09/09/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου προς ΦΟΔΣΑ: «Δεν παραδίδουμε το εργοστάσιο..»

Σεπτεμβρίου 09, 2022 0
Περιφέρεια Ηπείρου προς ΦΟΔΣΑ: «Δεν παραδίδουμε το εργοστάσιο..»

Ένα μεγαλοπρεπές «όχι» λέει η Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦΟΔΣΑ, λίγες ώρες μετά την επίσημη κοινοποίηση της Διαπιστωτικής Πράξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου σε εφαρμογή του περιβόητου πια άρθρου που ψήφισε η Βουλή, με σκοπό να βάλει τέλος στην σφοδρή αντιπαράθεση που εδώ και δύο χρόνια διέπει την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Η Περιφέρεια απέστειλε έγγραφο στη Διοίκηση και όλα τα μέλη του ΦΟΔΣΑ το οποίο κοινοποιεί στους Υπουργός Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, τον Γενικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, την ΠΕΔ καθώς και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το έγγραφο έχει απολύτως νομικό περιεχόμενο, παραθέτει άρθρα και νόμους, επκαλείται την σύμβαση σύμπραξης για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να παραδώσει το εργοστάσιο μόνο με καταγγελία της σύμβασης σύμπραξης και αποβολή της εταιρείας από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Αναφέρει επίσης ότι η μεταβίβαση στον ΑΣΔΣΑ περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην Περιφέρεια μπορεί να γίνει μόνο αν καταβληθεί πλήρης αποζημίωση.

Αναλυτικά στο έγγραφο αναφέρεται:

1) Αδυνατούμε να σας παραδώσουμε κατά χρήση τις εγκαταστάσεις της Μονάδας

Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ηπείρου, σύμφωνα με την άνω σχετική και το άρθρο 74 ν. 4949/2022, δεδομένου ότι σε συμμόρφωση με το άρθρο 9.1 της Σύμβασης Σύμπραξης για το Έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου», η Περιφέρεια Ηπείρου την 21.07.2017 παρέδωσε τον χώρο του έργου στον Ιδιωτικό Φορέα της Σύμπραξης (ΙΦΣ), εταιρεία με την επωνυμία «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού», προκειμένου να κατασκευάσει και λειτουργήσει την ΜΕΑ, συνταγέντος περί τούτου του υπό ιδία ημερομηνία Πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής.

Έκτοτε την χρήση του χώρου και των εγκαταστάσεών του ποιείται ο ΙΦΣ. Παράδοση της χρήσης των εγκαταστάσεων της ΜΕΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΑΣΔΣΑ Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου προϋποθέτει κατοχή αυτών από την Περιφέρεια, η οποία μόνο με αναίτια εκ της διατάξεως του άρθρου 74 ν. 4949/2022 καταγγελία της Σύμβασης Σύμπραξης και αποβολή του ΙΦΣ από τις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ δύναται να διενεργηθεί.

2) Η μεταβίβαση στον ΑΣΔΣΑ περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην Περιφέρεια

Ηπείρου, ανεξαρτήτως αν διενεργείται δυνάμει διαπιστωτικής πράξης ή/και τυπικού νόμου, προϋποθέτει την προηγούμενη καταβολή πλήρους αποζημίωσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Συνέχεια...

Βασίλης Γιόγιακας: "Για πρώτη φορά καλύφθηκαν έγκαιρα οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, 18 σχολεία με διευρυμένο Ολοήμερο"

Σεπτεμβρίου 09, 2022 0
Βασίλης Γιόγιακας: "Για πρώτη φορά καλύφθηκαν έγκαιρα οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, 18 σχολεία με διευρυμένο Ολοήμερο"

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση εν όψει της έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς:

«Εύχομαι σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Είναι πολύ σημαντικό ότι φέτος, για πρώτη φορά, καλύφθηκε έγκαιρα, πριν το ξεκίνημα των σχολείων, περίπου το 95% των θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στη γενική εκπαίδευση.

Αναμένουμε τις επόμενες μέρες να καλυφθούν και τα τελευταία κενά αλλά και να γίνουν κάποιες ακόμα προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για να ενισχύσουν την Παράλληλη Στήριξη.

Για πρώτη φορά επίσης λειτουργεί στην περιοχή μας, στην Ηγουμενίτσα, Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 18 δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά της Θεσπρωτίας το νέο, βελτιωμένο πρόγραμμα ολοήμερου που θα διαρκεί - για όσους γονείς το επιθυμούν - μιάμιση ώρα παραπάνω, μέχρι τις 5:30.

Μαζί με άλλες καινοτομίες που «τρέχουν» ήδη, όπως τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο και το κουπόνι σε μαθητές για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στηρίζουμε τις οικογένειες με περισσότερες και καλύτερες δωρεάν παροχές στο δημόσιο σχολείο.».
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Φιλολογικό φροντιστήριο "Φιλομάθεια"

Σεπτεμβρίου 09, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Φιλολογικό φροντιστήριο "Φιλομάθεια" 

Η νέα σχολική χρονιά 2022- 2023 ξεκινά στο φιλολογικό φροντιστήριο Φιλομάθεια από την 1η Σεπτεμβρίου. Για το γυμνάσιο διδάσκονται τα μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά (από το πρωτότυπο και από μετάφραση), Νεοελληνική Γλώσσα, Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Για το λύκειο διδάσκονται τα μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά (Γλώσσα και Κείμενα Λογοτεχνίας), Λατινικά, Ιστορία προσανατολισμού.

Αναλαμβάνουμε την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 6972129094.
Καλή σχολική χρονιά!
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σήμερα το 1ο Seaside Art Night Festival

Σεπτεμβρίου 09, 2022 0
Ηγουμενίτσα: Σήμερα το 1ο Seaside Art Night Festival

O Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας διοργανώνουν τo 1o Ηγουμενίτσα Seaside Art Night Festival, στην παραλία της Ηγουμενίτσας την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Αρχιτέκτονες, Γλύπτες, Δημιουργοί κοσμημάτων, Ζωγράφοι, Λογοτέχνες, Μουσικοί, Ποιητές, Φωτογράφοι και κάθε είδους καλλιτέχνες, θα αναδείξουν την τέχνη τους στην παραλία της Ηγουμενίτσας, στο ΠΑΝΘΕΟΝ.

Ζωντανή μουσική με τους Trio Tenoro!
Συνέχεια...

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests για το Σεπτέμβριο στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Σεπτεμβρίου 09, 2022 0
Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests για το Σεπτέμβριο στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνεχίζουν τους μαζικούς δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) Covid-19, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Το πρόγραμμα των δωρεάν ελέγχων, για όλο το μήνα Σεπτέμβρη, διαμορφώνεται ως εξής:

Ηγουμενίτσα (Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον»): Καθημερινά έως και Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, 09:00 – 15:00

Πέρδικα (Κοινοτικό Κατάστημα): Κάθε Δευτέρα του Σεπτέμβρη, 10:00 – 14:00, εκτός από τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη

Πλαταριά (Δημαρχείο): Κάθε Τετάρτη του Σεπτέμβρη, 10:00 – 14:00

Σύβοτα (Κοινοτικό γραφείο): Κάθε Παρασκευή του Σεπτέμβρη, 10:00 – 14:00, εκτός από την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη.

Όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και τον αριθμό του τηλεφώνου στον οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του rapid test, σε περίπτωση που αυτό βγει θετικό. Τα τεστ θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες θα πρέπει να προσέρχονται φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
Συνέχεια...

Μέχρι τη Δευτέρα οι εγγραφές στο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Σεπτεμβρίου 09, 2022 0
Μέχρι τη Δευτέρα οι εγγραφές στο Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Από το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ηγουμενίτσας (Δ.Ι.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας) ανακοινώνεται η λειτουργία των παρακάτω ειδικοτήτων για την εκπαιδευτική περίοδο 2022-2023

1. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)
2. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού
3. Ειδικός Αισθητικής & Τέχνης του Μακιγιάζ
4. Ζωγραφική Τέχνη
5. Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας

Οι εγγραφές στις παραπάνω ειδικότητες είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00.
Οι ενδιαφερόμενοι για την ηλεκτρονική εγγραφή τους θα πρέπει να επισκεφτούν τον σύνδεσμο

Σας επισημαίνουμε ότι
· Δικαίωμα εγγραφής στα Δ.Ι.Ε.Κ. (Επίπεδο 5) έχουν μόνο απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑ.Λ, καθώς, και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων (ΤΕΕ Β ́ κύκλου, ΤΕΛ) των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων – Λυκείων (Επίπεδο 4).
· Πτυχιούχοι ΕΠΑ.Λ., Τ.Ε.Ε. Β’ ΚΥΚΛΟΥ, Τ.Ε.Λ., μπορούν να εγγραφούν κατά περίπτωση στο Γ’ εξάμηνο φοίτησης σε συναφείς ειδικότητες με τον επαγγελματικό τομέα από τον οποίο αποφοίτησαν από ΕΠΑ.Λ., Τ.Ε.Ε Β΄ κύκλου ή Τ.Ε.Λ. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία εγγραφής δεν γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά με απευθείας κατάθεση αίτησης των ενδιαφερομένων στα Ι.Ε.Κ. ενδιαφέροντός τους, τα οποία έχουν Γ’ εξάμηνο στις συναφείς ειδικότητες.

· Οι κάτοχοι ΒΕΚ των Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας δύνανται να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες των Δ.Ι.Ε.Κ. με απαλλαγή από τα μαθήματα τα οποία έχουν ήδη διδαχθεί ή κατατάσσονται σε εξάμηνο πέραν του Α ́ και σε συναφείς ειδικότητες, υποβάλλοντας σχετική αίτηση από την 1η έως την 15η Σεπτεμβρίου 2022, στο Δ.Ι.Ε.Κ. που επιθυμούν να φοιτήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία του ΙΕΚ Ηγουμενίτσας στο τηλέφωνο 2665026987 και ώρες 14:00 έως 19:00.
Συνέχεια...

Εκλογές στο Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών - Τροφίμων Ποτών Ν. Θεσπρωτίας

Σεπτεμβρίου 09, 2022 0
Εκλογές στο Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών - Τροφίμων Ποτών Ν. Θεσπρωτίας

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 μμ
(Στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας )

Καλούμε όλες και όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να συμμετέχουν μαζικά στη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι τραγική.

Οι τεράστιες ανατιμήσεις, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης στα τρόφιμα, στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, στα καύσιμα, μας φέρνει μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση εξαθλίωσης.

Την ίδια στιγμή προκλητικά η κυβέρνηση της ΝΔ μας εμπαίζει με τα επιδόματα – κοροϊδίας.

Πατάει πάνω στην ίδια πολιτική που άφησαν οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στην καθήλωση των μισθών, στα εμπόδια για την ύπαρξη νέων ΣΣΕ, στον ανύπαρκτο έλεγχο για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στου χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα να «δολοφονούνται» καθημερινά εργαζόμενοι.

Ενώ από την άλλη είναι γαλαντόμα απέναντι στους βιομηχάνους, τους επιδοτεί με δις ευρώ, με ζεστό χρήμα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Στέλνουμε μήνυμα σε κυβέρνηση, βιομηχάνους ότι δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους Να οργανωθούν και να συσπειρωθούν στο συνδικάτο μας.

Να σπάσουν την τρομοκρατία και τα ιδεολογήματα της εργοδοσίας.

Μαζί με την ομοσπονδία και όλα τα σωματεία στον κλάδο τροφίμων – ποτών θα δώσουμε την μάχη για να επιβάλλουμε την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις.
Γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα. Γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε οι δούλοι του 21οι αιώνα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Εδώ και 13 χρόνια, στον κλάδο τροφίμων – ποτών στον μεγαλύτερο μεταποιητικό κλάδο της βιομηχανίας, είμαστε χωρίς κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, αφού οι βιομήχανοι του κλάδου αρνούνται να την υπογράψουν. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια !

Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, που έγιναν με τον ΣΕΒ, οι βιομήχανοι δημιούργησαν νέα αδιέξοδα λέγοντας ότι «περνάνε μεγάλες δυσκολίες», ότι δεν μπορούν να βρουν φθηνές πρώτες ύλες, ότι ανέβηκε το κόστος παραγωγής, της μεταφοράς, της ενέργειας ότι τους εμποδίζουν οι νόμοι να υπογράψουν και άλλα τέτοια !

Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ! ΦΤΑΝΕΙ ΩΣ ΕΔΩ !

Το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο φτιάχτηκε διαχρονικά και είναι απαίτηση των βιομηχάνων.

Δεν τους καίγεται καρφί για τα βάσανα και τις αγωνίες μας.Η εκμετάλλευση τσακίζει τις ζωές μας.

Σε αυτήν την περίοδο μας ζητάνε νέες θυσίες ακόμα και να δώσουμε την ίδια την ζωή μας, αν χρειαστεί για να υπερασπίσουμε τα κέρδη τους. Τρανταχτό παράδειγμα το νέο εργοδοτικό έγκλημα στην επιχείρηση Ιχθυοκαλλιεργειών ΧΟΧΛΑ ΑΕΒΕ,που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 2 συναδέλφων και το σοβαρό τραυματισμό άλλου. Η εντατικοποίηση της δουλειάς,η δουλειά τις Κυριακές,η καταστρατήγηση του ωραρίου και των συμβάσεων εργασίας,η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς φέρνουν αυτά τα ολέθρια αποτελέσματα.Τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας αποτελούν κόστος για τους εργοδότες που βάζουν τις ζωές μας καθημερινά σε κίνδυνο και ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Προσπαθούν να μας πείσουν, να μην έχουμε απαιτήσεις, να μην διεκδικούμε, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι.

Να συνταχθούμε στην γραμμή τους, δηλαδή της συναίνεσης και της υποταγής.

Σε μία περίοδο πού μυρίζει μπαρούτι στην περιοχή μας που μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις (Ουκρανία).

Όμως υπάρχει διέξοδος, επιβεβαιώνεται από τους αγώνες και τα αποτελέσματα τους.

Όπως η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, στην Ζώνη στο Πέραμα, στο Σωματείο της COSCO, στην Μινέρβα.

Η ενότητα και η αλληλεγγύη που δέχτηκαν αυτοί οι αγώνες έφεραν την νίκη !

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να νικήσουμε !

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή.
ΕΓΣΣΕ 825€ μισθό ως βάση διαπραγμάτευσης για αυξήσεις.
- Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
- Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.
- Να υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργάτες γης, με αυξήσεις στους μισθούς, με δικαιώματα, με ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διαβίωσης.
- Μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
- Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.
- Απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων.
- Να κλείσουν στην χώρα μας οι βάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

ΔΥΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 μμ
(Στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας )

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα