05/16/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Ο Π. Καραπιπέρης νέος συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας - Παραιτήθηκε ο Γ. Γόγολος

Μαΐου 16, 2024 0
Ο Π. Καραπιπέρης νέος συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας - Παραιτήθηκε ο Γ. Γόγολος

Ούτε δύο μήνες δεν παρέμεινε στη θέση του συντονιστή ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας ο Γιάννης Γόγολος, ο οποίος παραιτήθηκε πριν λίγες ημέρες, μετά την επίσκεψη Κασσελάκη στη Θεσπρωτία, χωρίς ωστόσο να προβεί σε κάποια δήλωση για το θέμα.

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας έκανε αρχαιρεσίες, ακόμη μια φορά χωρίς να υπάρχει επαρκής ενημέρωση, όπου αναδείχτηκε νέος συντονιστής ο Παντελής Καραπιπέρης. Τουλάχιστον ο νέος συντονιστής έστειλε στα ΜΜΕ το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Αρχαιρεσίες της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεσπρωτίας

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεσπρωτίας, μετά από την παραίτηση του Ιωάννη Γόγολου από Μέλος της Ν.Ε. Θεσπρωτίας και Συντονιστή, παρουσία και του Μέλους της Κ.Ε. του κόμματος και υπεύθυνη για τη διαδικασία, Λίλας Σουλέλε.

Η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή αποτελείται από τα εξής 19 μέλη (με αλφαβητική σειρά):

1. Αθανασίου Νταϊάνα,
2. Γαλανοπούλου Ελεονόρα,
3. Καραπάνος Ευάγγελος,
4. Καραπιπερης Παντελής,
5. Κάτσης Σπύρος,
6. Κολέτσης Στέλιος,
7. Κουλύρα Ελένη,
8. Κώτση Αγγελική,
9. Μπίνας Θεοχάρης,
10. Παπαζώη Αγλαΐα,
11. Προβιδάκη Αγγελική,
12. Ράπτης Ηλίας,
13. Σταύρου Ανδρέας,
14. Σταύρου Μαρία,
15. Στεργίου Άννα,
16. Τσίρης Βασίλειος,
17. Τσούνη Όλγα,
18. Φλίνδρης Κωνσταντίνος,
19. Φωτίου Ηλίας

Στη συνεδρίαση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής εκλέχτηκε ομόφωνα ο νέος Συντονιστής της Ν.Ε. Θεσπρωτίας, Παντελής Καραπιπέρης, ενώ στη θέση της Αναπληρώτριας Συντονίστριας παρέμεινε, επίσης ομόφωνα, η Αγλαΐα Παπαζώη.

Η σύνθεσή του Συντονιστικού έχει ως εξής:

1. Καραπιπέρης Παντελής, Συντονιστής,
2. Παπαζώη Αγλαΐα, Αναπλ. Συντονίστρια,
3. Κάτσης Σπύρος,
4. Κουλύρα Ελένη,
5. Προβιδάκη Αγγελική,
6. Φλίνδρης Κωνσταντίνος,
7. Φωτίου Ηλίας

Στους στόχους του επόμενου διαστήματος η Νομαρχιακή Επιτροπή έθεσε την ενδυνάμωση της επαφής με τον κόσμο, τον αγώνα για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την δυναμική παρουσία της σε όλους τους χώρους της πολιτικής ζωής, την Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλιστικό χώρο, στη δημόσια διοίκηση, στους αγρότες, στην Υγεία, την εκπαίδευση, την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με εκτίμηση
Παντελής Δ. Καραπιπέρης
Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεσπρωτίας

Συνέχεια...

Η επίσκεψη Ράμα, οι Τσάμηδες και η αλήθεια - Του Αντώνη Μπέζα

Μαΐου 16, 2024 0
Η επίσκεψη Ράμα, οι Τσάμηδες και η αλήθεια - Του Αντώνη Μπέζα

Ο Έντι Ράμα επέλεξε, όχι τυχαία, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη σύλληψη και τη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη για να ξεκινήσει από την Ελλάδα την περιοδεία του στις αλβανικές κοινότητες της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επέλεξε, όχι τυχαία, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη σύλληψη και τη φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη για να ξεκινήσει από την Ελλάδα την περιοδεία του στις αλβανικές κοινότητες της Ευρώπης.

Στην ομιλία του στο Κλειστό του Γαλατσίου, μεταξύ των άλλων, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς και το λεγόμενο θέμα των Τσάμηδων, κάνοντας τις ακόλουθες αναφορές: «…Οι μετανάστες βίωσαν την ταπείνωση όπως σε μια παλιά εποχή αναγκαστικής μετανάστευσης των προγόνων μας από τη βόρεια Ελλάδα… Αντιμετωπίσατε κάθε είδους βάναυσες εκφράσεις της αλαζονείας του πλούσιου γείτονα προς τον φτωχό γείτονα. Ζήσατε τον εξευτελισμό των Τσάμηδων του τέλους του 20ου αιώνα, όταν τους πήραν από τα σπίτια τους με τα ρούχα τους την νύχτα, για να απελαθούν στην Αλβανία».

Ο Έντι Ράμα γνωρίζει βέβαια ιστορία. Τα τελευταία όμως χρόνια η Αλβανία, για να στηρίξει διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας (στην περίπτωση των Τσάμηδων επιστροφή περιουσιών και αποζημιώσεις) αλλά και ως αντίβαρο στην ελληνική εθνική μειονότητα, «ξαναγράφει» συστηματικά την ιστορία της χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα των Τσάμηδων και αποκαθιστώντας πολιτικά τους συνεργάτες του φασισμού.

Η πραγματικότητα είναι προφανώς διαφορετική.

Ανθελληνική δράση υπάρχει ήδη από τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 καθώς ένοπλα τμήματα άτακτων Τσάμηδων έκαψαν ελληνικά χωριά και πολέμησαν στο πλευρό του τουρκικού στρατού κατά την απελευθέρωση της Ηπείρου. Με την προσάρτηση της Αλβανίας από τους Ιταλούς, το 1939, οι Τσάμηδες χρησιμοποιήθηκαν από το φασιστικό καθεστώς της Ρώμης για να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Ελλάδα, ενώ Αλβανοί και φυγόστρατοι Τσάμηδες συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις των Ιταλών με 18 τάγματα πεζικού πρώτης γραμμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σιεφγκέτ Βερλιάτσι σε διάγγελμα προς τον αλβανικό λαό ανέφερε ότι «Το όνειρο των προγόνων μας, η ιερότερη ελπίδα των χρόνων της νεότητος και της ακμής πραγματοποιήθηκαν. Οι αλβανικοί πληθυσμοί της Τσαμουριάς επιστρέφουν στους κόλπους της Αλβανικής Πατρίδος».

Οι υποσχέσεις που έδωσαν στην Αλβανία οι δυνάμεις του Άξονα, μετά την εδραίωση της ιταλικής κατοχής στην Ήπειρο (Μάιος 1941), για τη στήριξη των εδαφικών της βλέψεων κατά της Ελλάδας είχαν σαν αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού των Τσάμηδων να υποστηρίξει ενεργά τις κατοχικές δυνάμεις.

Ο ισχυρισμός ότι με το φασισμό συνεργάστηκαν εκπρόσωποι της τσάμικης κοινότητας και υπάρχει μόνο «ατομική ευθύνη» είναι ιστορικά λανθασμένος. Από τη μελέτη των γερμανικών στρατιωτικών αρχείων και των εκθέσεων προς τις ελληνικές αρχές προκύπτει ότι η κινητοποίηση της τσάμικης κοινότητας υπέρ των κατοχικών δυνάμεων υπήρξε γενικευμένη. Οι Τσάμηδες εξουδετέρωσαν την ελληνική διοίκηση, εγκατέστησαν τοπική κυβέρνηση (Ξίλια) με ύπατο αρμοστή και αντίστοιχα όργανα καθώς και πολιτοφυλακή (Μιλίτσια) και διέπραξαν τρομακτικά εγκλήματα σε βάρος αμάχων (καταστροφή χωριών Φαναρίου κλπ) αλλά και των επικεφαλής της τοπικής κοινωνίας (εκτέλεση 49 προκρίτων Παραμυθιάς, δολοφονία νομάρχη Γ. Βασιλάκου κλπ). Με τις πράξεις τους αυτές υπονόμευσαν κάθε προοπτική μελλοντικής συνύπαρξης με τους χριστιανούς.

Η βία που ασκήθηκε εκ μέρους τους εναντίον του ελληνικού πληθυσμού, εμπεριείχε ασφαλώς εθνοτική, πολιτισμική και θρησκευτική διάσταση. Όμως, δεν εκδηλώθηκε εξ αιτίας αυτών των διαφορών. Ο κεντρικός της πυρήνας ήταν πολιτικός και αφορούσε το σχέδιο προσάρτησης της ευρύτερης περιοχής, μέχρι τον Άραχθο ποταμό, στη «Μεγάλη Αλβανία».

Ο Ναπολέων Ζέρβας, ηγέτης της οργάνωσης ΕΔΕΣ στην Ήπειρο, είναι πράγματι ο άνθρωπος που διέλυσε την αλβανική διοίκηση στη Θεσπρωτία σε πολιτικό, αστυνομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ο Ζέρβας, όμως, προχώρησε στην εξουδετέρωση των κατασταλτικών μηχανισμών των Τσάμηδων όχι με ατομική του πρωτοβουλία αλλά σε συναντίληψη με το συμμαχικό παράγοντα. Το καλοκαίρι του 1944 ο ΕΔΕΣ δεν εκπροσωπούσε τον κατοχικό Έλληνα πρωθυπουργό αλλά τις συμμαχικές δυνάμεις και αποτελούσε μέρος της ελληνικής αντιφασιστικής αντίστασης.

Είναι γεγονός ότι η εκκαθάριση από τους ένοπλους και η εκκένωση της Θεσπρωτίας από τους αμάχους Τσάμηδες, δεν υπήρξε παντού αναίμακτη. Εκτός από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους μετέχοντες σε συγκρούσεις με τα ελληνικά αντιστασιακά τμήματα, σκοτώθηκαν και μουσουλμάνοι πολίτες. Στις περιπτώσεις όμως αυτές, μιλούμε κατά κύριο λόγο για μεμονωμένες αντεκδικήσεις εκ μέρους συγγενών των θυμάτων από το χριστιανικό πληθυσμό.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τέτοιες μορφές «δικαιοσύνης», όταν έφυγαν φιλικές στον εθνικοσοσιαλισμό μειονότητες, δεν παρατηρήθηκαν μόνο στη Θεσπρωτία. Συγκρίνοντας με τα θύματα παρόμοιων αντεκδικήσεων, όπως στους Σουδήτες της Τσεχίας, σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνεται η «γενοκτονία» που ισχυρίζεται η αλβανική πλευρά. Όσον αφορά στους αμάχους Τσάμηδες, που οικειοθελώς αποχώρησαν με τους Γερμανούς, από την αλληλογραφία που διασώθηκε προκύπτει ότι ο Ζέρβας είχε δώσει σαφείς εντολές στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ να προστατεύσουν τα γυναικόπαιδα στην ασφαλή έξοδό τους από τη Θεσπρωτία.

Οι Τσάμηδες εγκαταστάθηκαν αρχικά στη νότια Αλβανία και στη συνέχεια στην υπόλοιπη ενδοχώρα, σε πρόχειρα παραπήγματα, εγκαταλελειμμένες οικοδομές, εκκλησίες και αποθήκες του ιταλικού στρατού και πολλοί από αυτούς πέθαναν από κακουχίες και ασιτία. Λόγω της συνεργασίας τους με τον φασισμό αποτελούσαν μια νέα περιφρονημένη κοινωνική τάξη. Στις 25 Μαρτίου 1949 το Κ. Κ. Αλβανίας αποφάσισε τη στρατολόγηση και την επάνοδό τους στην Ελλάδα αλλά μερικές εκατοντάδες μόνο Τσάμηδων ανταποκρίθηκαν.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οργάνωσαν στην Αλβανία εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και για το λόγο αυτό πολλοί συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας ή παρέμειναν για δεκαετίες στις αλβανικές φυλακές. Ο επίλογος του τσάμικου γράφτηκε με το διάταγμα 1654/19.4.1953, με το οποίο το αλβανικό κράτος απέδωσε επίσημα την αλβανική ιθαγένεια στους Τσάμηδες που κατοικούσαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας. Οι χιλιάδες νεκροί που επικαλείται η αλβανική πλευρά δεν προέκυψαν από υποτιθέμενες «θηριωδίες» των Ελλήνων. Είναι κυρίως τα θύματα ενός ιδιότυπου αλβανικού εμφύλιου, της εχθρικής, δηλαδή, αρχικά στάσης και των σφοδρών διώξεων στη συνέχεια του καθεστώτος Χότζα εναντίον του τσάμικου πληθυσμού.

Η ειρηνική σχέση με την Αλβανία είναι μονόδρομος, όμως η πιο στέρεα βάση για την ελληνοαλβανική φιλία είναι η παραδοχή της αλήθειας που δεν έχει καμία σχέση με την προπαγάνδα του αλβανικού αλυτρωτισμού. Η Αλβανία είναι εκείνη που πρέπει να εκφράσει την ειλικρινή της λύπη για τα εγκλήματα των Τσάμηδων κατά του χριστιανικού πληθυσμού και όχι το αντίθετο!

Ο Αντώνης Μπέζας είναι πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας και συγγραφέας του βιβλίου «Τσάμηδες- Διεκδικήσεις και η Αλήθεια» (2019)

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr
Συνέχεια...

Δωρεά από το Φαρμακείο του Νικόλα Κάτσιου στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Μαΐου 16, 2024 0
Δωρεά από το Φαρμακείο του Νικόλα Κάτσιου στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ηγουμενίτσας 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θέλει να ευχαριστήσει το Φαρμακείο του Κάτσιου Νικολάου για τη συλλογή σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό προς το Κοινωνικό Φαρμακείο και για την συνεχή στήριξη σε οτιδήποτε έχουμε χρειαστεί.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Φαρμακείο δέχεται τις προσφορές σε φάρμακα και παραφαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζεστε και δεν έχει παρέλθει ο χρόνος λήξης τους καθημερινά 7:00 – 15:00.

Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.

Στοιχεία επικοινωνίας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ  ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 

Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Μητσέλος Αλέξανδρος

ΑΓ.ΔΟΝΑΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα

Τηλ.: 2665024245
Φαξ: 2665028888

Συνέχεια...

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας

Μαΐου 16, 2024 0
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας

Τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας συνεδρίασε, Συντονιστικό Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με θέμα:

«Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024» ,
κατόπιν προσκλήσεως του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη Θωμά.

Παρευρέθηκε, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, Αντιπύραρχος κ. Τσιώπος Κωνσταντίνος, τον οποίο ο Αντιπεριφερειαρχης ευχαρίστησε εκ μέρους όλων για την παρουσία του, ο οποίος ανέλυσε όλα τα κρίσιμα ζητήματα εκ μέρους του Πυροσβεστικού σώματος και απάντησε σε ερωτήσεις.

Κατά τη συνεδρίαση, έγινε αναφορά από τους εμπλεκόμενους φορείς για το σχεδιασμό δράσεων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024, για τα σχέδια οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, και δόθηκε έμφαση στον καθαρισμό των οικοπέδων και των αγροτεμάχιων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, για την Αντιπυρική περίοδο 2024, θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, με όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις πρόληψης και σε άριστη συνεργασία και επικοινωνία με τους φορείς.

Ανέφερε ότι υπό τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία και θα έχει το συντονισμό, θα αναπτύσσονται οι περιπολίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επίσης κατά τις δύσκολες ημέρες με δείκτη αυξημένης επικινδυνότητας και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές να υπάρχουν μηχανήματα, χειριστές σε επιφυλακή, εάν δε λαμβάνουν χώρα αδειοδοτημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις να υπάρχει και πυροσβεστικό όχημα.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών, κ. Ντάσιος,κ. Χρήστου και κ. Μέγγουλης.

Ο Δ/κτης του Νοσοκομείου Φιλιατών κ. Τσουράς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας κ. Παππάς και ο Δ/κτης του ΑΤ Ηγουμενίτσας κ. Κολιγιώτης, ο Δκτης του 628 Τ.Π. Ανχης (ΠΖ) κ. Καρράς Ιωάννης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας κ. Κοριζής, ο Διοικητής της Π.Υ. Ηγουμενίτσας κ. Πανταζής και Π.Υ. Πάργας κ. Ματακούλης καθώς και στελέχη τους, επίσης η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Θεσπρωτίας κ. Κόκορη Μελίνα.

Επίσης παραβρεθήκαν η Δντρια Δασών Θεσπρωτίας κ. Γιαννακοπούλου, η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σπύρου, η υπεύθυνη του ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας κ. Δώδα, από τον ΟΛΗΓ ΑΕ ο κ. Νικολάου, από τον ΟΦΥΠΕΚΑ Μ.Δ. Θεσπρωτίας, ο κ. Κωνσταντίνης, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Καλόγερος, από το ΕΚΑΒ ο κ. Κατσιμάνης, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ο κ. Βασιλειάδης καθώς και ο εκπρόσωπος του Εθελοντικού Κλιμακίου Σαγιάδας κ. Λιούτσης και της Θηροφυλακής κ. Τσάνης.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και ευχόμαστε καλή συνεργασία για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024.

Συνέχεια...

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για τις ευρωεκλογές...

Μαΐου 16, 2024 0
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για τις ευρωεκλογές...

Απειθαρχία, σύγκρουση, έξοδος από την Ε.Ε

Ο ταξικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί συστατικό της στοιχείο. Δημιουργήθηκε γιατί έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής αστικής τάξης. Είναι μηχανισμός που παρεμβαίνει στην ταξική πάλη με κριτήρια τα συμφέροντα (οικονομικά και πολιτικά) του κεφαλαίου και ταυτόχρονα θωρακισμένος απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις.

Η παρέμβαση της Ε.Ε. υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου είναι φανερή σε πολλά ζητήματα (παρά την προσπάθεια να εμφανίζεται ουδέτερη) που αφορούν όλο το εύρος της ζωής μας.

➢ Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι βασική πτυχή των πολιτικών που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελούν προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της όποιας χρηματοδότησης και παρουσιάζονται σαν η λύση σε κάθε πρόβλημα.

➢ Τα περίφημα “κονδύλια της Ε.Ε.” αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του ετήσιου προϋπολογισμού της Ελλάδας. Επιπλέον αποτελούν ένα μέρος των χρημάτων που πηγαίνουν στην ΕΕ. Είναι βασικός μηχανισμός πειθάρχησης καθώς απαραίτητος όρος για την εκταμίευση τους είναι η πιστή εφαρμογή όλων των απαιτήσεων της. Ταυτόχρονα καθορίζουν και την μορφή και το είδος της παραγωγής.

➢ Με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) εντείνει την επίθεση στους μικρομεσαίους αγρότες, ενισχύοντας τους μεγαλοκτηματίες και τις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις.

➢ Επέβαλλε (με την πλήρη συμφωνία του εγχώριου κεφαλαίου)όλο το ισχύον αντεργατικό πλαίσιο. Από την ελαστικοποίηση της εργασίας και την ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου, μέχρι την περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

➢ Παρά την εντέχνως καλλιεργούμενη εικόνα της Ε.Ε. ως “δημοκρατικού παραδείσου”, η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα είναι ολοένα και εντονότερη (παρακολουθήσεις, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων κ.α.).

➢ Η “Ευρώπη – φρούριο” είναι αρκετή για να γίνει κατανοητό πως αντιλαμβάνεται η Ε.Ε. τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Ο αντιμεταναστευτικός, μισαλλόδοξος και ρατσιστικός λόγος έχει κανονικοποιηθεί.

➢ Η Ε.Ε. εμπλέκεται ενεργά στους πολέμους της εποχής μας. Από τον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας μέχρι την άνευ όρων υποστήριξη στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ και στην συνεχιζόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Οι πολεμικές δαπάνες έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Οι πολιτικές της Ε.Ε. δεν είναι κάτι μακρινό. Επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων. Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης της Εγνατίας έφερε εξωπραγματικές αυξήσεις στα διόδια. Τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας είναι ήδη εμφανή (πάρκινγκ, αυξήσεις ενοικίων κ.α.). Παρά τη δήθεν “οικολογική ευαισθησία” της Ε.Ε. και την “πράσινη μετάβαση”, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στην Ήπειρο, αδιαφορώντας για τις μαζικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Το είδος της “πράσινης ενέργειας” που προωθεί η Ε.Ε. είναι φανερό από τις φαραωνικές διαστάσεις των έργων που προτείνονται. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το σύνθημα “Απειθαρχία, σύγκρουση, έξοδος από την Ε.Ε.” ζητάμε τη στήριξη σας στις ευρωεκλογές. 

Στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν οι συντοπίτες μας -από Ήπειρο και Ιόνια Νησιά- Κωνσταντίνος Βουρεκάς, Λουίζα Γκίκα, Δημήτρης Ζώτος, Σωτήρης Λιαμπότης, Σταύρος Μανίκας και Όλγα Τσιλιμπάρη.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας

Μαΐου 16, 2024 0
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας

ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025

Οι εγγραφές, επανεγγραφές και μετεγγραφές των νηπίων και βρεφών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας για το σχολικό έτος 2024-2025 ξεκινούν την 15/5/2024 ημέρα Τετάρτη και λήγουν την 7/6/2024 ημέρα Παρασκευή.

Δικαίωμα εγγραφής στους Δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας έχουν:

Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα:

α) Νήπια ηλικίας από 2,5 ετών έως και αυτά που έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

β) Βρέφη ηλικίας από 18 μηνών έως 2,5 ετών.

Τα έντυπα: 
α) εγγραφής, 
β) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, 
γ) ο πίνακας μοριοδότησης, 
δ) κλίμακα τροφείων και 
ε) υπεύθυνη δήλωση για τη φορολογική δήλωση, διατίθενται στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς & στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας www.igoumenitsa.gr .

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθημερινά και ώρες 10:00-13:00.

Ακολουθεί πίνακας με τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου.


Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΩΤΟΥ
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Μαχητική διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό (+ΦΩΤΟ)

Μαΐου 16, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Μαχητική διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό (+ΦΩΤΟ)

Αρκετοί συμπολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό σε συγκέντρωση που έγινε την Τρίτη 14/5, στις 8μμ., στην Ηγουμενίτσα, στον Πεζόδρομο.

Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα αντιπολεμικά και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό:


«Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Θάνατος στο σιωνισμό και στον ιμπεριαλισμό», «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, στου ΝΑΤΟ τους φονιάδες ποτέ νερό και γη», «Νίκη στην Ιντιφάντα», Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες, οι ιμπεριαλιστές είναι τρομοκράτες», «Οι ιμπεριαλιστές την γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί», «Σ΄ Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Αμερικάνος κανένας δεν θα μείνει» κ.α.

Η Επιτροπή κάλεσε τον κόσμο σε ετοιμότητα για νέες δράσεις και κινητοποιήσεις, για διεύρυνση και συμμετοχή της παρέμβασης ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα του ισραηλινού φασισμού και των πατρώνων του.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Κίνδυνο για τις Πανελλαδικές βλέπουν οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας

Μαΐου 16, 2024 0
Θεσπρωτία: Κίνδυνο για τις Πανελλαδικές βλέπουν οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας

Κίνδυνο για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων στη Θεσπρωτία, βλέπουν οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, μέσω επιστολών που απέστειλε ο Σύλλογός τους (ΣΥΠΥΥΠ) στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

Όπως σημειώνει στα έγγραφά του ο Σύλλογος, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, δεν διαθέτει κονδύλια για να καλύψει τις δαπάνες αγοράς αναλωσίμων που αφορούν τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αρμοδιότητας της.

Μάλιστα, σε έγγραφό της σημειώνει ότι δύναται να καλύπτει μόνο συγκεκριμένες λειτουργικές δαπάνες, όπως: μισθωμάτων, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού, ύδρευσης, πετρελαίου θέρμανσης, ταχυμεταφορών, καθαριότητας, ετήσιας συντήρησης του ανελκυστήρα και κλιματιστικών, μίσθωσης γραμματοθυρίδων και τυχόν μικροβλαβών, αλλά όχι δαπάνες αγοράς γραφικής ύλης ή αναλωσίμων για υπολογιστές και εκτυπωτές και αγοράς εξοπλισμού.

Ο ΣΥΠΥΥΠ καλεί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να επέμβει «άμεσα και αποφασιστικά ώστε να θεραπεύσετε άμεσα το πρόβλημα κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Π.Ε. Θεσπρωτίας, πριν τεθεί σε κίνδυνο, ακόμα και η επικείμενη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Επιστολή και από το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών

Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών ΥΠ.Π.Ε.Θ. (ΣΥΠΥΥΠ) με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας ζητά την άμεση ανάγκη επιστροφής στο ΥΠΑΙΘΑ, όλων των πιστώσεων για τις κτιριολογικές και λειτουργικές δαπάνες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και «κρούει τον κίνδυνο» για τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας στην διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων λόγω οικονομικής αδυναμίας.

«Εν όψει της επικείμενης προετοιμασίας για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών για το έτος 2025, να πράξετε από κοινού, τα δέοντα για την επιστροφή στο ΥΠΑΙΘΑ όλων των πιστώσεων που αφορούν στις κτιριολογικές και λειτουργικές δαπάνες των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είτε Πρωτοβάθμιας είτε Δευτεροβάθμιας, είναι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και οι υπάλληλοί τους υπάγονται σε αυτό οργανικά, διοικητικά και πειθαρχικά, ενώ η ευθύνη για τις λειτουργικές τους δαπάνες ανήκει στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες και η ευθύνη για τις σχολικές μονάδες στους οικείους Δήμους.

Αποτελεί ερωτηματικό, ο τρόπος κάλυψης των απαιτούμενων δαπανών για την προμήθεια νέου εξοπλισμού, αναλωσίμων και ανταλλακτικών, που είναι απαραίτητα για την συντήρηση και λειτουργία των ηλεκτροτεχνικών μέσων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας να δηλώνει πως οι συγκεκριμένες “δαπάνες προμήθειας” δεν μπορούν να θεωρηθούν «λειτουργικές δαπάνες» και ως εκ τούτου να καλυφθούν από τα σχετικά κονδύλια.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr
Βάσω Γκόρου
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα