08/21/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Τα καφενεία είναι απαραίτητα στα μικρά χωριά... Μέτρα για να μην κλείσουν...

Αυγούστου 21, 2022 0
Τα καφενεία είναι απαραίτητα στα μικρά χωριά... Μέτρα για να μην κλείσουν...

Τα καφενεία είναι απαραίτητα στα μικρά χωριά, καθώς αποτελούν τόπο συνάντησης των κατοίκων και μια απόδειξη ότι δεν έχει επικρατήσει ερήμωση...

Σε κάποια χωριά έκλεισαν, ενώ σε άλλα είναι έτοιμα να κλείσουν.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των καφενείων στα μικρά χωριά κρούει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ.κ. Χρήστο Σταικούρα και Κώστα Χατζηδάκη, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος ζητά «να εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς (φορολογικό, ασφαλιστικό) για τους ιδιοκτήτες των καφενείων που λειτουργούν σε Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων καθώς αν δε υπάρξει άμεσα μέριμνα ακόμη και τα λιγοστά που λειτουργούν σήμερα θα αναγκαστούν να κλείσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χωριά που ερημώνουν μέρα με την ημέρα».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Πλιάκος αναφέρει, «έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων αλλά όπως διαπιστώνουμε και οι ίδιοι από τις κατά τόπους επισκέψεις μας, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες των καφενείων που όλο αυτό το διάστημα τα κρατάνε ανοιχτά με μεγάλη δυσκολία».

Κλείνοντας ζητά από τους δύο Υπουργούς να ληφθούν άμεσα μέτρα και να προβλεφθεί στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μίσθωση δημοτικού καφενείου η δημοπρασία να γίνεται με χαμηλό τίμημα στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας, ώστε με αυτό τον τρόπο να δίνονται κίνητρα σε όσους ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν καφενεία στα μικρά και απομονωμένα χωριά.
Τα παραπάνω μέτρα στήριξης είναι αναγκαία γιατί όπως επισημαίνει «το κλείσιμο των καφενείων συνεπάγεται και ερήμωση των χωριών όχι μόνο το Χειμώνα αλλά και τους θερινούς μήνες, όταν επιστρέφουν οι απόδημοι αλλά και επισκέπτες».

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Στην ίδια επιστολή ο Δήμαρχος Ζίτσας επισημαίνει και το πρόβλημα που ανακύπτει στις Αδελφότητες και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους οι οποίοι φορολογούνται για ακίνητα που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία τους, ως επί το πλείστον από δωρεές και βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές ζητώντας να μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας τους.

Συνέχεια...

Το "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ" για τη διάβρωση του Δρεπάνου

Αυγούστου 21, 2022 0
Το "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ" για τη διάβρωση του Δρεπάνου

«Όμιλος Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας» «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ»

Τηλ.: 6946178942 – 6949333830
Email:koinothesproton@gmail.com

Ηγουμενίτσα 17-08-22
Αριθ. πρωτ.:12

ΠΡΟΣ:
1) Τον αξιότιμο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

2) Τον αξιότιμο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά

Κοινοποίηση:
Βουλευτές Θεσπρωτίας 
κ. κ. Βασίλειο Γιόγιακα και Μάριο Κάτση

Περιφερειάρχη Ηπείρου 
κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη

Δήμαρχο Ηγουμενίτσας 
κ. Ι ωάννη Λώλο

Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «ΟΛΗΓ ΑΕ» κα Ρ. Δηλαβέρη και κ. Αθ. Πορφύρη

ΘΕΜΑ: «Διάβρωση παραλίας Δρεπάνου του Δήμου Ηγουμενίτσας»

Κύριοι Υπουργοί,
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας σας ευχόμαστε κάθε ευτυχία στο δύσκολο και σοβαρό έργο σας.

Ο Όμιλός μας έχει κοινωνικό και διεκδικητικό χαρακτήρα, πράγμα το οποίο προκύπτει από τους καταστατικούς σκοπούς του, οι οποίοι δεν είναι ανταγωνιστικοί προς τους σκοπούς των άλλων φορέων. Βαδίζουμε παράλληλα, συνεργαζόμαστε και φιλοδοξούμε να βάλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα λιθαράκι για την προώθηση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Ο Όμιλός μας δεν ανήκει σε κανένα πρόσωπο και σε κανένα πολιτικό κόμμα. Ανήκει σε ΟΛΟΥΣ τους Θεσπρωτούς.

Ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ζητήματα της εποχής μας είναι το γεγονός ότι τόποι και πόλεις κινδυνεύουν να πληγούν από τους φρενήρεις ρυθμούς της ανάπτυξης. Ο ακραίος συνωστισμός, η άναρχη δόμηση, οι μεταφορές, η διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αισθητική απαξίωση γίνονται το άλλο πρόσωπο της τουριστικής ανάπτυξης.

Ο αμμώδης σχηματισμός της παραλίας του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το δέλτα του ποταμού Καλαμά και τα συστήματα των υγροτόπων που αναπτύσσονται γύρω του. Αυτά τα οικοσυστήματα, τα ξεχωριστά υγροτοπικά φυτά, η γεωμορφολογία της ακτής και η δυναμική της στο χρόνο καθιστούν τον συγκεκριμένο σχηματισμό ένα μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο ζωντανό εργαστήριο μελέτης της φύσης αλλά και ένα σημαντικό αξιοθέατο. Χιλιάδες χρόνια σμιλέματος στη λεκάνη απορροής του ποταμού Καλαμά, δημιούργησαν τη δελταϊκή πεδιάδα και την ακτογραμμή.

Όπως είναι γνωστό, ο συγκεκριμένος σχηματισμός κινδυνεύει από έντονα διαβρωτικά φαινόμενα, που μελλοντικά, με το συνδυασμό και άλλων παραγόντων, μπορούν να οδηγήσουν στην εξαφάνισή του. Πέρα από την εκτροπή του δέλτα του Καλαμά και την ελάττωση εναπόθεσης αμμώδους υλικού, λόγω αυτής της εκτροπής, πέρα από την διάβρωση που προκαλείται από τον κυματισμό που γεννά η είσοδος των πλοίων στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, πέρα από τις εξορύξεις υλικού του πυθμένα, λόγω των συστηματικών εκβαθύνσεων του διαύλου, η διαχείριση αυτής καθεαυτής της παραλίας αποτελεί ένα case study κακοδιαχείρισης, αδιαφορίας και αστικοποίησης. Από την άλλη μεριά, η κλιματική αλλαγή, η μεγάλη ένταση των ανέμων και η ραγδαιότητα των βροχών προκαλούν ανισορροπία στο ισοζύγιο παροχής φερτών υλικών και απομάκρυνσής τους από την ακτή.

Οποιαδήποτε παρέμβαση για την επίλυση του προαναφερθέντος προβλήματος προϋποθέτει την ύπαρξη εξειδικευμένων μελετών, ώστε να υπάρχει επιστημονικός σχεδιασμός, που να λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα του φαινομένου.

Κύριοι Υπουργοί,
Η παραλία του Δρεπάνου – Μαρυγιαλίου Ηγουμενίτσας είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ηπείρου και την επισκέπτονται για κολύμβηση και αναψυχή όχι μόνο ηπειρώτες και κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και τουρίστες από το εξωτερικό.

Πέρα από τους συναισθηματικούς λόγους, η παραλία αυτή είναι ο οικονομικός πνεύμονας της πρωτεύουσας του νομού μας, ο οποίος είναι ένας ακριτικός και παραμελημένος νομός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας.

Απαιτούνται ενέργειες που θα συμβάλλουν στην προστασία και την περαιτέρω ανάπτυξή της, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ήδη λειτουργούντων επιχειρήσεων, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να τονωθεί η τοπική οικονομία.

Περαιτέρω και επειδή η εν λόγω παραλία γειτνιάζει με την προστατευόμενη περιοχή NATURA στο δέλτα του ποταμού Καλαμά, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) πρέπει να εκπονήσουν ειδική περιβαλλοντική μελέτη και σχέδιο διαχείρισης της περιοχής αυτής. Μέσω αυτών είναι ευκαιρία να τεθούν σαφείς όροι για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλουμε αφενός να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και αφετέρου να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και το τέλος της αδιαφορίας και των παρεμβάσεων, χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό.

Για τους παραπάνω λόγους θα σας παρακαλούσαμε θερμά να ορίσετε ημερομηνίες συνάντησης με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου μας για τη συζήτηση αυτού του σοβαρού για την περιοχή μας προβλήματος και για την ανεύρεση τρόπου κάλυψης του κόστους εκπόνησης των σχετικών μελετών.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για τη συζήτηση των λεπτομερειών της συνάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Διακοπές ρεύματος σήμερα στο Δήμο Σουλίου - Δείτε σε ποιες περιοχές

Συλλήψεις σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα για θορύβους από μουσική καταστημάτων...

Αυγούστου 21, 2022 0
Συλλήψεις σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα για θορύβους από μουσική καταστημάτων...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην Ήπειρο για την προστασία του κοινού από θορύβους μουσικής καταστημάτων διασκέδασης

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ελέγχων για την προστασία του κοινού από θορύβους μουσικής που προέρχονται από καταστήματα διασκέδασης, συνελήφθησαν 2 ακόμη άτομα από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Ειδικότερα, χθες μετά τα μεσάνυχτα οι συλληφθέντες διαπιστώθηκε να κάνουν χρήση μουσικής στα καταστήματα που λειτουργούσαν σε περιοχές της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, η ένταση της οποίας υπερέβαινε τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν κατά περίπτωση από τα Αστυνομικά Τμήματα Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Συνέχεια...