07/16/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: "Το Χωριό μας και η ένωση των τριών" - Tου Ηλία Κάλλη στην Καταβόθρα

Ιουλίου 16, 2022 0
Βιβλιοπαρουσίαση: "Το Χωριό μας και η ένωση των τριών" - Tου Ηλία Κάλλη στην Καταβόθρα

"Το Χωριό μας και η ένωση των τριών" είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ηλία Θ. Κάλλη, που παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταβόθρας Θεσπρωτίας και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καταβόθρας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο πρώην Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας και ο φιλόλογος Γιώργος Καπρινιώτης.
Το συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος Έλενα Στάμου.
Συνέχεια...

Άρωμα άφιλτρο... (Στους αληθινούς δάσκαλους) - Του Θανάση Μπούση

Ιουλίου 16, 2022 0
Άρωμα άφιλτρο... (Στους αληθινούς δάσκαλους) - Του Θανάση Μπούση


Γράφει ο Θανάσης Μπούσης

Ήταν η τελευταία χρονιά και στο μυαλό μερόνυχτα, φαντάζει η καινούργια μας ζωή. Γυμνάσιο στην πόλη.
Η αλήθεια είναι πως πονάει να αφήσεις το χωριό, παρηγοριά οι διακοπές. Θα ανταμώνουμε όλοι συχνά.

Τα καλοκαίρια η ζωή μας όλη. Αλλάζει η φύση, ανύχτωτες οι μέρες. Το χωριό σκαρφαλωμένο σε πλαγιά ανάμεσα σε κατακόρυφα βουνά και το φημισμένο μας ποτάμι. Πρότυπο για περιβαλλοντικές δραστηριότητες θα λέγαμε σήμερα.
Το χειμώνα το χιόνι φτάνει ως το γόνα.

Ήταν και η μέριμνα του κράτους, κάθε παιδί να φέρνει από ένα ξύλο για τη σόμπα.
Καλά το κράτος μα οι γονείς, ο πρόεδρος, πως δεν το σκέφτονται. Να βάλουν μια σειρά να κουβαλήσουν ξύλα για όλο το χειμώνα.
Όπως ήμουν μικροκαμωμένος το ξύλο ήταν μεγαλύτερο από το μπόι.
Με πείσμα και μελανιασμένα χέρια κάθε πρωί το ξύλο στο στέγαστρο του σχολείου.
Πώς να μη ζηλέψεις τα παιδιά που ήταν τα σπίτια τους σιμά. Εμείς από τον πέρα μαχαλά έχουμε καμιά ώρα δρόμο.

Το φιλεκπαιδευτικό μας κράτος είχε κάνει ακόμα ένα θαύμα. Πρωί απόγευμα σχολείο. Μια πρόχειρη κατασκευή για συσσίτιο και μετα που να μείνουμε ώσπου να αρχίσει το απογευματινό;

Κοντά στο σχολείο έμενε μια μακρινή θεία. Χήρα με δυο παιδιά από τα 25 χρόνια της. Σκότωσαν σε ενέδρα, μετα από προδοσία των τουρκοτσάμηδων, τον άνδρα της οι Γερμανοί. Το έλεγε, το δάκρυ βρύση κι ας πέρασαν χρόνια πολλά. Τον είχε αγαπήσει και δεν πρόκειται να το ξανακάνει. Το είπε και το έκανε. Έζησε ως τα γεράματα με την τιμή αυτή στα χείλη.
Μας καλοδέχονταν στο φτωχικό της τα μεσημέρια.
Πού να γυρνάτε τα δόλια μες το κρύο; Μας φίλευε κι από τα λιγοστά της.
Κρεμόμασταν από τα χείλη της. Ιστορίες μεταφυσικές που με το λόγο της γίνονταν αλήθειες και πότιζαν τις τρυφερές καρδιές μας.
Είχε χαθεί κι η αδερφή της πρόσφατα, δεν είχε φτάσει τα σαράντα.
Δεν πέθανε όχι, την πήρε ο θεός και την έχει εκεί πίσω από το βουνό. Βλέπετε χειμώνα καλοκαίρι ένα άσπρο σύννεφο. Εκεί την έχει φυλαγμένη.
Έρχεται τις νύχτες και μου λέει πώς περνάει.
Πλούσιο το αρχοντικό κι αυτή κυρά. Θα γυρίσει όταν τελειώσει κάποια ασπροκέντια.

Μέσα σε όλα τα άλλα είχε αρχίσει η μετανάστευση και τα περισσότερα παιδιά ζουν με παππούδες κι άλλους συγγενείς. Στο τέλος της χρονιάς ήταν το έθιμο να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις. Επιδείξεις είχαν καθιερωθεί.
Οι δάσκαλοί μας, τύχη κι ευλογία που βρέθηκαν στο χωριό μας, θέλουν και το κλείσιμο να είναι αντάξιο της προσπάθειας όλης της χρονιάς. Ετοιμάζουν από νωρίς το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Ποιο ποίημα θα πει κάθε παιδί. Ποιο ρόλο θα παίξει στο θεατρικό. Διαλόγους τους λέγαμε. Τι θα τραγουδήσουμε.
Τα μεγαλύτερα παιδιά σηκώνουν το κύριο βάρος της εκδήλωσης.

Μα να που ήρθε εκείνη μέρα που για μας ήταν κι η τελευταία στο δημοτικό. Η σκηνή έτοιμη, τα σκηνικά, τα ρούχα και τα άλλα εξαρτήματα στη θέση τους. Το χωριό φοράει τα καλά του για να απολαύσει τη γιορτή κι εμείς λαχτάρα για τις καλοκαιρινές αποδράσεις.
Το ποτάμι μαγνήτης. Εκεί τα πρώτα μπάνια μας, με χίλιους δυο κινδύνους. Πόσοι είχαν χαθεί και περισσότεροι ακόμα πάλεψαν με το χάρο και γλύτωσαν από τύχη.

Ο Β. είχε μείνει δυο χρονιές στην ίδια τάξη και μαζί με τον Μ. που κι αυτός βγάζει το δημοτικό στα ...δεκατέσσερα είναι οι αρχηγοί. Πολλές φορές και βία μεταχειρίζονται αν δε υπακούμε.
Η εντολή δόθηκε. Την ημέρα των επιδείξεων θα πάμε πρωί για μπάνιο στο ποτάμι κι ώσπου να βγει η εκκλησία θα γυρίσουμε. Μια ομάδα κατηφόρισε. Η ανηφοριά και η ζέστη έκαναν ανυπόφορη την επιστροφή. Στο χωριό μπαίνουν οι χειρότερες σκέψεις. Ο δάσκαλος αλλάζει χρώματα κι από την άλλη προσπαθεί να δείχνει ψύχραιμος για τους συγγενείς. Ξεχύθηκε το χωριό προς τον κάμπο, μας βρίσκουν κατάκοπους στου δρόμου τα μισά.

Ο παπάς λιώνει στον ιδρώτα στο μαύρο ράσο του. Πρώτη σειρά και παραδίπλα ο πρόεδρος κι οι μεγαλύτεροι. Κοντεύει μεσημέρι. Αρχίζει η εκδήλωση είπε ο δάσκαλος, τα παιδιά παρασύρθηκαν.
Μας ενθαρρύνει. Παίξαμε τους διαλόγους, είπαμε τραγούδια, οι αυτοσχέδιοι οργανοπαίχτες του χωριού έβγαλαν τα όργανα, οι κυράδες τις πίτες και τα ζαχαρωτά.
Μεγαλώσαμε, πήραμε το δρόμο μας. Πόσο συχνά έρχεσαι στον ύπνο μου, Άγιε Δάσκαλέ μου. Σε βλέπω να χτυπάς το άφιλτρο τσιγάρο στο πακέτο, Άρωμα Κασετίνα και όπως παλιά μειλίχια να με συμβουλεύεις...

Συνέχεια...

Σήμερα η προβολή της εκπομπής της ΕΡΤ1 "Η ζωή αλλιώς" με την Ίνα Ταράντου στον Αχέροντα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουλίου 16, 2022 0
Σήμερα η προβολή της εκπομπής της ΕΡΤ1 "Η ζωή αλλιώς" με την Ίνα Ταράντου στον Αχέροντα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 16/7 στις 17:00, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 το τελευταίο επεισόδιο της φετινής σεζόν της εκπομπής “Η ζωή αλλιώς” της Ίνας Ταράντου με αφιέρωμα στον Αχέροντα.

«Αχέροντας… ο ποταμός των ψυχών και της αναγέννησης»
(τελευταίο επεισόδιο)

Αρχαίους μύθους και ιστορίες θέλαμε να ακούσουμε σε αυτό μας το ταξίδι. Ιστορίες που δεν ξέρεις πότε τελειώνει το ψέμα και ξεκινάει η αλήθεια. Ταυτόχρονα όμως θέλαμε να απολαύσουμε ένα συγκλονιστικό φυσικό τοπίο. Έτσι ο δρόμος μας αυτή τη φορά μας έφερε στον Αχέροντα.

Είναι ο ποταμός της λύπης. Προθάλαμος του Κάτω Κόσμου. Η τελευταία διαδρομή των ανθρώπινων ψυχών… Στα νερά του ρέουν μύθοι και αρχέγονες ιστορίες. Πού τελειώνει το ψέμα και πού αρχίζει η αλήθεια, καμία σημασία δεν έχει. Και αν το φαράγγι του ταυτιζόταν με τις Πύλες του Άδη, τότε ο Άδης τελικά πρέπει να ήταν… ένα απίστευτο μέρος!

H συνέχεια στη συχνότητα της ΕΡΤ1 το Σάββατο στις 17:00.
Δείτε το τρέιλερ του σημερινού επεισοδίου

Συνέχεια...

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου το γλέντι του ΚΚΕ στην Παραμυθιά

Ιουλίου 16, 2022 0
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου το γλέντι του ΚΚΕ στην Παραμυθιά (+ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το γλέντι που οργάνωσε η Κ.Ο. ΚΚΕ Παραμυθιάς στην αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου (Βούλγαρη) την Πέμπτη στις 14/7/2022.


Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Χρυσηίδα Γεωργίου γραμματέας της ΚΟΒ Παραμυθιάς.


Μεγάλο πλήθος, με ιδιαίτερη την παρουσία της νεολαίας, πήρε μέρος στη δημοτική βραδιά και γλέντησε με τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας του Βασίλη Παπαγεωργίου και τη φωνή του Νίκου Δάσκαλου. Στην εκδήλωση τραγούδησε και ο παλαίμαχος δημοτικός τραγουδιστής Γιώργος Κούρτης.
Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: "Οι έξυπνες πόλεις χρειάζονται κεντρικές λύσεις" - Κριτική σε Πιερρακάκη για ΚΕΠ και ψηφιακές ταυτότητες (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουλίου 16, 2022 0
Μάριος Κάτσης: "Οι έξυπνες πόλεις χρειάζονται κεντρικές λύσεις" - Κριτική σε Πιερρακάκη για ΚΕΠ και ψηφιακές ταυτότητες (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στη συνεδρίαση της επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημοσίας τάξης και δικαιοσύνης της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης. Η συνεδρίαση είχε θέμα την ενημέρωση της Επιτροπής από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα έργα «Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΟΤΑ και έξυπνες πόλεις»

Ο Μάριος Κάτσης αρχικά αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα που διεξάγεται η συζήτηση λέγοντας «με ευθύνη της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και στελεχών του, ο πολιτικός διάλογος έχει κυλιστεί στον βούρκο της τοξικότητας και της πόλωσης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της συνεδρίασης ως ένα κρίσιμο ζήτημα που είναι στον πυρήνα της νέας εποχής και των προκλήσεων τόσο της ψηφιακής μετάβασης όσο και της κλιματικής κρίσης. «Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι επιβαρυμένα από την κίνηση, την υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων που βλάπτουν το περιβάλλον και κάνουν τη ζωή των ανθρώπων αφόρητη, γιατί μπορεί να ψάχνουν θέση πάρκινγκ πολλές ώρες ξοδεύοντας χρόνο και καύσιμα τα οποία έχουν γίνει πανάκριβα». Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ως αναγκαίες λύσεις τις επενδύσεις σε πράσινα δημόσια ΜΜΜ και την χρήση νέων τεχνολογιών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, τις λεγόμενες «έξυπνες πόλεις».

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς με την εκλογή της νέας κυβέρνησης ακυρώθηκε το έργο με την επωνυμία «Διαμόρφωση στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση εθνικού συστήματος διαχείρισης στάθμευσης» ύψους 25εκ € που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών Δήμων της χώρας.

Απευθυνόμενος στον κ. Πιερρακάκη ο κ. Κάτσης ανέφερε «τότε κ. Υπουργέ σας είχα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο μαζί με άλλους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ και στην απάντησή σας, είπατε ότι έχετε άλλες προτεραιότητες στο ΠΔΕ, μας είπατε ότι θα επανασχεδιάσετε το έργο και ότι εντός του 2020 θα είχε βγει το νέο έργο. Μα πραγματικά αναρωτιέμαι 3 χρόνια σας πήρε να σχεδιάσετε ξανά το έργο; 3 χρόνια μελετούσατε τις παραμέτρους τις τεχνικές και τις οικονομικές και μόλις πριν λίγους μήνες βγάλατε το νέο έργο σε διαβούλευση; Στερήσατε από τη χώρα και τους Δήμους μια υποδομή που θα έτρεχε ήδη θα βλέπαμε πως περπατά και ποια τα προβλήματά της, θα τα διορθώνατε και θα επεκτείνατε τη δράση».

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Υπουργό για έλλειψη διορατικότητας και αναποτελεσματικότητα λέγοντας χαρακτηριστικά «…δεν είχατε την διορατικότητα να σκεφτείτε ως κυβέρνηση ότι τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης είναι πρώτης προτεραιότητας όπως φαίνεται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και χάσατε πολύτιμο χρόνο. Διότι κ. Υπουργέ καλά τα εργαλεία των πλατφορμών και τα διάφορα pass που μοιράζει η κυβέρνηση ψίχουλα στους πολίτες κοροϊδεύοντάς τους αλλά στα μεγάλα ψηφιακά έργα υποδομής δεν έχουμε δει καμία υλοποίηση παρά μόνο μεγάλα λόγια και ο χρόνος σας τελειώνει σύντομα» κατέληξε ο Μάριος Κάτσης.

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για 2 έργα ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ύψους 90εκ και 230εκ αντίστοιχα σχολιάστηκε από τον Μάριο Κάτση ως δράσεις που αν και καθυστερημένες έχουν θετικά στοιχεία. Ωστόσο ασκήθηκε κριτική ως προς τη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό του έργου.

«Εμείς πιστεύουμε στις λύσεις κεντρικού σχεδιασμού ώστε να ασκείται κεντρικά η Ψηφιακή Πολιτική στη χώρα. Η αποψή μας είναι ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα κεντρικό έργο έξυπνων πόλεων, οριζόντιο με ενιαία εφαρμογή για κάθε πόλη, με όλα τα δεδομένα σε ενιαίο cloud στο οποίο πάνω θα κουμπώνουν διάφορες έξυπνες εφαρμογές από μια λίστα με δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου» Αναλύοντας τα οφέλη του κεντρικού σχεδιασμού τόνισε πως «επιτυγχάνουμε και οικονομία κλίμακος, έχουμε διαλειτουργικότητα που θα εννοεί τον πολίτη που δεν θα χρειάζεται να κατεβάζει την εφαρμογή της κάθε πόλης που επισκέπτεται αλλά θα είναι μια universal, και φυσικά δίνει τη δυνατότητα άσκησης ψηφιακής πολιτικής στη χώρα. Αυτό βεβαίως δεν αφαιρεί αρμοδιότητες από τους Δήμους γιατί σε μια κεντρική εφαρμογή όπως εμείς σχεδιάζαμε θα μπορούσε ο κάθε δήμος ανάλογα με τις ανάγκες του να διαλέξει ποια modules θα μπορεί να ενεργοποιεί είτε είναι το έξυπνο πάρκινγκ, είτε η παρακολούθηση των απορριμματοφόρων είτε είναι η κίνηση στους δρόμους, είτε είναι η ενημέρωση για παράνομα παρκαρίσματα είτε πλατφόρμες διαβούλευσης με τους πολίτες που θα καταθέτουν τα αιτήματά τους». Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη λύση που προωθεί τόνισε «εσείς επιλέξατε να δώσετε τα χρήματα στους Δήμους, να κάνετε και πολιτική με τους εκλεκτούς σας Δημάρχους που θέλετε να πριμοδοτήσετε να επανεκλεγούν, ο καθένας ανεξαρτήτως της ψηφιακής του ωριμότητας και των υπηρεσιών που έχει θα βγάλει την δική του εφαρμογή που δεν θα λειτουργεί στη διπλανή πόλη, έτσι όμως δεν εξοικονομούνται πόροι αλλά και δεν ασκείται μια πολιτική με σχέδιο από όλα τα Υπουργεία με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος απαντώντας στις εξαγγελίες του Υπουργού Κ. Πιερρακάκη για την αναβάθμιση των ΚΕΠ και την ψηφιοποίηση των ταυτοτήτων σε wallet ο Μ. Κάτσης υπήρξε έντονα επικριτικός. Όσον αφορά τα ΚΕΠ ανέφερε «οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ έχουν καταγγείλει την κυβέρνηση που με Υπουργική Απόφαση Βορίδη που τους βάζει να εργάζονται 2 Σάββατα το μήνα καθώς δεν έχετε κάνει προσλήψεις, δεν έχετε φροντίσει για τις ψηφιακές δεξιότητες και έχετε μεταφέρει όλες τις ουρές του Δημοσίου στα ΚΕΠ». Όσον αφορά την τροπολογία για την ψηφιακή επίδειξη των ταυτοτήτων ανέφερε « πάτε να καλύψετε το φιάσκο του έργου των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων που κινδυνεύει να πέσει στο ΣτΕ με μια εφαρμογή τύπου wallet που ούτε ταυτότητα είναι καθώς δεν έχει την ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου αλλά είναι μόνο για το εσωτερικό της χώρας, ούτε ψηφιακή είναι καθώς δεν έχει ψηφιακές υπηρεσίες»


Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα