06/18/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Τι σχέση έχουν τα γεγονότα του Εμφυλίου στο χωριό Λιας Θεσπρωτίας με την Επανάσταση του '21;

Ιουνίου 18, 2020 0
Τι σχέση έχουν τα γεγονότα του Εμφυλίου στο χωριό Λιας Θεσπρωτίας με την Επανάσταση του '21;

Ανακοινώθηκε ότι το μουσικό έργο "Ελένη" του Αμερικανού συνθέτη Nestor Taylor, στηριγμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη για τη μητέρα του, που βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θανατική ποινή κατά τον Εμφύλιο στο χωριό της Λιά, θα κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, 25 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. 
Σαφώς και είναι σημαντικό το γεγονός και θα προβληθεί η Θεσπρωτία παγκοσμίως. 
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πως προσεγγίζει κανείς τα εμφυλιοπολεμικά χρόνια, προκύπτει ένα ερώτημα: Τι σχέση μπορεί να έχουν τα γεγονότα του Εμφυλίου στο χωριό Λιας Θεσπρωτίας με την Επανάσταση του '21. 
Άλλες καταστάσεις, άλλες επιδιώξεις, άλλο κλίμα, κανένας ουσιαστικός συσχετισμός.

Συνέχεια...

Ανοιχτό τουρνουά 6x6 στο Tsonis mini soccer

Ιουνίου 18, 2020 0
Ανοιχτό τουρνουά 6x6 στο Tsonis mini soccer

Μετά από τρίμηνη απραξία, διοργανώνουμε καλοκαιρινό ανοιχτό τουρνουά 6x6. Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Πληροφορίες στο 6942957571. Φίλιππος Τσώνης
Συνέχεια...

Παραμυθιά: Συνάντηση Νικόλα Κάτσιου με το νέο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου

Ιουνίου 18, 2020 0
Παραμυθιά: Συνάντηση Νικόλα Κάτσιου με το νέο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου

Πρώτη συνάντηση με τα νεοεκλεγέντα μέλη του εμπορικού συλλόγου Παραμυθιάς

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το ποιες πρέπει να είναι οι ενέργειες εκ μέρους της δημοτικής αρχής, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα καθημερινότητας.
Από τη συνάντησή μας δεν έλειψαν και οι προτάσεις εκατέρωθεν για ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αναζωογόνησης της τοπικής αγοράς.
Λειτουργία πεζοδρόμου, ιστορικού κέντρου, βελτίωση εικόνας πλατειών, λαϊκής αγοράς, χώροι parking και παρεμβάσεις για το κυκλοφοριακό της πόλης ήταν κάποια από τα βασικά θέματα της συζήτησης.
Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη για αποτελεσματικότερη εμπορική και τουριστική διασύνδεση της πόλης με τον Αχέροντα και το Σούλι.
Πολύ σημαντική ενότητα της συζήτησης αποτέλεσε η προοπτική του τουρισμού και της προβολής της πόλης και του δήμου.
Από την αρχή της θητείας μας ως δημοτική παράταξη, έχουμε κάνει σαφές σε όλους τους τόνους, πως η ανάπτυξη του τουρισμού θα έπρεπε ΗΔΗ να αποτελεί το βασικό μέλημα της δημοτικής αρχής για την ανάταξη της τοπικής οικονομίας.
Δέσμευσή μας ως παράταξη η συνεχής υποστήριξη κάθε υγιούς πρότασης του εμπορικού συλλόγου προς το δημοτικό συμβούλιο.
Συνέχεια...

Έναρξη θερινών μαθημάτων στο Μαθηματικό Εργαστήρι

Θεσπρωτία: Διανομή Τροφίμων και Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΕΒΑ

Ιουνίου 18, 2020 0
Θεσπρωτία: Διανομή Τροφίμων και Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΕΒΑ 

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, ως Επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Θεσπρωτίας, θα διανείμει Τρόφιμα (ΛΑΔΙ) και είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής (σαπούνι πλάκα, υγρό πιάτων, υγρό γενικής χρήσης καθαρισμού, οδοντόκρεμα και σαμπουάν) σε δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΒΥΣ) του ΤΕΒΑ, στα πλαίσια της Πράξης «Αποκεντρωμένες Προμήθειες Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής , Διοικητικές Δαπάνες και Παροχή Συνοδευτικών μέτρων 2015 – 2016», στην αποθήκη (Γραφείο 73) στο ισόγειο του κτιρίου της Π.Ε. Θεσπρωτίας, από την ΤΕΤΑΡΤΗ 17.6.2020 έως και ΤΕΤΑΡΤΗ 24.6.2020 και ώρες 10.00 έως 13.00. 
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α. τους και την ταυτότητα. 
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ. 
Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ 

Πληροφορίες Πετούση Μαρία 
Γεωργίου Όλγα 
Τηλέφωνο : 26653 60187

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας 
Θωμάς Γ. Πιτούλης 


Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για δημόσιες επενδύσεις σε αλιευτικές περιοχές

Ιουνίου 18, 2020 0
Θεσπρωτία: Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για δημόσιες επενδύσεις σε αλιευτικές περιοχές

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ 
«ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» 
(Μέτρο 8.3.3: Άρ. 63.1 του Καν. 508/2014 ‘Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων’ [για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα]) 
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» 
ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 -2020» 
Κωδικός Πρόσκλησης: 63.1 – CLLD.3 

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD / LEADER της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», η ΟΤΔ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ», ως Ενδιάμεσος Φορέας του ΕΠΑλΘ 2014-2020, καλεί τους φορείς που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών Δικαιούχων: 
ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού και φορείς τους και 
Συλλογικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του αλιευτικού ή περιβαλλοντικού τομέα 

Περιοχή παρέμβασης της παρούσας πρόσκλησης, αποτελεί η παράκτια ζώνη της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Η συγκεκριμένη ζώνη περιλαμβάνει Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες των Δήμων: Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, όπως αυτές περιγράφονται στον Ενημερωτικό Οδηγό της Πρόσκλησης. 
Ως δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται και όσοι φορείς έχουν συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους παραπάνω αναφερόμενους. 
Η παρούσα πρόσκληση, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 310.368,00 €, αφορά «ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» (Μέτρο 8.3.3: Άρ. 63.1 του Καν. 508/2014 ‘Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων’ [για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα]), και πιο συγκεκριμένα: 
 • Δημόσιες υποδομές ανάπτυξης περιοχών αλιείας. 
 • Υποδομές για την ενθάρρυνση της τουριστικής δραστηριότητας στις αλιευτικές περιοχές. 
 • Υποδομές και Υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αλιευτικές περιοχές. 
Στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης χρηματοδοτούνται δράσεις σε ποσοστό έως 100% της δημόσιας δαπάνης με συνολικό προϋπολογισμό μιας πράξης που μπορεί να ανέλθει μέχρι τις 300.000,00 €. 
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τις προτάσεις μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ 2014-2020 (εφεξής ΟΠΣ ΕΣΠΑ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://logon.ops.gr
Ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων: 01/07/2020, ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 08:00. 
Ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων: 30/09/2020, ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 16:00. 
Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των Τεχνικών Δελτίων Πράξης και άλλες διευκρινίσεις αρμόδια είναι η κ. Καρακώστα Αικατερίνη τηλέφωνο: 2651036686-2651083087, e-mail: katerina@epirussa.gr και για τεχνικά θέματα ΟΠΣ οι κ.κ.: Μώκος Ηλίας και Αναστασίου Μαρία, τηλέφωνο: 2651036686-2651083087, e-mail: mokos@epirussa.gr

Για τον ΕΦ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ» 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER 2014-2020 
ΝΤΕΤΣΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Συνέχεια...

Απέχουν σήμερα οι λογιστές διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης

Ιουνίου 18, 2020 0
Απέχουν σήμερα οι λογιστές διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης

Διαμαρτυρία και αποχή των Λογιστών - Φοροτεχνικών την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και έλαβε ομόφωνα τις ακόλουθες αποφάσεις:
Με πολυάριθμα έγγραφα η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης κατέγραψε τα προβλήματα τόσο για τις εσφαλμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων, όσο και τις πολλαπλές δυσλειτουργίες, στις κατά περίπτωση πλατφόρμες που κλήθηκε ο κλάδος να εφαρμόσει, υλοποιώντας με υπευθυνότητα όλα τα μέτρα.
Κυρίως όμως η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., υπέβαλε εμπεριστατωμένες προτάσεις για τη διόρθωση και θεραπεία όλων αυτών, ώστε η πορεία της υλοποίησης, να γίνει με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και χωρίς επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των Λογιστών - Φοροτεχνικών.
Δείχνοντας υπευθυνότητα και συνδικαλιστική ευθύνη για την έκτακτη αυτή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, και ενώ ζητούσαμε απεγνωσμένα να έχουμε στοιχειωδώς έστω και μία απάντηση σε κάποιο από όλα τα παραπάνω έγγραφα, τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων) αλλά και η ΑΑΔΕ, αγνόησαν παντελώς όλα τα έγγραφα μας και άφησαν τον κλάδο όχι μόνο απροστάτευτο από πρόνοια υγειονομικών μέτρων, αλλά κυρίως τον “άφησαν να χτυπιέται καθημερινά” και να αναζητεί και να “λύνει γρίφους και παγίδες”, μαντεύοντας ποια είναι η βούληση του Νομοθέτη και της Διοίκησης (κοινώς “τι θέλει να πει ο ποιητής”).
Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες, ο κλάδος δέχεται ένα νέο “μπαράζ” δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση.
Επιπλέον, επιδεινώνεται η θέση του Λογιστή - Φοροτεχνικού, διότι έχοντας ταυτόχρονα να προετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων (σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν πρέπει να καθοριστεί αυθαίρετα), παράλληλα με τις ατελείωτες “πλατφόρμες”, έχει να παλέψει και με την προβληματική λειτουργία του TaxisNet που καθημερινά “κρεμάει” τον τελευταίο μήνα.
Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει “τον κόμπο στο χτένι” και τον κλάδο σε δικαιολογημένη νόμιμη αντίδραση σε μία εποχή μάλιστα όπου το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου υπολειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω της πανδημίας, γεγονός το οποίο συνεχίζει να δυσκολεύει τις καθημερινές εργασίες του κλάδου ακόμη και σήμερα.
Επειδή κατά συνέπεια με όλα τα παραπάνω εξαντλήσαμε όλα τα νόμιμα μέσα, και με πλήρη κατανόηση της δύσκολης θέσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα και της ευθύνης που έχουν για να συμβάλλουν όλοι οι θεσμικοί φορείς,
Επειδή φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση διαλόγου και θεσμικής επικοινωνίας,
Επειδή τα όρια αντοχής δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην υπεράσπιση της αξιοπιστίας αφενός και της επαγγελματικής μας επιβίωσης αφετέρου,

Καταγγέλλουμε την πρακτική αυτή και δηλώνουμε ότι:

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έλαβε ομόφωνα απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των Ενώσεων μας και καλεί τον κλάδο σε:
ΑΠΟΧΗ από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 (όλο το 24ωρο) ως εκδήλωση ψηφιακής - ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας των Λογιστών - Φοροτεχνικών
Παράλληλα καλούμε και ζητάμε να στηρίξουν και να ενισχύσουν την απόφαση μας που αποτελεί καθολικό αίτημα του κλάδου, οι θεσμικοί φορείς: η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και όλα τα Επιμελητήρια της Χώρας.
Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Ιουνίου σε κοινή συνεδρίαση την ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας και των οργάνων αυτής, για να καθοριστεί η περαιτέρω δράση και οι αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Κλάδου.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Συνέχεια...

Δωρεάν τηλεκπαίδευση για τις τουριστικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου

Ιουνίου 18, 2020 0
Δωρεάν τηλεκπαίδευση για τις τουριστικές επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου 

H Περιφέρεια Ηπείρου συμμεριζόμενη την ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, ως επίσης και των επισκεπτών της περιοχής μας, ανέλαβε να προσφέρει –μέσω πλατφόρμας- δωρεάν εκπαίδευση σε εφαρμογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α. 1881/19.5.2020 «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID -19». 
Επισημαίνεται ότι η παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων είναι υποχρεωτική και συνδέεται με τη νόμιμη και ασφαλή λειτουργία κάθε επιχείρησης. 
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι (Ξενοδοχεία, Τουριστικά Καταλύματα, Οργανωμένες Κατασκηνώσεις, Εστίαση, Mεταφορές) μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα εγγραφής σε αυτό το link: 
https://php.ampersand.edu.gr/api/registerFormCovid.php?t=2f22765d04931a078909145ca628d2264c852d7d 
Οι αιτήσεις ξεκινούν από την Πέμπτη 18/6/2020 (συμπληρώνοντας την φόρμα εγγραφής) με καταληκτική ημερομηνία την 30/6/2020. Η εκπαίδευση θα διαρκέσει 5 ώρες με ασύγχρονη και 2 ώρες με σύγχρονη τηλεκπαίδευση. H ασύγχρονη εκπαίδευση καθορίζεται στο χρόνο του εκπαιδευόμενου και είναι άμεσα διαθέσιμη. Η σύγχρονη εκπαίδευση παρακολουθείται μόνο μία φορά σε συγκεκριμένη ώρα για την οποία οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται με email. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για περισσότερες λεπτομέρειες να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: epimorfosiphp@ampersand.edu.gr
Στο τέλος θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Παρακολούθησης. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη από το Σάββατο 20/6/2020. Το link της πλατφόρμας είναι το εξής: https://php.ampersand.edu.gr

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει: 
 • Πηγές και τρόπους μετάδοσης του ιού 
 • Ανάπτυξη σχεδίου δράσης 
 • Ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος 
 • Διαδικασίες ενημέρωσης των αρμοδίων του καταλύματος και των ίδιων των πελατών 
 • Μεθόδους και επικοινωνιακή προσέγγιση των επισκεπτών 
 • Συμπεριφορά και ενέργειες σε περίπτωση ασθένειας από το προσωπικό 
 • Μεθόδους και πρακτικές καθαρισμών και απολύμανσης των εντοπισμένων σημείων με βάση την επικινδυνότητα και την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας 
 • Τήρηση των βασικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού - COVID -19 

Συνέχεια...

Η "δύση της ζωής" αρχή νέας δημιουργίας - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Ιουνίου 18, 2020 0
Η "δύση της ζωής" αρχή νέας δημιουργίας - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα


Αναρωτιέμαι...
Για πόσα χρόνια κυοφορούσα μέσα μου
αυτή τη δύναμη; Να γράφω!!
Χρόνια και χρόνια, γιγαντώνονταν κάτι,
που από τα παιδικά μου χρόνια υπέβοσκε,
αλλά κρύβονταν, με μικρά φωτεινά διαλείμματα,
που χάθηκαν στην πάλη της καθημερινότητας.
Και τώρα στη "δύση" της ζωής, οι λέξεις 
που μέσα μου γεννιόνταν, ξεχείλισαν σαν πίδακας,
που δεν μπορώ να τον δαμάσω.
Σαν της νεροπηγής κεφάλι βοερό,
που τρέχει να βρει το δρόμο του και να καταλήξει
στη θάλασσα την αγαπημένη, εκεί που ο ήλιος 
γέρνει και βυθίζεται, ντυμένος με τα ωραιότερα χρώματα.
Κι εγώ τώρα καλούμαι, αυτές τις λέξεις να τις βάλω σε σειρά.
Να πλέξω, πόντο-πόντο, φράσεις και νοήματα.
Να ζωντανέψω τ' άψυχα.
Να κάνω να χτυπούν καρδιές, στο χτύπο της δικής μου
και να γεννιούνται συναισθήματα.
Είναι τόσο δυνατή αυτή η φωνή, που με οδηγεί, 
με συγκινεί, αλλά και με ξαφνιάζει.
Και τρέχω να προλάβω το χρόνο. 
"Ου γαρ πολύς"
Η "δύση της ζωής"!!
Όμορφες λέξεις για δύσκολες καταστάσεις.
Η αυγή, είναι πάντα αστραφτερή κι η δύση ονειρεμένη.
Και στη ζωή, όμορφη είναι η αρχή 
κι η λήξη......μαγεμένη (ελπίζω).
Όμως, στη "δύση", ξεκινά και μια νέα δημιουργία.-

Ελένη Κύρκου - Σαφάκα
Συνέχεια...

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη Θεσπρωτία

Ιουνίου 18, 2020 0
Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη Θεσπρωτία 

Τα δείγματα που εστάλησαν από τις 15/6 (9 δείγματα) και στις 16/6 (6 δείγματα) βρέθηκαν όλα αρνητικά. 
Σήμερα 17/6 εστάλησαν για έλεγχο 6 δείγματα (τα 4 για προ εγχειρητικό έλεγχο). 
Από την πρώτη ημέρα έναρξης των ελέγχων, έχουν ληφθεί 252 δείγματα εκ των οποίων 246 αρνητικά. Αναμένονται τα αποτελέσματα για τα ανωτέρω 6 δείγματα. 
Επίσης σήμερα 17/6 βρίσκονται υπό παρακολούθηση 38 άτομα (για προληπτικούς λόγους) βάσει των γενικών οδηγιών του ΕΟΔΥ. 
Εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες !! Μένουμε υγιείς !! 

Ο Αντιπεριφερειάρχης 
Π.Ε. Θεσπρωτίας 
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός για παραβίαση υποχρέωσης διατροφής

Ιουνίου 18, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός για παραβίαση υποχρέωσης διατροφής

Σύλληψη φυγόποινου ημεδαπού 
Συνελήφθη προχθές (16-6-2020) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ποινής φυλάκισης (9) μηνών για το αδίκημα της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής. 
Συνέχεια...

Οδηγίες για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού μουσείου Ηγουμενίτσας

Ιουνίου 18, 2020 0
Οδηγίες για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού μουσείου Ηγουμενίτσας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ευχαριστεί θερμά το Δήμο Ηγουμενίτσας για τη διάθεση ιατρικών μασκών για τις ανάγκες της Υπηρεσίας μας στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19 και της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας. 
Υπενθυμίζουμε ότι από τις 15 Ιουνίου 2020 το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας υποδέχεται ξανά το κοινό, με ωράριο λειτουργίας Δευτέρα, Τετάρτη - Κυριακή: 8.00-16.00 / Τρίτη: κλειστό. Για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τις σχετικές εγκυκλίους των αρμόδιων φορέων. Ειδικότερα: 
Eπιτρέπονται ταυτόχρονα έως 30 επισκέπτες. Οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθούν τις συστάσεις του φυλακτικού προσωπικού για την ασφαλή κίνησή τους στον χώρο. 
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που συμμετέχουν σε οργανωμένη ομάδα επισκεπτών (γκρουπ) ορίζεται στα 8 άτομα. 
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους επισκέπτες τους ξεναγούς και το προσωπικό είναι υποχρεωτική. Οι επισκέπτες οφείλουν να προσέρχονται με την προσωπική τους μάσκα. 
Συσκευές με αντισηπτικό υγρό βρίσκονται τοποθετημένες στα σημεία εισόδου – εξόδου 
Απαραίτητα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων τόσο μπροστά από τον χώρο του εκδοτηρίου/πωλητηρίου όσο και στους εκθεσιακούς και λοιπούς κοινόχρηστους εσωτερικούς χώρους και αντίστοιχα 1,5 μέτρο στους εξωτερικούς. 
Ο ανελκυστήρας συνιστάται να χρησιμοποιείται από Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και ευάλωτες ομάδες. 
Οι επισκέπτες μπορούν να πραγματοποιούν ανέπαφες συναλλαγές με χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. 

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας 
Ιωάννης Χουλιαράς 
Aρχαιολόγος
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα