08/26/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

To Μοιρολόϊ της Μουργκάνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυγούστου 26, 2020 0
To Μοιρολόϊ της Μουργκάνας (ΒΙΝΤΕΟ)

"Μουργκάνα μου περήφανη στον κόσμο ξακουσμένη, 
έφαγες νιες, έφαγες νιους, έφαγες παληκάρια, 
κάθε λιθάρι κ ένας νιος κάθε κλαρί κ κόρη. 
Κι ο Στέφανος εφώναξε από τον κάτω κοσμο: τι το κακό σας έκανα στα 18 μου χρόνια;" 

Μοιρολόϊ ερμηνευμένο από την Κομπανία του Σπύρου Αντωνίου στην κορυφή της Μουργκάνας στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Γράμμα από την Μουργκάνα" από την 2η Γιορτή Πολιτισμού "Μάνα Μουργκάνα", τον Αύγουστο του 2017.

Μουσική - Στίχοι: Σπύρος Αντωνίου 
Κλαρίνο: Σπύρος Αντωνίου 
Βιολί: Βασίλης Αντωνίου 
Λαούτο: Χρήστος Τζέρμπος 
Ντέφι: Γιάννης Χαληγιαννης 
(Δείτε το βίντεο)
(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ: Λεωνίδας Τζάνης)

Συνέχεια...

Συνέντευξη του Θεσπρωτού Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Κώστα Πάντου (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυγούστου 26, 2020 0
Συνέντευξη του Θεσπρωτού Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Κώστα Πάντου (ΒΙΝΤΕΟ) 

Συνέντευξη του Θεσπρωτού Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Κώστα Πάντου στο corfu Channel για τα κρούσματα κορωνοϊού σε πυροσβέστες στην Κέρκυρα.

Δείτε το βίντεοΣυνέχεια...

Μ. Κάτσης: "Σε τραγική κατάσταση το δημοτικό στάδιο Ηγουμενίτσας"

Αυγούστου 26, 2020 0
Μ. Κάτσης: "Σε τραγική κατάσταση το δημοτικό στάδιο Ηγουμενίτσας"

Το Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας σήμερα βρίσκεται σε αυτή την τραγική κατάσταση.

Ο αγωνιστικός χώρος είναι "καμμένος" ενώ οι νέοι προβολείς του γηπέδου, δεν έχουν ανάψει ούτε μια φορά (Κοστίζει το ηλ. ρευμα και δεν έχουμε να το πληρώσουμε;)
Πέρσι τέτοια περίοδο, δόθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση 240.000€ για "Εργασίες επισκευής και συντήρησης Γηπέδου Ηγουμενίτσας» με ιδία συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας 70.000,00€.
Μέσα σε αυτά, ήταν και η τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα ο οποίος δεν άντεξε ούτε ένα χρόνο, παρότι κάνεις συμπολίτης μας δεν έκανε ελεύθερη δωρεάν χρήση του, αν και φτιάχτηκε με χρήματα όλων μας.
Το έργο διαφημίστηκε με διθυράμβους. Η απαξίωση του όμως δεν «έτυχε» της ίδιας δημοσιότητας.
Που βρίσκονται οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση; 
Ποιος έχει αναλάβει την συντήρηση του Δημοτικού Σταδίου; 
Ο Δήμος ή οι ομάδες που κάνουν χρήση;

Φέτος προφανώς θα ξαναχρειαστεί κονδύλι για να φτιαχτεί ο αγωνιστικός χώρος.
Ποιος θα επωμιστεί το κόστος;
Αμείλικτα ερωτήματα που θέτει η ίδια η πραγματικότητα και το δημόσιο συμφέρον.
Αναζητούνται απαντήσεις.
(Πως ήταν το στάδιο πριν λίγους μήνες...)

(Πως είναι σήμερα...)
Συνέχεια...

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: "Όχι στο κλείσιμο δομών – υπηρεσιών των Δήμων"

Αυγούστου 26, 2020 0
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: "Όχι στο κλείσιμο δομών – υπηρεσιών των Δήμων"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
Ηγουμενίτσα, 23/8/2020 
 Αριθ. πρωτ. 98 

Όχι στο κλείσιμο δομών – υπηρεσιών των Δήμων 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους εργαζομένους στα προγράμματα «ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΚΔΑΠ -ΜΕΑ»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την ανησυχία των εργαζομένων στα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης» και τις άλλες Κοινωνικές δομές, καθώς δεν παίρνουν από τα υπουργεία καμιά διαβεβαίωση ότι τα προγράμματα αυτά θα συνεχιστούν. 
Οι δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στους Δήμους αποτελούν στήριγμα για τις λαϊκές οικογένειες και πολλές φορές τη μοναδική διέξοδο εξωσχολικής παιδαγωγικής, καλλιτεχνικής, αθλητικής, πολιτισμικής κλπ. δραστηριότητας για δεκάδες χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά. Φέτος Δεκάδες χιλιάδες μητέρες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, απογοητευμένες από τον πρωτοφανή και άδικο αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα, ενώ τόσα χρόνια εγκρίνονταν κανονικά χωρίς προβλήματα. Με δεδομένα και η εργασιακή ανασφάλεια των εργαζόμενων και συγκεκριμένα των 2.200 συμβασιούχων παιδαγωγικών ειδικοτήτων, που απασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων με διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων, φτάνοντας ακόμα και τα 18 έτη αδιάκοπης υπηρεσίας. Πρόκειται για πτυχιούχους επιστήμονες εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων (Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Εικαστικών, Θεάτρου, Χορού, Πληροφορικής κλπ.) καθώς και για βοηθητικό προσωπικό στα 422 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα 75 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών/ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των Δήμων.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση με τις πλάτες της ΚΕΔΕ και πολλών Δήμων, που εκκωφαντικά σιωπούν, αποδεχόμενοι ουσιαστικά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Η πολιτική επιλογή διαχρονικά των κυβερνήσεων, ΕΕ να φύγει το κράτος από την υποχρέωση χρηματοδότησης των αναγκών του παιδιού και της οικογένειας έχει ανοίξει το δρόμο της συστηματικής εισχώρησης των ιδιωτών σε αυτές τις κοινωνικές δομές, οι οποίοι ήδη κυριαρχούν σε σχέση με τις δημόσιες - δημοτικές δομές χρηματοδοτούμενοι αφειδώς από δημόσιους πόρους. 
Τα χρήματα που συγκεντρώνουν από τον παραγόμενο πλούτο του λαού μας, την άγρια φορολόγηση με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, την πολιτική της λιτότητας, τη δραστική μείωση των κονδυλίων για κοινωνική πολιτική, τα προορίζουν για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου. 
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του μ’ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει εργαζόμενους και επωφελούμενους. 
Καλεί τους εργαζόμενους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ Μ.Ε.Α), να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Να συγκρουστούν με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης . 
Να παλέψουν για μια άλλη πολιτική όπου τα παιδιά, θα έχουν δημόσια και δωρεάν φροντίδα. Τα προγράμματα αυτά θα χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με σύγχρονες υποδομές, εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία και που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. 

Για το Δ.Σ. 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ             ΓΚΑΜΠΡΕΛΑ ΕΡΙΚΕΤΗ 

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Καταληκτική ημερομηνία για διόρθωση τετραγωνικών μέτρων, χωρίς πρόστιμα & προσαυξήσεις

Αυγούστου 26, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Καταληκτική ημερομηνία για διόρθωση τετραγωνικών μέτρων, χωρίς πρόστιμα & προσαυξήσεις 

Κάνουμε γνωστό ότι στις 31η Αυγούστου 2020 λήγει η προθεσμία, χωρίς επιπλέον παράταση, για την τακτοποίησή τυχόν εκκρεμοτήτων στη δήλωση των τετραγωνικών μέτρων της ιδιοκτησίας με το Δήμο. 
Καλούμε λοιπόν τους δημότες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει η κείμενη νομοθεσία για την υποβολή δήλωσης διόρθωσης των δηλωθέντων τετραγωνικών στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος σύμφωνα με το Ε9. 
Ενημερώσουμε ότι εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 31η Αυγούστου 2020, δεν θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις και δεν θα υπολογιστούν οι αναλογούσες προσαυξήσεις. 

Η δήλωση μπορεί να γίνει μέσα από το https://tetragonika.govapp.gr/

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Μ. Κάτσης: "Η ΝΔ αποκλείει δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τα ΚΔΑΠ και οδηγεί εργαζόμενους σε απόλυση"

Αυγούστου 26, 2020 0
Μ. Κάτσης: "Η ΝΔ αποκλείει δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τα ΚΔΑΠ και οδηγεί εργαζόμενους σε απόλυση" 

Συνάντηση Κάτση με εργαζομένους στα ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μ. Κάτσης: «Η ΝΔ αποκλείει δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τα ΚΔΑΠ και οδηγεί εργαζόμενους σε απόλυση – Συνάντηση με εργαζομένους στα ΚΔΑΠ της Θεσπρωτίας » 

Συνάντηση με τους εργαζόμενους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των Δήμων είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η έντονη αγωνία των εργαζομένων για το τι θα πράξει η κυβέρνηση σε σχέση με τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ καθώς αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι αλλά και γονείς είναι στον αέρα μη γνωρίζοντας αν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Μένουν εκτός χιλιάδες παιδιά με αναπηρία για τα οποία ο θεσμός είναι εξαιρετικά σημαντικός από παιδαγωγικής και ψυχολογικής άποψης. Κινδυνεύουν να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ 

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε τα εξής: 
Φαίνεται η υπόσχεση του Κ. Μητσοτάκη ότι κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού ή ΚΔΑΠ κατέρρευσε και αυτή μαζί με τόσα άλλα σε 1 μόλις χρόνο. Δυστυχώς ξαναξεκίνησαν τις απολύσεις και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, όπως επιτάσσουν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μιας κυβέρνησης που δεν ακούει κανέναν! 
Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουμε καταγγείλει την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης που κατεδαφίζει την παιδική φροντίδα και προστασία σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑμεΑ. 
Σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε. Η κυβέρνηση, όρισε εκ των προτέρων ότι μόνον το 35% του συνολικού φετινού προϋπολογισμού των vouchers μπορεί να διατεθεί για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμΕΑ. Φέτος όμως, λόγω των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε χρόνο αύξανε τις δαπάνες και τα παιδιά που έπαιρναν voucher, υπήρξε διπλασιασμός, σε σχέση με το 2019, των αιτήσεων για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (66.000 αιτήσεις επιπλέον). Έτσι, δεκάδες χιλιάδες παιδιά που επί σειρά ετών παρακολουθούσαν δωρεάν τις δραστηριότητες στις δύο αυτές δομές, έμειναν φέτος εκτός voucher, παρόλο που οι γονείς τους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και μάλιστα συμπληρώνουν υψηλό αριθμό μορίων. 
Το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προνοήσει ώστε όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους να πάρουν voucher για βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Γι αυτό αύξησε όσο χρειαζόταν από εθνικούς πόρους τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Μέσα σε μια τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρέλαβε από τη ΝΔ το 2015, 79.000 vouchers, κόστους 170 εκ., τα διπλασίασε, φθάνοντας το 2019 τα 155.000 vouchers, δαπάνης 279 εκ., εκ των οποίων 220 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις του ότι κανένα παιδί με πλήρη φάκελο δεν θα μείνει εκτός σταθμών και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. 
Η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης όμως δεν θίγει μόνον οικογένειες και παιδιά, αλλά και εργαζόμενους. Όπως τονίζουν σε ανακοινώσεις τους δήμαρχοι και εργαζόμενοι, σε πολλούς δήμους αποκλείσθηκαν τα μισά έως και τα 2/3 των παιδιών που ήταν ενταγμένα πέρυσι σε δημοτικά ΚΔΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι θα υποστούν σοβαρή μείωση των εσόδων από τα vouchers, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους, με απολύσεις εργαζομένων που απασχολούνται εκεί διαρκώς 7 έως και 18 χρόνια. 
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα τη δαπάνη για vouchers σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμΕΑ, κατά τα 97 εκ που απαιτούνται, ώστε όλα τα παιδιά που έχουν πλήρεις φακέλους να πάρουν voucher. Να δημοσιευτεί άμεσα η προκήρυξη για τα vouchers σε παιδιά δημοσίων υπαλλήλων, σταματώντας τον εμπαιγμό των γονιών και την επικοινωνιακή καπηλεία τους» 
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες διεκδίκησης της συνέχισης λειτουργίας των ΚΔΑΠ. 

Μάριος Κάτσης 
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 
Βουλευτής Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Νέο περιστατικό λαθροθηρίας στη Νεράϊδα

Αυγούστου 26, 2020 0
Θεσπρωτία: Νέο περιστατικό λαθροθηρίας στη Νεράϊδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Παρόμοια χαρακτηριστικά με το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας στην ίδια γεωγραφική περιοχή είχε και ένα δεύτερο περιστατικό λαθροθηρίας, που απασχόλησε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου. 
Ο λόγος για τη σύλληψη ενός ατόμου, που εντοπίστηκε κατά τη διενέργεια περιπολίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στην ΤΚ Νεράιδας του Δήμου Σουλίου. 

Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες εντόπισαν ένα Ι.Χ να κινείται σε αγροτική – δασώδη περιοχή και σε έλεγχο που έκαναν λίγο μετά, εντόπισαν στην καμπίνα του οχήματος ένα κυνηγετικό όπλο εκτός θήκης με προσαρμοσμένο φακό και τρία φυσίγγια για θήρα τριχωτών θηραμάτων. 
Το κυνηγετικό όπλο, ο φακός και τα φυσίγγια κατασχέθηκαν, ενώ ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία σε βάρος του οδηγού και κατόχου του όπλου. 

Με αφορμή τα δύο πρόσφατα περιστατικά, που παρουσιάζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ επιθυμεί να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορούν τέτοιου είδους συμπεριφορές να γίνουν ανεκτές και αποδεκτές ή να θεωρούνται φυσιολογικές από οποιονδήποτε. 
Η περίοδος άσκησης θήρας τριχωτών θηραμάτων ξεκινά σε λίγες ημέρες και μέχρι τότε οφείλουμε όλοι να προασπίσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της κυνηγετικής οικογένειας, απομονώνοντας τους λιγοστούς εκείνους που με τη συμπεριφορά και τις ενέργειές τους, προσβάλλουν την κυνηγετική δραστηριότητα και προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον. 
Είναι χρέος όλων μας να απομονώσουμε αυτούς τους λίγους που θεωρούν ότι μπορούν να συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό και να τους αποβάλουμε από την κυνηγετική οικογένεια. 

Ιωάννινα 24/08/2020
Συνέχεια...

Εξιχνιάστηκε διάρρηξη μονοκατοικίας στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας

Αυγούστου 26, 2020 0
Εξιχνιάστηκε διάρρηξη μονοκατοικίας στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας 

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος αλλοδαπού 

Εξιχνιάστηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης μονοκατοικίας στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας. 
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. 
Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε διάρρηξη μονοκατοικίας που έγινε το μεσημέρι της 28/06/2020, από όπου αφαιρέθηκαν χρηματικό ποσό και κοσμήματα. 
Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας. 
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα