04/12/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: "Όχι στη φίμωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος από το Δήμο Ηγουμενίτσας"

Απριλίου 12, 2022 0
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας: "Όχι στη φίμωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος από το Δήμο Ηγουμενίτσας"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 
 
Ηγουμενίτσα 12/4/2022
 Αριθ.Πρωτ. 66

ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσπρωτίας, με την υπ’ αριθ. 07/22 ομόφωνη απόφαση, προκήρυξε στάση εργασίας την ΤΡΙΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 Κλιμάκωση της κινητοποίησης την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 με ΝΕΑ Στάση Εργασίας που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για τους εργαζόμενους των Ομοσπονδιών που έχουν αναφορά στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Μετά και από απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων στους παραπάνω τομείς, πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες στάσεις εργασίας, με συγκέντρωση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Ηγουμενίτσα, όπου καταθέσαμε σχετικό ψήφισμα, συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, όπου χρησιμοποιήθηκαν συμβολικά μερικά υπηρεσιακά οχήματα.

Αυτό το γεγονός μάλλον ενόχλησε κάποιους που δεν θέλουν να υφίσταται Αγωνιστικός και Ασυμβίβαστος Σύλλογος που να συσπειρώνει τους εργαζόμενους, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων τους

Έτσι στη Θεσπρωτία, μετά την επιτυχία και τη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, κάποιοι προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να τρομοκρατήσουν τις κινητοποιήσεις, το Σύλλογο και τους ίδιους τους εργαζόμενους κάνοντας καταγγελία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία στρέφεται κατά του Υφαντή Σπύρο ως προέδρου του συλλόγου.

Το τσιράκι, της Διοίκησης, γνωστός για ανάλογες πρακτικές κατά το παρελθόν, απέστειλε καταγγελία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την οποία κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια τον διήμερων κινητοποιήσεων, μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσπρωτίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Υφαντή Σπύρο, χρησιμοποίησαν Υπηρεσιακά οχήματα των Δήμων του Νομού Θεσπρωτίας.

Αναφέρει στην καταγγελία του ότι απευθύνθηκε σε πολιτικά πρόσωπα του Δήμου Ηγουμενίτσας για το συγκεκριμένο ζήτημα, και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Δεν αναφέρει όμως σε ποιο πολιτικό πρόσωπο απευθύνθηκε. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πήρε από κάποιον εντολή ή με τις ευλογίες κάποιου ή κάποιων του δόθηκε το πράσινο φως να καταγγείλει τις κινητοποιήσεις.

Το γεγονός είναι ότι η Δημοτική αρχή καλεί σε απολογία τον Σπύρο Υφαντή ως Πρόεδρο του Συλλόγου και άλλους εργαζόμενους με βάση αυτήν την καταγγελία.

Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή για αυτήν της την ενέργεια που αντικειμενικά ενισχύει τους «στημένους» απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και υπονομεύει τους αγώνες των εργαζομένων αλλά και την πολιτική και συνδικαλιστική δράση του Συλλόγου μας και του προέδρου του Σπύρου Υφαντή επειδή τόλμησε μαζί με τους εργαζόμενους και διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους κάνοντας πορεία με τη συνοδεία των οχημάτων των Δήμων.

Τέτοιες πρακτικές σαν και αυτή αξιοποιούνται από τις Δημοτικές Αρχές ώστε να φιμώσουν το Σύλλογο, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, ώστε ανεμπόδιστα να εφαρμόζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση αποτελεί μια κατάκτηση σκληρών αγώνων της εργατικής τάξης, στοιχειώδες όπλο των εργαζόμενων για την προστασία τους. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η δίωξη των συνδικαλιστών αξιοποιείται από κυβέρνηση και Δημάρχους ώστε να εφαρμόσουν «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς.

Δηλώνουμε ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσπρωτίας, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των συναδέλφων εργαζομένων έπραξε το καθήκον ως όφειλε, όπως άλλωστε το έχει πράξει και κατά το παρελθόν και θα το πράξει και στο μέλλον όταν χρειαστεί.

Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα. Είναι πρόκληση και δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή ελέγχου, από το κράτος και την εργοδοσία, της συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα μας. Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στους νόμους που περιορίζουν τη συλλογική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, είναι η μόνη απάντηση.

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων.

διεκδικούμε:

- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

- Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

- Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.

- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

- Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.

- Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

- Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς.

- Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                               ΣΕΓΓΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ

Συνέχεια...

Τα κρούσματα σήμερα Τρίτη στη Θεσπρωτία

Απριλίου 12, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Τρίτη στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας  89
ΠΕ Θεσπρωτίας  32
ΠΕ Ιωαννίνων 219 
ΠΕ Πρέβεζας  47
Συνέχεια...

Τον Πανσερραϊκό υποδέχεται αύριο ο Θεσπρωτός

Απριλίου 12, 2022 0
Τον Πανσερραϊκό υποδέχεται αύριο ο Θεσπρωτός

Η ΠΑΕ Θεσπρωτός καλεί τους φίλους της ομάδας να δώσουν δυναμικό παρών στις εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου Ηγουμενίτσας και να ενθαρρύνουν τους ποδοσφαιριστές στην προσπάθεια για κατάκτηση της νίκης στον αυριανό αγώνα με τον Πανσερραϊκό. (Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 ώρα 15.00 στο Δημοτικό γήπεδο Ηγουμενίτσας).

Ενημερώνει τους φίλους της ομάδας ότι η διάθεση των εισιτηρίων άρχισε και γίνεται από τα εξής σημεία:

1. The Glass (Δαγκλή 22 – Ηγουμενίτσα)
2. ALEX CAFE (ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ) -πεζόδρομος Ηγουμενίτσας
3. So Chic! - Εθνικής Αντίστασης 42 Ηγουμενίτσα.

Διάθεση εισιτηρίων θα γίνεται και από τα εκδοτήρια του γηπέδου την ημέρα του αγώνα.
Η τιμή όλων των εισιτηρίων είναι 10€.
Συνέχεια...

Ο "αγιογράφος" Θεόφιλος: Αφιέρωμα στο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Απριλίου 12, 2022 0
Ο "αγιογράφος" Θεόφιλος: Αφιέρωμα στο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και την Ακαδημία Θεολογικών σπουδών Βόλου, σας προσκαλεί στη θεματική βραδιά που οργανώνει για το λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. το Σάββατο 16 Απριλίου 2022στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Σωτήρης Δάκαρης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30 Απριλίου
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Καταγγελία για τη φασιστική επίθεση σε πανό αριστερών οργανώσεων

Απριλίου 12, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Καταγγελία για τη φασιστική επίθεση σε πανό αριστερών οργανώσεων

Δεν είναι η πρώτη φορά που φασίστες επιτίθενται σε πανό αριστερών οργανώσεων και εργατικών σχημάτων, με βανδαλισμούς και αναγραφή φασιστικών συμβόλων πάνω τους.


Αυτή τη φορά δέχτηκαν επίθεση τα πανό της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ και του Μ-Λ ΚΚΕ έξω από τα ΤΕΙ που καλούσαν στην απεργία στις 6 Απρίλη, ενώ κατά καιρούς το ίδιο είχε γίνει σε πανό του ΚΚΕ (μ-λ), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών.


Φασιστικά θρασίμια και τραμπούκοι περιφέρονται στην πόλη και σκίζουν αφίσες, μαυρίζουν, μουντζουρώνουν και υπογράφουν με φασιστικά σύμβολα. Στόχο έχουν τις αριστερές ιδέες και απόψεις, αλλά στην ουσία θέλουν να τρομοκρατήσουν τον ίδιο το λαό και τη δυνατότητά του να αντισταθεί και να παλέψει.

Γίνονται το μακρύ χέρι του συστήματος και συμπληρώνουν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, σε μια περίοδο που εργαζόμενοι και νεολαία βιώνουν την ισοπέδωση των δικαιωμάτων τους σε όλα τα πεδία της ζωής τους.

Η «δράση» τους υπαγορεύεται και κατευθύνεται από τα αφεντικά τους που είναι το ίδιο το σύστημα. Τροφοδοτείται από την επίσημη πολιτική της καταστολής, των απαγορεύσεων, της ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων και της αντικομμουνιστικής υστερίας.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ!

ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ !

Ηγουμενίτσα 10 Απρίλη 2022
ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Συνέχεια...

Κάλεσμα για εγγραφή νέων μελών από τον Όμιλο Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Θεσπρωτίας

Απριλίου 12, 2022 0
Κάλεσμα για εγγραφή νέων μελών από τον Όμιλο Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Θεσπρωτίας


‘’Όμιλος Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας’’

‘’ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ’’


Τηλ.: 6946178942 - 6949333830
e-mail: koinothesproton@gmail.com

Εγγραφή νέων μελών

Ο Όμιλος μας έχει κοινωνικό και διεκδικητικό χαρακτήρα, πράγμα το οποίο προκύπτει από τους καταστατικούς σκοπούς του, οι οποίοι είναι:

Α) η δημιουργία ενός ελεύθερου και αδέσμευτου βήματος προβληματισμού για τη μελέτη και αντιμετώπιση των οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, εθνικών και πολιτισμικών προβλημάτων και τη διαμόρφωση προτάσεων καθώς και για την κατά το δυνατόν ευρύτερη διάδοση και εκτενή ανάπτυξη αυτού του προβληματισμού, στα πλαίσια του αναφαίρετου δικαιώματος ελευθερίας γνώμης και έκφρασης κάθε ανθρώπου.

Β) η υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων στους αιρετούς ,τους τοπικούς φορείς και γενικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την προώθηση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Θεσπρωτών εν γένει και των διαβιούντων, ανεξαρτήτως καταγωγής, στη Θεσπρωτία, ημεδαπών.

Μέλη του μπορούν να γίνουν όλοι οι άνθρωποι, δηλαδή όλων των πεποιθήσεων, όλων των κοινωνικών τάξεων και όλων των επαγγελμάτων, ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο.

Στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας και των ενεργειών μας είναι οι αρχές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του πλουραλισμού, της πολυφωνίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Όμιλος είναι μια δεξαμενή ιδεών και προτάσεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων του Ν.Θεσπρωτίας.

Οι σκοποί του Ομίλου δεν είναι ανταγωνιστικοί προς τους σκοπούς των άλλων τοπικών φορέων. Βαδίζουμε παράλληλα, συνεργαζόμαστε και φιλοδοξούμε να βάλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα λιθαράκι για την προώθηση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Ο Όμιλος δεν ανήκει σε κανένα πρόσωπο και σε κανένα πολιτικό κόμμα. ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ. Καταβάλαμε προσπάθεια να εκπροσωπηθούν στον Όμιλο όλες οι τάσεις (όλες οι πεποιθήσεις) και όλες οι πρώην επαρχίες του Ν.Θεσπρωτίας (επαρχίες Θυάμιδος, Σουλίου, Φιλιατών, Μαργαριτίου). Πιστεύουμε ότι το πετύχαμε και αυτό αποδεικνύεται από τα εγγεγραμμένα μέλη. Οποιοσδήποτε άλλος χώρος (επαγγελματικός, γεωγραφικός, κ.λ.π.) επιθυμεί να εκπροσωπηθεί στον Όμιλο, μπορεί ελεύθερα να εγγράψει μέλη.

Καταφέραμε και τον ιδρύσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας που όλοι δικαίως ενδιαφέρονται μόνο για την προστασία της υγείας τους από τον κορωνοϊό COVID-19 και για το πως θα τα βγάλουν πέρα από οικονομική άποψη.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους Θεσπρωτούς, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, να εγγραφούν και να ενδυναμώσουν τον Όμιλο για να μπορέσει να υλοποιήσει τους καταστατικούς σκοπούς του. Με την εγγραφή τους θα δυναμώσουν τη φωνή του Ομίλου και την παρουσία του, όπου και όταν παραστεί ανάγκη.

Θα διεκδικήσουμε για το Νομό μας δυναμικά, οργανωμένα και συλλογικά αυτά που δικαιωματικά του ανήκουν, διότι είναι μια παραμελημένη, επαρχιακή και παραμεθόρια περιοχή.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Πρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματέας
Πέτρος Γ. Ζήγος                  Παναγιώτης Ι. Γόγολος

ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΜΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Σχηματισμός δικογραφιών για απάτες από ηλεκτρονικό κατάστημα

Απριλίου 12, 2022 0
Θεσπρωτία: Σχηματισμός δικογραφιών για απάτες από ηλεκτρονικό κατάστημα

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος υπευθύνων ηλεκτρονικού καταστήματος για απάτες.

Ειδικότερα, προηγήθηκαν καταγγελίες (4) πολιτών, οι οποίοι κατά τον τελευταίο μήνα, αφού πραγματοποίησαν παραγγελίες προϊόντων από το ηλεκτρονικό κατάστημα, προέβησαν στην εξόφλησή τους, πλην όμως ουδέποτε παρέλαβαν τα προϊόντα, ενώ το ηλεκτρονικό κατάστημα έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Το σύνολο της αξίας των τεσσάρων συναλλαγών ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 4.060 ευρώ.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν κατά περίπτωση από τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας και το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Για ασφαλείς αγορές μέσω διαδικτύου, να θυμάστε:

- Πριν προχωρήσετε στην αγορά κάντε πρώτα τη δική σας διαδικτυακή έρευνα για το ηλεκτρονικό κατάστημα. Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα οφείλει να παρέχει σε ευδιάκριτο σημείο το είδος και το όνομα της επιχείρησης, την έδρα της και τα διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας με αυτή.

- Βεβαιωθείτε ότι η σελίδα πληρωμής του καταστήματος χρησιμοποιεί τεχνολογία κρυπτογράφησης SSL (Secure Sockets Layer). Όταν φτάσει η στιγμή πληρωμής, η διεύθυνση της ιστοσελίδας θα πρέπει να ξεκινά με https:// και όχι απλά με http:// . Επίσης, στο κάτω μέρος του περιηγητή (browser) θα πρέπει να υπάρχει λουκετάκι.

- Με την ολοκλήρωση της αγοράς θα πρέπει να λάβετε επιβεβαίωση της παραγγελίας σας από το ηλεκτρονικό κατάστημα, η οποία συνήθως στέλνεται με e-mail. Εάν δεν λάβετε κάποιο μήνυμα επιβεβαίωσης, επικοινωνήστε με το κατάστημα για να δείτε αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.

- Αν έχει παρέλθει ο προκαθορισμένος χρόνος παράδοσης του προϊόντος και δεν το έχετε λάβει, επικοινωνήστε με το κατάστημα.

- Μόλις παραλάβετε το προϊόν ελέγξτε το προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι παραλαμβάνετε ακριβώς αυτό που παραγγείλατε και χωρίς κάποιο ελάττωμα.

- Αποθηκεύστε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την αγορά. Περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με ασφαλείς διαδικτυακές αγορές, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr στην ενότητα e-commerce και feel safe-> Καταναλωτές .
Συνέχεια...

Ο Δώρης Δήμας για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας

Απριλίου 12, 2022 0
Ο Δώρης Δήμας για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας

Ο προβλεπόμενος από τον νόμο απολογισμός του δημάρχου στο Δ.Σ. διήρκησε 2 ώρες. Άλλη μια ώρα χρειάστηκε για τον απολογισμό των προέδρων ΠΑΠΚΟ και ΔΕΥΑΗ. Συνολικά χρειάστηκαν τρεις ώρες για να παρουσιασθούν έργα που γίνανε και αυτά που δρομολογούνται για την πόλη μας τα τελευταία δυο χρόνια.

Πολλά τα έργα θα έλεγε κάποιος. Άρα χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος για να μην αδικηθεί κανένα, και κύρια η Δ.Α. που τα υλοποιεί. Είναι όμως έτσι;

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει Δ.Α. που να μην κάνει έργα κατά τη διάρκεια της θητείας της. Πάντα και σε κάθε δήμο γίνονταν και θα γίνονται έργα, τόσο μικρά όσο και μεγαλύτερα. Προφανώς και η παρούσα Δ.Α. έχει κάνει έργα.

Το βασικό όμως κριτήριο σε έναν απολογισμό είναι πάντα αν και πόσο αυτά τα έργα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου. Σε ποιά κατεύθυνση γίνονται και ποιόν εξυπηρετούν. Ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες; Λύνουν λαϊκά προβλήματα;

Στο δήμο μας τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Συνεχώς υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δεν χρειαζόντανε 3 ώρες εισηγήσεων για να διαπιστωθεί αυτό. Οι κάτοικοι του δήμου μας πνιγόμαστε τον χειμώνα με τις βροχές, ζούμε με το φόβο των πυρκαγιών αφού τα κλαδιά που πευκοδάσους φθάνουν μέχρι τα μπαλκόνια των σπιτιών, ζούμε με το φόβο του σεισμού αφού δεν παίρνονται μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως το κυκλοφοριακό, της στάθμευσης οξύνονται παρά τη βράβευση του δημάρχου από την Ε.Ε. για το ΣΒΑΚ. Παραμένει οξυμένο το πρόβλημα ύδρευσης τους καλοκαιρινούς μήνες στην Πέρδικα. Το δε λιμάνι οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, αποκόπτοντας τους κατοίκους από το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου.

Αυτή την πραγματικότητα προσπάθησαν να κρύψουν με τις εκτενείς εισηγήσεις. Πράγματι μπορεί κάποιος να πει πολλές αλήθειες για να κρύψει την αλήθεια.

Είναι αλήθεια π.χ. ότι έγινε το μουσικό σχολείο, και είναι θετικό. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι η πλειοψηφία των νηπιαγωγείων στην πόλη στεγάζεται σε νοικιασμένες αίθουσες προορισμένες για μαγαζιά, με αυλή τον ακάλυπτο χώρο. Είναι αλήθεια ότι με τις βροχές πλημμυρίζουν σχολεία. Όπως και το ότι προϋπολογίστηκαν 1,7 εκ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος του 1ου Γυμνασίου –Λυκείου, αλλά όχι και για μέτρα αντισεισμικής προστασίας σε αυτό το κτήριο που κατασκευάστηκε πριν από 50 χρόνια και έχουν γίνει πολλές προσθήκες.

Η Λ.Σ. και αυτά τα δύο χρόνια έχει τοποθετηθεί δημόσια τόσο στο Δ.Σ. όσο και με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ τόσο για προβλήματα και όσο και για τις αποφάσεις και την δράση της Δ.Α. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε κάποια που σημάδεψαν τον δήμο μας τα τελευταία χρόνια όπως:

- Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και η διεκδίκηση της «χερσαίας ζώνης». Έχουμε κατά επανάληψη προβάλλει την θέση μας για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Τα κυβερνητικά σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας υλοποιούν στην ουσία την απόφαση που πάρθηκε το 2017 στο Δ.Σ. μετά από εισήγηση, της διορισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. Στον δε χώρο της μαρίνας προβλέπονται 6.000 τμ για εμπορική δραστηριότητα. Η Δ.Α. έκτος του ότι συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού δεν αντιδρά και σε αυτά τα σχέδια, που παραδίδουν το παραλιακό μέτωπο για επιχειρηματικές δραστηριότητες, παρά τους λεονταρισμούς της του καλοκαιριού.

- Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας της Δ.Α. ιδιωτικοποιήθηκε παρά πέρα ο τομέας αποκομιδής των απορριμμάτων Πλαταριά, Σύβοτα, Πέρδικα. Στον ίδιο τομέα η Δ.Α. έχει τις δικές της ευθύνες για την καθυστέρηση λειτουργίας των ΣΜΑ και τη λειτουργία της ΜΕΑ, που επιβαρύνει οικονομικά τους κατοίκους. Στο ίδιο διάστημα είχαμε αύξηση 20% στα δημοτικά τέλη. Το ποσοστό ανακύκλωσης στο δήμο μας με το ζόρι έφθασε το 2021 στο 10% των ΑΣΑ, σαφώς κάτω από το όριο που επιβάλλει η Ε.Ε., την οποία επικαλείται η Δ.Α. σε άλλα ζητήματα. Εμπόδιο στους στόχους για ανακύκλωση είναι και η θεσμοθέτηση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ΑΣΑ στην ΜΕΑ.

- Οι γιγαντιαίες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, τα καύσιμα και σε άλλα είδη επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του δήμου. Αυτές παρουσιάστηκαν πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σαν αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής στρατηγικής της απελευθέρωσης και του χρηματιστηρίου ενέργειας, του Ταμείου Ανάκαμψης και της «πράσινης μετάβασης», των νέων «πρασίνων φόρων». Ο πόλεμος τις αυξάνει ακόμα περισσότερο. Στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του δήμου, (καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, αποπεράτωση και ξεκίνημα νέων έργων ) και στη ΔΕΥΑΗ (τα αντλιοστάσια λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα).

Δεν πρέπει να περάσει από κανενός το μυαλό η σκέψη για αύξηση τοπικών φόρων. Αυτό το πρόβλημα μόνο με ένα τρόπο μπορεί να λυθεί, με αγωνιστική διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος. Το οποίο έχει χρήματα για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων ( 12,5 δις. Ταμείο Ανάκαμψης), για την ικανοποίηση του Νατοϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού (4 δις το χρόνο) άσχετου με την αμυντική θωράκιση της χώρας (αεροπλάνα και φρεγάτες που παίρνουν μέρος στις Νατοϊκές επιχειρήσεις). Δεν διαθέτει όμως χρήματα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις αναθέτουν αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να τους δίνουν και τους αντίστοιχους πόρους. Αντίθετα από το 2010 και μετά η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 65%. Το κεντρικό κράτος έχει εισπράξει φόρους για λογαριασμό των δήμων πάνω από 10 δις. Ευρώ, τα οποία δεν μας τα αποδίδει. 

Η Δ.Α. έχει υποχρέωση να ενημερώνει του δημότες για αυτά και να διεκδικήσει γενναία κρατική χρηματοδότηση μαζί με το λαό. Όπως και άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Π.χ. μείωση του φόρου στα καύσιμα, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, κατάργηση του ΦΠΑ στην ύδρευση και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για λογαριασμό βιομηχανικού ρεύματος στη ΔΕΗΑΥ αντί οικιακού που ισχύει σήμερα κλπ.

Η Δ.Α. δυστυχώς δεν δείχνει διάθεση για αγωνιστική διεκδίκηση. Υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους, σαν γρανάζι της κρατικής μηχανής. Και αυτό όχι επειδή είναι φίλα προσκείμενη στη Ν.Δ., αλλά επειδή έχει την ίδια αντίληψη, τους ίδιους στόχους και «όραμα» με το αστικό κράτος. Την ίδια πολιτική ακολουθούσε άλλωστε και με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Λ.Σ. θα συνεχίσει να τοποθετείται και να αγωνίζεται στο Μ.Κ. με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους κατοίκους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, και να τους καλούμε σε αγώνα, μέσα από τα σωματεία τους, συλλόγους τους, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Ηγουμενίτσα 10/4/2022
Για τη Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Συνέχεια...