05/13/19 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Μήνυμα νίκης του Καραγιάννη από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου και του προγράμματος (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Μαΐου 13, 2019 0

Με τη φράση "σας ευχαριστώ για την παράσταση νίκης που μας δίνετε", ολοκλήρωσε την ομιλία του στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου και του προγράμματος του συνδυασμού ΔΗΜ.Ο.Σ., στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο Καρκαμίσι, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου με την παρουσία μεταξύ άλλων, πλήθους αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων της Θεσπρωτίας, από όλους τους πολιτικού χώρους.

«Στις 124 μέρες που πέρασαν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, δεν χάσαμε σε κανένα σημείο τον πολιτικό μας πολιτισμό. Όλος ο προεκλογικός μας αγώνας έγινε φανερά, έγινε υπό το φως της ημέρας, έγινε ξεκάθαρα, έγινε κρυστάλλινα», ανέφερε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου, ο οποίος τόνισε πως «ήταν δέσμευση μας η δημιουργία ενός Συνδυασμού που θα χαρακτηρίζεται από την αντιπροσωπευτικότητα της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας και θα αποτελείται από μείγμα από έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης, νέους ηλικιακά συνδημότες με όραμα, και ανθρώπους με μακροχρόνια συμμετοχή και έργο στην τοπική μας πραγματικότητα. Τη δέσμευση αυτή την κάναμε πράξη με τη δημιουργία μιας πραγματικά αχρωμάτιστης Δημοτικής Ομάδας Συνεργασίας, που είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα που εντάσσει στην ζωή μας το σχέδιο Κλεισθένης».

«Γνωριζόμαστε, ξέρετε πως η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους που έχουν αποδείξει πως μπορούν, που δεν θα πειραματιστούν για να στήσουν μια πολιτική καριέρα και που ο προσωπικός τους βίος τους έχει καταξιώσει στην εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας» σημείωσε ο Γιάννης Καραγιάννης αναφερόμενος στα ονόματα των 40 Υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων Συνδυασμού.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου, ανέφερε πως έχει ξεκάθαρους στόχους. Την εξαιρετική καθημερινότητα του δημότη, σε συνδυασμό με την αειφόρο ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και πολιτιστικής δημοτικής μας πραγματικότητας και με ένα εξαιρετικό αλληλέγγυο κοινωνικό περιβάλλον.
Μεταξύ άλλων και παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος, ο Γιάννης Καραγιάννη ανέφερε:

Για την καθημερινότητα: Ο Δημότης δικαιούται να ζει σε ένα απόλυτα φιλικό περιβάλλον με θεμελίωση μιας σχέσεως εμπιστοσύνης μεταξύ των Δημοτών και της Δημοτικής μας Αρχής. Στόχος μας η αρμονική συνύπαρξη Δημοτών και Υπηρεσιών με αποτέλεσμα την αυξημένη ποιότητα ζωής και τελικό κερδισμένο τον ίδιο τον κάτοικο του Δήμου Σουλίου.
Για τον Πολιτισμό τον Αθλητισμό και την Εκπαίδευση: Ένα τρίπτυχο αγαθών, που αποτελεί βασικό στοιχείο της τοπικής μας ταυτότητας όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για κοινωνική συνοχή, για εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας και για διατήρηση και προβολή της ιστορίας του τόπου μας.
Για την Eπιχειρηματικότητα και τον Πρωτογενή Τομέα: O Δήμος μας, οικονομικά σήμερα στηρίζεται στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ η περιοχή είναι ξακουστή για το επιχειρηματικό - εμπορικό παρελθόν της. Η παράλληλη ανάπτυξη της Αγροκτηνοτροφίας και της Επιχειρηματικότητας είναι πρωταρχικό μας στόχος.
Για τον Τουρισμό: Ο Τουρισμός αποτελεί για εμάς ένα προσωπικό στοίχημα για την ανάπτυξη του Δήμου μας. Στόχος η απόλυτη αρμονία του τουριστικού προϊόντος και του απαράμιλλου φυσικού κάλλους, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός προϊόντος, που θα είναι ικανό να βάλει τις βάσεις για ένα μέλλον που ο Δήμος Σουλίου, θα μπορεί να στηριχτεί οικονομικά και στην βάρια βιομηχανία της χώρας
Για την Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Πολιτική: Η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η χωρίς περιορισμούς χρήση των Δημοτικών Παροχών, είναι για εμάς πρωταρχικό μέλημα για την δημιουργία ενός Δήμου Αλληλέγγυου χωρίς διακρίσεις και με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης, στις Κοινωνικές Δομές
Για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Για εμάς, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυξιακής διαδικασίας και δεν μπορεί να εξεταστεί ξεχωριστά. Η Ανάπτυξη που θα καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, είναι το στοίχημα της σημερινής κοινωνίας του Δήμου Σουλίου, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Δημοτών, διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον μας.


Συνέχεια...

Ανοιχτή επιστολή του Δημήτρη Γκαμπρέλλα

Μαΐου 13, 2019 0

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ
«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ» ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΜΠΡΕΛΑ

Φίλες και φίλοι – συμπολίτισσες και συμπολίτες
Στις επικείμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, κατέρχομαι ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος για την Π.Ε. Θεσπρωτίας με την παράταξη «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» με επικεφαλής υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. ΣΠΥΡΟ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟ.
Παρακολουθώντας τα πολιτικά και Αυτοδιοικητικά δρώμενα στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, διαπίστωσα ότι αυτή μαστίζεται από την ανεργία. Ότι κυριαρχεί η φαυλοκρατία, η πολιτική συναλλαγή, η ρουσφετολογία, η αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, η αδιαφορία, η ανικανότητα ή και τα δύο σε πολλούς από αυτούς που μας «κυβερνούν», μας εκπροσωπούν και διαχειρίζονται τις τύχες μας μέχρι σήμερα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Ως νέος άνθρωπος, βιώνω και μπορώ να κατανοήσω καλύτερα τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες, κυρίως τη γενιά μου, μια «ΧΑΜΕΝΗ» γενιά από πολιτικές της κεντρικής εξουσίας αλλά και τοπικών εξουσιών. ΘΕΩΡΗΣΑ καθήκον μου να «ΣΗΚΩΘΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ» να γίνω στην πράξη ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ συμμετέχοντας στα κοινά ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, πιστεύοντας βαθιά στην έννοια της Περιφερικότητας και εμπιστευόμενος ένα συμπολίτη που πιστεύω ακράδαντα ότι μαζί με όλους εμάς που συγκροτούμε την παράταξη του, εκλεγόμενος ως Περιφερειάρχης θα φέρει την ΑΝΑΤΡΟΠΗ χωρίς υπερβολή που όλοι προσδοκούμε στην Περιφέρεια Ηπείρου. ΘΕΩΡΩ ότι ο ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να τον καταστήσουν «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ» σε Περιφερειακό επίπεδο. ΕΧΟΝΤΑΣ μεγάλη όρεξη και διάθεση για δουλειά, προσφορά, ουσιαστική συμμετοχή στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ του ΠΟΛΙΤΗ – ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ διεκδικώ την ψήφο σας δεσμευόμενος ότι θα την ΤΙΜΗΣΩ στο ακέραιο.
ΟΤΙ θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις εκλεγόμενος, να μη σας διαψεύσω και απογοητεύσω. ΔΩΣΤΕ μου τη δυνατότητα να προσφέρω. ΝΑ εκπροσωπήσω κυρίως τη νέα γενιά, τους άνεργους συμπολίτες, τους συναδέλφους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους κοινωνικά αδύναμους, τους συμπολίτες με αναπηρία.
ΖΗΤΩ την ψήφο σας και σας υπόσχομαι ότι θα την ΤΙΜΗΣΩ.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Γκαμπρέλλας
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Με την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπύρου ΡιζόπουλουΣυνέχεια...

Δώρης προς φιλόζωους: ΚΚΕ δαγκωτό…!!!

Μαΐου 13, 2019 0

Ποιόν υποψήφιο δεν πρέπει να δαγκώσει ο σκύλος σας

Σε άρθρο του στον τοπικό τύπο με τίτλο «Ποιον υποψήφιο θα δάγκωνε ο σκύλος σας;» ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσπρωτίας κ. Κόρπας Βασίλειος, εύχεται οι ψήφοι μας να πιάσουν τόπο, πάντα προς όφελος των μικρών μας και μεγάλων μας φίλων. 
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι πρόσφατα κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρξε σχετική διάταξη (άρθρο 24 Α). Πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν υπερψηφίστηκε, ούτε από αυτούς που τους ίδιους. 
Σας επισημαίνουμε από το 902.gr της 15/02/2019 σχετικό άρθρο. https://www.902.gr/eidisi/voyli/181920/i-stasi-toy-kke-stin-psifoforia
«Διατάξεις που υπερψήφισε το ΚΚΕ
Από την πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ υπερψήφισε συνολικά 15 διατάξεις (10 από αρχική πρόταση και 5 από συμπληρωματικές), που αφορούσαν 11 άρθρα του Συντάγματος. Ειδικότερα:……………………………………………………….
- Άρθρο 24Α (συμπληρωματική που τη στήριξαν και οι ΑΝΕΛ): Προστασία της άγριας ζωής, της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους. Το άρθρο αυτό δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 151 ψήφους, με ευθύνη όλων των άλλων κομμάτων…»
Άρα οι φιλόζωοι πρέπει να γνωρίζουν και σε ποιο κόμμα οι ψήφοι τους θα πιάσουν τόπο. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που οδηγούν τα πλατειά λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση να νοιάζονται για τα ζώα. 
ΔΑΓΚΩΤΟ ΣΤΟ ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες τόσο στους Δήμους και την Περιφέρεια όσο και στην Ευρωβουλή στις 26/05/2019 

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
Υποψήφιος Δήμαρχος ΗγουμενίτσαςΣυνέχεια...

Ποιον υποψήφιο θα δάγκωνε ο σκύλος σας; Ένα προεκλογικό μήνυμα του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσπρωτίας

Μαΐου 13, 2019 0

Εκλογές και πάλι και ο Ελληνικός λαός, δοκιμάζοντας την τύχη του, καλείται να ψηφίσει τον καινούργιο ή τον παλιό μας, Δήμαρχο. Τα αυτιά μας γέμισαν Υποσχέσεις επί υποσχέσεων και ωραιοποιημένους διαξιφισμούς, όπως αρμόζει σε πολιτισμένους ανθρώπους που είναι πανέτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία. 
Όσο και αν είναι ανθρώπινες όμως αυτές οι εκλογές, αφορούν και μέλη της κοινωνίας που δεν μπορούν να ψηφίσουν, όπως τα αδέσποτα. Μέλη που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να μπει στη θέση τους, μιας και πολλοί από τους πολιτικούς αδιαφορούν παντελώς για το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων. 
Ποιον υποψήφιο θα ψήφιζε λοιπόν ο σκύλος σας; 
Η καλύτερα: Ποιον υποψήφιο λοιπόν θα "δάγκωνε" ο σκύλος σας; Εξίσου δύσκολη φυσικά και αυτή η απόφαση και με πολλές παραμέτρους που εύκολα φαντάζεται κανείς. Η αλήθεια είναι ότι λίγα πράγματα έχουν γίνει στην πόλη μας για τα αδέσποτα. Τόσα λίγα που φτάνουν μόνο για να πούμε σε κάποιον αρμόδιο πολιτικό την κλισέ φράση: "τουλάχιστον εσύ προσπάθησες λίγο" και να τον χτυπήσουμε στοργικά στον ώμο, μειδιώντας.
Μια φράση δηλαδή που ερμηνεύει καλοπροαίρετα την αποτυχία, άλλα δείχνει ταυτόχρονα και απόγνωση. Η τεκμηρίωση αυτής της άποψης, είναι σχετικά εύκολη και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα.
Ζώα αδέσποτα χωρίς σήμανση, ένα καταφύγιο που όλο γίνεται αλλά τελικά δεν γίνεται, προσωπικό ανεκπαίδευτο με φοβερές ελλείψεις στην αιχμαλωσία ζώων, με ξένα σωματεία να έχουν κατακλύσει την πόλη, αναλαμβάνοντας αυθαίρετα τη διαχείριση των αδέσποτων, εξάγοντας ελληνικά αδέσποτα σε χώρες της Ευρώπης, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς οι Δήμοι να γνωρίζουν τον προορισμό και την κατάληξη των ζώων. 
Δαγκωτό λοιπόν σε αυτόν που δεν θα δάγκωνε ο σκύλος σας, μιας και ο σκύλοι όπως λένε, έχουν δυνατά σαγόνια, αλλά τα χρησιμοποιούν όταν και όπου πρέπει. Αφήνοντας το σκύλο μας να ψηφίσει φέτος ή οποιοδήποτε κατοικίδιό μας, σίγουρα θα έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι ονειρευόμαστε. 
Το Φιλοζωικό Σωματείο Θεσπρωτίας, εύχεται οι ψήφοι μας να πιάσουν τόπο, πάντα προς όφελος των μικρών μας και μεγάλων μας φίλων. 

Ο Πρόεδρος 
Κόρπας ΒασίλειοςΣυνέχεια...

Στην Ηγουμενίτσα ξανά οι Harley Davidson το 2021, εάν βρεθούν δωμάτια…!

Μαΐου 13, 2019 0

Την πρόθεσή τους να διοργανώσουνε ξανά στην Ηγουμενίτσα μετά από 20 χρόνια και συγκεκριμένα το διάστημα 20-23 Μαΐου 2021 την καθιερωμένη διοργάνωσή τους εξέφρασε μέσω της ελληνικής λέσχης Harley Davidson, η ευρωπαϊκή λέσχη των …χαρλεάδων. Αυτό όμως υπό τη βασική προϋπόθεση να εξασφαλιστούν κλίνες για όλους τους συμμετέχοντες οι οποίοι θα υπερβαίνουν τα 7.000 άτομα.
Δεδομένου ότι ο επίσημος αριθμός κλινών στη Θεσπρωτία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ, αγγίζει επίσης τις 7.000, τότε θα πρέπει το σύνολο των καταλυμάτων να προσφερθεί για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Γι’ αυτό το λόγο, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας δια του Προέδρου του, Αλέκου Πάσχου, καλεί όλα τα μέλη του, ιδιοκτήτες καταλυμάτων να ενημερώσουν μέχρι 31 Μαΐου 2019 εάν προτίθενται να μισθώσουνε τα καταλύματά τους για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικά στοιχεία για τη διαδικασία στην κάτωθι ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για τη Μίσθωση των καταλυμάτων σας!»
Προς:
Επιχειρήσεις διαμονής (Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Κάμπινγκ) Ν. Θεσπρωτίας

Αγαπητά Μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και Συνεργάτες του Τουριστικού τομέα
Όπως έχετε ενημερωθεί, στις 22 Απριλίου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, η Λέσχη HARLEY DAVIDSON CLUB HELLAS μας γνωστοποίησε την πρόθεση διοργάνωσης του SUPER RALLY 2021 του FEDERATION EUROPE στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον νομό μας, στις 20-23/05/2021.
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας έθεσε άμεσα υπό την αιγίδα του την υλοποίηση της εκδήλωσης αναλαμβάνοντας να υποστηρίξει τους διοργανωτές της, στις επαφές τους με την τοπική επιχειρηματικότητα, τόσο για τη διασφάλιση της βέλτιστης διοργάνωσης όσο και τη δυναμική διεκδίκηση για την υλοποίηση της δράσης στη Θεσπρωτία.
Επειδή όμως οι προθέσεις και οι Αιγίδες δεν διασφαλίζουν την υλοποίηση δράσεων, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ότι αν δεν εξευρεθεί ικανός διαθέσιμος αριθμός καταλυμάτων και κλινών στην περιοχή μας (και σε απόσταση έως 40 χλμ το μέγιστο από την Ηγουμενίτσα) τότε η εκδήλωση αυτή ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσπρωτία!!!
Τα προαπαιτούμενα και οι γενικές κατευθύνσεις της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (FEDERATION EUROPE), που ανέθεσε το έργο αυτό στην Ελληνική Λέσχη, συνοψίζονται στα κατωτέρω:
·         Η δράση αναμένεται να προσελκύσει άνω των 7.000 επισκεπτών.
Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, αναλόγως της προετοιμασίας και της κατάλληλης προβολής του event στις Ευρωπαϊκές Χώρες. 
·         Ο Νομός μας θα πρέπει να διαθέτει ικανό αριθμό δωματίων και κλινών προκειμένου να φιλοξενήσει ικανοποιητικά τους συμμετέχοντες.
Ο αριθμός των 7.000 κλινών (βάσει στοιχείων ΕΟΤ έτους 2017) που διαθέτει ο νομός μας, κρίνεται επαρκής από τους οργανωτές.
Απαραίτητη όμως προϋπόθεση, είναι η εκχώρηση σχεδόν του συνόλου των δωματίων στην οργανωτική επιτροπή του event την περίοδο από 19 έως 24/05 (συν πλην μια ημέρα) καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα; μπορεί να εξυπηρετηθεί το event με ορατό τον κίνδυνο μεταφοράς του σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
·         Η διαχείριση των κλινών για την φιλοξενία των επισκεπτών θα πραγματοποιηθεί μέσω κεντρικής διαχείρισης του FEDERATION EUROPE.
·         Μέχρι 31 Μαΐου 2019, θα πρέπει το κάθε ενδιαφερόμενο κατάλυμα (οποιασδήποτε μορφής) να ενημερώσει εγγράφως ότι:
-          Ενδιαφέρεται να συνεργασθεί και να εκμισθώσει τα δωμάτιά του, αποδεχόμενο την κεντρική διαχείριση του FEDERATION EUROPE
-          Αποδέχεται τον επιτόπιο έλεγχο της Οργανωτικής Επιτροπής για την εξέταση των προσφερόμενων δωματίων
-          Τον αριθμό των δωματίων που διαθέτει και των αριθμό των κλινών
-          Την προσφερόμενη τιμή (εφόσον είναι εφικτό) για κάθε τύπο δωματίου, με ή χωρίς πρωινό (ανάλογα με τη πολιτική του καταλύματος).
Συνιστούμε να προσφερθούν λογικές τιμές, αναλόγως της ποιότητας του καταλύματος και της περιόδου, ώστε να μην δημιουργηθεί άσχημη εντύπωση για το τουριστικό προϊόν μας, δεδομένου ότι πλέον όλα μπορούν να ελεγχθούν μέσω διαδικτύου.
·         Οι Δηλώσεις Συμμετοχής, δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο προετοιμασμένο έγγραφο που θα πρέπει να συμπληρωθεί, αλλά μπορεί να περιέχεται σε επιστολόχαρτο της επιχείρησής σας ή αρκεί και ένα απλό εμαιλ σας, που θα περιέχει όμως απαραίτητα τις παραπάνω πληροφορίες και φυσικά τον Ονοματεπώνυμο της επιχείρησης, το ΑΦΜ της και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προσώπου.
Οι Δηλώσεις ή το εμαιλ σας, θα πρέπει να αποσταλούν έως 31/05 στο eventharley@airexelixi.travel , υπόψη κο Τάκη Φραντζή (Τηλ.: +30 210 96 01 593).
·         Το κάθε κατάλυμα θα πρέπει αυτές τις ημερομηνίες, για τις οποίες θα διαθέσει τα δωμάτιά του στο event, να αναρτήσει sold out σε όλες τις ιστοσελίδες που συνεργάζεται, και στις περιπτώσεις συνεργασιών με tour operator να εξαιρεθούν οι ημερομηνίες αυτές (κάτι που θεωρείται εφικτό αφού οι ημερομηνίες είναι στην αρχή της τουριστικής περιόδου για το 2021).
·         Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος συμμετοχής θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα καθώς στις 3 Ιουνίου η Οργανωτική Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει στην FEDERATION EUROPE, στη Φιλανδία, όλα τα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρωθεί και θα δοθεί η τελική έγκριση και επιλογή της περιοχής που θα λάβει χώρα το event.
Ευελπιστούμε, με την ανταπόκρισή σας, να κερδίσει η Θεσπρωτία μας αυτό το γεγονός.
Πληροφορίες για τη διαδικασία διεκπεραίωσης (operation).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από την Οργανωτική Επιτροπή, θα ακολουθηθεί η ακόλουθη διαδικασία για την συνεργασία σας:
1)      Υποβάλλετε το ενδιαφέρον συνεργασίας
2)      Παρουσιάζεται ο αρχικός φάκελος στην FEDERATION EUROPE προς έγκριση
3)      Εφόσον υπάρξει η έγκριση για την υλοποίηση του event, η Οργανωτική Επιτροπή θα επισκεφθεί τα καταλύματά σας και θα συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό και λοιπά στοιχεία των δωματίων σας προκειμένου να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του event.
Παράλληλα θα υπογραφθούν Συμφωνητικά Συνεργασίας με το συνεργαζόμενο ταξιδιωτικό τους γραφείο AIR EXELIXI TRAVEL LUFTHANSA CITY CENTER, που ανήκει στον όμιλο Lufthansa City Centers.
4)      Τον Φθινόπωρο του 2020, 6-7 μήνες πριν τη διοργάνωση, θα σας παραδοθούν προκαταβολές (σε ποσοστό έως 10 με 15%) για τα δωμάτια από το ανωτέρω συνεργαζόμενο ταξιδιωτικό γραφείο (AIR EXELIXI TRAVEL LUFTHANSA CITY CENTER).
Σε κάθε κατάλυμα που θα επιλέγεται από την πλατφόρμα κεντρικής διαχείρισης του FEDERATION EUROPE, θα πραγματοποιείται η εξόφλησή του (αναλόγως της κοινά συμφωνημένης πολιτικής ακυρώσεων), που θα είναι για το 99% των δωματίων πριν το event. To 1% θα αφορά κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής που συμβαίνει πάντα σε κάθε διοργάνωση. 
Παρακαλούμε όλους τους επαγγελματίες διαμονής του Νομού μας, να ανταποκριθούν άμεσα στην ανωτέρω πρόσκληση συνεργασίας, αντιλαμβανόμενοι  αφενός το άμεσο όφελος για όλη την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσπρωτίας, σε όλες τις μέρες της διοργάνωσης,  αλλά και το έμμεσο όφελος που αφορά την προβολή του Νομού μας από χιλιάδες ευχαριστημένους πελάτες, οι οποίοι προσδοκούμε να έρθουν ξανά και ξανά.
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι
Οι φορείς του τόπου μας έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους και την πρόθεση φιλοξενίας του event στην Θεσπρωτία.

Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η διοργάνωση για το Νομό μας και όπως αντιλαμβάνεσθε η ανάληψή της εξαρτάται πλέον από εσάς.  Ελπίζουμε στην πολύτιμη συνεργασίας σας. 
Συνέχεια...

Το πλήρες ψηφοδέλτιο νίκης του Νικόλα Κάτσιου στο δήμο Σουλίου

Μαΐου 13, 2019 0

Από 41 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους αποτελείται το πλήρες ψηφοδέλτιο νίκης του Νικόλα Κάτσιου υποψηφίου δημάρχου Σουλίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τόπος Αξιών».
Είναι το πρώτο πλήρες ψηφοδέλτιο που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα με τον ανώτατο επιτρεπτό αριθμό υποψηφίων και περιλαμβάνει τα εξής ονόματα:

ΚΑΤΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
(Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Σουλίου)

Εκλογική Περιφέρεια Αχέροντα
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
1.   ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ  του ΠΑΥΛΟΥ         
2.   ΓΚΕΚΑΣ ΜΑΝΟΛΗΣ του ΠΕΤΡΟΥ    
3.   ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ΕΛΙΑ) του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  
4.   ΛΑΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ          
5.   ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΗΛΙΑ     
6.   ΝΤΟΥΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ 
7.   ΝΤΡΙΤΣΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΜΕΝΙΟΣ) του ΒΛΑΣΗ      
8.   ΣΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ    
9.   ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΙΤΑΣ) του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εκλογική Περιφέρεια Παραμυθιάς
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
1.   ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΩΜΑΣ του ΠΑΝΤΕΛΗ
2.   ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΣΤΡΑΧΑΝ) του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
3.   ΑΛΕΞΙΟΥ  ΝΤΟΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΟΥΛΑ) του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
4.   ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ  ΤΣΙΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ του ΣΑΒΒΑ
5.   ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
6.   ΓΚΟΥΛΙΟΥΜΗ ΕΛΕΝΑ του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
7.   ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
8.   ΖΟΡΚΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
9.   ΚΑΓΚΙΟΥΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
10.   ΚΑΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ (ΣΙΩΖΟΥ)
11.   ΚΟΥΡΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
12.   ΚΩΛΕΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
13.   ΛΑΜΠΡΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
14.   ΛΑΤΣΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΚΟΣΜΑ
15.   ΛΕΟΝΤΑΡΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ (ΓΙΑNΝΑ) του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
16.   ΜΑΡΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
17.   ΜΑΡΚΟΥ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΟΥΛΑ) του ΑΝΔΡΕΑ
18.   ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
19.   ΜΟΤΣΑΝΟΥ  ΔΡΙΜΤΖΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
20.   ΜΠΟΛΟΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
21.   ΜΠΟΛΩΣΗΣ ΛΟΥΚΑΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
22.   ΜΠΟΥΡΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
23.   ΝΤΑΦΛΟΥ  ΓΡΙΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΙΚΥ) του ΠΑΥΛΟΥ
24.   ΝΤΟΥΚΑ ΙΩΑΝΝΑ του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ
25.   ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
26.   ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΑΝΑ του ΙΩΑΝΝΗ
27.   ΣΙΑΜΑ ΕΥΔΟΞΙΑ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
28.   ΤΣΙΩΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
29.   ΤΣΟΥΜΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
30.   ΦΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΠΕΤΡΟΥ
           
Εκλογική Περιφέρεια Σουλίου
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
1.   ΜΠΑΛΛΑΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ
2.   ΝΤΡΙΤΣΟΣ ΗΛΙΑΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
Συνέχεια...

Πως θα ψηφίσουμε στις 26 Μαΐου!

Μαΐου 13, 2019 0

Του Σταύρου Κωστάρα

Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν, μαζί με τις Περιφερειακές και τις Ευρωεκλογές, την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και οι τυχόν επαναληπτικές την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.
Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι νέοι 17 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002.
Τα εκλογικά τμήματα θα είναι διπλά! Δηλαδή θα πάμε 2 φορές, σε 2 διαφορετικά εκλογικά τμήματα (τα οποία θα συστεγάζονται) για να ψηφίσουμε, και κάθε φορά θα ψηφίζουμε σε δύο κάλπες. Συνολικά δηλαδή θα ψηφίσουμε 4 φορές.
Στο ένα εκλογικό τμήμα, που θα έχει διακριτικό «Α», θα ψηφίσουμε για την ανάδειξη των Περιφερειακών αρχών και των Ευρωβουλευτών, και στο άλλο εκλογικό τμήμα, που θα έχει διακριτικό «Β», για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών, Δήμαρχος-Δημοτικό Συμβούλιο και Πρόεδροι-Συμβούλια Τοπικών Κοινοτήτων,
Για την εκλογή δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, οι κάτοικοι της εκλογικής περιφέρειας Ηγουμενίτσας (πρώην Καποδιστριακός δήμος Ηγουμενίτσας) μπορούν να βάζουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια.
Οι κάτοικοι των υπολοίπων εκλογικών περιφερειών (πρώην Καποδιστριακοί δήμοι Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Πέρδικας, και Συβότων), μπορούν να βάζουν 1 σταυρό σε έναν υποψήφιο της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν μόνο υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια.
Για τα τοπικά συμβούλια οι ψηφίζοντες έχουν δικαίωμα να βάζουν μέχρι 2 σταυρούς. Οι κοινότητες αυτές είναι οι: Ηγουμενίτσας, Νέας Σελεύκειας και Γραικοχωρίου (πάνω από 2.000 κατοίκους-7μελές συμβούλιο), και οι Αγίας Μαρίνας, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Μαυρουδίου, Μαζαρακιάς, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Πέρδικας, Πλαταριάς, Συβότων και Φασκομηλιάς (πάνω από 300 κατοίκους-5μελές συμβούλιο).
Για τους προέδρους των κοινοτήτων με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, για τους οποίους υφίσταται ενιαίο ψηφοδέλτιο, μπορούν να βάζουν 1 μόνο σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους.
Για τις περιφερειακές εκλογές μπορούν να βάζουν μέχρι 2 σταυρούς, διότι στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας εκλέγονται 7 περιφερειακοί σύμβουλοι
Για τις ευρωεκλογές, στις οποίες η Ελλάδα εκλέγει 21 ευρωβουλευτές από το σύνολο των 751 του σώματος, μπορούν να βάζουν μέχρι 4 σταυρούς.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μάθουμε που ψηφίζουμε είναι διαθέσιμη εδώ.
Για να συμμετέχουμε στις ψηφοφορίες θα πρέπει να έχουμε μαζί μας την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις.

Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με το συνδυασμό
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία
Συνέχεια...

Σύλλογος Μηχανικών Θεσπρωτίας: Δικαίωμα χρήσης του τίτλου του Αρχιτέκτονα, Τοπογράφου και Πολιτικού Μηχανικού"

Μαΐου 13, 2019 0

Σύλλογος Μηχανικών Θεσπρωτίας

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4663/1930, Ν.6422/1934, Β.Δ. 82/17-03-1950, Π.Δ 53/2004 κ.τ.λ.)το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα, Τοπογράφου και Πολιτικού Μηχανικού στην Ελλάδα είναι προστατευμένο και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο ή να ασκεί το επάγγελμα όποιος δεν έχει αντίστοιχο Δίπλωμα ή ισοδύναμο Πτυχίο και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Προβλέπονται μάλιστα κυρώσεις, άρθρο 11 του Ν. 4663/1930, όπως φυλάκιση 1 έως 6 μηνών και χρηματική ποινή που σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζονται.
Σε πρόσφατο περιστατικό διαπιστώσαμε ότι ελεύθερη επαγγελματίας, υποψήφια δημοτική σύμβουλος, δήλωνε κατ’ εξακολούθηση, παρανόμως, έμμεσα και άμεσα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιστοσελίδες κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης και άλλα ηλεκτρονικά μέσα δημόσιας προβολής, ότι κατέχει την ιδιότητα του Αρχιτέκτονα.Παρότι έγιναν προσπάθειες να επιλυθεί το ζήτημα αυτό, τρόπον τινά ώστε να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις του Συλλόγου Μηχανικών Θεσπρωτίας μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, δεν υπήρξε άμεση αποκατάσταση της αλήθειας σε όλα τα μέσα δημόσιας προβολής, που σε συνδυασμό με την συνεπωνυμία με συνάδελφο Διπλωματούχο Αρχιτέκτονα Μηχανικό του Ε.Μ.Π. δημιούργησε σύγχυση σε πολίτες και αναστάτωση σε συναδέλφους.
Διαπιστώσαμε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου,στις παρουσιάσεις υποψηφίων συμβούλων συνδυασμών του Νομού μας,χρησιμοποιήθηκαν τίτλοι διαφόρων ειδικοτήτων όπως του Αρχιτέκτονα, του Τοπογράφου και του Πολιτικού Μηχανικού, από πρόσωπα που δεν κατέχουν το απαιτούμενο δίπλωμα και την απαιτούμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Η εσκεμμένη αναγραφή του τίτλου του Αρχιτέκτονα, Τοπογράφου και Πολιτικού Μηχανικού από υποψηφίους που δεν τον κατέχουν,συνιστά το λιγότερο παραπλάνηση, εξαπάτηση του εκλογικού σώματος και προσβολή του κλάδου μας. Πόσο μάλιστα όταν κάποιος υποψήφιος χρησιμοποιεί τίτλο χωρίς να έχει περάσει ουδέποτε το κατώφλι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επειδή η συγκαταβατική στάση του Συλλόγου μας παρερμηνεύτηκε λανθασμένα ως ανοχή,ο Σύλλογος Μηχανικών Θεσπρωτίας φέροντας ευθύνη διαφύλαξης των μελών του αλλά και του επαγγέλματος του Μηχανικού εν γένει,καλεί,πρωτίστως όσους χρησιμοποιούν παρανόμως τον τίτλο του Αρχιτέκτονα, του Τοπογράφου και του Πολιτικού Μηχανικού να προβούν σε άμεση διόρθωση και αποκατάσταση της αλήθειας και δευτερευόντως όλους τους επικεφαλής των συνδυασμών να ελέγξουν την πραγματική και νόμιμη ιδιότητα των υποψηφίων τους.
Παρέχεται η δυνατότητα εξακρίβωσης του τίτλου σπουδών και της ειδικότητας όλων των τακτικών μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην επίσημη ιστοσελίδα του,στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/mhtrwo/mitrwo/mix_search
Ενημερώνουμε ότι στο εξής αντίστοιχες συμπεριφορές και παράνομες χρήσεις τίτλων του Αρχιτέκτονα, Τοπογράφου και Πολιτικού Μηχανικού,θα αντιμετωπίζονται άμεσα με ονομαστικές καταγγελίες στον τύπο και στα αρμόδια όργανα και αρχές.

Ηγουμενίτσα 10 Μαΐου 2019 
Σύλλογος Μηχανικών ΘεσπρωτίαςΣυνέχεια...

Ρυθμίσεις για τις προσεχείς εκλογές

Μαΐου 13, 2019 0

Του Πέτρου Ζήγου

Σύμφωνα με τη θεωρία περί της έμφυτης κοινωνικότητας του Αριστοτέλη, του μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας, κανένας άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει μόνος του, εκτός κι αν είναι θηρίο ή θεός.
Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ζώο πολιτικό. Ο «άπολις» αντιμετώπιζε στην αρχαιότητα τον κοινωνικό διασυρμό, απομονωνόταν κοινωνικά και στιγματιζόταν εφ' όρου ζωής από τους συμπολίτες του. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι επιβεβλημένη, όταν βέβαια συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις.  
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν ότι πρέπει να ασχολούμαστε με τα κοινά για να προσφέρουμε ανιδιοτελώς στο κοινωνικό σύνολο, όταν έχουμε τακτοποιήσει «τα του οίκου μας».
Δυστυχώς στην Ελλάδα, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή οι περισσότεροι ασχολούνται με τα κοινά για να τακτοποιήσουν «τα του οίκου τους», μέσω της ενασχόλησης με τα κοινά, και κατά το κοινώς λεγόμενο, ασχολούνται με τα κοινά για να κάνουν «τις δουλειές τους».
Αυτός ο τρόπος ενασχόλησης με τα κοινά δεν έχει ευγενή κίνητρα. Αυτή η λογική και αυτές οι πρακτικές οδηγούν μερικές φορές στη διαφθορά, στις σκοτεινές συναλλαγές και στη διαπλοκή, δεδομένου ότι κάποιοι, αιρετοί ή μη, είναι αμφιβόλου ηθικής υπόστασης (έχουν ελαστική συνείδηση, δεν έχουν ηθικούς φραγμούς), είναι ανεπαρκείς και μέτριοι.
Σημειωτέον ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) συγκαταλέγονται μεταξύ των υπηρεσιών και οργανισμών, όπου παρατηρούνται τα περισσότερα φαινόμενα διαφθοράς.
Η υγιής ενασχόληση με τα κοινά έχει κίνητρα αλτρουϊστικά και ανθρωπιστικά και όχι συμφεροντολογικά. Αποκλειστικός σκοπός της πρέπει να είναι η ανιδιοτελής προσφορά στον συνάνθρωπο και σε κοινωνικό σύνολο. Η υγιής ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι επάγγελμα. Δεν είναι μέσο για την ικανοποίηση εγωισμών και προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν αποσκοπεί στη δημιουργία δημοσίων σχέσεων. Δεν είναι μέσο για προσωπική προβολή και καταξίωση. Δεν πρέπει να αποβλέπει στην απόκτηση πελατείας και στην εξυπηρέτηση κομματικών ή επαγγελματικών συμφερόντων και τέλος δεν είναι αυτοσκοπός.
Δύο, κατά ανώτατο όριο, πρέπει να είναι οι θητείες όλων των αρετών. Ό,τι έχει κανείς να προσφέρει, το προσφέρει κατά τη διάρκεια των δύο θητειών.
Σημειωτέων ότι κάποιοι, αν και έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των εκλογέων, επιμένουν και επιδιώκουν να είναι πάλι υποψήφιοι για διάφορα αξιώματα.
Το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται ανανέωση όχι μόνον ηλικιακή αλλά ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται νέο ύφος και ήθος και διαφορετική πολιτική συμπεριφορά και πρακτική (διαφορετική πολιτική κουλτούρα). Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική και τους πολιτικούς. Όσοι δοκιμάστηκαν, πρέπει κάποια στιγμή ν' αποχωρήσουν και στην πρώτη γραμμή να περάσουν νέα και άφθαρτα πρόσωπα, που έχουν όρεξη για δουλειά και ανιδιοτελή προσφορά και είναι σταθερά προσηλωμένα σε αρχές και αξίες. 
Επειδή οι επικείμενες εκλογές είναι τριπλές (δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) και θα υπάρχουν πάρα πολλά ψηφοδέλτια, πολλές κάλπες, πολλά παραβάν και πάρα πολλοί υποψήφιοι, πρέπει η προσοχή όλων μας να είναι τεταμένη, για να εκφραστεί ελεύθερα η βούληση των εκλογέων και ν' αποφευχθούν τυχόν λάθη και ακυρώσεις ψηφοδελτίων.
Επίσης, επειδή κάποιοι (υποψήφιοι ή μη), για διάφορους λόγους, εκδηλώνουν κατά την προεκλογική περίοδο και κατά την ημέρα των εκλογών παραβατική συμπεριφορά, ο νομοθέτης θέσπισε αρκετές διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών.
Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία τιμωρείται με φυλάκιση α) όποιος με βία ή με απειλές βίας παρεμποδίζει τον εκλογέα ν' ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, β) όποιος με οποιονδήποτε τρόπο επιχειρεί ή πετυχαίνει να λάβει γνώση, είτε ο ίδιος, είτε τρίτος, τι ψήφισε ο εκλογέας, γ) όποιος ψηφίζει χωρίς να έχει δικαίωμα ή ψηφίζει κατ' επανάληψη, δ) όποιος νοθεύει το γνήσιο αποτέλεσμα της εκλογής, ε) όποιος καταστρέφει ή εξαφανίζει την κάλπη, στ) όποιος αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ζ) όποιος ψευδώς παριστάνει το πρόσωπο κάποιου εκλογέα ή κάνει χρήση πλαστών ή νόθων εγγραφών, η) όποιος επεμβαίνει αυθαίρετα κατά τη σύνταξη του ψηφοδελτίου από τον εκλογέα, θ) όποιος μέσα στο κατάστημα της ψηφοφορίας ή γύρω απ' αυτό ενεργεί υπέρ ή κατά ενός υποψηφίου, ι) όποιος με σκοπό να υπερψηφιστούν ή καταψηφιστούν υποψήφιοι υπόσχεται ή κάνει δωρεά, κ) όποιος από πρόθεση παρεμποδίζει τη διεξαγωγή της εκλογής ή διαταράσσει αυτήν κ.λ.π.    
Επίσης με χρηματική ποινή και φυλάκιση τιμωρείται α) όποιος με ψεύτικες ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις, που αναφέρονται στο πρόσωπο κάποιου υποψήφιου ή με άλλο τρόπο εξαπατά τον εκλογέα είτε για να παραλείψει την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, είτε για ν' αλλάξει το εκλογικό του φρόνημα, β) όποιος προτείνει, δίνει ή υπόσχεται σ' εκλογέα δώρα ή άλλες ωφέλειες, που δεν οφείλονται, σαν αντάλλαγμα, για να το ασκήσει με ορισμένο τρόπο, γ) δημόσιος γενικά υπάλληλος που θα δεχόταν να διοριστεί ή να χρησιμεύσει ως αντιπρόσωπος κάποιου υποψηφίου ή κόμματος, δ) όποιος απαιτεί υπέρογκα ποσά για την εκτύπωση ψηφοδελτίων, ε) αυτός που υποβάλλει στην εφορευτική επιτροπή με δόλο πολυάριθμες, απαράδεχτες ή αβάσιμες ενστάσεις, στ) όποιος αποτρέπει με οποιονδήποτε τρόπο εκλογέα ν' ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ιδίως αν αυτός εξαρτάται απ' αυτόν, ζ) όποιος την προηγούμενη η μέρα ή την ημέρα των εκλογών παραθέτει ομαδικό γεύμα σε εκλογείς ή δίνει χρήματα για να δαπανηθούν γι' αυτό το σκοπό, καθώς και αυτοί που παίρνουν μέρος στο γεύμα, η) όποιος αδικαιολόγητα καταστρέφει ή εξαφανίζει ψηφοδέλτια κ.λ.π.
Για τα προαναφερθέντα αδικήματα, αν ο δράστης έχει συλληφθεί επ' αυτοφώρω, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 417 και επόμενων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του πρόσφατου νόμου 4604/26-03-2019 (ΦΕΚ 50 Α'), ο οποίος αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του νόμου 4555/2018 (πρόγραμμα « ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ  Ι »), για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων, ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους.
Επίσης ο νόμος αυτός προβλέπει την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων σε όλους τους τομείς και την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Σε κάθε δήμο συνίσταται Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, η οποία είναι συμβουλευτικό όργανο προς το δημοτικό συμβούλιο. Με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου συγκροτείται Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των φύλων. Στους ΟΤΑ α' βαθμού μπορεί να συνιστάται οργανική μονάδα με τον τίτλο «Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών». Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος μπορεί να συσταθούν Αυτοτελή Γραφεία Ισότητας των Φύλων. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα ή ηλεκτρονικά, και η διαφήμιση μεριμνούν για την προώθησης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων με την προβολή μιας ισότιμης και απαλλαγμένης από έκφυλα στερεότυπα εικόνας για τα άτομα.
Με το Ν. 4555/2018 δόθηκε, για πρώτη φορά, το δικαίωμα του εκλέγειν (δηλαδή το δικαίωμα να ψηφίζουν) στους νέους των 17 ετών.
Επίσης με τον προαναφερθέντα νόμο θεσπίστηκε η εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Ο αριθμός των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το ποσοστό που έλαβε κάθε συνδυασμός την πρώτη Κυριακή και όχι κατά την επαναληπτική. Στον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό δεν δίνεται καμία προσαύξηση (μπόνους). Για παράδειγμα ο πρώτος συνδυασμός με 1052 ψήφους θα κερδίσει 6 έδρες αντί 13 έδρες, που θα έπαιρνε με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα. Ο δεύτερος συνδυασμός με 874 ψήφους θα πάρει 5 έδρες αντί για 3 κ.ο.κ.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αφού κατανεμηθούν οι έδρες κάθε συμβουλίου στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο, που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.
Η αναλογική συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων αναμένεται να λειτουργήσει παιδευτικά για το σύνολο των παρατάξεων, που θα μετέχουν σε αυτά, καταργώντας στην ουσία την έννοια των συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων συμβούλων. Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα υποχρεωθούν να μπουν στη βάσανο του δημοκρατικού διαλόγου και της αναζήτησης προγραμματικών συμβιβασμών, συναινέσεων, συγκλίσεων, συνεργασιών και συνθέσεων, στοιχεία που κατά τεκμήριο βελτιώνουν την ποιότητα των λαμβανομένων αποφάσεων.
Οι διαφωνούντες με το σύστημα της απλής αναλογικής ισχυρίζονται ότι με την εφαρμογή της θα υπάρξει ακυβερνησία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, διότι θα είναι πολύ δύσκολη η λήψη αποφάσεων.
Η απλή αναλογική αναμένεται να ενεργοποιήσει τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει η πλήρης μετάθεση της ευθύνης στον εκάστοτε Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη.
Όπως είναι πλέον γνωστό, τα τοπικά διαμερίσματα μετονομάζονται σε κοινότητες, ανεξαρτήτως του πληθυσμού τους.
Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκους γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο , όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Για την εκλογή προέδρου ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμηση του υπέρ ενός υποψηφίου (δηλ. να βάλει έναν σταυρό). Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς. Σε περίπτωση ισοψηφίας το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.
Για την εκλογή συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμηση του υπέρ δύο υποψηφίων συμβούλων κοινότητας. Σε περίπτωση που ένας συνδυασμός έλαβε το 50% + 1 ψήφο, Πρόεδρος του Συμβουλίου της κοινότητας αναδεικνύεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλος. Σε διαφορετική περίπτωση πρόεδρος εκλέγεται από το συμβούλιο της κοινότητας με μυστική ψηφοφορία. Υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου είναι οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλοι από τους δύο πρώτους συνδυασμούς. Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του συμβουλίου. Αν μετά από τρείς ψηφοφορίες οι υποψήφιοι λάβουν τον ίδιο αριθμό ψήφων, διεξάγεται κλήρωση μεταξύ τους.
Ο συνολικός αριθμός των δημοτικών συμβούλων ενός δήμου εξαρτάται από το μόνιμο πληθυσμό του δήμου. Για παράδειγμα στο δήμο Ηγουμενίτσας με μόνιμο πληθυσμό 25.814 κατοίκους, εκλέγονται 27 δημοτικοί σύμβουλοι.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου εκλέγονται συνολικά 51 περιφερειακοί σύμβουλοι. Ο Νομός Ιωαννίνων εκλέγει 25 περιφερειακούς συμβούλους, ο Νομός Άρτας 10, ο Νομός Θεσπρωτίας 7 και ο Νομός Πρέβεζας 9 περιφερειακούς συμβούλους.
Για τον υποψήφιο περιφερειάρχη και για τον υποψήφιο δήμαρχο δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και, αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
Οι αντιπεριφερειάρχες (χωρικοί και θεματικοί) ορίζονται από τον περιφερειάρχη και οι αντιδήμαρχοι ορίζονται από τον δήμαρχο. Με τον προηγούμενο νόμο ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης δεν χρειάζονταν σταυρό προτίμησης, ενώ με το νέο νόμο χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος και μετά να οριστεί αντιπεριφερειάρχης, εφόσον αποφασίσει γι 'αυτό ο περιφερειάρχης.
Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού (δηλαδή του συνδυασμού που πλειοψήφισε με ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων) ή αυτός που αναδείχτηκε νικητής στον β΄ γύρο (στις επαναληπτικές εκλογές). Σε περίπτωση ισοψηφίας, το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση. Το ίδιο ισχύει και για την εκλογή περιφερειάρχη.
Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων. Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνον υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ α) ενός υποψηφίου σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν έως 3 περιφερειακούς συμβούλους, β) ενός ή δύο υποψηφίων σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν από 4 έως 7 εκλογικούς συμβούλους, γ)ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν από οχτώ έως 12 και δ) ενός ή δύο ή τριών ή τεσσάρων υποψηφίων σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν περισσότερους από 12 περιφερειακούς συμβούλους.
Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από τους ανωτέρω είναι έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Οι εκλογείς που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, στις αυτοδιοικητικές εκλογές (Α΄ και Β΄ Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες, δηλαδή στο δήμο της βασικής εγγραφής τους. Στον εκλογικό κατάλογο της βασικής εγγραφής τους θα υπάρχει η ένδειξη « Ε » (ετεροδημότης). Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους.
Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε τη ρήση του Αβραάμ Λίνκολν σύμφωνα με την οποία «η ψήφος είναι πιο δυνατή από σφαίρα. Με την σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου, ενώ με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου ».
Καλό είναι τη ρήση αυτή να τη λάβουμε σοβαρά την έχουμε υπόψη μας τη στιγμή που θα πάμε στις κάλπες.     

Πέτρος Γ. Ζήγος
Πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου
Τελειόφοιτος του Νομικού Τμήματος της
Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου
Αθηνών  - Τηλ. 6946178942
                     
         


Συνέχεια...