03/10/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Παραμυθιά: Στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ οι αντιδράσεις στις μονάδες ενέργειας με βιομάζα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 10, 2021 0
Παραμυθιά: Στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ οι αντιδράσεις στις μονάδες ενέργειας με βιομάζα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τι δήλωσαν στην κάμερα της ΕΡΤ3, Δήμαρχος, Πρόεδροι κοινοτήτων και κάτοικοι

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Σουλίου, αλλά και άλλοι φορείς της περιοχής, καθώς στην περιοχή έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 500 Κw από την καύση βιοελαίων.

Οι πρώτες δύο μονάδες βρίσκονται στις κοινότητες Προδρομίου- Ζερβοχωρίου και Χόικας, πολύ κοντά στους οικισμούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία τους στη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Αν και οι -συγκεκριμένης δυναμικότητας- μονάδες θεωρούνται «χαμηλής όχλησης» και ο νομοθέτης δε βάζει όρους για την εγκατάστασή τους, και παρ’ όλο που οι περιβαλλοντικοί όροι της συγκεκριμένης επένδυσης έχουν εγκριθεί από το τέλος του 2016, από την αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ ούτε στα τοπικά συμβούλια, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρεθούν αντιμέτωποι με μια διαμορφωμένη πραγματικότητα, πέντε χρόνια μετά.

Οι κάτοικοι σημειώνουν ότι κανένας δεν είναι εναντίον των επενδύσεων, όμως τονίζουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν μια τέτοια δραστηριότητα που όπως λένε θα παράγει καπνό και θόρυβο 23 ώρες το 24ωρο, μέσα στους οικισμούς, σε έναν κάμπο υψηλής παραγωγικής αξίας και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον υψηλής τουριστικής αλλά και οικολογικής αξίας, το μυθικό ποταμό Αχέροντα.

Σημειώνουν δε, ότι η καύση ελαίων δίπλα στα σπίτια τους, θα δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ασφυξίας αλλά και ηχορύπανσης που θα είναι αδύνατο για τους ίδιους να συνεχίσουν τη ζωή τους εκεί.

Εκφράζουν δε προβληματισμό, καθώς στην περιοχή δεν παράγεται κανένα από τα φυτά που σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους θα χρησιμοποιηθούν ως βιομάζα: Ηλιέλαια, βαμβακέλαια, ελαιοκράμβη, φοινικέλαια και λάδια κοκοφοίνικα. Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι ανάλογη επένδυση σε γειτονικό Δήμο, με την εγκατάστασή της, έκανε αίτηση τροποποίησης τόσο για διπλασιασμό της ισχύος της, όσο και για καύση τηγανελαίων και εκφράζουν τους φόβους τους για την αδυναμία όπως λένε ελέγχου των εκπεμπόμενων ρύπων.

Το έλλειμα ενημέρωσης τονίζει και ο δήμαρχος Σουλίου, ο οποίος αναμένει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ενημερωθεί και επίσημα, ενώ έχει υποβάλλει αίτημα επανεξέτασης του θέματος και δηλώνει ταυτόχρονα ότι ο Δήμος θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους, σε όποιον αγώνα απαιτηθεί.


Συνέχεια...

Στη Βουλή φέρνει ο Μ. Κάτσης τον αποκλεισμό εκατοντάδων επιχειρήσεων στη Θεσπρωτία από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης

Μαρτίου 10, 2021 0
Στη Βουλή φέρνει ο Μ. Κάτσης τον αποκλεισμό εκατοντάδων επιχειρήσεων στη Θεσπρωτία από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης

Σε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε ο βουλευτής Μάριος Κάτσης, σχετικά με τον αποκλεισμό εκατοντάδων επιχειρήσεων στη Θεσπρωτία από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσής τους, λόγω πανδημίας. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά:
Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, και με τη Θεσπρωτία στο βαθύ κόκκινο του υγειονομικού χάρτη της χώρας, η κυβέρνηση αποκλείει ακόμα και από τα ανεπαρκή και αδύναμα μέτρα στήριξης που ίδια θέσπισε, εκατοντάδες μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις του νομού μας.

Μιλάμε για επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε παρέμειναν ανοιχτές με μηδενικούς τζίρους, και αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας. Αυτές λοιπόν τις επιχειρήσεις επέλεξε η κυβέρνηση να τις αφήσει εκτός δικαιούχων στο πρόγραμμα των επιστρεπτέων προκαταβολών, και εκτός από το καθεστώς των αναστολών των συμβάσεων των εργαζομένων τους.

Επειδή είναι δεδομένο, πως εάν η κυβέρνηση δεν δράσει έστω και τώρα, ότι θα έχουμε περαιτέρω όξυνση της ύφεσης στην τοπική οικονομία, αύξηση των λουκέτων, άνοδο της ανεργίας και της φτώχειας, προχώρησα σε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας του να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών και του πλαισίου των αναστολών συμβάσεων των εργαζομένων, καθώς και να προχωρήσει σε ένα συνολικότερο αναπτυξιακό σχέδιο δράσης για τη Θεσπρωτία, ώστε να βγει η τοπική οικονομία από το τέλμα που την έχουν ρίξει οι έως σήμερα πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, 
επιμένουμε στην πρόταση μας για διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν σωρεύσει λόγω πανδημίας επιχειρήσεις και επαγγελματίες όλων των κλάδων της οικονομίας, και γενναίες ρυθμίσεις των υπολοίπων χρεών. 
Επιμένουμε στην μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες. Επιμένουμε στην απόσυρση του άθλιου νέου πτωχευτικού νόμου που αρπάζει τις περιουσίες και τα σπίτια ακόμα και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Η κατάσταση στην οικονομία, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Μόνο με πολύ επιθετικά μέτρα στήριξης θα μπορέσουμε να την επαναφέρουμε, και να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.κ. Υπουργό:
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: Αποκλεισμένες από τα μέτρα ενίσχυσης εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Θεσπρωτία

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στη Θεσπρωτία, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, βιώνει από το Μάρτιο του 2020 μία άνευ προηγουμένου κρίση που την έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο. Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιδράσει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, στηρίζοντας δυναμικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές, άνοιξε το δρόμο για λουκέτα και απολύσεις.

Ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπά τη χώρα, και ενώ τα απανωτά πολύμηνα lockdown πλήττουν ανεπανόρθωτα την οικονομία, η κυβέρνηση προχωρά στην αναίρεση ακόμα και των ανεπαρκών και αδύναμων μέτρων στήριξης, που η ίδια θέσπισε. Μετά τον αποκλεισμό του 60% των επιχειρήσεων από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, με μία ακόμα ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία αφορά τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να θέτουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή συμβάσεων, απέκλεισε πάνω από 50.000 επιχειρήσεις.

Στη Θεσπρωτία η οποία μπήκε από την Πέμπτη 4/3/21 στο βαθύ κόκκινο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων του νομού έκλεισε με κρατική εντολή. Αυτή η εξέλιξη, ενέτεινε ακόμα περισσότερο το σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας έχουν αναστείλει εντελώς τη λειτουργία τους αυτή την περίοδο, χωρίς να ξέρουν πότε θα ξαναλειτουργήσουν και με ποιόν ακριβώς τρόπο, και μολονότι η τοπική οικονομία έχει κλυδωνιστεί συνολικά, τον τελευταίο χρόνο, εκατοντάδες επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός των μέτρων ενίσχυσης που θέσπισε η κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης στη Θεσπρωτία, είναι οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να μην μπορούν να αντέξουν το γεγονός ότι πρέπει να είναι κλειστές, αλλά και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ταυτόχρονα. Εφόσον δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσής τους έστω και τώρα, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε όξυνση της ύφεσης στην τοπική οικονομία, αύξηση των λουκέτων, ανεργία και φτώχεια.

Επειδή οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στη Θεσπρωτία βρίσκονται σε οριακό σημείο λόγω των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων στην αγορά τον τελευταίο χρόνο

Επειδή από τις 4/3/21 ο νομός είναι στο βαθύ κόκκινο του χάρτη της πανδημίας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων να έχει αναστείλει εντελώς την οποιαδήποτε λειτουργία

Επειδή οι αυθαίρετες προϋποθέσεις, για να μπορεί να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα των επιστρεπτέων προκαταβολών και στο καθεστώς των αναστολών των συμβάσεων των εργαζομένων, έχουν οδηγήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας εκτός δικαιούχων

Επειδή η Θεσπρωτία κινδυνεύει με περαιτέρω ύφεση, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και φτώχεια

Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:
- Σε ποιες δράσεις θα προχωρήσει ώστε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών και του πλαισίου των αναστολών συμβάσεων των εργαζομένων;

- Σε ποιες αναπτυξιακές δράσεις και βάση ποιου συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου θα προχωρήσει για να ενισχύσει την τοπική οικονομία της Θεσπρωτίας, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των λουκέτων, η περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας και η άνοδος της φτώχειας;

Ο καταθέτων Βουλευτής
Κάτσης Μάριος
Συνέχεια...

12 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 2.633 σε όλη τη χώρα με 43 θανάτους και 479 διασωληνωμένους

Μαρτίου 10, 2021 0
12 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 2.633 σε όλη τη χώρα με 43 θανάτους και 479 διασωληνωμένους

Τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο, ανά Περιφερειακή Ενότητα
Π.Ε. Άρτας 10
Π.Ε. Θεσπρωτίας 12
Π.Ε. Ιωαννίνων 39
Π.Ε. Πρέβεζας 3

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.633, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 212.091 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.312 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.06 (95%Crl: 0.43-1.81)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479 (66.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς. ΟΟι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς.
Συνέχεια...

Στήριξη συμπολιτών που έχουν ανάγκη από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Μαρτίου 10, 2021 0
Στήριξη συμπολιτών που έχουν ανάγκη από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και φροντίδας των συμπολιτών του και εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε, λόγω της Covid-19, συνεχίζει τη δράση στήριξης των συμπολιτών που έχουν ανάγκη με την καταγραφή όσων:
 • δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους
 • αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες κατά δήλωση τους
 • είναι άποροι και οικονομικά αδύναμοι
 • δεν έχουν οικείο περιβάλλον που να μπορεί να τους εξυπηρετήσει

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ενισχυμένο με προσωπικό από τις υπηρεσίες του Δήμου και του ΠΑΚΠΠΟ, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ώστε να συνδράμει ενεργά στην παροχή βοήθειας σχετικά με:

- Θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικά για τους άπορους και οικονομικά αδύναμους κατοίκους, δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης.

- Διεκπεραίωση αιτημάτων κατοίκων (παραλαβή αιτήσεων - παράδοση πιστοποιητικών) για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ.

- Κάθε άλλη εργασία συναφή με ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού COVID-19.

Οι δημότες μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματα τους με τους ακόλουθους τρόπους:
 • Με αποστολή e-mail: kepygeias@igoumenitsa.gr
 • Καλώντας στα τηλέφωνα: 2665 3 61145 & 2665 3 61148 (Δευτέρα – Παρασκευή 08:30-14:00)
 • Για επείγουσες περιπτώσεις: 6907724367 (Δευτέρα – Παρασκευή 08:30-14:00)
Δηλώνοντας τα εξής στοιχεία:
 • Ονοματεπώνυμο:
 • Διεύθυνση κατοικίας:
 • Τηλέφωνα επικοινωνίας:
 • Ηλικία:
 • Τον λόγο που δεν μπορούν μετακινηθούν από τις κατοικίες τους (ηλικιωμένοι, άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, ανοσοκαταστολή και χρόνιες νόσους όπως καρδιακή νόσο, αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια – αιμοκαθαιρόμενοι, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα καθώς και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως ΧΑΠ και βρογχικό άσθμα, εγκυμονούσες και θηλάζουσες).
Τον δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας θα τον ακολουθήσουμε μαζί, με αίσθημα ατομικής ευθύνης αλλά και συλλογικής αλληλεγγύης, δίνοντας από κοινού έναν σκληρό αγώνα, που μαζί θα τον κερδίσουμε.

Μείνετε σπίτι ασφαλείς!
Θα σας φροντίσουμε εμείς!
Συνέχεια...

Σήμερα: Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: "Βία κατά των γυναικών και τρόποι αντιμετώπισης" από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας

Μαρτίου 10, 2021 0
Σήμερα: Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: "Βία κατά των γυναικών και τρόποι αντιμετώπισης" από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η Επιτροπή Ισότητας και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας διοργανώνουν την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00, διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Βία κατά των γυναικών και τρόποι αντιμετώπισης».

Ειδικοί από τη Διεύθυνση Πρόνοιας, την Ελληνική Αστυνομία, το Δικηγορικό Σύλλογο και τον Συμβουλευτικό Σταθμό Γυναικών θα μας ενημερώσουν για τις μορφές βίας απέναντι στις γυναίκες, τις διαστάσεις του φαινομένου στην εποχή μας, τους τρόπους αντιμετώπισης και τις διεξόδους τις οποίες μπορεί να αναζητήσει μια γυναίκα.

Η συμμετοχή στη διαδικτυακή ομιλία είναι ΔΩΡΕΑΝ και θα πραγματοποιηθεί μέσω πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική εγγραφή σας, με ονοματεπώνυμο και email στον παρακάτω σύνδεσμο https://forms.gle/fWjNpzimFvvVC8Ru9

Το link της παρακολούθησης θα σας σταλεί στο email, μια μέρα πριν την ομιλία.

Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/kepygeiasdimosigoumenitsas/
Συνέχεια...

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά Όρη και τα Όρη Σουλίου

Μαρτίου 10, 2021 0
Η Λαϊκή Συσπείρωση για την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά Όρη και τα Όρη Σουλίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στους ΔΗΜΟΥΣ ΔΩΔΩΝΗΣ – ΖΗΡΟΥ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΣΟΥΛΙΟΥ

Για την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στα Θεσπρωτικά Όρη και τα Όρη Σουλίου

Ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους Δωδώνης – Ζηρού –Πρέβεζας - Σουλίου, σχετικά με τις διαβουλεύσεις που αυτόν τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την εγκατάσταση 46 ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή της Λάκκας Σουλίου, δηλώνουμε τα εξής:

Η προτεινόμενη επένδυση, περιλαμβάνει την ανάπτυξη δυο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 117.6 και 140 MW και τη διασύνδεσή τους με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για μια τεράστια μονάδα παραγωγής ρεύματος καθώς, σύμφωνα με την «Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020» που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα, συνολικά, θα αποδίδουν ενέργεια ίση με το 51,89% των ανεμογεννητριών που τοποθετήθηκαν το 2020 πανελλαδικά, και 16,5% της συνολικής παραγόμενης αιολικής ενέργειας στη χώρα μας.

Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης δεν είναι φυσικά οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής για εργασία και φθηνή ενέργεια, αλλά τα υψηλά κέρδη της εταιρείας, η οποία θα δει τις αξίες των μετοχών της να φουσκώνουν. Στην ουσία, στήνεται με κρατική επιδότηση, «τζάμπα μαγαζί» και με την πολιτική των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ, η εταιρεία θα κερδοσκοπεί από το υστέρημά μας, έχοντας εξασφαλισμένη πελατεία για πολλά χρόνια. (Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν το κράτος εφάρμοζε την ίδια πολιτική επιδότησης για τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής μας. Ποια θα ήταν η εικόνα των χωριών μας σήμερα).

Επειδή, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Δωδώνης και Ζηρού τέθηκαν –από συμπολίτευση και αντιπολίτευση- τα ζητήματα της «ωφελιμότητας» και των «ανταποδοτικών μέτρων», ως Λαϊκή Συσπείρωση κάνουμε ξεκάθαρα τα εξής:

Κανένας δεν πρέπει να πιστέψει τους λογής – λογής «γυρολόγους» που βρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία, περιδιαβαίνουν τα χωριά προσπαθώντας να πείσουν προέδρους και κατοίκους με γελοία επιχειρήματα του τύπου: «θα έχουμε τσάμπα ρεύμα», «θα ανεβαίνουμε με άσφαλτο στα βουνά» κ.ά. Δεν εφησυχάζουμε από τις αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Γνωρίζουμε ότι στην πορεία δεν θα είμαστε “όλοι μαζί”. Άλλωστε ήδη, εμμέσως πλην σαφώς, ο Δήμαρχος Ζηρού έχει «ρίξει γέφυρες» αποδοχής της πρότασης αν «υπάρξουν διαβεβαιώσεις», όπως είπε. Από κοντά, θα ακολουθήσουν, τα πληρωμένα παπαγαλάκια της εταιρείας που για να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα της τοπικής κοινωνίας, θα μιλήσουν για τα «οφέλη» που θα προκύψουν, οι πολιτικές πιέσεις προς τα τοπικά στελέχη των κομμάτων που διαχειρίστηκαν την εξουσία και που όλοι μαζί διαμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε ιδιώτη να κερδοσκοπεί σε βάρος της υγείας, της ζωής και του μέλλοντός μας.

Ζούμε στην εποχή της "απελευθερωμένης αγοράς» η οποία αποτελεί μια πραγματική «ζούγκλα». Οι ιδιωτικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν, με μοναδικό γνώμονα τη μέγιστη κερδοφορία τους. Σ’ αυτή τη «ζούγκλα» ο κρατικός ενεργειακός σχεδιασμός, στρέφεται πάντα ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντα. Έτσι, η νομοθεσία των εκάστοτε κυβερνήσεων όπως και της σημερινής της Νέας Δημοκρατίας, αποσκοπεί στην παροχή διευκολύνσεων προς τα επενδυτικά κεφάλαια, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν τέτοιου τύπου επενδύσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Το έχουμε δει αυτό στην πράξη, στα Άγραφα, στο Αιγαίο, στην Εύβοια κ.α. 

Είναι χαρακτηριστική επίσης, η στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου πήγε πολλά βήματα παραπέρα την πολιτική της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια, βάζοντας στόχο την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ανεμογεννήτριες κατά δυο επιπλέον γιγαβάτ. Επί των ημερών της περηφανεύονταν δια στόματος του υπουργού της Γ. Σταθάκη για την εγκατάσταση εκατοντάδων νέων μονάδων Α/Γ σε όλη τη χώρα και για το ότι «η παρούσα κυβέρνηση (δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ) προχώρησε στη δημιουργία ενός στιβαρού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ με τη θεσμοθέτηση του νόμου 4414/2016, το οποίο είναι απόλυτα συμβατό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο». Αυτό το «στιβαρό θεσμικό πλαίσιο» έρχεται υποκριτικά να καταγγείλλει σήμερα για ευνόητους λόγους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα, λέγοντας ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), «λειτουργεί χωρίς να ρωτάει κανέναν και δεν ενημερώνει τους τοπικούς φορείς».

Είναι λοιπόν αυταπάτη και ψευδαίσθηση μετά απ’ όλα αυτά, να νομίζει κάποιος ότι παρόμοιες επενδύσεις στοχεύουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, στην «οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», στην «προστασία της δημόσιας υγείας», στην «ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον». Ακόμη κι αν σε επίπεδο συμβάσεων τέτοιοι όροι γίνουν τυπικά αποδεκτοί, η πράξη έχει δείξει ότι στη συνέχεια, καμιά δέσμευση δεν θα τηρηθεί.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής θα είναι καταστροφικές και ανεπανόρθωτες.

Θα διανοιχθούν, δρόμοι 10 χμ για το ένα Αιολικό Πάρκο, και 8,5 χμ για το άλλο, μέσα σε δασικές εκτάσεις, επιπλέον των υπαρχόντων δασικών ή αγροτικών δρόμων. Χιλιάδες στρέμματα δασών θα δεσμευτούν και εκατοντάδες στρέμματα δάσους θα αποψιλωθούν.

Το μέγεθος της καταστροφής που θα προκληθεί από τις κατασκευές, το ομολογούν οι ίδιοι οι «επενδυτές»: 46 ανεμογεννήτριες ύψους 116 μέτρων όπου μόνο τα τσιμέντα, θα καταλαμβάνουν 28 στρέμματα δασικής έκτασης, εκτός από αυτά που θα ριχτούν στους δρόμους, ενώ για να μεταφερθεί το ρεύμα από τις ΑΓ στο δίκτυο, θα απαιτηθεί να κατασκευαστεί από το ΑΠ υπόγεια γραμμή μέσης τάσης 18 χμ μέχρι τον υποσταθμό ΚΥΤ Αράχθου!

Για να μεταφερθούν τα κομμάτια των Α/Γ αλλά και οι γερανοί για να τις συναρμολογήσουν και να τις στήσουν με βαρέως τύπου οχήματα (έως 80μ) θα διανοιχτούν δρόμοι που θα φτάνουν τα 10 μ πλάτος μέσα στη δασική έκταση.

Όλα τα αιολικά πάρκα, όπως καταγράφεται σε μελέτες, εξαιτίας της περιστροφής των πτερυγίων των ΑΓ και των καταβατικών ρευμάτων αέρα, προκαλούν αφύγρανση της εδαφικής ζώνης. Λίγο-λίγο δηλαδή αφού δεν υπάρχει υγρασία, η περιοχή γύρω από κάθε ΑΓ, γίνεται κρανίου τόπος.

Οι επιπτώσεις που θα προκληθούν στο μικροκλίμα της περιοχής, στη χλωρίδα και την πανίδα, θα είναι ανεπανόρθωτες (πχ ξηρασία, θανάτωση αποδημητικών πουλιών κλπ)

Πάντα υπάρχει και είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση, η εκπομπή υποήχων, οι οποίοι έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στη μελισσοκομία, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Να έχουμε υπόψη μας, ότι εκτός από τους υπόηχους, οι ΑΓ δεν είναι αθόρυβες. Συγκεκριμένα μια ΑΓ κατά τη λειτουργία παράγει συνεχή θόρυβο περί τα 90-105db (όσα ένα αλυσοπρίονο). Σκεφτείτε μόνο, τα ήσυχα βράδια στη Λάκκα Σουλίου των 46 Α/Γ, τι θ’ ακούγεται, όταν από οροσειρά σε οροσειρά μπορείς ν’ ακούσεις και ανθρώπινη φωνή.

Σε όλα τα έργα τέτοιου μεγέθους, τα ποσά των αερίων του θερμοκηπίου που εξοικονομούνται με τη λειτουργία τους δεν αφαιρούνται από τα ποσά των αερίων του θερμοκηπίου που προκλήθηκαν από την κατασκευή των ανεμογεννητριών, έως τη μεταφορά και την τοποθέτησή τους. Η όποια εξοικονόμηση του CO2 (του σημαντικότερου πλανητικού ρύπου) έχει θηριώδη περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε βάρος της βιοποικιλότητας τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και παγκοσμίως.

Τέλος, το να καταστρέφεις υψηλής περιβαλλοντικής αξίας τοπικά οικοσυστήματα (ίσως από τα πιο παρθένα πανελλαδικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση) να διαταράσσεις και να υποβαθμίζεις τέτοιες περιοχές -περίπου «για το τίποτα»- αποδεικνύει ότι οι ΑΠΕ, όπως προωθούνται από την ΕΕ και την Ελληνική κυβέρνηση, άναρχα και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, κάθε άλλο παρά φιλικές για το περιβάλλον είναι και μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν στο λαό. Φυσικά και δεν είμαστε πολέμιοι των Ανανεώσιμων («καθαρών») Πηγών Ενέργειας, όμως -όπως συμβαίνει και με κάθε παραγωγική διαδικασία- τα κριτήρια «ωφελιμότητας» είναι πάντα δυο: ενέργεια για τη μεγιστοποίηση των κερδών των λίγων ή φθηνή ενέργεια για το λαό με σεβασμό στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον; Και τα δύο δεν μπορούμε να τα έχουμε.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθαρίζουμε ότι και να υπήρχαν «αντισταθμιστικά οφέλη», πάλι δεν θα δεχόμασταν την τοποθέτηση Α/Γ στην περιοχή μας, εκτιμώντας την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί. Το μεγάλο μέγεθος του έργου, είναι ακριβώς αυτό που προσδιορίζει τις επιπτώσεις στο τοπίο και στη μορφολογία του εδάφους, ως μόνιμες, μη αναστρέψιμες και σημαντικές. Όσοι συμβάλουν από θέση ευθύνης (Περιφερειάρχης, Περιφερειακοί Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι) να πληγωθούν και να τσιμενταριστούν τα ιστορικά βουνά της περιοχής, να καταστραφεί η μοναδική χλωρίδα και πανίδα τους και οι λίγοι ξωμάχοι που έχουν απομείνει στα χωριά, θα επωμιστούν τεράστια ευθύνη.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε «φωτογραφική» την πρόταση του Περιφερειάρχη Ηπείρου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για εν λευκώ αδειοδότηση Αιολικών Πάρκων μέχρι του υψομέτρου των 1200 μ. και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών μόνο για έργα σε μεγαλύτερο υψόμετρο, που στην πράξη αφήνει το τεράστιο ΑΠ της περιοχής μας «εκτός κάδρου».

Απαιτούμε εδώ και τώρα: Να σταματήσει κάθε διαδικασία υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς Συλλόγους, τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, τους κατοίκους συνολικά της περιοχής, να πούμε συλλογικά ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια, ώστε ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ το επιχειρούμενο έγκλημα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής μας.

Κανένας εφησυχασμός. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και πολιτικό και γι’ αυτό ο δρόμος για την οριστική ακύρωση της συγκεκριμένης επένδυσης δεν θα είναι εύκολος, επειδή προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με το καθεστώς ιδιοκτησίας στις πηγές, στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της Ενέργειας. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, στηρίζουμε χωρίς προκαταλήψεις κάθε μορφή λαϊκής διεκδίκησης και αγώνα. Παράλληλα όμως εφιστούμε την προσοχή ως προς τη «νομική διεκδίκηση» που προτάσσεται -καλοπροαίρετα- από ορισμένους, ως λύση. Οι νόμοι του αστικού κράτους δεν έχουν φτιαχτεί για να υπερασπίζονται το δίκιο του «αδυνάτου» και τυχόν αρνητική έκβαση θα φέρει απογοήτευση, θα αφοπλίσει έναν κόσμο που δεν έχει εμπειρία από αγώνες.

Προπάντων, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να έχει ο αγώνας ουσιαστικό αποτέλεσμα και προοπτική, θα πρέπει να αναδεικνύει την ανάγκη του εθνικού κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού, σε μια οικονομία που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, ως ΚΚΕ, προς αυτή την κατεύθυνση δίνουμε με τους αγώνες μας καθημερινά δείγματα γραφής και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενημέρωση των δημοτών των Δήμων μας (και όχι μόνο), για τις ολέθριες επιπτώσεις αυτών των «επενδύσεων», καλώντας τους σε συλλογικό αγώνα και αντίσταση μέχρι να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Αμάραντος Σταύρος – Δήμος Πρέβεζας
Γείτονας Μενέλαος – Δήμος Ζηρού
Κουτσής Ηλίας - Δήμος Σουλίου
Κυριαζής Χρύσανθος – Δήμος Πρέβεζας
Κύρλας Κωνσταντίνος– Δήμος Πρέβεζας
Παπαδημητρίου Ειρήνη – Δήμος Πρέβεζας
Τόκας Τάσος – Δήμος Δωδώνης
Χρήστου Ηλίας / Δημήτρης - Δήμος Σουλίου
Συνέχεια...

Εξωτερικό Ιατρείο Νευρολογίας στο νοσοκομείο Φιλιατών

Μαρτίου 10, 2021 0
Εξωτερικό Ιατρείο Νευρολογίας στο νοσοκομείο Φιλιατών

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ Φιλιατών σας ενημερώνει ότι, θα λειτουργεί στο Νοσοκομείο μας Εξωτερικό Ιατρείο Νευρολογίας από 8-3-2021, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη πρωί.

Τηλέφωνα Ραντεβού: 26643 60228 και 26643 60284.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: 12 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις

Μαρτίου 10, 2021 0
Θεσπρωτία: 12 πρόστιμα χθες για μάσκες και μετακινήσεις


Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες 9-3-2021 από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 104 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

88 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 24 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 8 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 38 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 18 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

16 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
· 8 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα