11/24/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα

Νοεμβρίου 24, 2022 0
Διαμαρτυρία του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα

Δελτίο τύπου

Με έκπληξη, αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε για μια ακόμα φορά την πολιτεία να αυτοαναιρείται και ταυτόχρονα να δυναμιτίζει, όχι μόνο τις επιχειρήσεις μας, αλλά και την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας, με πρόβλεψη μάλιστα της τροφοδοσίας της, μέσω θαλάσσης, με τάνκερ και κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων, σε μια περιοχή στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένο το σύνολο σχεδόν των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών της Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για το ίδιο Υπουργείο που λίγους μήνες πριν εξέδωσε το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022) που καθορίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Με μια ακατανόητη απόφαση τώρα, το ίδιο Υπουργείο, δίνει έγκριση εγκατάστασης μιας εντελώς ασύμβατης και περιβαλλοντικά επικίνδυνης δραστηριότητας, όπως η διακίνηση των πετρελαιοειδών.

Μια δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για τον μεγαλύτερο παραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της Ηπείρου που είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και για το περιβάλλον και τον τουρισμό τόσο της Θεσπρωτίας όσο και της Κέρκυρας.

Η συγκεκριμένη «επένδυση» επιχειρείται να εγκατασταθεί στην περιοχή μας από το 2001! Οι αντιδράσεις και η αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών αρχών και φορέων, ήταν και είναι σύσσωμες και καθολικές.

Κι όμως, κάποιοι, εκτός Θεσπρωτίας και εκτός Ηπείρου, αποφασίζουν να θέσουν σε κίνδυνο 28 μονάδες υδατοκαλλιέργειας, 450 εργαζόμενους, τον τουρισμό της Θεσπρωτίας και της Κέρκυρας, για μια δραστηριότητα που ουδείς έχει αντιληφθεί 21 χρόνια τώρα ποιες «ιδιαίτερες ανάγκες» της Θεσπρωτίας, της Ηπείρου ή της χώρας, θα εξυπηρετήσει.

Αδυνατούμε να εξηγήσουμε ποιος ιθύνων νους δεν αντιλαμβάνεται πως η συνύπαρξη πετρελαιοειδών και ιχθυοκαλλιέργειας δεν είναι εφικτή καθώς η παραμικρή θαλάσσια θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή, καταστρέφοντας για χρόνια το περιβάλλον και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις μας, θέτοντας σε κίνδυνο τις 450 θέσεις εργασίας που οι υδατοκαλλιέργειες προσφέρουν στον τόπο και τις ακόμα 450 που προβλέπεται να δημιουργηθούν άμεσα, μετά τη χωροθέτηση της ΠΟΑΥ.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση της παράλογης αυτής έγκρισης.

Σημειώνουμε πως οι φορείς και οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας, αυτοί που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, έχουν αποδείξει όποτε χρειάστηκε με δυναμικές κινητοποιήσεις, ότι οι καταστροφικοί σχεδιασμοί που γίνονται πίσω από τις πλάτες μας, δεν γίνονται ανεκτοί.

Πρόεδρος                                     Ο Γραμματέας
Χεκίμογλου Ιωάννης             Κοντονάσιος Χαράλαμπος

Συνέχεια...

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Διαμαρτυρία στον Πρωθυπουργό για την καταστροφή του κλάδου Υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία!

Νοεμβρίου 24, 2022 0
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Διαμαρτυρία στον Πρωθυπουργό για την καταστροφή του κλάδου Υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία!

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κο Κυριάκο Μητσοτάκη

ΘΕΜΑ: Καταγγελία ενεργειών για την καταστροφή παραγωγικών μονάδων & της τοπικής και Εθνικής Οικονομίας.


Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ
Απευθυνόμαστε στο πρόσωπό σας διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια καταστροφής ενός σημαντικού τμήματος του κλάδου της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή με Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας!

Επίσης απευθυνόμαστε σε εσάς διότι υφίσταται τεράστια απόκλιση απόψεων, ερμηνειών της νομοθεσίας, αποτίμηση του συμφέροντος της Εθνικής Οικονομίας αλλά και ασυμφωνία των συναρμόδιων Υπουργείων που εποπτεύετε, για την τρόπο επίτευξης της Ανάπτυξης της χώρας!

Εν συντομία, στον Νομό Θεσπρωτίας βρίσκονται εγκατεστημένες μονάδες θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας από την δεκαετία του 1980. Σήμερα, ο κλάδος αυτός αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Θεσπρωτίας αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, παράγοντας προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας άνω των 15.000 τόνων περίπου ετησίως με το 90% περίπου της παραγωγής να εξάγεται στην Ε.Ε.. Η παραγωγή τους αποτελεί το 10% της Ελληνικής παραγωγής και το 4% της Μεσογειακής!!!!

Η δράση του κλάδου αποφέρει άνω των 65 εκατ. Ευρώ ετησίως στην τοπική και Εθνική Οικονομία και απασχολεί άνω των 450 περίπου μόνιμων εργαζόμενων.

Το 2022, με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022) εγκρίθηκε ο Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σε θαλάσσιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού. Με την ίδρυση πλέον της ΠΟΑΥ, η ετήσια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη 5ετία με την ίδρυση και νέων μονάδων ή αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων, προσεγγίζοντας την ετήσια παραγωγή των 27 χιλιάδων τόνων και διπλάσιες θέσεις εργασίας, τις οποίες έχει ανάγκη η περιοχή μας! Λάβετε υπόψη σας ότι για την έκδοση του ΠΔ λήφθηκαν υπόψη οι υπ’ αρ. 203/2021 και 19/2022 γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση των Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!!!

Στις 28 Μαΐου 2022 σε ημερίδα Ιχθυοκαλλιέργειας που διοργανώθηκε στην περιοχή με θέμα: «Η Υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας & η συμβολή της στην οικονομία της Θεσπρωτίας» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Γεώργιος Γεωργαντάς επισήμανε τον σημαντικότατο ρόλο του κλάδου στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την πρόθεση της Κυβέρνησης για περαιτέρω στήριξη κι ενίσχυση του κλάδου!

Και σήμερα, με την αριθμ πρ. ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/120082/3334/16.11.2022 Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας χορηγείται έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στην ίδια περιοχή, με πρόβλεψη τροφοδοσίας της δια θαλάσσης με τη δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων!!!

Κε Πρωθυπουργέ

- Επειδή η κοινή λογική (πλην μάλλον ορισμένων στελεχών της Κυβέρνησης) αντιλαμβάνεται ότι η πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι ακραία σε περιπτώσεις εγκαταστάσεων ασφαλτικών και πετρελαιοειδών και πως όποια ρύπανση υπάρξει, θα εξαπλωθεί άμεσα σε όλη την περιοχή

- Επειδή υφίσταται το σχετικό ΠΔ για την ίδρυση της ΠΟΑΥ και βάσει του οποίου αλλά και της σχετικής με την υδατοκαλλιέργεια νομοθεσία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή, πόσο δε μάλλον ρυπογόνων

- Επειδή ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί σημαντικότατο πνεύμονα ανάπτυξης της ακριτικής περιοχής μας αλλά και για την Εθνική Οικονομία, τόσο λόγω των Εσόδων όσο και του αριθμού απασχόλησης εργαζομένων

- Επειδή η εγκατάσταση μονάδων καυσίμων κι ασφάλτου στην ευρύτερη περιοχή υποβαθμίζει άμεσα το προϊόν του κλάδου και προσθέτει ένα άμεσο και ορατό κίνδυνο καταστροφής του

- Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να έχει αλλάξει μέσα σε διάστημα έξι μηνών, από την έκδοση του ΠΔ μέχρι την έκδοση της ανωτέρω Απόφασης μέσα στο ίδιο Υπουργείο!

- Επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε ποιοι “ιδιαίτεροι λόγοι” μπορεί να κινητοποίησαν και οδήγησαν την αρμόδια Υπηρεσία στην έκδοση αυτής της Απόφασης!

- Επειδή παρουσιάζονται τεράστιες αντιφάσεις μεταξύ αποφάσεων και ανακοινώσεων των ιδίων των Υπουργείων αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων μεταξύ τους, που δύνανται να οδηγήσουν και σε υπόνοιες «εξωτερικών παρεμβάσεων»

- Επειδή η ανωτέρω απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις θεσμικές και τις προσωπικές σας εξαγγελίες για την στήριξη των παραγωγικών κι αναπτυξιακών για την εθνική οικονομία κλάδων

- Επειδή η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα οδηγήσει άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου το επόμενο διάστημα

- Τέλος επειδή ως Πρωθυπουργός είστε Υπεύθυνος για τις ενέργειες της Κυβέρνησης που θα οδηγήσουν την Υδατοκαλλιέργεια της Θεσπρωτίας στην καταστροφή

Σας καλούμε να εξετάσετε άμεσα και χωρίς αναίτια καθυστέρηση το οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που δρομολογείται με ευθύνη του Υπουργείου και να ενεργήσετε για την επανεξέταση της χορηγηθείσας Απόφασης και την ανάκλησή της ΑΜΕΣΑ!

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος


Πίνακας Αποδεκτών:
Ø Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κο Κώστα Σκρέκα
Ø Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Γεώργιο Γεωργαντά
Ø Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Άδωνι – Σπυρίδων Γεωργιάδη
Ø Περιφερειάρχη Θεσπρωτίας κο Αλέξανδρο Καχριμάνη
Ø Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κο Θωμά Πιτούλη
Ø Βουλευτή ΝΔ Θεσπρωτίας κο Βασίλειο Γιόγιακα
Ø Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας κο Μάριο Κάτση
Ø Προέδρων Κομμάτων Αντιπολίτευσης Ελληνικού Κοινοβουλίου
Ø ΚΕΕΕ, Πρόεδρο κο Ι. Μασούτη.
Ø Δήμαρχο Φιλιατών κο Σπυρίδων Παππά
Ø Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κο Ιωάννη Λώλο
Ø ΘΕΣΠΟΑΥ ΑΕ, Πρόεδρο και ΔΣ
Ø ΥΠΕΝ, Γ.Γ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ, ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Δ/ΝΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ
Ø Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

Κατά της απόφασης για τη μονάδα αποθήκευσης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας προσφεύγει η Περιφέρεια Ηπείρου

Νοεμβρίου 24, 2022 0
Κατά της απόφασης για τη μονάδα αποθήκευσης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας προσφεύγει η Περιφέρεια Ηπείρου

Αναφορικά με την αδειοδότηση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα Σαγιάδας, η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει:

1) Στη θαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας έχουν εγκατασταθεί από το 1989 πλήθος ιχθυοκαλλιεργειών, που λειτουργούν με νόμιμες άδειες. Οι περισσότερες από τις μονάδες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί με σημαντικά κεφάλαια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους για την ίδρυση ή και τον εκσυγχρονισμό τους, στα πλαίσια επενδυτικών σχεδίων από Επιχειρησιακά και Τομεακά Προγράμματα.

Σήμερα ο συνολικός τζίρος του κλάδου υπερβαίνει τα 65.000.000€ ανά κύκλο εκτροφής, προσφέροντας 450 θέσεις εργασίες, οι οποίες με τις εν εξελίξει αδειοδοτήσεις θα αυξηθούν στις 1.000 περίπου, χωρίς να συνυπολογίζονται οι θέσεις σε υποστηρικτικές του κλάδου δραστηριότητες.

Ο τοπικός κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας υπερβαίνει το 12,5% της εθνικής παραγωγής και συνολικά το 5,5% της Μεσογειακής παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι -με την Ελλάδα να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός τους παγκοσμίως- αποτελώντας τον δυναμικότερο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας και μάλιστα εξαγώγιμο. Τα μεγέθη αυτά καθιστούν τις ιχθυοκαλλιέργειες της Λωρίδας Σαγιάδας σημαντικό κλάδο όχι μόνο της περιφερειακής αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι τα 2/3 των εξαγωγών της Περιφέρειας Ηπείρου είναι τρόφιμα με προϊόντα αιχμής τα ιχθυηρά (μερίδιο 32% επί των συνολικών εξαγωγών της και 84% επί των συνολικών εξαγωγών της Π.Ε. Θεσπρωτίας, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.), προς τα οποία και προσανατολίζονται οι επενδυτικές δραστηριότητες και απορροφήσεις πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτά τα δεδομένα, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνέργια με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προωθήσει «καλάθι αγροτικών προϊόντων» για την ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, στο οποίο τα θαλασσινά ψάρια υδατοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι) έχουν αξιολογηθεί ως Προϊόντα Εθνικής Σημασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η παραγόμενη ποιότητα των ιχθυηρών της περιοχής είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, γι’ αυτό και εξάγεται σχεδόν στο σύνολό της.

2) Η υλοποίηση της αδειοδοτηθείσας μονάδας στην περιοχή -και μάλιστα σε οικολογικά ευαίσθητη περιοχή (πλησίον των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά)- αυταπόδεικτα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των νομίμως προϋφιστάμενων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και θα αποτελέσει μια μόνιμη ‘’βόμβα’’ για την περιοχή. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη διαρροή πετρελαιοειδών στο θαλάσσιο χώρο τόσο σε ομαλές όσο και πρωταρχικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, η διακίνηση και αποθήκευση πετρελαιοειδών μέσω της θάλασσας ανάμεσα από πυκνές ιχθυοκαλλιέργειες είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των νόμιμα υφιστάμενων υδατοκαλλιεργειών, ακόμη και αν διασφαλίζεται η λήψη των πλέον ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας, όπως έχει διαπιστωθεί από την Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος ήδη από το 2011. Άλλωστε για τέτοιες δραστηριότητες προβλέπεται χωροθέτηση πλησίον του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Επιπλέον, η αρνητική δημοσιότητα που κατά πάσα βεβαιότητα θα δοθεί από ανταγωνιστές γειτονικών χωρών (π.χ. Τουρκία) στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών, η τροφοδοσία της οποίας, μάλιστα, γίνεται δια θαλάσσης, σε μία από τι περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, είναι προφανές ότι θα αποβεί ζημιογόνα για το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας προϊόντων ιχθυοκαλλιεργειών της Π. Ε. Θεσπρωτίας αλλά δυνάμει και όλης της χώρας, καθώς είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα αποφευχθεί η κατανάλωσή τους από το απαιτητικό και οικολογικά συνειδητοποιημένο καταναλωτικό κοινό των ευρωπαϊκών αγορών, στους οποίους κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν απευθύνονται. Άλλωστε η εξασφάλιση και κατοχύρωση των διεθνών αγορών έχει επιτευχθεί μέσω παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, που με την εγκατάσταση της μονάδας υποβαθμίζονται.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, η Περιφέρεια Ηπείρου αυτονόητα θα προσβάλλει την απόφαση τόσο διοικητικά όσο και δικαστικά -όπως έχει πράξει και στα προηγούμενα στάδια- μέχρις εξαντλήσεως όλων των ενδίκων μέσων στα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα και δικαστήρια προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η οικονομία και η ανάπτυξη της περιοχής.

Συνέχεια...

Μάριος Κάτσης: "Μόνο η Μαξίμου ΑΕ θα έδινε άδεια στα Ασφαλτικά Σαγιάδας - Να ανακληθεί η απόφαση"

Νοεμβρίου 24, 2022 0
Μάριος Κάτσης: "Μόνο η Μαξίμου ΑΕ θα έδινε άδεια στα Ασφαλτικά Σαγιάδας - Να ανακληθεί η απόφαση"

Με αφορμή την άδεια εγκατάστασης πετρελαιοειδών ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή Λωρίδα της Σαγιάδας που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του στις 16/11/2022, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε την εξής δήλωση:

«Το ζήτημα της εγκατάστασης πετρελαιοειδών στην περιοχή της λωρίδας Σαγιάδας δίπλα στον ζωτικό χώρο του πλέον παραγωγικού και εξαγωγικού κλάδου της Θεσπρωτίας, αυτού των ιχθυοκαλλιεργειών, έχει απασχολήσει για χρόνια την τοπική κοινωνία. Η σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων ήταν αυτονόητη και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να δώσει άδεια εγκατάστασης παρότι πολλοί αποπειράθηκαν στο παρελθόν. Η πιο επικίνδυνη και αδίστακτη κυβέρνηση των deals, των υποκλοπών, των 10 δις € απευθείας αναθέσεων και των προστατών της αισχροκέρδειας ήταν η μόνη που μπορούσε να το κάνει, και το έκανε. Η Μαξίμου Α.Ε. άπλωσε τα πλοκάμια της και στο νομό μας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της όλη την τοπική κοινωνία, το ΠΔ για την επέκταση της ΠΟΑΥ που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε επί ΝΔ.

Οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες αλλά ευδοκιμούν μόνο όταν βρίσκονται σε σύμπνοια με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και δεν αποβαίνουν εις βάρος άλλων επενδύσεων. Καλώ τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Γιόγιακα να κάνει το παν ώστε να παρθεί πίσω αυτή η ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ. Σε διαφορετική περίπτωση το χρεώνεται πολιτικά φταίει δεν φταίει. Κάθε φορέας ή αιρετός της Θεσπρωτίας οφείλει να πάρει θέση δημόσια και να επανεπιβεβαιώσει ότι συνεχίζει να βρίσκεται ενάντια σε μια βλαπτική επένδυση για την τοπική οικονομία και κοινωνία».

Μάριος Κάτσης
Βουλευτής Θεσπρωτίας
Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Συνέχεια...

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας για την έγκριση εγκατάστασης ασφαλτικών & καυσίμων στη Σαγιάδα

Νοεμβρίου 24, 2022 0
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας για την έγκριση εγκατάστασης ασφαλτικών & καυσίμων στη Σαγιάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ( Π.Ο.Α.Υ) Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν έξι μήνες από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος(ΦΕΚ 326/Δ΄/11.05.2022) “Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) σε θαλάσσιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου αυτού”, με το οποίο ένα πάγιο αίτημα των Υδατοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας ικανοποιήθηκε μετά από αγώνες ετών και η ίδια η πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έρχεται να τοποθετήσει μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΠΟΑΥ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, «έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, της εταιρείας ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας».

Μιας δραστηριότητας όχι μόνο ασύμβατης με τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και επιζήμιας για τον μεγαλύτερο εξαγωγικό παραγωγικό τομέα, το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής μας.

Η ιστορία της συγκεκριμένης «επένδυσης» είναι γνωστή, δεκαετίες τώρα. Η εμμονή των «επενδυτών» για εγκατάστασή της στη μεθόριο, μια ανάσα από τα σύνορα, είναι επίσης γνωστή.

Όπως γνωστές σε όλους, ενδιαφερόμενους και μη, είναι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του συνόλου των τοπικών αρχών και φορέων επί της εγκατάστασης της συγκεκριμένης επένδυσης, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ωστόσο αυτές πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων και οι «αρμόδιοι» από τις καρέκλες των Αθηνών αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου μας, αγνοώντας το παρελθόν, το παρόν του και αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία.

Ως Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας και εκπροσωπώντας το σύνολο των υδατοκαλλιεργητών του Νομού μας, δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη «εγκατάσταση» και καλούμε το Υπουργείο που έδωσε την έγκριση για την συγκεκριμένη δραστηριότητα να την ανακαλέσει άμεσα.

Καλούμε δε τις τοπικές αρχές και φορείς, για μια ακόμη φορά, να κάνουν σαφείς με αποφάσεις τους, ότι η ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου μας, δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ούτε βορά στα επιχειρηματικά σχέδια οποιουδήποτε.

Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι για τις ιχθυοκαλλιέργειες της Θεσπρωτίας, τουλάχιστον ΠΡΩΤΑ ας μην τις υποβαθμίζει με ενέργειες που ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία τους.

Και πάλι θα παλέψουμε, όπως άλλωστε κάνουμε τόσα χρόνια, με όλους τους δυνατούς τρόπους, για να μη συντελεστεί το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα στην περιοχή μας.

Ηγουμενίτσα 24-11-2022
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ Π.Ε Θεσπρωτίας
Παναγιώτης Πάντος
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα