12/22/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Ορκίστηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο (+ΦΩΤΟ)

Δεκεμβρίου 22, 2023 0
Ορκίστηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης και το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο (+ΦΩΤΟ)

Στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποιήθηκε σήμερα η ορκωμοσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, το οποίο αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παρασκευή (Βιβή) Χαραλαμπογιάννη.


Στην τελετή παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, οι βουλευτές κ.κ. Γ. Στύλιος- Ι. Τσίμαρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας κ. Σεραφείμ Λιάπης. η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Άννα Μπατιστάτου δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και των άλλων τοπικών αρχών.

Χαιρετισμούς και ευχές στον Περιφερειάρχη και στους νέους Περιφερειακούς Συμβούλους έστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας και η Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Όλγα Γεροβασίλη.

Μετά την τελετή της Ορκωμοσίας που τέλεσε ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, ακολούθησε και η ορκωμοσία συμβούλων με πολιτικό όρκο.


Χαιρετισμούς απηύθυναν η Υφυπουργός Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, οι επικεφαλής των παρατάξεων και ακολούθησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος καλωσόρισε τους νέους περιφερειακούς συμβούλους να είναι παραγωγική η παρουσία τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη:

Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε:

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμητική σας παρουσία στη σημερινή ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου.
Καλωσορίζω τους νέους Περιφερειακούς Συμβούλους και εύχομαι η θητεία τους να είναι παραγωγική προς όφελος των πολιτών και της Ηπείρου.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους περιφερειακούς συμβούλους του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου για τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Η αυτοδιοικητική περίοδος που ολοκληρώνεται σήμερα ήταν μια δύσκολη περίοδος. Στη διαδρομή της υπήρξαν απρόοπτες και μη προβλέψιμες εξελίξεις σε παγκόσμια επίπεδο, οι οποίες επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη λειτουργία της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρά ταύτα και παρά τις όποιες διαφωνίες η Περιφέρεια Ηπείρου στο σύνολό της- με τη συνδρομή των εργαζομένων της- στάθηκε «όρθια» και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες και στις προκλήσεις που αντιμετώπισε.

Αρκετές από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες παραμένουν, όμως πιστεύουμε ότι η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκινά με καλύτερους οιωνούς.

Αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι με τη συνεργασία όλων, με επιμονή, υπομονή και σκληρή καθημερινή δουλειά, θα προχωρήσουμε μπροστά σε όλους τους τομείς που ανήκουν στις θεσμικές αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Παράλληλα θα πιέζουμε συνεχώς και θα αναζητούμε λύσεις και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο.

Για μας προτεραιότητα είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Μέριμνά μας είναι η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που μπορεί να προκύπτει.

Σταθερή επιδίωξή μας η υλοποίηση του σχεδιασμού μας για υποδομές που χρειάζονται για να πάει η Ήπειρος μπροστά. Για δράσεις που θα ανακουφίζουν ευάλωτους συμπολίτες μας, που θα συνδράμουν τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι στόχοι αυτοί, έστω και με διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι κοινοί και τους οποίους καλούμαστε όλοι να τους υπηρετήσουμε από τη θέση που μας έταξε ο Ηπειρωτικός λαός.
Σας ευχαριστώ, χρόνια πολλά, καλή χρονιά και καλή αυτοδιοικητική περίοδο.


Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:

ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΊΡΟΥ

1. Ψαθάς Βασίλειος
2. Σίμου- Τάσιου Αναστασία
3. Σπύρου Νικόλαος
4. Κατέρης Ιωάννης
5. Πιτούλης Θωμάς, (ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ)
6. Παπαγρηγορίου Νικόλαος (ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ)
7. Γκαμπρέλας Δημήτριος (ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ)
8. Μπραϊμη- Μπότση Σταυρούλα (ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ)
9. Νάκου- Δασούλα Αγνή
10. Σιαράβας Κωνσταντίνος
11. Γοργόλης Βασίλειος
12. Τσιάρα Σταυρούλα
13. Περιστέρη Ελένη
14. Κίτσιος Κωνσταντίνος
15. Γαϊτανίδης Πρόδρομος
16. Γκαρτζονίκας Ηλίας
17. Λαζάνης Χαρίλαος
18. Μητροκώστα Παναγιώτα
19. Αρλέτου Αικατερίνη
20. Γκογκάκη Μαργαρίτα
21. Παπαρούσης Χριστόδουλος
22. Γιουγλής Θεόφιλος
23. Ιωάννου Στράτος
24. Δράκος Αναστάσιος
25. Τσοβίλης Ευάγγελος
26. Σπυρέλης Μιχαήλ
27. Γούσης Χρήστος

ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

1. Στέφος Ιωάννης
2. Αγγέλη Παναγιώτα (ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ)
3. Κορωναίος Θεόδωρος
4. Τσίρκας Μάριος
5. Δημητριάδης Σάββας

ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ

1. Ζούμπας Στέφανος
2. Καράλη Μαρία- Τατιάνα
3. Παπαχρηστάκης Άλκης
4. Λιούρης Θεοχάρης

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

1. Τάτση Μαγδαληνή (ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ)
2. Υφαντής Σπυρίδων
3. Βασιλάκης Δημήτριος

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

1. Πρέντζας Γεώργιος
2. Κωτσαντής Κωνσταντίνος
3. Αλιφτήρας Γεώργιος
4. Ζέκα – Πάσχου Κωνσταντίνα

ΦΩΣ

1. Γεωργόπουλος Λάμπρος
2. Γεωργόπουλος Μάξιμος

Συνέχεια...

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Φιλιατών ζητάνε από τη διοίκηση άμεση λύση για το θέμα των καθαριστριών

Δεκεμβρίου 22, 2023 0
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Φιλιατών ζητάνε από τη διοίκηση άμεση λύση για το θέμα των καθαριστριών

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο νοσοκομείο μας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των εργολαβικών καθαριστριών του Νοσοκομείου μας στην κινητοποίηση της 19/12. 

Μια κινητοποίηση που στηρίχθηκε από το ΕΚΘ. Τη συμπαράσταση και διαμαρτυρία τους εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Οι παλινωδίες του υπουργού δεν πρέπει να κοστίσουν τόσο στην ασφάλεια και καθαριότητα των νοσοκομείων όσο και στις ζωές των καθαριστριών.

Θεωρούμε πως η Διοίκηση του νοσοκομείου πρέπει άμεσα να δώσει λύση στο θέμα που έχει προκύψει. Δεν είναι δυνατόν σε λίγες μέρες, τελειώνοντας το έτος να μην γνωρίζει το νοσοκομείο πώς θα συνεχίσει στην καθαριότητα, κι από την άλλη οι εργαζόμενες 15ετίας και κάποιες πολύ περισσότερο χρόνο δουλειάς, να κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία.! 

Πάγια θέση κι αίτημα του Δ.Σ. είναι κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό.
Καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να δώσει άμεσα λύση, με γρήγορες διαδικασίες και να προχωρήσει σε πρόσληψη και των καθαριστριών. 
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πορευτούμε μαζί με τις εργαζόμενες όσο χρειαστεί!

Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά πως οι πολίτες της Θεσπρωτίας έχουν δικαίωμα σε ασφαλή, δημόσια και δωρεάν υγεία.

Διεκδικούμε:
- ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
- ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΝΦ
- ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΝΦ ΚΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ.
- ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ
- ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
- ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

ΤΟ ΔΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Συνέχεια...

Μια καθίζηση και μια κατολίσθηση, σε δρόμους που μόλις παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου

Δεκεμβρίου 22, 2023 0
Μια καθίζηση και μια κατολίσθηση, σε δρόμους που μόλις παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου

Μέσα σε 20 μέρες, μια καθίζηση και μια κατολίσθηση, σε δρόμους που μόλις παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου στην κυκλοφορία , αποδεικνύουν πως όχι μόνο σωστά μελετημένα δεν είναι αλλά και πρόχειρα κατασκευάζονται

Τα δύο έργα, στη θέση Μαυρολάγκαδο το ένα και η σύνδεση Πηγάδια-Τέροβο το άλλο

Θεατές σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, των έργων που κατασκευάζονται με άφθονο δημόσιο χρήμα, είναι διαχρονικά τα τελευταία χρόνια οι Ηπειρώτες

Η Παράταξή μας εύλογα όπως και κάθε Ηπειρώτης ερωτάται:

- Κατά τη φάση της κατασκευής η αναθέτουσα αρχή έχει επιβλέποντα μηχανικό ο οποίος οφείλει να επιβλέπει τον εργολάβο, είχαν εκπονηθεί γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες;

- Με δεδομένο ότι έγινε η προσωρινή παραλαβή του έργου, ελλείψεις ή κακοτεχνίες εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου;

- Αν ναι, γιατί δόθηκε στην κυκλοφορία με κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών;

- Πότε θα παραδοθεί στην κυκλοφορία με ασφάλεια ο δρόμος και πόσο θα κοστίσει στους Ηπειρώτες η αποκατάσταση αυτή;

- Υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη γι’ αυτές τις εικόνες καταστροφής;

- Γιατί ένας δρόμος 10 χιλιομέτρων με αρχικό προϋπολογισμό 25 εκ. στον οποίο κατά την κατασκευή του δημιουργήθηκαν προβλήματα από κατολισθήσεις, δόθηκε εσπευσμένα στην κυκλοφορία πριν τις πρόσφατες εκλογές;

Ορίζοντες Ηπείρου

Συνέχεια...

Στη συνέλευση των κατοίκων της Πέρδικας παραβρέθηκε ο νέος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Π. Νταής

Δεκεμβρίου 22, 2023 0
Στη συνέλευση των κατοίκων της Πέρδικας παραβρέθηκε ο νέος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Π. Νταής

Στη συνέλευση των κατοίκων της Πέρδικας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο της Κοινότητας, παραβρέθηκε ο νέος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, συνοδευόμενος από πολλά νέα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε βάσει των σχετικών προβλέψεων της νομοθεσίας και διοργανώθηκε από το απερχόμενο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, το οποίο συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία αυτή, αφού η συνέλευση των κατοίκων αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό λογοδοσίας και κοινωνικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.

Στη διάρκεια της συνέλευσης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας κ. Μώκος, τα μέλη του Συμβουλίου, εκπρόσωποι φορέων, αλλά και πολλοί κάτοικοι της Πέρδικας έλαβαν το λόγο και έθεσαν τα προβλήματα της Κοινότητας που σχετίζονται με την ύδρευση, την αποχέτευση, τα αδέσποτα ζώα, την κατάσταση του οδικού δικτύου (αστικού, επαρχιακού και αγροτικού), την καθαριότητα, τις υποδομές εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού κ.α. Πέραν αυτών τέθηκαν και τα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και της υποστήριξης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Νταής αναφέρθηκε στους τρεις κύριους διακριτούς αλλά και αλληλοσυμπληρούμενους τομείς που αφορούν την περιοχή της Πέρδικας: τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς στο πρόγραμμα του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» καταγράφηκαν τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές και συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης και βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης, καθώς και της καθημερινότητας. 

Η συνέλευση συνέβαλλε αποφασιστικά στην επικαιροποίηση της καταγραφής αυτής, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων από την αρχή της νέας Δημοτικής Περιόδου.

Εκτός των άλλων, ο κ. Νταής ζήτησε από το νέο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από 1/1/2024 την πλήρη συνεργασία του με τη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου, καθώς οι Δημοτικές Κοινότητες και τα όργανα διοίκησής τους, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του οργανωτικού μηχανισμού του Δήμου. Δεσμεύτηκε δε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα αντιμετωπίσει ισότιμα όλες τις Δημοτικές Κοινότητες και θα προσαρμόσει τις δράσεις της ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η βελτίωση της κατάστασης των δημοσίων υποδομών, στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου, ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου. Φυσικά, ο προγραμματισμός των ενεργειών του επόμενου έτους θα συμπεριλάβει όλες τις Κοινότητες του Δήμου.

Τέλος, ο κ. Νταής τόνισε ότι πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση συνελεύσεων και άλλων εκδηλώσεων πληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών όχι μόνο είναι ευπρόσδεκτες, αλλά αποτελούν μέρος της επικοινωνιακής στρατηγικής της νέας Δημοτικής Αρχής.

Συνέχεια...

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο Avramar, ζητάνε βουλευτές του ΚΚΕ

Δεκεμβρίου 22, 2023 0
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο Avramar, ζητάνε βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τις εξελίξεις στον όμιλο Avramar και τις συνέπειες που αυτές έχουν στους εργαζόμενους του ομίλου και το σύνολο του ελληνικού λαού, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης:

«H Avramar είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μεσογειακού ψαριού στον κόσμο. Στην Ελλάδα ελέγχει πάνω από το 60% της εγχώριας παραγωγής. Στον Όμιλο εργάζονται σχεδόν 2000 εργαζόμενοι. Συνολικά διαθέτει 10 ιχθυογενετικούς σταθμούς στην Ελλάδα και 2 στην Ισπανία στους οποίους παράγονται περισσότερα από 245 εκατομμύρια ιχθύδια τον χρόνο, 63 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και 9 στην Ισπανία, 3 μονάδες παραγωγής ιχθυοτροφών στην Ελλάδα με την παραγωγική τους δυναμική να ξεπερνά τους 170.000 τόνους ετησίως, όπως και 10 συσκευαστήρια συν ένα στην Ισπανία, καθώς και 3 μεταποιητικές μονάδες στην Ελλάδα και μία στην Ισπανία.

Σήμερα η εν λόγω εταιρεία επικαλείται προβλήματα ρευστότητας, προσφεύγοντας στις εγχώριες τράπεζες ζητώντας νέα χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ, αναδιάρθρωση των δανείων της, δάνεια ύψους 450 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων εγγυητής είναι το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Δάνεια και εγγυήσεις, που αποτέλεσαν τμήμα συμφωνίας για την εξαγορά των τεσσάρων ηγετικών εταιριών στον κλάδο συνενώνοντας τις εταιρείες Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς και του ομίλου Andromeda το 2019. Η εξαγορά τότε είχε παρουσιαστεί και από την κυβέρνηση και την ΕΕ ως σχέδιο σωτηρίας των επιμέρους χρεωμένων εταιριών.

Επιπλέον, φημολογείται ότι θα υπάρχει νέο δάνειο με κρατικές εγγυήσεις για την πληρωμή και την εξυπηρέτηση των δανείων.

Η μέχρι τώρα διαχείριση της εταιρίας δείχνει ρευστοποιήσεις κεφαλαίου, με πωλήσεις μονάδων της, σε εκποίηση αποθεμάτων, διαμορφώνοντας ανασφαλείς συνθήκες εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις προδιαγράφουν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες με τις όποιες αρνητικές εξελίξεις να τις επωμίζονται και πάλι οι εργαζόμενοι, που ήδη ασφυκτιούν με τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση της εργασίας τους που οδηγεί σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

-Να διασφαλιστεί ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώνει μέσα και από τη διαδικασία των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου τα χρέη των επιχειρήσεων».

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα

Την πλήρη στελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του νοσοκομείου Φιλιατών ζητάνε βουλευτές του ΚΚΕ

Δεκεμβρίου 22, 2023 0
Την πλήρη στελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του νοσοκομείου Φιλιατών ζητάνε βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Μέτρα για την πλήρη στελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών.

Η λειτουργία του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών οδηγήθηκε μεθοδευμένα σε αδιέξοδο αφού το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις υποτασσόταν στην λογική κόστους - οφέλους.

Αυτή η διαχρονική πολιτική έφερε ως αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι ακτινολόγοι από τους τέσσερις καθώς επίσης και μόνο δύο μόνιμοι εργαζόμενοι της ειδικότητας Τ.Ε. Ραδιολογίας Ακτινολογίας από τους τέσσερις με βάση τον οργανισμό του 2017 (ΦΕΚ 3302/20.09.2017).

Η έλλειψη προσωπικού του τμήματος έχει οδηγήσει το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών να μένει χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο για περίπου 10 μέρες το μήνα με συνέπεια όχι μόνο τις διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία των Ιωαννίνων αλλά και την γενικότερη επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου μαζί με την ταλαιπωρία των πολιτών.

Μπροστά σ΄ αυτό το αδιέξοδο η διοίκηση του νοσοκομείου αντί να απαιτήσει άμεσες προσλήψεις προσωπικού προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτειο Ιωαννίνων» για παροχή απομακρυσμένης διάγνωσης σε εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών.

Ουσιαστικά η διοίκηση του Νοσοκομείου ανοίγει το δρόμο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της δημόσιας υγείας και στη Ήπειρο αφού είναι η πρώτη τόσο για το νοσοκομείο όσο και σε όλη την περιοχή.

Επίσης υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού του νοσοκομείου και σε άλλες ειδικότητες ιατρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα να εκκρεμούν άδειες και ρεπό προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου ακόμα και για το 2021.

Όλα αυτά τη στιγμή που το νοσοκομείο εξυπηρετεί τις ανάγκες όλου του Ν. Θεσπρωτίας που είναι απλωμένος σε 1515 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η μορφολογία της περιοχής είναι κατά περίπου 70% ορεινή. Καλύπτει όχι μόνο τους περίπου 48.000 μόνιμους κατοίκους που διαχέονται στις διασκορπισμένες 105 κοινότητες του Ν.Θεσπρωτίας αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες που επισκέπτονται το Νομό ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει τις δημόσιες δομές υγείας την οποία εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας στα χνάρια των προηγούμενων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

- Την πλήρη στελέχωση του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος με άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του και να σταματήσει η σύμβαση με το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτειο Ιωαννίνων».

- Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ
Έξαρχος Νίκος
Λαμπρούλης Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος

Συνέχεια...

Με διόδια από τα Γιάννενα στο Καλπάκι, από την Ηγουμενίτσα στην Πρέβεζα, στην Πάργα ή και στη Σαγιάδα;

Δεκεμβρίου 22, 2023 0
Με διόδια από τα Γιάννενα στο Καλπάκι, από την Ηγουμενίτσα στην Πρέβεζα, στην Πάργα ή και στη Σαγιάδα;

«Ώδινεν όρος έτεκεν μυν» : Με ΣΔΙΤ οι νέοι οδικοί άξονες στην Ήπειρο

Οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αυτό το περίφημο νεοφιλελεύθερο εργαλείο που προτείνουν ο ΟΟΣΑ, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, προκρίνεται τελικά για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου. Αυτό προέκυψε από τη δίωρη συζήτηση του Υφυπουργού Μεταφορών κ.Ταχιάου και του Περιφερειάρχη Ηπείρου. Πρόκειται για μια ευθυγράμμιση με την πολιτική της παραχώρησης όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας, στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, εγχώριο και ξένο, που οδηγεί σε υπέρογκα διόδια, καθιστώντας τους απροσπέλαστους για τους πληττόμενους από την διαρκή λιτότητα πολίτες αυτής της χώρας.

Οι μεγάλες εταιρείες με ελάχιστα ίδια κεφάλαια, με επιδοτήσεις και δάνεια με εγγύηση του κράτους, με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των συμβάσεων παραχώρησης, συμπληρωματικές συμβάσεις, παρατάσεις και αποζημιώσεις, κατασκευάζουν έργα (δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία κλπ.), που τα νέμονται για δεκαετίες, με υψηλό το αντίτιμο λειτουργίας και χρήσης, που το πληρώνει ο λαός.

Και ενώ η Περιφέρεια της Ηπείρου παραμένει, με σοβαρά προβλήματα στο εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο, με ημιτελές το οδικό δίκτυο βασικών αξόνων (Ιωάννινα - Κακαβιά, Πρέβεζα - Ιονία, Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα, Ηγουμενίτσα - Μαυρομάτι), που καθιστά «μετέωρη» και ημιτελή την κατασκευή της «Ιονίας», της «Αμβρακίας», χωρίς κάθετους άξονες την «Εγνατία» στην περιοχή της Ηπείρου, ο «αρμόδιος» υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάος* ανερυθρίαστα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», χρήματα δηλαδή, για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου

Ποιος είδε τότε τον κ. Περιφερειάρχη και δεν φοβήθηκε. Στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ, ξιφούλκησε κατά του κ. Ταχιάου: «Έρχεται ο αρμόδιος υφυπουργός και λέει ότι δεν έχει λεφτόδεντρο… Μα ήταν δική του υποχρέωση οι δρόμοι… Τις δεσμεύσεις από το 2007 τις ξεχνάν.. Είναι σαν μας θεωρούν Αλβανία εδώ… Αν συνεχίσουμε με αυτές τις συμπεριφορές θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις…» (η υπογράμμιση δική μας).

Προγραμματίστηκαν ραντεβού, για να λύσουν την «παρεξήγηση», που δεν μπόρεσαν να γίνουν. Τελικά το ραντεβού έγινε και ο «θησαυρός»; «Άνθρακες». «Η παρεξήγηση λύθηκε». Ο Ταχιάος παρέμεινε στις απόψεις του και το «φάρμακο» βρέθηκε. Με ΣΔΙΤ η κατασκευή των οδικών αξόνων της Ηπείρου. «Πρέπει να καταλάβουν οι χρήστες ότι αξίζει να δώσει κανείς ένα μικρό αντίτιμο όταν έχει ένα δρόμο καλό στη διάθεσή του που τον γλιτώνει από χάσιμο χρόνου και πολλά έξοδα. Ο δικός μας δε ρόλος είναι να κρατάμε όσο μπορούμε χαμηλό το κόστος των διελεύσεων», δήλωσε ο κ. Ταχιάος. (Τώρα πόσο χαμηλό το κρατάνε, φάνηκε από τις πρόσφατες αυξήσεις και τα «μπόνους» που έδωσαν στις εταιρείες για διαφυγόντα κέρδη κατά την περίοδο της πανδημίας).

Δηλαδή δεν πειράζει αν πηγαίνουμε από Ηγουμενίτσα ή Πρέβεζα για την Πάργα ή από την Ηγουμενίτσα για Σαγιάδα - Μαυρομάτι ή από τα Γιάννινα στο Καλπάκι και πληρώνουμε μετωπικά διόδια, ας αφήσουμε που τώρα έχουν «ανακαλυφθεί» και τα πλευρικά και μπορεί με τέτοια πλευρικά διόδια να πηγαίνουμε για Σύβοτα, Πέρδικα, ή ακόμη για Παραμυθιά ή Κόνιτσα, όσο για το Φιλιάτι … λείπει εντελώς από το σχεδιασμό.

Έτσι ο κ. Ταχιάος έφυγε ήρεμος διευκρινίζοντας ότι «ήταν εντυπωσιακά πραγματικά σοβαρή η κουβέντα την οποία κάναμε». Τζάμπα τρόμαξε ο άνθρωπος.

Και «νάσου σαν λαγός», είχε προηγηθεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος Δήμαρχος, με το πολλά υποσχόμενο τίτλο «Μαζί για την Ηγουμενίτσα», κ. Αντ. Μπέζας, γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του, που αυτός «πρώτος» πρότεινε την κατασκευή των οδικών αξόνων με ΣΔΙΤ, μετά από εμβριθή ανάλυση ότι όλες οι πόρτες για τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι κλειστές μέχρι το 2030. «Γιατί δεν λέμε την αλήθεια στους πολίτες για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου (που την είπε, αλλά με «ωμό πολιτικό τρόπο», ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάος);» αναρωτήθηκε, (η υπογράμμιση δική μας).

Θα επικαλεστούν ότι έγινε ο διαγωνισμός για τον άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά, μόνον που αυτός δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της «Ιονίας οδού» (τετράϊχνος) σαν συνέχεια αυτής, αλλά υποδεέστερο (τρίιχνος), πράγμα που θα τον καταστήσει λιγότερο ασφαλή και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεπερασμένο.

Θα μας απαντήσουν επίσης ότι μπορεί να εξασφαλιστεί για τους ντόπιους «ελεύθερη διέλευση», όπως ισχύει μόνον για δημότες σε συγκεκριμένους σταθμούς και μόνον στην υπό κρατική διαχείριση «Εγνατία Οδό». Όμως τίποτε δεν είναι σίγουρο αν περάσουν στους ιδιώτες. Είδαμε πως κλείστηκε τμήμα του παραλιακού πάρκινγκ στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μόλις το αγόρασε ο Γκριμάλντι και πως οι παραλιακοί χώροι σε Σαγιάδα, Σύβοτα και Πλαταριά προσωρινά και προφορικά αφέθηκαν στους μαγαζάτορες των περιοχών αυτών.

Μήπως θα περίμενε κανένας διεκδικητικό πνεύμα για ασφαλείς δρόμους χωρίς διόδια από όλους αυτούς τους αιρετούς, που μέσα από τις διαρκείς μεταρρυθμίσεις (Καποδίστριας, Κλεισθένης, Καλλικράτης) έχουν γίνει μακρύ χέρι του κράτους, σε τοπικό κράτος; Όχι βέβαια. Αλλά τόση ωμότητα και τόσο θέατρο;

Αυτού του είδους την «ανάπτυξη», που όλοι προεκλογικά εξήγγειλαν, θα μας φέρουν….

Και αλήθεια οι απερχόμενοι δήμαρχοι, αλλά οι «ερχόμενοι» διαφωνούν ή συμφωνούν δια της σιωπής τους;

Το ζήτημα είναι τι θα μπορέσουμε να κάνουμε εμείς, οι πολίτες, ο λαός, το κίνημα, σε μια διεκδικητική, αγωνιστική κατεύθυνση για ασφαλείς δρόμους χωρίς διόδια.

 Γραφείο Ηπείρου του Μ-Λ ΚΚΕ
22-12-2023

* Ο κ. Ταχιάος είναι αποτυχημένος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, διορισμένος πρώην Πρόεδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», με αποφασιστική συμβολή στην αφαίρεση των αρχαιοτήτων από το Σταθμό του Μετρό στην οδό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και στην κατασκευή του Σταθμό της «Αττικό Μετρό» στην Πλατεία Εξαρχείων, σύμβουλος για χρόνια του έργου αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και τώρα διορισμένος υφυπουργός.

Συνέχεια...