07/10/20 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Δώστε παιδεία στο λαό - Άρθρο του π. Ηλία Μάκου στο "Πρώτο Θέμα"

Ιουλίου 10, 2020 0
Δώστε παιδεία στο λαό - Άρθρο του π. Ηλία Μάκου στο "Πρώτο Θέμα"

Oι απόφοιτοι του Λυκείου διαγωνίστηκαν για μια θέση στα Πανεπιστήμια και οι εκπαιδευτικές αλλαγές, οι οποίες είναι τόσο συχνές στη χώρα μας, που αναρωτιέσαι γιατί γίνονται, αφού κάθε φορά ανακυκλώνουν την ίδια χαώδη κατάσταση, είναι σε εξέλιξη. Κι όλοι ξέρουμε ότι η πορεία της παιδείας μας είναι το μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Η παιδεία είναι άρρωστη εδώ και χρόνια και η θεραπεία της δεν φαίνεται καθόλου εύκολη...
Γιατί οι νέοι σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δεν μορφώνονται επαρκώς, γιατί η παιδεία, πλέον, δεν καλλιεργεί και δεν μεταδίδει αξίες.
Σαφώς και υπάρχουν ανεπαρκείς διδάσκοντες (δεν γενικεύουμε, αλλά επισημαίνουμε).
Σαφώς το σύστημα δεν ευνοεί τη μάθηση, αλλά την πληροφορία. Σαφώς πολλά παιδιά, χωρίς επί της ουσίας να ευθύνονται τα ίδια, δεν τα ενδιαφέρει να μάθουν, αλλά να βρουν τρόπους εύκολης επιβίωσης.
Ακούγεται συχνά η φράση "παλαιά μαθαίναμε γράμματα" και, πραγματικά, σε πολλές περιπτώσεις, επιβεβαιώνεται. Ένας απόφοιτος του αλλοτινού εκτατάξιου γυμνασίου αλλοτινών καιρών, μπορεί να ξέρει πολύ περισσότερα από έναν πτυχιούχο της σημερινής εποχής με ανεπτυγμένο το διαδίκτυο.
Δεν υποστηρίζουμε το πισωγύρισμα, αλλά το προχώρημα με στέρεους και όχι σάπιους και σαθρούς βηματισμούς.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, που έχει αναφέρει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Δονάτος Παπαγιάννης, που παραδίδοντας μάθημα σε προχωρημένο εξάμηνο ρώτησε, παρεμπιπτόντως, 300 φοιτητές να του πουν τι γνωρίζουν για τη Μάχη του Μαραθώνα και ήξερε μόνο μια φοιτήτρια με καταγωγή από την Αλβανία, η οποία περιέγραψε με ακρίβεια τα ιστορικά γεγονότα!
Η παιδεία μας είναι αποδιοργανωμένη. Διέρχεται μια από τις ισχυρότερες κρίσεις της... Και αυτό, γιατί έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Λες και δεν έχουμε ρίζες. Λες και δεν έχουμε παραδόσεις. Λες και είμαστε ένας λαός, που ξεφύτρωσε χθες.
Και αυτό είναι το πέρα για πέρα λαθεμένο, κατά τη γνώμη μας. Οι ιθύνοντες δεν λαμβάνουν υπόψη τα ιδεώδη, που οφείλει να εξυπηρετεί η παιδεία, με αποτέλεσμα, αντί να καλυτερεύει, να ξεχαρβαλώνεται.
Η παιδεία ως πρώτιστο έργο της πρέπει να έχει τη δημιουργία σωστών ανθρώπων, που να διαθέτουν ήθος. Ναι, μέσα σ' αυτή τη σύγχρονη Βαβέλ, το ήθος είναι ισχυρό "όπλο" στη διάθεσή των νέων, είναι ένα στήριγμα.
Είναι ένα κατάλληλο μέσο, που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν, έστω και αν είναι σκληρή η κοινωνία, και να βγουν νικητές. Και αυτό θα συμβεί εάν δεν αφήσουν να περνάει η ζωή τους σαν ποτάμι μέσα από την καρδιά τους και αυτή να παραμένει στεγνή.
Το ήθος είναι δύναμη και στην επιτυχία, είναι δύναμη και για την τυχόν αποτυχία. Και αυτό, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους νέους για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των καταστάσεων. Γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις να είναι θερμοί και όχι "χλιαροί" στην επιδίωξη των σκοπών τους. Γιατί ακονίζει το νου και την καρδιά τους, καθαρίζει μέσα τους το χρυσό από τη σκουριά και την κοπριά, βελτιώνει το χαρακτήρα τους.
Τους κάνει να καταλάβουν ότι αν και τίποτα δεν είναι εύκολο, ο αγώνας δεν εγκαταλείπεται... Αλήθεια, ποιό ωραίο πράγμα γίνεται με ευκολία; Ποιός έγινε μεγάλος χωρίς κόπο; Ποιος πέτυχε πολλά με ευκολία; Με τη χάρη του Θεού και με τη δική τους θέληση, όλα γίνονται κατορθωτά.
Αλλά το ήθος κάνει τους νέους να συλλογιστούν και κάτι άλλο σημαντικό. Να μην είναι ολιγαρκείς στους στόχους τους τους πνευματικούς. Μπορεί να περάσουν ή να μην περάσουν στο Πανεπιστήμιο. Να είναι καλοί ή κακοί μαθητές ή φοιτητές.
Αλλά στη ζωή, πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε. Και με "απληστία" να διεκδικούν αυτό το πέρασμα. Αυτός, που δεν προσπαθεί να γίνεται συνεχώς καλύτερος, που δεν αγωνίζεται να κατακτά συνεχώς και περισσότερο έδαφος από τον τόπο της αρετής, ποτέ δεν θα γίνει ολοκληρωμένος άνθρωπος, όσα πτυχία και αν αποκτήσει.
Γιατί μπορεί να έχει γνώσεις, δεν θα έχει όμως γνώση. Δεν αξίζει στους νέους μια ψυχή καχεκτική, μια ζωή χαρμεπή και άτονη, όπου θα φυτοζωούν. Αυτό που τους αξίζει είναι να αναπνέουν τον δροσερό αέρα των υψηλών κορυφών.
Γι' αυτό η παιδεία δεν θέλει ακροβατισμούς. Θέλει βάθρα και θεμέλια. Και αυτά, τα έχουμε. Δεν θέλει εύκολους πειραματισμούς. Δεν μπορούμε να παίζουμε μ' αυτή. Δεν μπορεί να είναι το μέσο πολιτικών αντιπαραθέσεων , πολύ περισσότερο δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως κομματική χροιά.
Είναι υπερεθνική υπόθεση. Δεν μπορεί να διαμορφώνεται ούτε από προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις, ούτε από αταίριαστες για την ελληνική πραγματικότητα βάσεις.
Όχι, λοιπόν, παιχνίδια στο χώρο της παιδείας. Όχι λαϊκίστικες μέθοδοι και αντιλήψεις. Όχι ψευδοπροοδευτισμοί, που τα κάνουν όλα γυαλιά καρφιά συσσωρεύουν ερείπια και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο.
Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στο αντιδημοκρατικό ν/σ της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις (+ΦΩΤΟ)

Ιουλίου 10, 2020 0
Ηγουμενίτσα: Μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στο αντιδημοκρατικό ν/σ της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις (+ΦΩΤΟ)

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης εστάλη χθες από την Ηγουμενίτσα προς την κυβέρνηση για το ν/σ Χρσυοχοϊδη που αφορά τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Στο Συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας συμμετείχε πλήθος κόσμου που έδειξε ότι δεν πρόκειται να φοβηθεί από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η οποία τρέμει τις αντιδράσεις της εξοντωτικής πολιτικής της για τα λαϊκά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα δίνει γη και ύδωρ σε πολυεθνικές και τα δικά της παιδιά.

Το απόγευμα της Πέμπτης (9/7) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και ακολούθησε πορεία στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι και άνεργοι της πόλης, αντιδρώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει κάθε ελεύθερη φωνή.
Στην πορεία συμμετείχε το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ (μ-λ).
Σε μια συγκέντρωση όπου φάνηκε ότι διαφορετικοί κομματικοί σχηματισμοί, παρά τις διαφωνίες τους, μπορούν να συνυπάρξουν απέναντι σε μια φανατικά αντιλαϊκή κυβέρνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα έχει εύκολες μέρες...!


Ξεχωριστό Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά!
Συνέχεια...

Ζητείται προσωπικό από το γραφείο τελετών ΤΑΓΚΑΣ

Ιουλίου 10, 2020 0
Ζητείται προσωπικό από το γραφείο τελετών ΤΑΓΚΑΣ

Ζητείται προσωπικό για εργασία ως υπάλληλοι για τη διεκπεραίωση κηδειών.

Απαραίτητη προϋπόθεση: κατοχή διπλώματος οδήγησης.

Προσφέρονται: 
- Σύμβαση πλήρους απασχόλησης (ωράριο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της δουλειάς), 
- σταθερός μηνιαίος μισθός, 
- Ένσημα

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2665023124 & 6945366840

Συνέχεια...

Επικίνδυνοι για την πόλη! Θα πνιγεί κόσμος μέχρι να τα βρουν στη μοιρασιά!

Ιουλίου 10, 2020 0
Επικίνδυνοι για την πόλη! Θα πνιγεί κόσμος μέχρι να τα βρουν στη μοιρασιά!

Εδώ και τρεις μήνες ζούμε το θέατρο του παραλόγου με τα στελέχη της ΝΔ στη Θεσπρωτία και ειδικότερα στην Ηγουμενίτσα, όσον αφορά την παραλία του Δρεπάνου.
Ξαφνικά πριν τρεις μήνες (7/4/2020) η νέα Διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι βγάζει σε δημοπρασία τα δύο αναψυκτήρια του Δρεπάνου, το οποίο ως μέρος της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας είναι στη δικαιοδοσία της. 
Τότε, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, δηλώνοντας ότι αν προχωρήσουν στη δημοπρασία, αυτό θα ήταν ...αιτία πολέμου! Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής, δεδομένου ότι επίκειται η μεταβίβαση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο (όπως τουλάχιστον διατείνεται ο Δήμαρχος) και πρέπει να βγάλει σε δημοπρασία τα καταστήματα ο Δήμος για να υπάρχει μια συνέχεια.
Έκτοτε ξέσπασε μια εσωκομματική κόντρα μεταξύ δύο πλευρών. Από τη μια τα νέα διευθυντικά στελέχη της ΟΛΗΓ Α.Ε., δηλαδή ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Πορφύρης και η Πρόεδρος κα. Δηλαβέρη, με τη στήριξη του βουλευτή ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα κι από την άλλη του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Λώλου ο οποίος βρήκε συμπαραστάτη (απρόσμενα) τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη. 
Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών δεν άφησε απ' έξω και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, ο οποίος επέτρεψε στην Πρόεδρο του ΟΛΗΓ να τον χρησιμοποιήσει έστω και επικοινωνιακά...!
Όταν αντιλήφθηκαν οι δύο διευθυντάδες του ΟΛΗΓ ότι δεν τους παίρνει να συνεχίσουν την κόντρα, δεδομένου ότι η τοπική κοινωνία επιθυμεί να επιστρέψει ΟΛΗ η χερσαία ζώνη στο Δήμο, μεταξύ αυτής και το Δρέπανο και αντιλαμβανόμενοι ότι έχουν χάσει τη μάχη, σκέφτηκαν το εξής απίστευτο και συνάμα εκδικητικό προς την τοπική κοινωνία...!
Για να μην ομολογήσουν λοιπόν ότι έκαναν λάθος, συνέταξαν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης (κάπως έτσι το βαφτίσανε) και το έστειλαν στο Δήμο για να το εγκρίνει.

Τι έλεγε το Μνημόνιο Συνεργασίας;;
Το Μνημόνιο που προτείνανε στο Δήμο, σε γενικές γραμμές έλεγε το εξής: Ότι ο ΟΛΗΓ θα παραχωρήσει προς χρήση την παραλία του Δρεπάνου στο Δήμο για να το εκμεταλλευτεί ο ίδιος (καταστήματα, καντίνες, ξαπλώστρες κλπ) και να έχει τα έσοδα, αλλά θα αναλάβει και τα έξοδα (καθαριότητα, ναυαγοσώστες κλπ).
Με λίγα λόγια, για να εκδικηθούν το Δήμο και κατ' επέκταση τους δημότες επειδή έχασαν τη μάχη, αναίρεσαν έναν άγραφο κανόνα που ίσχυε εδώ και μερικά χρόνια, ως έμμεση ενίσχυση του ΟΛΗΓ προς το Δήμο, ότι δηλαδή ο ΟΛΗΓ αναλαμβάνει τα έξοδα (που είναι πολλά) και τα έσοδα πηγαίνουν στο Δήμο (τα οποία είναι ανύπαρκτα επειδή δεν πληρώνουν αυτοί που πρέπει).
Στις 18/5 το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, υπερψήφισε, κατά πλειοψηφία, αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας και εστάλη στον ΟΛΗΓ για να το ψηφίσει και το Δ.Σ. του Οργανισμού, το οποίο επίσης υπερψήφισε κατά πλειοψηφία, χωρίς όμως να αναφέρουν ποιος ή ποιοι καταψήφισαν.... 
Δηλαδή, για να τα βρουν μεταξύ τους οι δυο κομματικές ομάδες της ΝΔ και να μην εκτίθενται τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στην κυβέρνηση (η οποία είχε ενημερωθεί για τα κατορθώματά τους) επέλεξαν ένα συμβιβασμό που οι μόνοι χαμένοι είναι οι δημότες της Ηγουμενίτσας. Όλο αυτό το διάστημα ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Γιόγιακας ακολουθεί την προσφιλή του τακτική: κάνει την πάπια!
Το θέατρο του παραλόγου όμως, δεν τελειώνει εκεί! Αφού τελικά τα βρήκαν και τα συμφωνήσανε, οι διευθυντάδες του ΟΛΗΓ συνεχίζουν τις τρίπλες προς το Δήμο, τις οποίες ο Δήμαρχος καταπίνει αμάσητες! Σε πρώτη φάση αλλάζουν ένα καίριο άρθρο του Μνημονίου που είχαν συμφωνήσει και το οποίο ανέφερε ότι τα έσοδα από τις καντίνες και τις ξαπλώστρες που νοικιάζονται στο Δρέπανο, θα πηγαίνουνε στο Δήμο. Με το επιχείρημα ότι ο ΟΛΗΓ είναι Α.Ε. και δε δύναται βάσει νομοθεσίας να παραχωρεί τα έσοδά του, προτείνουν στο Δήμο την τροποποίηση του Μνημονίου και αντί να δώσουνε τα χρήματα που θα εισπράξουν (τα υπολογίζουν σε 18.000 ευρώ), προτείνουν να αναλάβει ο ΟΛΗΓ κάποιο έργο του Δήμου και να το πληρώσει ο ΟΛΗΓ ως ανταποδοτικό όφελος. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΟΛΗΓ στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ΗΓουμενίτσας, θα αναλάβουν ένα έργο αξίας ισόποσης με τα έσοδα από το Δρέπανο συν 40.000 ευρώ. Το έργο που πρότεινε ο Δήμος στον ΟΛΗΓ να αναλάβει για να τα βρουν στην αξία, είναι η τοποθέτηση ενός ζεύγους υπόγειων κάδων απορριμμάτων στη χερσαία ζώνη, όπως κι αυτά που έκανε πριν ένα χρόνο ο Δήμος προεκλογικά κι ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ούτως ή άλλως υποχρέωση του ΟΛΗΓ, διότι αφορά την παραλιακή οδό της πόλης, τμήμα δηλαδή της χερσαίας ζώνης την οποία δεν παραχωρεί προς χρήση προς το Δήμο. Μάλιστα, πέρυσι, κύκλοι του Δημάρχου ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο έργο το είχε προτείνει και στον πρώην Πρόεδρο του ΟΛΗΓ κ. Νταή, αλλά ο ίδιος δεν το ενέκρινε για να μη φανεί ως προεκλογικό έργο του Λώλου και τον ενισχύσει στις (περσινές) εκλογές...
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το Μνημόνιο (που χρειάστηκε τροποποίηση) το συνέταξε νομικός σύμβουλος του ΟΛΗΓ, ενώ η ίδια η Πρόεδρος του Οργανισμού, είναι νομικός... Αλλά τις νομικές αστοχίες του πρώτου Μνημονίου δεν τις αντιλήφθηκαν έγκαιρα!

Παράλληλα, ενώ είχαν υπογράψει το Μνημόνιο, ο ΟΛΗΓ συνέχισε να δίνει άδειες για καντίνες και ξαπλώστρες στην παραλία του Δρεπάνου, χωρίς να γνωρίζουμε γιατί τόση βιασύνη... Δηλαδή είχαν υπογράψει ότι παραχωρούν τη χρήση του Δρεπάνου στο Δήμο, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή, παραχωρούσαν νέες άδειες. Κι αυτές τις τρίπλες ο Δήμαρχος τις δέχεται...!
Για να μπορέσει όμως ο Δήμος να νομιμοποιήσει την τροποποίηση του Μνημονίου, έπρεπε εκ νέου να περάσει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό έγινε μόλις προχθές, στις 6/7 όπου ήρθε το θέμα σε ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση και τελικά υπερψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Λώλου.
(Δείτε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΕΔΩ)

Όλο αυτό το διάστημα όμως, που τα στελέχη της ΝΔ κονταροχτυπιόταν για το ποιος έχει το πάνω χέρι και δεν ξέρουμε για ποιον άλλο λόγο, αφού τελικά τα βρήκανε για το ποιος θα εκμισθώσει τα κλαμπάκια του Δρεπάνου, ξεχάσαν κάτι πιο σημαντικό, το οποίο μάλλον δεν τους ενδιέφερε και τόσο. Ότι στην παραλία του Δρεπάνου θα πρέπει να υπάρχουνε ναυαγοσώστες...!!!
Κατά τα άλλα καμαρώνουν για τις γαλάζιες σημαίες...!
Και το κρίσιμο ερώτημα: Αν έστω ένας άνθρωπος χάσει τη ζωή του από πνιγμό στην παραλία του Δρεπάνου, ποιος θα είναι υπεύθυνος;;;

Επειδή κατάλαβαν στο Δήμο, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, τη σοβαρότητα του ζητήματος αλλά και τις νομικές ευθύνες που ενδεχομένως υπάρξουν σε περίπτωση απώλειας ζωής, έσπευσαν σε κατεπείγουσα διαδικασία για τη ναυαγοσωστική κάλυψη της παραλίας του Δρεπάνου.
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. (στις 6/7) συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και αποφάσισε (αντιγράφουμε από την απόφαση):  
Την προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4412/2016, για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης, των πολυσύχναστων παραλιών στην περιοχή ΔΡΕΠΑΝΟ-ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΙ, για το έτος 2020. Η δημόσια σύμβαση που θα συναφθεί αφορά στο διάστημα από 11.07.2020 έως 30.09.2020 και ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 70.848,00€ (82 ημέρες Χ 8 ναυαγοσώστες Χ 108€ /ανά ημέρα/ανά ναυαγοσώστη = 70.848,00€) πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ 17.003,52€, ήτοι συνολικού προϋπολογισμού 87.851,52€.

Προθεσμία παραλαβής προσφορών 
Οι προσφορές υποβάλλονται σε σφραγισμένο φάκελο ιδιοχείρως ή ταχυδρομικώς μέχρι και την 8η Ιουλίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00, στο πρωτόκολλο του Δήμου Ηγουμενίτσας

(Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ)

Αποφάσισαν δηλαδή να γίνει κατεπείγουσα διαδικασία για τη σύμβαση ναυαγοσωστών με ημερομηνία της διαδικασίας την 8η Ιουλίου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά. Μόνο που η πρόσκληση για το διαγωνισμό αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας, 1 ημέρα μετά, στις 9/7 στις 12 το μεσημέρι! 
Αν η διαδικασία έγινε τελικά δεν το γνωρίζουμε, όπως κι αν επικυρώθηκε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, αποφάσεις που δεν έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν έχουν ισχύ.

Ας δούμε λοιπόν, πότε θα τοποθετηθούν ναυαγοσώστες στο Δρέπανο και με ποιες διαδικασίες... Μέχρι τότε, προσοχή στα μακροβούτια...!
Το θέμα είναι, ότι εξαιτίας των εσωκομματικών παιχνιδιών τους, φθάσαμε 10 Ιουλίου για να κάνουν αυτό που έπρεπε να γίνει από τις 10 Μαΐου. Κι αυτό δε σηκώνει φθηνές δικαιολογίες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές! 

Υ.Γ. Επειδή ξέρουμε ότι από το Δήμο θα ισχυριστούν ότι βιαζόμαστε και ότι είμαστε υπερβολικοί, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε, ότι για το συγκεκριμένο θέμα, έχουμε ζητήσει ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ηγουμενίτσας από τις 25/6.  Πριν 15 ημέρες. Ακόμη δεν μας έχουν απαντήσει...!

(Δείτε το βίντεο της ΕΚΤΑΚΤΗΣ συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, στις 6/7 αποκλειστικά για το θέμα αυτό. Προς ενημέρωση και διασκέδαση...)!!!


Συνέχεια...

Ο Γ. Γόγολος για την τροποποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ηγουμενίτσας και ΟΛΗΓ

Ιουλίου 10, 2020 0
Ο Γ. Γόγολος για την τροποποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ηγουμενίτσας και ΟΛΗΓ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ 
του Γιάννη Κ. Γόγολου 
επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, στη συνεδρίαση της 18ης Μαΐου 2020, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Μνημόνιο Συνεννόησης, Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΟΛΗΓ ΑΕ για την περιοχή του Δρεπάνου. 
Η Δημοτική παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» δεν ψήφισε θετικά στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, για έγκριση του προτεινόμενου από τον Ο.Λ.Ηγ. Α.Ε. του Μνημονίου για δύο λόγους 
- Θεώρησε ότι το περιεχόμενό του δεν αντιμετώπιζε το υπάρχον θέμα της περιοχής του Δρεπάνου, αφού αναφερόταν μόνο στις διαδικασίες εκμίσθωσης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς την απαιτούμενη σαφήνεια ενός μνημονίου Συνεργασίας και Συνεννόησης, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. 
- Δεν γινόταν καμία αναφορά στη χερσαία ζώνη και είχε πολλούς αστερίσκους τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου από την παραχώρηση της χρήσης των υπαρχόντων καταστημάτων καθώς και τη διευθέτηση με διαυγή τρόπο των ήδη υπαρχόντων μισθωμάτων από τις καντίνες με συμβάσεις από τον ΟΛΗΓ. Α.Ε. 
Πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις», δικαιώθηκε η πολιτική μας θέση για το περιεχόμενο του Μνημονίου. 
Στο υποβληθέν τροποποιημένο μνημόνιο από τη Δημοτική Αρχή προέβλεπε εκτός των άλλων «…όσο αφορά της υπάρχουσες μισθώσεις – παραχωρήσεις που έχουν γίνει από την ΟΛΗΓ ΑΕ συμφωνείται ότι αυτές περιέρχονται στο Δήμο από την ημέρα υπογραφής του Μνημονίου. Ο Δήμος αναλαμβάνει τη συνέχιση αυτών κατά τους υφιστάμενους όρους και τα έσοδα από αυτές θα περιέρχονται στο Δήμο …» 
Ο «συνεργάτης» ΟΛΗΓ ΑΕ, κατά την προσφιλή ορολογία του κ. Δημάρχου, και το ΤΑΙΠΕΔ δεν υποδεχτήκαν το κείμενο και αντ’ αυτού προτείνουν την εξής θολή διατύπωση: «όσο αφορά τις υφιστάμενες μισθώσεις – παραχωρήσεις τα μέρη δεσμεύονται να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν κάθε ενέργεια που απαιτείται για την πραγματοποίηση των σκοπών του Μνημονίου. Τα μέρη συμφωνούν ότι τυχόν ειδικότερα θέματα εσόδων – δαπανών καθώς και οι ειδικότεροι όροι της παραχώρησης, αποτελούν αντικείμενο της μελλοντικής συμφωνίας παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Ηγουμενίτσας». 
Βέβαια, όλες οι προαναφερόμενες διατάξεις – ευχολόγια εγκρίθηκαν «αβρόχοις ποσίν» όπως συνηθίζεται, με την ψήφο των Συμβούλων της Δημοτικής Παράταξης του κ. Λώλου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά τα άλλα, η πολλάκις προαναγγελθείσα φωνή διεκδίκησης του κ. Δημάρχου «χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πολιτική θέση της Κυβέρνησης που τον στήριξε..» αναβάλλεται για το μέλλον, σε κοινούς αγώνες με τους τοπικούς φορείς.. « όταν αυτοί ενδιαφερθούν για το θέμα..» όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει. 
Μετά την επικαιροποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας με τον ΟΛΗγ Α.Ε και το Δήμο Ηγουμενίτσας την 18η Μαΐου, ο ΟΛΗγ Α.Ε. προβαίνει στην εκμίσθωση των καντινών και την οριοθέτηση χώρων ανάπτυξης ξαπλωστρών στην περιοχή του Δρεπάνου το μίσθωμα των οποίων εισπράττεται από την Α.Ε. 
Τη Δευτέρα 6η Ιουλίου 2020 κληθήκαμε να νομιμοποιήσουμε την είσπραξη των προαναφερθέντων μισθωμάτων από τον ΟΛΗγ Α.Ε. 
Δηλαδή με απλά λόγια, να δεχθούμε τα καθρεφτάκια ως ιθαγενείς, που βαφτίστηκαν ανταποδοτικές κινήσεις του ΟΛΗγ προς το Δήμο, χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση που να αναγράφεται στο τελικό μνημόνιο συνεργασίας. 
Κύριε Δήμαρχε, η μη είσπραξη των μισθωμάτων για τις καντίνες και τις ξαπλώστρες από το Δήμο μας δεν αποτελεί πλέον “Casus belli” για εσάς; Όσον αφορά την υπόσχεση του ΟΛΗγ για απόδοση με διαφορετικό τρόπο του τιμήματος, παραμένει για εμάς «ομιχλώδης». 
Ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, το κρίσιμο ζήτημα παραχώρησης της παραλιακής ζώνης, παραπέμπεται γενικώς και αορίστως, χωρίς κανένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα στη μελλοντική συμφωνία παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και Δήμου. Σε αυτό ακριβώς το σημείο οι ευθύνες σας, αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων (Εμπορικής Ναυτιλίας και Ανάπτυξης) είναι μεγάλες. 
Καλούμε τον κ. Δήμαρχο και το βουλευτή της Ν.Δ. του Νομού, να ενημερώσουν υπεύθυνα και ανοικτά το λαό της πόλης, για τις συζητήσεις που έχουν με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και να φανερώσουν τις πραγματικές τους προθέσεις. 
Το κρυφτούλι και η μετάθεση ευθυνών, οι υποσχέσεις και τα χαμόγελα στις φωτογραφίες με τους υπουργούς δεν δίνουν ούτε λύσεις, ούτε απαντήσεις. 
Οι συμπολίτες μας ζητάνε τίμιες και καθαρές απαντήσεις, όπως αρμόζει να δίνουν οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης, τις οποίες απέκτησαν με την ψήφο των πολιτών. 

Διεκδικούμε τώρα ολόκληρη τη Χερσαία Ζώνη. 
Πριν την πώληση του Λιμανιού. 
Πριν είναι αργά για την Πόλη. 

Συνέχεια...

Πρέβεζα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών

Ιουλίου 10, 2020 0
Πρέβεζα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών 

Εξαρθρώθηκε από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών στην πόλη της Πρέβεζας 
Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας στην Πρέβεζα και στην Αττική, συνελήφθησαν συνολικά -7- ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό της μέλος 
Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση ακόμη ένας ημεδαπός, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων, οι οποίοι αγόραζαν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης 
Πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων, σε σπίτια, οχήματα και υπαίθριους χώρους 
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης και ναρκωτικής ουσίας MDMA, πιστόλι, ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, χρηματικά ποσά, αυτοκίνητο και κινητά τηλέφωνα 

Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση ναρκωτικών στην πόλη της Πρέβεζας έβαλαν οι αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, αφού με την πολύμηνη και μεθοδική έρευνά τους διακρίβωσαν πλήρως τη δράση της και ταυτοποίησαν τα στοιχεία όλων των μελών της. 
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε χθες (08-07-2020) και σήμερα (09-07-2020), στην Πρέβεζα και στην Αττική, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. 

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν: 
- επτά ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό της μέλος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνει -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παραβάσεων των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων 

- τέσσερις ημεδαποί (δύο άνδρες, εκ των οποίων ένας πυροσβεστικός υπάλληλος και δύο γυναίκες), μη μέλη της ανωτέρω οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. 

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση ακόμη ένας ημεδαπός, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται περισσότερα από -70- άτομα, που αγόραζαν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης. 

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από διερεύνηση και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις ατόμων και δημιουργίας "προφίλ" των εμπλεκομένων, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας διακριτούς ρόλους και υπό την καθοδήγηση του αρχηγού, συγκρότησαν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2019 εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος. 
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε στο πεδίο της διακίνησης κοκαΐνης, κάνναβης και της ναρκωτικής ουσίας MDMA, στην πόλη της Πρέβεζας. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα: 
Ο βασικός πυρήνας της οργάνωσης αποτελούνταν από το αρχηγικό μέλος και δύο ακόμα από τα συλληφθέντα μέλη, ένα εκ των οποίων τυγχάνει πυροσβεστικός υπάλληλος. 
Το αρχηγικό μέλος προέβαινε στην παραγγελία και την παραλαβή των ναρκωτικών, τα οποία παρέδιδε στα ανωτέρω δύο βασικά στελέχη. 
Εκείνα προέβαιναν στην αποθήκευση, διαμερισμό και τυποποίηση των ναρκωτικών σε συσκευασίες («φιξάκια») και ακολούθως τις εναπόθεταν σε προκαθορισμένα σημεία («καβάντζες»). 
Από τα σημεία αυτά το αρχηγικό μέλος τα παραλάμβανε και τα παρέδιδε προς περαιτέρω διακίνηση στα υπόλοιπα τέσσερα συλληφθέντα μέλη, τα οποία τα διακινούσαν σε χρήστες στην πόλη της Πρέβεζας. 
Σημειώνεται δε, ότι τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν δηλωμένες σε μη υπαρκτά πρόσωπα, επικοινωνούσαν με κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες και λάμβαναν αυξημένα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια των αγοραπωλησιών των ναρκωτικών. 
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων, σε σπίτια, οχήματα και υπαίθριους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά τα παρακάτω: 

- ακατέργαστη κάνναβη βάρους -659,05- γραμμαρίων, 
- κοκαΐνη βάρους -51,6- γραμμαρίων, 
- ναρκωτική ουσία MDMA βάρους -90,5- γραμμαρίων, 
- 10 ναρκωτικά χάπια, 
- 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας 
- χρηματικό ποσό -6.390- ευρώ 
- 27 χρυσές λίρες, 
- 1 πεντόλιρο με αναγραφόμενη χρονολογία 1893, 
- 500- δολάρια Η.Π.Α., 
- πιστόλι, 
- 39 φυσίγγια, 
- σιδερογροθιά, 
- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, 
- 4 δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων τρίτων προσώπων, για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή τους στο παρελθόν, 
- πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, 
- σύνεργα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, 
- χειρόγραφες σημειώσεις. 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργείται από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα