12/01/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

"Όσα χρόνια και αν περάσουν, στην καρδιά μας θα είναι"! - Του π. Ηλία Μάκου

Δεκεμβρίου 01, 2023 0
"Όσα χρόνια και αν περάσουν, στην καρδιά μας θα είναι"!  -  Του π. Ηλία Μάκου

Δώδεκα χρόνια κύλησαν κιόλας, ο χρόνος είναι αδυσώπητος, από το θάνατο του Θεσπρωτού φιλόλογου και δημοσιογράφου Σπύρου Τσώνη, και όμως τον νιώθουμε κοντά μας.

Η θύμησή του παραμένει ζωντανή, δεν κατόρθωσε να τη σκεπάσει το χώμα και η λησμονιά.

Και αυτό, γιατί στη σύζυγό του, στα παιδιά του, στους μαθητές του (ένας από αυτούς κι εμείς), στους φίλους του, στους πολυάριθμους γνωστούς του, που όλοι τον λάτρευαν, άφησε ως ισχυρό αποτύπωμά του, τη λεύτερη ψυχή του.

Έλεγε στους μαθητές του: "Να μη φοβάστε για τη γνώμη σας και να παλεύετε για να κερδίσετε τις γνώσεις και τα όνειρά σας".

Δάσκαλε, σπόρο έριξες και σε αυτόν γυρνάμε ακόμα...!

Αγάπησε τη ζωή, τη φύση, τους ανθρώπους, την παιδεία, τον αγώνα, την καθημερινότητα, το καλημέρα, το καληνύχτα.

Όλα όσα αγάπησε ήταν ο κόσμος, ο μικρός ο μέγας.

Πάνω στις σκεπές των ελπίδων άπλωσε τα όνειρά του και ξεδίπλωσε τους στοχασμούς του για ένα καλύτερο αύριο, για ανθρώπινες σχέσεις αγνές και γνήσιες.

Έλουσε από την ολοκάθαρη πηγή της καρδιάς του τις ελπίδες του και οι στοχασμοί αναθάρρησαν στα όνειρά του και έγιναν πράξεις.

Ξεδιάλυνε το μέσα του και εκπλήρωσε το πνευματικό και κοινωνικό χρέος του με μια θαυμαστή ισορροπία μεταξύ ονείρου και ρεαλισμού.

Σταθερός άξονάς του στη ζωή το καλό, περιστρεφόταν γύρω του χωρίς διακοπή και κούραση. Πορευόταν με το γλυκό εσωτερικό του φως στη ζωή.

Η χαμογελαστή και ευαίσθητη μορφή του σμίγει μέσα στο άπειρο με τη μνήμη μας και γίνεται αχός και γίνεται αιθέρας και γίνεται γόνιμη παρουσία!

π. Ηλίας Μάκος

Υ.Γ.: Στην ιστοσελίδα "Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι", η οποία αποτελεί συνέχεια της μαχητικής εφημερίδας, που είχε εκδώσει ο αείμνηστος Σπύρος Τσώνης, ο γιος του Κώστας Τσώνης, που είναι ο διαχειριστής της, έγραψε ένα κείμενο μνήμης για τον πατέρα του, που πραγματικά είναι μνημειώδες. 

Ζωντανεύει τον απλό και χαριτωμένο άνθρωπο Σπύρο Τσώνη, που τα μάτια του έβγαζαν και ακτινοβολούσαν ζεστασιά, καλοσύνη και ανθρωπιά. Όπως και να το δει κανείς η ζωή του Σπύρου Τσώνη ήταν μια αγκαλιά άνοιξης...!

Συνέχεια...

Στο ίδιο έργο θεατές: Πλημμύρισε ξανά ο κάμπος της Βρυσέλλας και της Κορύτιανης

Δεκεμβρίου 01, 2023 0
Στο ίδιο έργο θεατές: Πλημμύρισε ξανά ο κάμπος της Βρυσέλλας και της Κορύτιανης

Πραγματικά, στο ίδιο έργο θεατές. Πλημμύρισε για μια ακόμη φορά ο κάμπος της Βρυσσέλας και της Κορύτιανης.

Με ζημιές για τους παραγωγούς, που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολα τα πράγματα γι' αυτούς.

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια.

Διαμαρτύρονται οι αγρότες, παίρνουν διαβεβαιώσεις ότι θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά αυτό εξακολουθεί. Και όταν έχει κακοκαιρία πάλι τα ίδια.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ευθύνεται το φράγμα του Ραγίου, άλλοι ότι η κοίτη του Καλαμά είναι στο ίδιο επίπεδο με τα χωράφια.

Ανεξάρτητα από την αιτία, αυτό, που έχει σημασία είναι το καταστροφικό αποτέλεσμα. Κάθε φορά λέγεται ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και κάθε φορά τα πράγματα δεν αλλάζουν...

Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τα σκουλήκια σε σχολικό γεύμα σε σχολείο της Γλυκής

Δεκεμβρίου 01, 2023 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τα σκουλήκια σε σχολικό γεύμα σε σχολείο της Γλυκής

Ποιοτικά σχολικά γεύματα: πολυτέλεια ή ανάγκη;

Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να μας προκαλέσει η είδηση για την κατάσταση που επικρατεί με τα σχολικά γεύματα στο Σούλι.

Η καταγγελία που έγινε από γονείς μαθητών για αλλοιωμένο φαγητό που μοιράστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Γλυκής είναι αποκαλυπτική της κατάστασης, αφού σύμφωνα με αυτή μέσα στο σχολικό γεύμα μαθητή βρέθηκαν σκουλήκια!!

Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Εργασίας έχουν εξολοκλήρου σήμερα την ευθύνη που δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε τα παιδιά μας να έχουν ποιοτικό γεύμα μέσα στο σχολείο. Από κοντά κι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάθε μία με τη σειρά της, που νομοθέτησαν το συνολικό πλαίσιο των σχολικών γευμάτων, έδωσαν σε επιχειρήσεις και ΜΚΟ το παχυλό οικονομικό κονδύλι για να τα φτιάχνουν. Τώρα ΟΛΟΙ τους, κάνουν πως δεν ξέρουν τι είναι αυτό που φταίει.

Η λογική της ζυγαριάς του κόστους-οφέλους οδηγεί στο να ταΐζουν τα παιδιά μας με χαλασμένα γεύματα, ακατάλληλα και επικίνδυνα για την υγεία τους.

Είναι εγκληματικό τη στιγμή που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, η εκτίναξη των τιμών σε Ενέργεια και καύσιμα, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση λαϊκές οικογένειες φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να περικόπτουν δαπάνες από τη σίτιση των παιδιών τους, να χρηματοδοτούνται ιδιωτικές εταιρείες για την προετοιμασία και τη διάθεση των σχολικών γευμάτων στα σχολεία όλης της χώρας. 

Πολιτική που η ίδια η ζωή δείχνει ότι έχει αρνητικές συνέπειες ακόμα και στην ποιότητα αυτών των λίγων σχολικών γευμάτων, αφού το εν λόγω πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται σε όλες τις σχολικές δομές. 

Συγκεκριμένα, στο νομό Θεσπρωτίας το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων εφαρμόζεται σε 13 από τα 24 Δημοτικά Σχολεία (54%), ενώ είναι εκτός τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό είναι το «επιτελικό κράτος» που βάζει τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών πιο πάνω από τις ανάγκες σίτισης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες (σχολικά γεύματα, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού, τραπεζοκόμων, καθαριστριών κλπ) το κράτος τους αδιαφορεί. Όταν ακούει για αντισεισμική προστασία, σύγχρονη σχολική στέγη, κωφεύει, αφού το μόνο που το νοιάζει είναι το πώς θα διευρύνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Αντί, λοιπόν, να αξιοποιηθούν όλες οι κρατικές δομές και να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό, στην κατεύθυνση της κάλυψης αυτών των αναγκών, η κυβέρνηση νομοθετεί και προχωράει στην εφαρμογή της αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής της, της αξιολόγησης και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή, ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να προληφθούν ασθένειες, να προαχθεί η υγεία τους. Επομένως, δεν μπορεί να παίζεται στα «ζάρια» της κερδοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών. Είναι ανάγκη με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ενιαίο επιστημονικά καταρτισμένο διατροφικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

Καλούμε τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Γλυκής και όλο το λαό να μην συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή την πολιτική που δίνει σκουπίδια στα παιδιά και φιλέτα στις επιχειρήσεις.

· Άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χορήγηση ασφαλών και ποιοτικών σχολικών γευμάτων.

· Καμία εμπλοκή επιχειρήσεων και ΜΚΟ στα σχολικά γεύματα - αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

· Καθολική κάλυψη όλων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων με σχολικά γεύματα και διεύρυνση του προγράμματος στην Προσχολική και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ηγουμενίτσα 28/11/2023

Συνέχεια...

Σήμερα στην Ομοσπονδία Μουργκάνας: "Ταξίδι στις καρδιές που αγαπούν το δημοτικό τραγούδι"

Δεκεμβρίου 01, 2023 0
Σήμερα στην Ομοσπονδία Μουργκάνας: "Ταξίδι στις καρδιές που αγαπούν το δημοτικό τραγούδι"

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 στις 18.30μμ
στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Γερανίου 44 -10431-Αθήνα
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας και οι εκδόσεις «Δρόμων» σας καλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Γερογιάννη «ΤΟ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» με πρόλογο του ιστορικού Ιωάννη Δημητρούκα. 

Για το βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρει: «Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση το έργο τούτο να αραχνιάζει στις βιβλιοθήκες κάποιας πόλεως ή κάποιου ερευνητή. Αλλά να ταξιδέψει στις καρδιές όλων εκείνων που αγαπούν το δημοτικό τραγούδι. Όλων εκείνων που το τραγουδούν και κυρίως όσων το χορεύουν και το κάνουν κτήμα τους. 

Είναι το τραγούδι η “γλώσσα της ψυχής” που την κάνει να πετάει και να παίρνει δρόμους αλλόκοτους. Πως θα ήταν η ελληνική γλώσσα χωρίς το δημοτικό τραγούδι; Πως η ελληνική ποίηση; Πως ο ελληνικός πολιτισμός; Η εκφορά της γλώσσας η μουσικότητα; Τα οράματα του λαού παίρνουν σάρκα και οστά απ΄αυτό το τραγούδι και ενίοτε γίνονται δύναμη για να “ραγίσουν τα λιθάρια” όπως εύστοχα επισημαίνει ο ποιητής της Ρωμιοσύνης».

Θα χαιρετίσει ο Κώστας Καρούσος -Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ.
Θα μιλήσουν για το βιβλίο η Σοφία Σκλείδα– Συγγραφέας - Διδάκτωρ Συγκριτικής Παιδαγωγικής και o Συγγραφέας Γιάννης Γερογιάννης.
Θα τραγουδήσουν η Δάφνη Πανουργιά και η Άννα Καρλαύτη.
Θα απαγγείλει και θα τραγουδήσει η Γεωργία Ζώη - Ηθοποιός - Αρχιτέκτων.
Θα συμμετέχει το χορευτικό και η χορωδία της Ομοσπονδίας.
Θα ακολουθήσει πλούσιο μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα. 
Κλαρίνο ο Βαγγέλης Βασιλείου.
Ο μπουφές είναι ευγενική προσφορά των Δήμου Χρήστου, Διώχνου Στέλιου, και Μαρέτση Φώτη.

Συνέχεια...

Μια συγκινητική στιγμή...!

Δεκεμβρίου 01, 2023 0
Μια συγκινητική στιγμή...!

Συγκινητική είναι η στιγμή, που ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας Σεραπίων εκζητεί την ευλογία του άμεσου προκατόχου του πρώην Παραμυθίας Τίτου και αυτός την παρέχει γενναιόδωρα...!

Ο νέος ποιμενάρχης παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον παλιό Αρχιερέα, που επί 47 χρόνια διαποίμανε την ακριτική, αλλά ιστορική Μητρόπολη.

Και είναι αλήθεια ότι ο Σεβασμιώτατος Τίτος πορεύτηκε σεμνά, στηρίζοντας τα πάντα στη δύναμη του παντοδύναμου Θεού. Αυτός είναι ο ακαταμάχητος προστάτης και η ασάλευτη ελπίδα του. Πάνω στο βράχο της πίστης έχει θεμελιώσει ολόκληρη τη ζωή του. Και τη στιγμή, που αναπόφευκτα ήρθαν τα γηρατειά, αρπάζει σαν σωσίβιο το στοργικό χέρι του Θεού: "Συ δε, Κύριε, αντιλήπτωρ μου ει, δόξα μου και υψών την κεφαλή μου".

Ήταν, κατά τα χρόνια της ποιμαντορίας του, στοργικός συμπαραστάτης των πιστών με τα λόγια και τη ζωή του, αναδεικνύοντας τον μεγάλο και ύψιστο προορισμό όλων μας "προς τον καταρτισμό των αγίων". 

Ας σταματήσουμε για λίγο τη σκέψη μας πάνω σ' αυτόν τον προορισμό. Για να τον πετύχουμε δεν παύει ο Θεός να δίνει συνεχώς στον καθένα μας τόσες δωρεές: Την αλήθειά Του! Την χάρη των μυστηρίων Του! Την αγία Του Εκκλησία! Τα παραδείγματα των αγίων μας. Πνευματικούς καθοδηγητές, όπως ο πρώην Μητροπολίτης Τίτος και ο διάδοχός του Σεραπίων.

Η Εκκλησία στο διάβα της μας χαρίζει τις μορφές εκείνες, που κάνουν το νου και την καρδιά μας να στρέφονται προς τον Χριστό και να ευλογούμαστε με την άπειρη αγάπη Του.

π. Ηλίας Μάκος
Συνέχεια...

Συνάντηση Προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο

Δεκεμβρίου 01, 2023 0
Συνάντηση Προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρου Πάσχου με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας κ. Δημήτρη Σαχαρίδη.

Κατά τη συνάντηση γνωριμίας συζητήθηκαν θέματα επιχειρηματικότητας, κοινά για τη Θεσπρωτία και τη νότια Αλβανία, ανταλλάχθηκαν απόψεις και προβληματισμοί επί αυτών, έγινε αναφορά στην άριστη σχέση που διέπει τα Επιμελητήρια Θεσπρωτίας και Αυλώνας – Αγίων Σαράντα και στις κοινές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν αλλά και σήμερα από τους δύο φορείς, και διερευνήθηκαν ενέργειες και δράσεις για την περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών δεσμών και την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών εκατέρωθεν των συνόρων.

Ενδεικτικά, υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στα ακόλουθα ζητήματα:

- Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας Τελωνείων στο Μαυρομάτι, τουλάχιστον τους μήνες της τουριστικής περιόδου.

- Ανάπτυξη συνεργασίας - σύμπραξης μεταξύ Θεσπρωτίας και Νότιας Αλβανίας στον πρωτογενή τομέα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.

- Υποστήριξη των προτάσεων συμμετοχής σε διακρατικά προγράμματα προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

- Ανάπτυξη συνεργειών στον τομέα του Τουρισμού με στόχο τη δημιουργία προϊόντος 12 μηνών αλλά και δράσεις εκπαίδευσης και πιστοποίησης των επαγγελματιών του Τουρισμού.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρέδωσε στον Γενικό Πρόξενο, έντυπο υλικό προβολής της Θεσπρωτίας και τοπικά προϊόντα.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη - Του Παύλου Αλεξίου

Δεκεμβρίου 01, 2023 0
Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη - Του Παύλου Αλεξίου

Εξεταστική Επιτροπή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, με «γαϊτανάκι» προτάσεων στη Βουλή και με προδιαγεγραμμένο το «πόρισμα» ή τα «πορίσματά» της

Γράφει ο Παύλος Αλεξίου

Συγκροτήθηκε η 31μελής Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη, με την πλειοψηφία της, τα 16 μέλη, να προέρχονται από το κυβερνών κόμμα της ΝΔ και τα υπόλοιπα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μονοκομματικό και το προεδρείο της, με πρόεδρο τον βουλευτή της ΝΔ Δ. Μαρκόπουλο, αντιπρόεδρο την βουλευτίνα της ΝΔ Κ. Παπακώστα και γραμματέα τον βουλευτή της ΝΔ Α. Μπαρτζώκα, παρά τις εκκλήσεις του ΚΚΕ, που πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Επιτροπής, για διακομματικό Προεδρείο.

Και μόνον αυτό το στοιχείο αρκεί για να προδιαγράψει και το αποτέλεσμά της. Αν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι ο Υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Μ. Βορίδης δήλωσε κατηγορηματικά στη Βουλή ότι για την κυβέρνηση δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον τότε αρμόδιο υπουργό της, Κ. Καραμανλή -και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να δεχτεί την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής- προκύπτει αβίαστα ότι θα έχουμε ένα γενικό πόρισμα της πλειοψηφίας που θα απαλλάσσει την κυβέρνηση από ποινικές ευθύνες, θα παραπέμπει σε «παθογένειες του συστήματος» και σε ευθύνες σιδηροδρομικών υπαλλήλων (ελεγκτή, επόπτη, γιατρού κ.α.) και σε άλλα -πιθανά- μειοψηφικά πορίσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Άλλωστε η κυβέρνηση είχε δεχτεί αμέσως και ασμένως την πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης και προδιαγράφοντας με σαφήνεια την έκβασή της, επειδή ήθελε να δείξει στους διαμαρτυρόμενους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και στον ελληνικό λαό, ότι επιθυμεί δήθεν την διαλεύκανση της υπόθεσης και για να ξεφύγει από την δυσμενή θέση που την είχαν οδηγήσει οι κυνικές και προκλητικές δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη.

Έτσι καταψήφισε και την πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που δεν ήθελαν την Εξεταστική, για να μην επεκταθεί η συζήτηση στην περίοδο της δικής της διακυβέρνησης, «βγαίνοντας από αριστερά» στο ΚΚΕ, που έκανε μια πρόταση, που αντικειμενικά ήρθε να βολέψει τη ΝΔ.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρότασή του, με το επιχείρημα ότι «δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή, για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας», ενώ και εκείνος προφανώς γνώριζε την έκβαση της δικής του πρότασης, αφού για την ψήφισή της απαιτείτο η απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφοι) επί του συνόλου των βουλευτών.

Η πρόταση μάλιστα του ευρωπαιόλαγνου ΠΑΣΟΚ, επικαλούνταν κυρίως την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία διερευνά μόνο την οικονομική ζημιά που μπορεί να έχει συντελεστεί εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ και της χώρας.

Αν ακόμη προσθέσει κανείς και την απόφαση, η Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει το πόρισμά της σε τριάντα μέρες από τη συγκρότησή της, αντιλαμβάνεται το όλο φιάσκο.

Έτσι μέσα από αυτό το «γαϊτανάκι», τα αστικά κόμματα, κυβέρνηση-αντιπολίτευση, «βγήκαν στον αφρό», καταφέρνοντας να αποφύγουν τον τομέα των ευθυνών, που ήθελε το καθένα να αποποιηθεί, ποινικές-πολιτικές αντίστοιχα, έτσι ώστε αυτές να διαχυθούν και τα ίδια να ξεπλυθούν από το «άγος» του εγκλήματος.

Και απέμεινε το ΚΚΕ να υπερασπίζεται την πρότασή του για Εξεταστική, γιατί αυτή είχε εν δυνάμει τη δυνατότητα να εξελιχθεί και σε Προανακριτική, πράγμα που ήταν εκ των προτέρων δεδομένο, να αναγκάζεται στη συνέχεια να ψηφίσει και την πρόταση για Προανακριτική και να προσπαθεί με εκτεταμένη αρθρογραφία να δικαιολογήσει τη θέση του, με το επιχείρημα ότι «διασφαλίζει τη διερεύνηση όλων των πτυχών του εγκλήματος» και ότι «χωρίς την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική δεν θα υπήρχε διερεύνηση.

Για να προσπαθήσει ο γραμματέας του ΚΚΕ Κ. Κουτσούμπας να συμμαζέψει κάπως τα πράγματα δηλώνοντας στη Βουλή: «Όχι ότι έχουμε αυταπάτες για τα όρια που θα έχει και αυτή η Εξεταστική, όπως και τόσες στο παρελθόν, με δεδομένη την πλειοψηφία που υπάρχει», αλλά γιατί «θα έχουμε την ευκαιρία, τουλάχιστον από τη μεριά μας, να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους για το έγκλημα».

Λες και χρειάζεται το «θέατρο» της Εξεταστικής στη Βουλή για να γίνουν γνωστές οι «πτυχές» του εγκλήματος και να φανεί ο πραγματικός ένοχος και ηθικός αυτουργός:

Η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων για τους σιδηροδρόμους, η πολιτική της απελευθέρωσης των συγκοινωνιών, την οποία έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα όλοι:

Με το ΠΑΣΟΚ να προσαρμόζει την Εθνική νομοθεσία με την Κοινοτική, να κομματιάζει τον ΟΣΕ σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ και άλλες μικρότερες εταιρείες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πουλάει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους, αντί πινακίου φακής (45 εκ. ευρώ, όσο μια τηλεοπτική άδεια), με την ΝΔ να ολοκληρώνει την απορρόφηση της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την αμαρτωλή σύμβαση 717 -και άλλες συμβάσεις- να τις έχουν υπηρετήσει όλοι και με το ανεπανάληπτο «αρμόδιο» υπουργό Κ. Καραμανλή να δηλώνει λίγο πριν το έγκλημα στη Βουλή: «Είναι ντροπή και ντρέπομαι, που θέτετε θέματα ασφαλείας. Θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως. Μια υπεύθυνη πολιτεία, δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των επιβατών».

Και για του λόγου το αληθές των όσων αναφέρουμε παραπάνω, ήρθε ο «Ριζοσπάστης» (29/11/2023) να τα επιβεβαιώσει, «διαμαρτυρόμενος» σε άρθρο του με τίτλο: ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ - Προσπάθεια εκφυλισμού από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα «με το καλημέρα», που «καβγάδιζαν» επί ώρες για διαδικαστικά ζητήματα»:

Ο Θ. Πλεύρης (ΝΔ), ότι η Επιτροπή πρέπει να ζητήσει γνωμοδότηση από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για τη νομιμότητα συμμετοχής της Ζ. Κωνσταντοπούλου επειδή είναι συνήγορος συγγενών θυμάτων, η Κωνσταντοπούλου να ζητάει εξαίρεση βουλευτών της ΝΔ, το ΚΚΕ να μην έχει αντίρρηση να σταλεί ερώτημα στην Επιστημονική Επιτροπή κλπ., με δεδομένες τις αντιφάσεις που δημιουργούνται σε ζητήματα εξαίρεσης από τον αντιδημοκρατικό χουντικό νόμο «περί ευθύνης υπουργών», «εκσυγχρονισμένου» από τον συνταγματολόγο Ε. Βενιζέλο επί ΠΑΣΟΚ, που δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στο αστικό σύστημα να «κουκουλώσει» τα πράγματα, να προστατεύσει τα «παιδιά» του και τους υπηρέτες του με συγκάλυψη των πολιτικών και ποινικών ευθυνών τους.

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και ο Σύλλογος των συγγενών των θυμάτων του εγκλήματος να καταγγείλει ότι πολύ γρήγορα στην περιοχή της σύγκρουσης ρίχτηκε χαλίκι, αλλοιώθηκαν στοιχεία και μεταφέρθηκαν οι συρμοί.

Παράλληλα στην επικαιρότητα παραμένει και το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου στο στόχο του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator», ελεγχόμενου, όπως αναφέρεται από κύκλους του «Μαξίμου», βρέθηκε και ο υπουργός της ΝΔ Μ. Βορίδης, ο οποίος παρότι ενημερώθηκε, δεν ξιφούλκησε -όπως θα έκανε για άλλα ζητήματα- δεν στράφηκε νομικά εναντίον των ωτακουστών του και κήρυξε «ισπανική υποχώρηση», για ευνοήτους λόγους.

«Κατάφερε» έτσι ο νεόκοπος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκης «να κάνει αντιπολίτευση», καυτηριάζοντας τη «σιωπή» του Μ. Βορίδη με τη δήλωση πως, «ο ατρόμητος υπουργός ζαρώνει από φόβο».

Μετά την Εξεταστική, άλλη μια πράξη στο θέατρο των εντυπώσεων και του αποπροσανατολισμού του λαού...!

Συνέχεια...

Συμμετοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας σε δράσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Δεκεμβρίου 01, 2023 0
Συμμετοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας σε δράσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25η Νοεμβρίου), αστυνομικοί που υπηρετούν σε Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, συμμετείχαν σε δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

Πιο αναλυτικά, στην Άρτα, στελέχη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας συμμετείχαν την 22-11-2023 σε ενημερωτική ομιλία που συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Άρτας και την 27-11-2023 σε δράση που πραγματοποιήθηκε από το Γυμνάσιο και Λύκειο Νεοχωρίου Άρτας.

Ακόμη, την 24-11-2023 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών και το Οικοτροφείο Ψυχικής Υγείας Φιλιατών διένειμαν έντυπο ενημερωτικό υλικό σε πολίτες.

Τέλος, την 27-11-2023 στα Ιωάννινα, Αξιωματικός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση που οργανώθηκε από την γυναικεία εθελοντική οργάνωση «Χ.Ε.Ν.» Ιωαννίνων.

Επισημαίνεται ότι σε όλη την Ήπειρο λειτουργούν συνολικά 5 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, επιτελικού χαρακτήρα, ενώ στα Ιωάννινα έχει ιδρυθεί και λειτουργεί ένα από τα συνολικά 18 σε όλη την Ελλάδα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας με επιχειρησιακά και προανακριτικά καθήκοντα. 

Χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας καθώς και για τις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ιδρυθεί για τον σκοπό αυτό, είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τη σφαγή στη Γάζα

Δεκεμβρίου 01, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τη σφαγή στη Γάζα

Κανείς εφησυχασμός! Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα και να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή

Σε εκδήλωση – συζήτηση της ΚΟ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη μίλησε την Τετάρτη ο Νεκτάριος Τριάντης μέλος της Κ.Ε. και γραμματέας της Ε.Π. Ηπείρου –Κέρκυρας –Λευκάδας του ΚΚΕ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Την εκδήλωση άνοιξε η Χρυσηίδα Γεωργίου γραμματέας της Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, ενώ υπήρξαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και ακολούθησε πλούσια συζήτηση.


Στην ομιλία του ο Νεκτάριος Τριάντης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου: «Η προσωρινή και εύθραυστη εκεχειρία δεν μπορεί να εφησυχάσει κανέναν και να σκεπάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραηλινό κράτος. Το ΚΚΕ συνεχίζοντας τις πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, που εμπνέει τη λαϊκή πάλη των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Απαιτούμε να σταματήσει άπαξ διά παντός η σφαγή στη Γάζα και να τερματιστεί η κατοχή! Δεν το χωρά το μυαλό, δεν αντέχεται η εικόνα των βρεφών, των παιδιών που είναι τυλιγμένα στα σάβανα, των τραυματισμένων, των ασθενών που τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν, των γιατρών και των νοσηλευτών που με αυτοθυσία προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται, όπως είδαμε στο διαλυμένο νοσοκομείο "Αλ Σίφα" και σε άλλα νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία.

Τώρα, μπορεί να κατανοηθεί και από τον πιο δύσπιστο πως το κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και προχωρά στη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού, για να εξαλείψει την αντίστασή του, να ακυρώσει κάθε περίπτωση ίδρυσης βιώσιμου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και να επιβληθεί μόνιμη, στυγνή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι από τη γη τους, για να κινηθεί το κράτος - δολοφόνος απρόσκοπτα για να υλοποιήσει τα αιματοβαμμένα του σχέδια.

Δηλαδή, να αρπάξει τις ενεργειακές πηγές, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, να τα ενώσει με τα δικά του κοιτάσματα, Λεβιάθαν και Ταμάρ, ακόμα και με αυτά των ακτών του Λιβάνου, που εκμεταλλεύονται ισραηλινά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά μονοπώλια, να εκμεταλλευτεί τα λιμάνια ως σταθμούς διαμετακόμισης εμπορευμάτων και ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, ένα φιλέτο για το τουριστικό κεφάλαιο.

Αυτή είναι η επιδίωξη της αντιδραστικής κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία σχηματίστηκε με επιλεγμένα ακροδεξιά στοιχεία που μιλούν ακόμα και για πυρηνική ισοπέδωση της Γάζας. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την παλαιστινιακή αντίσταση, τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών και την πορεία των αντιθέσεων ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, ακόμα και τις αντιθέσεις μέσα στις ΗΠΑ, που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην Ασία - Ειρηνικό στον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Η πίεση που ασκείται δυναμώνει. Η φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα ενώνεται με τη φωνή των κομμουνιστών, των αγωνιστών στο ίδιο το Ισραήλ, των εκατομμυρίων των διαδηλωτών σε όλη την υδρόγειο, που ξεπερνούν τις απαγορεύσεις και την καταστολή των αστικών κυβερνήσεων και απαιτούν "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"!

Το ΚΚΕ επιμένει για:

· Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.

· Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967.

· Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

· Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων και άλλων πολιτικών κρατούμενων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στηρίζουν το κατοχικό κράτος του Ισραήλ και τα ΝΑΤΟικά σχέδια για λογαριασμό της αστικής τάξης

Συνεχίζουμε μαχητικά! Οι κομμουνιστές μαζί με τον λαό από τη μια πλευρά, τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, και από την άλλη το κράτος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα ακροδεξιά - φασιστικά εκτρώματα που στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο.

Ο,τι και να ισχυριστούν ο Μητσοτάκης, ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους. Η στάση τους στο πλευρό του "θύτη" είναι σε κάθετη αντίθεση με τη θέληση και την επιλογή του λαού μας, που είναι στο πλευρό του "θύματος", του παλαιστινιακού λαού.

Ο βασικός λόγος που καθορίζει την πολιτική τους επιλογή υπέρ του κράτους του Ισραήλ είναι τα συμφέροντα των ελληνικών μονοπωλίων, των μεγάλων ομίλων που παίρνουν μέρος στα ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από το σχήμα συνεργασίας Ισραήλ - Ελλάδα - Κύπρος με την εποπτεία των ΗΠΑ, για την τροφοδότηση της ΕΕ με το φυσικό αέριο αυτής της περιοχής στην πορεία της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Όλοι τους "καίγονται" για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και την υλοποίηση του ενεργειακού αγωγού "East Med", την ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των καπιταλιστών που τα αποκαλούν "εθνικό συμφέρον", σε κάθετη αντίθεση με τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου……………..

Τι λένε ακόμα τα αστικά κόμματα; Λένε πως οι στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ προκύπτουν και από το στόχο της αντιμετώπισης της Τουρκίας, σύμφωνα με το παράξενο σχήμα "ο εχθρός του εχθρού σου είναι φίλος σου". Αλλά είναι κατάντια και προσβολή στο λαό μας, να υποστηρίζει μια κυβέρνηση, ένα κόμμα πως η ισραηλινή αστική τάξη που κινείται με το κριτήριο των δικών της ταξικών επιλογών, θα μετατραπεί σε προστάτη της ασφάλειας του λαού μας, μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα στο οποίο αλλάζουν οι συμμαχικοί "άξονες" και "αντιάξονες" και πριν τα τωρινά γεγονότα είχε σημειωθεί επαναπροσέγγιση της τουρκικής και της ισραηλινής αστικής τάξης.

Τώρα περισσότερες λαϊκές δυνάμεις μπορούν να δούνε καλύτερα πως η φιλοκατοχική στάση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη γενικότερη πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τη διάθεση των αμερικάνικων βάσεων στη Σούδα, στη Λάρισα, στη Μαγνησία, στην Ελευσίνα, στο Ακτιο, στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, βάζοντας σε κίνδυνο τον λαό μας, στο στόχαστρο αντιποίνων.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κόκκος αλήθειας στον ισχυρισμό πως η Ελλάδα αποτελεί "πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας" που αναμασά διαρκώς ο πρωθυπουργός.»

Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση είπε:

«Τα καπιταλιστικό κέρδος, τα δισ. του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης για τα μονοπώλια και η αποκαλούμενη "πράσινη μετάβαση" της ΕΕ επεκτείνουν την ενεργειακή φτώχεια και έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, το αβάσταχτο κύμα ακρίβειας, στα τρόφιμα, στα ενοίκια, το ρεύμα και τα καύσιμα, σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, εξαερώνοντας τους μισθούς και συντάξεις φτώχειας που έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα από όλες τις κυβερνήσεις.

Η τεράστια χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου και η φοροαπαλλαγή του, τα 6 και πάνω δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ κάθε χρόνο, έχουν οδηγήσει στη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών και η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο που ξεσκίζει τους αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες και επιστήμονες, τους απειλεί με κλείσιμο προς όφελος των μεγάλων ομίλων.

Η υγεία του λαού συνθλίβεται στις συμπληγάδες της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν συνθήκες διάλυσης. Ισχυροποιείται η εμπορευματοποίηση και η επιχειρηματικότητα στην Παιδεία, υποβαθμίζεται η μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Το ενδεχόμενο νέας καπιταλιστικής κρίσης είναι ανοιχτό.

Στις συνθήκες αυτές είναι επιτακτικά αναγκαίος ο μαζικός και συνδυασμένος αγώνας, σε πολλά μέτωπα, για την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και την ψήφιση της πρότασης νόμου και της τροπολογίας που καταθέτει το ΚΚΕ για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων. Ενάντια στην ακρίβεια με την κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Άμεση κάλυψη των κενών στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, να μην περάσουν οι σχεδιασμοί για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να καταδικαστεί καθολικά ο ταξικός κρατικός προϋπολογισμός των "ματωμένων πλεονασμάτων". Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του κ.ά.

Οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος και οι συμπορευόμενοι, στην πρώτη γραμμή, στη Θεσπρωτία και σε όλη τη χώρα! Μαχητικά, στην καθημερινή διαπάλη, με εφόδιο την επιστημονικά επεξεργασμένη πολιτική του ΚΚΕ, που εκφράζει τις λαϊκές ανάγκες, δίνει προοπτική και διέξοδο στα αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος, αποτελεί βάση συσπείρωσης και κινητοποίησης λαϊκών δυνάμεων, με πυξίδα την εργατική εξουσία, τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Με οργανωμένη, πλατιά διαφωτιστική δουλειά και τη δράση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική, να κερδηθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις και να καταγραφεί αυτό μέσα στους αγώνες και στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιούνη. Να βγει πολύ δυνατό το ΚΚΕ, δυνατός ο λαός, στην πάλη ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να προσπεράσουν οι εργαζόμενοι τα κάθε λογής αναχώματα που ετοιμάζουν τα μεγάλα συμφέροντα στα παρασκήνια».

Ηγουμενίτσα 30/11/2023
Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη του Τουρισμού"

Δεκεμβρίου 01, 2023 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη του Τουρισμού"

Τις ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών στη Θεσπρωτία συζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. ¨

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται όπως η αναβάθμιση ορεινών καταφυγίων, η αναγνωρισιμότητα των αγροτουριστικών προορισμών και δραστηριοτήτων, η δημιουργία προσβάσιμων παραλιών και η χρηματοδότηση μελετών για νέα καταδυτικά πάρκα και την αναβάθμιση υφιστάμενων θαλάσσιων πάρκων.

Συνολικά θα διατεθούν πόροι ύψους 357 εκατομμυρίων ευρώ σε 4 κατηγορίες δράσεων για την ενίσχυση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, συγκεκριμένα στην Τουριστική Ανάπτυξη, την Τουριστική Εκπαίδευση, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΟΤ. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα γίνεται κατά χρονική σειρά υποβολής επενδυτικών σχεδίων έως την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

«Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν του τόπου μας και γενικότερα της χώρας μας. Τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στενά αφού όλα τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν άμεσα οι φορείς και οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν», δήλωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα