09/30/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Σταθερά ψηλά τα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Σεπτεμβρίου 30, 2021 0
Σταθερά ψηλά τα κρούσματα στη Θεσπρωτία - Η κατάσταση πανελλαδικά

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 2
ΠΕ Θεσπρωτίας 13
ΠΕ Ιωαννίνων 36
ΠΕ Πρέβεζας 3

Ημερήσια έκθεση covid-19 του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.232, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 655.767 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.205 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.828 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 293 (89.88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (10.12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.160 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -23.3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 177 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Συνέχεια...

Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας και την επεισοδιακή κατάληξη που κόπηκε στο μοντάζ...! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σεπτεμβρίου 30, 2021 0

 Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας και την επεισοδιακή κατάληξη που κόπηκε στο μοντάζ...! (ΒΙΝΤΕΟ)


Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας της Δευτέρας 27ης Σεπτεμβρίου.

Και επειδή οι συνεργάτες του Δημάρχου έκοψαν στο μοντάζ την επεισοδιακή κατάληξη της συνεδρίασης, αλλά εμείς προλάβαμε και την κρατήσαμε, δείτε και το δεύτερο βίντεο. Ίσως αποτελεί μια πιο ειλικρινή εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου, για την οποία κανείς δεν ψέλλισε έστω μια συγγνώμη...!

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 2021


    Και η λήξη της συνεδρίασης που κόπηκε στο μοντάζ...

Συνέχεια...

Βλάχοι και «σκοτεινές δυνάμεις»

Σεπτεμβρίου 30, 2021 0
Βλάχοι και «σκοτεινές δυνάμεις»

Απόστολος Λυκεσάς

Ερωτήματα πλανώνται γύρω από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αφήσει τελικά εκτός επιχορηγήσεων την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων χωρίς να δοθεί οιαδήποτε εξήγηση ● Η επιχορήγηση αφορούσε τη «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων» ● Το έργο αρχικά είχε εγκριθεί μετ’ επαίνων, ωστόσο στη συνέχεια το ΥΠΠΟ απέσυρε τη στήριξή του, με φήμες να κάνουν λόγο για κριτήρια άλλων εποχών και εξωθεσμικές διαβολές.

Ηρθαν «σκοτεινές δυνάμεις» και τους κράτησαν έξω από τις επιχορηγήσεις; Αυτό και πληθώρα άλλων ερωτημάτων πλανώνται πάνω από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να μείνει εκτός επιχορηγήσεων -παρά την αρχική έγκριση- η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων χωρίς να δοθεί οιαδήποτε εξήγηση ή διευκρίνιση. Μαζί με τα ερωτήματα και τις απορίες πλανώνται και πλήθος φημών που θέλουν να έχουν επικρατήσει κριτήρια άλλων εποχών, για εξωθεσμικές διαβολές τύπου «αντεθνικώς δρώντες», για επαναφορά δηλαδή από άλλη πόρτα του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων.

Η υπόθεση -για την οποία έχει ενημερωθεί λεπτομερώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και το Μέγαρο Μαξίμου- ξεκίνησε με την πρόσκληση του ΥΠΠΟ σε επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς που είναι γραμμένοι στο μητρώο του να καταθέσουν προτάσεις προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση φορέων για δράσεις που αφορούν στη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), καθώς και τις πολιτικές εφαρμογής της στην Ελλάδα».

Η Εταιρία με πρόεδρό της τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Βασίλη Νιτσιάκο είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο του ΥΠΠΟ (με αριθμό 31454) και δηλώνει σαφώς στο καταστατικό της ότι σκοπός της είναι: «η έρευνα, η καταγραφή και η μελέτη όλων των μορφών του πολιτισμού των Βλάχων με έμφαση στη γλώσσα και τις γεωγραφικές ποικιλίες της».

Κατέθεσε λοιπόν πρόταση με τίτλο: «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων». Η πρόταση αξιολογήθηκε ψηλά από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και με την απόφαση (332212/13-07-2021) της υπουργού Λίνας Μενδώνη ανακοινώθηκε ότι θα «ενισχυθεί οικονομικά με ποσόν 19.400,00 € (σημ.: ποσόν που ζητήθηκε: 19.400,00 €) διότι: α) συμβάλλει με τρόπο συστηματικό στην ανάδειξη του πλουραλιστικού χαρακτήρα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη των προφορικών παραδόσεων των Ελλήνων Βλάχων, β) αναδεικνύει μια συμμετοχική αντίληψη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, γ) υποστηρίζεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Εταιρίας, «στις 24/9/2021 η Εταιρία μας ενημερώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι σύμφωνα με την “ορθή επανάληψη” (ημ. 20-9-2021) της Υπουργικής Απόφασης υπ’ αρ.: 332212/13-7-2021, “δεν εγκρίνεται η επιχορήγηση της δράσης…”». Αλλά ενώ η έγκριση έτυχε αναλυτικής δικαιολόγησης, η «ορθή επανάληψη» (!) δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει διόλου τι συνέβη δύο μήνες αργότερα και η έγκριση εξαερώθηκε ως να μην υπήρξε ποτέ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εταιρίας, έστειλε επιστολή «με την οποία, πριν προβεί στις κατά νόμον και συνείδηση ενέργειές της για την εκ των υστέρων και χωρίς καμία αιτιολόγηση απόρριψή της, διαμαρτύρεται έντονα και ζητά εξηγήσεις: Προς τι αυτή η ανακολουθία; Τι συνέβη εν τω μεταξύ; Ποιος ή τι παρενέβη και άλλαξε την απόφαση; Πώς και γιατί αυτός που παρενέβη κρίθηκε τόσο αυτόχρημα αξιόπιστος, ώστε χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να τηρηθεί στοιχειωδώς ο δικονομικός κανόνας του Πλάτωνα (Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης - Μην κρίνεις, πριν ακούσεις τα επιχειρήματα και των δυο πλευρών) απαλείφθηκε μία πρόταση που είχε επιχορηγηθεί με όλο το ποσό που είχε ζητηθεί, χωρίς καμία περικοπή;».

«Ως επιστήμονες που διδάσκουμε χρόνια στα Πανεπιστήμια ελληνικές σπουδές», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Νιτσιάκος, «αισθανόμαστε βαθιά προσβεβλημένοι από την αυθαίρετη και αναιτιολόγητη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να μας εξαιρέσει από τους φορείς που χρηματοδοτεί για συγκεκριμένη δράση, ενώ είχε υπογράψει η ίδια απόφαση για χρηματοδότηση, καθώς η πρότασή μας είχε κριθεί πολύ ψηλά στη σχετική αξιολόγηση. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και την πατριωτική και ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια, απευθυνόμενοι τόσο σε εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ας θυμίσουμε ότι ο κ. Νιτσιάκος είχε στοχοποιηθεί στο κοντινό παρελθόν από τη Χρυσή Αυγή και νεοφασιστικά στοιχεία στην περιοχή της Κόνιτσας, στις 20 Οκτωβρίου 2018 είχε πέσει θύμα τραμπουκισμών για τις θέσεις του στο μεταναστευτικό, ενώ μόλις τον Ιανουάριο του 2021 σε εφημερίδες και ιστολόγια των Ιωαννίνων και της Καστοριάς δημοσιευόταν κείμενο υπό τον τίτλο «Υποπτα παιχνίδια με τα “βλάχικα”» στο οποίο ελέγχονταν το «φρόνημα» και οι σκοποί της Εταιρίας. Εχουν σχέση όλα αυτά με την αναιτιολόγητη έξωση από τις επιχορηγήσεις;

Με κοινή τους ανακοίνωση οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Μερόπη Τζούφη σχολιάζουν πως «αυτή η ταπεινωτική, για τους επιστήμονες που απαρτίζουν την εταιρεία, αναθεώρηση της απόφασης της υπουργού επιβεβαιώνει την ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ.», καθώς «κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να χωρίζουν ακόμα και τους καταξιωμένους επιστήμονες σε πατριώτες και σε λιγότερο πατριώτες. Να κρίνουν το επιστημονικό έργο και τις επιστημονικές μελέτες με κριτήρια ενός πατριωτισμού που οι ακροδεξιές τους ιδεοληψίες ορίζουν».

Οπως τονίζουν «η κ. Μενδώνη οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις και να αναθεωρήσει την “αναθεωρημένη” απόφασή της. Διαφορετικά δεν είναι άξια να εγγυηθεί τις αρχές που διέπουν τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003)».

ΠΗΓΗ: www.efsyn.gr
Συνέχεια...

Ακρίβεια!!! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Σεπτεμβρίου 30, 2021 0
Ακρίβεια!!! - Της Ελένης Κύρκου-Σαφάκα

Τι 'ναι τούτο που συμβαίνει,
φίλες μου αγαπητές;
Δεν μας φτάνει η πανδημία,
ακριβαίνει κι ο καφές!

Κι όλη τούτη η ακρίβεια,
μας στενοχωρεί πολύ
κι ίσως τώρα αναγκαστούμε
να τον πιούμε στο ..ΚΑΠΗ!

Και καλά αν τελειώσει
η αρρώστια η φοβερή.
Όμως αν δεν τελειώσει;
Πού θα πάμε δηλαδή;

Ίσως πρέπει να σκεφτούμε,
να γυρίσουμε ξανά
στο σαλόνι του σπιτιού μας,
όπως κάναμε παλιά!

Ή θα παίρνουμε απ' το σπίτι
τον καφέ και το νερό,
στα σκαλάκια της πλατείας
ν' ανταμώνουμε θαρρώ!

Να 'ταν ο καφές μονάχα,
θα 'τανε υποφερτό.
Όμως όλα ακριβαίνουν,
ψωμί, ρεύμα, φαγητό.

Έφοδο στο πορτοφόλι
η ακρίβεια έχει κάνει
και η σύνταξη η καημένη,
στα μισά του μήνα φτάνει!

Αχ! Τι πάθαμε καλοί μου!
τι ακρίβεια ειν' αυτή;
Θα μειώσουμε μερίδες
και θα γίνουμε κομψοί!!!

7 -9 -2021
Ελένη Κύρκου-Σαφάκα
Συνέχεια...

Πρόσκληση συμμετοχής Τουριστικών επιχειρήσεων, σε διαδικτυακό B2B Travel Roadshow από την Υπηρεσία ΕΟΤ Κίνας

Σεπτεμβρίου 30, 2021 0
Πρόσκληση συμμετοχής Τουριστικών επιχειρήσεων, σε διαδικτυακό B2B Travel Roadshow από την Υπηρεσία ΕΟΤ Κίνας

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια αναζήτησης νέων αγορών για το τουριστικό προϊόν της Θεσπρωτίας, και σε στενή συνεργασία με Υπηρεσία ΕΟΤ Κίνας, ενημερώθηκε για την διοργάνωση διαδικτυακού Virtual B2B Roadshow το διάστημα 22-25 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, της προώθησης και προβολής της χώρας μας στην κινέζικη τουριστική αγορά, της ανάγκης σύνδεσης των επαγγελματιών του τουρισμού των δύο χωρών και της προετοιμασίας για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας δήλωσε την πρόθεση συμμετοχής των Θεσπρωτικών επιχειρήσεων στη δράση κρίνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία επαφής των τουριστικών επιχειρήσεων μας με την δυναμική αγορά της Κίνας.

ΚΑΛΟΥΜΕ τις Θεσπρωτικές Τουριστικές Επιχειρήσεις να δηλώσουν την συμμετοχή τους άμεσα, καθώς ο αριθμός συμμετοχών είναι ιδιαίτερα περιορισμένος (μόλις 44 συμμετοχές συνολικά). Η δήλωση συμμετοχής υποβάλλεται στα στοιχεία της τελευταίας παραγράφου του παρόντος ενημερωτικού.

Επισημαίνουμε ότι η Υπηρεσία ΕΟΤ Κίνας μας ενημέρωσε παράλληλα πως κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές που είναι China Ready ή έχουν ήδη κάνει κάποιες βασικές ελάχιστες ενέργειες προσέγγισης της κινεζικής αγοράς (πχ έχουν δημιουργήσει προωθητικό υλικό στην κινεζική γλώσσα). Επίσης η συμμετοχή στην εκδήλωση θα είναι ΔΩΡΕΑΝ καθώ στο κόστος της θα το επωμιστεί ο ΕΟΤ.

Παρακάτω παρατίθενται χρήσιμες πληροφορίες για το διαδικτυακό Virtual B2B Roadshow, καθώς και η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής.
Πλατφόρμα
Για τις ανάγκες της διοργάνωσης, θα δημιουργηθεί δίγλωσση (Αγγλικά & Κινεζικά) online πλατφόρμα προσβάσιμη από PC, Mobile και Wechat Mini Program. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δημιουργήσουν το ψηφιακό τους προφίλ ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί virtual χάρτης/λίστα με εμφάνιση των συμμετεχόντων και διάφορες επιλογές αναζήτησης (customizedsearch & filtertools).
Σημειώνεται πως το Roadshow θα διαρκέσει 4 ημέρες και η πλατφόρμα με το αναρτημένο υλικό δημοσιότητας θα παραμείνει online για 12 μήνες.
1-1 virtual B2B meetings
- Εξασφαλισμένη παρουσία εκπροσώπων κινέζικων τουριστικών γραφείων (buyers) από όλες τις μεγάλες πόλεις της Κίνας με εξασφαλισμένο ελάχιστο αριθμό προσκεκλημένων buyers.
- Προγραμματισμός και πραγματοποίηση b2b διαδικτυακών συναντήσεων & 1-on-1 συναντήσεις (τουλάχιστον 15 pre-scheduled appointments ανά συνεκθέτη) με άμεση αλληλεπίδραση (κείμενο/ήχος/βίντεο) και αυτόματη μετάφραση κειμένου (chat).
- Δυνατότητα για υπηρεσία διερμηνείας (Αγγλικά Κινέζικα) για κάθε 1-on-1 διαδικτυακή συνάντηση (15 συναντήσεις ανά συνεκθέτη). Σημειώνεται πως η υπηρεσία διερμηνείας είναι προαιρετική και θα πρέπει να δηλώσετε αν επιθυμείτε να κάνετε χρήση της στην φόρμα δήλωσης συμμέτοχης η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας www.e-thesprotias.gr. Το κόστος της υπηρεσίας διερμηνείας θα καλυφθεί από τον ΕΟΤ και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επικοινωνίας κατά τις διαδικτυακές συναντήσεις στην περίπτωση ο κινέζος buyer δεν ομιλεί την αγγλική ή/και στην περίπτωση που η επιχείρησή σας δεν έχει διαθέσιμο συνεργάτη που ομιλεί την κινέζικη γλώσσα.
Content hub
Δημιουργία ψηφιακού θαλάμου (Content Hub) για την παρουσίαση customized περιεχομένου (βίντεο, φωτογραφιών, υλικού προβολής, παρουσιάσεων, φυλλαδίων) των προορισμών και των συμμετεχόντων.
Συνίσταται το προωθητικό υλικό να είναι μεταφρασμένο στην κινέζικη γλώσσα. Η εταιρεία Dragon Trail που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, προσφέρει υπηρεσίες μετάφρασης για όσους το επιθυμούν, το κόστος των οποίων θα επιφορτιστούν οι ενδιαφερόμενοι έπειτα από απευθείας συνεννόηση με την εταιρεία.
Webinars
Η Υπηρεσία ΕΟΤ Κίνας θα πραγματοποιήσει webinars/παρουσιάσεις για τους κινέζους buyers και Έλληνες συνεκθέτες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Η εταιρεία Dragon Trail, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση, θα πραγματοποιήσει ένα webinar μέσω Zoom για κάθε ενδιαφερόμενο από την Ελλάδα, μία εβδομάδα πριν την λήξη προθεσμίας των δηλώσεων συμμετοχής.
Συμμετοχή
Στο Roadshow μπορεί να συμμετάσχει οποιαδήποτε ελληνική τουριστική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην κινέζικη τουριστική αγορά ή επιθυμεί να την προσεγγίσει. Ο μέγιστος αριθμός συνεκθετών είναι 44 και η κάλυψη των θέσεων θα γίνει με τήρηση σειράς προτεραιότητας των δηλώσεων συμμετοχής. Το κόστος της διοργάνωσης θα το επωμιστεί ο ΕΟΤ και επομένως η συμμετοχή των συνεκθετών είναι δωρεάν.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση βρίσκονται στο αρχείο με την ονομασία "GNTO China Virtual Trade Show Info Kit", το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας www.e-thesprotias.gr.

Το τεχνικό σκέλος της διοργάνωσης έχει ανατεθεί στην εταιρεία Dragon Trail, η οποία θα αναλάβει τη δημιουργία της πλατφόρμας και τη διαχείριση εγγραφής των συμμετεχόντων.
Για δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την φόρμα "Exhibitor Registration Form" η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας www.e-thesprotias.gr, με αποστολή της στα παρακάτω emails το αργότερο έως 19 Οκτωβρίου 2021:
a) Chloe Zhu: chloe.zhu@dragontrail.com
b) José Sánchez Rodríguez: jose.sanchez@dragontrail.com

Εκ της Διοικήσεως
του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα