

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Ενημέρωση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για τις εργασίες στον πεζόδρομο...

Εδώ και λίγο καιρό, εκτελούνται εργασίες ανάπλασης στον πεζόδρομο του κέντρου της πόλης και πιο συγκεκριμένα στην οδό 23ης Φεβρουαρίου.

Έργο αναγκαίο, καθώς τα υλικά και ο αστικός εξοπλισμός του εμβληματικού για την πόλη μας πεζόδρομου (πλακόστρωση, παρτέρια, ιστοί φωτισμού κ.τ.λ.) χρειάζονται ανανέωση και επαναχωροθέτηση προκειμένου να ανταποκρίνονται, στις σύγχρονες ανάγκες χρήσης του.

Η επιχειρούμενη ανάπλαση αποσκοπεί:

1) Στη χωροθετική εναρμόνιση των παρτεριών και των ιστών φωτισμού, με την αυξημένη τάση χρήσης που παρουσιάζεται στον πεζόδρομο, από επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής

2) Στην αδήριτη ανάγκη, διασφάλισης της ακώλυτης χρήσης από πεζούς και ΑΜΕΑ, καθώς και στην απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης και κυρίως ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων.

3) Στη συνολική αναβάθμιση, τόσο της αισθητικής εικόνας της περιοχής, όσο και της λειτουργικότητας των κοινοχρήστων χώρων.

Κατά τις εργασίες, αφαιρέθηκαν δένδρα, τα οποία όμως θα μεταφυτευθούν σε άλλα σημεία της πόλης και με επιπλέον δενδροφύτευση, ενώ στη θέση τους σε αρμονία με το περιβάλλον, θα τοποθετηθούν άλλα αειθαλή, όπως μανόλιες, καθώς και καλλωπιστικά λουλούδια, αυξάνοντας έτσι το «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης τόσο στο συγκεκριμένο σημείο όσο και εν συνόλω.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η όχληση και η ταλαιπωρία των δημοτών, των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών και των περιοίκων, είναι μεγάλη κατά τη φάση εκτέλεσης των έργων.

Ζητούμε την κατανόησή τους και τους διαβεβαιώνουμε ότι επιδίωξη και μέλημά μας, είναι να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν και για το λόγο αυτό τα σχετικά συνεργεία του αναδόχου εργολάβου εργάζονται εντατικά, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου.

Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε θέσει ως πρώτιστο στόχο μας, την άμεση έναρξη και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση, όλων των έργων του Δήμου, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η προκαλούμενη όχληση στο φυσικό, αστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Παναγιώτης Νταής
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Τρεις εκδηλώσεις το Μάρτιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Τρεις εκδηλώσεις το Μάρτιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Ο κύκλος των εκδηλώσεων για το 2024 ξεκινάει για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την Τρίτη 5 Μαρτίου και ώρα 18:00 με μία ενδιαφέρουσα διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κας. Μαρίας Ευθυμίου, με θέμα «Κεντρικά Σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στα 3.500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας του ελληνισμού με αναφορά στους σημαντικούς σταθμούς που διαμόρφωσαν την ιστορική ταυτότητά του.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

- Την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 11:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μαθητικής έκθεσης ζωγραφικής «Η Αλφαβήτα της Εφηβείας» με έργα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, εμπνευσμένα από το βραβευμένο ομότιτλο βιβλίο της Μάγιας Δεληβοριά. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Σύγχρονων Τεχνών για παιδιά και εφήβους με τίτλο «Είμαστε oι έφηβοι-Η αλφαβήτα της εφηβείας».

Υπεύθυνη Εικαστικός: Γεωργία Μάντζου
Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αβγό ΑΜΚΕ σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Η δράση τελεί υπό την Αιγίδα του ΥΠΠΟ
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

- Την Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 20:30 η πολιτιστική ομάδα «Άτυπη Σύναξη», σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, διοργανώνει ποιητική μουσική βραδιά αφιερωμένη σε πέντε Ηπειρώτες ποιητές

Θα διαβαστούν ποιήματα των: Μιχάλη Γκανά, Άλκη Αλκαίου, Βασίλη Γκουρογιάννη, Γιάννη Ζαρκάδη, Γιάννας Κούλα υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιώργου Ντάλλα. 

Επί σκηνής οι μουσικοί: Αλεξάνδρα Μπεζεβέγκη φλάουτο, Νίκος Νοτίδης ακορντεόν, Γιώργος Ντάλλας κιθάρα, Βαρβάρα Τζοβάρα και Ωρίωνας Ντάλλας τραγούδι. Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η Χαρίκλεια Δήμου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Συνέχεια...

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αυλώνας στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αυλώνας στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αυλώνας, κ. Flamur Mamaj τη Δευτέρα 27/02/2024 είχε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτης Νταής. Στη συνάντηση εργασίας παρευρέθησαν από την Αλβανική πλευρά οι Αντιπεριφερειάρχες Αγίων Σαράντα κ. Χρήστος Κίτσος και Δέλβινου κ. Agron Kohila, ενώ από την Ελληνική πλευρά παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Δημοτικής Περιουσίας και Διοικητικής Οργάνωσης κ. Αλέξανδρος Πάσχος, ο Ανττιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων κ. Ηλίας Παππάς και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Κορίζης.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με θέματα όπως η Τουριστική Ανάπτυξη, η Κρουαζιέρα, οι σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων, τα διάφορα ζητήματα ασφαλείας και οι συνεργασίες σε αυτά και οι κοινές αγωνίες και προβλήματα των δήμων των παραλίων για μεγάλα οδικά έργα και συνεργασίες.

Ακόμη, συμφωνήθηκε η επανάληψη αντίστοιχων συναντήσεων στο μέλλον.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Δευτέρα στην οδό Κύπρου λόγω έργων...

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Δευτέρα στην οδό Κύπρου λόγω έργων...


Στο πλαίσιο της Σύμβασης Κατασκευής Έργου με τίτλο «Έργα Βελτίωσης Ασφάλειας στο Αστικό Οδικό Δίκτυο του Δήμου Ηγουμενίτσας» θα ισχύσουν μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στις παρακάτω οδούς της πόλης της Ηγουμενίτσας ως εξής:

Στο τμήμα της οδού Κύπρου μεταξύ των οδών Εθνικής Αντίστασης και Ελευθερίας από 05/03/2024 έως και 07/03/2024.

Στο τμήμα της οδού Κύπρου μεταξύ των οδών Ελευθερίας και Ευαγγελιστρίας από 08/03/2024 έως και 12/03/2024.

Στο τμήμα της οδού Κύπρου μεταξύ των οδών Ευαγγελιστρίας και Φωτ. Μιχαλά από 13/03/2024 έως και 15/03/2024.

Στο τμήμα της οδού Κύπρου μεταξύ των οδών Φωτ. Μιχαλά και Δαγκλή από 19/03/2024 έως και 21/03/2024.
Συνέχεια...

Διάκριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στα Digital Finance Awards 2024

Φεβρουαρίου 29, 2024 0
Διάκριση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου  για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στα Digital Finance Awards 2024

(Γιώργος Τσιάγκης, Υποδιευθυντής IT Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, Ιωάννης Βουγιούκας, CEO Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, Τάσος Νικολάου, Founder και CEO της Net Zero Analytics)

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου διακρίθηκε στη φετινή διοργάνωση των Digital Finance Awards με Bronze βραβείο στην κατηγορία Best ESG Initiative or Product για τη χρήση της πλατφόρμας διαχείρισης ESG δεδομένων EcoVerse της Net Zero Analytics. Η επένδυση στην πλατφόρμα EcoVerse προωθεί την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG και εντάσσεται στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Τράπεζας Ηπείρου.

Με τη χρήση της πλατφόρμας EcoVerse, η Τράπεζα Ηπείρου μπορεί να διαχειρίζεται τα ESG δεδομένα των πελατών της, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων στη λειτουργία της, όπως στα χρηματοοικονομικά μοντέλα της, τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας και τη δημιουργία τιμολογιακής πολιτικής. Τα οφέλη είναι σημαντικά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις καθώς η Τράπεζα τους παρέχει τιμολογιακά κίνητρα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν διάφορους δείκτες απόδοσης (KPI) που έχει θέσει η Τράπεζα στον δανεισμό της. Με τον τρόπο αυτό προωθείται η χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα λαμβάνουν απαραιτήτως υπόψη τα ESG κριτήρια.

Ο Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, δήλωσε σχετικά: «Με τη χρήση της πλατφόρμας διαχείρισης ESG δεδομένων EcoVerse της Net Zero Analytics βοηθάμε τις επιχειρήσεις να θέσουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των επιχειρηματικών τους μοντέλων και να ενισχύσουν τις προοπτικές χρηματοδότησής τους. Η διάκριση στα Digital Finance Awards αποτελεί για εμάς μία αναγνώριση της γενικότερης προσπάθειας της Τράπεζας Ηπείρου να μετασχηματίσει το παραγωγικό και επιχειρηματικό μοντέλο της περιφερειακής οικονομίας προς περισσότερο βιώσιμες πρακτικές.»
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα