10/19/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Η εισήγηση του Πέτρου Ζήγου στο Πανελλήνιο Συνέδριο των Σαρακατσαναίων

Οκτωβρίου 19, 2022 0
Η εισήγηση του Πέτρου Ζήγου στο Πανελλήνιο Συνέδριο των Σαρακατσαναίων 

"Η κρίση των συλλόγων και τρόποι αντιμετώπισής της"

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε οικείο χώρο για δύο λόγους. Πρώτον διότι ασχολούμαι με τους συλλόγους μας από τα φοιτητικά μου χρόνια, δηλαδή από τότε που συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου και είχα εκλεγεί αντιπρόσωπος στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και δεύτερον διότι στις κορυφαίες συναντήσεις μας, όπως είναι το συνέδριο, ασχολούμαστε με θέματα που αφορούν στις ρίζες μας, πράγμα το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό.

Οι εμπνευστές της παγκοσμιοποίησης επιδιώκουν την ισοπέδωση των παραδόσεων κάθε λαού, προωθώντας την πολυπολιτισμικότητα, την αφαίμαξή του από τις πολιτιστικές του ρίζες και προσδοκούν ένα παγκόσμιο μοντέλο τρόπου ζωής. Αγνοούν προφανώς ότι η πολιτιστική – πολιτισμική ιδιαιτερότητα κάθε λαού είναι αναφαίρετο δικαίωμά του.

Αναφαίρετο είναι και το δικαίωμα των σαρακατσαναίων να διατηρήσουν αναλλοίωτα στο χρόνο τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Η παράδοση είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας και παραμένει ζωντανή, όταν μεταδίδεται στη νέα γενιά. Η πολιτιστική κληρονομιά μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Η προσφορά των σαρακατσαναίων, ως γνήσιων Ελλήνων, στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας είναι ανεκτίμητη.

Ο σύγχρονος, αστικός και μη τρόπος ζωής, έχει άλλες ανάγκες άλλες απαιτήσεις με συνέπεια τα ήθη και τα έθιμα να κινδυνεύουν να ξεχαστούν. Αυτό το νοιώθουν πιο πολύ οι σαρακατσαναίοι, οι οποίοι έχουν να διαφυλάξουν τη δική τους ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά. Γι’ αυτό ιδρύουν τους συλλόγους τους, συλλέγουν τα τραγούδια τους, μαθαίνουν τους χορούς τους και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις (π.χ. ανταμώματα, συνέδρια, εκδρομές, χοροεσπερίδες κλπ.) με σκοπό να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να ξαναζωντανέψουν τα ήθη και τα έθιμά τους.

Φίλες και φίλοι,
Επειδή το Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριό μας αποτελεί το καθοδηγητικό όργανο της ομοσπονδίας, το οποίο αποφασίζει για τη δράση και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν οί σύλλογοι καθώς και για οργανωτικά θέματα, πρέπει όλοι μας να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες θα βοηθήσουν το διοικητικό συμβούλιο να υλοποιήσει τον καταστατικό σκοπό της ομοσπονδίας που είναι η διάσωση, διατήρηση και μετάδοση της παράδοσής μας και του λαϊκού μας πολιτισμού.

Το συνέδριό μας είναι συνέδριο ιδεών και προτάσεων, χωρίς αντιπαλότητες και αποκλεισμούς. Είναι συνέδριο ελεύθερης έκφρασης όλων των σαρακατσαναίων.

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια κάποια ύφεση στους πολιτιστικούς συλλόγους γενικά και στους συλλόγους των σαρακατσαναίων, η οποία οφείλεται στην πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, στην έντονη αστικοποίηση του σημερινού τρόπου ζωής, στην πανδημία, στην έλλειψη αρμονικής συνεργασίας μεταξύ ορισμένων μελών και ορισμένων συλλόγων με την ομοσπονδία, στην απροθυμία ορισμένων νέων ν’ ασχοληθούν με τους συλλόγους, στα οικονομικά προβλήματα των μελών και των συλλόγων και τέλος στο μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή, λόγω του ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια πράγματα από τα ίδια πρόσωπα.

Παρά την πανδημία στο χώρο των σαρακατσαναίων δεν υπήρξε πολιτιστική απραξία. Οι σύλλογοί μας και η ομοσπονδία οργάνωσαν (διαδικτυακά ή δια ζώσης) διάφορες σημαντικές εκδηλώσεις, επειδή πιστεύουν ακράδαντα ότι οι παραδόσεις μας και ο πολιτισμός αποτελούν ανάχωμα στη σημερινή πολύπλευρη κρίση. Οι σύλλογοί μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να προσαρμόζονται στα δεδομένα κάθε εποχής. Πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και να απαιτήσουμε ο σαρακατσάνικος πολιτισμός να έχει τη στήριξη και την προστασία της Πολιτείας.

Η ομοσπονδία μας δεν είναι χώρος για αντιμαχόμενα στρατόπεδα και μικρότητες. Είναι το κορυφαίο όργανο των σαρακατσαναίων και πρέπει ν΄ ασχολείται αποκλειστικά με την υλοποίηση του προαναφερθέντος καταστατικού σκοπού στον οποίο πρέπει ΟΛΟΙ να είμαστε σταθερά προσηλωμένοι. Οι δικαιολογημένες θα έλεγα εντάσεις που παρατηρούνται, όταν έχουμε αρχαιρεσίες, πρέπει την επόμενη μέρα να παραμερίζονται. Επίσης πρέπει να παραμερίζονται οι προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες, οι αντιπαραθέσεις, ορισμένες ξεπερασμένες απόψεις και νοοτροπίες, οι εγωϊσμοί, οι αντιπάθειες και οι υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες. Η γοητεία της όποιας καρέκλας είναι εφήμερη. Εκείνο που μένει τελικά και έχει διαχρονική αξία είναι η συμβολή καθενός από εμάς στην υλοποίηση του προαναφερθέντος καταστατικού σκοπού της ομοσπονδίας. Μπροστά σ’ αυτό, που είναι το κύριο, όλα τα άλλα φαντάζουν ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ.

Ορισμένοι τρόποι για την αντιμετώπιση της κρίσης που παρατηρείται στους συλλόγους είναι οι εξής:

1) Η σφυρηλάτηση αρραγούς ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ μεταξύ των μελών, των συλλόγων και της ομοσπονδίας.

2) Η μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στις διοικήσεις των σωματείων, στα χορευτικά τμήματα, στις ορχήστρες και στις χορωδίες. Η συμμετοχή περισσότερων παιδιών θα προσελκύσει περισσότερους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς και φίλους.

3) Η διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων μεταξύ των συλλόγων.

4) Η συμμετοχή στις διοικήσεις μελών με ελεύθερο χρόνο, όρεξη, γνώσεις, ικανότητες και νέες ιδέες. Μερικές φορές, λόγω αδυναμίας ανεύρεσης υποψηφίων, εκλέγονται μέλη που δεν έχουν τα προαναφερθέντα προσόντα.

5) Η έκδοση ενός εντύπου (εφημερίδας ή περιοδικού) από κάθε σύλλογο.

6) Η δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών και θεατρικών εργαστηρίων.

7) Η συγκρότηση ομάδων εργασίας με επιστήμονες.

8) Η υλοποίηση των πορισμάτων των συνεδρίων και των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων.

9) Η ανεύρεση περισσότερων χορηγών και θεσμικών υποστηρικτών.

10) Η απογραφή όλων των σαρακατσαναίων (όπου δεν έγινε), η συστράτευσή τους και η εγγραφή τους στους συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

11) Η δημιουργία χορωδίας σε κάθε σύλλογο.

12) Η κινηματογράφηση της ζωής των σαρακατσαναίων με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από το νέο ΕΣΠΑ.

13) Ο εκσυγχρονισμός και η μετάβαση όλων των συλλόγων στην ψηφιακή εποχή.

14) Η επαναπροσέγγιση όλων των μελών και των νέων με διάφορους τρόπους.

15) Οι χοροί που διοργανώνονται πρέπει να επικεντρώνονται κυρίως στα παλιά τραγούδια και τα έθιμα και όχι μόνο στο γλέντι.

16) Η δυνατότητα εκλογής των μελών στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων μόνο για δύο θητείες.

17) Η ίδρυση Συνομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, δηλαδή οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι κάθε περιφέρειας της χώρας μας θα αποτελούν μία ομοσπονδία (π.χ. οι σύλλογοι της Μακεδονίας θα αποτελούν μία ομοσπονδία, οι σύλλογοι της Αττικής άλλη ομοσπονδία κ.ο.κ.), οι σύλλογοι του εξωτερικού (Βουλγαρίας και Σκοπίων)θα αποτελούν άλλη ομοσπονδία και όλες οι ομοσπονδίες (δευτεροβάθμια όργανα)θα αποτελούν τη Συνομοσπονδία Σαρακατσαναίων (τριτοβάθμιο όργανο).

Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Συνέχεια...

Ριζόπουλος: Επαναφέρει τα διόδια, ερωτήματα για τα σκουπίδια...

Οκτωβρίου 19, 2022 0
Ριζόπουλος: Επαναφέρει τα διόδια, ερωτήματα για τα σκουπίδια...

Τη σφοδρή δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα των διοδίων όπως είχε ζητήσει με επιστολή του, εκφράζει ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος με νέα επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και την Πρόεδρο του σώματος Σταυρούλα Μπραίμη...

«Δεν θα έπρεπε η προσωπική σας εμπάθεια προς το πρόσωπο μου να σας θολώνει τη κρίση μη αντιλαμβανόμενος ότι το ζήτημα των διοδίων δεν είναι προσωπικό πρόβλημα κανενός, αλλά πρόβλημα όλων των πολιτών του Νομού Ιωαννίνων οι οποίοι αγανακτούν βλέποντας να μην εφαρμόζεται ο νόμος όπως προβλέπεται.

Συνεπώς με δεδομένο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα των διοδίων οφείλετε επιτέλους να μας απαντήσετε γιατί δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» σημειώνει ο κ. Ριζόπουλος.

Όσον αφορά το άλλο φλέγον ζήτημα των σκουπιδιών καταθέτει μία σειρά από παρατηρήσεις/ερωτήματα:

1) Το θέμα της ανακύκλωσης και της διαμάχης με την ΤΕΡΝΑ και τους Δημάρχους ταλανίζει για χρόνια τους Ηπειρώτες. Από το 2018 προεκλογικά οι «Ορίζοντες Ηπείρου» επεσήμαναν το μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης υλοποίησης των σταθμών μεταφόρτωσης!

2) Ενώ σε κάποια στιγμή φαίνεται ότι είχατε κοινή πορεία με το ΦΟΣΔΑ γιατί ξαφνικά βρεθήκατε αντιμέτωποι;

3) Το νομικό πλαίσιο ήταν σαφές. Γιατί δεν το ακολουθήσατε από την αρχή;

4) Γιατί προσπαθήσατε να ερμηνεύσετε λανθασμένα το νόμο χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Κρήτης το οποίο ουδεμία σχέση δεν έχει με αυτό το οποίο αποπειραθήκατε να κάνετε στην Ήπειρο;

5) Γιατί προσφύγατε εναντίον της ΤΕΡΝΑ;

6) Τι γίνεται με το πρόστιμο και πόσο τελικά θα επιβαρυνθούν οι πολίτες; Γιατί είτε έχετε εσείς τη διαχείριση των σκουπιδιών και την ευθύνη του προστίμου είτε ο ΦΟΣΔΑ από την ίδια «τσέπη» θα βγουν…

7) Οταν παραδίδεται μια τόσο μεγάλη οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει πλήρης οικονομικός απολογισμός, ο οποίος απαιτεί μελέτη από όλες τις παρατάξεις. Συνεπώς θα έπρεπε να είχατε προσκομίσει αυτά τα οικονομικά δεδομένα αρκετές ημέρες πριν ή έστω μαζί με την ανακοίνωση της προ ημερησίας διάταξης.

8) Ποια ήταν η πολιτική ή παραπολιτική σκέψη στο να συνάψετε απευθείας αναθέσεις με το ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των σκουπιδιών;

9) Ενώ είχε οριστικοποιηθεί το νέο Νομικό Πλαίσιο προβήκατε σε ειδικές συμβάσεις με τους τέσσερις Δημάρχους οι οποίες τελικώς απορρίφθηκαν. Ποιος ο λόγος;

10) Γιατί ενώ δεν συμπεριλάβατε την αντιπολίτευση σε καμία συζήτηση με τους Δημάρχους σήμερα έρχεστε να μας ενημερώσετε και μάλιστα ως τελευταίο θέμα σαν «επικήδειο» το ζήτημα των σκουπιδιών; Γιατί όπως καλά γνωρίζετε τα ΜΜΕ όταν εμείς θα συζητάμε το συγκεκριμένο θέμα θα έχουν αποχωρήσει.

«Τηρουμένων των αναλογιών και των ερωτήσεων αυτών και πολλών άλλων που προκύπτουν συμπληρωματικές σε αυτές, οφείλετε να αντιληφθείτε τα σκουπίδια ως μια σοβαρά λανθασμένη πολιτική πράξη και να αφιερώσετε μια ξεχωριστή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Είναι πολλά τα ζητήματα στα οποία πρέπει να απαντήσετε τα οποία φυσικά και δεν εξαντλούνται στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία εμπεριέχονται και άλλα θέματα.

Αναμένουμε λοιπόν στην αυριανή συνεδρίαση απάντηση στο θέμα των διοδίων και δευτερευόντως προσδιορισμό Έκτακτης Συνεδρίασης για τα σκουπίδια» καταλήγει στην επιστολή.
Συνέχεια...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία και εκτροπή οχημάτων στην έξοδο Παραμυθιάς

Οκτωβρίου 19, 2022 0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία και εκτροπή οχημάτων στην έξοδο Παραμυθιάς

Για τη διεξαγωγή δοκιμών στη σήραγγα Μεσοβουνίου

Από τα μεσάνυχτα (από 24:00΄ ώρα) της Τετάρτης 19-10-2022 έως και 06:00΄ ώρα της Πέμπτης 20-10-2022 θα εφαρμοστούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποκλεισμό του αριστερού κλάδου της Εγνατίας οδού, μετά τον Α/Κ Νεοχωρίου, για τη διεξαγωγή δοκιμών στη σήραγγα Μεσοβουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας ισχύουν τα παρακάτω:

Κατά την εκτέλεση εργασιών, στα πλαίσια λειτουργίας και συντήρησης του Δυτικού Τομέα της Εγνατίας Οδού, από τον Α/Κ Νεοχωρίου στη χιλιομετρική θέση 21+500 έως τον Α/Κ Μαζαρακιάς (χ.θ. 10+500) για τη διεξαγωγή δοκιμών στη σήραγγα Μεσοβουνίου στον αριστερό κλάδο της αρτηρίας του αυτοκινητόδρομου, κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα και με την εγκεκριμένη μελέτη, θα εφαρμοσθούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

i. Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αριστερό Κλάδο της Εγνατίας Οδού, από τον Α/Κ Νεοχωρίου στην (χ.θ. 21+500) έως τον Α/Κ Μαζαρακιάς (χ.θ. 10+500), του ρεύματος κυκλοφορίας με κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα.

ii. Η εκτροπή των οχημάτων θα γίνεται στη θέση του Α/Κ Νεοχωρίου και η κίνηση θα διεξάγεται μέσω της επαρχιακής οδού Παραμυθιάς – Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με την τοποθέτηση εργοταξιακής σήμανσης.

Σε καμία περίπτωση να μη διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το πλάτος της οδού.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι την 06:00΄ ώρα της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου 2022 και θα πρέπει να εκτελούνται ΜΟΝΟ μετά από προηγούμενη συνεννόηση και έγκριση από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην κυκλοφορία, συνεπεία ιδιαιτεροτήτων ή εκτάκτων γεγονότων (έκτακτες εκδηλώσεις, δυσμενείς καιρικές συνθήκες κ.λπ.).
Συνέχεια...

Κάλεσμα του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ σε συλλόγους για συνεργασία

Οκτωβρίου 19, 2022 0
Κάλεσμα του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ σε συλλόγους για συνεργασία

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΑΡΙΑΔΝΗ του νομού Θεσπρωτίας, στα πλαίσια του προγραμματισμού των δράσεων του κατά το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2022 - Δεκέμβριος 2022, καλεί τους συλλόγους (πολιτιστικούς, αθλητικούς, γονέων κ.α.) του νομού Θεσπρωτίας να καταθέσουν αιτήματα για δια ζώσης ή διαδικτυακής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. 

Όλες οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης πραγματοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Το Κέντρο Πρόληψης βρίσκεται στη διάθεσή σας για την επεξεργασία των αιτημάτων και για περαιτέρω διευκρινίσεις στο 2665025140.

Ο Πρόεδρος του ΚΠ ΑΡΙΑΔΝΗ
Δημήτριος Δημάκος
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Θεσπρωτία: Τα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας

Οκτωβρίου 19, 2022 0
Θεσπρωτία: Τα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19).

Τα δεδομένα αφορούν την εβδομάδα αναφοράς ISO 41/2022 (10 Οκτωβρίου 2022 - 16 Οκτωβρίου 2022). 

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 55.242 κρούσματα COVID-19 (5.295 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 8% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.081.981 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.97 (95% ΔΕ: 0.85 - 1.11)

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.351 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 193, 23% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 968 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 138, 10% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 74 (58.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 95.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 107 θάνατοι ασθενών COVID-19 (10 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -5% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 13 (12%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.426 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη

Αναλυτικά
-Στο Νομό Άρτας επιβεβαιώθηκαν 516 κρούσματα με μείωση 3,91%.
-Στο Νομό Θεσπρωτίας επιβεβαιώθηκαν 144 κρούσματα με οριακή αύξηση, 0.70%
-Στο Νομό Ιωαννίνων επιβεβαιώθηκαν 882 με σχετική αύξηση 0.11%
-Στο Νομό Πρέβεζας έχουν επιβεβαιωθεί 139 κρούσματα και η μείωση η οποία είναι η μεγαλύτερα απ'όλες τις άλλες περιοχές της Ηπείρου, ανέρχεται στο 10,90 %.

Συνολικά τα κρούσματα στην Ήπειρο ανέρχονται σε 1681.
Συνέχεια...