10/15/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Διακοπές ρεύματος αύριο Κυριακή σε αρκετές περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Οκτωβρίου 15, 2022 0
Διακοπές ρεύματος αύριο Κυριακή σε αρκετές περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Διακοπές ρεύματος λόγω κατασκευών πρόκειται να πραγματοποιηθούν πρωινές ώρες, αύριο Κυριακή 16/10 σε αρκετές περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ, διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί στις κάτωθι περιοχές:


Συνέχεια...

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να εξασφαλιστούν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους διασωθέντες πρόσφυγες - μετανάστες"

Οκτωβρίου 15, 2022 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να εξασφαλιστούν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους διασωθέντες πρόσφυγες - μετανάστες"

ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταφέρθηκαν οι 88 μετανάστες ανάμεσά τους και 20 παιδιά που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος δυτικά νοτιοδυτικά των Παξών ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους για μια καλύτερη ζωή και περισυνελέγησαν από δύο παραπλέοντα πλοία.

Άμεσα κλιμάκιο της Τ.Ε επισκέφθηκε το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Κατά την επίσκεψή του το κλιμάκιο διαπίστωσε, ότι όλοι τους θωρούνται κρατούμενοι και για αυτό βρίσκονται ΟΛΟΙ στα κρατητήρια του λιμεναρχείου μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το κλιμάκιο έκφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και απαίτησε άμεσα να εξασφαλιστούν έστω και καθυστερημένα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους. Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και βασανισμένοι που πήραν το δρόμο για την ξενιτιά ζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους, είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο. Είναι απαράδεκτο τα γυναικόπαιδα να στοιβάζονται στον ίδιο χώρο με όλους τους άλλους.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής που είναι απόν ενώ θα μπορούσε έγκαιρα σε συνεννόηση με Περιφέρεια και Δήμο Ηγουμενίτσας να είχε εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο διαμονής και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες των ξεριζωμένων, αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας και απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία της πόλης μας να δείξουν έμπρακτα και με οποιοδήποτε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες-πρόσφυγες που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων

Ηγουμενίτσα 15/10/2022
Συνέχεια...

Στην Ηγουμενίτσα μεταφέρθηκαν 88 μετανάστες που διασώθηκαν από ιστιοφόρο

Οκτωβρίου 15, 2022 0
Στην Ηγουμενίτσα μεταφέρθηκαν 88 μετανάστες που διασώθηκαν από ιστιοφόρο

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).

Ειδικότερα, ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες χθες, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. για την ύπαρξη Ι/Φ σκάφους (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, δυτικά νοτιοδυτικά ν. Παξών, εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης.

Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία για τυχόν παροχή συνδρομής σε ανωτέρω σκάφος. Στην θαλάσσια περιοχή 24 ν.μ δυτικά νοτιοδυτικά ν. Παξών, επιχείρησαν πέντε (5) παραπλέοντα πλοία, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης είχαν δεσμευτεί από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ., ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν άνεμοι Ν-ΝΔ 4 – 5 BF.


Συνολικά περισυνελέγησαν ογδόντα οκτώ (88) άτομα, πενήντα επτά (57) άνδρες, έντεκα (11) γυναίκες και είκοσι (20) παιδιά), όλοι καλά στην υγεία τους, από το Φ/Γ “MARIANNE DANICA” σημαίας Δανίας και από το Κ/Ζ πλοίο ”NORWEGIAN GEM” σημαίας Μπαχάμες, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμένα Ηγουμενίτσας.

ΠΗΓΗ: vdella.com
Συνέχεια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την πώληση της ΟΛΗΓ

Οκτωβρίου 15, 2022 0
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την πώληση της ΟΛΗΓ

Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε το ξεπούλημα του Λιμένα Ηγουμενίτσας, κατακυρώνοντας την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στον Όμιλο Grimaldi έναντι του ποσού των 84,17 εκατ. ευρώ.

Όταν χώρες της Ευρώπης την εποχή της ενεργειακής κρίσης κρατικοποιούν βασικές τους υποδομές για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, την ίδια περίοδο η Ελλάδα ακολουθεί αντίθετη πορεία και εκποιεί τις αναπτυξιακές της υποδομές.

Ο Οργανισμός Λιμένα έχει κεφάλαια διαχείρισης 12 εκατ. ευρώ και ετήσια κέρδη, μέσα στην κρίση και την πανδημία, περί τα 2 εκατ. ευρώ. Τα έργα του Λιμένα έχουν κοστίσει στο Ελληνικό δημόσιο περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ χωρίς να προσμετρούνται τα κόστη των τουριστικών και αλιευτικών καταφυγίων Συβότων, Πλαταριάς, Σαγιάδας, που περιλαμβάνονται στην παραχώρηση, η αξία της έκτασης μπροστά από το «Ξενία» που θα καταλάβει η αδειοδοτημένη Μαρίνα της Ηγουμενίτσας και φυσικά η μεγάλη υποδομή της Εγνατίας Οδού, που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει πρωτίστως την κίνηση του Λιμένα.

Η όλη διαδικασία δεν έγινε με διαφάνεια από Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ. Δεν δημοσιοποίησαν: 
α) Πόσο αποτίμησαν, εφόσον το έκαναν, τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας; 
β) Γιατί δεν όρισαν τιμή εκκίνησης στον διαγωνισμό; 
γ) Ποιά είναι τα ποσά των πρώτων και των δεύτερων προσφορών; 
δ) Ποιές δεσμεύσεις αναλαμβάνει ο ιδιώτης με βάση την μελέτη ανάπτυξης της ΟΛΗΓ ΑΕ; 
ε) Πώς θα προστατευθούν οι περιοχές Γραικοχωρίου και Λαδοχωρίου από την ηχορύπανση και τα καυσαέρια των πλοίων; 
στ) Τί σκοπό έχουν για τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα; Θα την αποδώσουν ή θα συνεχιστεί ο επί 2,5 χρόνια εμπαιγμός Δήμων και δημοτών Ηγουμενίτσας και Φιλιατών από τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Κυβερνητικό βουλευτή; Αν, στο και πέντε το αποφασίσουν, τι πρόκειται να αποδώσουν και με ποιο τρόπο θα γίνει η πράξη της απόδοσης;

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι κάθετα αντίθετη στην πώληση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού. Το δημόσιο να σχεδιάζει την ανάπτυξή του και να ασκεί τη διοίκησή του. Αυτά προέβλεπε ο νόμος 4597/2019 που επέτρεπε την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων, σε ιδιώτες, όπως συμβαίνει στο 87% των λιμένων της Ευρώπης, χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί, η Χερσαία Ζώνη. Η ανάπτυξή της Ηγουμενίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το λιμάνι. Δεν είναι δυνατόν να είναι αποκομμένη από το λιμάνι της και να μην έχει λόγο για τα ζητήματα που το απασχολούν, να επιβαρύνεται από την κίνηση των οχημάτων και να μην αποζημιώνεται, να υποχωρεί η παραλία του Δρεπάνου και να μην αποφασίζει για την αντιμετώπισή του, να μη τηρούνται οι διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας μέσα στο λιμάνι και να μην έχει δυνατότητα ελέγχου. Πώς είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ότι από τα τρία περίπου χιλιόμετρα του μετώπου της πόλης προς την θάλασσα του κόλπου, στους πολίτες θα απομείνουν μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρων, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να την προσεγγίσουν; Όσο δε για το ποσό των 84 εκατομμυρίων, η πόλη δεν πρόκειται να έχει κανένα όφελος. Πηγαίνει στο σύνολό του στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Ζητάμε να αποδοθεί άμεσα στο Δήμο Ηγουμενίτσας η Χερσαία Ζώνη που είναι έξω από τις λιμενικές δραστηριότητες. Δηλαδή όλες οι παραλίες των Συβότων και της Πλαταριάς, το Μακρυγιάλι, το Δρέπανο, ο ποδηλατόδρομος, όλος ο χώρος στα πλατάνια μαζί με τα γήπεδα τένις, το Πάνθεον, το Παλιό Λιμάνι με το Τελωνείο και το πάρκινγκ, το πάρκινγκ μπροστά από την Αστυνομία, ο παραλιακός δρόμος μέχρι την Εγνατία και όλοι οι χώροι όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες εμπορικές και εστίασης. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους του λιμανιού Σαγιάδας, όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες εμπορικές και εστίασης, ζητάμε να αποδοθούν στο Δήμο Φιλιατών.

Καλούμε το Δήμο Ηγουμενίτσας να συγκαλέσει άμεσα, την ύστατη ώρα, συνάντηση φορέων που θα συζητήσει και θα αποφασίσει τις μορφές και τους τρόπους διεκδίκησης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.

Ηγουμενίτσα 12 Οκτωβρίου 2022

Ν. Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
Συνέχεια...

Ημέρα της Θεσπρωτής Αγρότισσας. Έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας της Θεσπρωτίας; - Της Άννας Στεργίου *

Οκτωβρίου 15, 2022 0
Ημέρα της Θεσπρωτής Αγρότισσας. Έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας της Θεσπρωτίας; - Της Άννας Στεργίου *

Η εικόνα της βάβως, που είναι ζαλωμένη με ξύλα είναι γνώριμη στον κόσμο της Θεσπρωτίας. Σήμερα η γυναίκα της Θεσπρωτίας, όπως οι αγρότισσες όλου του κόσμου γιορτάζει. Η γιορτή της 15ης Οκτώβρη της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας όμως είναι μέρα για προβληματισμό, όταν το ενεργειακό κόστος έχει δυναμιτίσει το πορτοφόλι της.

Αυτή η ηρωίδα Θεσπρωτή νιώθει ότι δεν δικαιώνεται. Νιώθει, πως, όταν ανοίγει το πορτοφόλι της, και ψάχνει για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, να μεγαλώσει αξιοπρεπώς τα παιδιά της, η δουλειά της την αφήνει απογοητευμένη. Κι όμως αγωνίζεται 365 μέρες τον χρόνο για να καρπίσει γη ή να ταϊστούν τα ζώα, που έχουν δουλειά 365 μέρες τον χρόνο.

Η έλλειψη εξειδικευμένης, αγροτικής εκπαίδευσης, η γήρανση του πληθυσμού, το προβληματικό οδικό επαρχιακό δίκτυο, ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, η έλλειψη βοσκοτόπων, τα προβλήματα οργάνωσης του αγροτικού κλάδου, μετά την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος, είναι από τα βασικά προβλήματα, που απειλούν το εισόδημα των παραγωγών της Θεσπρωτίας.

Λιπάσματα και ζωοτροφές έχουν πάρει τον ανήφορο, δύσκολα βρίσκονται εργατικά χέρια κι η Θεσπρωτή αγρότισσα παλεύει καθημερινά με νύχια και με δόντια για ν΄αντέξει.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Η απάντηση δεν είναι απλή αλλά θα μπορούσε να είναι θετική υπό προϋποθέσεις. Το θεσπρωτικό τρόφιμο είναι καλό ποιοτικά και νόστιμο. Μπορεί να περπατήσει στην αγορά. Όμως, για να πάρει τιμή η παραγωγός χρειάζονται κι άλλα πράγματα.

Το βασικό ερώτημα είναι αν θέλουν να μπουν νέες γυναίκες στη γεωργία και την κτηνοτροφία; Ειδάλλως κι η πολιτεία αλλά κι οι γυναίκες παραγωγοί πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέριά τους.

Η γυναίκα – παραγωγός της Θεσπρωτίας πρέπει να εκπαιδευτεί, για να έχει μέλλον ο κλάδος. Πρέπει να συνεταιριστεί με άλλες. Πρέπει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της, με τη γειτόνισσα, τη φίλη, τη συγχωριανή, τη συμπεθέρα για να μπορεί να πάει στην αγορά και να μην της παίρνουν τσάμπα τον κόπο της.

Η επανεκκίνηση της συνεταιριστικής οργάνωσης του κλάδου, η διασύνδεση με τον τουρισμό και το λιμάνι για τις εξαγωγές κι η ψηφιακή κι ενεργειακή τεχνολογία μπορούν ν΄αλλάξουν τα δεδομένα προς τον αγροτικό πληθυσμό της Θεσπρωτίας και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Σ΄ αυτό θα πρέπει βεβαίως να συμβάλλει κι η πολιτεία με αλλαγή πλεύσης εντάσσοντας αγροτικά έργα υποδομής, βελτιώνοντας το αγροτικό δίκτυο και κυρίως σταματώντας τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου και της διαχειριστικής λογικής.

Η αποβιομηχάνιση είναι το μεγαλύτερο αγκάθι και θα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη μεταποιητικών και βιοτεχνικών μονάδων στην ελληνική μεθόριο και διαλύει τον κοινωνικό ιστό. Πάνω από 1 στους 20 Θεσπρωτούς αναγκάστηκαν να φύγουν απ΄τον νομό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Στη Θεσπρωτία πια υπάρχουν ελάχιστες μεταποιητικές μονάδες, κυρίως προς την περιοχή της Παραμυθιάς και την υπεραξία του προϊόντος την παίρνουν κατά κανόνα είτε γιαννιώτικες είτε θεσσαλικές βιομηχανίες αλλά οι παραγωγοί παραμένουν σε οικονομική δυσπραγία και σε σχέση εξάρτησης, αφού δεν είναι οργανωμένοι.

Μ’ εξαίρεση το ψάρι κι ορισμένα είδη φρούτων, που έχει βρει τον δρόμο των αγορών στο εξωτερικό, τα υπέροχα προϊόντα, που παράγονται στη Θεσπρωτία: μέλι, τυριά, κρέατα, συχνά απουσιάζουν ακόμη κι από τα τοπικά ξενοδοχεία.
Τα μεγέθη είναι μικρά σε όγκο παραγωγής κι η τροφοδοσία δύσκολη.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗ ΓΗ ΚΑΙ ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ

Το σύνολο της καλλιεργούμενης έκτασης κι έκτασης, που είναι σε αγρανάπαυση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι 32.165.383 στρέμματα. Αντίστοιχα στην Ήπειρο είναι 699.236 στρέμματα κι εξ αυτών στη Θεσπρωτία το σύνολο της καλλιεργούμενης γεωργικής γης και γης σε αγρανάπαυση είναι 220.502 στρέμματα.

Η Θεσπρωτία δηλαδή παρά το ορεινό της ανάγλυφο έχει καλλιεργήσιμη γη.

Το εύκρατο κλίμα ειδικά σε παραλιακές περιοχές, ο κάμπος της Σαγιάδας – Κεστρίνης, ο κάμπος της Παραμυθιάς και του Μαργαριτίου βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά τα αγροτικά έργα υποδομής π.χ. άρδευσης, δυστυχώς με ευθύνη και των δήμων αλλά και της πολιτείας είναι υποτυπώδη, παλαιά ή κι ανύπαρκτα.

Τα κηπευτικά δεν είναι το φόρτε της Θεσπρωτίας κι έχει μόλις 1.911 στρέμματα έχει κηπευτικών.

Αντίθετα, έχει στραφεί στις δενδρώδεις καλλιέργειες με 110.572 στρέμματα με το πορτοκάλι – κλημεντίνα και το ακτινίδιο (ξινά φρούτα) να έχουν σημαντική παρουσία στις αγορές.

Το ψάρι είναι το πιο σημαντικό προϊόν σε αξία ενώ η ορθολογική οργάνωση της παραγωγής φαρμακευτικών φυτών, που ήδη συλλέγονται όχι πάντα νόμιμα, θα μπορούσαν να δώσουν προοπτικές ειδικά σε ορεινές κι ημιορεινές περιοχές.

ΣΤΑ ΣΥΝ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Πανελλαδικά, το 2019 η συνολική παραγωγή υδατοκαλλιέργειας ανήλθε στους 149.975 τόνους αξίας 564,6 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2% ως προς τον όγκο και σχεδόν 5% ως προς την αξία παραγωγής σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Θεσπρωτία πρωτοστατεί στο ψάρι. Είναι ο 6ος νομός της χώρας στην παραγωγή ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας με 9% συμμετοχή στον κλάδο.
Η Πρέβεζα αντίστοιχα κατέχει την 11η θέση στην ιχθυοκαλλιέργεια με 4% της εγχώριας παραγωγής. Δυστυχώς, οι ψαρότοποι για τους ψαράδες για διάφορους λόγους μειώνονται.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες μεσαίου τύπου έχουν βρει ένα επενδυτικό μοντέλο διαχείρισης, που αφορά στη συμμετοχή διαφορετικών εταιρικών σχημάτων σ΄ένα ενιαίο δευτερογενές με τη λειτουργία ενός κοινού συσκευαστηρίου. Έτσι και οικονομία κλίμακας γίνεται και διατηρείται η πολυπόθητη αυτονομία της επιχείρησης, καθώς οι Έλληνες δυστυχώς δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασίας, την οποία όμως είναι απαραίτητο να χτίσουμε.

Το τελευταίο διάστημα μία νέα καινοτόμα μονάδα εκτροφής γαρίδας ξεκίνησε την παραγωγή νωπής γαρίδας κι είναι ελπιδοφόρο σημάδι.

ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Την πρωτοκαθεδρία στο ζωικό κεφάλαιο έχουν τρεις χώρες στην Ευρώπη.

Η Ισπανία παράγει το 24% των χοίρων, 9% των βοοειδών, 25% των προβάτων και 23% των αιγών της ΕΕ.

Η Γαλλία παράγει το 9% των γουρουνιών, 23% των βοοειδών, 12% των προβάτων και 12% των αιγών της ΕΕ

Η Γερμανία παράγει το 17% των χοίρων, 15% των βοοειδών, 3% των προβάτων και 1% των αιγών.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στις αίγες καθώς έχει το 25% των αιγών της Ε.Ε ενώ η Ρουμανία έχει το 17% των προβάτων.

Οι αριθμοί από μόνοι τους, βέβαια, δεν γεμίζουν το πορτοφόλι της αγρότισσας, όταν οι τιμές στην αγορά είναι χαμηλές.

ΤΟ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Το ζωικό κεφάλαιο της Ηπείρου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι 572.512 πρόβατα, εκ των οποίων τα 132.665 είναι στη Θεσπρωτία. Η Θεσπρωτία πρωτοστατεί σε ζωικό κεφάλαιο ως προς τις αίγες στην Περιφέρεια Ηπείρου, αφού από τις 169.888 σ’ όλη την περιφέρεια, στη Θεσπρωτία υπάρχουν 62.806.

Υπάρχουν 301 χοίροι, που εκτρέφονται μολονότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και για τα μαγαζιά και για τα ξενοδοχεία της περιοχής. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat πρωτοστατεί στις γίδες.

Υπάρχουν 52 ιπποειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για λόγους αγροτουρισμού προς την πλευρά του Αχέροντα.

Υστερεί στο κοτόπουλο, αφού υπάρχουν μόλις 1.500 όρνιθες πτηνοτροφείου και 28.697 χωρικής εκτροφής ενώ τώρα είναι να λειτουργήσει μία νέα μονάδα παραγωγής αβγού στην περιοχή της Αράχωβας (Ριζό). Η Θεσπρωτία έχει ελάχιστα άλλα πουλερικά (πάπιες, χήνες κ.ά.) τα οποία είναι κυρίως οικόσιτα.

Το μεγάλο ατού της Θεσπρωτίας είναι τα βοοειδή της κυρίως ελευθέρας βοσκής για την παραγωγή κρέατος. Από τα 80.043 βοοειδή, που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, η Θεσπρωτία εκτρέφει 31.902 βοοειδή, τα οποία δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Κι είναι ατού γιατί η αγορά θέλει ντόπιο βοδινό κρέας.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΛΙ

Μεγάλο ατού της περιοχής είναι το μέλι, που είναι εξαιρετικά νόστιμο κι υγιεινό εξαιτίας και της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής, αλλά παραμένει απιστοποίητο και χωρίς να έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ. Στην Ήπειρο υπάρχουν 7.561 εγχώριες κυψέλες και 98.286 ευρωπαϊκές. Η Θεσπρωτία διαθέτει 870 εγχώριες και 24.704 κυψέλες μελισσών. Όμως, ο Θεσπρωτός παραγωγός έχει ν΄ανταποκριθεί στο αλβανικό μέλι, αμφιβόλου ποιότητας, που έρχεται σε χαμηλότατες τιμές στην αγορά, καθιστώντας τον μη ανταγωνιστικό.

ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Η Θεσπρωτία παράγει 469 τόνους μαλακών τυριών και 138 σκληρών, μόλις 4 τόνους νωπού βουτύρου, 350 τόνους μυζήθρα και 14 τόνους κρέμα ενώ ο αμπελουργικός τομέας που είναι εξίσου σημαντικός μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε ν΄ αναπτύσσεται μετά από δεκαετίες, που τα αμπέλια είχαν ξεπατωθεί ή ήταν μόνο για λόγους οικιακής χρήσης. Η Θεσπρωτία παράγει 23.392 τόνους γάλακτος, κυρίως πρόβειου κι αίγιου. Χωρίς επανίδρυση των συνεταιρισμών σε νέα βάση, οι παραγωγοί είναι χαμένοι από χέρι γιατί κι η βιομηχανία εξαιτίας του κακού ανάγλυφου, θέλει χώρο συγκέντρωσης του γάλακτος. Μόνο φέτα, κεφαλογραβιέρα και γαλοτύρι ανήκουν στον κατάλογο των ΠΟΠ προϊόντων, ούτε καν το μέλι.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι Θεσπρωτοί παραγωγοί έχουν ν΄αντιμετωπίσουν σημαντικές απειλές λόγω των λύκων και των αγριογούρουνων, στις καλλιέργειες, τα αιγοπρόβατα και τις κυψέλες.

Η νέα ψηφιακή τεχνολογία με ηλεκτρονικά κολάρα ή τσιπ θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των Θεσπρωτών παραγωγών με πιλοτικές εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας στα μεγάλα άγρια θηλαστικά.

Οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να λειτουργούσαν στη λογική του win – win και για τους παραγωγούς και για τα άγρια ζώα (ψηφιακή παρακολούθηση ζωικού κεφαλαίου), εφόσον υπήρξε συντονισμός με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επίσης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με μεγάλα άγρια θηλαστικά. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όμως χρηματοδότηση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

ΔΑΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΑΣΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Ταυτόχρονα, η Θεσπρωτία θα μπορούσε ν΄αναπτύξει δασικά προϊόντα και να δημιουργήσει νέο συμπληρωματικό εισόδημα. Το δαιδαλώδες περιβαλλοντικό θεσμικό πλαίσιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια ενώ φέρνει πολλές φορές η γκρίνια μεταξύ παραγωγών και δασαρχείων, όπως συμβαίνει σ’ όλη την Ελλάδα. Ο δασικός πλούτος της Θεσπρωτίας – εκτός από καυσόξυλα - παραμένει ανεκμετάλλευτος.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Η έλλειψη ταυτότητας των προϊόντων της Θεσπρωτίας, πιστοποίησης – συσκευασίας, η κατάρρευση του τυροκομείου Φιλιατών και των κλωστηρίων, τα μικρά μεγέθη κι η καχυποψία ως προς το συνεταιριστικό κίνημα, η έλλειψη σύνδεσης της αγροδιατροφής με τον όποιο τουρισμό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς, που βρίσκονται σε δεινή θέση.

Δεν νοείται να μην έχει γίνει ΠΟΠ λ.χ. κατσικάκι ή πρόβατο από την περιοχή της Θεσπρωτίας. Δεν νοείται η ελιά Μπολιάνα να είναι γνωστή μόνο στο υπουργείο αλλά ελάχιστα να τη γνωρίζουν ακόμη κι οι ίδιοι οι Θεσπρωτοί. Δεν υπάρχει κοινό σήμα, ώστε να συνδέει τουρισμό και αγροτική ανάπτυξη. Εστιατόρια, ξενοδοχεία, που χρησιμοποιούν αγροτικά προϊόντα της περιοχής, πρέπει να πιστοποιηθούν και να «δεθούν», αντί να κυκλοφορούν τα γνωστά και μη εξαιρετέα βούτυρα ξένων εταιριών, τη στιγμή, που υπάρχει η δυνατότητα να παραχθεί στη Θεσπρωτία.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟ

Το αγροτικό επαρχιακό δίκτυο της Θεσπρωτίας σε πολλά σημεία είναι για κλάματα κι υπάρχει ζήτημα μεταφορικού κόστους ως προς τη συγκέντρωση προϊόντων. Δεν έχουν ενταχθεί νέα αρδευτικά έργα, υπάρχει ακόμη θέμα με τους αναδασμούς, υπάρχουν χρόνια ζητήματα με τους βοσκοτόπους και ζητήματα και με τις μελισσοπαραγωγικές περιοχές.

Το θέμα της ανομοιογένειας επιδοτήσεων για ίδια προϊόντα και καλλιέργειες και το ζήτημα των βοσκοτόπων απειλούν συνολικά τον κλάδο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει ν΄ακολουθήσει στρατηγική ανάπτυξης για τα υποπροϊόντα και τα υπολείμματα με σχετικό αγροτικό ινστιτούτο, που θα συνδέσει τους παραγωγούς με τις μικρές βιοτεχνίες και τη βιομηχανία και θα δώσει υπεραξία αλλά κι ένα αγροτικό, ψηφιακό ινστιτούτο.

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ

Στη Θεσπρωτία κι όχι μόνο οι πληρωμές σε εργατικά χέρια αυξήθηκαν σε οριακό σημείο με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να μη μπορούν ν΄ανταποκριθούν ενώ κι οι Αλβανοί εργάτες δεν έρχονται, όπως πριν.

Νέοι και μεσήλικοι επαγγελματίες παραγωγοί, άνδρες και γυναίκες, που υπάρχουν σήμερα είναι απογοητευμένοι.

Τα κυβερνητικά μέτρα, που πάρθηκαν για την ελληνική κτηνοτροφία δυστυχώς ήταν πραγματικά ασπιρίνη σε καρκινοπαθή.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Όταν μία αγελάδα τρώει 9-9,40 ευρώ μ.ο. την ημέρα και δίνονται 4 – 4,5 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για το καθημερινό της συσσίτιο. Δηλαδή συνολικά η τροφή που δόθηκε στους παραγωγούς δεν διήρκεσε ούτε μισή μέρα, όχι 365 που ταΐζονται τα ζώα. Αντίστοιχα ταΐζεται 1 πρόβατο, για μία φορά στις 365 μέρες.

Η Θεσπρωτία απειλείται με κατάρρευση του ζωικού κεφαλαίου, επειδή σε πλείστες όσες περιπτώσεις, μετά τη συνταξιοδότηση, δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Το πρόγραμμα Νέων Γεωργών, που λειτούργησε σε άλλες περιοχές, έμεινε σχεδόν αδιάφορο στη Θεσπρωτία.

Επομένως το κράτος θα πρέπει να έχει τις εξής βασικές προτεραιότητες – κατευθύνσεις:

Βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών με ελέγχους στην αγορά

Ισχυρά, φορολογικά κι επενδυτικά κίνητρα για την είσοδο νέων παραγωγών στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στην κτηνοτροφία

Συνέχιση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο, που θα είναι πιστοποιημένα και με ταυτότητα

Εισαγωγή της καινοτομίας, ενεργειακή αυτονομία και ψηφιακή τεχνολογία στις μονάδες

Βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και των εξαγωγών με κίνητρα για τη διασύνδεση των παραγωγών με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ινστιτούτα.

Κίνητρα για την ψηφιοποίηση στις μονάδες.

Ποιοτική κατάταξη των προϊόντων.

Πως μπορούν να επιτευχθούν αυτά;

Έργα υποδομής (αρδευτικά έργα, αγροτικοί δρόμοι, αναδασμοί, μοριοδότηση – κίνητρα για φτηνή πράσινη ενέργεια στις μονάδες)

Κίνητρα ή και χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια για βελτίωση των υπαρχόντων μονάδων και δημιουργία νέων.

Στρατηγική για τη σύνδεση της ελληνικής υπαίθρου με τις νέες τεχνολογίες

Άνοιγμα διμερώς και μέσω Ε.Ε. νέων αγορών για τη βελτίωση εξαγωγικών μεγεθών ως προς την ελληνική οικονομία

Μείωση της γραφειοκρατίας για την είσοδο και την αποπληρωμή στα προγράμματα Νέων Γεωργών κι επανασχεδιασμός τους

Περαιτέρω βελτίωση θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς και τους γυναικείους συνεταιρισμούς

*Η Άννα Στεργίου είναι κοινωνιολόγος, κοινοβουλευτική συντάκτρια και συγγραφέας
Συνέχεια...

Εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Οκτωβρίου 15, 2022 0
Εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

ΠΕΜΠΤΗ 20/10/2022 από 9.00 πμ έως 13.30 μμ
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας καλεί όλους τους συναδέλφους (Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες και Σούλι) που είναι αιμοδότες, όλους όσους χρειάστηκαν το προηγούμενο διάστημα αίμα για κάποιον δικό τους άνθρωπο, αλλά και όλους όσους έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενίσχυσης αυτής της εθελοντικής πράξης, να βοηθήσουν και να συμμετέχουν στην οργάνωση της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ που θα γίνει την

ΠΕΜΠΤΗ 20/10/2022 από 9.00 πμ έως 13.30 μμ
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες σε αίμα είναι πολλές. Ας εξαντλήσουμε όλοι όσοι μπορούμε τις δυνατότητες, που υπάρχουν.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνάδελφοι αιμοδότες:

∙ Μπορούν με την Κάρτα Αιμοδοσίας τους, να προσέρχονται για δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις, πρωινές ώρες, στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

∙ Δικαιούνται άδεια την ημέρα της αιμοδοσίας καθώς και άλλες 2 ημέρες.

Καλούμε τους Διευθυντές των Υπηρεσιών όχι μόνο να διευκολύνουν τη συμμετοχή των συναδέλφων, αλλά και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την οργάνωση της αιμοδοσίας.

Καλούμε τις Γραμματείες των Διευθύνσεων να τοιχοκολλήσουν την ανακοίνωση αυτή σε ευδιάκριτα σημεία των υπηρεσιών.-

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ         ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ
Συνέχεια...

Φιλανθρωπική εκδήλωση της "ΦΛΟΓΑΣ" στη Σαγιάδα

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα