07/27/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Θεσπρωτία: Κοινό αίτημα να ανοίξει το τελωνείο Μαυροματίου

Ιουλίου 27, 2020 0
Θεσπρωτία: Κοινό αίτημα να ανοίξει το τελωνείο Μαυροματίου

Αίτημα να ανοίξει άμεσα το Τελωνείο του Μαυροματίου θέτουν οι φορείς της Θεσπρωτίας. Το θέμα ανέδειξε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.
Όπως τόνισε ο κ. Πιτούλης η Κακαβιά λειτουργεί με τους νέους κανόνες και χωρίς την παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ, παρά την έξαρση της πανδημίας στην Αλβανία.
Με τους ίδιους κανόνες θα πρέπει να λειτουργήσει και το Μαυρομάτι καθώς το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού έχει συνέπειες στην τοπική κοινωνία.
«Αν δεν μπορούν να στείλουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ ας μας το πούνε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτούλης.
Επιτακτική χαρακτήρισε την επαναλειτουργία του Τελωνείου και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, σημειώνοντας ότι το αίτημα θα υποβληθεί εγγράφως στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Συνέχεια...

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του ΟΛΗΓ

Ιουλίου 27, 2020 0
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του ΟΛΗΓ

Δημοσιεύθηκε στην ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για πώληση συγκεκριμένων εκτάσεων ή οικοπέδων του λιμένα Ηγουμενίτσας, αλλά το 67% (τουλάχιστον) του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ Α.Ε.
Δηλαδή, πωλείται ο ΟΛΗΓ με όποιο περιουσιακό στοιχείο ή αποθεματικό έχει στην ιδιοκτησία του. Κι εφόσον η χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας παραμένει στην ιδιοκτησία του, αυτομάτως τίθεται κι αυτή προς πώληση, παρά την πονηρή και παραπλανητική ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ να δημοσιεύσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος χάρτες συγκεκριμένων μόνο εκτάσεων.
Αφήνει βέβαια, ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της πρόσκλησης, ως παράθυρο εξαίρεσης ορισμένων εξ αυτών.
Για να διαβάσετε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πατήστε ΕΔΩ

Συνέχεια...

Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ιουλίου 27, 2020 0
Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας 

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), διοργάνωσε από τις 13 έως και τις 21 Ιουλίου 2020, δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης στους Δημότες μας. 
Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με ειδικό μηχάνημα – πελματογράφο σε όλο το Δήμο Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα στην Ηγουμενίτσα, στην Πλαταριά, στο Μαργαρίτι, στα Σύβοτα, στον Παραπόταμο και στην Πέρδικα, εφαρμόζοντας πλήρως τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, λόγω τις ιδιάζουσας περιόδου που διανύουμε. 
Συνολικά εξετάστηκαν 150 άτομα, εκ των οποίων, σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα 72 πάσχουν από οστεοπενία, 3 από οστεοπόρωση, ενώ 4 από βαριάς μορφής οστεοπόρωση. 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος δήλωσε σχετικά: 
«Για μια ακόμη χρονιά, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μέσω του ΚΕΠ Υγείας του, στοχεύει στον ισχυρότερο σύμμαχο για την υγεία, στην πρόληψη. Η υλοποίηση του Προγράμματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας του ΕΔΔΥΠΠΥ στον Δήμο μας, έχει συναντήσει την θετική ανταπόκριση των δημοτών μας, που έσπευσαν και πάλι φέτος να εξεταστούν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, από το εξειδικευμένο προσωπικό του ΚΕΠ Υγείας μας. 
Θέλω να ευχαριστήσω το ΕΔΔΥΠΠΥ και φυσικά τα δικά μας στελέχη της δομής του ΚΕΠ Υγείας, για την άριστη συνεργασία και για την διοργάνωση επιτυχημένων εκστρατειών υγείας στον Δήμο μας αντίστοιχα, με στόχο τη διατήρηση μιας σταθερά καλής ποιότητας ζωής των δημοτών μας». 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε τη μεγάλη σημασία υλοποίησης των προγραμμάτων πρόληψης που γίνονται στο Δήμο και δήλωσε «Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι οι Δήμοι-μέλη μας πραγματοποιούν τέτοιες δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου και οι συμπολίτες μας ανταποκρίνονται θετικά στην αξία και τα οφέλη του». 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Ιουλίου 27, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού 

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας εκφράζει την αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση του λιμανιού και τμημάτων της “χερσαίας ζώνης” σε επιχειρηματικούς ομίλους, που είναι στους σχεδιασμούς της ΕΕ, του κεφαλαίου και υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ. 
Η παράδοση του λιμανιού και τμημάτων του παραλιακού μετώπου για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων θα βάλει εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στη θάλασσα. 
Τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετεί και η μέχρι σήμερα δράση της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Η υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί λαϊκή περιουσία. Τα κέρδη της δεν πηγαίνουνε για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και του τόπου. Η δε συνεχής επέκταση της επιχειρηματικής της δράσης της στους χώρους του παραλιακού μετώπου στερεί από τους κατοίκους ελεύθερους χώρους. 
Οι εργαζόμενοι όμως, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τη διαμόρφωση τουριστικής Μαρίνας στο κέντρο της πόλης. την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους των αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων καθώς επίσης και χώρων του παραλιακού μετώπου της πόλης, που δεν συνδέονται με τη λειτουργία του λιμανιού. 
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μετά από κάθε ιδιωτικοποίηση έρχονται οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι απολύσεις και η εντατικοποίηση της εργασίας, η επιδείνωση της θέσης των εργαζόμενων, όπως έγινε και με την παράδοση του ΟΛΠ στον κινέζικο μονοπώλιο COSCO. Παραχωρούνται όλοι οι χώροι στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που γιγαντώνονται και βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνουν. 
Επίσης το λιμάνι είναι στρατηγικής σημασίας και θα πρέπει να είναι λιμάνι ειρήνης και φιλίας των λαών και όχι να αξιοποιείται για τους επικινδύνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξελίσσονται συνολικά στην ευρύτερη περιοχή και στους οποίους με ευθύνη των κυβερνήσεων η χώρα μας έχει "χωθεί" μέχρι το λαιμό. 
Το λιμάνι Ηγουμενίτσας και συνολικά οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μόνο όταν η αξιοποίησή τους δεν γίνεται για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά όταν υποταχθούν σε έναν επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. 

Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας θα παλέψει μαζί με το λαό και την νεολαία: 

1. Να μην δοθεί ούτε μια σπιθαμή του λιμανιού και της «χερσαίας ζώνης» σε επιχειρηματικούς ομίλους και να αξιοποιηθούν οι χώροι του παραλιακού μετώπου προς όφελος του λαού. 

2. Να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και δωρεάν χρήση για το λαό. Οι παραλίες να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες και την αναβάθμιση του δικαιώματος των διακοπών και της αναψυχής για το λαό και τη νεολαία. 

3. Να μην εφαρμοστούν τα σχέδια για ανάπτυξη τουριστικής μαρίνας στο κέντρο της πόλης που είναι σε βάρος των ελεύθερων χώρων. 

4. Να ανακληθεί η θετική γνωμοδότηση που υπάρχει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια "ανάσα" από το Λαδοχώρι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κλπ. 

5. Να αναπλαστούν με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση όλοι οι χώροι που δεν εξυπηρετούν λιμενική δραστηριότητα, σε παιδικές χαρές, σε χώρους αθλητικής - πολιτιστικής δραστηριότητας (γήπεδα, πολιτιστικό κέντρο κλπ) και να αποδοθούν για ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν χρήση στο λαό. 

6. Να λειτουργήσει σταθμός πρώτων βοηθειών στο χώρο του λιμανιού. 

7. Nα καλύπτει το λιμάνι τις ανάγκες του λαού, τόσο της Ηγουμενίτσας όσο και της Ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών, με ασφαλή και σύγχρονα πλοία και μεταφορές με φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση. 

Ηγουμενίτσα 22/7/2020 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας 

Συνέχεια...

Η εισήγηση του Γιάννη Γόγολου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγ/τσας για την παραχώρηση του λιμένα

Ιουλίου 27, 2020 0
Η εισήγηση του Γιάννη Γόγολου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγ/τσας για την παραχώρηση του λιμένα

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η 

Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι 

H Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ηγουμενίτσας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των τεκταινόμενων στην ευρύτερη περιοχή και η χρήση αυτής ανήκει στους πολίτες της. 
Η αποτροπή της διαφαινόμενης παραχώρησής της σε ιδιώτη αγοραστή με τους υπάρχοντες όρους, αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως πολιτική μου στόχευση των (25) είκοσι πέντε χρόνων που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Κι αυτό απορρέει από την υποχρέωση έναντι των πολιτών αφενός και της σπουδαιότητας που έχει για το Δήμο και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 
Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον χαρακτηρισμό από Έλληνες και Ευρωπαίους που μέχρι τώρα υφίσταται για το Λιμάνι ως «Λιμένας Ηγουμενίτσας» και αποτυπώνει πράγματι με τη σωστή του έννοια τη σχέση του λιμανιού με την πόλη, αυτός ο χαρακτηρισμός να αναδιατυπωθεί και να γίνει με βίαιο τρόπο και ερήμην των πολιτών σε «Ηγουμενίτσα η πόλη του Λιμένος» 
Οι αναφορές στο τι έγινε στο παρελθόν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τους ορισμένους Διευθύνοντες Συμβούλους ή από την σημερινή Δημοτική Αρχή και τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές, είναι ιστορικά και πολιτικά ωφέλιμες, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσουν τη βάση της σημερινής συζήτησης. 
Είναι πιθανόν στο παρελθόν, η επιφανειακή ενασχόληση των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών με το θέμα, να οφείλεται σε έλλειψη διορατικότητας ή στο ότι δεν πίστευαν πως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, φυσικό δώρο για την περιοχή, θα μπορούσε σε κάποιο γραφείο Υπουργού, με αδιάφορους ή υποτελείς συνευρισκομένους παράγοντες, να δοθεί σε ιδιώτη αγοραστή με προίκα, χώρους της πόλης που δεν εξυπηρετούν των ελλιμενισμό των πλοίων ή την κίνηση των επιβατών, καθώς και τους σημαντικότερους χώρους οι οποίοι προσδιορίζουν σε οικονομικό και ιστορικό επίπεδο ακόμη, τις περιοχές των Συβότων, της Πλαταριάς και τη Σαγιάδας. 

Δεν αποτελεί κύριοι συνάδελφοι έπαθλο για τη Δημοτική μας Παράταξη η πολιτική πρόβλεψη των γεγονότων. Ούτε οι επισημάνσεις και το υπόμνημα κατά την συνάντηση που είχα με τον κ. Πλακιωτάκη για το θέμα αυτό. Βεβαίως ποτέ δεν εφησυχάσαμε από τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Ατυχώς για την περιοχή μας, η πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας με τους όρους που διατυπώθηκαν στα τεύχη δημοπράτησης, θεωρήθηκε ως υπόθεση «λίγων ημερών» να τρωθούν οι αντιδράσεις των πολιτών, διότι στο τραπέζι των αποφάσεων βρισκόταν συνομιλητές που τους μετέφεραν την άποψη, ότι «κανένας φορέας δεν ενδιαφέρεται για το θέμα». 
Θέλω να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό το σημαντικό βήμα συνεννόησης που έγινε από τις Δημοτικές παρατάξεις τις αντιπολίτευσης, ώστε να ζητηθεί από κοινού η διενέργεια έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει, ότι προ του διαφαινόμενου κινδύνου για τον τόπο, η σύμπνοια είναι υποχρέωση. 

Κύριοι συνάδελφοι της Δημοτικής Αρχής, πριν καν υπάρξει η ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο σας καλώ να βρεθούμε όλοι στην ίδια πλευρά. Εδώ κατοικείτε, εδώ δραστηριοποιείστε οικονομικά, από τους κατοίκους αυτού του Δήμου βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση όλοι. Δεν μπορούμε να υψώσουμε κάγκελα μπροστά τους. 
Παρακαλώ τον κ. Δήμαρχο στη σημερινή συζήτηση, να αποτυπώσει με σαφήνεια και χρονική σειρά, όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι σήμερα. 
Από την πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας, την επίσκεψη Πλακιωτάκη στην Ηγουμενίτσα, το ρόλο, την ωφέλεια και την τύχη του Μνημονίου Συνεργασίας, τις δύο επισκέψεις στην Αθήνα και τις συναντήσεις με τον κ. Υπουργό παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή κ. Γιόγιακα και όσα έχουν γίνει που δεν γνωρίζουμε και μπορούν να προσφέρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για την ενημέρωσή μας και κατ΄ επέκταση των κατοίκων του Δήμου. 
Τον καλώ επίσης, να ενημερώσει το σώμα για τις προθέσεις και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής στο επόμενο διάστημα πριν τον διαγωνισμό, δείχνοντας την ετοιμότητα που έχει ο Δήμος εάν το διαφαινόμενο «κακό σενάριο» επικρατήσει. 
Να καταστήσει σαφές, ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής για τους όρους που περιλαμβάνονται στην πώληση του Λιμένος Ηγουμενίτσας σε ιδιώτη αγοραστή. 

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, ενδιαφέρονται για τους αριθμούς και τους πίνακες. Αγνοούν τους ανθρώπους και τις συνέπειες που έχουν κατά καιρούς σε αυτούς. Αυτή τη λογική δεν την αποδέχομαι και τάσσω τον εαυτό μου στο στρατόπεδο με τις δυνάμεις, που αντιστρατεύονται αυτές τις πρακτικές, μη λαμβάνοντας υπόψη πολιτικές ιδεολογίες που ενίοτε περιχαρακώνουν και εμποδίζουν τους ανθρώπους να δράσουν. 

Γιάννης Κ. Γόγολος 
Δημοτικός Σύμβουλος 
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Συνέχεια...

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα την παραχώρηση του λιμένα

Ιουλίου 27, 2020 0
Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα την παραχώρηση του λιμένα


Συνέχεια...