07/13/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Αναδεικνύεται το ενετικό κάστρο στο κέντρο της Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουλίου 13, 2023 0
Αναδεικνύεται το ενετικό κάστρο στο κέντρο της Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας θησαυρός στην καρδιά της πόλης της Ηγουμενίτσας, μόλις 150 μέτρα από το δημαρχιακό μέγαρο, αποκαλύπτεται και παραδίδεται στους επισκέπτες της Ηπείρου.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βάσω Γκόρου, αποκαλύπτει τα κρυμμένα μυστικά ενός κάστρου αιώνων.

Ο Ιωάννης Χουλιαράς, προϊστάμενος της εφορείας αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, εξηγεί πως από το 2019 μέσα στο περαστικό δάσος της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας, εξελίχθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg VI-A Ελλάδα-Ιταλία, στο πλαίσιο του οποίου αναδείχθηκε το μνημείο.

«Δεν θα το έλεγα αμιγώς Ενετικό», σημειώνει ο κ. Χουλιαράς, καθώς χρονολογείται πιθανόν από τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. «Η βάση της τοιχοποιίας είναι από τα ρωμαϊκά χρόνια, αν και η περιοχή είχε κατοικηθεί από παλαιότερα».

Τον 14ο αιώνα που οι ενετοί έφτασαν στα παράλια της Ηπείρου ενίσχυσαν τα ήδη υπάρχοντα τείχη. μετά από την κατάκτηση της Κέρκυρας το 1386 και για ενάμιση αιώνα τα παράκτια φρούρια της Θεσπρωτίας παρέμειναν τα προκεχωρημένα φυλάκια των Ενετών στη Δυτική Ελλάδα. Από τον 15ο αι., όταν ο οικισμός απετέλεσε εμπορικό σταθμό και ένα από τα προκεχωρημένα φυλάκια της Βενετίας στην δυτική Ελλάδα. Όπως σημειώνει ο κ. Χουλιαράς μετά το τέλος του Γ’ Ενετοτουρκικού πολέμου και την ήττα των Δυτικών στη ναυμαχία της Πρέβεζας, η περιοχή και το λιμάνι παραδόθηκαν στους Οθωμανούς το 1540.


Το 1685 το οχυρό για να μην πέσει ανέπαφο στους Τούρκους και αποτελεί μελλοντικό κίνδυνο ανατινάχθηκε από τον βενετσιάνικο στόλο, με επικεφαλής τον περιβόητο ναύαρχο Μοροζίνη, ο οποίος κατά την αποχώρησή του μετέφερε τα 12 κανόνια του στην Κέρκυρα. Φεύγοντας ανατίναξε το κάστρο, όπως έπραξε δυο χρόνια αργότερα στην Ακρόπολη, τον Σεπτέμβριο του 1687.

Έναν αιώνα αργότερα μετά την κατάληψή του από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, επισκευάστηκε μερικώς. Τα τελευταία ίχνη ενίσχυσης στις οχυρώσεις έγιναν από τον Αλή Πασά στα τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα.


Το κάστρο χτισμένο επάνω στον πευκόφυτο λόφο που δεσπόζει στη σύγχρονη πόλη στη θέση αρχαίου οχυρού, δεν κρύβεται πλέον από το «δασύλλιο» και σύντομα θα αποκαλυφθεί το ιστορικό του βάθος.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Γκόρου
Σύνταξη: Ευμορφία Δημητρακοπούλου

(Στο σύνδεσμο της ΕΡΤ μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ της Βάσως Γκόρου στην εκπομπή ΩΡΑ ΘΕΡΙΝΗ με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, Ιωάννη Χουλιάρα)
Συνέχεια...

Τα Σύβοτα συναντούν την Ύδρα...

Ιουλίου 13, 2023 0
Τα Σύβοτα συναντούν την Ύδρα...

Μουσικοχορευτική Εκδήλωση με τον αδελφοποιημένο Δήμο Ύδρας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των ιστορικών του δεσμών και της αδελφοποίησής του με το Δήμο Ύδρας, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, υποδέχεται στα Σύβοτα τον Δήμαρχο Ύδρας και τον Υδραϊκό Ναυτικό Όμιλο σε μια εκδήλωση με τίτλο «Η Ύδρα συναντά τα Σύβοτα – Ιστορία και Παράδοση».

Παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και σας περιμένουμε όλους στην Πλατεία Υδραίων Ναυτών στα Σύβοτα σε μια ξεχωριστή Μουσικοχορευτική Εκδήλωση Ιστορίας, Παράδοσης και Πολιτισμού.

20.00: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Υδραίων Ναυτών και κατάθεση στεφάνων.

20.15: Περιήγηση του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου στον κόλπο των Συβότων με συνοδεία μικρών καϊκιών και τέλεση τρισαγίου στη μνήμη των πεσόντων Υδραίων Ναυτών.

21.15: Μουσικοχορευτική εκδήλωση με συμμετοχή της Παραδοσιακής Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης και Χορευτικών Τμημάτων του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Φιλιάτες: Το συνδυασμό του παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Κατσάρης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ιουλίου 13, 2023 0
Φιλιάτες: Το συνδυασμό του παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Κατσάρης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)Το μεγαλύτερο μέρος του συνδυασμού του, παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Φιλιατών Πέτρος Κατσάρης τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στο υπαίθριο θεατράκι Φιλιατών.


Στο κατάμεστο θέατρο επικρατούσε ενθουσιασμός, καθώς ήταν όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, φίλοι, συγγενείς και δημότες.


Ο υποψήφιος δήμαρχος Φιλιατών, αναφέρθηκε στην ...επιτυχημένη πορεία της δημοτικής αρχής την τελευταία 9ετία και τόνισε ότι μπορεί να είναι άλλος επικεφαλής, ωστόσο παραμένει η ίδια παράταξη.


Παρουσίασε το μεγαλύτερο μέρος του συνδυασμού του και όλους τους υποψήφιους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ωστόσο όπως σημείωσε το πρόγραμμα του συνδυασμού θα παρουσιαστεί σε επόμενη εκδήλωση, αφού πρώτα καταρτιστεί...

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς (του οποίου το όνομα απέφυγε επιμελώς να αναφέρει στην ομιλία του ο κ. Κατσάρης), ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στ. Μπραίμη, Δημ. Γκαμπρέλας, Ρεγγίνα Δηλαβέρη, Άλκης Λάμπρου, ο πρώην βουλευτής θεσπρωτίας Ηλ. Βεζδρεβάνης, ο αντιδήμαρχος Ηγ/τσας Τόλης Τζώρτζης.


Ο κ. Κατσάρης φάνηκε βέβαιος για τη νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, παρουσιάζοντας τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του, είναι οι "καλυτερότεροι των Φιλιατών"...!


(Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να τη δείτε στο παρακάτω βίντεο του Βαγγέλη Χαλμαντζή)

Συνέχεια...