Ο Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης στο συνέδριο CyberGreece 2022 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Ο Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης στο συνέδριο CyberGreece 2022

Ο Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης στο συνέδριο CyberGreece 2022

«Πεδίο συγκλίσεων η ψηφιακή διακυβέρνηση-Κίνδυνος από τη χαμηλή απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης»

Στο συνέδριο του Cyber Greece 2022 που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρευρέθηκε ως προσκεκλημένος ο τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτής Θεσπρωτίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάριος Κάτσης. Στο πλαίσιο του πάνελ με τίτλο "Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών: Έξυπνες πόλεις, κοινωνίες του αύριο, διαδίκτυο των πραγμάτων, τεχνητή νοημοσύνη" απηύθυνε ομιλία-χαιρετισμό.

Πεδίο συκγλίσεων η Ψηφιακή Μετάβαση

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε για ένα ευρύτερο consensus που μπορεί να υπάρξει στη χώρα στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης, ώστε να μην χαθεί το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. «Στην πολιτική παρά της υπαρκτές διαφορές και την κριτική που αυτή συνεπάγεται υπάρχει μια λογική συνέχεια. Από την κυβέρνηση του 2009 όπου έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το opengov, μετά από ένα ταραγμένο διάστημα, περάσαμε στην κυβέρνηση του 2015 όπου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η χώρα κινητοποίησε πόρους και καθόρισε για πρώτη φορά Ενιαία Ψηφιακή Στρατηγική, ξεκίνησε η ψηφιακή μετάβαση με ψηφιοποίηση του κράτους, με οριζόντια έργα υποδομής διασυνδεσιμότητας και νέα εργαλεία να δημιουργούνται και να συνεχίζουν να δουλεύουν, και πλέον στη σημερινή κυβέρνηση που αξιοποιώντας τη συγκυρία της πανδημίας αλλά και τους αυξημένους κατά πολύ πόρους από την ΕΕ, συνεχίζει πατώντας στις ράγες των προκατόχων της όπως έχει αναγνωρίσει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τη Βουλή»

Ζητούμενο η ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη

Στη συνέχεια ο κ. Κάτσης τόνισε πως «Αυτό που παραμένει ζητούμενο είναι να μην χαθεί η ευκαιρία με γρήγορη απορρόφηση των πόρων, με ψηφιακά έργα καλοσχεδιασμένα που ολοκληρώνονται στην ώρα τους αλλά και με ολοκλήρωση των ήδη εκτελούμενων έργων που καθυστερούν αδικαιολόγητα και φυσικά, αν θέλουμε να μιλάμε για μια δίκαιη μετάβαση πρέπει να μιλάμε για συμπερίληψη. Συμπερίληψη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ξεχαστεί εντελώς από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και συμπερίληψη ομάδων πληθυσμού που δεν έχουν επαρκείς ψηφιακες δεξιότητες για να ακολουθήσουν τη νέα εποχή» ενώ συνέχισε «ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει κανείς πίσω».

Εκτός οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως «το consensus αποτυπώνεται ως εξής: «Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ενσωματώνουν ψηφιακές λύσεις για την βελτίωση της παραγωγικότητας τους. Το κράτος οφείλει να σχεδιάζει δημόσιες πολιτικές με συγκεκριμένους στόχους που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την αύξηση της παραγωγικότητας και η αγορά πρέπει να εκτελεί και όχι το αντίστροφο ωστόσο πρέπει και οι ίδιες να επενδύουν τα κεφάλαια τους και να μη βασίζονται μόνο στα έργα του δημοσίου τομέα». Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση τόνισε πως «πρέπει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο σχεδιασμό και στα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης. Οι πρώτες εντάξεις της κυβέρνησης από το Ταμείο Ανάκαμψης με 455 εκατ € δάνεια με επιτόκιο 0,7% δίνονται σε μόλις 13 μεγάλες επιχειρήσεις. Και αυτό δεν συνιστά στήριξη αλλά στρέβλωση που οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στην αγορά.

Καμπανάκι κινδύνου για την απορροφητικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης

«Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης που κατά 20% κατευθύνονται στην Ψηφιακή Μετάβαση έχουν χρονικά ορόσημα και πρέπει να απορροφηθούν τάχιστα μεν, χωρίς σπατάλες δε και με κοινωνική χρησιμότητα. Εάν δεν απορροφηθούν τα χρήματα τότε επιστρέφουν πίσω και τότε θα πρέπει ή να απεντάξουμε ενταγμένα έργα ή να τα χρηματοδοτήσουμε από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ που είναι πετσοκομμένο ή να δανειστούμε τη στιγμή που τα επιτόκια είναι σε μνημονιακά απαγορευτικά επίπεδα. Και σε αυτό το σημείο κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση» ανέφερε ο βουλευτής. Ενώ συνέχισε πώς « Τα μηνύματα όμως δεν είναι ενθαρρυντικά: Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης κ Ανθεκτικότητας έως το Μάρτιο του 2022 είχε εισροές 7.52 ΔΙΣ € και δαπάνες μόλις 310 ΕΚ €. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιμνάζοντες πόροι ύψους 7.2 ΔΙΣ € και ότι ο στόχος της απορροφητικότητας που είχε θέσει η κυβέρνηση για το 2021 δεν επετεύχθη, ενώ με τους ρυθμούς αυτούς είναι ανέφικτος και ο στόχος για το 2022».

Σημαντική η κυβερνοασφάλεια της χώρας

«Κυβερνοασφάλεια στο κράτος, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες για την ασφάλεια κρίσιμων συστημάτων, υπηρεσιών και δεδομένων. Πρέπει να προχωρήσει τάχιστα το εθνικό SOC που χρηματοδοτείται από το RRF και επίσης να γίνουν και τοπικά μινι SOCs σε κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου που είναι τράπεζες δεδομένων, που έχουν τα cloud του δημοσίου δλδ όπως η ΗΔΙΚΑ, η ΓΓΠΣΣΔ, Κτηματολόγιο και ο ΕΔΥΤΕ. Σε αυτές τις υποδομές πρέπει να ξεκινήσουμε από RISK ASSESMENTS και GAP analysis ώστε να χαρτογραφήσουμε το πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε» τόνισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μάριος Κάτσης
Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου