12/05/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το φυσικό αέριο στην Ηγουμενίτσα

Δεκεμβρίου 05, 2022 0
Η Λαϊκή Συσπείρωση για το φυσικό αέριο στην Ηγουμενίτσα

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. (30/11/2022) ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) κ. Μάριο Τσάκα και κλιμάκιο στελεχών της, στο πλαίσιο της επίσκεψης της εταιρείας στην Περιφέρεια Ηπείρου.

"Η επίσκεψη στην πόλη μας είχε σκοπό την επίβλεψη της προετοιμασίας των μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου της πόλης και την επιθεώρηση των χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τους οποίους θα τροφοδοτείται η πόλη."

Ο Δήμαρχος παρουσίασε τα οφέλη που θα έχουμε από τον ερχομό του φυσικού αερίου στην περιοχή μας τόσο τα οικονομικά, σαν την πιο φθηνή παροχή ενέργειας, όσο και τα περιβαντολλογικά.

Τα έργα ειπώθηκε ότι θα αρχίσουν μέσα στο Φεβρουάριο του 2023.

Σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

- Το φυσικό αέριο, μετά και τις κυρώσεις ενάντια την Ρωσία, έχει πάψει πια να είναι η πιο φθηνή πηγή ενέργειας, Σε σημείο που ο χώρες της Ε.Ε. να συζητούν για πλαφόν στην τιμή του. Στην αύξηση της τιμής του οφείλεται η κατακόρυφη αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγεί στην ακρίβεια, αλλά και στην ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά στρώματα. Ακόμα και για την κεντρική θέρμανση η κυβέρνηση σύστησε την επιστροφή στους καυστήρες πετρελαίου για να κάνουμε οικονομία.

- Η τροφοδοσία στην πόλη μας θα γίνεται με υγροποιημένο φυσικό αέριο που είναι ακόμα πιο ακριβό. Το LNG είναι γνωστό ότι κατά κύριο λόγο έρχεται από τις ΗΠΑ και επιβαρύνεται με επί πλέον με έξοδα μεταφοράς.

- ‘Όσον αφορά το περιβάλλον, η μεταφορά του LNG από μεγάλη απόσταση σίγουρα το επιβαρύνει, με τους ρύπους των καραβιών. Η δε διαδικασία αποϋγροποίησης του επιβαρύνει τόσο τα νερά όσο και την ατμόσφαιρα.

- Δεν ειπώθηκε που ακριβώς θα είναι ο χώρος αποθήκευσης του.

Προφανώς δεν είμαστε ενάντιοι στη χρήση του φυσικού αερίου, όπως και σε κάθε πηγή ενέργειας (λιγνίτη, πετρέλαιο, ΑΠΕ κλπ.). Ωστόσο έχουμε υποχρέωση να εξετάζουμε πάντα ΠΟΥ γίνεται, ΠΩΣ, ΠΟΤΕ και ΓΙΑΤΙ. Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει κάθε φορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ και οι έλληνες εφοπλιστές που ελέγχουν μεγάλο μέρος της διακίνησης του LNG.

Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην κατασκευή και λειτουργία του χώρου αποθήκευσης του LNG κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Θα αποτελεί μόνιμη απειλή για τον λαό και το περιβάλλον. Όπως αποτελεί και ο σταθμός αποθήκευσης του LNG που θα τροφοδοτεί τα καράβια της γραμμής και έχει τοποθετηθεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο λιμάνι δίπλα στο πυκνοκατοικημένο πλέον Λαδοχώρι.

Ηγουμενίτσα 2/12/20222
Για τη Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης "Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του"

Δεκεμβρίου 05, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης "Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του"

H ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ πραγματοποίησε, το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημαρχείο στην Ηγουμενίτσα, εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Υγείας της ΚΕ: «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη Δύση του.

Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Αιμίλιος Κακλαμάνος, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την εκδήλωση άνοιξε η Κατερίνα Δήμα, μέλος της ΤΕ Θεσπρωτίας, που αναφέρθηκε και στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας και στο νομό.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε, με παραδείγματα, στις μεγάλες αντιφάσεις που φάνηκαν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο με αφορμή την πανδημία. Στις τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας από όλες τις αστικές κυβερνήσεις.

Αναφερόμενος και στην κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε: «Στη χώρα μας, το εργατικό-λαϊκό κίνημα, με τη συμβολή του ΚΚΕ από την πρώτη μέρα αποδόμησε το επικίνδυνο και παραλυτικό αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ για “εθνική ενότητα”, ότι “είμαστε όλοι μαζί”, ότι “είναι κοινός και αόρατος ο εχθρός”, προκειμένου να εξασφαλίσει σιγή “νεκροταφείου” ώστε να μη μιλάει κανείς για τον κίνδυνο από την εγκληματική πολιτική της. Δεν της πέρασε, παρόλο που πολύτιμο συμπαραστάτη είχε το ΣΥΡΙΖΑ του “θα λογαριαστούμε μετά”, της “εθνικής συνεννόησης”, του “πολιτικού μορατόριουμ”, “των υπουργών κοινής αποδοχής”. 


Ο λαός μας δεν έχει να περιμένει καλύτερες μέρες από το αυτό το κόμμα που ακόμα και όταν ψέλλιζε κάτι φαινομενικά φιλολαϊκό έτρεχε να υποβάλει τα σέβη του στους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους. Κάπως έτσι ακούσαμε από τα στελέχη του για “επίταξη του ιδιωτικού τομέα αλλά ...σε λογικές τιμές”, “μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας αλλά ...πάντα κοστολογημένα”. Αυτό το τονίζουμε γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει πως "μετά την πλήρη αφωνία τους τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, τώρα τελευταία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αρθρώσουν υποτιθέμενο αντιπολιτευτικό λόγο. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τόσο το νέο ΕΣΥ της ΝΔ όσο και οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.»

Ανέφερε ότι: «Ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ, την ΠΦΥ αποτελεί συνέχεια της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί συνέχεια των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και πάει λέγοντας. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με ψήφους των βουλευτών της ΝΔ για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ένα νομοσχέδιο πραγματικά οδοστρωτήρα σε βάρος της υγείας του λαού και των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών ,η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ειδικά αυτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό που δε λέει κανείς τους είναι ότι αυτά τα μέτρα, που όντως έχουν εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες της ΕΕ, έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους λαούς, δεν έλυσαν τα προβλήματα των ασθενών αλλά αντίθετα τα διόγκωσαν και κυρίως απέδειξαν μέσα στην πανδημία ότι όχι απλά δεν προστάτευσαν τους λαούς αλλά μετέτρεψαν ολόκληρες πόλεις σε νεκροταφεία, εκτόξευσαν τη θανάτους από όλα τα νοσήματα. Έδωσε και παραδείγματα για το τι θα συνέβαινε αν στα πρώτα χρόνια της πανδημίας ίσχυαν οι ρυθμίσεις που ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος της Ν.Δ. προβλέπει.

Αυτός ο νόμος δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που θα κλιθούν από το υστέρημα τους να πληρώνουν για την υγεία.

Και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, τέλος, ο ομιλητής επεσήμανε: «Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για το δικαίωμα στην υγεία, για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, κατάργηση πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αύξηση της χρηματοδότησης».

Κάλεσε δε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Υγεία.

Συνέχεια...

Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Ηγουμενίτσας

Θεσπρωτία: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (5 - 11/12)

Δεκεμβρίου 05, 2022 0
Θεσπρωτία: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της εβδομάδας (5 - 11/12)

Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα 5 έως 11 Δεκεμβρίου 2022 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ

05/12/2022

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου

08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ

06/12/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι - Αμπελώνας

18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

07/12/2022

Τσαμαντάς - Βαβούρι - Λιάς - Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι - Μηλέα - Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ

08/12/2022

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά - Ροδοστίβα.

18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

09/12/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ

10/12/2022

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά

08:00-15:00Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα