12/23/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Παραμονή Χριστουγέννων στο Glass με τους Trio Tenoro

Δεκεμβρίου 23, 2023 0
Παραμονή Χριστουγέννων στο Glass με τους Trio Tenoro

Παραμονή Χριστουγέννων στο αγαπημένο σας The Glass παρέα με τους Trio Tenoro, live!

Ένα μοναδικό μεσημεριανό πάρτυ στο οποίο μπορείτε να συνδυάσετε το απολαυστικό μενού της κουζίνας μας καθώς και την πλούσια κάβα μας!

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές!

Συνέχεια...

Τρεις Σουλιώτισσες - Θρύλοι της Νεότερης Ιστορίας / Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης*

Δεκεμβρίου 23, 2023 0
Τρεις Σουλιώτισσες - Θρύλοι της Νεότερης Ιστορίας / Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης*

Με αφορμή την επέτειο της θυσίας του Ζαλόγγου στις 18 Δεκεμβρίου 1803 (με το παλιό ημερολόγιο) το μυαλό μου πέταξε ξανά στα σκληρά εκείνα και ηρωικά χρόνια των αγώνων και της πτώσης στην Οθωμανική αυτοκρατορία του μαρτυρικού Σουλίου. 

Όσο κι αν φαντάζουν μακριά μας τα γεγονότα εκείνα, τόσο μοιάζουν με τα σύγχρονα και κοντινά μας: το Μπαχμούτ της Ουκρανίας, τα κιμπούτς του Νότιου Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης... Μαρτυρικά κι αυτά όσο το Κούγκι, το Ζάλογγο, η Ρηνιάσα, το Σέλτσο, η Γλαβίτσα (Αυλότοπος)…

Τούτη φορά θέλω να μνημονεύσω και να τιμήσω, με λίγα μόνο λόγια, τις γυναικείες εκείνες φυσιογνωμίες του Σουλίου που έγιναν θρύλος.

Η πρώτη ηρωίδα Σουλιώτισσα, που έδειξε το δρόμο της δόξας και στις άλλες, ήταν η Μόσχω, γυναίκα του πολέμαρχου και ηγέτη της φάρας των Τζαβελαίων Λάμπρου Τζαβέλα και μάνα του Φώτου. Πρόκειται για τη θρυλική Τζαβέλαινα (1760-1803 ή αρχές 1804). 

Η γυναίκα αυτή έπαιξε ηγετικό ρόλο στην αποφασιστική για την ελευθερία του Σουλίου, μάχη της Κιάφας στις 20 Ιουλίου του 1792. Τη σημαδιακή και καυτερή εκείνη μέρα τα πολυπληθή στρατεύματα του Αλή (περί τις 10.000 γράφουν οι πηγές) που είχαν μπει ήδη και στρατοπεδεύσει στο Σούλι, πολιορκούσαν το κάστρο της Κιάφας. Εκεί, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και έπειτα από σχέδιο του αρχικαπετάνιου Γιώργου Μπότσαρη, είχαν συγκεντρωθεί οι άντρες πολεμιστές υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του ίδιου και του Λάμπρου Τζαβέλα (οι σχέσεις τότε ήταν αδερφικές). 

Τα γυναικόπαιδα και ο άμαχος πληθυσμός, μεταξύ των οποίων η Μόσχω και άλλες 300 περίπου γυναίκες, είχαν καταφύγει για λόγους ασφαλείας, στη βορειοδυτική πλευρά του λόφου, τη λεγόμενη «ράχη της Αστραπής» (αλβανιστί Μπρέκε Βετετίμε). Κι ενώ η σφοδρή πολιορκία συνεχιζόταν εν μέσω καύσωνα, κάποια στιγμή το ντουφεκίδι έπαψε και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, λόγω τετράωρης συνεχούς χρήσης και υπερθέρμανσης των όπλων. Τότε, καθώς οι Σουλιώτισσες νόμισαν πως οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί ή αιχμαλωτιστεί, η Μόσχω ανέλαβε ηγετική δράση. Την κρίσιμη εκείνη στιγμή φώναξε στις υπόλοιπες γυναίκες: «Απάνω τους, απάνω τους αδερφές. Τι τα κοιτάτε ακόμα τα σκυλιά;» 

Με ντουφέκια, μαχαίρια, πέτρες, ξύλα και αλαλαγμούς, πανικόβαλαν και όρμησαν στα εχθρικά στρατεύματα. Αφού σκότωσαν πολλούς και τραυμάτισαν πολλαπλάσιους, τους απώθησαν ταπεινωμένους στο στρατόπεδό τους μέσα στο Σούλι (ίσως κοντά στα Πηγάδια). Εν τω μεταξύ ο Αλής παρακολουθούσε από ένα ύψωμα απέναντι από το Κάστρο της Κιάφας (πιθανότατα στο βουνό Μούργκα) αναμένοντας με πλήρη βεβαιότητα το χαρμόσυνο άγγελμα της ολοκληρωτικής καταστροφής των Σουλιωτών. Βλέποντας όμως το φρικτό εκείνο θέαμα, το πολυπληθές στράτευμά του να καταδιώκεται από γυναίκες, βυθίστηκε στην απελπισία. «Ριφθείς χαμαί» γράφει γλαφυρά ο Περραιβός, «τίπτει του μηρούς και εκφωνών αλβανιστί μπω μπω μεντέτ Αλλάχ (=έλεος, έλεος Αλλάχ) μαδίζει τα τρίχας της κεφαλής του, κατασύρει τας παριάς (μάγουλα) του και χωρίς να προσμένει το τέλος της μάχης … ιππεύσας απήλθε δρομαίος εις τα Ιωάννινα». Τέτοια ντροπή ένιωσε! Η σωτηρία του Σουλίου τότε αποδόθηκε στην 33χρονη ηρωίδα Μόσχω. Και δικαίως! 

Στη μάχη αυτή τραυματίστηκε ο σύντροφός της και καπετάνιος Λάμπρος Τζαβέλας ο οποίος πέθανε τρία χρόνια αργότερα (1795). Η θρυλική Τζαβέλαινα άφησε την τελευταία της πνοή στην Κέρκυρα, μετά την πτώση του Σουλίου και την εξορία της φάρας των Τζαβελαίων στο νησί των Φαιάκων, τις τελευταίες μέρες του 1803. Ήταν σε ηλικία μόλις 42 χρόνων. Η αιτία του θανάτου της παραμένει άγνωστη.

Η δεύτερη ηρωίδα Σουλιώτισσα είναι η Δέσπω Μπότση (όχι Μπότσαρη). Η ηρωική ιστορία της γράφτηκε στο χωριό Ρινιάσα (σήμερα Ριζά Πρέβεζας) στις 25 Δεκεμβρίου του 1803. Η Δέσπω ήταν Σουλιώτισσα από τη φάρα των Σεχαίων, γυναίκα του Σουλιώτη οπλαρχηγού Γιώργου Μπότση, που μάλλον είχε ήδη σκοτωθεί στους πολέμους εναντίον του Αλή Πασά. 

Η πολύτεκνη οικογένεια της Δέσπως, χήρας Γεωργίου Μπότση, μαζί με άλλες 22 οικογένειες γυναικοπαίδων, είχε εγκατασταθεί στο παραθαλάσσιο, πλην ορεινό, αυτό χωριό από την προηγούμενη χρονιά και ύστερα από ειδική άδεια του πολιορκητή του Σουλίου στρατάρχη Βελή Πασά. Θα πέθαιναν από την πείνα και το λιμό που είχε ενσκήψει στους ήδη από το 1800 πολιορκημένους Σουλιώτες. Όμως, μετά την ανατίναξη του Κουγκίου (16 Δεκεμβρίου 1803), μια δύναμη Τούρκων στρατιωτών έφτασε και στη Ρηνιάσα και απαίτησε την αιχμαλωσία τους και την μεταφορά στα Γιάννενα. Κι ενώ οι γιοι της Δέσπως καθώς και οι άντρες του χωριού έλειπαν σε κάποια αποστολή, η ένδοξη Σουλιώτισσα έδωσε την περήφανη απάντηση: «Το Σούλι κι αν προσκύνησε κι αν τούρκεψε η Κιάφα, η Δέσπω αφέντες Λιάπηδες δεν έκανε δεν κάνει», όπως λέει το γνωστό Δημοτικό Τραγούδι. Κλεισμένη «στου Δημουλά τον πύργο» και πριν πιαστεί αιχμάλωτη μαζί με «τις νύφες και τ’ αγγόνια», «δαυλί στο χέρι άρπαξε -ως άλλος Σαμουήλ!- κι όλοι φωτιά γενήκαν». Έτσι η «Γιώργαινα» Δέσπω Μπότση έγινε θρύλος και πέρασε στην αιωνιότητα. Ήταν Χριστούγεννα του 1803. Δεν είναι γνωστή η ηλικία της.

Η τρίτη διάσημη Σουλιωτοπούλα είναι η Λένω Μπότσαρη (κόρη του Νότη). Γεννήθηκε στο Σούλι το 1785. Η Λένω συνδέεται με τις μάχες και τις θυσίες των Σουλιωτών στην ιερά μονή του Σέλτσου της ορεινής Άρτας. Μετά τα φρικτά γεγονότα της Ρηνιάσας και του Ζαλόγγου, κατέφυγαν εκεί όσοι Μποτσαραίοι κατοικούσαν ήδη στο Βουργαρέλι της Άρτας και όσοι γλύτωσαν από τις μάχες και τις αιχμαλωσίες του Ζαλόγου. Ήταν περί τα 1.140 άτομα. Ανάμεσά τους οι οπλαρχηγοί Γερο-Κουτσονίκας και τα αδέρφια Κίτσος και Νότης Μπότσαρης. Μαζί τους ο γιος του Κίτσου δεκατριάχρονος τότε Μάρκος και η κρουσταλλένια Λένω. 

Μετά την άρνηση των Σουλιωτών να παραδοθούν και την απόφασή τους να αντισταθούν, ο Αλής έστειλε εναντίον τους ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Έδωσε μάλιστα εντολή να του φέρουν τη Λένω, πάση θυσία, στο σαράι του. Η κόρη του Νότη Μπότσαρη ήταν ξακουστή σε όλη την Ήπειρο για την εξυπνάδα και η όμορφιά της. Φαίνεται πως ο Βεζίρης τη λιμπιζόταν και την προόριζε για τη θέση της κυρά Φροσύνης, που την είχε πνίξει στη λίμνη πριν τρία χρόνια. Και βέβαια η πανάξια σουλιωτοπούλα δε θα υπέκυπτε ποτέ στις άνομες και ανήθικες ορέξεις κανενός Τουρκαλβανού και μάλιστα του 63άχρονου τότε γερο – ξεκούτη Τύραννου. 

Η Δημοτική μας Μούσα την τραγούδησε κι αυτή όπως της ταίριαζε. Καθώς την απομόνωσαν και την κυνηγούσαν «πέντε τζοχανταραίοι» (επίλεκτοι σωματοφύλακες) η «Λένω πήρε δίπλα τα βουνά, δίπλα τα κορφοβούνια, σέρνει τουφέκι σισανέ κι εγγλέζικα κουμπούρια, έχει και στη μεσούλα της σπαθί μαλαματένιο». Κι ενώ στέρεψαν τα βόλια και τα «ζαγάρια οι παλιότουρκοι» σίμωσαν, έτοιμοι να τη συλλάβουν ζωντανή, έπεσε πρώτη στον φουσκωμένο Αχελώο και την ακολούθησαν πολλές άλλες. Βρισκόμαστε στις 21 Απρίλη του 1804. Η Λένω του Μπότσαρη περνάει στο πάνθεο της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Ήταν μόλις 20 χρόνων, πανέμορφη και δροσερή. Σαν παπαρούνα του Απρίλη!

*Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας
Συνέχεια...

Συνεχίζει στο τιμόνι του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Δεκεμβρίου 23, 2023 0
Συνεχίζει στο τιμόνι του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/12/2023 συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε το προεδρείο του.

Παρόντες ήταν οι κκ Υφαντής Σπυρίδων, Νάτσης Δημήτριος, Σεγγούνη Σοφία, Γκαμπρέλα Ερικέτη από την παράταξη της ΔΑΣ και οι κκ Καπνίση Σουζάνα, Μαραζόπουλος Αθανάσιος, Σταύρου Νικηφόρος από την παράταξη της Ανεξάρτητης κίνησης.

Κατατέθηκαν προτάσεις για τις θέσεις του Προεδρείου, όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό του Συλλόγου και ακολούθησε ψηφοφορία για καθεμιά ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Υφαντής Σπυρίδων (έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχθηκε ομόφωνα)

Αντιπρόεδρος: Νάτσης Δημήτριος (έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχθηκε ομόφωνα)

Γενικός Γραμματέας: Σεγγούνη Σοφία (έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχθηκε ομόφωνα)

Ταμίας: Γκαμπρέλα Ερικέτη (έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχθηκε ομόφωνα)

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 19/12, προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Εγγεγραμμένοι

535

           ΠΟΣΟΣΤΟ

Ψήφισαν 

496

92,70%

Άκυρα λευκά

5

ΔΑΣ ΟΤΑ

259

52,70%

Αν Κιν            

232

47,20%

ΔΑΣ ΟΤΑ

4

 ΕΔΡΕΣ

ΑΝ ΚΙΝ

3

 ΕΔΡΕΣ

Συνέχεια...

Ορκίστηκε ο νέος Δήμαρχος Σουλίου και το δημοτικό συμβούλιο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκεμβρίου 23, 2023 0
Ορκίστηκε ο νέος Δήμαρχος Σουλίου και το δημοτικό συμβούλιο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Με την παρουσία πλήθους δημοτών και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας Φιλιατών Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίων πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Δημάρχου, των Δημοτικών - Τοπικών Συμβούλων και Προέδρων του Δήμου Σουλίου, στον ιστορικό χώρο Σουλίου, στο βουλευτήριο Σουλιωτών. Η νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει τα καθήκοντα της την 1/1/2024 και θα έχει πενταετή θητεία.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας, ο νέος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Νταής Παναγιώτης, οι απερχόμενοι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς, ο δήμαρχος Πάργας κ. Νίκος Ζαχαριάς, ο αστυνομικός διευθυντής Θεσπρωτίας κ. Ιωάννης Παππάς, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Θεσπρωτίας Πύραρχος κ. Ευάγγελος Μπέλλος, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Αντισυνταγματάρχης κ. Κωνσταντίνος Κατέρης, ο Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας Αντιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Κορίζης καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της περιοχής.


Ο νέος δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης, στο χαιρετισμό του εκτός των άλλων σημείωσε ότι «Η απόφαση να γίνει η ορκωμοσία μας εδώ, έχει τη δική της διττή συμβολική σημασία. Καταρχήν συμβολίζει την απόδοση της ιστορικής μνήμης στον αδούλωτο αγώνα των προγόνων μας Σουλιωτών αγωνιστών για την ελευθερία και αφετέρου σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για την ορεινή και ακριτική περιοχή του Σουλίου».

Επίσης ο νέος δήμαρχος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Παραμυθίας Φιλιατών Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίωνα ανέφερε «Στην κοινή προσπάθεια, προσβλέπουμε και στη δική σας συνεργασία Σεβασμιότατε Μητροπολίτη»

Επιπλέον ο κ. Αθανάσιος Ντάνης σημείωσε «Δέσμευση - διαβεβαίωση και διακήρυξη είναι ότι, ως νέα δημοτική αρχή θα πορευτούμε με γνώμονα πάντα το συμφέρον και την προκοπή του τόπου και των δημοτών μας, τηρώντας με ευλάβεια τις θεμελιακές αρχές της χρηστής διοίκησης της διαφάνειας, της συλλογικότητας, της αμεσότητας και της αποτελεσματικότητας.

Για έναν δήμο Σουλίου αντάξιο του ένδοξου παρελθόντος του με βιώσιμο παρόν, λαμπρό και δημιουργικό μέλλον.

Αυτό που υπόσχομαι είναι ότι θα είμαι δήμαρχος όλων ανεξαίρετα των δημοτών, δεν θα υπάρχουν διακρίσεις και αδικίες και θα εργαστούμε σκληρά, μεθοδικά και με σχέδιο για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας».

(Δείτε την τελετή ορκωμοσίας και τις ομιλίες στο παρακάτω βίντεο του paramythia-online.gr)
Συνέχεια...

Γιατί μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα; - Της Αγγελικής Τζοβάρα

Δεκεμβρίου 23, 2023 0

 Γιατί μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα; - Της Αγγελικής Τζοβάρα

Γράφει η Αγγελική Τζοβάρα,
Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια


Τα Χριστούγεννα θεωρούνται δικαιολογημένα η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, αλλά δυστυχώς όχι για όλους.
Παρόλο που εικόνες αγάπης και χαράς κατακλύζουν κυριολεκτικά τα πάντα γύρω μας, τις οθόνες της τηλεόρασης και των περιοδικών, για ορισμένους ανθρώπους η πραγματικότητα των γιορτών δεν είναι το ίδιο ευχάριστη.

Ανάμεσα στις διάφορες υποχρεώσεις που επιφέρει το κλείσιμο της χρονιάς, των οικογενειακών ζητημάτων, των προσωπικών δυσκολιών αλλά και των κρύων ημερών του χειμώνα, είναι αναμενόμενο κάποιες φορές η εορταστική περίοδος να μην είναι τόσο φωτεινή και ευτυχισμένη. Επιπλέον, η διαρκής υπενθύμιση της ευτυχισμένης ζωής των άλλων, καθιστά περισσότερο επίπονο το γεγονός ότι η χαρά και η αγάπη λείπει από τη ζωή ορισμένων ανθρώπων των οποίων διάφορα προβλήματα που ανέκαθεν υπήρχαν, φαντάζουν αξεπέραστα όπως η απώλεια, οι χωρισμοί, τα διαζύγια, η μοναξιά και διάφορα προβλήματα ψυχικής ή σωματικής υγείας.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί παράγοντες κινδύνου της θλίψης των γιορτών και πώς μπορεί κανείς να την αποφύγει.

Θέτουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Ελπίζοντας στις ιδανικές διακοπές όπου όλα θα είναι τέλεια και ονειρικά ενδέχεται να σας απογοητεύσει αν δεν πάνε όλα όπως τα υπολογίζατε. Ειδικότερα όταν πρόκειται για οικογενειακές συγκεντρώσεις, είναι σημαντικό να διαχειριστούμε τις προσδοκίες μας τις γιορτές.

Αν παραδοσιακά οι γιορτές αποτελούν μία κατάσταση διαμάχης ανάμεσα στα μέλη της ευρύτερης οικογένειας ή έχετε πρόσφατα βιώσει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, πιέζοντας την οικογένεια να είναι όλοι σε γιορτινή διάθεση ενώ δεν είναι πάντα εφικτό, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και επιπλέον άγχος. Να σκέφτεστε ότι διαθέτετε κάποιες μέρες άδειας ή το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της νέας χρονιάς καθώς και πολλά άλλα, προκειμένου να αντιμετωπίσετε συναισθήματα απώλειας ή θλίψης.

Συνειδητοποιήστε ότι οι γιορτές θα τελειώσουν, χαρείτε και αισθανθείτε ευγνώμονες για ότι έχετε καθώς η ευγνωμοσύνη είναι αρκετές φορές το αντίδοτο στην κατάθλιψη!

Προσπαθείτε να κάνετε πάρα πολλά
Στις γιορτές η πίεση να κάνουμε τα πάντα όπως να σχεδιάσουμε τις τέλειες διακοπές, να οργανώσουμε τα γιορτινά τραπέζια, να είναι όλοι ικανοποιημένοι, να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες πριν τελειώσει η χρονιά, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και κατάρρευση. Η πίεση και ο φόβος του να μην είναι όλα όπως τα έχουμε σχεδιάσει, πυροδοτούν τη θλίψη των γιορτών. Προσπαθήστε να κάνετε όσα θέλετε στο πλαίσιο του δυνατού χωρίς τελειομανία και θυμηθείτε ότι το σημαντικότερο είναι να απολαύσετε αυτές τις μοναδικές μέρες.

Σύγκριση με τους άλλους
Τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι αναπόφευκτο να μην συγκρίνει κανείς τον εαυτό του με τους άλλους τις γιορτινές μέρες. Αν η οικογένειά σας αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, είχατε κάποια τραυματική αλλαγή στη ζωή σας ή οτιδήποτε άλλο σας επηρεάζει, η σύγκριση με τη ζωή των άλλων μόνο θλίψη, ενοχές και απομόνωση θα επιφέρει. Η πραγματικότητα είναι πάντα διαφορετική για τον καθένα μας και προσπαθήστε να εκτιμήσετε όλα εκείνα που διαθέτετε και σκεφτείτε ότι τίποτα δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση στη ζωή.

Μην αλλάζετε τις συνήθειές σας
Για αρκετούς από εμάς ο Δεκέμβρης είναι ένας από τους πλέον απαιτητικούς μήνες του χρόνου. Όταν η δουλειά πιέζει, οι κοινωνικές υποχρεώσεις αυξάνονται, συνήθως οι δραστηριότητες που μας χαλάρωναν και μας κρατούσαν υγιείς όπως η γυμναστική, το περπάτημα κ.α. είναι συνήθως τα πρώτα πράγματα που θυσιάζουμε για να προλάβουμε. Επιπροσθέτως στο αυξημένο στρες, έρχεται να προστεθεί η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες ή το αλκοόλ που συνήθως εντείνουν το άγχος και τη θλίψη μας. Προσέξτε τον εαυτό σας, μην κάνετε υπερβολές και συνεχίστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Βιώνετε συμπτώματα εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής
Αν έχετε την τάση να μελαγχολείτε όταν πλησιάζει ο χειμώνας κάθε χρόνο και τα συμπτώματα αυτά δεν μειώνονται αφού περάσουν και οι γιορτές μπορεί να πάσχετε από την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, μια μορφή κατάθλιψης που έρχεται με την αλλαγή των εποχών. Μιλήστε στον ειδικό ψυχικής υγείας για να αντιμετωπίσετε άμεσα αυτό που σας συμβαίνει.


* Η Αγγελική Τζοβάρα είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με έδρα την Ηγουμενίτσα.
Τηλ. επικοινωνίας 6983719069Συνέχεια...

Μάγδα Τάτση: Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής των «ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ»

Δεκεμβρίου 23, 2023 0
Μάγδα Τάτση: Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής των «ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ»

Αγαπητά μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ηπείρου, αξιότιμοι πολίτες και φίλοι,

Είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια για εμένα να στέκομαι εμπρός σας σήμερα, στην πρώτη μου εμφάνιση ως εκλεγμένο μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Ηπείρου καθώς και ως πρόεδρος της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου".

Η διαδρομή μου στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες ξεκίνησε το 2019 με την αρχική συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο των “Οριζόντων Ηπείρου”. Μία παράταξη, η οποία χαρακτηρίζεται για την υπερβατικότητα και τη θεσμικότητά της. Ακολούθησε η ανάδειξη μου σε αντιπρόεδρο της παράταξης, η κάθοδος μου στην κεντρική πολιτική σκηνή, με την αμέριστη στήριξη των “Οριζόντων Ηπείρου” και τελικά η ανάληψη της προεδρίας της παράταξης, μετά την αποχώρηση του ιδρυτή της, Σπύρου Ριζόπουλου.

Η διαδικασία της μετάβασης αυτής πραγματοποιήθηκε με καθαρό και υποδειγματικό τρόπο, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι οι “Ορίζοντες Ηπείρου” αποτελούν μια πανελλαδική πρωτοτυπία ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης με αρχές, αξίες αλλά και συνεκτικές προτάσεις και πολιτικές, οι οποίες μάλιστα δικαιώνονται καθημερινά στην πράξη.

Σας υπενθυμίζω ότι είχαμε προβλέψει την απώλεια του δρόμου Γιάννενα- Κακκαβιά καθώς και την απώλεια της σύνδεσης της Ιονίας Οδού με την Πρέβεζα.

Την καταστροφή στο Μαυρολάγκαδο και πρόσφατα στο Τέροβο.

Τα πρόστιμα του ΥΠΕΚΑ στην Περιφέρεια για την καταστροφή στο Λούρο.

Τα πρόστιμα εκατομμυρίων για την κακοδιαχείριση στον τομέα των απορριμμάτων.

Το τέλος του φυσικού αερίου πριν καν έρθει στην Ήπειρο.

Μιλήσαμε για όλα προεκλογικά. Προτείναμε λύσεις για όλα. Διαμορφώσαμε προτάσεις οι οποίες αν και λοιδορήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών, όπως είναι το μητρώο γεφυριών και η διαμόρφωση συνολικής εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και νέων τοποθεσιών που θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν από τα τελεφερίκ, πέρα από το Οροπέδιο Λασιθίου. Δυστυχώς, λόγω της δική μας ολιγωρίας απωλέσαμε την ευκαιρία να ξεκινήσει από την Ήπειρο αυτή η διαδικασία.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου δικαιώθηκαν σε όλα πριν καν λήξει η παρούσα θητεία!!!!

Η στιγμή αυτή αντιπροσωπεύει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην πολιτική μας δράση, αλλά είναι επίσης και μια υπενθύμιση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας καθώς και να προωθήσουμε μια ποιοτική αντιπολιτευτική πολιτική.

Σήμερα, ως Πρόεδρος της περιφερειακής παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου", μαζί με τους εκλεγμένους συμβούλους μας, τον Σπύρο Υφαντή και τον Δημήτρη Βασιλάκη, αναλαμβάνω την ευθύνη να εκπροσωπήσω τις φωνές όλων των Ηπειρωτών, που αναζητούν μια σκληρή αλλά ταυτόχρονα δίκαιη και εποικοδομητική κριτική στη διακυβέρνηση.

Η αντιπολίτευσή μας θα είναι τεκμηριωμένη, με επιχειρήματα και πάνω απ' όλα, στηριγμένη στην αγάπη μας για την Ήπειρο και τους ανθρώπους της.

Σε μια εποχή που απαιτεί δύναμη, αλλά και ευαισθησία, δεσμευόμαστε να προασπίζουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων, παλεύοντας για μια κοινωνία που θα είναι δίκαιη, ισότιμη και προοδευτική.

Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να ενώσουμε και να προάγουμε την αλλαγή που απαιτείται για να αναδείξουμε το πραγματικό δυναμικό της περιοχής μας, η οποία δυστυχώς έχει εγκλωβιστεί εδώ και χρόνια στη στασιμότητα και το τέλμα.

Μη λησμονούμαι πως η Ήπειρος διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να είναι μια από τις πλέον παραγωγικές, εξωστρεφείς και καινοτόμες περιφέρειες της Ελλάδας.

Αντί για αυτό, η Ήπειρος παρακμάζει, είναι -επί δεκαετίες- όμηρος της μετριότητας, της στασιμότητας, της ανεργίας και της φτώχειας. Αδυνατεί να παρακολουθήσει τις νέες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Η θλιβερή πρωτιά μας στην ανεργία και η σταθερή -ουραγός- κατάταξή μας στους δείκτες φτώχειας στην Ε.Ε. αποτυπώνει καθαρά το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.

Συνάμα η Ήπειρος κατακτά μία δυσάρεστη πρωτιά, καθώς διαθέτει τον μεγαλύτερο δείκτη φαινομένων διαφθοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τον τρόπο και τις μεθόδους διαχείρισης των πραγμάτων, αλλά ταυτόχρονα θίγει και την περηφάνια όλων των Ηπειρωτών.

Η αντιπολιτευτική μας πολιτική δεν είναι απλά μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά μια υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο. Θα επιδιώξουμε την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, την υποστήριξη της εκπαίδευσης και της υγείας, καθώς και την προώθηση της αειφορίας και της καινοτομίας ισότιμα για όλους ανεξαιρέτως και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς.

Ως αντιπολίτευση η κριτική μας θα είναι σκληρή, αλλά πάντα δίκαιη, βασιζόμενη σε συγκεκριμένα επιχειρήματα και τηρώντας τις αξίες της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να περάσει απαρατήρητο. Ο σκοπός μας είναι η προαγωγή του κοινού καλού, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών και η διασφάλιση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα με πάθος, αφοσίωση και ανοικτό μυαλό.

Κλείνοντας, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω από καρδιάς καθεμιά και καθένα από εσάς που μας εμπιστευτήκατε και μας τιμήσατε με την ψήφο σας.

Με αταλάντευτες και αδιαπραγμάτευτες αρχές μας την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, το σεβασμό στον πολίτη και τις ανάγκες τις κοινωνίας, με οδηγό τον ηθικό και αξιακό μας κώδικα, προχωράμε με όλες μας τις δυνάμεις, οραματιζόμενοι την αλλαγή της Ηπείρου μας σε έναν τόπο στον οποίο αξίζει να ζεις και να δημιουργείς.

Σας εύχομαι χαρούμενα κι ευτυχισμένα Χριστούγεννα.
Το νέο έτος να είναι γεμάτο υγεία, αγάπη, χαρά και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συνέχεια...

Γιορτινό μήνυμα από τους "Θεσπρωτικούς αντίλαλους"

Δεκεμβρίου 23, 2023 0
Γιορτινό μήνυμα από τους "Θεσπρωτικούς αντίλαλους"

Οι "Θεσπρωτικοί αντίλαλοι" εύχονται στους αναγνώστες τους και σε όλο τον κόσμο καλές γιορτές με υγεία και χαρές!

Ευχόμαστε αυτές οι γιορτινές μέρες να αποτελέσουν μια ευχάριστη ανάπαυλα στις αντίξοες καταστάσεις που ζούμε και να επιστρέψουμε μετά τις γιορτές σε μια καθημερινότητα όπου θα επικρατήσει η λογική, η αλληλεγγύη και η αδελφοσύνη.

Κι επειδή δεν προβλέπεται να γίνουν αυτά με ευχές, ας γεμίσουμε εσωτερική δύναμη να τα διεκδικήσουμε...!

Καλές γιορτές!!!

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα