05/30/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Απολογισμός έργου του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ για το σχολικό έτος 2022-2023

Μαΐου 30, 2023 0
Απολογισμός έργου του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ για το σχολικό έτος 2022-2023

Ένας κύκλος πλούσιων δράσεων του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ στην σχολική κοινότητα έφτασε στο τέλος του για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Ήταν ένα μακρύ, δημιουργικό, ευφάνταστο ταξίδι με δεκάδες εργαστήρια, σεμινάρια , ομιλίες με διάφορες θεματικές, πολλά συναισθήματα και προκλήσεις. 

Είμαστε περήφανοι/ες για τις συνδέσεις, τις εμπειρίες, τη φιλοξενία των σχολικών μονάδων, για τα παιδιά, τους γονείς και εκπαιδευτικούς που γνωρίσαμε σε αυτήν τη διαδρομή.

Το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023 το Κ.Π. επέδειξε πλούσιο προληπτικό έργο απευθυνόμενο σε όλες τις ομάδες που εμπεριέχει η σχολική κοινότητα, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Έτσι λοιπόν απευθυνθήκαμε σε:

· 454 Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

· 171 Μαθητές Δημοτικού

· 167 Νήπια

· 295 Γονείς

· 28 Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Στις παραπάνω ομάδες υλοποιήσαμε ομιλίες, εργαστήρια, σεμινάρια και προληπτικά προγράμματα, αξιοποιώντας ό,τι πιο σύγχρονο βιωματικό και διαδραστικό εργαλείο έχουμε στη διάθεσή μας.

Η θεματολογία αφορούσε:

· Εξαρτήσεις σε κάθε μορφή και η αντιμετώπισή τους

· Σχολικό εκφοβισμό

· Συναισθηματική νοημοσύνη

· Διαφορετικότητα και συμπερίληψη

· Μετάβαση στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες

· Επικοινωνία στην οικογένεια

· Οριοθέτηση

· Διαχείριση συγκρούσεων στο σχολικό πλαίσιο

· Επαγγελματική εξουθένωση

· Άγχος εξετάσεων

· Αυτοεκτίμηση

Τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και είναι τα ακόλουθα :

· Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα στο νηπιαγωγείο

· Θυμός – Βία – Συγχώρεση

· Κάπνισμα ; Όχι εμείς

· Στηρίζομαι στα πόδια μου

· Το σπίτι των παιδιών

· Δεξιότητες για παιδιά δημοτικού

· Επικοινωνία στην οικογένεια

Παράλληλα με τις δράσεις στην σχολική κοινότητα παρείχαμε υπηρεσίες συμβουλευτικής σε 23 άτομα. Στο Κ.Π. έκανε την πρακτική της άσκηση μια φοιτήτρια ψυχολογίας. Η άσκηση περιλάμβανε εκπαίδευση και εποπτεία σε δράσεις που υλοποίησε.

Τέλος το Κ.Π. συμμετείχε σε 2 εκπαιδεύσεις στο εγχειρίδιο για την πρόληψη και την δικτύωση του Κ.Π. με τις υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία όσους και όσες μας εμπιστεύτηκαν. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας τον Σεπτέμβριο με νέα προγράμματα προσανατολισμένα στις ανάγκες της σχολικής και τοπικής κοινότητας.

Από το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Δημήτριος Δημάκος

Συνέχεια...

Π. Νταής: Μια ψύχραιμη και νηφάλια αποτίμηση για την εκδήλωση της Harley Davidson

Μαΐου 30, 2023 0
Π. Νταής: "Μια ψύχραιμη και νηφάλια αποτίμηση για την εκδήλωση της Harley Davidson"

Η συνάντηση της Λέσχης Harley Davidson, που διοργανώθηκε στην παραλία Δρεπάνου από 24 – 28 Μαΐου ολοκληρώθηκε με ανάμικτες εντυπώσεις. Κατ΄ αρχήν ήταν πολύ θετικό το γεγονός της προσέλευσης στην περιοχή μας χιλιάδων επισκεπτών με τις εντυπωσιακές μηχανές, που αποτέλεσαν σημείο ενδιαφέροντος για ειδικούς και μη, όπως επίσης και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Δρέπανο, οι οποίες αποτέλεσαν πόλο έλξης για μια διαφορετικού τύπου ψυχαγωγία.

Τα καταλύματα της Ηγουμενίτσας ήταν γεμάτα, ενώ και αυτά των γύρω οικισμών σε ικανοποιητικό επίπεδο πληρότητας, σε μια σχετικά of season περίοδο. Θα μπορούσε η κατάσταση να ήταν καλύτερη αν οι περισσότεροι εκ των επισκεπτών δεν προτιμούσαν να κατασκηνώσουν στο Δρέπανο. Αυτό βέβαια ήταν κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει, αφού ήταν όρος της συμφωνίας για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην παραλία. Ένας όρος που αποτέλεσε προνομιακή μεταχείριση για τους συγκεκριμένους ανθρώπους, μιας και είναι γνωστό ότι η ελεύθερη κατασκήνωση δεν επιτρέπεται γενικά.

Η κίνηση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εστίασης, ψυχαγωγίας κ.α. δεν ήταν η αναμενόμενη. Σε αυτό συνετέλεσαν οι εξής παράγοντες: Η παροχή ποτών και φαγητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Δρέπανο, τόσο από την επιχείρηση που λειτουργεί μόνιμα εκεί, όσο και από τις καντίνες που λειτούργησαν ειδικά για την περίπτωση, οι οποίες είχαν δικαίωμα να σερβίρουν φαγητό από τις 7 μ.μ. και μετά. 

Σημειωτέον ότι κατά πληροφορίες, η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι εντός της παραλίας θα απαγορευόταν η παροχή φαγητού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης από τα καταστήματα εστίασης της περιοχής. Δεν γνωρίζουμε γιατί δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ότι στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, η κίνηση δεν κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, κάτι που καταγράφεται στα αρνητικά της διοργάνωσης. 

Ο δεύτερος παράγοντας που δυσκόλεψε τις μετακινήσεις, ήταν η υποχρέωση για λόγους ασφαλείας να ακολουθείται μια μεγάλη διαδρομή, προκειμένου να μεταβεί κάποιος από το Δρέπανο προς την πόλη, που πέρναγε από το Μακρυγιάλλι, τον Πύργο Λυγιάς και τη Ν. Σελεύκεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η γενική κατανάλωση αυξήθηκε, το χονδρικό εμπόριο φαγητού και ποτών κινήθηκε καλά, οι επιχειρήσεις υγρών καυσίμων είδαν κέρδη, ενώ και τις καντίνες στην παραλία τις διαχειρίστηκαν ντόπιοι επαγγελματίες, δίνοντας μάλιστα δουλειά και σε αρκετούς νέους. Το κακό ήταν ότι δεν αναλήφθηκαν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, για την περαιτέρω διάχυση της κίνησης αυτής σε περισσότερους παραγωγικούς κλάδους της περιοχής.

Εκεί όμως που παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη υστέρηση ήταν στον τομέα της επικοινωνίας και προβολής. Καλή η πρωτοβουλία του Δήμου και του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων να λειτουργήσουν με εθελοντές σημείο υποδοχής, στο οποίο μοιράζονταν ενημερωτικό υλικό. Έλλειψε όμως, μια ειδική εκδήλωση υποδοχής στην Ηγουμενίτσα, μέσω της οποίας και οι επισκέπτες θα μάθαιναν περισσότερα πράγματα για τον τόπο και τους κατοίκους του, αλλά και οι ντόπιοι θα γνώριζαν καλύτερα τη διοργάνωση και τον τρόπο διεξαγωγής της.

Με μια μόνο ανακοίνωση του Λιμεναρχείου σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν ήταν δυνατό να ενημερωθεί επαρκώς ο κόσμος για την εκδήλωση. Πολλοί μάλιστα αιφνιδιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι η πρόσβαση στην παραλία απαγορευόταν για πέντε ημέρες, ενώ επίσης λίγοι κατάλαβαν ότι δεν επιτρεπόταν η στάθμευση στην λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης (μέτρο βέβαια που δεν τηρήθηκε, καθώς δεν ήταν δυνατός ο συνεχής έλεγχος).

Η προβολή της εκδήλωσης στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης (ηλεκτρονικά, διαδικτυακά και έντυπα) ήταν ανύπαρκτη. Δεν μερίμνησε κανένας να ληφθεί οπτικοακουστικό υλικό, προκειμένου έστω και εκ των υστέρων να προβληθεί το γεγονός. Πλήρης απουσία. Αλήθεια, υπάρχει Γραφείο Τύπου του Δήμου ή αυτές είναι «άγνωστες λέξεις» για τη Δημοτική Αρχή;

Η Λέσχη Harley Davidson και τα μέλη της, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, σίγουρα θα πρέπει να έμειναν ικανοποιημένοι και οικονομικά κερδισμένοι. Παραχωρήθηκε χώρος χωρίς αντίτιμο, στον οποίο η πρόσβαση επιτράπηκε μόνο σε όσους πλήρωναν το καθόλου ευκαταφρόνητο εισιτήριο. 
Δόθηκε το δικαίωμα να παραχωρούν έναντι αμοιβής την άδεια λειτουργίας καντινών στο Δρέπανο. 
Πιστοποιήθηκαν επιχειρήσεις με πληρωμή. 
Επετράπη η διοργάνωση εκδηλώσεων σε μια ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή. Χορηγήθηκε άδεια για ελεύθερη κατασκήνωση κατ΄ εξαίρεση. 
Κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός (Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήριο, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΟΦΥΠΕΚΑ, δομές υγείας κ.α.) για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και ασφαλή διοργάνωση. 
Τα όποια έξοδα έγιναν από τη Λέσχη για την καθαριότητα, υγιεινή, ασφάλεια, αποκατάσταση χώρων κ.τ.λ., σίγουρα υπολείπονται κατά πολύ των εσόδων της.

Προς ανταπόδοση της φιλοξενίας, η Λέσχη πρέπει να προβεί σε μια γενναία χορηγία προς το Δήμο Ηγουμενίτσας ή και άλλους φορείς, η οποία θα μπορούσε για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της πρόσβασης στην παραλία Δρεπάνου ή για την προστασία της. Με τη χορηγία αυτή, μπορεί να ολοκληρωθεί ο ποδηλατόδρομος ή να εκπονηθεί η μελέτη προστασίας της περιοχής, η οποία έχει λησμονηθεί από όλους.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, πρέπει σήμερα να υποβάλλει το σχετικό αίτημα. Αν το κάνει θα έχει την υποστήριξη όλων μας.

Παναγιώτης Νταής

Συνέχεια...

Σύσκεψη του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Μαΐου 30, 2023 0
Σύσκεψη του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ

«Όλοι στη μάχη για ένα πιο δυνατό ΚΚΕ» στις εκλογές της 25ης Ιούνη ήταν το μήνυμα που μετέφερε στη μαζική σύσκεψη της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, η οποία έγινε την ΔΕΥΤΕΡΑ 29/5 στο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η Κατερίνα Μιχαλιού μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου- Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ.

Η Κ. Μιχαλιού στην ομιλία της στάθηκε «στο θετικό βήμα που έγινε με την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ τόσο πανελλαδικά όσο και στο Νομό Θεσπρωτίας και συνέβαλλε στο να εκλεγεί Κομμουνιστής βουλευτής στην Ήπειρο». Τονίζοντας ότι «δεν παραβλέπουμε όμως και τον συνολικό αρνητικό συσχετισμό».

Στην συνέχεια τόνισε ότι «το θετικό αποτέλεσμα μας κάνει αισιόδοξους γιατί πραγματικά αποτελεί μια ηλιαχτίδα φωτός στο σκοτάδι. Αυτό επιβεβαιώνεται και από ανθρώπους που μπορεί να μην μας ψήφισαν όμως μας συγχάρηκαν και χάρηκαν από την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ. Το θετικό αυτό βήμα είναι αποτέλεσμα της ανόδου του κύρους του Κόμματος στο λαό και κυρίως στην εργατική τάξη. Κύρος που έχει καταχτηθεί από το γεγονός ότι το Κόμμα πρωτοστάτησε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της προηγούμενης περιόδου, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν και στο Νομό Θεσπρωτίας που πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές για μια σειρά ζητήματα (όπως για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού). 


Ιδιαίτερα η στάση μας απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και η μαχητική απάντηση που δόθηκε με το σταμάτημα του ΝΑΤΟικού κομβόϊ καταγράφοντας την αντίθεσή μας να μετατραπεί το λιμάνι σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικων φονιάδων. Μια ενέργεια που έδωσε ανάταση όχι μόνο στο Ελληνικό λαό αλλά και σε άλλους λαούς.

Όλα αυτά την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ψήφισαν το 50% και το 70% των νόμων της ΝΔ αντίστοιχα, ζητούσαν υπουργούς κοινής αποδοχής με τον Μητσοτάκη, αποθέωναν την κοινωνική συνοχή και καλούσαν σε υποταγή και συναίνεση σε κρίσιμες στιγμές που ο λαός μας δοκιμαζόταν και έπρεπε να παλέψει για να σωθεί! Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί στην απογοήτευση και την συντηρητικοποίηση ενός λαϊκού κόσμου, στην πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.»

Συνεχίζοντας την ομιλία της ανέδειξε ότι «Μόνο το ΚΚΕ μπόρεσε και έκανε μαχητική στρατηγική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί έχει πρόγραμμα εξουσίας με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό και όχι το πολιτικό προσωπικό των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και τραπεζιτών. 

Φωτίζει με τη δράση του την μόνη εναλλακτική που υπάρχει το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ γιατί μόνο η νέα σοσιαλιστική οικονομική και κοινωνική οργάνωση, ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός και η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού στη δουλειά, στην υγεία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, συνολικά στην προστασία και ανάπτυξη της ζωής. Να εξασφαλίσουν την ειρήνη και τη συνεργασία με τους άλλους λαούς της περιοχής.»

Τελειώνοντας την ομιλία της κάλεσε «Να σκεφτούν αλλά και να απαντήσουν όλοι αυτοί που ταλαντεύτηκαν, το σκέφτηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά δεν έκαναν το βήμα, που δεν πήγαν να ψηφίσουν:

- Ποιος θα παλέψει δίπλα στους εργαζόμενους για αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στις απολύσεις και την απληρωσιά, για υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας; Όλοι εκείνοι που έχουν στηρίξει αντεργατικά μέτρα τα προηγούμενα χρόνια;

- Ποιος θα είναι αύριο στις γειτονιές, όταν οι λαϊκές οικογένειες θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα κοράκια των funds και των τραπεζών;

- Ποιος θα παλέψει για το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων όταν ακόμα και προεκλογικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ανοικτοί στα αντιδραστικά σχεδία που έχει η ΝΔ με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος.

- Ποιος θα είναι αύριο απέναντι στην κυβέρνηση όταν θα ζητάει νέες θυσίες για να φορτώσει στο λαό τα βάρη μιας πιθανής νέας κρίσης για να σωθούν ξανά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι τράπεζες;

- Ποιος θα είναι αύριο δίπλα στους βιοπαλαιστές αγρότες, δίπλα στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες που θα παλεύουν για την επιβίωσή τους;

- Ποιος θα είναι αύριο απέναντι στη ιμπεριαλιστική εμπλοκή στο πλευρό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η οποία παίρνει νέες επικίνδυνες διαστάσεις με θύματα το λαό μας και τη νεολαία;

Μπροστά σε όλα αυτά, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να κάνει πραγματικά λαϊκή- εργατική αντιπολίτευση, μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω στους δρόμους του αγώνα» και κάλεσε τους παρευρισκόμενους «να δώσουν και αυτή τη μάχη με αισιοδοξία εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για ένα πιο δυνατό ΚΚΕ στις 26 Ιουνίου.»

Ηγουμενίτσα 30/05/2023

Συνέχεια...