07/11/21 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Αύξηση κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία

Ιουλίου 11, 2021 0
Αύξηση κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας 2
ΠΕ Θεσπρωτίας 6
ΠΕ Ιωαννίνων 34
ΠΕ Πρέβεζας 8
Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Λουκέτο για 7 ημέρες και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε κέντρο διασκέδασης

Ιουλίου 11, 2021 0
Θεσπρωτία: Λουκέτο για 7 ημέρες και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε κέντρο διασκέδασης 

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (10-06-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (20) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

5 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

2 παραβάσεις σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ - μπαρ) στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για μη τήρηση αναστολής λειτουργίας του με την επιβολή προστίμου ύψους (5.000) ευρώ στην επιχείρηση και (3.000) ευρώ στον υπεύθυνο του καταστήματος. Επίσης επιβλήθηκαν -10- πρόστιμα των -300- ευρώ σε πελάτες του καταστήματος για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων.

1 παράβαση σε κέντρο διασκέδασης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας για όρθιους πελάτες εντός του καταστήματος με την επιβολή προστίμου (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας -7- ημερών

1 παράβαση σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για διενέργεια εκδήλωσης σε εσωτερικό χώρο με την επιβολή προστίμου (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας -7- ημερών

1 παράβαση σε αίθουσα εκδηλώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για διενέργεια εκδήλωσης στο εσωτερικό χώρο με την επιβολή προστίμου (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας -7- ημερών.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Πτήση πάνω από την Πέστανη: Το χωριό – φάντασμα που «χτυπήθηκε» από σεισμό το 1979

Ιουλίου 11, 2021 0
Θεσπρωτία: Πτήση πάνω από την Πέστανη: Το χωριό – φάντασμα που «χτυπήθηκε» από σεισμό το 1979

Οι κάτοικοι στην Πέστανη Θεσπρωτίας σώθηκαν γιατί δεν άκουσαν τους σεισμολόγους

Πριν τέσσερις δεκαετίες, το χωριό της Πέστανης-Κρυόβρυσης έσφυζε από ζωή. Σήμερα, το μόνο που θυμίζει τον άλλοτε φημισμένο οικισμό της Θεσπρωτίας είναι τα χαλάσματα και τα ερειπωμένα σπίτια.
Το Νοέμβριο του 1979, ο εγκέλαδος ταρακούνησε ολόκληρο το νομό. Από τα 1600 σπίτια της Ηγουμενίτσας, τα 700 παρουσίασαν ρωγμές.
Το έδαφος είχε ανοίξει στα δύο, ενώ όπως έγραφαν τα πρωτοσέλιδα της εποχής, «το βουνό σχίστηκε».

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας της εποχής

Στις πλαγιές του συγκεκριμένου βουνού ήταν χτισμένη η Πέστανη-Κρυόβρυση. Μέσα σε μια νύχτα, οι Πεστανιώτες είδαν τον τόπο τους να ισοπεδώνεται μπροστά στα μάτια τους. Ευτυχώς οι ίδιοι δεν κινδύνευσαν, αφού πρόλαβαν να μετακινηθούν με τους προσεισμούς.

Ο πρώτος ισχυρός σεισμός συνέβη την Τρίτη 6 Νοεμβρίου.
Το τράνταγμα ήταν μεγάλο και πολλά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Μάλιστα, 10 από τα 70 συνολικά του χωριού κατεδαφίστηκαν πλήρως. Παρά τις καθησυχαστικές εκτιμήσεις των σεισμολόγων, οι ντόπιοι φοβήθηκαν το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού.
«Οι υπεύθυνοι της Νομαρχίας υποστήριξαν ότι μπορούσαμε να παραμείνουμε στα σπίτια μας. Δεν μας έπεισαν όμως γιατί συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις. Εμείς επειδή φοβηθήκαμε μείναμε στην ύπαιθρο», έλεγε ο πρόεδρος της κοινότητας Κρυόβρυσης. Η απόφαση των κατοίκων αποδείχθηκε σοφή. Λίγες μέρες μετά τον πρώτο σεισμό, ακολούθησε ένας δεύτερος ισχυρότερος.

Η Πέστανη-Κρυόβρυση σήμερα είναι ένα χωριό-φάντασμα.

Καταστροφικός εγκέλαδος
Τα ξημερώματα της Κυριακής 11 Νοεμβρίου του 1979, ένας σεισμός 5,1 ρίχτερ αποτελείωσε το έργο που είχε αρχίσει πέντε μέρες νωρίτερα. Ολόκληρη η Θεσπρωτία σείστηκε ανεπανόρθωτα. Οι ζημιές στην πρωτεύουσα του νομού ήταν τεράστιες. «Νεκρή πόλη» περιέγραφαν οι εφημερίδες την Ηγουμενίτσα.

Οι δρόμοι είχαν ερημώσει και τα σπίτια ήταν κλειστά. Οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν προλάβει να φύγουν. Άλλοι έμεναν σε ξενοδοχεία κι άλλοι σε αντίσκηνα στην ύπαιθρο.

Ο δρόμος σκίστηκε στα δύο

Περισσότερα από 300 σπίτια χαρακτηρίστηκαν ετοιμόρροπα, ενώ ο τραγικός απολογισμός των πρώτων ημερών έκανε λόγο για 8.000 άστεγους.
Στην Πέστανη το ποσοστό των αστέγων ανήλθε σε 100%. Όλα τα σπίτια κατέρρευσαν.
Οι Πεστανιώτες ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους με τον πιο βίαιο τρόπο, εν μία νυκτί. Οι πρώτοι μήνες ήταν εφιαλτικοί.
Η κρατική κωλυσιεργία ανάγκασε τους ανθρώπους να μένουν σε σκηνές. Έπειτα, οι περισσότεροι διασκορπίστηκαν στα γύρω χωριά.

Το χωριό μετά την καταστροφή.

Το χωριό φάντασμα
Τα χρόνια πέρασαν, όμως καμία κρατική πρόνοια δεν πάρθηκε για το «χτυπημένο» από τον Εγκέλαδο χωριό. Μόλις το 2021, κάποιοι ξεκίνησαν δειλά δειλά να εγκαθίστανται ξανά στην Κρυόβρυση. Άλλοι έχουν αρχίσει να πηγαινοέρχονται καθημερινά. Στόχος της κοινότητας Πέστανης-Κρυόβρυσης, που παραμένει ενεργή έως σήμερα, είναι να χαρακτηριστεί ο οικισμός παραδοσιακός, έτσι ώστε το κράτος να βοηθήσει στην ανοικοδόμησή του. Προς το παρόν, δεν έχει επιτευχθεί. Τα εγκαταλελειμμένα σοκάκια και οι δρόμοι εξακολουθούν να θυμίζουν την τραγωδία του 1979.

Τα ερειπωμένα σπίτια μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Γκρεμισμένα σπίτια, ερειπωμένα καφενεία κι εκκλησίες. Τα δέντρα έχουν τυλίξει με τα κλαδιά τους τα συντρίμμια. Αγριόχορτα και θάμνοι έχουν πάρει τη θέση των επίπλων στις οικίες που πριν 40 χρόνια έσφυζαν από ζωή. Το μόνο που αντιστέκεται στην φθορά του χρόνου και της εγκατάλειψης είναι η πηγή στην κεντρική πλατεία. Από την γραφική βρυσούλα ακόμα αναβλύζει νερό. 

Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα από το χωριό-φάντασμα της Θεσπρωτίας, όπως το κατέγραψε ο συνεργάτης μας LifeAfterGravity:...

Αναδημοσίευση από: www.mixanitouxronou.gr

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Στις 13 Ιουλίου επανασυντονίζουμε τους τηλεοπτικούς δέκτες

Ιουλίου 11, 2021 0
Θεσπρωτία: Στις 13 Ιουλίου επανασυντονίζουμε τους τηλεοπτικούς δέκτες

Tην Τρίτη 13/07/2021, θα πραγματοποιηθεί από κοινού και από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση, όπως αυτή προβλέπεται από τον ανανεωμένο Χάρτη Συχνοτήτων που εκπόνησε η Πολιτεία και αφορά τις περιοχές: Ευρυτανία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καρπενήσι, Κέρκυρα, Λάρισα, Τρίκαλα και τμήμα του νομού Καρδίτσας.

Όσοι κάτοικοι λαμβάνετε επίγειο ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής που αναφέρονται παρακάτω, θα χρειαστεί στις 13 Ιουλίου 2021 να επανασυντονίσετε τον δέκτη σας (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή), καθώς πλέον το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται σε νέες συχνότητες.

Διαφορετικά θα χάσετε όλα τα κανάλια και θα βλέπετε μαύρο στις οθόνες σας.Για την πραγματοποίηση του συντονισμού χρειάζεται να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
(1) να μεταβείτε στο μενού του δέκτη σας
(2) να επιλέξετε «Εγκατάσταση» αν διαθέτετε αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτετε τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).
(3α) να πραγματοποιήσετε αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα

(3β) είτε να πραγματοποιήσετε χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας
(4) στο τέλος της αναζήτησης πατάτε ΟΚ/ ΝΑΙ
(5) επιλέγετε έξοδο (exit) ώστε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε.

Αναλυτικότερες οδηγίες ΕΔΩ
Συνέχεια...

Στα Σπυροπηγάδια του Καλαμά: Ένας δύσκολα προσβάσιμος προορισμός εναλλακτικού τουρισμού που μαγεύει (+ΦΩΤΟ)

Ιουλίου 11, 2021 0
Στα Σπυροπηγάδια του Καλαμά: Ένας δύσκολα προσβάσιμος προορισμός εναλλακτικού τουρισμού που μαγεύει (+ΦΩΤΟ)

Χαρακτηρίζονται τα «Τέμπη της Θεσπρωτίας» λόγω του άγριου φαραγγιού που κυριολεκτικά σχίζει στη μέση την περιοχή

Γιώργος Μαλαμίδης

Τα Σπυροπηγάδια στα Στενά του Καλαμά αποτελούν ένα από τους πιο όμορφους προορισμούς της Θεσπρωτίας. Ανάμεσα από το Πολύδροσο και τις Πέντε Εκκλησιές Παραμυθιάς υπάρχει ένα ειδυλλιακό, «παραδεισένιο τοπίο» που προσφέρεται για ξεκούραση και περισυλλογή, κάτω από αγέρωχα σκιερά πλατάνια δίπλα ακριβώς από το θρυλικό ποταμό Καλαμά.


Για να φτάσει ο επίδοξος επισκέπτης εκεί, πρέπει να ακολουθήσει οδικώς την παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων. Περίπου 10 χιλιόμετρα μετά τη Νεράιδα, στρίβουμε αριστερά προς το χωριό της Πλακωτής και των 5 Εκκλησιών. Λίγο πριν τις Πέντε Εκκλησιές, μικρή πινακίδα οδηγεί πάνω από το χωριό όπου χωματόδρομος κατηφορίζει με απότομη κλήση προς τα Σπυροπηγάδια. Στο σημείο αυτό κρίνεται αναγκαία η χρήση 4×4 οχήματος ή κατάβαση με τα πόδια (περίπου 20 λεπτά).Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι αισθητή η μαγεία της περιοχής, τόσο η θέα προς τις εκκλησιές της βυζαντινής Οσδίνας (ή Ουζντίνα) όσο και το ίδιο το φαράγγι των Στενών του Καλαμά. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να τα χαρακτηρίσει ως τα «Τέμπη της Θεσπρωτίας» λόγω του άγριου φαραγγιού που κυριολεκτικά σχίζει στη μέση την περιοχή. Κάτω από τα πλατάνια πηγές αναβλύζουν από παντού ενισχύοντας σε μέγιστο βαθμό τα συναισθήματα γαλήνης που δημιουργεί το πανέμορφο, επιβλητικό τοπίο! 


Στην ομορφιά της περιοχής προσθέτει το παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα που γίνεται αμέσως αντιληπτό με το που φτάνουμε στον προορισμό μας, καθώς είναι κυριολεκτικά κτισμένο μέσα στα βράχια του φαραγγιού. Ταυτόχρονα δεξιά από αυτό προσφέρονται τσιμεντένια τραπεζοκαθίσματα για ξεκούραση ή για πικ νικ. Υπάρχει επιπλέον δυνατότητα για περπάτημα δίπλα στον ποταμό προς τις δύο πλευρές του με πιο ομαλή τη διαδρομή προς τις 5 Εκκλησιές (νοτιοδυτικά) όπου σε διάφορα σημεία τα νερά του ποταμού γίνονται ιδιαίτερα ορμητικά.


Η διαδρομή βορειο – ανατολικά του ποταμού είναι και η πιο δύσκολη και οδηγεί στη θέση Φραγγοπήδημα, όπου ο Καλαμάς σχηματίζει με φυσικό τρόπο ένα τελικό σίγμα (s) .Πάνω ακριβώς στα απότομα βράχια του φαραγγιού από την πλευρά του μαλουνιώτικου όρους (προς Μαλούνι) συναντώνται συχνά σπήλαια που υπάρχουν εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων.

Η επίσκεψη σε κάποια από αυτά κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί προσοχή. Ο επισκέπτης επιστρέφει από τα Σπυροπηγάδια στα Στενά του Καλαμά έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή, αλλά και αναμνήσεις που θα τον συντροφεύουν σε όλη του τη ζωή. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι όποιος βρεθεί στην περιοχή αναπολεί την πλούσια εμπειρία που προσφέρει και επιθυμεί εκ νέου την εξερευνήσει.

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα