05/19/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Τα κρούσματα σήμερα Πέμπτη στη Θεσπρωτία

Μαΐου 19, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Πέμπτη στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας  26
ΠΕ Θεσπρωτίας  16
ΠΕ Ιωαννίνων  50
ΠΕ Πρέβεζας  14

Οι αριθμοί των κρουσμάτων αφορούν τα δεδομένα που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο έως και τις 9:00 το πρωί.
Συνέχεια...

Πώς θα κατανοήσουν οι γονείς την εφηβεία και θα προωθηθεί η σχέση με τα παιδιά τους; - Της Αγγελικής Τζοβάρα

Μαΐου 19, 2022 0
Πώς θα κατανοήσουν οι γονείς την εφηβεία και θα προωθηθεί η σχέση με τα παιδιά τους; - Της Αγγελικής Τζοβάρα

Γράφει η Τζοβάρα Αγγελική, 
Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια*

Η εφηβεία ως μία μεταβατική διαδικασία από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή χαρακτηρίζεται από συναισθηματική ένταση καθώς κάθε συναίσθημα βιώνεται από τον έφηβο στον υπερθετικό βαθμό, έχει αφηρημένη σκέψη, προβληματίζεται έντονα για μια σειρά θεμάτων ενώ ταυτόχρονα έχει να διαχειριστεί τις ραγδαίες σωματικές αλλαγές που συντελούνται, όπως η αλλαγή στο ύψος, το βάρος, τις λειτουργίες των οργάνων του, με κυριότερη εξ αυτών την ωρίμανση της γενετήσιας λειτουργίας του. 
Πιο συγκεκριμένα, ο έφηβος επιζητά την αυτονομία του, παρουσιάζει μια άρνηση σχεδόν για όλα, εμφανίζει μια τάση για απομόνωση, είναι υπερευαίσθητος ενώ θίγεται και προσβάλλεται εύκολα.

Οι γονείς ως μάρτυρες αυτής της ιδιάζουσας συμπεριφοράς συνήθως εμφανίζονται επικριτικοί και χαρακτηρίζουν τον έφηβο, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά του. Μερικές από τις αντιδράσεις των γονέων αναφέρονται παρακάτω:

- Κριτικάρουν, χαρακτηρίζουν, ερμηνεύουν

- Δίνουν εντολές, διαταγές

- Προειδοποιούν, επιπλήττουν

- Παραινούν, ηθικολογούν, διδάσκουν

- Συμβουλεύουν, προσφέρουν έτοιμες λύσεις

- Αποφασίζουν εκείνοι, έχουν τον έλεγχο

Αυτές οι αντιδράσεις των γονέων αποτυπώνονται σε μερικές εκφράσεις που χρησιμοποιούν κατά καιρούς οι γονείς σε καθημερινούς διαλόγους με τα παιδιά τους όπως:

- Είσαι κακομαθημένο παιδί!

- Θα με πεθάνεις!

- Κανένα παιδί δεν το κάνει αυτό!

- Τα άλλα παιδιά είναι πιο… σε αντίθεση με σένα…

- Τα καλά παιδιά δεν το κάνουν αυτό.

- Σου αρέσει να με νευριάζεις!

- Θέλεις να σου δώσουμε λίγη προσοχή

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, γονείς και έφηβοι βρίσκονται σε «πόλεμο» μεταξύ τους για το ποιού η γνώμη θα επικρατήσει, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αντιστέκονται και να αισθάνονται ότι οι γονείς τους δεν τα εμπιστεύονται. Οι επιπτώσεις αυτού του καθημερινού κλίματος, οδηγεί σε επιπτώσεις για τους εφήβους αφού έχουν χαμηλό κίνητρο να εκτελέσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα. Το μοτίβο που επικρατεί και στις δύο πλευρές, είναι να χρησιμοποιείται πρώτα η πειθώ και όταν αποτύχει τότε ασκείται εξουσία και δύναμη. Κατά συνέπεια, υπάρχουν νικητές και ηττημένοι..

Όταν οι γονείς προσφέρουν έτοιμες λύσεις στα παιδιά εκείνα εμφανίζουν χαμηλό κίνητρο ως προς την εκτέλεση της λύσης, απλά συμμορφώνονται έχοντας έκδηλο το φόβο της τιμωρίας ή της αποδοκιμασίας από πλευράς των γονέων και τελικά κάνουν αυτό που πρέπει και τίποτα περισσότερο. Όταν υπάρχει νικητής στον «πόλεμο», οι έφηβοι μαθαίνουν πως με άσκηση εξουσίας, θυμού και δύναμης παίρνει τελικά κάποιος αυτό που θέλει, συνεπώς γίνονται εγωκεντρικοί, απαιτητικοί και αισθάνονται πως δεν τους αγαπούν.

Οι γονείς καλούνται να μπουν στη θέση του παιδιού τους, να βρουν μαζί τη λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, να δουν τα πράγματα με ενσυναίσθηση από την οπτική των παιδιών τους, να είναι διορατικοί και να τα βοηθήσουν να αντιληφθούν πως ο εσωτερικός τους κόσμος είναι σημαντικός και ταυτόχρονα τα εκτιμούν και τα αποδέχονται. Με τον τρόπο αυτό, ο έφηβος θα καταλάβει ότι εισακούγεται, θα αποκτήσει κίνητρο και δέσμευση ως προς την εκτέλεση μιας απόφασης αφού θα συμμετέχει και ο ίδιος σε αυτήν. Μέλημα των γονέων θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων, η απόκτηση υπευθυνότητας εφόδιο απαραίτητο για την ενηλικίωσή του.

Βιβλιογραφία: Thomas Gordon, Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα, εκδόσεις Κάκτος, Αθήνα


* Η Αγγελική Τζοβάρα είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, τη θεραπεία σχημάτων και τη θεραπεία ζεύγους με έδρα την Ηγουμενίτσα, τηλ. επικοινωνίας 6983719069


Συνέχεια...

Η αδικία που παραμένει για τα Σουλιωτοχώρια - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Μαΐου 19, 2022 0
Η αδικία που παραμένει για τα Σουλιωτοχώρια - Του Βαγγέλη Τσιρώνη

Του Βαγγέλη Τσιρώνη
Φιλολόγου - Συγγραφέα

Φέτος, στις 29 Μαΐου του 2022, θα γιορτάσουμε ακόμη μια φορά πάνω στο ηρωικό Σούλι την 219η επέτειο του ολοκαυτώματος του Κουγκίου (Δεκέμβριος 1803) από τον καλόγερο Σαμουήλ. Με αφορμή το συγκλονιστικό αυτό γεγονός για τη νεότερη Ελλάδα, θεώρησα χρέος μου να αναφερθώ στη στάση που κράτησαν τα χρόνια εκείνα της σουλιώτικης εποποιίας τα τέσσερα διπλανά, προς βορρά και στο ίδιο λεκανοπέδιο ευρισκόμενα Σουλιωτοχώρια: τον Αυλότοπο (τότε Γλαβίτσα), το Τσαγγάρι (όπως και τότε), τους Κουκουλιούς (όπως και τότε) και τη Φροσύνη (τότε Κορίστιανη).

Είναι αλήθεια πως για τα χωριά αυτά δεν καταγράφεται, στο βαθμό τουλάχιστον που θα ήταν ιστορικά δίκαιο, ο ρόλος τους στους κατά καιρούς αγώνες των Σουλιωτών εναντίων των τουρκαλβανικών και τουρκικών στρατευμάτων και ειδικότερα στη διάρκεια των αγώνων εναντίον του Αλή Πασά (1792 -1803). Έτσι έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό και σε πολλούς η αντίληψη πως τα χωριά αυτά ήταν απλά φόρου υποτελή και υποχείρια των Σουλιωτών, δίχως καμία άλλη συνεισφορά.

Ασφαλώς πρόκειται για μια λαθεμένη και αντιιστορική άποψη την οποία θεώρησα σωστό και δίκαιο να προσπαθήσω να αποκαταστήσω με το παρόν άρθρο μου:

1) Μετά την οθωμανική κυριαρχία στην Αλβανία και την Ήπειρο -επομένως και στη Θεσπρωτία- στα 1431-32 (ως γνωστόν η Κωσταντινούπολή έπεσε λίγο αργότερα, στα 1453), η κοιλάδα των σημερινών Σουλιωτοχωριών πέραν του όποιου καταβαλλόμενου φόρου υποτελείας, στην ουσία έμεινε απάτητη από τον κατακτητή. Όταν αργότερα (ανάμεσα στα 1500 και 1600, όπως αναφέρουν σχεδόν όλες οι ιστορικές πηγές,) ανέβηκαν οι Σουλιώτες στο Σούλι λόγω του ανυπότακτου χαρακτήρα τους, η κοιλάδα αυτή γίνεται το καταφύγιο όσων είχαν ελεύθερο φρόνημα και «ο πυρήνας λευτεριάς» από τους αρματωλούς της περιοχής (π.χ. Μαλάμος).

2) Τη συνεργασία και τη συντροφικότητα Σκαπετινών και Σουλιωτών επιβεβαιώνει η μαρτυρία του ιστορικού Λαμπρίδη ότι οι «εκ μεταναστεύσεως» Σουλιώτες «προ αμνημονεύτων χρόνων, επιγαμίας (=γάμους) συνήπταν και συνεχρωτίζοντο…» με τους «Παρασουλιώτες» όπως ονομάζει τους Σκαπετινούς των παραπάνω χωριών. Έτσι τα Σκάπετα, δηλ. τα τέσσερα παραπάνω Σουλιωτοχώρια, ήταν η προς «βορράν προέκταση και πυρήνας του Σουλίου» και τα χωριά που «γεννούσαν νυφάδες για τα Σουλιωτόπουλα και μανάδες για τα παιδιά τους». Μάλιστα στα «Απομνημονεύματα» του Τσαγγαριώτη αγωνιστή του 1821 Γερο-Σουλιώτη (Σπύρου Τζίπη) αναφέρεται πως οι τρεις από τις τέσσερις κόρες του παππού του Σπύρου Τζίπη παντρεύτηκαν παλικάρια στο Σούλι.

3) Εάν δεν υπήρχε αυτή η αγαστή συνύπαρξη και συνεργασία Σουλιωτών και Σκαπετινών, είναι βέβαιο πως οι Σουλιώτες θα είχαν εκδιώξει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου (όπως ίσως έγινε με τους Σαμονιβιώτες) οι οποίοι και βρίσκονταν εκεί πολύ παλαιότερα από αυτούς και βέβαια θα είχαν επεκτείνει την κυριαρχία τους στα εδάφη τους που ήταν και πιο ομαλά και πιο εύφορα από τον βραχώδη τόπο τους. Σημειωτέον πως οι Σκαπετινοί βρίσκονταν ήδη εκεί πριν από την «ανάβαση» των Σουλιωτών, αποδεικνύουν οι τάφοι και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση Λαγγιώτες, Άγιος Γεώργιος («Αγιώρης») και στη θέση «Αυλότοπος» στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αυλότοπος και Κουκουλιοί. Ακόμη αρχαιολογικά ευρήματα -κάστρο, σιδερένια σαΐτα κλπ- βρέθηκαν στη Φροσύνη και «σπασμένα αρχαία πιθάρια» κλπ στη θέση «Μπογδάνο» στους Κουκουλιούς και αλλού. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση οι κάτοικοι της περιοχής Λαγγιώτες μετοίκησαν στον σημερινό Αυλότοπο μετά την Ρωμαική κατάκτηση και καταστροφή της περιοχής (167 π. Χ.) ή για τον λόγο ότι στους «Λαγγγιώτες» (από το Λογγιώτες < λόγγος =πυκνό δάσος) υπήρχαν πολλά φίδια. Ακόμη η προ-ύπαρξη ύπαρξη των Σκαπετοχωριών, μη εξαιρουμένης της Σανονίβας, αποδεικνύεται από τα σλάβικα ονόματά τους. (Όπως είναι ιστορικά γνωστό οι Σλάβοι κατέλαβαν ολόκληρη την Ήπειρο σε μια από τις επελάσεις τους στην Ήπειρο περί το 611 και 612 μ. Χ. Δηλ. χίλια περίπου χρόνια πριν τους Σουλιώτες). -Μόνο για το χωριό «Κουκουλιοί» δεν επιβεβαιώνεται η σλαβική του προέλευση.

4) Στα χρόνια των αγώνων εναντίον του Αλή Πασά (1792-1803) οι πολέμαρχοι και άλλοι ήρωες αγωνιστές των τεσσάρων αυτών σουλιωτοχωριών πολέμησαν δίπλα στους Σουλιώτες. Κάποιοι μάλιστα μετοίκησαν στο Σούλι για την άμεση συμμετοχή, την από κοινού λήψη των αποφάσεων και την καλύτερη οργάνωση των πολεμικών τους επιχειρήσεων. Πρόκειται για τους γνωστούς πολέμαρχους και ταυτόχρονα αρχηγούς φαρών Μαλάμο, Κάσκαρη και Μπέκα από τη Γλαβίτσα (Αυλότοπος), τον Σπύρου Τζίπη και το πρωτοπαλίκαρο του Φώτου Τζαβέλα Θανάση Ζαχαριά από το Τσαγγάρι, τον Γιώργο Μπαφέτζη από τους Κουκουλιούς (έπεσε μαχόμενος στη μάχη της Βρυτζάχας στα 1800) καθώς και τους Φάφα ή Φράγκο, Γούση (Γεώργιο) Μπούσμπο και το γιό του Πήλιο (Σπύρο) Γούση Μπούσμπο (τον οποίο μόνος ο ιστορικός Περαιβός αποκαλεί άδικα «προδότη» κι ας έπεσε ηρωικά στην έξοδο του Μεσολογγίου (1826).

5) Στα χρόνια εκείνα τα Σκάπετα γίνονται το «μάτι και το αυτί» του Σουλίου από τη βορρινή πλευρά, αλλά και ένοπλη δύναμη που κάλυπτε τα νώτα του από την πλευρά εκείνη που ήταν και η πιο επικίνδυνη, αφού από εκεί γινόταν το πιο συχνό και πιο προσβάσιμο πέρασμα των στρατευμάτων του Αλή Πασά. «Έτσι εξηγείται και η με κάθε τρόπο και μέσο ενίσχυση των Σουλιωτών από τους Σκαπετινούς σε είδη από τα παραγόμενα προϊόντα τους για τη λύση του επισιτιστικού προβλήματος σε περιόδους εκρηκτικής αύξησης του σουλιώτικου πληθυσμού». Σε μια μάλιστα συμφωνία που συνάπτουν οι Σουλιώτες καπεταναίοι με τους Σκαπετινούς κατοίκους για επισιτιστική και οικονομική βοήθεια τους αποκαλούν «αδέρφια μας». Αδιάψευστοι εξάλλου και ζωντανοί μάρτυρες αντίστασης των τεσσάρων Σουλιωτοχωριών είναι οι προμαχώνες «ταμπούρια» (ίχνη των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα) στους λόφους (τζιούμπες) του Αυλοτόπου: «Αγία Παρασκευή», «Τζιούμπα Αγίας Κυριακής», «Τζιούμπα στ’ Αλωνάκια», «Παλιόραγγο», «Τζιούμπα Κελέση» ή «Σιουρδίτσα», «Αγία Τριάδα», και «κριάκουρο», ως επίσης και δίπλα στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Τσαγγάρι. Είναι πιθανό μάλιστα οι προμαχώνες αυτοί των Σουλιωτών να χρησιμοποιήθηκαν -επισκευασθέντες και επεκταθέντες- κατά τον αποκλεισμό του Σουλίου από τους Χουρσίτ Πασά και Ομέρ Βρυώνη στα 1822. Πάντως η λαϊκή Μούσα δεν παρέλειψε να διαιωνίσει τους ηρωικούς αγώνες για την ελευθερία των κατοίκων του Σουλίου και όλων των Σουλιωτοχωριών που διεξήχθησαν εκεί. «Στο λόγγο στο Παλιόρογκο, στη Τζιούμπα στ’ Αλωνάκια επολεμούσε η Τουρκιά με τα παλικαράκια»

6) Η φοβερή εκδίκηση του Αλή Πασά στα 1804 (λίγους μήνες μετά την πτώση του Σουλίου) εναντίον των Γλαβιτσιωτών και άλλων Σουλιωτών είναι μια ακόμη αδιάψευστη απόδειξη για την αντίστασή τους και για την κάθε είδους βοήθεια που προσέφεραν στους Σουλιώτες. Οι δυστυχείς αυτοί κάτοικοι, αφού πίστεψαν τις δολερές υποσχέσεις του Βεζύρη πως δεν θα τους πειράξει, δεν έφυγαν για την άλλη ελεύθερη Ελλάδα, όπως έκαναν πολλοί, αλλά παρέμειναν στα χωριά τους. Έτσι ερημώθηκαν τα Σκαπετοχώρια, κατεξοχήν ο Αυλότοπος, οι κάτοικοι αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν αρχικά στα σαράγια και τις φυλακές του Αλή Τεπελενλή στα Γιάννενα, και στη συνέχεια, αφού κράτησε όσες κοπέλες και άλλες νεαρές γυναίκες θέλησε για δούλες ή ερωμένες, τους υπόλοιπους τους εξόρισε στα πλούσια αγροκτήματά του στην Γκρούκα της Αλβανίας, ένα εύφορο χωριό δίπλα στο χωριό του, το Τεπελένι. Εκεί έμειναν για όλη τους την υπόλοιπη ζωή (απείρως χειρότερη η σύντομη ζωή τους από αυτή των ζώων!!!) αφού εξοντώθηκαν από τα καταναγκαστικά έργα στο κάστρο της Πρεμετής και της ασύλληπτης φαντασίας κακουχίες που υπέστησαν.

Είναι πολλά ακόμη τα επιχειρήματα που αποδεικνύουν πως όταν μιλάμε για Σούλι, δεν εννοούμε μόνο τον ιστορικό τόπο όπου θα τελεστούν και πάλι οι εκδηλώσεις προς τιμήν των ηρώων.

Δε χωρά, λοιπόν, αμφιβολία πως Σούλι λογίζεται (και πρέπει να λογίζεται) ολόκληρο το λεκανοπέδιο με τα τέσσερα σημερινά Σουλιωτοχώρια (Αυλότοπο, Τσαγγάρι, Κουκουλιοί και Φροσύνη) και όχι μόνο τα επιμέρους ιστορικά σημεία (όπως τα πηγάδια, το Κούγκι, η Κιάφα, η Σαμονίβα κλπ) όπου πράγματι δόθηκαν οι τελευταίες αποφασιστικές και σκληρές μάχες πριν την πτώση του 1803 και του 1822. Κι επειδή εκεί πάνω άνθισε το δέντρο της Ελευθερίας της νεότερης Ελλάδας και όπου σαλπίστηκε, με τον πλέον λαμπρό και ηχηρό τρόπο, το μήνυμα του ξεσηκωμού της υπόδουλης τότε Ελλάδας στην αδυσώπητη και μοχθηρή Οθωμανική αυτοκρατορία, επειδή το μήνυμα που με τη ηρωική και θυσιαστική συνδρομή και συμπαράταξη των ανέστιων πια Σουλιωτών έλαβε σάρκα και οστά το 1821, είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Και βέβαια ωραίοι και χρειαζούμενοι θα είναι και πάλι (έτσι πρέπει!) οι πανηγυρικοί και οι λαμπρές εκδηλώσεις της 219ης επετείου του ολοκαυτώματος του Κουγκίου. Όμως επιτακτική είναι -εθνική θα έλεγα!- η ανάγκη η Πολιτεία να εκδηλώσει το ουσιαστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον της για τα χωριά αυτά του Σουλίου που μαραζώνουν και που μετά από μια και μόνο γενεά οδεύουν με σιγουριά στην ερήμωση και την αφάνεια! Οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής του σουλιώτικου λεκανοπεδίου (κυρίως συνταξιούχοι και κτηνοτρόφοι) που ζουν ακόμη εκεί αποτελούν τους ζωντανούς προστάτες και θεματοφύλακες των Σουλιωτών ηρώων. Χωρίς να παραγνωρίζω τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων να συντηρηθούν και αναδειχθούν τα ιστορικά μνημεία του Σουλίου, φοβάμαι πως, αν δεν αναβαθμιστούν και τα ίδια τα Σουλιωτοχώρια από την ελληνική Πολιτεία, ίσως κάποτε στο βάθος του χρόνου να υποβαθμιστούν ή και να ξεχαστούν και τα μνημεία αυτά. Και τότε ποιο άραγε θα είναι το Σούλι και ποιοι οι Σουλιώτες;

Η αναβάθμιση των παραπάνω χωριών θεωρώ πως μπορεί να επιτευχθεί, ως ένα τουλάχιστον βαθμό, με τη συντήρηση των δύο σημαντικότερων σουλιώτικων μονοπατιών που ένωναν το Ιστορικό Σούλι με τα πλησιέστερα χωριά (Αυλότοπο, Τσαγγάρι) πριν σβήσουν εντελώς τα ίχνη τους. Και ακόμη με την ανάδειξη και συντήρηση των προμαχώνων –«καραουλιών» (έστω των πλέον σημαντικών και προσβάσιμων!) ίχνη των οποίων είναι ακόμη εμφανή. Η Ιστορική ευθύνη επιβάλλει να θεωρούνται και αυτά (τα μονοπάτια και τα «καραούλια») Ιστορικά Μνημεία, αφού κι αυτά είναι ποτισμένα με το αίμα και σπαρμένα με τα κόκαλα αφανών και επιφανών Σουλιωτών! Η αναβάθμιση και ανάδειξη των Σουλιωτοχωριών, έστω και με τον τρόπο αυτό, ίσως να αποτελεί το ωραιότερο «νυν και αεί» μνημόσυνο των ηρώων προγόνων μας, χάρη στους οποίους αξίζει να νιώθουμε περήφανοι αλλά και να απολαμβάνουμε το διαχρονικότερο και ωραιότερο ιδανικό, την πιο μεγάλη και ανεκτίμητη αξία της ανθρώπινης ζωής: την Ελευθερία.

Ιστορικές πηγές: Πουκεβίλ, Λικ, Λαμπρίδης, Περραιβός, Σπ. Τζίπης, Διαμάντης Ελ.
Συνέχεια...

4 Γαλάζιες Σημαίες και φέτος στο Δήμο Ηγουμενίτσας (Αγία Παρασκευή, Δρέπανο, Καραβοστάσι, Μέγα Άμμος)

Μαΐου 19, 2022 0
4 Γαλάζιες Σημαίες και φέτος στο Δήμο Ηγουμενίτσας (Αγία Παρασκευή, Δρέπανο, Καραβοστάσι, Μέγα Άμμος)

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών με την Ελλάδα να κατέχει για το έτος 2022 την 2η θέση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΕΠΦ ο Δήμος Ηγουμενίτσας, μετά από αυστηρό έλεγχο ποιοτικών προδιαγραφών, βραβεύτηκε και φέτος με 4 Γαλάζιες σημαίες για τις ακτές: Αγία Παρασκευή, Δρέπανο, Καραβοστάσι και Μέγα Άμμος, οι οποίες και είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους επισκέπτες και τους κατοίκους του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας σε σχετική του δήλωση ανέφερε τα εξής:

«Ο Δήμος μας για μία ακόμη χρονιά κατακτά ξανά την ανωτέρα των βραβεύσεων, επιβεβαιώνοντας την αξία των οργανωμένων μας παραλιών και τη δυναμική του τουριστικού μας προϊόντος. Εύχομαι σε όλους να απολαύσουν την ποιότητα που προσφέρουν οι παραλίες μας, με περιβαλλοντική συνείδηση και σεβασμό στην παραλιακή μας ακτογραμμή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.»
Συνέχεια...

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: "Ζωγραφίζουμε ενάντια στον πόλεμο"

Μαΐου 19, 2022 0
Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας: "Ζωγραφίζουμε ενάντια στον πόλεμο"

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των γυναικών και της νεολαίας, όλο το λαό, στην εκδήλωση που πραγματοποιεί στην Πλατεία Δημαρχείου ενάντια στον πόλεμο. Συγκεκριμένα καλούμε σας καλούμε όλους να έρθετε και να ζωγραφίσετε με θέμα τη διαφωνία μας με τον πόλεμο.

Τώρα είναι ώρα να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Να δυναμώσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας:

· Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις!

· Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

· Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα!

· Κανένας φαντάρος, κανένας ένστολος σε αποστολές εκτός συνόρων. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό.

· Ηγουμενίτσα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

· Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και οι ευρωατλαντικές υποδομές, να μη χρησιμοποιηθεί καμιά για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία!

Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Να συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΗ
ΣΤΙΣ 8:30μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Συνέχεια...

Μ. Κάτσης: Να ενταχθούν άμεσα οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, οι οποίοι κόπηκαν αδικαιολόγητα από την κυβέρνηση

Μαΐου 19, 2022 0
Μ. Κάτσης: Να ενταχθούν άμεσα οι παραγωγοί της Θεσπρωτίας στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, οι οποίοι κόπηκαν αδικαιολόγητα από την κυβέρνηση

Συνεχίζει να εκπλήσσει δυσάρεστα η κυβέρνηση τους αγρότες της Θεσπρωτίας. Το τελευταίο επεισόδιο αφορά τους κτηνοτρόφους του Νομού μας, οι οποίοι κατέθεσαν αιτήσεις για ένταξη ή διατήρηση στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επιλεξιμότητας απέδειξε για μία ακόμα φορά το μέγεθος της κοροϊδίας της κυβέρνησης στο πρόσωπό τους.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 71 παραγωγούς που κατέθεσαν αίτηση στη «Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», κόπηκαν σχεδόν οι μισοί συγκεντρώνοντας 48 μόρια μάλιστα. Μιλάμε για παραγωγούς οι οποίοι ήταν ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα, από την εποχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει την ανάλογη πρόσκληση. Οι εν λόγω κτηνοτρόφοι όλο αυτό το διάστημα ήταν απόλυτα τυπικοί προς τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, και στις πιστοποιήσεις που έπρεπε να έχουν.

Αλλά και από τους 250 νέους παραγωγούς που κατέθεσαν αίτηση στη «Δράση 11.1.2: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», κόπηκαν οι 205, από τους οποίους οι 130 είχαν πάνω από 60 μόρια.

Αυτή η παράλογη και προκλητική αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, με την ένταξη όλων των παραγωγών που κόπηκαν άδικα από το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας στη Θεσπρωτία, και απαιτούμε επίσης διαφανείς και τεκμηριωμένες διαδικασίες ως προς την κατανομή των κονδυλίων που αφορούν την αγροτική παραγωγή.

Οι αγρότες μας, δύο χρόνια τώρα παλεύουν δυστυχώς μόνοι τους ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα ακραίο περιβάλλον, στην αρχή με την πανδημία, και τώρα με τα κόστη των εφοδίων, των καυσίμων και του ρεύματος να βρίσκονται εκτός ελέγχου. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αντί να τους στηρίξει σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τους προσθέτει συνεχώς επιπλέον προβλήματα, επιβεβαιώνοντας ότι ούτε θέλει ούτε και μπορεί να σταθεί δίπλα τους.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό οδηγού δικύκλου

Μαΐου 19, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό οδηγού δικύκλου

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, βραδινές ώρες χθες, επί της Νέας Παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας, όταν δίκυκλο όχημα με 27χρονο οδηγό προσέκρουσε σε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. όχημα και συγκεκριμένα στην δεξιά πόρτα του, την οποία είχε ανοίξει ο συνοδηγός του οχήματος.

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν ο τραυματισμός του οδηγού του δικύκλου, ο οποίος παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και αρχικά διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μαθητών για την ανακύκλωση

Μαΐου 19, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μαθητών για την ανακύκλωση

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης για τα οφέλη της ανακύκλωσης, που πρόκειται να διοργανώσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (Ε.Ε.Α.Α.), η Διεύθυνση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηγουμενίτσας μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Γκίκα πραγματοποίησαν επισκέψεις σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο 1ο, στο 2ο, στο 3ο, στο 4ο, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας καθώς και στα Δημοτικά Σχολεία Γραικοχωρίου και Νέας Σελεύκειας, στα οποία παρέδωσαν από έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης και αδειοδοτημένο εκπαιδευτικό φάκελο με τίτλο «Ανακάλυψε και εσύ πώς Ανακυκλώνεις σωστά στον μπλε κάδο», προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες εκπαιδευτικών παρουσιάσεων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη βιωματική διδασκαλία της ανακύκλωσης.

Ανάλογες επισκέψεις έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν και σε άλλα σχολεία στο προσεχές μέλλον.
Συνέχεια...

Διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα