12/24/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Οι μάγοι γύρισαν άπρακτοι (Μια παράξενη ιστορία σαν παραμύθι) - Του Κων/νου Τζέκη

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Οι μάγοι γύρισαν άπρακτοι (Μια παράξενη ιστορία σαν παραμύθι) - Του Κων/νου Τζέκη 

Ξαφνικά η γη στολίσθηκε με αστέρια. Κάτι σοβαρό θα γίνονταν, είπαν, οι άνθρωποι. Ήταν βαρυχειμωνιά και όμως τα λουλούδια επέμεναν στον ανθό τους, η αμυγδαλιά, πρόωρα, άρχισε να φορά το νυφικό της, ο ουρανός κατέβασε σκάλα για να αναρριχηθούν οι ουρανόσταλτοι. 
Τα ζώα μιλούσαν με φωνή ανθρώπου, τα πουλιά έψελναν και δεν κελαηδούσαν, τα πάντα προετοιμάζονταν για κάτι το θαυμάσιο, το εξαίσιο, το θαύμα. Κυριαρχούσε παντού το προφητικό άσμα " Άδοντα, κραγόντα, βοώντα και λέγοντα, Άγιος, Άγιος ο Θεός ημών". 

Ένα φωτεινό αστέρι είχε σταθεί ακίνητο και κατεύθυνε το ανέσπερο φως του, προς μια φτωχική σπηλιά, κάπου εκεί, μακριά στη Βηθλεέμ. 
Οι μάγοι συγκεντρώθηκαν για να ερμηνεύσουν το θαύμα αυτό, που ξετυλίγονταν μπροστά τους. Οι περισσότεροι άνοιξαν τα πανάρχαια ακαταλαβίστικα βιβλία τους, που μόνο αυτοί τα διάβαζαν, μα αμφιβάλει ο κάθε συνετός, αν τα καταλάβαιναν. 

Ξαφνικά του ενός, που μπορεί να τον έλεγαν Βαλτασάρ φωτίσθηκε το πρόσωπο. Βρήκε κάπου σε μια βιβλική σελίδα μια προφητεία. Η προφητεία έλεγε πως θα έρχονταν στον κόσμο ένα παιδί που ήταν ο Σώζων Βασιλεύς του κόσμου. Μαζί του συμφώνησε ο Μελχιώρ και σε λίγο ο Γάσπαρ. 
Οι μάγοι στην εποχή εκείνη δεν ήταν οι κομπογιαννίτες του σήμερα. Ήταν σοφοί, που ασχολούνταν με την ιατρική, την αστρονομία, τη θεολογία, τη φυσική και με άλλες σπουδαίες επιστήμες. 
Επειδή όμως έπρεπε να επιβεβαιώσουν τις γραφές, ξεκίνησαν με οδηγό τους το λαμπερό αστέρι, να βρούνε τη Βηθλεέμ, όπου όπως έδειχναν τα σημάδια, δέχονταν στην αγκαλιά της τον Ιησού. 

Σε κάποια όαση σταμάτησαν να ξεκουραστούν και αγνάντεψαν τον ουρανό. Τους μπέρδεψαν κάτι φωτεινά αντικείμενα, που περνούσαν με βουή πάνω από τα κεφάλια τους και ύστερα άκουγαν κάτι κρότους, που έσκαγαν και σύννεφα σκόνης και φωτιάς, που σηκώνονταν μέχρι τον ουρανό. 
Ανέβηκαν παραξενεμένοι στις καμήλες τους και ξεκίνησαν για τον προορισμό τους. Το αστέρι είχε σβήσει και αυτοί χαμένοι στην έρημο αναζητούσαν κάποια λύση. Ιδιαίτερα ανησυχούσε ο ένας από τους τρεις αφού κουβαλούσε μαζί του χρυσάφι και κινδύνευε από τους ληστές. 
Έφτυσε στην άμμο της ζεστής ερήμου και το σάλιο του σχημάτισε έναν μικρό κρατήρα. Σκέφθηκε πως ήταν κακό σημάδι, μα δεν το είπε στους άλλους. Σκέφθηκε πως ήταν ο περισσότερο άτυχος, αφού είχε την τρελή ιδέα, να δωρίσει χρυσάφι, ενώ μακάριζε τους άλλους, που είχαν κουβαλήσει φτηνά δώρα, όπως τη σμύρνα και το λιβάνι. 

Ξαφνικά, στο δρόμο τους είδαν ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης, να πλανιέται στον καυτό ήλιο, μέχρι που τον σκίαζε. Παραξενεύθηκαν. Σε λίγο άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο, σα να κατρακυλούσαν χιλιάδες βαρέλια και μπροστά τους πριν συνέλθουν, σταμάτησε ένα παράξενο όχημα. 
Κατέβηκαν από πάνω του αλλόκοτοι άνθρωποι, χωρίς μαλλιά και γένια με ακατανόητα ρούχα, που κρατούσαν στο χέρι τους κάτι περίεργες μαγκούρες και συνομιλούσαν με κάτι τετράγωνα μέταλλα, που έβγαζαν μια ακαταλαβίστικη φωνή. 

Τους ζητούσαν την άδεια κυκλοφορίας τους γιατί καθώς έλεγαν κυκλοφορούσε ένας ιός που κολλούσε στους ανθρώπους και όλοι θα πρέπει να μην κυκλοφορούν. Απόρησαν αφού αυτοί τον ΥΙΟ του Θεού που γεννιούνταν πήγαιναν να προσκυνήσουν. Για ποιόν ιό μιλάνε αυτοί οι άνθρωποι; Εκτός αυτού, τους ρωτούσανε ποιός τους επέτρεψε να κυκλοφορούν σε εμπόλεμη ζώνη. Επειδή όπως ήταν φυσικό δεν κατείχαν έγγραφα, τους ανακοίνωσαν ότι είναι κρατούμενοι. 
Τους ξάπλωσαν στο έδαφος, τους ψαχούλεψαν μέχρι τα απόκρυφά τους σημεία, τους άρπαξαν τα σακιά τους και τους πήραν μαζί τους αφού τους επιβίβασαν σε ένα σιδερένιο κουτί, που το έλεγαν τεθωρακισμένο, αφήνοντας τις καμήλες τους ελεύθερες. 

Στο εξωγήινο χωριό, που τους μετέφεραν κάτι άνθρωποι, που μάλλον ήταν οι δεσπότες τους και που τους φώναζαν οι άλλοι, με μεγάλη ευλάβεια «στρατηγέ», διέταξαν να τους πετάξουν σε ένα μεγάλο βρώμικο δωμάτιο και να τους μεταφέρουν στον Δικαστή, που θα αποφάσιζε, αν έπρεπε να φυλακισθούν κατηγορούμενοι για παραβίαση του νόμου για τον ιό και για κατασκοπεία ή να αφεθούν ελεύθεροι. 
Οι ίδιοι, απολογούμενοι, είπαν πως ήταν μόνο μάγοι και πως πήγαιναν να προσκυνήσουν τον Ιησού, που είχε γεννηθεί στην περιοχή τους. Μάλλον απόρησαν, αφού ο γενειοφόρος ανακριτής τους είπε, πως στην περιοχή τους γεννιούνται μόνο ορφανά, που τα διώχνουν σε άλλες χώρες, γιατί τους είναι βάρος και μελλοντικά επικίνδυνα στοιχεία. 

Τελικά οι μάγοι γύρισαν πίσω άπρακτοι. Προσευχήθηκαν στο Θεό και ζήτησαν να μην ξαναγεννηθεί Χριστός, αν προηγουμένως δεν ειρηνεύσουν οι άνθρωποι Άλλωστε δεν θα έχει καμία πειστική διδασκαλία, να διδάξει, αφού την ειρήνη την καθορίζουν τα όπλα και κάτι ακατανόητοι άνθρωποι, που τα κατασκευάζουν και τα πουλάνε για να επικρατήσει η ....ειρήνη στον κόσμο. 
Έτσι λένε για να ξεγελάνε τον κόσμο. Όχι όμως και τους μάγους! 
Τα παιδιά, στο άκουσμα αυτής της επιθυμίας των μάγων, δάκρυσαν και ο Ύψιστος αποφάσισε να μην εισακούσει στην παράκλησή τους.

Συνέχεια...

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, έτους 2021

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, έτους 2021

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. κατά την συζήτηση του θέματος «Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2021». 

Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Με σαφή όμως προσανατολισμό και κατεύθυνση. 

Πολλά από τα έργα που προτείνονται είναι αναγκαία και θα έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό. Πολλά από αυτά τα έχουμε ήδη ψηφίσει στο Δ.Σ.. Ωστόσο η καταγραφή σειράς έργων δεν συνιστά Τεχνικό Πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα πρέπει να έχει αρχή-μέση-τέλος, από πού ξεκινάμε, που θέλουμε να φθάσουμε και χρόνο με τον χρόνο πρέπει να ελέγχουμε και να βάζουμε νέους στόχους με κριτήριο την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτό δεν γίνεται ούτε με την πρόταση της Δ.Α. ούτε και με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατάθεσε ξεχωριστό Τ.Π.. 

Βλέπουμε και στις δύο εισηγήσεις να ιεραρχούνται “αναπτυξιακά” προτεραιότητες που συμβαδίζουν με την Ευρωενωσιακή πολιτική επιλεξιμότητας των χρηματοδοτήσεων τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του νέου ΕΣΠΑ όπως είναι: 

Οι Αστικές Αναπλάσεις, ως πόλου τουριστικής προσέλκυσης επενδύσεων και τουριστικού ρεύματος και της κρουαζιέρας (π.χ. ΣΒΑΚ στην πόλη, πλατείες, γήπεδα τένις, ποδηλατοδρόμοι κλπ στα παραλιακά χωριά.) 

Η ενεργειακή «ανεξαρτητοποίηση» των υποδομών του δήμου, στα πλαίσια της στρατηγική απελευθέρωσης της ενεργείας, προώθησης των ΑΠΕ.(ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, δημοτικού φωτισμού κλπ) 

Λαϊκά προβλήματα και ανάγκες που έρχονται και επανέρχονται με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα, όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα, η αντιπυρική προστασία και οι μεγάλες και τραγικές ελλείψεις που επαναλαμβάνονται ως δράμα κάθε καλοκαίρι, η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού για την χώρα μας και οι επιπτώσεις του, κοινωνικές δομές και υποδομές υγείας – πρόνοιας, σχολικής στέγης, αθλητισμού, πολιτισμού συνεχίζουν να υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών. 

Απουσιάζουν από το πεδίο παρέμβασης του δήμου οι σχεδιασμένες και πόσο μάλλον οι εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα: αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας. Ακόμα και εκεί που οι ανάγκες (π.χ. οι πλημμύρες των τελευταίων ετών) οδήγησαν σε κάποια έργα, αυτά γίνονται αποσπασματικά. Έτσι ενώ τα έργα στα ρέματα της Γκούρας και της Λάκκας είναι σε σωστή κατεύθυνση, δεν εξετάζεται ενιαία η λεκάνη απορροής, ούτε υπάρχει γενικότερο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας. Όσο δεν αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα η πόλη θα πνίγεται με κάθε βροχή, γιατί τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο στην θάλασσα. Όσον αφορά την αντισεισμική προστασία παρατηρούμε έργα προς την αντίθετη κατεύθυνση π.χ. προτείνεται η επέκταση του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου. Δηλαδή μείωση των ελεύθερων χώρων από αυτά. Πέρα του αντιπαιδαγωγικού ζητήματος, σε ποιους ελευθέρους χώρους θα προστατευθούν τα παιδιά στην απευκταία περίπτωση σεισμού; Όσον αφορά την αντιπυρική προστασία δεν προβλέπεται τίποτα. 

Στην εισήγηση του «Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023» αναφέρεται ότι το 80% των ΠΔΕ γίνονται με προγράμματα της Ε.Ε.. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την κατεύθυνση των έργων που υπακούσει στην πολιτική «κόστους –οφέλους», ποτέ δεν ξέρουμε ποιο έργο, πότε και από ποιο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πλειοψηφία των έργων που προτείνονται να είναι καταγεγραμμένα και στο πρόγραμμα του 2020 ( αλλά και σε προηγούμενα) το οποίο είχε κοστολογηθεί σε 36.748.590,09 ευρώ. Θα άξιζε τον κόπο να υπάρχει μια εκτίμηση τι από αυτά τα έργα έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. 

Αυτός είναι και ο λόγος που οι προτεινόμενες εισηγήσεις μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό. Συμφωνούν απόλυτα τόσο στον αναπτυξιακό προσανατολισμό του δήμου όσο και στις πηγές χρηματοδότησης του. Διαφορές ελάχιστες υπάρχουν σε επιμέρους έργα και στην κατανομή. Προκύπτει το ερώτημα γιατί το ένα Τ.Π. είναι υλοποιήσιμο και το άλλο όχι; Το πρόγραμμα της Δ.Α. κοστολογείται στα 47.544.379,85 ευρώ, ενώ της παράταξης με επικεφαλής τον κ. Γόγολο στα 49.505,651,25 ευρώ. Η εμπειρία από το μικρότερης αξίας πρόγραμμα του 2020 δείχνει ότι ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα υλοποιηθούν. Να επισημάνουμε ότι η πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση (ΣΑΤΑ) ανέρχεται στα 480.000 ευρώ. Επίσης να επισημάνουμε ότι και οι δύο παρατάξεις υιοθετούν τις κατευθύνσεις του κεντρικού κράτους, του οικονομικού παρατηρητηρίου, της Ε.Ε.. Μπούσουλας τους είναι αυτές οι κατευθύνσεις και όχι η οξύτητα των λαϊκών προβλημάτων και όχι η διεκδίκηση της επίλυσης των. 

Ο δήμος μας διεκδικεί τη «χερσαία ζώνη» από την ΟΛΗΓ Α.Ε.. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να υπήρχαν στο Τ.Π. συγκεκριμένα έργα για το παραλιακό μέτωπο (π.χ. άθλησης, αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων). Θα βοηθούσαν και στη διεκδίκηση. 

Από την εισήγηση, τη συζήτηση και την επιτροπή διαβούλευσης προέκυψε το ερώτημα γιατί δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις παραλιακές κοινότητες. Προφανώς λόγω του προσανατολισμού στον τουρισμό. Να επισημάνουμε όμως ότι τα έργα που προτείνονται δεν αφορούν τα λαϊκά προβλήματα. Π.χ. στην τουριστική Πέρδικα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με την ύδρευση, σε κάθε βροχή πλημμυρίζει ο τόπος, ενώ οι κάτοικοι σε ένα χωριό με μεγάλη παραγωγή λαδιού για να φτάσουν στα χωράφια τους περνάνε από ξεροπόταμους λόγω απουσίας αγροτικών δρόμων. Αυτά είναι γνωστά στην Δ.Α. γιατί επανειλημμένα έχουν απασχολήσει το Δ.Σ. 

Δεν έχουμε πρόβλημα με την ανάπτυξη του τουρισμού. Το πρόβλημα είναι ΠΟΙΟΣ την κάνει, ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ, ΠΩΣ αλλά και ο μονομερής ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ σε αυτόν. Πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για την εξυπηρέτηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και οι διακοπές σήμερα είναι μία από αυτές. 

Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να υπάρχει μια ιεράρχηση σε αυτές τις ανάγκες. Η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του δήμου μας π.χ. (κυκλοφοριακό, στάθμευση, περιβάλλον…), τα ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του δήμου. Τέτοια ιεράρχηση δεν υπάρχει στα υπό συζήτηση προγράμματα. 

Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίζουμε και τα δύο προγράμματα. 

Ηγουμενίτσα 23/12/2012 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας 
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Εγκρίθηκε η τοποθέτηση προσωπικού στο Γ.Ν. Φιλιατών και στο ΕΚΑΒ"

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Εγκρίθηκε η τοποθέτηση προσωπικού στο Γ.Ν. Φιλιατών και στο ΕΚΑΒ"

Μεταξύ αυτών και 11 μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών

Με 33 άτομα προσωπικό ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για 20 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού βάσει των σχετικών πινάκων του περασμένου Μαρτίου, έναν Ιατρό – Γυναικολόγο και έναν Ιατρό – Ορθοπεδικό. Σε αυτές προστίθενται 11 προσλήψεις διάρκειας 1+1 έτους στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορήγησης οργανισμών του δημόσιου τομέα για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, με σκοπό την οικονομική στήριξη και την επανένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας. Εγκρίθηκαν επίσης από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια 8 θέσεις πληρώματος ασθενοφόρου για τους Τομείς ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς.

«Η ροή προσωπικού προς το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών συνεχίζεται, πολύ σημαντική είναι και η ευκαιρία απασχόλησης σε συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που δοκιμάζονται από την ανεργία» δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Συνέχεια...

Αλλιώτικα κάλαντα Χριστουγέννων 2020 - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Δεκεμβρίου 24, 2020 0

 Αλλιώτικα κάλαντα Χριστουγέννων 2020 - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα


Καλήν ημέρα άρχοντες,
στέκομαι εδώ μπροστά σας,
Χριστού τη Θεία γέννηση,
να πω στην αφεντιά σας.

<<Χριστός γεννάται σήμερον>>,
χαρά στον κόσμο φέρνει,
πίκρες, αρρώστια και καημούς,
απ' όλους μας τα παίρνει.

Κι αν δεν θα πάμε εκκλησιά,
βαθιά μέσ' στην καρδιά μας,
της πίστης φλόγα καίει λαμπρή,
είν' ο Χριστός κοντά μας.

Αυτός μας δίνει δύναμη,
τ' άσχημα να διαβούμε
κι από του COVID τα δεινά,
ταχιά ν' απαλλαγούμε.

Κι αν σήμερα στερούμαστε
γονείς, φίλους, παιδιά,
του χρόνου θα γλεντήσουμε,
μ' όλη μας την καρδιά.

Χριστούγεννα!! Θα στήσουμε
ντεκόρ γιορταστικό!
Δεν θά 'μαστε μονάχοι μας,
θα 'χουμε το Χριστό!!!

Χρόνια πολλά και καλά.-

Ηγουμενίτσα 24-12-2020
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Τοποθέτηση του Γιάννη Γόγολου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Τοποθέτηση του Γιάννη Γόγολου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
Γιάννη Κ. Γόγολου 

Το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ηγουμενίτσας 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα κάθε Δήμου σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό που ακολουθεί, είναι από τις κορυφαίες στιγμές της Δημοτικής Αρχής. Σε αυτά φαίνονται ξεκάθαρα, το όραμα, ο προγραμματισμός και οι προθέσεις που θα ακολουθηθούν τον επόμενο χρόνο. 
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ηγουμενίτσας εκπονείται από τα ίδια πρόσωπα για επτά (7) συνεχόμενα χρόνια. 

Μια ακόμη χρονιά ο κ. Λώλος Ιωάννης και η Δημοτική του ομάδα «φώναξε» με την εισήγησή της: «Είμαστε, ο Γιάννης, ο Μιχάλης, ο Σωτήρης, ο Λευτέρης, και άλλοι… και είμαστε όλοι καλά!» 
Βέβαια το αποτύπωμα των προθέσεών τους, είχε αφήσει το πρόσφατο ψηφισθέν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020- 2024. Καμία έκπληξη …κανένας προγραμματισμός, κανένας σχεδιασμός καμία προοπτική. Κυλάει το ποτάμι από μόνο του υπακούοντας τους νόμους της φύσης και …περιμένουμε να βρει το δρόμο του, μέχρι να φθάσει στη θάλασσα. Αφού κυλάει, γιατί να καθορίσουμε τις όχθες του, ώστε να δώσουμε την κατεύθυνση η οποία θα είναι πιο ωφέλιμη για τους πολίτες; 

Σε αυτό το πνεύμα η «υπνωτισμένη» πλέον Δημοτική Αρχή κατέθεσε το Τεχικό Πρόγραμμα για το 2021. 
Ένα πρόγραμμα, που στην πραγματικότητα είναι ένας απλός κατάλογος τεχνικών έργων και μελετών, τα οποία δεν εμφανίζουν καμιά εσωτερική συνοχή και αλληλοσυμπλήρωση, χωρίς προτεραιότητες σε τομείς δράσης και σε Δημοτικές Ενότητες, χωρίς κριτήρια επιλογής και ιεράρχησης έργων, χωρίς δείκτες αξιολόγησης αποτελεσμάτων, ενώ απουσιάζουν χωρίς ένα έργο υποστήριξης των παραγωγικών τομέων της τοπικής οικονομίας. 

Ένα πρόγραμμα που δείχνει ξεκάθαρα τόσο τις περιορισμένες ικανότητες της Δημοτικής Αρχής, όσο και τους πραγματικούς της στόχους. 
Από τα συνεχιζόμενα έργα του προγράμματος του 2021, τα τριάντα ένα (31) έργα μεταφέρονται από το 2020 και από προηγούμενα χρόνια. Αυτό δείχνει ουσιαστικά μια στασιμότητα στην πρόοδο εφαρμογής των προγραμμάτων τα τελευταία έτη που τη Δημοτική εξουσία ασκεί η παράταξη του κ. Λώλου. 

Τα νέα έργα που προβλέπονται για το 2021 να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενα ή εθνικά προγράμματα είναι μόνο επτά (7) ενώ προβλέπεται μόνο μία (1) νέα μελέτη, σε μια περίοδο όπου οι δυνατότητες ένταξης έργων και μελετών σε ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μερικά από αυτά ήταν νέα έργα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, όπως τα έργα αστικής κινητικότητας Ηγουμενίτσας, τα οποία μένουν ανεκτέλεστα για μια ακόμη χρονιά. Υπάρχουν δεκάδες μελέτες, που επίσης μεταφέρονται από έτος σε έτος, καθώς ελάχιστες είναι αυτές που ολοκληρώνονται ή αξιοποιούνται και αγνοείται η τύχη της συντριπτικής πλειονότητας των μελετών για τις οποίες γίνεται αναφορά. 

Η διαδικασία της διαβούλευσης μετατράπηκε σε μια άκρως τυπική διαδικασία, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί ουσιαστικό βήμα διαλόγου του Δήμου με την τοπική κοινωνία, καθώς διατυπώθηκαν προτάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως π.χ. η πλατεία Μαυρουδίου, η λειτουργία δημοτικής βιβλιοθήκης, η ανακαίνιση του λαογραφικού μουσείου και του πνευματικού κέντρου Πέρδικας. 

Όπως επίσης και οι «αγνοούμενες» μελέτες αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις όπως π.χ. τους ποδηλατοδρόμους στο Καλοδίκι, το νερόμυλο στον Άγιο Αθανάσιο, την πλατεία Λαδοχωρίου, τους χώρους αναψυχής στην ΔΕ Μαργαριτίου, την αναβάθμιση του γηπέδου Μαργαριτίου, την αξιοποίηση της παραλίας Δρεπάνου, τη διευθέτηση ρεμάτων στα Σύβοτα, στην Πλαταριά, στο Καρτέρι και στο Καραβοστάσι, τα έργα σε παιδικούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια στην Ηγουμενίτσα, τον ανεμόμυλο Γραικοχωρίου, το πολιτιστικό κέντρο Ηγουμενίτσας, τον παραδοσιακό οικισμό Σκάλας, τον ηλεκτροφωτισμό των οδών Ελευθερίας και Σελλών και της Πλατείας Δημαρχείου Ηγουμενίτσας. 
Με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής οι μελέτες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί και όλα δείχνουν ότι ούτε και εντός του 2021 θα ολοκληρωθούν. 

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες για ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, χαλικοστρώσεις, διανοίξεις δρόμων και συντηρήσεις υποδομών και κτηρίων σε όλες τις Κοινότητες, οπότε πρέπει θα “δούμε» και ποιες είναι οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, αν και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων της ενδοχώρας δεν θα πρέπει να περιμένουν σχεδόν τίποτα. Άλλωστε είναι σαφής η προτίμησή του να εκτελεί μικρά έργα βιτρίνας, δημοσίων σχέσεων και μικροεξυπηρετήσεων. Και όμως για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν διακριτά στο πρόγραμμα ορισμένα χαρακτηριστικά έργα, προερχόμενα από προτάσεις των Προέδρων και Συμβουλίων των Κοινοτήτων, όπως ενδεικτικά: 

Α) Άγιος Βλάσης: κατασκευή χαγιατιού στο τέως Κοινοτικό Γραφείο, επέκταση κοιμητηρίου και ηλεκτροφωτισμός της ευρύτερης περιοχής. 

Β) Καστρί: Περίφραξη Κοινοτικού Καταστήματος, ηλεκτροφωτισμός γηπέδου και ασφαλτόστρωση δρόμων πέριξ του γηπέδου, διαμόρφωση πλατείας Αγροτολέσχης. 

Γ) Λαδοχώρι: Κατασκευή πεζοδρόμου όπισθεν του τ. Κοινοτικού Γραφείου. 

Δ) Νέα Σελεύκεια: Επισκευή αποδυτηρίων και ηλεκτροφωτισμός γηπέδου, ανακατασκευή κεντρικής πλατείας, δημιουργία υπαίθριων χώρων γυμναστικής, κατασκευή γηπέδου μπάσκετ. 

Ε) Ελευθέρι: Ανακατασκευή κεντρικής πλατείας και περιοχής βρύσης, δημιουργία μονοπατιών προς το Καλοδίκι. 

Στ) Μαργαρίτι: Αναβάθμιση υποδομών στο γήπεδο, πλακοστρώσεις κεντρικών οδών, δημιουργία ποδηλατοδρόμων προς το Καλοδίκι. 

Ζ) Σπαθαραίοι: περίφραξη κοιμητηρίου, ηλεκτροφωτισμός παιδικής χαράς. 

Η) Δράμεση: Συντήρηση και αξιοποίηση παλαιού κτηρίου Αστυνομίας. 

Θ) Κορύτιανη: Συντήρηση και αξιοποίηση κτηρίου Δημοτικού Σχολείου, διαμόρφωση κεντρικής πλατείας, κοιμητήριο, παιδική χαρά. 

Ι) Πέρδικα: Αξίζει τον κόπο να συμπεριληφθεί στο Τ.Π. η μελέτη της πρότασης των κατοίκων που διατυπώνουν επιφυλάξεις για το έργο ανάπλασης στην περιοχή του Παρατηρητηρίου, για τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής μέσα στον οικισμό, που θα ενώνει δημιουργικά τα αξιοθέατα του χωριού και θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εστίασης και του λιανεμπορίου. 

Βέβαια, αν είχε στοιχειωδώς αναγνώσει τη δική μας πρόταση και το προτεινόμενο από την παράταξή μας Τεχνικό Πρόγραμμα ή είχε καλέσει όλες τις παρατάξεις μήνες πριν να καταρτίσουν ένα κοινής αποδοχής και αντίληψης Τεχνικό Πρόγραμμα, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Όταν όμως, η «βασική ομάδα» που κατευθύνει ότι συμβαίνει στο Δήμο Ηγουμενίτσας, διακατέχεται από την αντίληψη Win – Lose για τις άλλες Δημοτικές Παρατάξεις δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει. Μεγάλο εμπόδιο το «καλάμι»! 

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, το οποίο μάλιστα δεν ψηφίστηκε από το σύνολο των εκλεγμένων συμβούλων της παράταξης του κ. Δημάρχου, αφού υπήρχαν ηχηρές απουσίες. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη πολιτική σημασία, καθώς σε ένα από τα κορυφαία θέματα μιας δημοτικής περιόδου, η πλειοψηφία του κ. Λώλου δεν αποτυπώθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. 

Η Δημοτική Παράταξη του Συνδυασμού Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία κατέθεσε διακριτό Τεχνικό Πρόγραμμα, με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, με μικρά και μεγάλα έργα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και με εμβληματικά έργα που υποστηρίζουν ενεργά την τοπική οικονομία. Για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Ηγουμενίτσας, τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο Τεχνικά Προγράμματα, αφού και για το δικό μας πρόγραμμα γνωμοδότησε θετικά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, παρά το γεγονός ότι για την εκπόνησή του δεν υπήρχαν οι ευκολίες που διαθέτει η Δημοτική Αρχή, με την πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες κ.α. 

Φυσικά υπερίσχυσε η …κολοβωμένη πλειοψηφία της Δημοτικής Παράταξης του κ. Δημάρχου. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή έδειξε περίτρανα το επίπεδο της υπεύθυνης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης που ασκεί η παράταξη μας. 

Και για το τέλος, αφήσαμε τη σημαντική είδηση που βγήκε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γκόλιας, τα οικονομικά του Δήμου είναι σε άσχημη κατάσταση, τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν «βγαίνουν» και για αυτό θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Εκεί οδήγησε το Δήμο η …χρηστή οικονομική διαχείριση του κ. Λώλου. Η εύκολη δικαιολογία είναι ότι τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι τελικά λιγότερα από όσα αναμένονταν για να έχει η Δημοτική Αρχή επιπλέον έσοδα. Λάθος πρόβλεψη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αυξηθούν τα Δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες . 

Φίλοι συνδημότες, τα χειρότερα έρχονται και αποκλειστικά υπεύθυνοι για την αρνητική αυτή εξέλιξη, είναι ο κ. Δήμαρχος και η στενοί του συνεργάτες Αντιδήμαρχοι και λοιποί σύμβουλοι που ασκούν εξουσία στο Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα. 

Κάθε προσπάθεια που έκαναν ή θα κάνουν να ακυρώσουν το ρόλο της παράταξής μας, θα πέσει στο κενό. 
Οι προτάσεις μας θα συνεχιστούν… 
Η κριτική και ο έλεγχος των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής θα ενταθεί με στοιχεία… 
Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνει πιο συχνή και πιο αποτελεσματική… 
Πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό υπηρετούμε τους πολίτες που είναι κυρίαρχο θέμα για εμάς. 

Συνέχεια...

Νέα ένταξη έργου της ΔΕΥΑΗ στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Νέα ένταξη έργου της ΔΕΥΑΗ στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» 

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» η παρακάτω πράξη συνολικού κόστους 2.849.278,20€: «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των υποδομών της ΔΕΥΑΗ» 

Το αντικείμενο της πράξης αφορά σε δυο (2) υποέργα: 

α. αντικατάσταση οχημάτων, καθώς και μηχανημάτων έργου με νέα ενεργειακά, αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών, με την οποία μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων και στο κόστος λειτουργίας, και 

β. ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, δηλαδή αναβάθμιση γεωτρήσεων και προωθητικών αντλιοστασίων του δικτύου ύδρευσης που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΗ και εξυπηρετεί τόσο την πόλη της Ηγουμενίτσας, όσο και τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, που απαρτίζουν τον Δήμο Ηγουμενίτσας. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήριος Μήτσης δήλωσε σχετικά: 
«Επιταχύνουμε τους ρυθμούς για την υλοποίηση της δέσμευσης μας για σταδιακή μείωση του κόστους του τιμολογίου της ΔΕΥΑΗ, μέσα από την δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους και αποτυπώματος των εγκαταστάσεων μας. Το έργο αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προτεραιότητας που δίνει η ΔΕΥΑΗ στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και στην ολιστική διαχείρισή τους, που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου, καθώς και σε σημαντικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία».
Συνέχεια...

Παράταση απόσυρσης ταμειακών μηχανών – Φ.Η.Μ. έως 31/3/2021

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Παράταση απόσυρσης ταμειακών μηχανών – Φ.Η.Μ. έως 31/3/2021 

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει πως δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4764 (ΦΕΚ 256/Α/23.12.2020), όπου στο άρθρο 77 προβλέπεται ότι: 

Τα μοντέλα των Φ.Η.Μ., που εμφανίζονται ως ενεργοί στο υποσύστημα taxis και τα οποία αποσύρονται από τη χρήση, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1196/2017 (Β΄ 4486), μπορούν να αποσυρθούν χωρίς την επιβολή κυρώσεων έως και τις 31.3.2021. Τα ανωτέρω ισχύουν και για δηλώσεις παύσης των μοντέλων αυτών που υποβάλλονται μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος. 

Εκ της Διοικήσεως 
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη ημεδαπού και ημεδαπής για κατοχή κάνναβης

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη ημεδαπού και ημεδαπής για κατοχή κάνναβης

Συνελήφθησαν προχθες (22-12-2020) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, δύο ημεδαποί, άνδρας – γυναίκα, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών. 

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ανωτέρω κατηγορούμενος βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, στο οποίο βρίσκονταν και η ανωτέρω γυναίκα όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους (12,1) γραμμαρίων, ζυγαριά και τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Θεσπρωτία: Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων 

Συνελήφθη, στις 22-12-2020 το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. 

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, πραγματοποίησαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

πιστόλι TOKAREV και γεμιστήρας εντός θήκης, 

πολεμικό τυφέκιο με κινητό ουραίο, 

-58- φυσίγγια διαμετρήματος 8Χ57mm & -57- φυσίγγια αγνώστου διαμετρήματος, 

μαχαίρι. 

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 

Συνέχεια...

Ριζόπουλος: «Στην Ήπειρο δεν κάνουμε πολιτική, παράγουμε μπαλώματα»

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Ριζόπουλος: «Στην Ήπειρο δεν κάνουμε πολιτική, παράγουμε μπαλώματα»
Την ανάγκη για βαθιές τομές στην Περιφέρεια Ηπείρου υπερτόνισε για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής των οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 22/12.

Σε αυτή αναφέρθηκε στον αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου και το κομμάτι του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους βοσκοτόπους το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ορίζοντες Ηπείρου δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό, αφού για μια ακόμα διέκρινε την πελατειακή πλεκτάνη η οποία όπως είπε, είναι σαφής:
«Το σκεπτικό είναι «φουσκώνουμε» τον προϋπολογισμό του 2019, δεσμεύουμε την αγορά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται με το κομμάτι της διανομής του χρήματος, ειδικά στις κατασκευές, παρουσιάζουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα ως βασικό και για να μπορέσουμε να τους κρατάμε δέσμιους μέχρι τις επόμενες εκλογές ουσιαστικά το ανανεώνουμε, με αποτέλεσμα το 80% του τεχνικού προγράμματος του '19, να επαναλαμβάνεται το '20. Δυστυχώς οι πελατειακές σχέσεις πάντα πιέζουν, οπότε δεν υλοποιούμε, απλά προσθέτουμε».

Ακόμα, υπερτόνισε σε έντονο ύφος ότι αυτή είναι μια διαδικασία που υποτιμά τη νοημοσύνη των Ηπειρωτών και τη δική του προσωπικά και δεν μπορεί να τη στηρίξει. «Είναι ένας καθαρά αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός που όπως έχω ξαναπεί σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου επιβεβαιώνει τη Σοβιετικού Τύπου λογική που υπάρχει στην περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο κομμάτι του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους βοσκοτόπους, ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι τον βρίσκει σύμφωνο, όμως είναι το πρώτο βήμα.
«Το δεύτερο βασικό βήμα είναι μετά τη νομιμοποίηση πως θα προχωρήσουμε σε μια πιο επαγγελματική αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής, αξιοποιώντας του νέους βοσκοτόπους, δημιουργώντας κτηνοτροφικά πάρκα, τα οποία κατ΄εμέ είναι το μέλλον της κτηνοτροφίας, όπως το παρουσιάσαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα», ήταν τα λόγια του.

Μιλώντας για το Περιφερειακό Συμβούλιο, στάθηκε στο κομμάτι του τουρισμού που παρουσιάστηκε, σημειώνοντας ότι ο κ. Ιωάννου δε σεβάστηκε ούτε τον ίδιο του τον εαυτό, αφού ήταν ένα δισέλιδο με ένα σωρό οδηγίες του τι θα υλοποιήσει και ξαφνικά στην ενημέρωση που μας έκανε παρουσιάστηκε ότι μέσα εκεί υπάρχουν δράσεις που συνδυάζουν το μεγάλο έργο των εκατομμυρίων που ψηφίσαμε όλοι πέρυσι θετικά. Μας εξήγησε ότι δε φτάνουν αυτά και δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ενώ παράλληλα προσθέτουν άλλες δράσεις πέραν του δημοσίου έργου.

Στη συνέχεια, ο κ. Ριζόπουλος υπέβαλε τρία ερωτήματα:
· Αυτό που ψηφίσαμε πέρυσι γιατί δεν είναι αρκετό;
· Τι είναι αυτό που σχεδιάστηκε εκ νέου και δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στο περσινό πρόγραμμα;
· Τι είναι αυτό που δεν μπορεί να υλοποιήσει η εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίησή του και να το προσαρμόσει και να το ενσωματώσει;

«Λογιστικά σε επίπεδο διαφάνειας πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν έργα που τρέχουν παράλληλα και υλοποιούν το ίδιο πράγμα. Το ψήφησα επειδή αν και δεν θεωρώ σωστή την πολιτική αυτή, ακόμα και εσφαλμένα και ένα 10-20% να υλοποιηθεί είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε.

Με αφορμή το Περιφερειακό Συμβούλιο κατήγγειλε ως αστεία την τακτική που εφαρμόζεται σε αυτή τη θητεία, όπου «όλος τυχαίος ο Περιφερειάρχης δέχεται ένα τυχαίο τηλεφώνημα από την Αθήνα και μας δίνει μια ουρανοκατέβατη λύση.
«Κατά τον ίδιο τρόπο δεχθήκαμε ένα τυχαίο τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος μας ενημέρωσε ότι έχει μιλήσει με τον κ. Καραμανλή στο υπουργείο υποδομών και έχει διασφαλίσει το ποσό των 6.2 δισ. ευρώ για το μεγάλο ζήτημα της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Άρτας. Πρέπει να είναι η 4η ή 5η φορά που γίνεται αυτό ουδέποτε υπήρξε ακολουθία τέτοιας διαδικασίας όταν προηγήθηκε και αμφισβητώ πλήρως ότι βρέθηκαν αυτά τα λεφτά και θεωρώ αναξιοπιστία αυτή τη συμπεριφορά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν δε δω επίσημη ανακοίνωση για την Ιονία Οδό και για τέτοιες περιπτώσεις από το υπουργείο Υποδομών, δεν πιστεύω τίποτα και θα ήθελα να σταματήσουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα».

Στη συνέχεια υπενθύμισε τη δέσμευσή του στους Ηπειρώτες ότι θα σύρει την Περιφέρεια στην ανάπτυξη και στη θεσμικότητα. Όπως είπε «καταφέραμε με καθημερινή μάχη να βάλουμε τους δημάρχους σε μια διαδικασία να σέβονται το Περιφερειακό Συμβούλιο και να φύγουν από τη χύμα νοοτροπία που νόμιζαν ότι επειδή είχαν ανοιχτή γραμμή με τον Περιφερειάρχη, θα μπορούσαν να ψηφίζονταν από έργα μέχρι προσλήψεις ηλεκτρολόγων στο προφορικό. Οι Δήμαρχοι έπειτα από δική μας πίεση διδάχθηκαν σιγά - σιγά ότι οτιδήποτε έρχεται στο Συμβούλιο θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένο και με όρους παρουσίασης. Αυτό το κάνουν όλοι οι δήμαρχοι και είναι απογοητευτικό ένας άνθρωπος της μόρφωσης και του επιπέδου του δημάρχου Ιωαννιτών, να θεωρεί ότι επειδή είναι σε ανοιχτή γραμμή πολιτική θα μπορεί να έρχεται μια συζήτηση ενός κόμβου όπως αυτή που σας περιέγραψε πριν ο κ. Παππάς, προφορικά, χωρίς καμία τεκμηρίωση κι εκπρόσωπο του Δήμου. Αυτό γίνεται τρίτη φορά και είναι απογοητευτικό ένας άνθρωπος τέτοιας μόρφωσης να μην ανταποκρίνεται στο επίπεδο που απαιτεί η θεσμική αναγνώριση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο καθορίζει τις τύχες της περιφέρειας, όχι ο περιφερειάρχης και η περιφερειακή Αρχή. Εμένα με ενδιαφέρει η θεσμική λειτουργία και απαιτώ από τον δήμαρχο να κάνει σωστά τη δουλειά του. Όταν όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι έχουν συμμορφωθεί, δε νοείται εκείνος να θεωρεί ότι η προφορική συνεννόηση διαμορφώνει την πολιτική. Κάπως έτσι διαμορφώνονται οι πελατειακές σχέσεις και ο νοών νοείτω.

Για τη μονάδα βοοειδών, είπε ότι τη στήριξε επειδή απλά μαθηματικά το ισοζύγιο μοσχαριών και αμνοεριφίων όσον αφορά την κατανάλωση παγκοσμίως, είναι άνισο. «Δεν θα έπρεπε να κινούμαστε με όρους καταναλωτικούς;», διερωτήθηκε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Ηπείρου: 
«Στην Ήπειρο δεν κάνουμε πολιτική, παράγουμε μπαλώματα. Σκίζεται η πληγή και για να μην την καθαρίσουμε βάζουμε χάνζαπλαστ, επειδή το καθάρισμα τσούζει. Και μετά, σαπίζει το χάνζαπλαστ και βάζουμε άλλο, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πολλά και το χέρι να σαπίζει. Ήρθε η ώρα να κόψουμε το χέρι, διότι αλλιώς θα φύγει όλη η ωμοπλάτη».

Καταλήγοντας έκανε αναφορά σε ένα βιβλίο όπου έλαβε ως δώρο από έναν αγαπημένο του φίλο, με τίτλο «μαθαίνουμε τη βλάχικη γλώσσα» και αστειευόμενος είπε ότι έχει αρκετή μελέτη, ενώ δέχεται σε ενδεχόμενο debate αυτό να γίνει στα βλάχικα.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, Φίλιππος Παππάς, ο οποίος ανέλυσε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ασυντόνιστη διαχείριση του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) στο Δήμο Ιωαννιτών.

Ο κ. Παππάς ανέφερε τα σοβαρά τροχαία που συμβαίνουν εξαιτίας των ελλιπών προτύπων σχεδιασμού και εφαρμογής στοιχειωδών κανόνων, αλλά και στην πρωτοβουλία του Δήμου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις προτού κάνουν τις αναγκαίες μελέτες εφαρμογής που προκύπτουν από τον σχεδιασμό του ΣΒΑΚ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία τεσσάρων κόμβων σε απόσταση μικρότερης των 5km μεταξύ τους χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιολογική μελέτη.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «Χωρίς τον σχεδιασμό ανασυγκρότησης του οδικού δικτύου και της ωρίμανσης των αναγκαίων μελετών, θα γίνονται πρόχειρες παρεμβάσεις, όπως αυτή των Τζουμέρκων, που αντί να αλλάζουν τους απαραίτητους όρους ανάπτυξης, διαιωνίζουν την κατάσταση μιζέριας.

Ο Περιφερειάρχης έπειτα από μια χαμένη δεκαπενταετία στην Περιφέρεια και στη Νομαρχία Ιωαννίνων θα παραδώσει σε χειρότερη κατάσταση την οικονομία της περιοχής και το οδικό δίκτυο της υποβαθμισμένο, με τοπικές μικροεπεμβάσεις, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα στην ποιότητα της λειτουργίας του».
Συνέχεια...

Χριστουγεννιάτικες ευχές του Βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση

Εξιχνίαση κλοπής χρηματικού ποσού με χρεωστική κάρτα από ημεδαπή στην Ηγουμενίτσα

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Εξιχνίαση κλοπής χρηματικού ποσού με χρεωστική κάρτα από ημεδαπή στην Ηγουμενίτσα 

Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπής 
Η κατηγορούμενη πραγματοποίησε εμπορικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας την χρεωστική κάρτα της παθούσης 

Εξιχνιάστηκε μετά από μεθοδική έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, κλοπή χρηματικού ποσού από ημεδαπή στην Ηγουμενίτσα. 
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία έτερης ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, η κατηγορούμενη την 16-12-2020 πραγματοποίησε με απολεσθείσα χρεωστική κάρτα της παθούσης ανέπαφες συναλλαγές σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, αφαιρώντας από το λογαριασμό της το χρηματικό ποσό των -142,20- ευρώ. 
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Συνέχεια...

Χριστουγεννιάτικες ευχές του Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα

Ηγουμενίτσα: Ενεργοποίηση πλατφόρμας μίσθωσης καταλυμάτων για την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση SUPER RALLY 2021 φίλων της Harley Davidson

Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Ενεργοποίηση πλατφόρμας μίσθωσης καταλυμάτων για την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση SUPER RALLY 2021 φίλων της Harley Davidson 

Παρακάτω παραθέτουμε ενημέρωση από την Ελληνική Λέσχη Harley Davidson σχετικά με την ενεργοποίηση πλατφόρμας μίσθωσης καταλυμάτων για την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση SUPER RALLY 2021 φίλων της Harley Davidson: 

«Η πλατφόρμα μίσθωσης καταλυμάτων για την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση SUPER RALLY 2021 φίλων της Harley Davidson, είναι από χθες ενεργή και προσβάσιμη από τους φίλους της Λέσχης σε όλο τον κόσμο και κοινοποιήθηκε με e-mail στα πάνω από 20.000 μέλη του Federation στην Ευρώπη. 
Μπορείτε να την δείτε στο: https://www.hdch.gr/super-rally/accomodation/houses/

Υπάρχουν ήδη πάρα πολλά μηνύματα ενδιαφέροντος και εγγραφές και ευελπιστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. 
Σύντομα θα υπάρξει επικοινωνία της Ελληνικής Λέσχης Harley Davidson με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην δράση, σχετικά με την συνεισφορά τους στα έξοδα προώθησης. 

Η Ελληνική Λέσχη Harley Davidson εύχεται Καλά Χριστούγεννα και το Νέο Έτος να φέρει την πολυπόθητη "ελευθερία" και επιστροφή σε χαρές και ανάπτυξη».

Εκ της Διοικήσεως 
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας 
Συνέχεια...
Δεκεμβρίου 24, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου «Διαμόρφωση Πλέγματος Πεζοδρομίων - Ποδηλατοδρόμων και Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας»

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος υπέγραψε στις 23/12 τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία «ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΤΕΒΕ», για την κατασκευή του έργου «Διαμόρφωση Πλέγματος Πεζοδρομίων - Ποδηλατοδρόμων και Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων στην 1η Π.Ε. Ηγουμενίτσας» συνολικού προϋπολογισμού 2.360.435,00€, το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020, ενώ η μελέτη αυτού εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Το έργο, που αποτελεί πάγιο αίτημα των δημοτών, περιλαμβάνει τη γεφύρωση του ρέματος Ξηροποτάμου, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής όπου εδρεύουν το 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας, το Κλειστό Γυμναστήριο Ηγουμενίτσας «Αλεξάνδρα Τσιάβου» και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ενώ σε συνδυασμό με το έργο «Διευθέτηση ρέματος Ξηροποτάμου» που εντάχθηκε προ ολίγων ημερών προς υλοποίηση, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αναβαθμίζοντας παράλληλα τη ζωή των πολιτών.

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηγουμενίτσας
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα