01/04/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Μια Θεσπρωτή καπετάνισσα στο λεύκωμα 40 ετών της HELMEPA...

Ιανουαρίου 04, 2023 0
Μια Θεσπρωτή καπετάνισσα στο λεύκωμα 40 ετών της HELMEPA...
(Φωτό αρχείου0

Μια Θεσπρωτή καπετάνισσα, τώρα εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, και μάλιστα με ουσιαστικό έργο, η οποία απολαμβάνει μεγάλη αγάπη από τους μαθητές της, που της αναγνωρίζουν το αγνό ενδιαφέρον της γι' αυτά και τις διδακτικές της ικανότητες, η Μαρία Λαμπρίδου από το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, περιλαμβάνεται στο λεύκωμα 40 ετών της Helmepa (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).

Η ίδια το θεωρεί εξαιρετική τιμή, "μια, τιμή που θεωρώ ότι ανήκει σε όλες τις γυναίκες ναυτικούς, καθώς όλες λατρεύουν τη θάλασσα και θα έκαναν τα πάντα για να την προστατεύσουν.

Σε δύσκολα χρόνια, όπου υπήρχαν πολλά ταμπού, ή Μαρία Λαμπρίδου, τόλμησε όχι μόνο να σπουδάσει στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και να υπηρετήσει για ένα διάστημα ως ανθυποπλοίαρχος σε εμπορικά πλοία, έως ότου την απορρόφησε η εκπαίδευση, χωρίς ποτέ να απεμπολήσει την αγάπη της για τη θάλασσα.

Γράφει σχετικά η ίδια στο λεύκωμα της Helmepa: "Η Helmepa είναι για μένα ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δυο μεγάλες αγάπες μου, τη θάλασσα και την παιδαγωγική. Ανθυποπλοίαρχος στα νιάτα μου, 40 χρόνια πριν, δασκάλα σε δημοτικό αργότερα, βρήκα χάρη στην Helmepa τη δυνατότητα να ενώσω τη ναυτιλία με την εκπαίδευση και να διδάξω στα παιδιά της χώρας μας την έμπρακτη αγάπη για τους γαλάζιους πόντους. Ταυτόχρονα η Helmepa στάθηκε μια ζεστή αγκαλιά που στήριζε ποικιλότροπα το έργο μου. Ευγνώμων για όλα και με την ευχή ακόμη και ως συνταξιούχος να μπορώ να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στην ένωσή μας για να σώσουμε τις θάλασσες και το περιβάλλον.

Με εκτίμηση
Μαρία Λαμπρίδου
Ανθυποπλοίαρχος Ε.Ν. - Εκπαιδευτικός Π.Ε. "


Η Μαρία Λαμπρίδου δίνει πάντοτε το αγωνιστικό στίγμα της συνείδησής τους και προσπαθεί αυτή η κοινωνία να αλλάξει προς το καλύτερο, αποβάλλοντας τας εμμονές και αγκυλωμένες νοοτροπίες.

Η. Μ.
Συνέχεια...

Τα είπαν με το Βασίλη Γιόγιακα οι ιχθυοκαλλιεργητές για τα ασφαλτικά Σαγιάδας

Ιανουαρίου 04, 2023 0
Τα είπαν με το Βασίλη Γιόγιακα οι ιχθυοκαλλιεργητές για τα ασφαλτικά Σαγιάδας

Με το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, συζήτησαν, την Τρίτη 03/01/2023, τα ΔΣ του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών και της Περιοχής Ανάπτυξης Οργανωμένων Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη χορήγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, άδειας εγκατάστασης στη Λωρίδα Σαγιάδας, μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών και ασφαλτικών.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών επεσήμαναν στο βουλευτή τους κινδύνους, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, απώλειας θέσεων εργασίας κλπ που ενέχει μια ενδεχόμενη εγκατάσταση τέτοιας δραστηριότητας στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται το σύνολο σχεδόν των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας του Νομού.

Ταυτόχρονα του γνωστοποίησαν ότι έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την οποία ζητείται η ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας εγκατάστασης.

Ο βουλευτής, ο οποίος είναι γνώστης του ζητήματος τόσο από τη θητεία του ως Νομαρχιακός σύμβουλος όσο και ως Νομάρχης Θεσπρωτίας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν και προέκυψε το θέμα, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στον κλάδο και σημείωσε ότι θα είναι παρών στη συνάντηση που έχουν ζητήσει – και αναμένεται να οριστεί - οι εκπρόσωποι των Ιχθυοκαλλιεργητών με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε με την παρουσία του να συμβάλλει και αυτός στην καλύτερη κατανόηση εκ μέρους του Υπουργείου της σοβαρότητας του ζητήματος και να συνδράμει έτσι στην άμεση ανάκληση της προσβαλλόμενης απόφασης.
Συνέχεια...

Ο Μ. Κάτσης για την απένταξη του Επιχειρηματικού Πάρκου: "Σε τι ανταποκρίθηκαν τελικά οι άριστοι;; Ήρθε η ώρα για πολιτική αλλαγή"

Ιανουαρίου 04, 2023 0
Ο Μ. Κάτσης για την απένταξη του Επιχειρηματικού Πάρκου: "Σε τι ανταποκρίθηκαν τελικά οι άριστοι;; Ήρθε η ώρα για πολιτική αλλαγή"

Την απένταξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Ηγουμενίτσας (Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας) από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ADRIUP με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζει δηκτικά ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την αρνητική αυτή εξέλιξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσπρωτίας πρόεβη στην εξής δήλωση:

«Απεντάχθηκε και το Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για άλλη μια παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των ντόπιων αρίστων του. Η φράση του εγγράφου του Υπουργείου Ανάπτυξης «έχουν παρέλθει πάνω από 2.5 έτη χωρίς ουδεμία ανταπόκριση» κάνει το μέσο πολίτη της Θεσπρωτίας να αναρτιέται τελικά σε τι ανταποκρίθηκαν οι άριστοι; Τι έχει να πει ο κ. Γιόγιακας και ο κ. Πορφύρης που παρέλαζαν στα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες το 2019 τάζοντας την αδειοδότηση ενός αναπτυξιακού έργου για το νομό μας που βρήκαν ενταγμένο στο ADRIUP από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ; Το μόνο που απέμεινε είναι μια υπόσχεση, 2 φωτογραφίες και εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους.

Τελικά αυτή η φράση «ουδεμία ανταπόκριση» χαρακτηρίζει μια ολόκληρη θητεία της πιο ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος. Τελικά οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι.

Ήρθε η ώρα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή ώστε η Θεσπρωτία να αφήσει την οπισθοδρόμηση δεκαετιών και να ξαναγυρίσει στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και των έργων ουσίας με κοινωνική δικαιοσύνη»
Συνέχεια...

Το νέο βιβλίο της Άννας Στεργίου θα παρουσιαστεί στην Ηγουμενίτσα

Ιανουαρίου 04, 2023 0
Το νέο βιβλίο της Άννας Στεργίου θα παρουσιαστεί στην Ηγουμενίτσα

Στις 16 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο "Η κυρά του Δράκου" της δημοσιογράφου και συγγραφέα Άννας Στεργίου, στην Ηγουμενίτσα και συγκεκριμένα στο ΠΑΝΘΕΟΝ στις 6 μ.μ.

Η βιβλιοπαρουσίαση γίνεται από το βιλβιοπωλείο ΜΗΤΣΕΛΟΥ και τις εδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ.

Το συντονισμό της βιβλιοπαρουσίασης θα έχει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βάσω Γκόρου, ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Παντελής Κυπριανός

Μερόπη Τζούφη

Γιώργος Κεφαλάς

καθώς και η ίδια η συγγραφέας.

Συνέχεια...

Δείτε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για το 2022 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιανουαρίου 04, 2023 0
Δείτε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για το 2022 (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την τελευταία συνεδρίαση για το 2022 του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας, όπου απασχόλησαν παλιά και νέα θέματα, χωρίς να λείψουν και αυτή τη φορά, αντιδράσεις, αντεγκλίσεις και έντονοι διάλογοι...!


Συνέχεια...

Άρειος Πάγος προς Εισαγγελείς: "Το περιβάλλον και τα μάτια σας…" - Μια επιστολή …όαση!

Ιανουαρίου 04, 2023 0
Άρειος Πάγος προς Εισαγγελείς: "Το περιβάλλον και τα μάτια σας…" - Μια επιστολή …όαση!

Είναι από τις λίγες φορές όπου μία επιστολή από τον αρμόδιο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας, ξεφεύγει από τα τυπικά και έχει έντονη δόση αυτοκριτικής..

Έχει και σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις σε γλώσσα απολύτως σαφή για τους πολίτες.

«Η πλειστάκις παραγγελλόμενη και μηδέποτε επιτυγχανόμενη προστασία του περιβάλλοντος» είναι ο εύγλωττος τίτλος της επιστολής που από μόνος του αποτελεί αυτοκριτική για την δικαιοσύνη.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απευθυνόμενος προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών λέει ένα και μόνο.. «Το περιβάλλον και τα μάτια σας! Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. Natura est Deus».

Στην ίδια επιστολή σημειώνει πως «από την δράση μας την εισαγγελική, όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει απολύτως ότι η ελληνική κοινωνία, σε αντίθεση με άλλους λαούς της Ευρώπης, αδιαφορεί πλήρως για το περιβάλλον και τούτο δεν είναι ανεκτό σε μια δημοκρατία κοινωνία αφού το περιβαλλοντικό έγκλημα επιδεινώνεται συνεχώς με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και την οικονομία» και ζητά να αυξηθεί το υπηρεσιακό ενδιαφέρον στην προστασία του.

Ζητά από όλους τους εισαγγελείς να κάνουν το καλύτερο «για να σώσουμε ό, τι ακόμη σώζεται μιας και είμαι πεπεισμένος ότι τα κατασταλτικά μέτρα, τα οποία χρόνια τώρα εφαρμόζονται και εφαρμόζουμε, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και είναι μονόδρομος η ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων… Των κατά την κρίση σας αναγκαίων προληπτικών μέτρων…».

Καταλήγει δε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με όρους ποίησης.. «Ζω με το όνειρο (και προκειμένου να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση όπως λέει ο ποιητής, που οι ενεργοί πολίτες και τα αρμόδια κρατικά όργανα θα γίνουν μάχη καθημερινά γα σωστικές επεμβάσεις στο περιβάλλον, δηλαδή για την ίδια μας τη ζωή, κάτω από το άγρυπνο μάτι και το αδιάλειπτο υπηρεσιακό ενδιαφέρον των Εισαγγελέων της χώρας. Γένοιτο»!

Σε μία εποχή όπου το περιβάλλον φωνάζει βοήθεια, σε κάθε γωνιά του τόπου και οι ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η εισαγγελική επιστολή μοιάζει με πραγματική όαση.

Συνέχεια...

Ενστάσεις για το νέο σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό στον Καλαμά...

Ιανουαρίου 04, 2023 0
Ενστάσεις για το νέο σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό στον Καλαμά...

Γραπτές απόψεις επί της ΜΠΕ του ΜΥΗΣ Ζίτσας

Προς : Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
Ιωάννινα

1) Άλλη μία προσχηματική ΜΠΕ που αποσιωπά, τα σημαντικά και που -σε τραγική αναντιστοιχία, με την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, την πραγματικότητα της περιβαλλοντικής κρίσης και τις κατακτήσεις της περιβαλλοντικής διαχείρισης- επιδιώκει, με ατεκμηρίωτες πολυλογίες, να πείσει ότι με αποτυχημένες τεχνικές επιλογές, αυτές που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση των επιφανειακών υδάτων, θα προστατευτεί ο ποταμός Καλαμάς από την απληστία της μεγιστοποίησης του κέρδους.

2) Υποστηρίζει λοιπόν την “φραγματοποίηση” του ποταμού Καλαμά και ούτε καν αναφέρει εναλλακτική λύση χωρίς φράγμα, δηλαδή μόνο με έργο υδροληψίας και τροφοδοσίας του αγωγού προσαγωγής, χωρίς να προκληθεί σημείο ασυνέχειας της ροής του ποταμού.

3) Χαρακτηριστικά λοιπόν δείχνει, πως σε μια περιοχή που έχει το τοπογραφικό ανάγλυφο σαν συγκριτικό πλεονέκτημα για ένα περιβαλλοντικά αποδεκτό έργο, η αστοχία του νόμου περί των ορίων του μεγέθους ενός ΥΗΕ ως προς την ισχύ του, για τον χαρακτηρισμό του ως “μικρού”, μαζί με την επιδίωξη της ληστρικής εκμετάλλευσης του υδάτινου δυναμικού, με αντιλήψεις της δεκαετίας του ’60, ακυρώνουν μια τέτοια δυνατότητα. Και προτείνεται η επανάληψη των λαθών, που η Ε. Ε. πλέον διορθώνει, απελευθερώνοντας προοδευτικά τα ποτάμια από τα φράγματα.

4) Η ΜΠΕ λοιπόν επιλέγει να μην καταπιαστεί, όπως χρειάζεται, με τις επιπτώσεις -λόγω του φράγματος- στην ιχθυοπανίδα, χωρίς να δίνει ιχθυοπληθυσμούς και επιπτώσεις ανά είδος, ούτε καν με βάση την εμπειρία από ομοειδή έργα στον ποταμό Καλαμά και ενώ με διεθνή στοιχεία αναμένεται θνησιμότητα 25% !!!

Όλα επαφίενται στην κατασκευή ιχθυοδιαδρόμου για ένα και μόνον είδος ψαριού!!!

Η πλήρης αποτυχία του ιχθυοδιαδρόμου στο πρώτο από τις εκβολές του ποταμού Καλαμά ΥΗΕ, στο φράγμα Ραγίου, αποσιωπάται.
Η αναφορά σε μελλοντικές καταγραφές και μελέτες ιχθυοπανίδας, είναι στόχοι και μέτρα χωρίς δεσμεύσεις και σχέδιο, δηλαδή ευχές.

5) Η οικολογική παροχή προσδιορίζεται με βάση υδρολογικές καταγραφές, που στόχευαν σε εκτιμήσεις υδρολογίας μεγίστων παροχών του ποταμού Καλαμά, χωρίς να τεκμηριώνεται η υδρολογία ελαχίστων παροχών. Με βάση την ιδιομορφία της κοίτης, μεταξύ των σημείων απόληψης και επαναφοράς των νερών, ουδόλως τεκμηριώνεται, αν διασφαλίζεται η μετακίνηση των ιχθύων με τα 1,8 κυβ. μετ./δευτ., που συμβατικά, χωρίς ειδική προσέγγιση, δέχεται η ΜΠΕ.

Είναι λοιπόν ουσιώδης έλλειψη η μη αναλυτική εξέταση των συνεπειών από την μόνιμη μείωση της παροχής στο υπόψη μήκος της κοίτης του ποταμού.

6) Στο ίδιο τμήμα της κοίτης του ποταμού, ούτε καν αναφέρεται η ύπαρξη του φυσικού «Διαολογέφυρου» (βλ. Παράρτημα στο τέλος), του μόνου που έχει απομείνει στην περιοχή, μετά την πτώση του αντίστοιχου «Θεογέφυρου» στα κατάντι αυτού και η ανάγκη προστασίας του από το έργο, λόγω των δονήσεων από την κατασκευή, δίπλα του, της υδραυλικής σήραγγας και των ενδεχομένων διαρροών νερού από τον αγωγό προσαγωγής και επιπτώσεων στην κίνηση των ομβρίων από τα έργα.

Η αποκοπή του φυσικού γεφυριού από το σύνολο του πετρώματος της όχθης, αλλά και οι διαρροές νερών, οδήγησαν και το «Θεογέφυρο» στην πτώση πριν από λίγα χρόνια.

7) Η περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης σχετικά με την χλωρίδα και την πανίδα εξαντλείται σε γενικές αναφορές για την ευρύτερη περιοχή, χωρίς παρατηρήσεις πεδίου για την θέση του έργου.

8) Απουσιάζει και η τεκμηρίωση για την επίπτωση από την ρύπανση που έχει και μεταφέρει ο Καλαμάς από τον Γορμό και την πεδιάδα του Παρακάλαμου, με την αλλαγή της ταχύτητας και της μορφής της ροής στην λεκάνη κατάκλυσης, όπου από έντονη ροή θα προκύπτει περιοχή πολύ χαμηλών ταχυτήτων του νερού, με αποτέλεσμα τον ευτροφισμό και την καθίζηση ρυπαντών.

Πολύ χαρακτηριστική είναι και η σχετική προσέγγιση της αξιολόγησης του κατά πόσο τροποποιείται το ποτάμιο σύστημα στην “Μελέτη Διερεύνησης εξαίρεσης” (Κεφ. 16).

Η ΜΠΕ με προφανώς λανθασμένο υπολογισμό των παραμέτρων Α.1.2 και Α.3.2 του σχετικού Πίνακα, όπως και με την προκλητική εφεύρεση και υιοθέτηση βαθμού “0” για την παράμετρο Α. 4.1, ξεμπερδεύει δήθεν με την τροποποίηση του ποτάμιου συστήματος…
Άλλη μία βολική αστοχία....

9) Επίσης η ΜΠΕ χαρακτηριστικά ευτελίζει και την εξέταση εναλλακτικών λύσεων και της “μηδενικής” λύσης, αποκτώντας έτσι ουσιώδεις ελλείψεις. Δεν καλύπτει έτσι και τα προβλεπόμενα για το περιεχόμενο της, από τις θεσμοθετημένες διατάξεις.

Αντί για εναλλακτικές λύσεις που να διαφέρουν ουσιαστικά (π.χ. απουσία φράγματος) ως προς την τεχνολογία τους και τις επιπτώσεις, η ΜΠΕ συγκρίνει παραλλαγές θέσης και τρόπου κατασκευής, χωρίς μάλιστα τα σωστά εργαλεία σύγκρισης.

Όπως ακριβώς κάνει και για την “μηδενική” λύση, όπου, με “έκθεση ιδεών” δήθεν συγκρίνει, όταν σήμερα εν έτει 2022, η Ε. Ε. έχει χρόνια που διατηρεί πλατφόρμα για την Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) και επιπλέον προδιαγράφονται οι τρόποι σύγκρισης με τα ISO14000! Χωρίς χρήση της ΑΚΖ, η δήθεν σύγκριση είναι μια υποκειμενική προσέγγιση, χωρίς τεκμηρίωση.

10) Χωρίς λοιπόν μια συνολική και σοβαρή μελέτη από αξιόπιστο φορέα και την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για την φέρουσα ικανότητα για ΥΗΕ στον Καλαμά, όπως προβλέπεται και από το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής του ποταμού Καλαμά, που θα αξιολογεί και τις προτεραιότητες αξιοποίησης, το προτεινόμενο έργο στο “Θεογέφυρο”, με τις ουσιώδεις ελλείψεις και τις τεχνολογικές αστοχίες του, είναι απορριπτέο και καλούμε την αρμόδια διοίκηση να αρνηθεί την αδειοδότηση του και να μην εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους.

27-12-2022
Οι καταθέτοντες τις απόψεις:
Θωμάς Φώτσης, Ομότιμος Χημικός Μηχανικός, Πολύδροσο Θεσπρωτίας
Παύλος Αλεξίου, Πολιτικός Μηχανικός, Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας
Μιχάλης Πασιάκος, Πρόεδρος ΚΙΜΕΘΕ, Σαγιάδα Θεσπρωτίας
Βαγγέλης Γράβος, Ομότιμος Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κούρεντα Ζίτσας Ιωαννίνων
Ζώης Γαλατάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου, Ζίτσα Ιωαννίνων
Αλέξανδρος Κωνσταντίνης, Διαχειριστής Περιβάλλοντος - Φυσικός, Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας

Παράρτημα

Το φαράγγι του Καλαμά (Γλύζιανη - Λίθινο)

Μετά το γκρέμισμα του εκπληκτικού “Θεογέφυρου”, τα “σαΐνια” σκέφτηκαν να ξεμπερδέψουν και με το άγριο κι απάτητο “Διαολογέφυρο”! Σχεδιάζουν ακόμη ένα έγκλημα κατά του Καλαμά και της φύσης! Υδροηλεκτρικό έργο στο απάτητο κι εκπληκτικό φαράγγι που βρίσκεται ανάμεσα στη Γλύζιανη και το Λίθινο!

Μέσα στα άλλα σχεδιάζουν και σήραγγα, ώστε να ξεκόψουν επικίνδυνα το “Διαολογέφυρο” από τα γειτονικά του πετρώματα. Το ίδιο ολέθριο λάθος δηλαδή που έγινε και με το “Θεογέφυρο!” Σκάβοντας την δεξιά όχθη για να περάσουν τον αρδευτικό σωλήνα το απέκοψαν από το βουνό και το γκρέμισαν!!! Το ίδιο θα πετύχουν κι εδώ!

Φυσικά οι μελετητές αγνοούν το “Διαολογέφυρο”. Δεν το αναφέρουν καν στη μελέτη!!! Αναφέρουν μόνο δυο...πέτρινα γεφύρια στην περιοχή μελέτης (που ούτε κι αυτά ξέρουν πως λέγονται!).

Ξεκινώντας από το χωριό Γλύζιανη του Ν. Ιωαννίνων, ο ποταμός Καλαμάς έχει σχηματίσει ένα βαθύ φαράγγι, το οποίο συνεχίζεται ως τον κάμπο του διπλανού χωριού Λίθινο. Στο φαράγγι αυτό, μέχρι τις μέρες μας ακόμη, υπήρχε το θρυλικό “Θεογέφυρο”, μια φυσική κατασκευή που χαρακτήριζε την γεωλογική ιστορία της περιοχής και είχε εξελιχθεί σε αναπτυξιακό πλεονέκτημα ως ξεχωριστό τοπόσημο.

Το “Θεογέφυρο” λίγο πριν καταρρεύσει.

Στη δεξιά όχθη, υπήρχε σήραγγα η οποία είχε κατασκευαστεί για να διοχετεύει τα νερά της πηγής πάνω από το “Θεογέφυρο” στον μικρό κάμπο κάτω από το Λίθινο για την άρδευση των χωραφιών. Το έργο αυτό επέκτεινε η Περιφέρεια Ηπείρου, κόβοντας με σκαπτικά μηχανήματα τον βράχο και αποσυνδέοντας στην ουσία το “Θεογέφυρο” από το πέτρωμα πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το Λίθινο.

Ακόμα και πάνω στο κατάστρωμα του “Θεογέφυρου” τοποθέτησαν σωλήνες!
Η αστοχία στις συνδέσεις των σωληνώσεων, οδήγησε σε διαρροές νερού πάνω στο φυσικό μνημείο και στα κατάντι του.
Σύντομα η δεξιά όχθη κατέρρευσε, δίνοντας έτσι το σήμα κινδύνου.
Οι αρμόδιοι ανησύχησαν αλλά μόνο για τη σιδερένια γέφυρα τύπου Μπέλεϊ, δίπλα στο “Θεογέφυρο”. Το τέλος του μνημείου ήταν κοντά!

Το “Διαολογέφυρο”

Πιο πάνω όμως, ανάμεσα στο Λίθινο και τη Γλύζιανη, στέκει ακόμα ένα παρόμοιο φυσικό γεφύρι, το οποίο, επειδή δεν μπορεί να το διαβεί ο άνθρωπος, ονομάστηκε (σε αντιδιαστολή με το “Θεογέφυρο”) “Διαολογέφυρο”.

Το μέρος όπου βρίσκεται, είναι εξαιρετικά δύσβατο και μόνο μέσα από την κοίτη του ποταμού είναι ορατό. Από τις όχθες μπορεί κανείς να δει μόνο το κατάστρωμα του «γεφυριού».

Στα τέλη του 19ου αιώνα, μετά από μια δυνατή νεροποντή, ο ποταμός άφησε μόνο μια στενή λωρίδα βράχου σε μορφή τόξου στην κορυφή του φαραγγιού. Δημιουργήθηκε έτσι ένα φυσικό γεφύρι, παρόμοιο με το “Θεογέφυρο” κοντά στο “Λίθινο”. Αυτό όμως το “γεφύρι” δεν μπορούσε να το περάσει άνθρωπος, όπως το “Θεογέφυρο”, που εξυπηρέτησε (μέχρι και τη δική του πτώση) αμνημόνευτα χρόνια τις μετακινήσεις τον ανθρώπων.

Έτσι ο λαός, το ονόμασε «Διαολογέφυρο», όπως κάθε «υπερφυσική» κατασκευή που δεν δαμάζεται από τον άνθρωπο…

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Συνάντηση Π. Νταή με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, Αλ. Πάσχο

Ιανουαρίου 04, 2023 0
Συνάντηση Π. Νταή με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, Αλ. Πάσχο

Σήμερα Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του επικεφαλής του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» και υποψήφιου Δήμαρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέκο Πάσχο, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Νταή για τις τρέχουσες δράσεις του Επιμελητηρίου, καθώς και για τον προγραμματισμό των ενεργειών και δραστηριοτήτων για το νέο έτος 2023.

Ο κ. Νταής εξέφρασε την βαθύτατη εκτίμηση για το μεγάλο έργο που επιτελεί το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και η Διοίκησή του, μέσω του οποίου υποστηρίζονται ενεργά οι επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και βοηθείται καταλυτικά η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

Ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων, συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν τη στρατηγική διεκδίκησης των μεγάλων έργων που χρειάζεται η περιοχή για να διασφαλιστεί η σταθερή αναπτυξιακή της πορεία (σιδηροδρομική σύνδεση, ολοκλήρωση εμπορικού λιμένα, σύνδεση Εγνατίας Οδού με ελληνοαλβανικά σύνορα – περιφερειακή οδός Ηγουμενίτσας, δρόμος Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, υδατοδρόμιο, Εμπορευματικό κέντρο – logistics, λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος, ελικοδρόμιο κ.α.), καθώς και των αντισταθμιστικών ωφελειών από τη λειτουργία του ΟΛΗΓ, υπό ιδιωτική διοίκηση (ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας και συνεδριακού τουρισμού, υλοποίηση έργων βελτίωσης των υποδομών στα καταφύγια σκαφών, κατασκευή και λειτουργία Μαρίνας, συνεργασία και ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις επιχειρήσεις της Θεσπρωτίας κ.α.).

Επίσης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής προβολής της περιοχής, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, τόσο των παραδοσιακών (όπως συμμετοχή σε εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια κ.α., εκδόσεις, δημοσιεύσεις κ.τ.λ.) όσο και των σύγχρονων ψηφιακών και διαδικτυακών (internet, social media κ.α.). Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για το σχεδιασμό και την εκτέλεση ουσιαστικών έργων υποδομής, αλλά και άλλων πρωτοβουλιών, μέσω των οποίων θα διευκολυνθεί η πρόσβαση προς τις παράλιες τουριστικές περιοχές του Δήμου (Πλαταριά, Σύβοτα, Πέρδικα κ.α.), όπου λειτουργεί και δραστηριοποιείται σημαντικό μέρος των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και θα αναβαθμιστεί το επίπεδο της ποιότητας ζωής τόσο των μονίμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών των περιοχών αυτών, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο.

Η συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση της συνέχισης της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης διευρυμένης συνάντησης μεταξύ στελεχών του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων του συνδυασμού, προκειμένου να εξετασθούν με λεπτομέρεια οι προτάσεις του συνδυασμού που αφορούν την υποστήριξη της τοπικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί με εκατοντάδες αρχαία νομίσματα και αντικείμενα (+ΦΩΤΟ)

Ιανουαρίου 04, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί με εκατοντάδες αρχαία νομίσματα και αντικείμενα (+ΦΩΤΟ)

Σύλληψη δύο αλλοδαπών για παράβαση του νόμου “περί προστασίας των αρχαιοτήτων” στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 52 και 49 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Ν. 4858/2021 “Περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα εν λόγω στελέχη στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό τον 52χρονο και συνοδηγό τον 49χρονο, εντοπίστηκαν, επιμελώς κρυμμένα, εντός του χώρου αποσκευών του ως άνω οχήματος, είκοσι οκτώ (28) αντικείμενα (αγαλματίδια, κολιέ, μενταγιόν, λυχνάρια, βάζο κ.τ.λ.) πιθανόν αρχαία καθώς και επτακόσια εβδομήντα εννέα (779) αρχαία νομίσματα, με σκοπό οι ανωτέρω να τα μεταφέρουν από κοινού παράνομα στο εξωτερικό.

Τα ευρήματα, τα οποία κατασχέθηκαν, πρόκειται να παραδοθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για περαιτέρω εξέταση.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε επίσης και το Ι.Χ.Ε. όχημα.

Συνέχεια...