07/05/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Ηγουμενίτσα: Αύριο η συγκέντρωση και το δίωρο κλείσιμο του λιμένα εξωτερικού

Ιουλίου 05, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Αύριο η συγκέντρωση και το δίωρο κλείσιμο του λιμένα εξωτερικού
%25CE%25BA%25CE%25B9%25CE%25BD6721-1


Τρίτη 6 Ιουλίου 2021,
ώρα 08:00-10:00

Συγκέντρωση και κλείσιμο του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας.

Να είμαστε όλοι εκεί!
Η χερσαία ζώνη ανήκει στους δημότες!

Δήμος Ηγουμενίτσας
Στηρίξτε την προσπάθεια μας υπογράφοντας στην ιστοσελίδα www.igoumenitsa.gr

Τι είναι η χερσαία ζώνη λιμένα;
Είναι η παράκτια έκταση όπου αναπτύσσονται δραστηριότητες και υποδομές, αναγκαίες για την λειτουργία του λιμένα. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπου υφίσταται Κρατικό Λιμενικό Ταμείο ή Οργανισμός Λιμένα δεν δύναται να ιδρυθεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ως εκ τούτου η διαχείριση από τον Δήμο καθίσταται αδύνατη.
Σημειώνεται ότι οι διαχειριστές χερσαίων ζωνών λιμένα έχουν το δικαίωμα περίφραξης τους (Άρθρο 19 παρ. 5 Ν.2971/2001) αποκόπτοντας την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

Τι περιλαμβάνει η χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας;
Με τις υπ’ αρίθμ. 22705/24.08.1968, 22704/24.08.1968, 1193/20.04.1994 και 1194/20.04.1994 αποφάσεις Νομάρχη Θεσπρωτίας ως χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας έχει χαρακτηριστεί:

1. η περιοχή που εκτείνεται από το Μακρυγιάλι μέχρι την περιοχή «Ακρωτήρι» (Βιολογικός Καθαρισμός), συμπεριλαμβανομένων των ποδηλατοδρόμων, των γηπέδων τένις, της Νέας Παραλιακής, των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αγίων Αποστόλων μέχρι και την Εγνατία οδό. Πρόκειται, εν ολίγοις για ολόκληρη την έκταση από την ρυμοτομική γραμμή της πόλης μέχρι και την θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων και των εντός αυτής οδών. (σχετικό διάγραμμα- https://www.dropbox.com/s/c54bxhqt8dfth80/xz-igoum.png?dl=0 )

2. ολόκληρη η παραλία της Πλαταριάς, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων που σήμερα διατίθενται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για τον περίπατο κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και των παραλιών εκατέρωθεν της Πλαταριάς (σχετικό διάγραμμα - https://www.dropbox.com/s/g8i0gff577gfno1/xz-plataraia.png?dl=0 )

3. ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο τον Συβότων, από την παραλία ΔΕΗ μέχρι και μετά την παραλία Μπέλα Βράκα, αλλά και το λιμανάκι των Συβότων, του χώρου δηλαδή ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και περιπάτου κατοίκων και επισκεπτών (σχετικό διάγραμμα https://www.dropbox.com/s/e724i852emlg3b7/xz-sivota.png?dl=0 )

4. το αλιευτικό καταφύγιο της Σαγιάδας, ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, περιπάτου κατοίκων και επισκεπτών, πάρκινγκ οχημάτων, καθώς και η παραλιακή οδός (σχετικό διάγραμμα https://www.dropbox.com/s/cjj8mh3fbtkcrfn/xz-sagiada.jpg?dl=0 )

Το 2001, το Λιμενικό Ταμείο Ηγουμενίτσας μετατράπηκε σε Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε., ενώ το 2002 υπεγράφη μεταξύ της ΟΛΗΓ Α.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου η Σύμβαση Παραχώρησης, με την οποία μεταβιβάζονται αδιακρίτως και χωρίς εξαιρέσεις, όλα τα ανωτέρω στην διαχείριση της ΟΛΗΓ Α.Ε.
Αυτή η Σύμβαση Παραχώρησης δυστυχώς, ισχύει και σήμερα.

Τι ζητούν οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών;

Οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών ζητούν:
I. την άμεση τροποποίηση της από το 2002, σύμβασης παραχώρησης, ώστε να εξαιρεθεί από την διαχείριση της ΟΛΗΓ Α.Ε. το σύνολο των τμημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται από κατοίκους και επισκέπτες και που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες και

II. την άμεση απόδοση των ανωτέρων τμημάτων στην πλήρη δικαιοδοσία των Δήμων.

Είναι εφικτή η εξαίρεση των αιτούμενων τμημάτων από την σύμβαση παραχώρησης με ταυτόχρονη μεταφορά τους στους Δήμους, ενώ βρισκόμαστε σε διαδικασία παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΗΓ Α.Ε. σε ιδιώτη;

Στη διακήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας (Παράγραφο 1.7 σελίδα 3) αναφέρεται ότι «Στο πλαίσιο της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης …» που σημαίνει ότι είναι εφικτή η εξαίρεση από την σύμβαση παραχώρησης των τμημάτων που ζητούν οι Δήμοι.

Ως εκ τούτου, πρέπει άμεσα να καθοριστούν τα τμήματα που θα παραχωρηθούν στους Δήμους και στην τοπική κοινωνία, καθώς και αυτά που θα παραμείνουν στην δικαιοδοσία της ΟΛΗΓ Α.Ε. υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τι θα γίνει με την έλευση του ιδιώτη στον μετοχικό σχήμα της ΟΛΗΓ Α.Ε.;
Σε περίπτωση μη εξαίρεσης των αιτούμενων, από τους Δήμους, τμημάτων από τη σύμβαση παραχώρησης, τότε αυτά θα περιέλθουν στη διαχείριση του ιδιώτη με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία. Ως παράδειγμα, αναφέρουμε ενδεικτικά την περίπτωση της μη εξαίρεσης από τη σύμβαση παραχώρησης του κεντρικού παρκινγκ της πόλης, κατά την οποία ο ιδιώτης θα δύναται να το ορίσει για αποκλειστική χρήση των επισκεπτών του λιμένα, στερώντας με αυτό τον τρόπο, περίπου 300 θέσεις στάθμευσης από το κέντρο της πόλης. Επιπλέον σε περίπτωση μη εξαίρεσης από την σύμβαση παραχώρησης των τμημάτων που σήμερα τα καταστήματα εστίασης αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε Πλαταριά, Σύβοτα ή Σαγιάδα, η ΟΛΗΓ Α.Ε. δύναται να απαγορεύσει την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας ή και να κατασκευάσει νέα καταστήματα στα εν λόγω σημεία προς όφελος της.

Η χερσαία ζώνη ανήκει σε όλους μας και δεν είναι προς πώληση!
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Συνέχεια...

To νέο Δ.Σ του Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας

Ιουλίου 05, 2021 0
To νέο Δ.Σ του Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας

Σας γνωστοποιούμε τη σύσταση του νέου Διοικητικού συμβουλίου του Δ.Ν.Ο. Ηγουμενίτσας, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις αρχαιρεσίες της 12/6/21 κι ύστερα από την πρώτη συνεδρίαση συγκρότησης σε σώμα:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΣΟΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ: ΔΗΜΟΥ ΛΥΔΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΤΣΙΑΒΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΉΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: ΚΟΥΡΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΒΟΗΘΟΣ ΤΑΜΙΑ: ΡΙΖΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΕΦΟΡΟΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ: ΝΤΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΦΟΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ : ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Συνέχεια...

Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων με Τρία παιδιά Ν. Θεσπρωτίας

Ιουλίου 05, 2021 0
Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων με Τρία παιδιά Ν. Θεσπρωτίας
Με το παρών θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Κυριακή 04/07/2021 συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά Νομού Θεσπρωτίας που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 21ης Ιουνίου 2021.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:

Πρόεδρος: Βαρβέλης Άγγελος

Αντιπρόεδρος: Θεοδωράκης Θεόδωρος

Γενικός Γραμματέας: Φούκας Ελευθέριος

Ταμίας: Τούλας Προκόπης

Υπεύθυνος Διαχείρισης: Παργανάς Αλέξανδρος

Έφορος Α': Βρακά Σταυρούλα

Έφορος Β': Αλεξίου Γεώργιος

Αναπληρωματικό μέλος: Ντόκος Πέτρος

Αναπληρωματικό μέλος: Παππά Ματιάννα

Ηγουμενίτσα 05/07/2021 
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Συνέχεια...

17 νέα κρούσματα σήμερα στην 'Ηπειρο - Η κατάσταση πανελλαδικά

Ιουλίου 05, 2021 0
17 νέα κρούσματα σήμερα στην 'Ηπειρο - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 0
ΠΕ Ιωαννίνων 17
ΠΕ Πρέβεζας 0

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 801, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 426.963 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 109 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.238 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.743 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173 (68.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.702 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +96.67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 39 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Επίσκεψη 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. στα γραφεία της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.

Ιουλίου 05, 2021 0
Επίσκεψη 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. στα γραφεία της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. από το Διοικητή Υποναύαρχο Λ.Σ. κ. Αντώνιο Μάζη, ο οποίος αναλαμβάνει ως Διοικητής 1ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. με έδρα τον Πειραιά και από το νέο Διοικητή 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Ευρυβιάδη Σαπουνά.

Η Διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. ευχαρίστησε τον απερχόμενο Διοικητή κ. Μάζη Αντώνιο για την πορεία και το έργο του και καλωσορίζοντας το νέο Διοικητή, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και δήλωσε ότι βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα δίπλα στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος.


Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σε στάση εργασίας και στη συγκέντρωση στο λιμάνι καλεί τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος

Ιουλίου 05, 2021 0
Ηγουμενίτσα: Σε στάση εργασίας και στη συγκέντρωση στο λιμάνι καλεί τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΩΣ ΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΑΡΧΗ ΕΓΝΑΤΙΑΣ)

Αποτέλεσμα της πώλησης του λιμανιού είναι κι η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης σε ιδιώτη, δηλαδή, όλου του παραλιακού μετώπου.

Αυτό σημαίνει:

· Ότι ιδιωτικοποιούνται τα παράλια και τα λιμάνια της Πλαταριάς, των Συβότων, της Σαγιάδας

· Ότι θα πληρώνουμε για να σταθμεύουμε τα αυτοκίνητα στο παρκινγκ του λιμανιού

· Ότι θα μπουν κάγκελα και τοίχοι σε όλη την παραλία και δεν θα είναι δυνατή η βόλτα κι αναψυχή για τους κατοίκους

· Ότι δεν θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση στο Δρέπανο και το Μακρυγιάλι.

Όλοι πρέπει να δώσουμε δυναμική απάντηση ότι τα παράλια της Θεσπρωτίας ανήκουν στους πολίτες.

Με την εκχώρηση της χερσαίας ζώνης μπαίνει ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική, γινόμαστε φιλοξενούμενοι του ιδιώτη.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, με διάφορες μορφές, μέχρι η κυβέρνηση, με νόμο, μας αποδώσει αυτά που μας ανήκουν.

Καλούμε τους συναδέλφους στο εμπόριο, στην εστίαση, στα τρόφιμα, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους εργαζόμενους να δώσουμε δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στο λιμάνι.

Συνέχεια...

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στηρίζει τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης

Ιουλίου 05, 2021 0
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στηρίζει τη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, εκφράζει τη συμπαράστασή του στο αίτημα των Τοπικών Φορέων για την άμεση εξαίρεση από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, και την απόδοση στους Δήμους των εκτάσεων της χερσαίας ζώνης που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες και που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας καλεί τις επιχειρήσεις μέλη του, για συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας και καλούμε όλους, επιχειρήσεις και κατοίκους, για συμμετοχή στο συμβολικό κλείσιμο του Λιμένα την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 και ώρα 08:00 με 10:00.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας


Συνέχεια...

Καθημερινά δωρεάν rapid test για όλο τον Ιούλιο σε Ηγ/τσα, Πέρδικα, Πλαταριά και Σύβοτα

Ιουλίου 05, 2021 0
Καθημερινά δωρεάν rapid test για όλο τον Ιούλιο σε Ηγ/τσα, Πέρδικα, Πλαταριά και Σύβοτα

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνεχίζουν τους μαζικούς δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν ελέγχων, για όλο τον μήνα Ιούλιο, διαμορφώνεται ως εξής:

- Ηγουμενίτσα (Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον»): Καθημερινά από Δευτέρα 5 Ιουλίου έως και Σάββατο 31 Ιουλίου, 09:00 – 17:00

- Πέρδικα (Κοινοτικό Κατάστημα): Κάθε Δευτέρα του Ιουλίου, 10:00 – 14:00

- Πλαταριά (Δημαρχείο): Κάθε Πέμπτη του Ιουλίου, 10:00 – 14:00

- Σύβοτα (Κοινοτικό γραφείο): Κάθε Παρασκευή του Ιουλίου, 10:00 – 14:00


Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους, τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του τηλεφώνου στον οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test.

Τα τεστ θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
Συνέχεια...