07/07/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Επιστολή διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για αναστολή λειτουργίας Τράπεζας Πειραιώς και υποστελέχωση ΕΛΤΑ στην πόλη των Φιλιατών

Ιουλίου 07, 2020 0
Επιστολή διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για αναστολή λειτουργίας Τράπεζας Πειραιώς και υποστελέχωση ΕΛΤΑ στην πόλη των Φιλιατών

ΘΕΜΑ: «Αναστολή λειτουργίας Τράπεζας Πειραιώς και υποστελέχωση ΕΛΤΑ στην πόλη των Φιλιατών»

ΠΡΟΣ
- Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ
Αμερικής 4, ΤΚ 105 64 Αθήνα 
Τηλ 2103335000 Fax 2103335080 
- Κεντρική Υπηρεσία ΕΛΤΑ:
Απελλού 1, ΤΚ 101 88 Αθήνα

Αξιότιμοι κύριοι, 

Σε συνέχεια του ψηφίσματος της από 25/6/2020 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και της υποστελέχωσης και συνεχούς υποβάθμισης της λειτουργίας των ΕΛΤΑ στον Δήμο Φιλιατών, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στα δίκαια αιτήματα του Δήμου. 
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας κρίνει ότι με τις πρακτικές που περιγράφονται και στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, υποβαθμίζεται περαιτέρω η περιοχή των Φιλιατών και καταδικάζεται σε οικονομικό μαρασμό. 
Ο ακριτικός Δήμος Φιλιατών στην μεθοριακή περιοχή με την Αλβανία πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο, και όχι να αφαιρούνται ή να υποβαθμίζονται τα βασικά εργαλεία ανάπτυξης του. 
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας θα είναι στο πλευρό του Δήμου Φιλιατών, διεκδικώντας την πλήρως στελεχωμένη και πενθήμερη λειτουργία των ανωτέρω φορέων. 

Με εκτίμηση 
Ο Πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Αλέξανδρος Πάσχος 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση του Δήμου σχετικά με επικείμενες εκταφές στο κοιμητήριο

Ιουλίου 07, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση του Δήμου σχετικά με επικείμενες εκταφές στο κοιμητήριο 

Ενημέρωση σχετικά με τις επικείμενες εκταφές 

Παρακαλούνται οι συγγενείς των νεκρών του Κοιμητηρίου Ηγουμενίτσας, για τους οποίους η επταετής ταφή ή και η τυχόν νόμιμη επιπλέον παραμονή τους σε αυτό έληξε, όπως προβούν στην εκταφή των οστών (άρθρα 9, 10 και 11 του ισχύοντα κανονισμού), το συντομότερο δυνατό. 
Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι και θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση, σε εφαρμογή του άρθρου 12 να προβούμε στην αναγκαστική εκταφή των νεκρών των οποίων τα οστά θα τοποθετηθούν σε χωνευτήριο. 
Πληροφορίες: Γραφείο Κοιμητηρίων τηλ. 2665 360000 

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας

Συνέχεια...

Νέος σταθμός μέτρησης αέριων ρύπων θα τοποθετηθεί στο λιμάνι Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ιουλίου 07, 2020 0
Νέος σταθμός μέτρησης αέριων ρύπων θα τοποθετηθεί στο λιμάνι Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Συνεργασία Ο.Λ.Η.Γ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με σκοπό την Αξιοποίηση Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη βελτίωση της περιβαλλοντικής ποιότητας – Τοποθέτηση νέου σταθμού μέτρησης αέριων ρύπων

Πολύ παραγωγική και με χρήσιμα συμπεράσματα ήταν η συνάντηση της Διοίκησης του ΟΛΗΓ με τον κ. Χρυσόστομο Στύλιο, Καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Διευθυντή του Εργαστηρίου Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής, με σκοπό την αναβάθμιση του λιμανιού με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με την υιοθέτηση καινοτόμων εργαλείων 
Η συνάντηση είχε σαν κεντρικό θέμα τη διατήρηση των φυσικών θαλάσσιων πόρων, που είναι από τις βασικές επιταγές της Γαλάζιας Ανάπτυξης (BlueGrowth) και κύριο αντικείμενο της στρατηγικής της Ευρώπης. Το θέμα αυτό πραγματεύεται το Έργο ECOPORTIL Environmental Protection of Areas Surrounding Portsusing Innovative Learning Tools for Legislation» στο πλαίσιο του «INTERREG Βαλκανική-Μεσόγειος 2014-2020» (www.ecoportil.eu), στο οποίο το Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι επικεφαλής εταίρος. 
Στα πλαίσια αυτού θα εγκατασταθεί σε κτίριο του ΟΛΗΓ ένας σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, προκειμένου να μετρά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, και τα δεδομένα αυτά θα καταγράφονται και θα απεικονίζονται στο Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα που έχει υλοποιήσει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου. Στόχος είναι η επιστημονική παρακολούθηση και η μελέτη του περιβάλλοντος του Λιμένα. 
Συνέχεια...

Δωρεάν Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας από το Δήμο Ηγουμενίτσας 13-21 Ιουλίου

Ιουλίου 07, 2020 0
Δωρεάν Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας από το Δήμο Ηγουμενίτσας 13-21 Ιουλίου

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας υλοποιεί πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας ΔΩΡΕΑΝ για τους πολίτες του Δήμου Ηγουμενίτσας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. 

Ειδικότερα συνιστάται να εξεταστούν οι: 
γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, 
γυναίκες μικρότερης ηλικίας, εφόσον έχουν κάνει ολική υστερεκτομή, 
γυναίκες που κάνουν χρόνια χρήση Κορτιζόνης, 
γυναίκες με προβλήματα Θυρεοειδούς Αδένα και 
γυναίκες με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό Οστεοπόρωσης 

Οι γυναίκες την ημέρα της εξέτασής τους καλό θα είναι να έχουν μαζί τους τυχόν παλαιότερες μετρήσεις. 
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 13 έως τις 21 Ιουλίου 2020 και η εξέταση θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 6907724367 Δευτέρα – Παρασκευή από τις 09:00-14:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 
Δευτέρα 13 Ιουλίου 10:30 – 13:00 Πολιτιστικό Κέντρο Συβότων 
Τρίτη 14 Ιουλίου, 10:00-12:30 ΚΗΦΗ Πέρδικας 
Τετάρτη 15 Ιουλίου, 10:30-13:00 ΚΗΦΗ Πλαταριάς 
Πέμπτη 16 Ιουλίου, 10:30-13:00 Παλιό Δημαρχείο Παραποτάμου 
Παρασκευή 17 Ιουλίου, 09:00-13:00 Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» Ηγουμενίτσα 
Δευτέρα 20 Ιουλίου, 09:00-13:00 Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» Ηγουμενίτσα 
Τρίτη 21 Ιουλίου 10:30-13:00 Παλιό Δημαρχείο Μαργαριτίου
Συνέχεια...

Με συλλαλητήρια σε Ηγ/τσα και Παραμυθιά απαντάει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις!

Ιουλίου 07, 2020 0
Με συλλαλητήρια σε Ηγ/τσα και Παραμυθιά απαντάει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις!

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Ζωσιμάδων 4 Ηγουμενίτσα, Τηλ:2665022136,6986933660,6973337256 
Email:ergkigu@gmail.com,seiythes@gmail.com 

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις! 
Οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων θα μείνουν στα χαρτιά! 
Ο εργαζόμενος λαός θα κάνει το νομοσχέδιο, κουρελόχαρτο! 
Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε για το δίκιο μας ακόμα πιο μαζικά! 

Μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, που ξεκίνησε με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή, φέρνοντας νομοσχέδιο ουσιαστικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων. 
Αυτό που δεν πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, ώστε να κλείσει το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες. 
Το σύνολο των διατάξεων που περιέχονται στο νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κρατικού μηχανισμού. 

· Το νομοσχέδιο έρχεται να επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Χώροι συγκέντρωσης δε μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Επίσης μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν «συμμορφώνονται» οι διαδηλωτές στους περιορισμούς. Το νομοσχέδιο «επιτρέπει» συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά. 

· Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων. 

· Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Το νομοσχέδιο ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. 

· Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση. 

· Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε. Παράλληλα απαιτεί τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη – λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης. 

Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου! 
Είναι ανυπόστατο ψέμα ότι οι εργατικές-λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων. Όσοι πανηγυρίζουν για τέτοιου είδους απαράδεκτους και αντιδραστικούς σχεδιασμούς, να γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Κλειστά μαγαζιά άλλωστε υπάρχουν χωρίς να γίνονται διαδηλώσεις. Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή. 

Δε θα γίνουν οι διαδηλώσεις βόλτες του «νόμου» και του «αστυνόμου»! 
Ξεκαθαρίζουμε σε κυβέρνηση και εργοδοτικές ενώσεις ότι οι εργάτες θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν πιο μαζικά και αποφασιστικά. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους. 
Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα. 

Καλούμε την εργατική τάξη του Νομού μας, τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους με τις ενώσεις τους, τους συνταξιούχους, τους μαζικούς φορείς, στα συλλαλητήρια 9 Ιούλη, 8μμ στον ΟΤΕ-Ηγουμενίτσα και 8μμ αρχή Πεζόδρομου-Παραμυθιά.
Συνέχεια...

Ράμπες ΑμΕΑ για τα μάτια... - Γράφει η Αγλαϊα Παπαζώη*

Ιουλίου 07, 2020 1
Ράμπες ΑμΕΑ για τα μάτια... - Γράφει η Αγλαϊα Παπαζώη*

Τα τελευταία χρόνια, το αίτημα των ΑμΕΑ για αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση σε πολλές παραλίες της χώρας, έγινε πραγματικότητα χάρη στην τοποθέτηση ειδικών ραμπών και βοηθητικών υποδομών. 
Με την τοποθέτηση seatrac τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν τη θάλασσα και το κολύμπι, το οποίο εκτός από δικαίωμα αποτελεί και ανάγκη, καθώς η θαλασσοθεραπεία αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αποκατάστασης ασθενών με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα. 
Στο Ν. Θεσπρωτίας, τουριστικός νομός με πανέμορφες παραλίες, έχουν τοποθετηθεί πέντε seatrac. Ένα στην παραλία Καραβοστάσι, ένα στην παραλία της Αγίας Παρασκευής, ένα στην παραλία των Συβότων, ένα στην παραλία της Πλαταριάς και ένα στην παραλία του Δρεπάνου. 
Έτσι δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να απολαύσουν τη θάλασσα και το κολύμπι σε πέντε παραλίες του Νομού. 
Όλα θα ήταν τέλεια αν λειτουργούσαν και σωστά. Στις δύο που γνωρίζω, οι τουαλέτες είναι κλειδωμένες, το αμαξίδιο είναι κλειδωμένο, το ντουζ δεν λειτουργεί διότι δεν υπάρχει νερό. Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού η ζέστη έχει αρχίσει όλοι έχουν δικαίωμα για μια βουτιά εκτός από τα ΑμΕΑ. 
Τα ανάπηρα άτομα μαζί με τις οικογένειες τους βιώνουν καθημερινά τις αναλγησίες μικρών εξουσιών. 
Όλοι αυτοί οι εραστές των εξουσιών ας σεβαστούν τα άτομα με αναπηρία και να μεριμνήσουν άμεσα για την σωστή και υπεύθυνη λειτουργία των seatrac. 

* Παπαζώη Αγλαϊα 
Γραμματέας συλλόγου 
ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Συνέχεια...

Δείτε την ΕΚΤΑΚΤΗ χθεσινή συνεδρίαση (6/7) του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΟΛΗΓ Α.Ε. (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουλίου 07, 2020 0
Δείτε την ΕΚΤΑΚΤΗ χθεσινή συνεδρίαση (6/7) του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΟΛΗΓ Α.Ε. (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Η Λαϊκή Συσπείρωση για την τροποποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας Δήμου - ΟΛΗΓ

Ιουλίου 07, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Η Λαϊκή Συσπείρωση για την τροποποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας Δήμου - ΟΛΗΓ

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. κατά την συζήτηση του θέματος «Τροποποίηση της με αριθμ. 76/2020 απόφασης Δ.Σ. περί έγκρισης Μνημονίου Συνεννόησης Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΟΛΗΓ ΑΕ για την περιοχή του Δρεπάνου.» 

· Είχαμε επισημάνει κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 17/5/2020 τα εξής: 
«Θεωρούμε ότι υπάρχει γενικότερη συμφωνία στο να μην δημοπρατηθούν τα 2 εντευκτήρια στο Δρέπανο από την ΟΛΗΓ Α.Ε. Να μην έχει τη διαχείριση η εταιρεία αλλά ο Δήμος, για πολλούς λόγους: 
1. Η ζώνη του Δρεπάνου χαρακτηρισμένη σαν τμήμα της «χερσαίας ζώνης» καμιά σχέση δεν έχει με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ανήκει δικαιωματικά στο Δήμο. Πρέπει να κατοχυρωθεί με κάθε τρόπο σαν χώρος ανάπαυσης, αναψυχής και αθλητισμού για το λαό της περιοχής, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, πράγμα που ίσχυε για πολλά χρόνια και τώρα αμφισβητείται. 
2. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πωλήσει την ΟΛΗΓ Α.Ε. Πιστεύουμε ότι αν ο νέος ιδιοκτήτης να βρει τη ζώνη Δρεπάνου υπό δημοτική διαχείριση θα βρεθεί σε διαφορετική θέση, από το να αυτή είναι στη διαχείριση της εταιρείας. Σε αυτή την περίπτωση, αν ζητήσει τη διαχείριση, θα βρεθεί απέναντι στην κοινωνία της περιοχής μας και θα είναι υποχρεωμένος να το μετρήσει. 
3. Η ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι στη φάση της δημοπράτησης για πώληση. Εάν στους ισολογισμούς της εμφανισθεί κερδοφόρα δραστηριότητα σε ένα τμήμα της «χερσαίας ζώνης» τότε αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγοροπωλησία και δύσκολα ο ιδιώτης «επενδυτής» θα απαρνηθεί κέρδη. Οπότε θα είναι δυσκολότερο στο να προκύψει μεταβίβαση στο Δήμο. 
Άρα θα πρέπει ο Δήμος να έχει την ευθύνη και τη συνολική διαχείριση της ζώνης του Δρεπάνου έστω και με ένα ¨κουτσό¨ μνημόνιο συνεργασίας με το Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. Γιατί ο Δήμος διεκδικεί το χώρο από καλύτερες θέσεις. 
Είναι πολιτικό το ζήτημα και όχι οικονομικό. 
Για αυτό και δεν έχουμε αντίρρηση με την εισήγηση.» 

· Η προτεινόμενη τροποποίηση σήμερα υποσκάπτει και ακυρώνει στην ουσία την με αριθμ. 76/2020 απόφαση, αφού με την αλλαγή του άρθρου 3 της απόφασης αφαιρείται και πάλι η διαχείριση της ζώνης του Δρεπάνου από το δήμο. 

· Προφανώς η συγκεκριμένη αλλαγή γίνεται καθ’ υπόδειξη του ΤΑΙΠΕΔ. Καμία έκπληξη για μας. Κανένα σκοτεινό σημείο. Αυτός είναι ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχει και λειτουργεί σαν φορέας εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι των λαϊκών αναγκών. 

· Μας κάνει όμως εντύπωση η στάση της Διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. η οποία αρκετό καιρό μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. επιτρέπει την εγκατάσταση καντίνας και ομπρελών ακριβώς δίπλα στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ ιδιοκτησίας του δήμου, το οποίο είναι προς δημοπράτηση. Περικυκλώνεται το ΚΕΝΤΡΙΚΟ, δεξιά και αριστερά, με την άδεια της εταιρείας, ενώ υποτίθεται ότι έχει συμφωνηθεί το μνημόνιο συνεργασίας για διαχείριση του Δρέπανου από το δήμο, ένα μήνα πριν (17/5/2020). Αυτό πως μπορεί να χαρακτηρισθεί; 

· Εντύπωση κάνει και η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής. Ενώ έχουμε ενημερώσει τόσο το Δήμαρχο, όσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το συμβάν. 

Ενώ έχουμε ζητήσει να παρέμβει ο δήμος ενάντια σε αυτήν την ενέργεια της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Εξακολουθεί να σωπαίνει. Για ποιο λόγο άραγε; 

Πιστεύει ότι αν «πάει με τα νερά τους» θα έχει οφέλη ο δήμος; Δεν έχουν διδαχθεί από την εμπειρία τόσων χρόνων «συνεργασίας» με την ΟΛΗΓ Α.Ε.; Πρέπει να έχει γίνει πια καθαρό ότι η διοίκηση της εταιρείας εδώ και πολλά χρόνια εκτελεί τις εντολές του ΤΑΙΠΕΔ. 

· Η σημερινή πρόταση αποτελεί ακόμα μια υποχώρηση της Δημοτικής Αρχής στην διεκδίκηση του παραλιακού μετώπου. 
Η ΟΛΗΓ Α.Ε. κρατάει τα έσοδα από τη διαχείριση του Δρεπάνου και ο δήμος κρατάει τα έξοδα του χώρου (ναυαγοσώστες, καθαριότητα κλπ). 
Για αντάλλαγμα η ΟΛΗΓ Α.Ε. αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση 3 υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε κεντρικό δρόμο του δήμου. Προσέξτε όμως. Όχι σε όποιον και όποιον δρόμο της πόλης. Αλλά στον κεντρικό παραλιακό δρόμο που ανήκει ακόμα, κακώς, στην ΟΛΗΓ Α.Ε., η οποία βαδίζει ολοταχώς προς πώληση. 
Οικονομικά μπορεί να φαίνεται ότι αυτή η απόφαση συμφέρει το δήμο. Μπορεί ακόμα να εμφανίζει ότι Δ.Α. παράγει έργο. Ότι «λύνει» λαϊκά προβλήματα. 
Πολιτικά όμως κατοχυρώνει στην ΟΛΗΓ Α.Ε., τόσο τη ζώνη του Δρεπάνου όσο και τους παραλιακούς δρόμους της πόλης, σε μια εποχή που έχει ανατεθεί η μελέτη των τευχών δημοπράτησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. 
Κάπως έτσι έδιναν και οι Ισπανοί κατακτητές καθρεφτάκια στους ιθαγενείς για να ληστέψουν τον πλούτο τους. 

· Η Δ.Α. φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να διεκδικήσει το παραλιακό μέτωπο. Μπορεί ο Δήμαρχος να σηκώνει «κορώνες» μέσα στο Δ.Σ., αλλά οι αποφάσεις που παίρνονται, και η κύρια η δράση της Δ.Α. είναι ένας διαρκής συμβιβασμός με την εκάστοτε κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ. 
Η Λ.Σ. καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας, με τους Μ.Φ,τα σωματεία τους να αναλάβουν αγωνιστική δράση ΤΩΡΑ πριν να είναι αργά. 
Η Λ.Σ. θα προσπαθήσει να ενημερώσει τους κατοίκους αυτού του τόπου για αυτά που συμβαίνουν και για αυτά που σχεδιάζονται για το μέλλον μας. 
Προφανώς καταψηφίζουμε την εισήγηση. 

· Τέλος άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι πρέπει να αγωνισθούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Όχι γιατί η ΟΛΗΓ Α.Ε. υπό κρατική ιδιοκτησία υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, διαχρονικά έχει αποδειχθεί το αντίθετο. Αλλά γιατί μαζί με το λιμάνι πάει πακέτο και το παραλιακό μέτωπο. Και γιατί δεν πρέπει να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γιατί δεν γίνεται να είναι «και ο λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά». Στόχος μας είναι λιμάνι που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων. 

Ηγουμενίτσα 6/7/2020 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας 

Συνέχεια...

Σαν σήμερα πριν 43 χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

Ιουλίου 07, 2020 0
Σαν σήμερα πριν 43 χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ
(Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας, 7/7/1977)

Ήταν 7/7/1977 όταν εκδόθηκε το πρώ­το φύλλο των «ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΑΛΩΝ» με ιδρυτή, εκδό­τη και διευθυντή τον αείμνηστο Σπύρο Τσώνη. Πολλοί ήταν εκεί­νοι που ανταποκρίθηκαν στο κά­λεσμα του ιδρυτή της εφημερίδας μας και εργάστηκαν αφιλοκερδώς όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν για να προωθηθούν πολλά ζητή­ματα που αφορούσαν τον ακρι­τικό νομό μας, στον οποίο πολλά άλλαξαν, αλλά και πολλά παραμένουν ίδια. 
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά από 43 χρόνια που δεν κυκλοφορεί η εφημερίδα μας, δεδομένου, όπως ξέρουν οι αναγνώστες μας, από την αρχή του έτους έχουμε αναστείλει την έκδοση του εντύπου μας. Συνεχίζουμε όμως με την ιστοσελίδα μας στον ίδιο ακριβώς δρόμο που έχουμε χαράξει όλα αυτά τα χρόνια.
Στο δρόμο της έγκυρης ενημέρωσης, της αλήθειας και του ελέγχου κάθε μορφής εξουσίας. Στο δρόμο της πάλης και του αγώνα.
Εκεί πιστεύουμε ότι θα κριθούν πολλά για το μέλλον του τόπου και εκεί δίνουμε τη μάχη. Στο πεδίο των αντιλήψεων, της κοινωνικής προσφοράς και της ανάπτυξης για τους πολλούς. Το παλιό σλόγκαν της εφημερίδας μας άλλωστε, ισχύει και σήμερα: «Στην υπηρεσία του θεσπρωτι­κού λαού». Και όταν λέμε λαού, εννοούμε της πλειονότητας του πληθυσμού σε αντίθεση με την οπισθοδρομική και ξεπερασμένη οικονομική και πολιτική ελίτ του τόπου, η οποία μπορεί να ξέρει τον τρόπο να κερδίζει τις εκλογές, δεν ενδιαφέρεται όμως για τη ζωή και την εξέλιξη των Θεσπρωτών και της Θεσπρωτίας. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Και σε αυτό τον αγώνα – που δεν είναι μόνο τοπικός- θα είμαστε παρό­ντες.

Όσο περνάνε τα χρόνια, ο κόσμος της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης βαλτώνει όλο και πιο πολύ στη λάσπη της εξυπηρέτησης πολιτικών και κομματικών συμφερόντων με οικονομικά ανταλλάγματα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φωνές που αντιστέκονται στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων, στο σκοταδισμό και σε έκνομες και ανήθικες συναλλαγές.
Εμείς επιλέξαμε να μη μπούμε σε αυτό το δρόμο, δεχόμενοι βεβαίως και την ανάλογη τιμωρία από όλες τις κυβερνήσεις (δεξιές, κεντρώες, "αριστερές") και από το ντόπιο πολιτικό προσωπικό! 
Αποκλεισμένη επί πολλά χρόνια η εφημερίδα μας από κάθε είδους κρατική διαφήμιση ή δημοσιεύσεις που ενισχύουν τον επαρχιακό Τύπο, με μοναδικούς χορηγούς τους συνδρομητές μας.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους όσους μας εμπιστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν και σήμερα να στηρίζουν την ιστοσελίδα μας, μέσω της οποίας συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, μέχρι ωσότου καταφέρουμε να επανακυκλοφορήσουμε την εφημερίδα μας.
Σας καλούμε να στηρίξετε την ιστοσελίδα μας για να συνεχίσει να υπάρχει μια αδέσμευτη και δυνατή δημοσιογραφική φωνή! 
Με θερμές ευχαριστίες προς όλους τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους και προς όλους τους συνδρομητές μας!

Κων/νος Σπ. Τσώνης
Συνέχεια...

Γ. Γόγολος: Η Δημοτικής Αρχή συνεχίζει τη συμπεριφορά «κατακτητή προς υπηκόους» για τους δημότες...

Ιουλίου 07, 2020 0
Γ. Γόγολος: Η Δημοτικής Αρχή συνεχίζει τη συμπεριφορά «κατακτητή προς υπηκόους» για τους δημότες...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Γιάννη Κ. Γόγολου 

03.07.2020

Φίλες και φίλοι 
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας, που έγινε για μια ακόμη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, στην ημερήσια διάταξη και στη θέση 17 είχε αναγραφεί το θέμα: 

«Έγκριση μελέτης του έργου με τίτλο: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΉΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΎ ΣΥΒΟΤΩΝ» με αρ. μελέτης 18 / 2020 και εισηγητή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γκίκα Μιχαήλ. 
Το θέμα ήλθε προς συζήτηση στις 01.15΄πρωινή ώρα. 
Πάγια αρχή της παράταξης μας, είναι η αναλυτική ενημέρωση από τον εκάστοτε εισηγητή ή τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα θέματα που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη, προκειμένου όπου απαιτείται, να κάνουμε τις προτάσεις ή τις παρατηρήσεις μας επί του θέματος. 
Αρχικά ζητήσαμε την αναβολή συζήτησης του θέματος, εξ αιτίας της απουσίας αριθμού δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις και την πληρέστερη ενημέρωση και με άλλα στοιχεία που “έδωσαν” την προτεραιότητα στο συγκεκριμένο έργο και όχι σε κάποια άλλο που πιθανόν άπτεται των αναγκών και της προοπτικής της Κοινότητας Συβότων ως τουριστικού προορισμού. Επιπλέον αναζητήσαμε την ύπαρξη μελέτης για τη μέτρηση του κυκλοφοριακού φόρτου από τα αυτοκίνητα των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες και ακόμη των επιπτώσεων της απαγόρευσης στάθμευσης όλων των οχημάτων για τους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εκτέλεσης του έργου. 
Συνήθως οι μελέτες έργων παρουσιάζονται στα Δημοτικά Συμβούλια, με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που δίδουν τη δυνατότητα αποτύπωσης κάθε σταδίου του έργου και την τελική του μορφή και όχι με την ανάγνωση κειμένων και πινάκων μέσω τηλεδιάσκεψης. 
Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος της επιμονής μας για αναβολή του θέματος για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Δεν έφθανε όμως αυτό. Διαπιστώθηκε η απουσία “έκφρασης γνώμης” του τοπικού συμβουλίου Συβότων, ούτε υπήρχε κάποια απόφαση της συνέλευσης των κατοίκων για το θέμα αυτό. 
Η εμμονή της Δημοτικής Αρχής για άμεση ψήφιση του θέματος, έλαβε την αρνητική ψήφο των παρόντων δημοτικών συμβούλων της παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. 
Ερωτηματικά υπάρχουν τόσο στους Δημοτικούς Συμβούλους, όσο και στους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Συβότων. Τα δικά μας ερωτηματικά θα διατυπωθούν και θα αναζητήσουμε τις απαντήσεις. Στα ερωτήματα των κατοίκων των Συβότων, ευελπιστούμε να μην απαντήσει η Δημοτική Αρχή ως «κατακτητής». 
Για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών, παραθέτουμε τη σχετική νομολογία 

Ν 4555/2018 - ΦΕΚ 133/Α/19-7-2018 (Κλεισθένης) 
Άρθρο 84
1 Αρμοδιότητες στα όρια της κοινότητας:
α) εκφράζει γνώμη και διατυπώνει προτάσεις προς το δημοτικό συμβούλιο, για την εκτέλεση νέων έργων εντός της κοινότητας… 
Λειτουργία Κοινοτήτων 
Αριθ. Εγκυκλίου 88 Αρ. Πρωτ. 59846/21.08.2018 ΑΔΑ 611Ξ465ΧΘ7- ΝΛ4 
Παρ. 8. Όταν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν αντίστοιχες κοινότητες, προσκαλούνται και συμμετέχουν στη συνεδρίαση με δικαίωμα ψήφου, οι πρόεδροι και οι πρόεδροι συμβουλίων κοινοτήτων 
Σε περίπτωση μη πρόσκλησής τους, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πάσχει ακυρότητας. 
Παρ. 9. Συνέλευση κατοίκων κοινότητας 
Οι κάτοικοι και οι φορείς της κοινότητας, καλούνται με ευθύνη του προέδρου ή του συμβουλίου της, σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, σε συνέλευση προκειμένου να προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη.
Συνέχεια...

Κάλεσμα για νέες ειδικότητες από το Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Ιουλίου 07, 2020 0
Κάλεσμα για νέες ειδικότητες από το Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Το Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν την προτίμησή τους σχετικά με τις νέες ειδικότητες που θα θέλατε να να λειτουργήσουν στο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας κατά το έτος κατάρτισης 2020-2021. 
Οι προτάσεις σας θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση της πρότασης ειδικοτήτων του ΙΕΚ προς τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν αποτελεί εγγραφή. Για τις εγγραφές θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση μετά την οριστική έγκριση των ειδικοτήτων.

Στην παρακάτω φόρμα καλείστε να επιλέξετε έως και δύο ειδικότητες της προτίμησής σας:


Με εκτίμηση,
Από το Γραφείο Σπουδών
Δ.ΙΕΚ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου 7, ΤΚ: 46100, Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 26650-26987
Fax: 26650-26985
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (Από 6 έως 12/7/2020)

Ιουλίου 07, 2020 0
Θεσπρωτία: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (Από 6 έως 12/7/2020) 

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα από 6 έως 12 Ιουλίου 2020, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα: 

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: 

Δευτέρα (06-07-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) - Κοκκινολιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 

Τρίτη (07-07-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας. 

Τετάρτη (8-7-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός. 

Πέμπτη (9-7-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα. 

Παρασκευή (10-7-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 

Σάββατο (11-7-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή - Λεπτοκαρυά 

Συνέχεια...

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα σε περιοχές Ηγουμενίτσας και Φιλιατών

Ιουλίου 07, 2020 0
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα σε περιοχές Ηγουμενίτσας και Φιλιατών

Αγαπητοί μας πελάτες,
H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.
Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.
Προσοχή :
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα