05/06/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Απάντηση Ριζόπουλου στις δηλώσεις Καχριμάνη: "Οι Γιαννιώτες δεν είμαστε ανόητοι κε. Καχριμάνη"

Μαΐου 06, 2020 0
Απάντηση Ριζόπουλου στις δηλώσεις Καχριμάνη: "Οι Γιαννιώτες δεν είμαστε ανόητοι κε. Καχριμάνη" 

Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος… ο Περιφερειάρχης Ηπείρου διαπίστωσε σήμερα, έπειτα από δυο δεκαετίες εκπροσώπησης της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και μετέπειτα της Περιφέρειας Ηπείρου, σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων όπως αυτοί της Λίμνης Παμβώτιδος και του Πάρκου Βόρειας Πίνδου, πως «μέχρι σήμερα κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργούσαν»… 

Γιατί, αναρωτιόμαστε, το διαπιστώνει σήμερα που η κυβέρνησή του ψήφισε ένα νόμο που κατά γενική ομολογία απαξιώνει ή σβήνει και την καλή παρακαταθήκη που άφησαν οι Φορείς Διαχείρισης στην περιοχή μας στο ευαίσθητο κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος; 

Γιατί δεν διεκδίκησε τα προηγούμενα χρόνια βελτιώσεις στη λειτουργία των Φορέων; Μήπως γιατί τον βόλευε να λειτουργούν έτσι, επειδή μπορούσε να κάνει άνετα τις πολιτικές «χάρες» στους ψηφοφόρους - «πελάτες» του, με αμφισβητούμενες αδειοδοτήσεις και ελλιπείς ελέγχους; 

Δεν αναμέναμε από τον Περιφερειάρχη να σηκώσει κεφάλι στην κυβέρνησή του και να υπερασπιστεί τις απόψεις που εξέφρασε ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ προ μηνών, στην αρχή της διαβούλευσης αυτού του σχεδίου νόμου. 
Είναι ωστόσο λυπηρό να ομολογεί σήμερα πόσο υποτακτικός πολιτικά είναι και να αδειάζει τον αντιπεριφερειάρχη του (τον κ. Β. Γοργόλη) που προχθές δήλωνε πως το θέμα του σχεδίου νόμου θα έλθει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο! 

Γραφείο Τύπου
Συνέχεια...

Καχριμάνης: "Θετικές ρυθμίσεις για την Ήπειρο περιλαμβάνει ο νέος νόμος για το περιβάλλον"

Μαΐου 06, 2020 0
Καχριμάνης: "Θετικές ρυθμίσεις για την Ήπειρο περιλαμβάνει ο νέος νόμος για το περιβάλλον" 

Την ικανοποίησή του για τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης καθώς δίνονται λύσεις σε χρονίζουσες εκκρεμότητες στην Ήπειρο και ειδικά για δασικούς χάρτες- αναδασμούς- αμπελουργική ζώνη Ζίτσας. 
«Ασχοληθήκαμε τα μέγιστα με τους φορείς (διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών) και δεν ασχοληθήκαμε με την ουσία και η ουσία για την Ήπειρο ήταν η αδικία που γινόταν με τους δασικούς χάρτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε, πως «μέχρι σήμερα κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργούσαν». 

Ο κ. Καχριμάνης ανάφερε ότι είχε προτείνει να περιέλθουν οι φορείς στην Περιφέρεια, αλλά τότε η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των περιορισμών του Συντάγματος, για αυτό και κάποια θέματα θα δοθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και κάποια άλλα στις Περιφέρειες. «Δεν έχω να ομολογήσω ότι ήταν καλύτερη η κατάσταση μέχρι σήμερα και ότι η άλλη θα είναι χειρότερη. Θα δούμε και όλα κρίνονται», πρόσθεσε. 

Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν αντιμετωπίζονται ζητήματα αναδασμών που εκκρεμούν (π.χ. Σακελλαρικό, Κουκλιών, Κτιαμάτων κ.α.), καθώς και της Αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας. «Ήταν μεγάλη τομή που έπρεπε να γίνει από χρόνια και δίνεται πλέον η δυνατότητα να ασχοληθούν νέοι στον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Συνέχεια...

Δείτε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας της 5ης Μαΐου 2020 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ένα άτομο για κλοπές

Μαΐου 06, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ένα άτομο για κλοπές

Συνελήφθη στις 4-5-2020, το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας αλλοδαπός, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα την ίδια ημέρα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αφαίρεσε αρχικά από καφετέρια ένα τσαντάκι ημεδαπού, το οποίο περιείχε κινητό τηλέφωνο, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, ενώ στη συνέχεια αφαίρεσε από το εσωτερικό φορτηγού οχήματος εταιρείας διανομής τροφίμων, ένα κινητό τηλέφωνο και έγγραφα. Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων του δράστη διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, ποινής φυλάκισης (15) μηνών για κλοπή. 
Τέλος, στο πλαίσιο ερευνών βρέθηκαν τα κλοπιμαία και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
Συνέχεια...

ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: "Νομοσχέδιο – απειλή για το περιβάλλον"

Μαΐου 06, 2020 0
ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: "Νομοσχέδιο – απειλή για το περιβάλλον" 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το αντί - περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή στη διαδικασία συζήτησης και συμμετοχής των βουλευτών, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών. Το νομοσχέδιο αποδομεί πολλές περιβαλλοντικές πολιτικές και λειτουργίες στην Ελλάδα. Το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου χωρίς στρατηγική για το περιβάλλον. 

Αποτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων» και απορυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας. Επιχειρείται επί της ουσίας η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας μη συνετής, μη βιώσιμης και χωρίς λογική ανάπτυξης. Αυτή θα συνοδευτεί, προφανώς, από σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις και σε επίπεδο ποιότητας ζωής. 

Είναι αδιανόητο, όταν βρισκόμαστε στην εξέλιξη της κλιματικής κρίσης, να υπονομεύεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πλήττοντας το φυσικό πλούτο της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του. 

Διαφωνούμε με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, διότι: 

α) καταργείται στην πράξη ο ουσιαστικός έλεγχος για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση και αντικαθίσταται με γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. 

β) προβλέπει χαλάρωση καθεστώτων περιβαλλοντικής προστασίας, επιτρέπει δραστηριότητες σε όλες τις κατηγορίες, ασύμβατες ως σήμερα. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, 

γ) καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), αφού έχει προηγουμένως απαξιωθεί από την κυβέρνηση ΝΔ το έργο τους. Ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο, συμμετοχικό αντικαθίσταται με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος. Η νέα υπηρεσία θα έχει έδρα την Αθήνα, δεν θα υπάρχει πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει στόχο τον έλεγχο από την κυβέρνηση των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών. 

δ) νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Αλλάζουν οι προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών και υποχρεωτικά αναμορφώνονται και οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες. 

ε) ξεπουλιέται ο δημόσιος φυσικός πλούτος και τα δίκτυα ενέργειας με την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ. 

στ) παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον επιστημονικό κόσμο και τα κινήματα που ζητούν την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. 

5-5-2020 
ΝΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνέχεια...

Μηνιαίο πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων του Δήμου Ηγουμενίτσας

Μαΐου 06, 2020 0

Μηνιαίο πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων του Δήμου Ηγουμενίτσας

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας έχοντας ως στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των δημοτών ανακοινώνει το μηνιαίο πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων. 
Το πρόγραμμα ισχύει από 1-5-2020 μέχρι 31-9-2020
Ημερομηνίες
Τοποθεσίες
1  -  2
Νέα Σελεύκεια  - Πλαταριά
3
Δ.Ε. Παραποτάμου
4    5  -  6
Καστρί – Μαυρούδι - Άγιο Βλάσιος
7 - 8
Πέρδικα
9  -  10
Γραικοχώρι- Σύβοτα
11  -  12
Λαδοχώρι
13  -  16
Νέα Σελεύκεια
17  -  18
Πλαταριά
19
Φασκομηλιά - Σκορπιώνα
20  -  23
Πέρδικα
24  - 27
Σύβοτα
28  -  29  - 30
Δ.Ε Μαργαριτίου

Για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν το πρόγραμμα τοποθετώντας τα ογκώδη απορρίμματα εκτός κάδων καθώς και να ενημερώνουν για έκτακτες περιπτώσεις το αρμόδιο τμήμα στο τηλ. 26650 22626.


Συνέχεια...

Τέσσερα νέα δείγματα ελήφθησαν από το νοσοκομείο Φιλιατών - Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τετάρτη 6 Μαΐου 2020)

Μαΐου 06, 2020 0
Τέσσερα νέα δείγματα ελήφθησαν από το νοσοκομείο Φιλιατών - Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο  (Τετάρτη 6 Μαΐου 2020)

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Τετάρτη 6 Μαΐου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής: 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : 
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα , ο οποίος έχει μεταφερθεί από τη ΜΑΦ σε παθολογική κλινική εξακολουθεί να είναι πολύ καλά στην υγεία του. 

2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή. 

3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκατόν τρία (103) νέα δείγματα. Τα έντεκα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα δέκα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα ογδόντα δύο αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά . 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Τα δέκα εννέα δείγματα που στάλθηκαν συνολικά χθες για εξέταση ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα 6/5 στάλθηκαν δέκα πέντε νέα δείγματα για εξέταση. 

· Από το σύνολο των τριακοσίων ενενήντα οκτώ (398) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δέκα πέντε ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Τα δέκα πέντε δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα 6/5 στάλθηκαν δέκα πέντε νέα δείγματα για εξέταση. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια ογδόντα έξι (586) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα πέντε ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Έξι από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. 

· Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται τρία πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων. 

· Επίσης δύο πιθανά περιστατικά μετά από την δειγματοληψία τους βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται αποτελέσματα. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εκατό δύο (102) δείγματα. 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Τα επτά δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά. 

· Σήμερα 6/5 στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση. 

· Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά ενενήντα τρία (93) δείγματα και τα ογδόντα εννέα ήταν αρνητικά. Αναμένονται απαντήσεις για τα τέσσερα ανωτέρω.
Συνέχεια...

Με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού και το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς - Του Παύλου Αλεξίου

Μαΐου 06, 2020 0
Με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού και το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς - Του Παύλου Αλεξίου

Με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού και το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς: Κάθε καλόπιστος αγωνιστής, αριστερός, δημοκράτης έχει την ευκαιρία να σκεφθεί για την στάση των δυνάμεων που αναφέρονται στην αριστερά

Του Παύλου Αλεξίου

Σε κρίσιμες περιόδους (πολέμων, μεγάλων κρίσεων, οικονομικών, υγειονομικών κλπ), όταν η ταξική πάλη δεν μένει σε ιδεολογικό, θεωρητικό ή ακόμη και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, αλλά παίρνει άγρια μορφή, όταν τα πράγματα γίνονται άμεσα και χειροπιαστά και αφορούν την ίδια του την ζωή, τότε ο κάθε απλός άνθρωπος, ο κάθε εργάτης μπορεί πιο εύκολα να δει ποια γραμμή και ποιο σύνθημα εκφράζει τα συμφέροντά του. Είναι αυτό που με εύστοχο και συνοπτικό τρόπο λέει ο Μάο «μοναδικό κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη».

Με αυτό λοιπόν το κριτήριο και με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού και του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς θα πρέπει να εξετάσει ο καθένας που έχει αναφορά στο εργατικό, λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα την στάση των δυνάμεων που αναφέρονται στην αριστερά.
Εννοείται ότι δεν θα αναφερθούμε εδώ στην ευκαιρία που έδωσε το ζήτημα αυτό στις δυνάμεις του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού και των κυβερνήσεών τους (και της ελληνικής της ΝΔ), για μια συνολική επίθεση σε όλα τα δικαιώματα του λαού και της εργατικής τάξης.
Θα αναφερθούμε μόνον σε κρίσιμα σημεία της στάσης δυνάμεων που αναφέρονται στην αριστερά για να αφήσουμε τον καθένα να προβληματιστεί.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αντιπολίτευση νηπιαγωγείου» με τον Τσίπρα σε ρόλο αναπληρωτή πρωθυπουργού
Μόνον με αυτό τον συνοπτικό τρόπο θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε την πολιτική του κόμματος αυτού. Γιατί, ποιά ήταν τα «τρομερά» ζητήματα με τα οποία αντιπαρατέθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ; Η καθυστέρηση στο κλείσιμο των εκκλησιών, τα «voucher» για τους επιστήμονες και το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων. Και τα τρία τα έλαβε υπόψη του ο Μητσοτάκης και με μια «έξυπνη» κίνηση τακτικής αναδίπλωσης και στα τρία, αφαίρεσε το «αντιπολιτευτικό» χαλί κάτω από τα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα άλλα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είπε επί της ουσίας «Ναι» σε όλα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά άλλα άρθρα μας. Καλούνται λοιπόν οι όποιοι αγωνιστές, αριστεροί βρίσκονται ακόμη στη βάση του κόμματος αυτού να σκεφθούν.

ΚΚΕ : Η «δύναμη ευθύνης». Απέναντι αλήθεια σε ποιους;
Από την πρώτη στιγμή με αυτή την θέση εμφανίστηκε το κόμμα αυτό. «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης…», με αυτή τη φράση ξεκινούσε η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ στις 14 Μαρτίου. Με «αίσθημα ευθύνης» απέναντι σε ποιους; Στους εργαζόμενους; Μα αυτό, υποτίθεται, είναι αυτονόητο για ένα κόμμα που λέγεται κομμουνιστικό. Άρα το «αίσθημα ευθύνης» έχει συγκεκριμένους αποδέκτες, την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του.
Η θέση αυτή σε συνέχεια προηγούμενων θέσεών του για το προσφυγικό («ασύμμετρη απειλή»), τα ελληνοτουρκικά («όλα τα συζητάμε») κλπ, το έφερε κυριολεκτικά «κάτω από την ομπρέλα της “εθνικής ενότητας” της Δεξιάς», όπως εύστοχα σημειώναμε σε σχετικό άρθρο του «Λαϊκού Δρόμου». Όλες άλλωστε οι προτάσεις του υπερκαλύφτηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (ενίσχυση στους εργαζόμενους 800€ αντί για 715,68€, αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τέλος Ιουλίου και όχι «για όσο διάστημα χρειαστεί» κλπ).
Ποιο ήταν αλήθεια το κεντρικό σύνθημα της αφίσας του ΚΚΕ για τον κορονοϊό; «Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», που πολλά αστικά ΜΜΕ προέβλεπαν ότι θα γίνει «viral». Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με το πολιτικά άνευρο αυτό σύνθημα και γιατί να ενοχλεί ακόμη και την κυβέρνηση;
Αλήθεια οι αγωνιστές, οι αριστεροί, οι κομμουνιστές εισέπραξαν ένα ισχυρό και σαφές αντικυβερνητικό μήνυμα από τις θέσεις αυτές και την γραμμή του ΚΚΕ, ενός κόμματος που υποτίθεται αντιπαλεύει το κεφάλαιο, τους «επιχειρηματικούς ομίλους» και την κυβέρνηση που τους υπηρετεί;
Ποια θα έπρεπε να ήταν η συνθηματολογία ενός πραγματικά, αριστερού, κομμουνιστικού κόμματος; Σίγουρα συνθήματα όπως αυτά για «Δημόσια, δωρεάν υγεία», «Όχι στο μαζικό εκφοβισμό και την τρομοκρατία» κλπ, που θα έπρεπε να μπαίνουν κάτω από το σύνθημα «Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Αλλά ας έρθουμε στην Πρωτομαγιά
Η κυβέρνηση κάνοντας έναν ελιγμό, για να δώσει διέξοδο σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, πιθανόν και στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πρότεινε τη μεταφορά του γιορτασμού για το Σάββατο 9 Μάη. Βέβαια στη συνέχεια, δεν επέμεινε στην πρότασή της, όταν είδε ότι αυτή δεν είχε απήχηση και δεν θέλησε να προχωρήσει σε εφαρμογή της απαγόρευσης με κατασταλτικά μέτρα των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων, για ευνόητους λόγους, πολιτικού κόστους, για να μη χαλάσει την μέχρι τώρα «επιτυχημένη» εικόνα της. Όχι πως η καταστολή δεν υπήρχε στις επιλογές της κυβέρνησης. (Δηλώσεις Χαρδαλιά: «Απόφαση κυβερνητική» ήταν «να μην μεγεθύνει το πρόβλημα κάτι που αναπόφευκτα να συνέβαινε εάν αποφάσιζε να προχωρήσει δυναμικά στη διάλυση των συγκεντρώσεων χρησιμοποιώντας τις όποιες κατασταλτικές δυνάμεις»).

Το ΚΚΕ, ενώ άλλες φορές ξεκινάει τη σχετική καμπάνια για την Πρωτομαγιά ένα μήνα πριν, κρατούσε στάση σιωπής και ψάχνοντας κανείς λίγες μέρες πριν τη Πρωτομαγιά στα «sites» του «Ριζοσπάστη», του ΠΑΜΕ και του «902», δεν έβλεπε τίποτε για καμιά συγκέντρωση. Όταν όμως φάνηκε ότι κάποιες άλλες δυνάμεις θα προχωρούσαν σε Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και το ΚΚΕ θα κινδύνευε, σε συνέχεια της προηγούμενης συναινετικής του πολιτικής, με πολιτικό «Βατερλώ», διατύπωσε την «υπεύθυνη» θέση για «συμβολικές δράσεις» και όχι για συγκεντρώσεις.
Ποια θα έπρεπε να ήταν την μέρα αυτή η θέση ενός πραγματικά, αριστερού, κομμουνιστικού κόμματος που ισχυρίζεται ότι ελέγχει 500 ή 600 και πλέον Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία; Να καλέσουν την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό, σε μια μεγαλειώδη, ενωτική, παλλαϊκή πορεία που μπορεί, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, να έφτανε από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, που θα έσπαγε την κυβερνητική απαγόρευση και θα αμφισβητούσε στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική.
Φαίνεται όμως ότι η εργατική τάξη και ο λαός δεν είναι ώριμοι να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης και να κατέβουν οργανωμένα και με τάξη σε μια τέτοια Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση, είναι όμως ώριμα τα «παλικάρια» του ΠΑΜΕ να πάρουν μετροταινίες και έγχρωμα αυτοκόλλητα και με την άνεσή τους(;) να δημιουργήσουν ένα χολυγουντιανό υπερθέαμα που έγινε κι αυτό «viral» σε BBC, CNN, NY Times, όπως με ναρκισσισμό περηφανεύεται ο Ριζοσπάστης 2-3 Μάη 2020 («Διεθνής απήχηση της απεργιακής εκδήλωσης στην Αθήνα».
Αυτή είναι η τακτική του ΚΚΕ, με την ανάρτηση πανό στην Ακρόπολη, με τη «δυναμική είσοδο» στα Υπουργεία από ολιγομελείς ομάδες κρούσης του ΠΑΜΕ ή με την «φιέστα» στο Σύνταγμα, με την εργατική τάξη και το λαό σε ρόλο θεατή, μια τακτική που αναζητάει την δημοσιότητα, καλλιεργεί την λογική της ανάθεσης, ενώ ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα της «υπεύθυνης δύναμης» προς το σύστημα. Γιατί, καταγγέλλοντας κανείς το ρουφιανιλίκι του Χρυσαυγίτη Λαγού, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί: Είναι δυνατόν ο Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Πολιτικής Προστασίας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μην είχαν γνώση αυτού που γινόταν στο Σύνταγμα; Αλλά γιατί να ανησυχούν, όταν όλα γίνονται «με αίσθημα ευθύνης»;

Αν τέλος στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη υπήρχε ο κίνδυνος του συγχρωτισμού στην συγκέντρωση ή και στα ΜΜΜ, στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να γίνουν συντεταγμένες συγκεντρώσεις, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης (το ΠΑΜΕ έχει βγάλει και μάσκες με το λογότυπό του), τότε γιατί το ΚΚΕ δεν κάλεσε στην υπόλοιπη Ελλάδα, τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένους χώρους (π.χ. στα Εργατικά Κέντρα) και πήγε και εκεί σε «συμβολικές δράσεις» ομάδων του ΠΑΜΕ, σε σημεία που κανένας δεν γνώριζε;
Η Πρωτομαγιάτικη άλλωστε αφίσα του ΚΚΕ είχε σαν μοναδικό σύνθημα το «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», χωρίς καμιά αναφορά στο σήμερα, στο καυτό ζήτημα που απασχολεί το λαό και στην κυβερνητική πολιτική, παρέπεμπε στο μέλλον, εκτός κι αν είμαστε σε προεπαναστατική περίοδο.
Αλλά και την επομένη της Πρωτομαγιάς το πρωτοσέλιδο σύνθημα στο «Ριζοσπάστη» ήταν «Όρθιοι και δυνατοί για την “επόμενη μέρα”», που σηματοδοτεί μια στάση «υπεύθυνη» για το «σήμερα» και ότι «μετά θα λογαριαστούμε».
Νομίζουμε ότι τα ερωτήματα είναι σκληρά και τα συμπεράσματα προφανή για κάθε καλόπιστο και λογικό, αριστερό άνθρωπο.

***
Δυστυχώς όμως και κάποιες άλλες δυνάμεις από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αντιγράφουν το ΚΚΕ και αναζητούν και αυτές την «προβολή» και την «πρωτοπορία».

Σε ανεξάρτητη συγκέντρωση στα Χαυτεία κάλεσαν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με κάποια σωματεία που ελέγχουν, με «προωθημένα» (;) συνθήματα, παρεμφερή με εκείνα του ΚΚΕ («Μένουμε ενεργοί-Αγώνας για ζωή και Ελευθερία»), με τα πολιτικά προτάγματα της περιόδου να συνδυάζονται με τα γνωστά ρεφορμιστικά αιτήματα του μεταβατικού προγράμματος, για «εθνικοποιήσεις», «διαγραφή του χρέους», «εργατικό έλεγχο» κλπ.
Εσπευσμένα αναγγέλλουν συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος και οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ), οι οποίοι μέσα από την συνολική στάση τους διολισθαίνουν στο στόχο που φαίνεται ότι εδώ και πολύ καιρό έχουν θέσει της πολιτικής συνεργασίας με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τις οποίες τον τελευταίο καιρό -και στην Πρωτομαγιά- έχουν εκδώσει αρκετές κοινές ανακοινώσεις.
Το πρόβλημα όμως κυρίως συνίσταται στη «διολίσθηση» σε λαθεμένες πολιτικές θέσεις. Όπως είχαν αφαιρέσει την πρώτη λέξη («Εθνική») από το αίτημα για «Εθνική Ανεξαρτησία», όπως στα ελληνοτουρκικά κατέληξαν στην θέση για -εκ των προτέρων- «άδικο πόλεμο» από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, όπως στο προσφυγικό έφτασαν στην γενική θέση για «ελεύθερη μετακίνηση» των προσφύγων, (θέση που καλύπτει και τα «ανοιχτά σύνορα» των αντικαπιταλιστών), έτσι και στο ζήτημα της Υγείας και της υγειονομικής κρίσης έχουν αφαιρέσει εδώ και καιρό την λέξη «Δημόσια» από το σύνθημα «Δημόσια, Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», θεωρώντας ότι δημόσια και ιδιωτική υγεία είναι το ίδιο και αρκεί το σύνθημα για «Δωρεάν Υγειονομική Περίθαλψη». Και για το ζήτημα αυτό έχουν γραφεί δυο αναλυτικά και τεκμηριωμένα άρθρα στο «Λαϊκό Δρόμο» [8], [9].

Πέραν αυτών, μεταφέρουμε εδώ τις «απλοϊκές» απορίες φίλων, συναγωνιστών, που μας έγιναν μέσα από σχετικές συζητήσεις που είχαμε μαζί τους : Ποιοι φτωχοί, άνεργοι ή και εργαζόμενοι μπορούν να προσεγγίσουν τις πανάκριβες ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα; Με τους ίδιους όρους εργάζονται οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία και αυτοί στα ιδιωτικά; Το ίδιο κοστίζουν οι υπηρεσίες υγείας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα; Τι και πού πληρώνουν οι κλινικάρχες και οι έμποροι της Υγείας, ποιο πολιτικό κόστος έχουν, σε ποιους λογοδοτούν και από ποιους ελέγχονται;

(Μάλιστα στους συναγωνιστές αυτούς έκανε εντύπωση το γεγονός ότι οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ) σε πρωτομαγιάτικη διαδήλωση δεν φώναζαν το σύνθημα «Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Παιδεία – Να μη πληρώσει ο λαός και την επιδημία» ή «Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Παιδεία – Να διεκδικήσουμε λαός και σωματεία», που φώναζαν οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ).

Σημαίνουν όλα αυτά ότι πρέπει να έχουμε αυταπάτες για το χαρακτήρα του Δημοσίου και των Δημόσιων Νοσοκομείων ή άλλων κρατικών δομών ή ότι στον καπιταλισμό δεν θα έχουμε ιδιωτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας ή μπορούμε εμείς να τις αποτρέψουμε, στις οποίες – ειρήσθω εν παρόδω – εννοείται ότι θα πρέπει σίγουρα να ζητάμε να είναι δωρεάν η υγειονομική περίθαλψη; Όχι βέβαια, αλλά σε όλη του την ιστορία του το εργατολαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα έθετε σταθερά το αίτημα για «Καθολική, Δημόσια, Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», μέχρι να φτάσουμε σε μια άλλη κοινωνία αυτή της «Λαϊκής Υγείας».

Αλλά ακόμη παραπέρα ποιο έπρεπε να είναι το πρώτο, το κεντρικό και επίκαιρο σύνθημα της περιόδου;
Το ιδεολογικό-αντικαπιταλιστικό «Ο ιός μας απειλεί. Ο καπιταλισμός μας θυσιάζει» (ο εχθρός δηλαδή είναι ο ιός και ο καπιταλισμός είναι ο εκτελεστής;), το σωστό, αλλά, νομίζουμε δεύτερο στη σειρά σύνθημα, «Η Πρωτομαγιά δεν μπαίνει σε καραντίνα» ή το παλλαϊκό αίτημα «Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», (πολύ «λίγο» και «πεζό» ίσως για κάποιους), σε συνδυασμό με την καταγγελία του κλίματος εκφοβισμού και της τρομοκρατίας και της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής;
Αυτά ακριβώς ήταν και τα συνθήματα που όλη αυτή την περίοδο πρόβαλλε το Μ-Λ ΚΚΕ, (πέρα από μια πλούσια αρθρογραφία που ανέδειξε τα ιδεολογικοπολιτικά -και όχι μόνο- ζητήματα της περιόδου), που εκτιμώντας μεγέθη και δυνατότητες, μη εκλαμβάνοντας «τον ίσκιο του για μπόι του», πάλεψε όλο αυτό το διάστημα να τα κάνει πράξη, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών και αναπτύσσοντας τη δική του πανελλαδική εξόρμηση με πανό, αφίσες, προκηρύξεις, τρικάκια, κόντρα στο μαζικό εκφοβισμό και την τρομοκρατία.

Και την Πρωτομαγιά, χωρίς φανφάρες, κατήγγειλε την κυβερνητική απαγόρευση του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς και κάλεσε να την τιμήσουμε μαχητικά, κόντρα στο μαζικό εκφοβισμό, στα μέτρα φίμωσης και καταστολής, επιλέγοντας μπροστά σε μια σειρά ξεχωριστές συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα, μικροκομματικού συναγωνισμού, να πάει σε μια Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Καισαριανή και πορεία στο Σκοπευτήριο, αναδεικνύοντας το ζήτημα της ιστορίας αλλά και της ανάγκης ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος και σε άλλες συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Έτσι κι αλλιώς και η δική μας στάση ζητάμε να κριθεί από όλους τους αγωνιστές, τους αριστερούς και τους κομμουνιστές, γιατί «το μέλλον θα έχει πολλή ξηρασία» και ο δρόμος θα έχει κι άλλα πολλά και δύσκολα επεισόδια, που χρειάζονται την μετωπική πολιτική συνεργασία, αλλά σε μια σωστή πολιτική βάση, ανάμεσα σε δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν και δεν θα αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα, με εφήμερες συνεργασίες ετερόκλητων δυνάμεων.

4-5-2020
Παύλος Αλεξίου, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

ΠΗΓΗ: www.prologos.gr
Συνέχεια...

Παραμυθιά: Υπερψηφίστηκε η πρόταση της παράταξης Κάτσιου για απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών

Μαΐου 06, 2020 0
Παραμυθιά: Υπερψηφίστηκε η πρόταση της παράταξης Κάτσιου για απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Παραμυθιά, 06 Μαΐου 2020 

Με 14 ψήφους υπέρ έναντι 13 κατά, υπερψηφίστηκε η πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Τόπος Αξιών», Νικόλα Κάτσιου για λήψη από το δήμο Σουλίου συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής ανακούφισης των συνδημοτών μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρόταση που υποχρεώνεται να υλοποιήσει η δημοτική αρχή, φέρνει σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο δήμο μας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: 

- Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων, 

- Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, 

- Απαλλαγή καταβολής τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, 

- Απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων για τα δημοτικά κτίρια (που έχουν εκμισθωθεί με σχετικές αποφάσεις και διακόπηκε η λειτουργία τους), καθώς και την 

- Απαλλαγή ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει ή περιορίσει τη λειτουργία τους, καθώς και για τα νοικοκυριά των οποίων έστω και ένα μέλος εντάσσεται στους (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Επίσης, τη μη βεβαίωση της αναδρομικής είσπραξης των αυξήσεων ανεξαιρέτως για όλους τους επαγγελματικούς χώρους και τα νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της συγκεκριμένης φοροελάφρυνσης ήταν σθεναρή η αντίδραση της δημοτικής αρχής, που αντιπρότεινε απλά τη μη βεβαίωση της αναδρομικής είσπραξης των αυξήσεων, που η ίδια «πέρασε» με την υπ’ αριθμ.: 171/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για όλους τους επαγγελματικούς χώρους και τα νοικοκυριά μόνο για το Α’ τρίμηνο του 2020. 

Η αδυναμία της δημοτικής αρχής να αντικρούσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα δίκαια αιτήματα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, οδήγησε τον δήμαρχο Σουλίου, Γιάννη Καραγιάννη σε πολιτική υποχώρηση και ανέδειξε την προχειρότητα της δημοτικής αρχής, που δυστυχώς συνεχίζει να εμμένει στο δυσβάσταχτο χαράτσωμα των συνδημοτών μας με τα ανταποδοτικά τέλη-”φωτιά” που η ίδια επέβαλε για το 2020 σε ποσοστό αύξησης που φτάνει και το 60%. Θυμίζουμε ότι, ο Ν. Κάτσιος από τις 19 Μαρτίου 2020 με επιστολή του προς τον δήμαρχο Σουλίου είχε έγκαιρα προτείνει συγκεκριμένη δέσμη έκτακτων μέτρων οικονομικής ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο δήμο Σουλίου από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Οι 14 ψήφοι της πλειοψηφούσας πρότασης προήλθαν από τις παρατάξεις «Τόπος Αξιών» του Ν. Κάτσιου, «Δύναμη Ελπίδας» του Νίκου Γώγου και «Λαϊκή Συσπείρωση» του Ηλία Κουτσή, ενώ οι 13 ψήφοι που μειοψήφησαν προήλθαν από τις παρατάξεις «Δημοτική Ομάδα Συνεργασίας» του Γ. Καραγιάννη και «1 Μέλλον Ανάπτυξης και Ελπίδας» του Νίκου Αθανασίου.
Συνέχεια...