07/15/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Ηγουμενίτσα: Στο δημοτικό συμβούλιο φέρνει η Λαϊκή Συσπείρωση το θέμα με την καντίνα στην Ελιά

Ιουλίου 15, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Στο δημοτικό συμβούλιο φέρνει η Λαϊκή Συσπείρωση το θέμα με την καντίνα στην Ελιά ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


Προς:
τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Kοιν.:
τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
τους Δημοτικούς Συμβούλους
τα Τοπικά ΜΜΕ

Αίτημα για συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα την καντίνα στην Ελιά

Κύριε πρόεδρε του Δ.Σ.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια να στηθεί καντίνα συνοδευόμενη από set ομπρελών στην παραλία της Ελιάς. Η συγκεκριμένη παραλία λίγα km από την Ηγουμενίτσα είναι η μόνη στην ευρύτερη περιοχή όπου οι κάτοικοι μπορούν να απολαμβάνουν ελευθέρα το κολύμπι χωρίς επί πλέον χρεώσεις. Παράμενε η μόνη παραλία που δεν είχε παραδοθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την διπλανή παραλία της Γάτας μέχρι την Αγία Παρασκευή οι παραλίες έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση τους στους λουόμενους που δεν μπορούν ή και δεν θέλουν να πληρώσουν για απολαύσουν το κολύμπι τους.

Η συγκεκριμένη παραλία είναι τόσο μικρή που αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια δεν θα απομείνει καθόλου χώρος ελεύθερος για τους λουόμενους,, όπως συνέβη στην γειτονική παραλία της Γάτας.

Αυτό έχει δικαίως αναστατώσει και εξαγριώσει μια σειρά πολιτών που κάνουν χρήση τη συγκεκριμένη παραλία και κινητοποιούνται για να σταματήσει το έγκλημα αυτό.

(έχει κατατεθεί στο προεδρείο του Δ.Σ. σχετικό υπόμνημα τους με τις 100 πρώτες υπογραφές.)

Πέρα από αυτό υπάρχουν μια σειρά παραβάσεις του κανονισμού που έχει ψηφισθεί στο Δ.Σ. και νόμων που αφορούν και άλλες υπηρεσίες (Δασική, υγειονομικού κλπ, ακόμα και τις απαιτήσεις της δημοπρασίας που έκανε η οικονομική επιτροπή του δήμου).

Κατόπιν τούτου θεωρούμε απαραίτητο να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες καταπάτησης, από ιδιωτικά συμφέροντα, του μοναδικού ελευθέρου χώρου για κολύμπι στο δήμο μας.

Για αυτό ζητάμε να συζητηθεί το θέμα αυτό στο πρώτο Δ.Σ. που θα γίνει (που θα γίνει στις 21/07/2023, όπως μας πληροφορήσατε). Ζητάμε να σταματήσουν οι εργασίες τοποθέτησης της καντίνας και να ανασταλεί η όποια απόφαση για καντίνα και ξαπλώστρες στην Ελιά.

Παράλληλα ζητάμε ενημέρωση από την Δ.Α. :

· Ποιο όργανο του δήμου (Δ.Σ., Ε.Π.Ζ, ….) πήρε την απόφαση να παραχωρηθεί άδεια για καντίνα και ξαπλώστρες στο συγκεκριμένο μέρος; Πότε αποφασίσθηκε;

· Είναι αλήθεια ότι οι παραλίες ανήκουν στην Κτηματική Δημοσίου αλλά την διαχείριση τους την έχει ο δήμος, αφού οι δημοπρασίες ενοικίασης γίνονται από την οικονομική επιτροπή του δήμου; 

Με βάση αυτό ρωτάμε:
Ποιο όργανο του δήμου ελέγχει με βάση κανονισμό λειτουργίας τη λειτουργία των καντινών συνολικά στο παραλιακό μέτωπο; Ποιος ελέγχει τις διαστάσεις του χώρου που έχει παραχωρηθεί για τις ξαπλώστρες; Ποιος ελέγχει αυτά που ο κανονισμός και ο νόμος ορίζει; Προφανώς αυτός που χορηγεί τις άδειες πρέπει να έχει και την ευθύνη της σωστής λειτουργίας των, δηλαδή η Δημοτική Αρχή.

Άρα περιμένουμε εξηγήσεις γιατί η Δ.Α. επιτρέπει αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας.

Σας είναι γνωστό ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί ενάντια στην εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου. Ωστόσο εδώ δεν τηρούνται οι ισχύοντες νόμοι ( π.χ. ναυαγοσώστες στο χώρο) αλλά ούτε κανονισμοί που το Δ.Σ. έχει ψηφίσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σας επισυνάπτω το υπόμνημα των πολιτών που αντιδρούν σε αυτήν την κατάσταση και ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για καντίνα και ξαπλώστρες στην Ελιά. Οι μέχρι σήμερα υπογραφές των έχουν κατατεθεί στο γραφείο σας, και φαντάζομαι ότι είναι στην διάθεση όλων των δημοτικών συμβούλων.

Ηγουμενίτσα 14/07/2023
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας


ΥΠΟΜΝΗΜΑ   ΠΡΟΣ  ΤΗΝ  ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ  Θεσπρωτίας  και  προς  κάθε  αρμόδια  υπηρεσία  και  αρχή.

Εμείς  που  υπογράφουμε  το  σχετικό  υπόμνημα  εκφράζουμε  την  αντίθεση  μας  στην  εγκατάσταση  ΚΑΝΤΙΝΑΣ,  ομπρελών  και  ξαπλώστρες  στην  παραλία  ΕΛΙΑ  από  ιδιώτη  επιχειρηματία.

Η  συγκεκριμένη  παραλία    που  είναι  σχετικά  μικρή  με  φυσικό  ίσκιο  από  τα  δέντρα  που      έχει,  αποτελεί  ένα  καταφύγιο  για  τους  λουόμενους  της  περιοχής  μακριά  από  την  οικονομική  επιβάρυνση  της     ομπρέλας     και  την   ηχορύπανση  που  προσφέρουν  οι  λεγόμενες  οργανωμένες  παραλίες.

Θα  θέλαμε  από  την  μεριά  σας  και  από  τις  σχετικές  υπηρεσίες  που  εμπλέκονται  στην  σχετική  αδειοδότηση  που  παραχωρήθηκε  να  μας  ενημερώσετε   για  την  νομιμότητα  εγκατάστασης.

Με  δεδομένο  ότι  είναι  πολύ  κοντά  στο  νερό  της  θάλασσας  κατά  πόσο  είναι  επιτρεπτό;

Για  την οικολογική  επιβάρυνση  που  θα  έχει  το  περιβάλλον  από  τα  απόβλητα  της  καντίνας , και  την  κατάληψη  του  συνόλου  σχεδόν  της  παραλίας  από  τις  ομπρέλες  και  τις  ξαπλώστρες  από  τον  κάτοχο  της σχετικής  άδειας.

Αν  είναι  νομότυπη  και  κοινωνικά  αποδεκτή  που  εμείς  οι  υπογράφοντες  την  θεωρούμε  απαράδεκτη.

Επιτέλους  φτάνει  αυτή  η  υπερεκμετάλλευση  κάθε  σπιθαμή  γης  στο  όνομα  της  τουριστικής  ανάπτυξης  που  τελικά  όφελος  έχουν  μόνο   αυτοί  που  τους  δόθηκε  η  δυνατότητα  προς  εκμετάλλευση   των  συγκεκριμένων  εκτάσεων  ενώ   επιβαρύνουν  οικονομικά  τους  λουόμενους  ιδιαίτερα  τους    οικονομικά  αδύναμους,  αλλά  και  το  φυσικό  περιβάλλον.

ΖΗΤΑΜΕ  ΤΗΝ  ΑΝΑΚΛΗΣΗ  ΤΗΣ  ΣΧΕΤΙΚΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗΣ,  ΝΑ  ΜΗΝ  ΥΠΑΡΧΗ  ΚΑΜΙΑ    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ  ΚΑΙ  ΝΑ  ΑΦΕΘΕΙ  Η  ΠΑΡΑΛΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ

ΟΙ  ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ  ΤΟ  ΣΧΕΤΙΚΟ  ΥΠΟΜΝΗΜΑ:               ΙΟΥΛΙΟΣ  2023

Συνέχεια...

Η Ένωση συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για τον κοινωνικό τουρισμό

Ιουλίου 15, 2023 0
Η Ένωση συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για τον κοινωνικό τουρισμό

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων (15-18/7) για τον κοινωνικό τουρισμό για τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ

Από το Σάββατο 15.07.2023 και ώρα 10:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (τ. ΟΑΕΕ). Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει την Τρίτη 18.07.2023 και ώρα 23:59. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του eΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν υποχρέωση καταβολής αντίστοιχης εισφοράς ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή (παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010).

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και ασφάλιση / Αποζημιώσεις και παροχές / Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους eΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) Το πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ. Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, καταβάλλοντας μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα στις νήσους Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις και στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της νήσου Σάμου έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν. Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, ενώ, επιπλέον, προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024).

Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου. Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή για τη γενική κατηγορία των δικαιούχων και για τους πολυτέκνους. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση:


Ηγουμενίτσα 15/07/2023
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δώρης Δήμας Δήμος Κώτσιας

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα