12/13/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Φιάσκο το πρόγραμμα εξοικονομώ. Έναρξη & λήξη σε 20′ στην Ήπειρο - Του Ν. Σπυρόπουλου

Δεκεμβρίου 13, 2020 0
Φιάσκο το πρόγραμμα εξοικονομώ. Έναρξη & λήξη σε 20′ στην Ήπειρο - Του Ν. Σπυρόπουλου

Η επόμενη προκήρυξη ελπίζουμε να είναι έτσι που να σέβεται τους μηχανικούς και τους ωφελούμενους του προγράμματος.

Δυστυχώς και αυτή η έναρξη και λήξη σε 20 λεπτά του προγράμματος εξοικονομώ – αυτονομώ καταλήγει σε φιάσκο.
Το πρόγραμμα διαφημίστηκε τόσο πολύ, ακόμη και ο πρωθυπουργός της χώρας συμμετείχε σ΄ αυτή την καμπάνια προβολής του, αλλά αποδεικνύεται για δεύτερη φορά, ότι δεν είναι πρόγραμμα για μηχανικούς και ωφελούμενους.

Ο χρόνος που παρέμεινε ανοιχτή η πλατφόρμα του προγράμματος για την περιφέρεια Ηπείρου ήταν μόλις 20 λεπτά, νομίζω κοροϊδία και πάλι κοροϊδία.
Προσωπικά ζητάω συγγνώμη από τους ανθρώπους που μου εμπιστεύτηκαν την προετοιμασία του φακέλου για αίτηση στο πρόγραμμα εξοικονομώ-αυτονομώ, αλλά ήταν αδύνατο στο χρόνο που παρέμεινε ανοιχτή η πλατφόρμα κάποιος να καταθέσει μία το πολύ δύο αιτήσεις.

Στο παρελθόν η σημερινή κυβέρνηση (ΝΔ –τότε αντιπολίτευση) κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ- σήμερα αντιπολίτευση) για την απαράδεκτη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ, για την ταλαιπωρία των μηχανικών και ωφελουμένων, σήμερα κάνει ακριβώς τα ίδια, «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί διαφορετικός τρόπος κατάθεσης και αξιολόγησης της αίτησης στο πρόγραμμα (το οποίο όπως διαφημίζεται θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο μέχρι το 2023), που να επιτρέπει στους μηχανικούς να κάνουν με αξιοπρέπεια τη δουλειά τους και τους ωφελούμενους να γνωρίζουν αν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σ΄ αυτό (τώρα κάνουν έξοδα χωρίς να γνωρίζουν το αποτέλεσμα που θα έχει η αίτηση τους).
Δεν πρέπει η υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα εξοικονομώ – αυτονομώ να είναι αγώνας δρόμου μικρών αποστάσεων και όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε.

Μετά τη λήξη των αιτήσεων και στις υπόλοιπες περιφέρειες τη χώρας που θα είναι μια από τα ίδια, πρέπει το υπουργείο να λάβει υπόψη του τις προτάσεις των μηχανικών και να προχωρήσει στην τροποποίηση του τρόπου υποβολής των αιτήσεων.
Η επόμενη προκήρυξη ελπίζουμε να είναι έτσι που να σέβεται τους μηχανικούς και τους ωφελούμενους του προγράμματος.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΕΝΕΡΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ

ΠΗΓΗ:www.paramythia-online.gr
Συνέχεια...

Πλήρωσαν αλμυρά τα τσίπουρα!

Δεκεμβρίου 13, 2020 0
Πλήρωσαν αλμυρά τα τσίπουρα!

Αλμυρά πλήρωσαν τα τσίπουρα που θέλησαν να απολαύσουν παραβιάζοντας τις απαγορεύσεις και τα μέτρα της καραντίνας!

Από τους ελέγχους που έκανε η αστυνομία, εντοπίστηκε τσιπουράδικο σε συνοικία των Ιωαννίνων να είναι ανοιχτό.
Στον ιδιοκτήτη του καταστήματος επιβλήθηκε πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ ενώ στους δύο πελάτες που ήταν εντός του τσιπουράδικου την ώρα του ελέγχου επιβλήθηκε πρόστιμο τριακοσίων ευρώ στον καθένα.

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr
Συνέχεια...

Νέα ήθη-νέες εποχές - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Δεκεμβρίου 13, 2020 0
Νέα ήθη-νέες εποχές - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Βρε πως αλλάξαν οι καιροί!
Καθένας τώρα ξέρει,
πως θα ψωνίσει στις γιορτές,
με click-away.

Για να ψωνίσεις δηλαδή,
μένεις στο πεζοδρόμιο.
Δεν μπαίνεις στο κατάστημα.
Σκέτο .....πελαγοδρόμιο!!

Πως να ψωνίσεις φίλοι μου,
ρούχα, μα και πατούμενα,
δίχως να κάνεις δοκιμή
κι όλα τα χρειαζούμενα;

Κι αν το παπούτσι είναι στενό;
Κοντό το παντελόνι;
Αν δεν μου κάνουν δηλαδή;
Τότε ποιός τα πληρώνει;

Δεν τα σκεφτήκανε σωστά 
τα μέτρα οι ειδικοί
κι οι έμποροι είν' ανάστατοι
κι επιφυλακτικοί.

Ξανασκεφτείτε το λοιπόν,
να βρείτε λύση άλλη,
μήπως αντί Χριστούγεννα,
ζήσουμε...καρναβάλι!!

Πάντως εμείς, καλού-κακού,
βιτρίνες ας κοιτάξουμε,
μήπως με click
κάτι να αγοράσουμε.-

Ηγουμενίτσα 11 - 12 - 2020
Ελένη Κύρκου- Σαφάκα
Συνέχεια...

Οι "ανοιχτοί" ναοί, που θα είναι κλειστοί! - Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Δεκεμβρίου 13, 2020 0
Οι "ανοιχτοί" ναοί, που θα είναι κλειστοί! - Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Ο κορωνοϊός είναι μια θανάσιμη απειλή, που τη βιώνουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι ένα ψέμα, όπως κάποιοι θέλουν να τον εμφανίσουν με το ατυχέστατο σύνθημα "όλα είναι ένα ψέμα", αφού τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι είναι ο καθρέφτης του κινδύνου της πανδημίας.
Και σαφώς η τήρηση των προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητη παντού, και μέσα στους ναούς, όπου, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, αλλά και τη δική μας ταπεινή άποψη, κολλάει ο κορωνοϊός, αφού εντελώς άλλο πράγμα είναι το περιεχόμενο της λατρείας και η θεία κοινωνία, τα οποία αποτελούν θεραπευτικά μέσα, και άλλο πράγμα το κτίσμα και τα αντικείμενα και η συνάθροιση.

Ωστόσο η στάση της πολιτείας στο θέμα της λειτουργίας των ναών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, νομίζουμε ότι έχει πολιτικό χαρακτήρα, θέλοντας να φανεί ότι εξισορροπεί κάπως τα πράγματα, με στόχο να μην στρέψει τους πσιτούς καθολικά εναντίον της.

Και γιατί το λέμε αυτό... Αποφασίστηκε να είναι "ανοιχτοί" δύο ημέρες σ' όλη τη διάρκεια των εορτών, τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, χωρίς αγιασμό υδάτων σε ανοιχτό χώρο, μόνο για 9 άτομα και κατ' εξαίρεση για 25 στους μητροπολιτικούς ναούς.
Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι οι χώροι λατρείας σ' ολόκληρη την Ευρώπη, είναι ανοιχτοί, υπό προϋποθέσεις βέβαια, αλλά θα ήταν πιο έντιμο να αναφέρουν ευθέως οι υπεύθυνοι κρατικοί παράγοντες στην Ελλάδα ότι οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί, γιατί αυτό προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα της χώρας, και όχι να προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι.

Αυτή η εξέλιξη σαφώς και δεν είναι "άνοιγμα" και περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, που έχουν να κάνουν με τα κριτήρια, που θα επιλέγονται οι ελάχιστοι πιστοί, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να εκκλησιάζονται.
Είτε από ευσέβεια, είτε από παράδοση, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, όπως και το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο, όλοι οι Χριστιανοί, και οι θερμοί και οι αδιάφοροι, θέλουν να βρεθούν στους ναούς.
Δηλαδή, θα πεις στους Ορθοδόξους, ελάτε εντός του ναού εσείς οι εννέα ή οι εικοσιπέντε και για τους άλλους κλείνουν οι πόρτες;

Δεν ικανοποιούνται οι ψυχικές ανάγκες και αναζητήσεις των πιστών, όταν τους εμφανίζεις ότι "ανοίγουν" οι ναοί, ακόμη και για δύο ημέρες, αλλά δεν τους επιτρέπεις να εκκλησιαστούν, έστω και υπό αυστηρούς κανόνες.

Προφανώς ο κόσμος θα αντιδράσει σοβαρά και ψύχραιμα και με σεβασμό προς την Ορθοδοξία, καθώς και με αυτοσεβασμό και δεν θα παρατηρηθούν παρεκκλίσεις, αν και δεν θα γιορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις. Αν και δεν θα κατανοήσουμε τη σημασία του μεγάλου γεγονότος της γέννησης του Χριστού, που το όνομά του στο διάβα των αιώνων χαροποίησε ηλέκτρισε και παρηγόρησε αναρίθμητες ανθρώπινες καρδιές, αν και δεν θα νιώσουμε το μήνυμα που κρύβει η εορτή. Αν και δεν θα αναζητήσουμε,, αυτή τη χρονιά, στην Εκκλησία, η οποία αποτελεί το κέντρο και τον άξονά Του, τον Ιησού, που είναι το στήριγμα των αδυνάτων και όλων εκείνων που πορεύονται στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής,

Υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει ο κίνδυνος, ενώ ο κορωνοϊός δεν είναι ψεύτικος, να καταντήσει ψεύτικη η πίστη μας στο Θεό, που την ευτελίζουμε, αν και την έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε, μέσα στην κόλαση της πανδημίας, μια ζωή καινούργια, φωτεινή, ζωή αγάπης, που θα μας ανεβάσει ψηλά.
Το ζητούμενο, πλέον, είναι να διαφυλαχθεί, και με κλειστούς τους ναούς, ζωντανή η πίστη του καθενός μας, γεγονός, που σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να είναι ένα κορυφαίο και ταυτόχρονα προσωπικό γεγονός, που θα οδηγεί την πορεία μας κοντά στην αληθινή ζωή.

Πολλή συζήτηση γίνεται, τις τελευταίες ημέρες για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού τα άτομα,ενώ ακούγονται και ακραίες συνομωσιολογικές θέσεις, που φτάνουν μέχρι του σημείου να υποψιάζονται και εμφύτευση στον οργανισμό και μικροτσίπ για τον πλήρη έλεγχό μας.
Ούτως ή άλλως, η ζωή μας είναι ελεγχόμενη με διάφορους τρόπους και δεν χρειάζεται το εμβόλιο για το σκοπό αυτό. Ωστόσο θα αποδειχθεί πολύ κερδοφόρο για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες και ας ελπίσουμε ότι θα είναι χρήσιμο και για μας.

Αλλά με αυτά, που συμβαίνουν, χρειάζεται και το εμβόλιο του ήθους... Γύρω μας κυκλοφορούν μικρόβια, που σκοτώνουν την ψυχή. Κι αλλοίμονο, εμείς αμέριμνοι δεν λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για τα θανατηφόρα ψυχικά νοσήματα.
Αλλά όπως και νάχει, τελική πεποίθησή μας είναι ότι η πίστη θα βρει διεξόδους να μη κλονιστεί και να μην ξεριζωθεί, δεν τελειώνει ποτέ η αποστολή της Εκκλησίας και δεν χρεοκοπεί. Ας το καταλάβουμε όλοι μας...

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr
Συνέχεια...

«Εξοικονομώ» για 25 λεπτά στην Ήπειρο!

Δεκεμβρίου 13, 2020 0
«Εξοικονομώ» για 25 λεπτά στην Ήπειρο!

Για 25 λεπτά περίπου έμεινε ανοιχτή η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ» το οποίο έκανε πρεμιέρα για την Περιφέρεια Ηπείρου.
Η αυλαία άνοιξε και έπεσε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, όπως συνέβη και την προηγούμενη φορά αφήνοντας κυριολεκτικά παγωμένους μηχανικούς και εκατοντάδες ενδιαφερόμενους.

Από τις δέκα και μισή η πλατφόρμα σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις καθώς οι διαθέσιμοι πόροι είχαν εξαντληθεί. Το συνολικό ποσό του προγράμματος για όλη την Ήπειρο ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ.

«Αποδεικνύεται για δεύτερη φορά ότι τελικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι για μηχανικούς ή για ωφελούμενους» σημειώνουν μηχανικοί της περιοχής με τους οποίους μίλησε το Epiruspost και συμπληρώνουν ότι δεν μπορεί η ταχύτητα υποβολής της αίτησης να αποτελεί κριτήριο ένταξης.
«Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει και επιβάλλεται ότι ακολουθήσει στο μέλλον να συνοδευτεί με αλλαγές που θα περιλαμβάνουν ένα σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης», επισημαίνουν.
Το «Εξοικονομώ» που διαφημίστηκε επί μήνες και αναμενόταν από εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι δεν αποτελεί το πρόγραμμα που τελικά θα δώσει τις λύσεις.

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr
Συνέχεια...

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το κλείσιμο των τραπεζών στους Φιλιάτες

Δεκεμβρίου 13, 2020 0
Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το κλείσιμο των τραπεζών στους Φιλιάτες

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 

Όχι στο κλείσιμο καταστημάτων και στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στις τράπεζες. 

Την απαράδεκτη πρακτική των διοικήσεων των τραπεζών υπερασπίστηκε η κυβέρνηση στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ. 
Απέναντι στην αναγγελία για κλείσιμο 41 καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας και 45 καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα - και ενώ σε αντίστοιχη κίνηση έχουν προχωρήσει παλαιότερα οι Alpha Bank και Eurobank. 

Ανάμεσα τους είναι το υποκατάστημα της Εθνικής στο Φιλιάτι, όπως και αυτό της Πειραιώς που ήδη υπολειτουργεί. 
Το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, απαίτησε να μην κλείσουν τα καταστήματα, ο κόσμος να συνεχίσει να εξυπηρετείται σε αυτά και να μη χάσουν κανένα εργασιακό δικαίωμα οι εργαζόμενοι. 

Οι τραπεζικοί όμιλοι, που ξεκοκάλισαν δισεκατομμύρια κρατικές επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση τους, που καταπίνουν αδηφάγα τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας με τους πλειστηριασμούς, που χρεώνουν ακριβά τις διαδικτυακές τους υπηρεσίες, και ακριβότερα σε όσες γίνονται στο γκισέ, έρχονται και κλείνουν υποκαταστήματα, απολύουν εργαζόμενους. 
Η πλειονότητα των καταστημάτων που κλείνουν βρίσκονται σε απομακρυσμένες παραμεθόριες περιοχές όπως το Φιλιάτι. 

Οι εργαζόμενοι σε αυτά θα έχουν να επιλέξουν την εργασία σε άλλους νομούς και να εργαστούν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. Δέχονται αφόρητες πιέσεις για συμμετοχή στην "εθελούσια", αλλιώς θα μπουν σε αργία, με πιθανή προοπτική την απόλυση. Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε να ενημερώνει ότι θα θέσει σε "διαθεσιμότητα" - αργία 140 περίπου εργαζόμενους που δουλεύουν σ' αυτά τα καταστήματα και δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα να συμμετάσχουν στην οικειοθελή απόλυσή τους! 

Εκβιασμοί και απολύσεις για τους εργαζόμενους, άλλα και οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία για το λαό. 
Τα υποκαταστήματα αυτά των τραπεζών που κλείνουν εξυπηρετούν 47 κοινότητες και 25 συνοικισμούς του Δήμου Φιλιατών 
Το κλείσιμο τους σε συνθήκες πανδημίας θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα συγχρωτισμού στα κοντινά υποκαταστήματα των τραπεζών στην Ηγουμενίτσα. 
Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αλιείς και άλλοι μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση του διαδικτύου για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των χωριών δεν εξυπηρετείται από δημόσια συγκοινωνία και οι κάτοικοι θα αναγκάζονται στο εξής να χρησιμοποιήσουν ταξί ή Ι.Χ. για να διεκπεραιώνουν τους λογαριασμούς τους. Άρα η μετάβαση προς και από τα υποκαταστήματα της Ηγουμενίτσας θα σημάνει σημαντική οικονομική επιβάρυνση που δεν αντέχουν, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα. 

Το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων στον ακριτικό δήμο των Φιλιατών, με τέτοια γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, θα είναι σοβαρό πλήγμα στην καθημερινότητα των κατοίκων και θα εντείνει την κοινωνική και οικονομική απομόνωση. 

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (Δεκέμβρης 2019) αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων αποτελεί τη βασική πηγή ενίσχυσης των λειτουργικών κερδών των τραπεζών 

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς τη ληστεία που υπέστησαν οι εργαζόμενοι και ο λαός για τη στήριξη των τραπεζών, λέγοντας πως «προφανώς και ξέρουμε στα προηγούμενα χρόνια ότι έγινε η ανακεφαλαιοποίηση με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου», ωστόσο απέφυγε να απαντήσει στο διά ταύτα. Δήλωσε ότι κλείσιμο καταστημάτων γίνεται και σε άλλες χώρες, κρύβοντας τις αιτίες που το προκαλούν και κάνοντας λόγο για «προσαρμογή» στις σημερινές συνθήκες. Απέφυγε να απαντήσει για τις αφόρητες πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και για το πώς θα εξυπηρετούνται κατηγορίες πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση ή δεν είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία. 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μας έκανε γνωστό αυτό που ήδη ξέρουμε, γιατί «το ζούμε στο πετσί μας» χρόνια τώρα, ότι κύριο μέλημα όλων των κυβερνώντων διαχρονικά είναι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Συμβαίνει δε και σε άλλες χώρες γιατί με τον ίδιο τρόπο δουλεύει το σύστημα. Ιδιαίτερα στην Ε.Ε. υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις. Πρέπει δε από αυτό να βγουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. 

Το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων κάνει ακόμα πιο φανερή την ανάγκη για επιστημονικά σχεδιασμένο κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, που σκοπό θα έχει την ικανοποίηση των διαρκώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. 
Για μια τέτοια κοινωνία και οικονομία σας έχουμε καθήκον να αγωνισθούμε. 

Ηγουμενίτσα 12/12/2020
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα