03/01/24 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Θεσπρωτία: "Καλαμάς, στο Ρου του Χρόνου και του Τόπου…" 3ήμερο σεμινάριο (1-3/3)

Μαρτίου 01, 2024 0
Θεσπρωτία: "Καλαμάς, στο Ρου του Χρόνου και του Τόπου…" 3ήμερο σεμινάριο (1-3/3)

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας υλοποιεί 3ήμερο σεμινάριο με θέμα "Ποταμός Καλαμάς, στο Ρου του Χρόνου και του Τόπου". Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των περιφερειών: Ιόνιων νησιών (Κέρκυρας – Λευκάδας), Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).

Ένα από τα περιβαλλοντικά σχολικά προγράμματα που υλοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια είναι και το: Καλαμάς, στο ρου του χρόνου και της φύσης….

Βασική πηγή τροφοδοσίας και συντελεστής ανάπτυξης για σχεδόν όλη τη Θεσπρωτία από τα αρχαία χρόνια. Απόδειξη η παρόχθια κατοικήσιμη περιοχή και η εκμεταλλεύσιμη – καλλιεργούμενη επιφάνεια.

Νέες συνθήκες πια. Αποτελέσματα ανόδου της θερμοκρασίας και των ακόλουθων ακραίων καιρικών μεταβολών μας οδηγούν σε επιστημονική προσέγγιση ανάλογη…

Εισηγητές με ειδίκευση – αρμόδιοι σε τέτοια θέματα θα συνδράμουν ανιδιοτελώς για την κάλυψη επίμαχων ζητημάτων. Το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, στης οποίας τη χωρική αρμοδιότητα βρίσκεται σημαντικό τμήμα του Καλαμά θα επιτελέσουν για ακόμη μια φορά τεκμηριωμένη, επιστημονική συνδρομή, σε συνδυασμό με εισηγήσεις από μηχανικούς και εμπειρογνώμονες θα δώσουν διαφορετικές αναλύσεις σχετικά με τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών, ώστε οι επιμορφούμενοι ακροατές να σχηματίσουν μόνοι τους άποψη. 

Ακολουθούν εισηγήσεις, παραδείγματα σωστής πρακτικής εκμετάλλευσης Ενέργειας που οδηγούν σε Ανανεώσιμες Πηγές και απόψεις για βιώσιμη ανάπτυξη παραμεθορίων περιοχών. Η βιωματική προσέγγιση στα πεδία δράσεις απαραίτητα για την αρτιότερη και πληρέστερη κάλυψη του θέματος.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενο την πρώτη ημέρα (κατά τις εισηγήσεις στο ΚΕΠΕΑ Φιλιατών) ενώ οι δύο ακόλουθες ημέρες απευθύνονται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς.

ΘΕΜΑ: Ποταμός Καλαμάς, στο Ρου του Χρόνου και του Τόπου…

Παρασκευή 01/03/2024

Ώρα έναρξης:
16: 45-17:00 Υπογραφή στον κατάλογο συμμετεχόντων. Χαιρετισμοί.
17:00-17:20 Στοιχεία προσανατολισμού θέσεως του ποταμού και αναφορά αξιόλογων σημείων.
Νικολάου Μάρκος ΠΕ11, MSc, Προϊστάμενος Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών – Θεσπρωτίας.

17:20 -17:40 Οι Προστατευόμενες περιοχές του ποταμού Καλαμά και τα οφέλη του
δικτύου Natura 2000
Κωνσταντίνης Αλέξανδρος, Αν. Προϊστάμενος της ΜΔΠΠ Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ - Υπεύθυνος Παραρτήματος Ηγουμενίτσας – Φυσικός MSc

17:40 -18:20 WWF. Τήλος: το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου (video)

18:20 –18:40 Από τους νερόμυλους και τα υδροκίνητα εργαστήρια στον αυτοδιαχειριζόμενο υδροηλεκτρικό σταθμό του Τ.Ο.Ε.Β. Βελβεντού.
«100+ χρόνια πορείας μιας αγροτικής κοινότητας προς την αειφορική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της»
Τσιουκαρδάνης Νικόλαος, Προϊστάμενος Κ.Ε.ΠΕ.Α. Βελβεντού-Σιάτιστας, ΠΕ70,
Γκαντρή Αθηνά καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, Δ.Σ. Βελβεντού, ΠΕ06

18:40 - 19:00 Διάλειμμα
19:00-19:20 Η πανίδα στην προστατευόμενη περιοχή του ποταμού Καλαμά.
Συντηχάκη Εύη Υπάλληλος του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας της ΜΔΠΠ Ηπείρου
του ΟΦΥΠΕΚΑ MSc, Βιολόγος, Περιβαλλοντολόγος.

19:20 - 19:40 Ενεργοί πολίτες, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ. Για τον Καλαμά, το φράγμα, το Διαολογέφυρο, το Θεογέφυρο.
Μίτσης Παναγιώτης

19:40 -20:00 Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο Γίτανα.
Κασίμης Κοσμάς Μηχανολόγος, Μηχανικός ΕΜΠ

20:00 - 20:30 "Περιγραφή του Έργου "Epirus Waters" και οι συνέργειές του με
το δίκτυο παρακολούθησης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα"
Ηλίας Δημητρίου. Δρ. Γεωλόγος Ερευνητής Α' - ΕΛΚΕΘΑ.

20:30 -20:45 «Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα, ο συνδετικός κρίκος ιστορίας & παράδοσης, ενέργειας & ανάπτυξης, πολλαπλής αξιοποίησης & διαχείρισης υδάτινων πόρων» Βασιλικός Κων/νος πρόεδρος του ΕΣΜΥΕ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ)

21:00- 21:15 Συζήτηση – Διάλογος .
Δείπνο.

Σάββατο 02/03/2024
09:00-09:30 Μετακίνηση για φράγμα – Υδροηλεκτρικό Ραΐου
09:30-13:00 "Μέθοδοι εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των ποταμών με αξιοποίηση Βιοδεικτών (Ψάρια, Μακροασπόνδυλα, Διάτομα) και αξιολόγηση των υδρομορφολογικών συνθηκών"

Εισηγήσεις και βιωματικές δράσεις στα επιμέρους πεδία: Ψάρια: Άννα Λάτσιου, Δρ.Ιχθυολόγος

Μακροασπόνδυλα: Ρούλα Ανδριοπούλου, MSc Βιολόγος Υπεύθυνη Λειτουργίας Μονάδας Εκπαίδευσης ΕΛΚΕΘΕ Διάτομα: Μαρία Κουτσοδήμου, MSc Βιολόγος Υδρομορφολογία: Ντόρα Κουβαρντά, MSc Περιβαλλοντολόγος

13:00-13:45 Υδροηλεκτρικός σταθμός Ραΐου. Ενημέρωση από τον κ. Κασίμη Κοσμά 13:45-14:45 Μετάβαση-περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων. Ενημέρωση από τον αρχαιολόγο κ. Βασιλειάδη Στέφανο. 
 15:00 -16:30 Μετάβαση στην Σαγιάδα. Γεύμα - ανάπαυλα.

16:30-17:30 Επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης Καλαμά, ενημέρωση – παρουσίαση
ντοκιμαντέρ και τηλεσκοπική παρατήρηση ιχθυοπανίδας στο δέλτα του ποταμού.

17:30 -17:50 Αξιολόγηση της ανθρώπινης παρέμβασης σε ποτάμια οικοσυστήματα
Πέτρος Γαβράς Υπεύθυνος ΚΕΠΕΑ Κρεστένων, Μαρία Σχοινά Μέλος Π.Ο ΚΕΠΕΑ Κρεστένων.

17:50- 18:10 «Η εμπειρία με τα Υδροηλεκτρικά στην περιοχή της Καρδίτσας».
Ντάνης Αντώνιος - Προϊστάμενος ΚΕΠΕΑ Μουζακίου / ΠΕ04.02 και Γραμμένος Κωνσταντίνος - Μέλος της Π.Ο. / ΠΕ02

18:10- 18:30 Η διαχείριση των ορεινών παραμεθόριων οικισμών της Ηπείρου.
Νιόβη Τόμου, Αρχιτέκτων μηχανικός.

Κυριακή 3/3/2024

09:00-09:40 Αναχώρηση για τον παλιό οικισμό Λιόψη.

09:40-13:30 Πεζοπορία με προορισμό παλιά Σαγιάδα, διάρκεια περίπου 3 ώρες με μικρή ανηφόρα στην αρχή για 15 λεπτά και ακολουθεί ομαλή διαδρομή στον αυχένα του λόφου. Αρχηγός ομάδας, Μεγαλονίδης Ηλίας, φυσιοδίφης, ορειβάτης. Πέρασμα από τα ερείπια του πρώτου οικισμού και πανοραμική θέα όλης της πορείας κατάληξης του ποταμού Καλαμά, περιοχή ΝΑΤURA 2000. Αφανισμός πλατάνων από το μεταχρωματικό έλκος και επιπτώσεις παρόχθια του ποταμού.

Περιήγηση στο χαρακτηρισμένο οικισμό της παλιάς Σαγιάδας, ιστορική αναδρομή και αναφορές στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση για τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής από τον κ. Λιλιόπουλο Νικόλαο, Θεολόγο και τον Μπεκιάρη Γεώργιο.

13:30-13:40 Μετάβαση στο λιμανάκι της Σαγιάδας

13:40-15.00
Επιστροφή Ηγουμενίτσα, λήξη.

Ο Υπεύθυνος του Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών – Θεσπρωτίας
Νικολάου Μάρκος
Συνέχεια...

Αντ. Μπέζας: "Να ολοκληρωθούν ως το τέλος του καλοκαιριού και τα τρία εμβληματικά έργα του Δήμου Ηγουμενίτσας"

Μαρτίου 01, 2024 0
Αντ. Μπέζας: "Να ολοκληρωθούν ως το τέλος του καλοκαιριού και τα τρία εμβληματικά έργα του Δήμου Ηγουμενίτσας"

Να ολοκληρωθούν έως το τέλος του φετινού καλοκαιριού τα έργα της επανάχρησης του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), του υπαίθριου θεάτρου στο Τσιπουρίκι και της επέκτασης του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου προς Δρέπανο, ζήτησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» Αντώνης Μπέζας, στην 1η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπέζας, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Τα έργα πρέπει να τελειώνουν και οι συμβάσεις πρέπει να ολοκληρώνονται. Δεν θέλουμε να ακούσουμε πάλι τις δικαιολογίες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Αν υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίησή τους που δεν προβλέφθηκαν ή δεν λύθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δουλειά δική σας τώρα είναι να τα αντιμετωπίσετε. Αυτή είναι πλέον η δική σας αποστολή. Και αυτή την αποστολή πρέπει να τη φέρετε σε πέρας καλύτερα από τους προηγούμενους.

Τα έργα πρέπει να τελειώνουν γιατί διαφορετικά προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα. Δείτε τι έγινε με το υπαίθριο θέατρο (ανακοίνωσα ως υφυπουργός Οικονομικών την ένταξή του στο ΠΔΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2008) που έχει βανδαλιστεί τέσσερεις φορές. Η δημόσια περιουσία δεν μπορεί να αφήνεται να καταστρέφεται. Δείτε τι έγινε με την επέκταση του πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου του Δρεπάνου που, λόγω και του λανθασμένου σχεδιασμού του, είχαμε πτώση ποδηλάτη. Δείτε τι έγινε με την περίφημη σύμβαση 717 του έργου της τηλεδιοίκησης του σιδηροδρόμου που αν είχε ολοκληρωθεί θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία των Τεμπών.

Και τα τρία αυτά εμβληματικά έργα μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ταυτότητας στο Δήμο μας και στη βελτίωση της εικόνας του. Να τελειώσουμε φέτος με αυτές τις εκκρεμότητες που σέρνονται από το παρελθόν. Ασχοληθείτε συστηματικά. Ασχοληθείτε κάθε μέρα. Αν δεν το πετύχετε, θα έχετε αποτύχει στο πρώτο σας μεγάλο τεστ αποτελεσματικότητας».

Συνέχεια...

Δυο χρόνια χωρίς το Δημήτρη Τσοβόλα - Του Τάσου Μαρτίνη*

Μαρτίου 01, 2024 0
Δυο χρόνια χωρίς το Δημήτρη Τσοβόλα - Του Τάσου Μαρτίνη*

Πέρασαν κιόλας δυο (2) χρόνια που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι ο αγαπημένος φίλος πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ο αγωνιστής της Δημοκρατίας, ο συνεργάτης και πολιτικός μου δάσκαλος, ο γιος του αγωγιάτη και ο συμπατριώτης με τα αγνά Ηπειρωτικά χαρακτηριστικά και αισθήματα Δημήτρης Τσοβολας.

Πόσο δίκιο είχες, αείμνηστε φίλε, όταν είπες τέρμα, δε μπορώ ν ασχοληθώ άλλο, μ' αυτή την πολιτική σαπίλα και μ' όλους αυτούς που έχουν καταντήσει λογιστές των Βρυξελλών και που πουλάν την πατρίδα στο όνομα της καρέκλας και της ιδιοτέλειας.


Πόσο επίκαιρες αλήθεια είναι οι θέσεις σου και θέσεις του ΔΗΚΚΙ, για την Ευρώπη, την οικονομία, την εξωτερική μας πολιτική, την παιδεία, την υγεία, την αγροτιά και ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα, την αποκεντρωμένη διοίκηση, την ισόρροπη αναπτυξιακή δομή αυτού του τόπου και τόσα άλλα.

Πόσο δίκιο είχες όταν μιλούσες και προσπάθησες τόσο πολύ για τη δημιουργία του πατριωτικού μετώπου, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική καλώντας τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε μια κοινή πορεία, θέτοντας τον εαυτό σου ως απλό στρατιώτη σ' αυτή την προσπάθεια που τελικά δεν καρποφόρησε, σίγουρα όχι με δική μας ευθύνη, αλλά εκείνων που πρώτα έθεσαν θέμα καρεκλών κι όχι το συμφέρον του λαού και του τόπου.

Που να βρεις σήμερα τέτοια πολιτική προσωπικότητα με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον κι όχι την ιδιοτέλεια;
Χρέος μας να συνεχίσουμε την παρακαταθήκη που μας άφησες και να τη διαχέουμε στην κοινωνία, προβάλλοντας μάλιστα όλες αυτές τις πολιτικές αρχές, ιδέες και προτάσεις.
Η μνήμη σου ανεξίτηλη μας καθοδηγεί και μας δίνει δύναμη.

Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει φως στο πολιτικό προσκήνιο αλλά η ελπίδα έχει ακόμα τη δική σου ακτινοβολία και δε χάνουμε το κουράγιο γιατί οι Έλληνες αξίζουν και η Ελλάδα μπορεί...!

* Ο συμπατριώτης Τάσος Μαρτίνης από το Πολύδροσο Σουλίου υπήρξε επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτρη Τσοβόλα, καθώς και Δ/ντης του πολιτικού του γραφείου.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα και Πάργα ερίζουν για τον Άι Γιαννάκη!

Μαρτίου 01, 2024 0
Ηγουμενίτσα και Πάργα ερίζουν για τον Άι Γιαννάκη!

Η παραλία Άι Γιαννάκης είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πιο γνωστές στην Ήπειρο. Και στο μυαλό των περισσότερων είναι ταυτισμένη με την Πάργα!

Όμως ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι απολύτως πεισμένος πως η παραλία ανήκει στα διοικητικά του όρια και θα προχωρήσει σε όλη την προβλεπόμενη διαδικασία για να το κάνει και πράξη.

Το θέμα με τη διεκδίκηση της παραλίας είχε ξεκινήσει από πέρυσι. Ήταν τότε που οι δύο Δήμοι -Πάργας και Ηγουμενίτσας- προχωρούσαν σε διαγωνισμούς για μισθώσεις..

Ακολούθησαν προσφυγές και από τους δύο δήμους. Τρεις προσφυγές έγιναν από το Δήμο Ηγουμενίτσας οι οποίες απορρίφθηκαν από την Αποκεντρωμένη καθώς οι δύο ήταν εκπρόθεσμες και η τρίτη δεν ήταν σωστή. Και οι τρεις αφορούσαν τους διαγωνισμούς στους οποίους είχε προχωρήσει ο Δήμος Πάργας και η Κτηματική Πρέβεζας.

Προσφυγή είχε καταθέσει και ο Δήμος Πάργας η οποία επίσης απορρίφθηκε καθώς η Αποκεντρωμένη δεν έχει αρμοδιότητα επί των διοικητικών ορίων!

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα τονίζοντας ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα ζητήσει η διαχείριση του Άι Γιαννάκη να γίνει από την Κτηματική Θεσπρωτίας ενώ θα καταθέσει πρόταση να μην γίνουν μισθώσεις, να παραμείνει ελεύθερη παραλία.

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για το που ανήκει η παραλία. Η παραλία ανήκει στο Δήμο Ηγουμενίτσας, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η Κτηματική Πρέβεζας θεωρεί ότι ανήκει στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Επίσης ο Δήμος Πάργας ισχυρίζεται ότι ανήκει στα διοικητικά του όρια. Αν αυτό συνεχιστεί τότε θα προσφύγουμε στην Επιτροπή Διοικητικών Ορίων που συγκροτείται για τέτοιες περιπτώσεις και είναι αυτή η ορθή διαδικασία ώστε να λύσουμε οριστικά το θέμα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας..

Οπότε έπεται συνέχεια..!

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Φιλιάτες: Ξεκινάει το Σάββατο το παλαιότερο καρναβάλι της Θεσπρωτίας - Πρόγραμμα

Μαρτίου 01, 2024 0
Φιλιάτες: Ξεκινάει το Σάββατο το παλαιότερο καρναβάλι της Θεσπρωτίας - Πρόγραμμα

ΦΙΛΙΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2024
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ
18.30: Έναρξη εκδηλώσεων – Συναυλία με τους TRIO TENORO στην κεντρική πλατεία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ

16.00: Παιδικό πάρτυ μασκέ από το Α Δημοτικό Σχολείο στο cafe «ΟΑΣΗ».

12.30: Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.
Σημείο εκκίνησης: Κεντρική Πλατεία.

Εκδηλώσεις Τοπικών Κοινοτήτων

12.00: ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ
Στη στολισμένη πλατεία του χωριού, με μουσική, dj, face painting, παιχνίδια, ποπ κορν, λουκουμαδες, σουβλάκια κρασί και αναψυκτικά, όλα κερασμένα από το Σύλλογο, για μικρούς και μεγάλους!
(Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροκκλησίου)

19.00: ΤΡΙΚΟΡΥΦΟ
Ανάβουμε φωτιές στην πλατεία και σας περιμένουμε όλους να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε με άφθονο κρασί, πίτες, σουβλάκια και χαρτοπόλεμο!
(Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικορύφου)

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

11.00: Χορεύουμε παρέα με το παραδοσιακό Γαϊτανάκι στους Κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Σημείο συνάντησης: ΚΤΕΛ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ
16.00: Παιδικό πάρτυ μασκέ από το Β’ Δημοτικό Σχολείο στο «ΣΙΔΕΡΑΔΙΚΟ».

19.00: Η Καθιερωμένη βραδινή παρέλαση με μουσική και πυροτεχνήματα.
Σημείο συνάντησης: Πάνω πλατεία αμέσως μετά το πάρτυ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ
12.00: Ο Καθιερωμένος αλευροπόλεμος για μικρούς και μεγάλους στην κεντρική πλατεία. Μη φορέσετε τα καλά σας γιατί θα σας λερώσουμε!

14.00: ΣΤΟ «TWINS», η dj Marilita θα μας απογειώσει με τις μουσικές της, σε ένα ξέφρενο αποκριάτικο πάρτυ!

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ
22.30: Το απόλυτο πάρτυ μασκέ του Συλλόγου στο «ΣΙΔΕΡΑΔΙΚΟ» με καλεσμένους τους NIGMASTARZ.

Εκδηλώσεις Τοπικών Κοινοτήτων

16.00: ΣΑΓΙΑΔΑ
Στην πλατεία του χωριού με μουσική και μπουφέ, θα κάψουμε τον καρνάβαλο.

18.00: ΒΡΥΣΕΛΛΑ
Πάρτυ μασκέ στο προαύλιο της εκκλησίας για μικρούς και μεγάλους.
(Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Βρυσέλλας)

19.00: ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
Ανάβουμε την φωτιά “Μπράτζα” χορεύοντας και διασκεδάζοντας.
(Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Λεπτοκαρυάς)

21.30: ΣΑΓΙΑΔΑ
Πάρτυ μασκέ για τους μεγάλους στο «SEA YOU CAFE».
(Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας)

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

15.00: Η Μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών με dj τον μοναδικό NIGMA ILITO και όχι μόνο… Ακολουθούν ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι σε ένα φαντασμαγορικό σόου από την ομάδα ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ, συνεχίζουμε με τη βράβευση των γκρουπ και το κάψιμο του Καρνάβαλου και αμέσως μετά παρτάρουμε με τις μουσικές επιλογές των NIGMASTARZ, στα decks ο ILITO και στο μικρόφωνο η Σοφία!

Εκδηλώσεις Τοπικών Κοινοτήτων

19.00: ΑΕΤΟΣ
Σουβλάκια, κρασί και αναψυκτικά γύρω από τη φωτιά.
(Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αετού)

19.00: ΚΕΡΑΜΙΤΣΑ
Άναμμα φωτιάς στην πλατεία του χωριού με αποκριάτικη διάθεση και πολύ μουσική! Προσφέρουμε δωρεάν κρασί και αναψυκτικά.
(Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμίτσας)

19.00: ΡΑΒΕΝΗ
Ανάβουμε την «Μπράτζα», παίζουμε παραδοσιακά αποκριάτικα παιχνίδια και χορεύουμε γύρω από τη φωτιά! Ακολουθεί γλέντι στο μαγαζί του χωριού με ζωντανή μουσική.
(Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Ραβενής)

20.00: ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Μεταμφιεζόμαστε και μπροστά στην εκκλησία του χωριού ανάβουμε φωτιές, ψήνουμε σουβλάκια και λουκάνικα, όλα κερασμένα από τον σύλλογο.
(Διοργάνωση: Πολιτιστικό Σύλλογος Κοκκινιάς).

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

12.00: Ο Δήμος και η Τοπική Κοινότητα Φιλιατών θα προσφέρουν τις σαρακοστιανές λιχουδιές τους στην κεντρική πλατεία.

Εκδηλώσεις Τοπικών Κοινοτήτων

12.00: ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
Παραδοσιακό σαρακοστιανό γεύμα (Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Λεπτοκαρυάς)
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Διακοπές ρεύματος την Κυριακή σε Ηγουμενίτσα και Πάργα

Ηγουμενίτσα: Νταντάδες της γειτονιάς - 500€ σε γιαγιάδες και παππούδες που κρατάνε τα εγγόνια τους

Μαρτίου 01, 2024 0
Ηγουμενίτσα: Νταντάδες της γειτονιάς - 500 σε γιαγιάδες και παππούδες που κρατάνε τα εγγόνια τους

Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα

Παππούδες και συγγενείς παιδιών μπορούν να ενταχτούν στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» ώστε να λαμβάνουν το voucher των 500 ευρώ, αφού περάσουν πρώτα από ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και με την προϋπόθεση να κατέχουν τίτλο σπουδών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης (μέχρι Γ’ Γυμνασίου). Εάν είναι συνταξιούχοι θα πρέπει να το δηλώσουν στον ΕΦΚΑ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μητέρες και πατέρες, φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα (και αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες). Καθώς επίσης και άνεργες μητέρες, φυσικές, θετές ή ανάδοχες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Τα οικονομικά κριτήρια

Το ετήσιο ατομικό εισόδημα των ενδιαφερομένων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 24.000 ευρώ και να μην τελούν υπό καθεστώς άδειας μητρότητας ή άδειας πατρότητας ή άδειας ανατροφής τέκνου. Και φυσικά η διεύθυνση διαμονής των ωφελούμενων προσώπων να είναι εντός των δήμων που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή της δράσης.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος που εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, θα λαμβάνουν 500 ευρώ τον μήνα, ενώ 300 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνουν άνεργες μητέρες και οι δικαιούχοι που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή λαμβάνουν, μέσω άλλης δράσης, voucher για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.

Τι ισχύει με την φροντίδα των παιδιών

Κάθε «Νταντά της Γειτονιάς» επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο:

α) μέχρι του αριθμού των τριών παιδιών, για παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους,

β) μέχρι του αριθμού των δύο παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.


Πού γίνονται οι αιτήσεις και πώς θα παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή εκπαίδευση

Α: Για να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή εκπαίδευση, θα ακολουθήσετε τα κάτωθι βήματα:

1) Θα μεταβείτε στην εφαρμογή του προγράμματος ntantades.gov.gr και με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών taxisnet θα εισέλθετε στην αίτηση συμμετοχής «Εγγραφή στο μητρώο επιμελητών/τριών».

2) Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα μεταβείτε στην ΕΝΟΤΗΤΑ Β – ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ/Επίπεδο Εκπαίδευσης της αίτησής σας και θα επιλέξετε το σύνδεσμο (link) https://howto.gov.gr/ ώστε να εισέλθετε στο ασύγχρονο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

3) Αφού μελετήσετε το εκπαιδευτικό υλικό που θα βρείτε στον παραπάνω σύνδεσμο, θα μεταβείτε στις ερωτήσεις αξιολόγησης, όπου θα πρέπει να απαντήσετε σε 30 ερωτήσεις της μορφής «σωστό/λάθος» ή «πολλαπλής επιλογής».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης μπορείτε να μεταβαίνετε στις ερωτήσεις πατώντας «Επόμενη σελίδα» ή «Προηγούμενη σελίδα» στο κάτω μέρος της οθόνης. Έχετε τη δυνατότητα να αγνοήσετε μία ερώτηση και να επανέλθετε αργότερα ή να διορθώσετε μία απάντηση πριν την τελική υποβολή.

Αφού απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις, στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάτε «Υποβολή όλων και τέλος».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας (κα Βάσσιου), στο τηλέφωνο 2665029070, από τις 7.30 πμ έως τις 15.00, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση patravassiou@1345.syzefxis.gov.gr.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Ηγουμενίτσα: 1 λεπτού σιγή στο δημοτικό συμβούλιο για τα θύματα στα Τέμπη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μαρτίου 01, 2024 0
Ηγουμενίτσα: 1 λεπτού σιγή στο δημοτικό συμβούλιο για τα θύματα στα Τέμπη (+ΒΙΝΤΕΟ)

1 λεπτού σιγή κράτησε το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας στη χθεσινή του συνεδρίαση κατόπιν πρότασης της Προέδρου κας. Σαμίου.

Εκτός αυτού το σώμα προχώρησε και στην έκδοση ψηφίσματος για το τραγικό αυτό δυστύχημα, το οποίο ανέγνωσε η κα. Σαμίου, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται η βούληση για την απόδοση ευθυνών προς όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και να συνεχίσει τις εργασίες της με σοβαρότητα  η εξεταστική επιτροπή.

Δείτε στην αρχή του παρακάτω βίντεο

Συνέχεια...