02/18/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Ο Γιάννης Γόγολος υποψήφιος Βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ με δήλωσή του)

Φεβρουαρίου 18, 2023 0
Ο Γιάννης Γόγολος υποψήφιος Βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ με δήλωσή του) 

Τα πρώτα ονόματα υποψήφιων βουλευτών, τα οποία σηματοδοτούν τη ...διεύρυνση δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ αυτών και μία έκπληξη στη Θεσπρωτία, δεδομένου ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Γιάννη Γόγολου, μέλος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Σε δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Γόγολος για την υποψηφιότητά του ανέφερε τα εξής:

Δείτε το βίντεο

Συνέχεια...

Στις κινητοποίσεις των αγροτών για τον ΤΟΕΒ ο Μάριος Κάτσης με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεσπρωτίας

Φεβρουαρίου 18, 2023 0
Στις κινητοποίσεις των αγροτών για τον ΤΟΕΒ ο Μάριος Κάτσης με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεσπρωτίας

Μ. Κάτσης: Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες για να κρατηθεί ζωντανός ο κάμπος της Παραμυθιάς και ο πρωτογενής τομέας. Απαιτείται μόνιμη λύση

Το παρόν στις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου της Παραμυθιάς έδωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας, Θωμά Δημητρίου, καθώς και από κλιμάκιο της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σουλίου, μαζί με τον συντονιστή Ανδρέα Μπάμπα. Ο βουλευτής προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

«Η κραυγή αγωνίας των παραγωγών του κάμπου της Παραμυθιάς είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού η διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων του τοπικού ΤΟΕΒ βάζει σε άμεσο κίνδυνο την καλλιεργητική περίοδο για 28.000 στρέμματα παραγωγικής γης. Δε φτάνει που οι αγρότες της περιοχής παλεύουν σχεδόν δύο χρόνια τώρα μόνοι τους με νύχια και με δόντια, για να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον ακραίας ανόδου του κόστους παραγωγής, πλέον βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο ακόμα και της ολοκληρωτικής καταστροφής των καλλιεργειών τους.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο κ. Στάσσης, ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος της ΔΕΗ των υπερκερδών, και ένα μόνο από τα δεκάδες γαλάζια golden boys της εταιρείας, να χτίζει βίλα ανάκτορο στη Τζια με το μισθό των 360χιλ.€ το χρόνο, ενώ την ίδια ώρα 3.500 άνθρωποι του μόχθου και της πραγματικής οικονομίας, να παρακαλούν να ρυθμίσουν συνολικό χρέος 1,5 εκ€ για να μην αφανιστούν, και οι αρμόδιοι να τους γυρίζουν την πλάτη.

Η ευθύνη όμως βαραίνει κυρίως την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπου όχι μόνο επέλεξε να ξεπουλήσει τη δημόσια ΔΕΗ, με στόχο να γίνει μπροστάρης στο πάρτι αισχροκέρδειας από τις εταιρείες ενέργειας, αλλά επιπλέον αγνοεί επιδεικτικά τον μεγάλο κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής μιας ολόκληρης περιοχής.

Το πρόβλημα απαιτεί συνολικότερη λύση, όπου θα περιλαμβάνει γενναία ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών με κούρεμα των τόκων και των προσαυξήσεων, χαμηλότοκα δάνεια που θα βοηθήσουν τον ΤΟΕΒ στην απρόσκοπτη αποπληρωμή των χρεών, αλλά και προώθηση της δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας, ώστε να πέσει το κόστος ενέργειας και να πάρουν ανάσα οι αγρότες. Αυτό βέβαια προϋποθέτει το ανάλογο χωροταξικό σχέδιο, και όχι άναρχα έργα ΑΠΕ σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μάλιστα.

Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στέκεται δίπλα στην κοινωνία και όχι απέναντι της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να τα κάνει. Οι μέρες της όμως είναι μετρημένες».
Συνέχεια...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το θάνατο του Δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ

Φεβρουαρίου 18, 2023 0
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για το θάνατο του Δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ και τα συλλυπητήριά τους, στους οικείους του και τους δημότες των Ιωαννίνων.

Στην μνήμη του εκλιπόντος, αντί στεφάνου, θα κατατεθεί χρηματικό πόσο για την ενίσχυση του έργου της Φλόγας.
Συνέχεια...

Αναγκαία η αντισεισμική προστασία των πόλεών μας - Του Αντώνη Μπέζα*

Φεβρουαρίου 18, 2023 0
Αναγκαία η αντισεισμική προστασία των πόλεών μας - Του Αντώνη Μπέζα*

Η βιβλική καταστροφή και οι τραγικές εικόνες από τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των πόλεών μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, πως παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν σ’ αυτές τις χώρες σε σχέση με την ασφάλεια των κατασκευών, ήταν τόσο θηριώδες το μέγεθος των συγκεκριμένων σεισμών που δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επαρκώς ούτε με τις καλύτερες κατασκευές ή τον καλύτερο κανονισμό.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα που έχουν δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τέτοιοι ισχυροί σεισμοί δεν θα πάψουν ποτέ στη χώρα μας και σε βάθος χρόνου διατρέχουμε, ίσως όχι τον ίδιο γιατί δεν έχουμε τέτοια μεγάλα ρήγματα , αλλά ανάλογο κίνδυνο. Γι' αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να σταματά η αντισεισμική προστασία αλλά εντελώς αντίθετα η καταστροφή των γειτόνων μας πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για μια «επανεκκίνηση» της αντισεισμικής πολιτικής στη χώρα μας, η οποία έχει με τα χρόνια ατονήσει.

Αν ανατρέξει κανείς στο σχετικό χάρτη, όπου φαίνονται οι εστίες των σεισμών στον ελλαδικό χώρο από το 1900 έως και το 2017, με τα αντίστοιχα μεγέθη, θα διαπιστώσει ότι είναι ξεκάθαρη η επικινδυνότητα του ρήγματος Ιονίου- Αδριατικής που επηρεάζει κυρίως τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο σεισμός έντασης 5,1 Ρίχτερ το Νοέμβριο του 1979 προκάλεσε σοβαρές ή μικρότερες βλάβες στα 700 περίπου από τα 1600, τότε, σπίτια της Ηγουμενίτσας ενώ ο οικισμός της Κρυόβρυσης (Πέστανης) σχεδόν ισοπεδώθηκε.

Μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν μακρινά και απίθανα να επαναληφθούν, όμως, όπως εξήγησα προηγουμένως, δεν είναι έτσι. Δεν αρκεί να περιμένουμε να δοκιμαστούμε από μια φυσική καταστροφή. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη των άλλων και να πάρουμε την επιτελική απόφαση να εφαρμόσουμε πρωτόκολλα προληπτικών ελέγχων. Τα ακραία φαινόμενα είναι αυτά για τα οποία πρέπει να προετοιμάζεται η Πολιτική Προστασία. Και επειδή ο σεισμός χτυπάει κυρίως τους φτωχούς που μένουν σε κτίρια χαμηλής ποιότητας κατασκευής, τα οποία δεν συντηρούνται, οι Δήμοι πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας με πραγματικό ενδιαφέρον και όσες δυνατότητες διαθέτουν για να προστατεύσουν τους πολίτες τους.

Σε μια ισχυρή σεισμική δόμηση είναι σημαντικό να παραμείνουν άθικτα τα κρίσιμα δημόσια (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αστυνομία κλπ) και δημοτικά κτίρια (σχολεία, δημαρχεία, αθλητικά κέντρα κλπ), δηλαδή γενικά οι χώροι συνάθροισης κοινού αλλά και οι βασικές υποδομές όπως οι γέφυρες. Ο λόγος είναι, αφενός για να μην υπάρχει συγκεντρωμένος πληθυσμός με θύματα και αφετέρου για να συνεχίσουν να παρέχονται υπηρεσίες στους πληγέντες την περίοδο μετά το σεισμό.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι (πλατείες, παιδικές χαρές, χώροι στάθμευσης κλπ) όπου θα οργανωθεί η προσωρινή διαμονή και θα συγκεντρωθούν οχήματα, πρώτες βοήθειες, τρόφιμα και άλλες δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, 5.000 άστεγοι έχουν βρει καταφύγιο σε προσωρινούς καταυλισμούς και 380.000 διαμένουν σε αθλητικά κέντρα, σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια ενώ 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές.

Για το πρώτο, είναι αναγκαίο στα συγκεκριμένα κτίρια (τουλάχιστον γι’ αυτά που είναι κατασκευασμένα πριν τον καινοτόμο αντισεισμικό κανονισμό του 1985) να διενεργηθεί σε επίπεδο Δήμου πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος και στη συνέχεια, όπου χρειαστεί, δευτεροβάθμιος και μετά από αυτόν, αν προκύψει ανάγκη, να πραγματοποιηθούν εργασίες αντισεισμικής ενίσχυσης.

Για το δεύτερο, πρέπει να διαμορφωθούν και να διανοιχθούν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι που προβλέπονται στα πολεοδομικά σχέδια και όχι να καταπατούνται ή να επιχειρείται η αλλαγή της χρήσης τους.

* Ο Αντώνης Μπέζας είναι πρώην υπουργός και πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ (δομοστατικός)

Συνέχεια...