07/11/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Θεσπρωτία: Αγνοείται 58χρονος από το Μορφάτι

Ιουλίου 11, 2022 0
Θεσπρωτία: Αγνοείται 58χρονος από το Μορφάτι

Από το βράδυ του Σαββάτου αγνοείται 58χρονος από το Μορφάτι Θεσπρωτίας. 
Παρόλο που έχουν ξεκινήσει έρευνες από τις Αρχές, έχουν αποβεί άκαρπες έως τώρα.

Έφυγε πεζός από το σπίτι του στο Μορφάτι (Μόρφι), είναι 58 ετών, αρκετά αδύνατος με γκρίζα μαλλιά και μούσι, μαζί του είχε ένα μπουφάν μόνο. 

Όσοι τυχόν εντοπίσετε κάποιον άνδρα να περιφέρεται στην ευρύτερη περιοχή, ειδοποιήστε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία...
Συνέχεια...

Νέα Σελεύκεια: Μουσικό αφιέρωμα απόψε στους δημιουργούς της Μικράς Ασίας με ζωντανή μουσική

Ιουλίου 11, 2022 0
Νέα Σελεύκεια: Μουσικό αφιέρωμα απόψε στους δημιουργούς της Μικράς Ασίας με ζωντανή μουσική 

Αχ Ανατολή...!! Εκδηλώσεις μνήμης και στοχασμού
Μουσικό αφιέρωμα με ζωντανή μουσική, στη Νέα Σελεύκεια

Δευτέρα 11/7 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Ιωάννη του Προδρόμου Νέας Σελευκείας και ώρα 21.30 ένα μουσικό αφιέρωμα στους δημιουργούς της Μικράς Ασίας.

Πάμε να ταξιδέψουμε στους ήχους που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες. Με τους ήχους, που η πολυμορφία τους και η δυναμική τους, έκαναν πιο πλούσιο τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό.

Ερμηνεύουν: 
Αγγελικούλα Γεωργίου (φωνή)
Δέσποινα Μπλέτσιου (φωνή)
Λέμης Κωνσταντίνος πιάνο/φωνή
Συνέχεια...

Με κόκκινο κιλίμι υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Ιουλίου 11, 2022 0
Με κόκκινο κιλίμι υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

Επίσημη επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.

Ο Περιφερειάρχης έκανε δώρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια σειρά βιβλίων αλλά και ένα υφαντό κιλίμι, δείγμα της παραδοσιακής ηπειρώτικης τεχνικής.Προσφώνηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνη κατά την υποδοχή του Οικ. Πατριάρχη κ. Βαρθολαμαίου

Παναγιώτατε,
Με σεβασμό, συγκίνηση, χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα.

Είναι γνωστή η διαχρονική αγάπη των Ηπειρωτών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
Ήταν και σας διαβεβαιώ ότι θα είναι πάντοτε στήριγμά του.
Η Ήπειρος είναι τόπος Αγίων. Εδώ γεννήθηκαν ή έδρασαν δεκάδες μάρτυρες της Ορθοδοξίας. Από τους τελευταίους ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος Ιωαννίνων και ο εορτάζων Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης που ανδρώθηκε στην ακριτική Κόνιτσα.

Η Ήπειρος είναι όμως και η γη Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών. Οι δεσμοί τους με την Ορθοδοξία ήταν άρρηκτοι και σχεδόν όλοι τους είχαν χρηματοδοτήσει την ανέγερση ναών και μοναστηριών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Είμαστε υπερήφανοι για όλους αυτούς, για το μεγάλο θρησκευτικό πλούτο που έχει ο τόπος μας και τον οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, προσπαθεί χρόνια να τον συντηρήσει, να τον διαφυλάξει, να τον προβάλλει στις επόμενες γενιές.

Παναγιώτατε,
Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε μας εμπνέει η δική σας υπομονή, η αδιασάλευτη προσήλωση στην πίστη και στην ελπίδα.
Σας καλωσορίζουμε στα Γιάννενα, σας ευχόμαστε καλή και καρποφόρα διαμονή.

Συνέχεια...

"Γυναίκα πρόσφυγας": Μουσικοθεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Ιουλίου 11, 2022 0
"Γυναίκα πρόσφυγας": Μουσικοθεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 21 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΤΑΝΩΝ

Μουσικοθεατρική παράσταση προς τιμήν ενός από τα πιο άξια τέκνα της ελληνικής διασποράς, την εμβληματική τραγουδίστρια Μαρίκα Παπαγκίκα.

Η παράσταση περιλαμβάνει ανθολογία σημαντικών τραγουδιών της παράδοσής μας από το πλούσιο ρεπερτόριο της Μαρίκας σε συνδυασμό με θεατρική απόδοση πρωτότυπων κειμένων που αναφέρονται στην προσωπικότητα, την πορεία και το έργο της.

Το τραγούδι της εκφράζει την ψυχή της καθολικής Ρωμιοσύνης της εποχής της και η ζωή και η δημιουργική της πορεία έχουν αποκτήσει διαστάσεις πραγματικού θρύλου. Η επίδοσή της ήταν θαυμαστή στα δημοφιλέστερα είδη μουσικής των αρχών του 20ου αι. δημοτικά, πρώιμα ρεμπέτικα, ελαφρά και άσματα της σχολής τη Σμύρνης. Οι ερμηνείες της είναι όλες συγκλονιστικές, καθηλωτικές, πρωτότυπες, μελωδικότατες, με τεχνική ιδιότυπη, εντελώς προσωπικής επινόησης, και με υψηλή δραματική χροιά που τις καθιστά υποδείγματα άρτιας τραγικής τέχνης που έρχεται από τα βάθη του ιστορικού χρόνου χωρίς κάποιο γνωστό προηγούμενο -ή και επόμενο- στη δισκογραφία του ελληνόφωνου κόσμου.

Γεννημένη στην Κω, ακολουθεί τους γονείς της που μεταναστεύουν στην Αίγυπτο το 1913. Εκεί παντρεύεται τον μουσικό Κώστα Παπαγκίκα και κάνει τις πρώτες καλλιτεχνικές εμφανίσεις της. Δύο χρόνια μετά ταξιδεύει στην Αμερική όπου εγκαθίσταται και ζει ως το τέλος της ζωής της το 1943. Στη Νέα Υόρκη αρχίζει η μεγάλη καριέρα αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας. Γίνεται σύντομα διάσημη, διευθύνει κέντρα διασκεδάσεως τύπου καφέ-αμάν της εποχής και ηχογραφεί πάνω από 200 τραγούδια ελαφρά, σμυρναίικα, δημοτικά και ρεμπέτικα. Η φήμη της εξαπλώνεται και τα τραγούδια της αγαπιούνται μέσα απ’ τους δίσκους της που φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη καθιστώντας την πρεσβευτή της ελληνικής μουσικής και ανοίγοντας τον δρόμο της στη μουσική βιομηχανία.

Η μυθική Μαρίκα, είναι η πρώτη ανάμεσα στις άλλες σημαντικές ελληνίδες τραγουδίστριες της Αμερικής, όπως η κυρία Κούλα και η Αμαλία Βάκα, και μια τέτοια μουσικοθεατρική παράσταση, εκδήλωση αναφοράς και τιμής στο πρόσωπό της, είναι ζήτημα χρέους του νεοελληνικού κόσμο στην πολιτιστική ιστορία του τον περασμένο αιώνα.

Με την ευγενική υποστήριξη της ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70'

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Φίλιππος Ρέτσιος, πιάνο
Κώστας Γεδίκης, ούτι, μαντολίνο
Σωτήρης Μαργώνης, βιολί
Κώστας Κωνσταντίνου, κοντραμπάσο
Απόστολος Βαλαρούτσος, κιθάρες
Δήμος Βουγιούκας, ακορντεόν
Περικλης Κατσώτης, κρουστά
Ανδρέας Κατσιγιάννης, σαντούρι

ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

ΑΦΗΓΗΣΗ
ΝΕΦΕΛΗ ΜΑΪΣΤΡΑΛΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΙΤΗΣ

ΗΧΟΛΗΨΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΗΣΤΑΘΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
ΧΑΡΗΣ ΚΕΧΑΪΔΗΣ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση αποστολής προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022

Ιουλίου 11, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Πρόσκληση αποστολής προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο των δράσεών του για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, σας καλεί όλους, (πολίτες, Φορείς, Συλλόγους, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Επιμελητήριο, Επιχειρήσεις) να συμμετάσχετε στην Ε.Ε.Κ. 2022, με θέμα «Καλύτερες συνδέσεις» και σύνθημα «Συνδυάζω-Μετακινούμαι» (https://mobilityweek.eu/), αποστέλλοντας τις δικές σας ιδέες και προτάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Οι πολίτες παροτρύνονται να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς, ενώ ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής τους και με ορθή επιλογή του τρόπου μετακίνησης αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία όλων.

Η συμμετοχή και στήριξη των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από πολίτες και φορείς κάθε χρόνο αποδεικνύει πως χάρη στην ομαδική προσπάθεια και τον συλλογικό σχεδιασμό, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου μας.

Σας καλούμε λοιπόν να αποστείλετε, έως και τις 26 Ιουλίου 2022, τις προτάσεις σας για την διοργάνωση δράσεων στο email: emw@igoumenitsa.gr

Η Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας
Χριστίνα Τζέλλου
Συνέχεια...