07/20/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Στο σφυρί μια από τις τελευταίες Θεσπρωτικές παραλίες

Ιουλίου 20, 2023 0
Στο σφυρί μια από τις τελευταίες Θεσπρωτικές παραλίες

Με αδειοδότηση του Δήμου Ηγουμενίτσας, με συνοπτικές διαδικασίες και «αντί πινακίου φακής», έχει ήδη εγκατασταθεί στην παραλία της «Ελιάς», μια από τις μικρότερες ελεύθερες Θεσπρωτικές παραλίες, ιδιώτης με την καντίνα του και τις ανάλογες ξαπλώστρες, που φυσικά θα έχουν και το ανάλογο αντίτιμο, αποστερώντας στον καθένα να την απολαύσει και να δείξει στο παιδί του πως είναι μια φυσική παραλία, χωρίς όλον αυτόν τον ορυμαγδό της ψευτοανάπτυξης.

Εκεί που έβρισκαν καταφύγιο πολλοί, που ήθελαν να αποφύγουν την ξέφρενη εμπορευματοποίηση που σαρώνει τις αμμουδιές του τόπου, ξεφύτρωσαν και εδώ οι ξαπλώστρες και οι ομοιόμορφες ομπρέλες. Εκεί που άκουγες μόνο το κύμα που έβρισκε το ταίρι του στην ακρογιαλιά και τον ίσκιο των δέντρων να σε προστατεύει, τώρα θα χρειάζεσαι ομπρέλα, θα ακούς τις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος της καντίνας και ένα μπουρί θα βγάζει τσίκνα από τα σουβλάκια που θα ψήνονται προς τέρψη των θαμώνων.

Ταυτόχρονα και στις υπόλοιπες παραλίες, στις οποίες έχουν δοθεί από το Δήμο υπερβολικός αριθμός αδειών για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων για συγκεκριμένα μέτρα, οι ιδιώτες, ανεξέλεγκτα, έχουν καταλάβει όλο το χώρο των παραλιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν κάποιοι πέρα από αυτές, μέχρι του σημείου να τις κάνουν ιδιωτικές.

Και αναρωτιέται κανένας μέχρι που μπορεί να φτάσει η αγοραία ιδεολογική μανία των αυτοδιοικητικών αρχόντων που βλέπουν στα πάντα κέρδος υπέρ των … «επενδυτών»! Από εκεί που θα έπρεπε να είναι προστάτες και φρουροί των δικαιωμάτων του πολίτη, γίνονται διαχειριστές κερδοσκοπικών συμφερόντων. Από το ελάχιστο -την υποστήριξη της «πλημμυρίδας της ομπρέλας» κατά μήκος και πλάτος των παραλιών, μέχρι το μέγιστο- το ξεπούλημα του λιμανιού.

Ο κανόνας που υπαγορεύει το λαϊκό συμφέρον και δηλώνει καμιά δημοπράτηση στο χώρο των παραλιών, που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει κάποιες εξαιρέσεις, έχει πλήρως αντιστραφεί στον καθολικό κανόνα δημοπράτηση παντού και για όλα. Και το τραγικότερο, τις περισσότερες φορές, με τη συμφωνία και της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος.

Τι είναι αυτό που αποθρασύνει την αγοραία αντίληψη της κατά τα άλλα Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Προφανώς η αδράνεια της τοπικής κοινωνίας που δέχεται παθητικά τις όποιες αποφάσεις. Η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε λαϊκής οργάνωσης για τα τοπικά ζητήματα. Ο κούφιος αντιπολιτευτικός λόγος που θεριεύει σε προεκλογικές περιόδους προς άγρα ψήφων. Ακριβώς για αυτό το λόγο είναι ελπιδοφόρα η κίνηση πολιτών που διαμαρτύρονται για αυτές τις πολιτικές και απαιτούν την απελευθέρωση της παραλίας της «Ελιάς» από οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση.

Για να μην σβήσει άδοξα η ελπίδα απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση, η αδιαμφισβήτητη ανεξαρτησία και πάνω απ΄ όλα η συνολική και επί του πρακτέου υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων των παραλιών, που δυστυχώς δεν χρειάζεται μόνο η παραλία της «Ελιάς», αλλά και άλλες μικρές παραλίες που έχουν γίνει προσπελάσιμες μόνο με το πορτοφόλι.

Ποιος αλήθεια από τους κατοίκους της Θεσπρωτίας μπορεί να απολαύσει τις μοναδικές παραλίες των Συβότων και της Πέρδικας, οι οποίες πέρα από την άναρχη και βάρβαρη δόμηση, έχουν καταληφθεί από ένα δάσος ομπρελοκαθισμάτων, με αδυναμία στάθμευσης και με τιμές Μυκόνου. Τί γίνεται στην παραλία της «Γάτας»; Όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη και ενεργή υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Ελληνική «βαριά βιομηχανία του τουρισμού» δεν έχει μόνο θύματα τους εργαζόμενους και τους ίδιους τους τουρίστες αλλά και το περιβάλλον. Η φετινή διαφημιστική καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού υπό τον τίτλο «Ελλάδα: εμπειρία ζωής», δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο στην σερβιτόρο έγκυο ξενοδοχοϋπάλληλο να δουλεύει στο λιοπύρι, το σερβιτόρο - δύτη, τον τσουρουφλισμένο και κρυμμένο στο ψυγείο μαθητευόμενο μάγειρα, τον απλήρωτο και ξυλοκοπημένο νέο στην Πάργα αλλά και στην κατάληψη του αιγιαλού, στην άναρχη εμπορευματοποίηση των παραλιών, την πλήρη απάλειψη κάθε ελεύθερου χώρου.

Ο αγώνας ενάντια σε όλα αυτά αρχίζει σίγουρα από τα μικρά, τα δικά μας και την παραλία της «Ελιάς» και δεν πρέπει να μείνει μόνο εκεί.

Η παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας την Παρασκευή 21/7 για να ανατραπεί η απόφαση παραχώρησης της παραλίας «Ελιάς» είναι ένα πρώτο βήμα.

20 - 07- 20231 
 ΜΛ-ΚΚΕ  Θεσπρωτίας

Συνέχεια...

Ενημερωτικές ημερίδες για τα καταδυτικά πάρκα σε Σύβοτα και Πάργα

Ιουλίου 20, 2023 0
Ενημερωτικές ημερίδες για τα καταδυτικά πάρκα σε Σύβοτα και Πάργα

Η Περιφέρεια Ηπείρου, επικεφαλής εταίρος του έργου «TACTICAL TOURISM», διοργανώνει δύο ανοιχτές ενημερωτικές ημερίδες του έργου, με εστίαση στη δημιουργία τριών καταδυτικών πάρκων στην Ηπειρωτική ακτογραμμή του Ιονίου στα Σύβοτα, την Πάργα και την Πρέβεζα, και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει:

TACTICAL TOURISM
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

1Η ΗΜΕΡΙΔΑ: Πνευματικό Κέντρο Πάργας, Πάργα, 24/7/2023 – ΕΝΑΡΞΗ 18:00

2Η ΗΜΕΡΙΔΑ: Συνεδριακό Κέντρο Συβότων, Σύβοτα, 25/7/2023 – ΕΝΑΡΞΗ 11:30

Το έργο “Targeted ACTIons for the preservation, rehabilitation and promotion of historical, Cultural and naturAL assets encouraging TOURISM, in the entire GR-AL cross-border area” με εκρωνύμιο “TACTICAL TOURISM” αποτελεί στρατηγικό έργο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας INTERREG - IPA CBC Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020. Αποσκοπεί στην δημιουργία δικτύου των περιφερειών και φορέων της διασυνοριακής περιοχής, ικανών να υλοποιήσουν πολιτικές και δράσεις για τη διατήρηση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης.

Οι εταίροι, ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους, προτεραιοποίησαν και υλοποιούν στοχευμένες δράσεις προώθησης του τουρισμού μέσω της διατήρησης και βιώσιμης εκμετάλλευσης πολιτιστικών και φυσικών πόρων, που κατηγοριοποιούνται σε τρείς ομάδες: 
(α) Δράσεις που συμβάλλουν στην δημιουργία νέων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, 
(β) Δράσεις που συμβάλλουν στην προσβασιμότητα των σημείων ενδιαφέροντοςκαι (γ) Δράσεις αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης υφιστάμενων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος

Η Περιφέρεια Ηπείρου, επικεφαλής εταίρος του έργου, εστίασε στη δημιουργία τριών καταδυτικών πάρκων στην ακτογραμμή του Ιονίου, στα Σύβοτα, την Πάργα και την Πρέβεζα.

Εταίροι του έργου:Συνέχεια...

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στη Θεσπρωτία

Ιουλίου 20, 2023 0
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στη Θεσπρωτία

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/arxeio-imerision-xartwn) για αύριο Παρασκευή 21/07/2023, προβλέπεται ΥΨΗΛΟΣ κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Γι’ αυτό το λόγο σας υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:

− Μην ανάβετε φωτιά για οποιοδήποτε λόγο. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο.

− Απαγορεύεται η καύση απορριμμάτων, κλαδιών και χόρτων.

− Απαγορεύεται το άναμμα υπαίθριων ψησταριών.

− Μην εκτελείτε θερμές εργασίες σε υπαίθριο χώρο (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, τροχός κοπής μετάλλων κ.α.)

− Απαγορεύεται το κάπνισμα μελισσών με χρήση φλόγας.

− Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα

− Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

− Μόλις αντιληφθείτε καπνό τηλεφωνήστε στο 199 ή στο 112 και δώστε τις πληροφορίες που θα σας ζητηθούν.

Όλοι μαζί μπορούμε να περιορίσουμε τις δασικές πυρκαγιές, λαμβάνοντας τα μέτρα πρόληψης. Ενημερωθείτε και από τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/) και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας (https://www.fireservice.gr/el/home).


ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Τηλ.: 2665029780

Συνέχεια...

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις ζητούν οι λογιστές της Θεσπρωτίας

Ιουλίου 20, 2023 0
Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις ζητούν οι λογιστές της Θεσπρωτίας

Αίτημα χρονικής μετατόπισης της ημερομηνίας λήξης των φορολογικών δηλώσεων 2022 για τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, ζητάει με επιστολή της η Ένωση Λογιστών, Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσπρωτίας.

Η επιστολή τους είχε παραλήπτη το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα και κοινοποιήθηκε στους Επαγγελματικούς φορείς της Θεσπρωτίας και το 6ο Περιφερειακό τμήμα Ο.Ε.Ε.

Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν: 

"Για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να αιτούμαστε τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων. Είναι αδύνατο έως 31 Ιουλίου να υποβληθεί το υπόλοιπο 25% των δηλώσεων φυσικών προσώπων όπως και το 40% των δηλώσεων των επιχειρήσεων.

Οι λόγοι που οδήγησαν και φέτος σε αυτή την κατάσταση είναι γνωστοί από τις προηγούμενες χρονιές και δυστυχώς επαναλαμβάνονται ως μια κακή συνήθεια:

Α. Η εφαρμογή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων άνοιξε 31 Μαρτίου, με τις οδηγίες να βγαίνουν τον Απρίλιο. Η αντίστοιχη εφαρμογή για τις εταιρείες άνοιξε 18 Μαΐου.

Β. Φέτος για πρώτη χρονιά συνδέθηκε το έντυπο Ε2 (στο οποίο υποβάλλονται τα εισοδήματα των ακινήτων) με τα μισθωτήρια που υπάρχουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα να απαιτείται από τους λογιστές πολύ περισσότερος χρόνος για την συμφωνία τους και την ανάγκη έξτρα υποβολών λύσης των συμφωνητικών που ήδη είχαν λήξη.

Γ. Επίσης φέτος για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται η διασταύρωση των myDATA με τις δηλώσεις επιχειρήσεων. Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για διασταυρώσεις και συμφωνίες.

Δ. Οι φορείς του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων για άλλη μια χρονιά άργησαν να διαβιβάσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους.

Ε. Για την υποβολή των δηλώσεων που αφορούν επιχειρήσεις αναμέναμε ενημέρωση από την ΑΑΔΕ για όσες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το Τέλος Επιτηδεύματος, η οποία ενημέρωση ήρθε για τις μεν ατομικές επιχειρήσεις αρχές Ιουνίου για δε τα νομικά πρόσωπα στις 7 Ιουλίου.

Εκτός των ανωτέρω προβλημάτων που αφορούν άμεσα τις δηλώσεις υπάρχουν επίσης και οι λοιπές δηλωτικές υποχρεώσεις του Ιουλίου (ΦΠΑ, ΑΠΔ, Μισθοδοσίες κλπ).

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι εργαζόμενοι όλων των επιχειρήσεων πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά δύο εβδομάδες άδεια το καλοκαίρι, δεν εξαιρούνται από αυτό το μέτρο οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία. Ο μήνας Αύγουστος είναι ο μόνος μήνας που θα μπορούσαν να πάρουν την άδεια που δικαιούνται, πως θα γίνει όμως αυτό όταν θα υπάρχει η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων εντός του Αυγούστου;

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας εμπρόθεσμης υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 για όλους τους υπόχρεους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Πρόεδρος                   Η Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Κισσόπουλος                 Ανθούλα Τζάνη

Υ.Γ.: Επειδή ήδη ακούσαμε (από κύκλους του Υπουργείου) ως πρόβλημα στην επιμήκυνση του χρόνου λήξης των δηλώσεων, ότι έτσι θα καθυστερήσει η καταβολή του Market Pass, να ενημερώσουμε ότι δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν την δήλωση του 2022 εντός του πλαισίου που θα οριστεί θα το λάβουν κανονικά, οι υπόλοιποι που θα καθυστερήσουν στην υποβολή θα το λάβουν καθυστερημένα. Δεν βλέπουμε πως συνδυάζεται το ένα με το άλλο. Το ίδιο θέμα είχαμε πριν δύο χρόνια, με το πρόβλημα τότε να ονομάζεται ΕΝΦΙΑ, αλλά από ότι τελικά βλέπουμε μια χαρά εκδίδεται το ΕΝΦΙΑ πριν τις δηλώσεις πλέον.

Συνέχεια...

"Φραγμός" στα αιολικά Λάκκας Σουλίου και Φιλιατών από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

Ιουλίου 20, 2023 0
"Φραγμός" στα αιολικά Λάκκας Σουλίου και Φιλιατών από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

«Φραγμό» σε τρία μεγάλα αιολικά πάρκα, δύο στα Θεσπρωτικά και τα Όρη του Σουλίου και ένα στους Φιλιάτες επιχειρεί να βάλει η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα αιολικά αυτά, από τα μεγαλύτερα που σχεδιάζονται στη χώρα έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ενώ στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου έγινε συζήτηση όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή τους.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ως αρμόδια, γνωμοδότησε αρνητικά και με την γνωμοδότηση αυτή όπως και άλλες από τους εμπλεκόμενους φορείς, θα κληθεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης αναφέρθηκε στην αρνητική θέση που εξέφρασε στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για τα έργα στην ευρύτερη περιοχή Σουλίου, υπογραμμίζοντας: «Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως «συνοδό» ένα έγγραφο το οποίο έχουν υποβάλλει περιβαλλοντικές οργανώσεις, το οποίο αφορά επιπλέον λόγους απόρριψης της υπό διαβούλευση Μ.Π.Ε.. Θεωρώ ότι η υπηρεσιακή εισήγηση θα πρέπει συμπληρωθεί με τους επιπλέον όρους, τους οποίους έχουμε από το υπόμνημα των πολιτών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε τις κυριότερες παρατηρήσεις της αρνητικής εισήγησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως δεν υπάρχουν ανεμολογικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν το υψηλό δυναμικό της εν λόγω περιοχής, δεν συνίσταται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρέβεζας που γειτνιάζουν με ζώνες τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, στις περιοχές αυτές υπάρχει έντονη οικοτουριστική ανάπτυξης από ορειβατικούς, περιπατητικούς, φυσιολατρικούς συλλόγους και τα συνοδά έργα θα είναι σε τέτοια έκταση που θα περιορίζουν αυτές τις δραστηριότητες, ενώ από τη μελέτη προκύπτει ότι κατά τους θερινούς μήνες είναι πιθανό να μην λειτουργεί καν αυτός ο σταθμός, οπότε δεν θα έχει μεγάλο αποτύπωμα.

Τα έργα για τα οποία η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά είναι τα εξής:

- «Α.Σ.Π.Η.Ε. ‘ΟΡΗ ΣΟΥΛΙΟΥ’ – ‘ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΟΡΗ’ (ΠΕΛΕΚΗΤΟΝ) – ‘ΚΑΚΟΥΡΙ’, ισχύος 117,6 MW & των συνοδών υποστηρικτικών του έργων, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Δήμου Δωδώνης ,Π.Ε. Ιωαννίνων – Δ.Ε. Σουλίου, Δήμου Σουλίου, Π.Ε. Θεσπρωτίας – Δ.Ε. Φιλοθέης, Βλαχερνών, Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας – Δ.Ε. Φιλιππιάδας, Κρανέας, Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού και Δ.Ε. Λούρου, Δήμου Πρέβεζας,Π.Ε. Πρέβεζας».

- «Α.Σ.Π.Η.Ε. ‘ΚΑΜΠΟΣ’ – ‘ΑΓΚΑΘΙΕΣ’ – ‘ΚΛΕΦΤΟΓΟΥΡΟΣ’ – ‘ΚΟΡΥΦΗ ΜΠΟΓΔΑΝΗ’ –‘ΜΥΤΕΡΑ’ – ‘ΖΑΡΚΟΡΡΑΧΗ’ – ‘ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ’ – ‘ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ’ – ‘ΤΣΟΥΚΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙ’– ‘ΣΠΗΛΙΑ’, ισχύος 132 MW & των συνοδών υποστηρικτικών του έργων, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου, Σελλών & Αγίου Δημητρίου, Δήμου Δωδώνης,Π.Ε. Ιωαννίνων και Δ.Ε. Φιλιππιάδας & Θεσπρωτικού, Δήμου Ζηρού Π.Ε. Πρέβεζας».

- «Κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με διακριτική ονομασία «ΠΛΑΙΣΙΟ», ισχύος 58,5 MW, στη θέση «ΠΟΥΛΙΑΚΟΤΣΙΟΝ-ΦΑΡΜΑΚΟΒΟΥΝΙ» και των συνοδών του έργων στις Δ.Ε. Φιλιατών και Σαγιάδας, του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας».

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr
Συνέχεια...

Συνάντηση Β. Τζίγκου με το Διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς στην Ηγουμενίτσα για το ΑΤΜ στους Φιλιάτες

Ιουλίου 20, 2023 0
Συνάντηση Β. Τζίγκου με το Διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς στην Ηγουμενίτσα για το ΑΤΜ στους Φιλιάτες

Συναντήθηκα με τον διευθυντή του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Ηγουμενίτσα, κ. Οικονόμου Στυλιανό, και του εξέθεσα το πρόβλημα που υπάρχει στο μηχάνημα ΑΤΜ του καταστήματος Φιλιατών.
Ο κ. Οικονόμου με ενημέρωσε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται στο δίκτυο και όχι στο συγκεκριμένο μηχάνημα ΑΤΜ, το οποίο είναι τελευταίας τεχνολογίας. Έλαβα την υπόσχεσή του ότι θα μεριμνήσει για την άμεση επίλυση του προβλήματος καθώς και για την περαιτέρω συνεργασία μας σχετικά με τις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς στον δήμο Φιλιατών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών του δήμου μας.


Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί πανελλαδικά με την μείωση των τραπεζικών καταστημάτων ή των ημερών λειτουργίας τους κατά περιοχή είναι γνωστό εδώ και καιρό. Στον βαθμό παρέμβασης που επιτρέπεται στις αποφάσεις ιδιωτικών φορέων που επηρεάζουν την ευημερία του κοινωνικού συνόλου, οφείλουμε να εκθέτουμε στα εκάστοτε τραπεζικά ιδρύματα που εδρεύουν στο δήμο μας τα προβλήματα που δημιουργούνται και να συνεργαζόμαστε για την εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων.


Στόχος του συνδυασμού μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η αύξηση των εβδομαδιαίων ημερών λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων στην πόλη των Φιλιατών καθώς και η εγκατάσταση μηχανημάτων ΑΤΜ σε περισσότερα σημεία του δήμου μας.
Συνέχεια...

Ο Πέτρος Ζήγος για την υποψηφιότητά του με το συνδυασμό του Παναγιώτη Νταή

Ιουλίου 20, 2023 0
Ο Πέτρος Ζήγος για την υποψηφιότητά του με το συνδυασμό του Παναγιώτη Νταή

Με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόταση του υποψηφίου δημάρχου Ηγουμενίτσας και φίλου Παναγιώτη Β. Νταή να με συμπεριλάβει στο συνδυασμό του, διότι πιστεύουμε στις ίδιες αξίες και αρχές και στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας υπάρχει η αρχή της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο.

Ο κ. Νταής γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα, είναι άφθαρτος, καλλιεργημένος, δραστήριος, έντιμος, δεν κατέρχεται στις εκλογές έχοντας εμμονές με καρέκλες και θέσεις εξουσίας, γιατί τέτοιες είχε πολλές και σημαντικές κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και κυρίως είναι σεμνός, διότι έχει υπόψη του το ρητό του Αγάθωνα σύμφωνα με το οποίο «τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι: πρώτον ότι ανθρώπων άρχει, δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει και τρίτον ότι ουκ αεί άρχει».

Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα αξιόλογων συνδημοτών μας, οι οποίοι έχουν γνώσεις, πείρα και τις ίδιες ανησυχίες με εμάς, αλλά παραμένουν στο περιθώριο αδρανοποιημένοι, διότι δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα ένα συνδυασμό που να τους εκφράζει ή έχουν απογοητευτεί από κάποιες συμπεριφορές και πρακτικές. 

Σε όλους αυτούς λέμε ότι ο συνδυασμός του Παναγιώτη Νταή αντιπροσωπεύει κάτι καινούργιο για την πόλη και μπορεί να εκφράσει, να εμπνεύσει, να ενθουσιάσει και να ενεργοποιήσει τον κόσμο προς μια θετική, δημιουργική και αναπτυξιακή προοπτική. Σε αυτούς τους αξιόλογους συνδημότες μας θυμίζω τη ρήση του Αριστοτέλη σύμφωνα με την οποία «οι άριστοι έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ασχολούνται με τα κοινά».

Οι συνδημότες μας δεν θέλουν ΑΠΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, θέλουν ΕΡΓΑ. Θέλουν να διαφαίνεται στον ορίζοντα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ.

Επειδή είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή και εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τη ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, καλούμε όλους τους συνδημότες μας να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αυτό το ΩΡΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και μετά απ΄ αυτές, αν οι συνδημότες μας τιμήσουν με την ψήφο τους και μας δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη τις αρχές μας, το πρόγραμμά μας και το όραμά μας για ένα δήμο ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ.

Επειδή μέχρι τον Ιούνιο του έτους 2024 θα έχουμε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, καλό είναι να έχουμε όλοι μας υπόψη τη ρήση του Πλάτωνα σύμφωνα με την οποία «μία από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική, είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου» (Πλάτωνος Πολιτεία).

Συνέχεια...

ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας: "Κάτω τα χέρια από την παραλία Ελιά" - Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημ. συμβούλιο

Ιουλίου 20, 2023 0
ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας: "Κάτω τα χέρια από την παραλία Ελιά" - Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημ. συμβούλιο

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/7 στις 7.30μμ

Πανάκριβα και τα μπάνια του λαού! Κι εδώ ισχύει το «όποιος έχει να πληρώσει»!

Γεμάτος ο τόπος μας από πανέμορφες παραλίες, αλλά η πρόσβαση σε αυτές απαγορευτική για τη λαϊκή πλειοψηφία. Παραχωρούνται σχεδόν τσάμπα από τις κρατικές αρχές σε «επενδυτές-επιχειρηματίες» για την «ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, καταλαμβάνονται από καντίνες και ξαπλώστρες με υπέρογκα ποσά για τους λουόμενους, τσιμεντοποιούνται από ξενοδοχεία, με beach bar και πισίνες, αποκλείεται ακόμα και η πρόσβαση σε πολλές και δε μένει χώρος ελεύθερος ούτε για να περπατήσεις, όχι να απλώσεις πετσέτα…

Το πιο πρόσφατο δείγμα η παραλία ΕΛΙΑ στην Πλαταριά, που δίκαια η εμπορευματοποίησή της ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των κατοίκων. Η παραλία μικρή, κοντινή, πανέμορφη, με κρυστάλλινα νερά, καταπράσινη, καταφύγιο πολλών που με τις οικογένειές τους απολάμβαναν το μπάνιο τους ελεύθερα. Η μόνη που είχε μείνει. Να βάλουν χέρι κι εκεί!

Έχουμε και λέμε: Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας στις 14/6 ομόφωνα εγκρίνει το πρακτικό της επαναληπτικής δημοπρασίας της 31/5 για εκμίσθωση μέρους των παραλιών ΓΑΤΑ, ΣΤΑΥΡΟΛΙΜΕΝΑΣ και ΕΛΙΑ σε ιδιώτες, για καντίνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Σχεδόν αμέσως στην ΕΛΙΑ στήνεται το σκηνικό με τις γνωστές καταστροφικές επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. Η σύμβαση λέει ότι ο ιδιώτης- επιχειρηματίας θα δώσει το ποσό των 1.134 ευρώ και θα εκμεταλλεύεται 180 τμ παραλίας για 3 χρόνια! Αυτό που δε λέει είναι ότι στο μεταξύ θα είναι ελεύθερος να μεθοδεύσει την καθολική κατάληψή της- όπως γίνεται συνήθως- για τις ανάγκες του ξενοδοχείου του, που χτίζεται ακριβώς από πάνω και για το οποίο τον έχει επιχορηγήσει η Περιφέρεια Ηπείρου με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Αφού γίνονται όλα «νόμιμα και με διαφάνεια», η ανάρτηση στη Διαύγεια ανεβαίνει στις 4 Ιουλίου. Μεθόδευση για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και ενστάσεις και να κατοχυρωθεί de facto η κατάληψή της;

Όλα για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του! Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές. Καμιά παραλία δεν έμεινε ανέγγιχτη από την επιχειρηματική αδηφαγία σε Ηγουμενίτσα, Πλαταριά, Σύβοτα, Πέρδικα. Υπεύθυνοι για το έγκλημα οι κυβερνήσεις που νομοθετούν και συνεργοί το μακρύ τους χέρι, οι Δήμοι , οι Περιφέρειες, οι κρατικές υπηρεσίες που διευκολύνουν την καταστροφική επέλαση. Δεν γλιτώνουν ούτε περιοχές NATURA ούτε αρχαιολογικοί χώροι. Είτε πρόκειται για παραλίες και ποτάμια είτε για βουνά είτε για ιστορικούς χώρους.

Το είδαμε όταν παραχωρήθηκε ολόκληρη η παραλία του Δρεπάνου στους Χαρλεάδες για αποκλειστική χρήση και για μια ολόκληρη εβδομάδα(!), με αποκλεισμό της πρόσβασης σε Δρέπανο-Μακρυγιάλι και εισιτήριο 70 ευρώ για όποιον ήθελε να περάσει απλώς το δρόμο που οδηγεί στην παραλία! Το είδαμε στα ασφαλτικά που προσπαθούν να εγκαταστήσουν στη Σαγιάδα. Το είδαμε στις ανεμογεννήτριες που σχεδιάζουν για τη Μουργκάνα. Το είδαμε στα σχέδια για να μετατρέψουν σε πάρκινγκ τη μοναδική παιδική χαρά της πόλης. Το είδαμε στην παραχώρηση όλου του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας και των ελεύθερων χώρων του στον αγοραστή του λιμανιού. Κι έχουμε πολλά να δούμε ακόμα…

Ό,τι σταμάτησε ή πάγωσε, έγινε μετά από την κινητοποίηση του κόσμου. Μόνο η λαϊκή αυτοοργάνωση και κινητοποίηση μπορεί να σταματήσει τα καταστροφικά σχέδιά τους

ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7.30 μμ στην αίθουσα του Δημαρχείου

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ: ΝΑ ΞΗΛΩΘΕΙ Ο,ΤΙ ΣΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ (μ-λ)

Συνέχεια...

Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για "τραμπούκικη συμπεριφορά" του προέδρου της Νέας Σελεύκειας προς υπάλληλο στην υπηρεσία πρασίνου

Ιουλίου 20, 2023 0
Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας για "τραμπούκικη συμπεριφορά" του προέδρου της Νέας Σελεύκειας προς υπάλληλο στην υπηρεσία πρασίνου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΝΟΜΟΥΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Αριθ. Πρωτ.: 67
Ηγουμενίτσα, 19/7/2023

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ, καταδικάζει την απρεπή συμπεριφορά του Προέδρου της Κοινότητας Νέας Σελεύκειας σε συνάδελφο της υπηρεσίας πρασίνου.

Ο κ. Τακλάκογλου Παναγιώτης, επιτέθηκε λεκτικά στη συνάδελφο, μέσα στο γραφείο της και ευθαρσώς επιθετικά, αδικαιολόγητα και με αλαζονική συμπεριφορά, επειδή δεν είχε διεκπεραιωθεί το ασαφές και αόριστο αίτημά του προς την Υπηρεσία.

Στην προσπάθεια της η συνάδελφος να του εξηγήσει τους λόγους (ότι μόλις πριν τέσσερις ημέρες το είχε παραλάβει και πως χρειαζόταν περαιτέρω διευκρινίσεις για να υλοποιηθεί) αλλά και ότι ως πρόεδρος κοινότητας λαμβάνει παγία αντιμισθία 4.000 ευρώ για τέτοιου είδους εργασίες, ο κ. Τακλάκογλου εμφανώς κατακυριευμένος από έπαρση άρχισε τις απειλές, προσβάλλοντας τη συνάδελφο.

Η συνάδελφος κάλεσε την Αστυνομία, όπου ο κ. Τακλάκογλου επικαλέστηκε πως έχει εργασία κι έφυγε από το χώρο.

Ο Σύλλογος μας καταδικάζει τέτοιου είδους φασιστικές συμπεριφορές, πόσο μάλιστα όταν ο κύριος Τακλάκογλου κάνοντας κατάχρηση της ιδιότητας του προέδρου της Νέας Σελεύκειας προσπάθησε να επιτύχει την "υποταγή" της συναδέλφου προσβάλλοντας την προσωπικότητά της.

Καταγγέλλουμε την τραμπουκική συμπεριφορά του κ. Τακλάκογλου γιατί επρόκειτο για τη γνωστή εκφοβιστική μέθοδο και τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να καταδικαστούν, αποτρέποντας τέτοιου είδους επιδείξεις ανάρμοστης και προσβλητικής συμπεριφοράς.

Είμαστε στο πλευρό της συναδέλφου, και καλούμε και όλους τους συναδέλφους να απευθύνονται στο σωματείο μας για τέτοιου είδους αντιμετώπιση από οποιονδήποτε

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ       ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα