11/22/23 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που προσπάθησαν να κρυφτούν κάτω από φορτηγό για να φύγουν για Ιταλία

Νοεμβρίου 22, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που προσπάθησαν να κρυφτούν  κάτω από φορτηγό για να φύγουν για Ιταλία

Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, προέβησαν τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, εντοπίστηκαν να εισέρχονται κρυφά μέσα στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας και να προσπαθούν να κρυφτούν κάτω από Φ/Γ οχήματα, τα οποία επρόκειτο να φορτωθούν σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό λιμάνι της Ιταλίας.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Συνέχεια...

Ο Θωμάς Πιτούλης για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη κ. Σεραπίωνα

Νοεμβρίου 22, 2023 0
Ο Θωμάς Πιτούλης για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη κ. Σεραπίωνα

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΑΠΙΩΝΟΣ

To Σάββατο 18/11/2023 στην ιστορική Παραμυθιά, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης έγινε η ενθρόνιση του Νέου Μητροπολίτη κ.κ. Σεραπίωνα παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και πλήθους Αρχιερέων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας όπως η εθιμοτυπία προέβλεπε, υποδέχτηκε στα όρια της Μητροπόλεως το νέο Μητροπολίτη, τον καλωσόρισε σε μια σύντομη τελετή και στη συνέχεια τον συνόδευσε με τους λοιπούς επισήμους έως τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά.

Στην ιστορική Παραμυθιά, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σοφία Ζαχαράκη, σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των Αρχών, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του τόπου και μέγα πλήθος πιστών.

Ευχόμαστε στο νέο Μητροπολίτη, να επιτελέσει το πνευματικό του έργο και να ασκήσει τα καθήκοντα του με επιτυχία για το καλό όλης της Θεσπρωτικής Κοινωνίας.

Θα είμαστε πάντοτε αρωγοί και συμπαραστάτες στο Χριστεπώνυμο έργο του. Άξιος!!!

Θωμάς Πιτούλης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας
Συνέχεια...

Για την πολυσυζητημένη "ενότητα της Αριστεράς" - Του Παύλου Αλεξίου

Νοεμβρίου 22, 2023 0
Για την πολυσυζητημένη "ενότητα της Αριστεράς" - Του Παύλου Αλεξίου

Σχόλιο για την πολυσυζητημένη «ενότητα της αριστεράς»

Μέσα από τα «έργα και ημέρες» η σύντομη ιστορία της δικέφαλης «επίσημης» αριστεράς

Γράφει ο Π. Αλεξίου

Πολύ συχνά ακούμε από καλόπιστους συμπολίτες μας, αλλά και από τα καλέσματα της δικέφαλης «επίσημης» αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) για την πρωτοπορία και την ενότητα της αριστεράς. Στις πολλαπλές εκλογές τρομάξαμε από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις φιλίας και συμπόρευσης από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Κουτσούμπα.

Αλλά πώς έχουν τα πράγματα και πόσος τόνος αναλήθειας κρύφτηκε στη σκόνη του χρόνου;

Το 1956 στην 6η ολομέλεια του ΚΚΕ, αντάμα Κολιγιάννης και Παρτσαλίδης διαγράφουν το Νίκο Ζαχαριάδη και χιλιάδες κομμουνιστές της προσφυγιάς. Δύο χρόνια μετά, πάλι αντάμα, διαλύουν τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ και τρυπώνουν στην ΕΔΑ. Αντάμα!

Αργότερα γίνονται ουρά του Γ. Παπανδρέου, για να τους πιάσει ανέτοιμους η δικτατορία των συνταγματαρχών.

Το 1968 στη 12η ολομέλεια του ΚΚΕ διασπώνται σε γραφείο εξωτερικού και εσωτερικού και, με αφορμή την εισβολή τής ΕΣΣΔ στην Τσεχοσλοβακία (Αύγουστος 1968), οι μεν πρώτοι γίνονται φερέφωνα του Μπρέζνιεφ, οι δε δεύτεροι (Δρακόπουλος-Φιλίνης-Ζωγράφος-Μπριλλάκης) ακολουθούν το συμβιβασμένο δρόμο των ευρωκομμουνιστών (Καρίγιο, Μαρσαί, Τολιάτι), τον ειρηνικό δρόμο και τη συμμαχία με τους ευρω-αστούς.

Και οι δύο καταγγέλλουν την επαναστατική Κίνα, το Μάο και την Πολιτιστική επανάσταση. Αντάμα!

Στη διάρκεια της δικτατορίας το «εσωτερικό» «τρέχει» να εξυμνήσει τη φιλελευθεροποίηση του Μαρκεζίνη και της χούντας, ενώ η ηγεσία του ΚΚΕ (Φλωράκης) με την Πανσπουδαστική Ν.8 να καταγγείλει το Πολυτεχνείο.

Στη μεταπολίτευση οι φωστήρες του ΚΚΕ ρίχνουν για την Κύπρο το σύνθημα «πάρτε βοήθεια από τη Μόσχα» και γίνονται κανονικό πρακτορείο του σοσιαλιμπεριαλισμού!

Στις εκλογές του 1974 οι δύο πτέρυγες της αναθεώρησης κατεβαίνουν μαζί ως «Ενωμένη Αριστερά».

Στις εκλογές του 1977 το ΚΚΕ εσωτερικού συνεργάζεται με την ΕΔΑ, τη Χριστιανική Δημοκρατία και μία διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, τη Σοσιαλιστική Πορεία.

Λίγο αργότερα και κάτω από το βάρος των φοιτητικών καταλήψεων για το νόμο 815, από τη νεολαία του «εσωτερικού» φεύγει η λεγόμενη Β’ Πανελλαδική (περιοδικό Σχολιαστής), για να διαλυθεί το 1981.

Όλη την πρώτη παπανδρεϊκή περίοδο, το ΚΚΕ-Φλωράκης αρκείται σε εποικοδομητικές προτάσεις προς το ΠΑΣΟΚ και σ’ όλα τα επίπεδα (εκπαίδευση, αυτοδιοίκηση, στρατός κλπ).

Το ΚΚΕ εσωτερικού μετασχηματίζεται σε ΕΑΡ, ο Κύρκος παίρνει μαζί του τον Χ. Φλωράκη και μαζί με τη ΝΔ (!) του Κ. Μητσοτάκη φτιάχνουν κυβέρνηση Εθνικής ενότητας με τον Τζ. Τζανετάκη και μετά την Οικουμενική με τον Ξ. Ζολώτα. Αντάμα και με το ΠΑΣΟΚ!

Και οι δύο χαιρέτισαν τον Γκορμπατσόφ και την περεστρόικα, ενώ το ΚΚΕ διασπάται (1989-91) και δημιουργείται το ΝΑΡ.

Η ΕΣΣΔ διαλύεται, ο καπιταλισμός παλινορθώνεται φανερά, η ΕΑΡ «γεννά» την ΑΚΟΑ με τον Γ. Μπανιά (εφημ. Εποχή) και αργότερα ο Συνασπισμός πηγαίνει από ήττα σε ήττα (Δαμανάκη 1991-93) και Κωνσταντόπουλος (έως το 2004).

Ακολουθεί ο Αλ. Αλάβανος και ο Αλ. Τσίπρας, που αξιοποιεί το μνημόνιο και το ρεύμα των πλατειών.

Στο ΚΚΕ η Αλ. Παπαρήγα (1991-2013) συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα του ΚΚΕ, φτιάχνει το ΠΑΜΕ, που υποτίθεται θα ήταν αντί-ΓΣΕΕ, για να καταλήξει ύστερα από 25 χρόνια να συναθροίζεται σε χωριστές πλατείες και να πορεύεται σε χωριστούς δρόμους. Ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας.

Δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο ταξικό γεγονός στη μεταπολίτευση που να φέρνει τη σφραγίδα ΚΚΕ, ΕΑΡ, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ένα!

Αντίθετα υπάρχουν δεκάδες προδοσίες, υποχωρήσεις, αναβολές, υπαναχωρήσεις.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει με τον Κασσελάκη στην αποφόρτισή του από τα αριστερά δεδομένα, ενώ το ΚΚΕ, χωρίς να αφήνει ούτε ίντσα τις κοινοβουλευτικές χίμαιρες, τσιμπολογάει θεωρητικές ανοησίες από τη φαρέτρα του τροτσκισμού, όπως το μεγαλοφυές τερατούργημα για την… ιμπεριαλιστική Ελλάδα και αφορίζει το αίτημα για Εθνική Ανεξαρτησία.

Γράφουμε όλα τα παραπάνω -είναι σίγουρο ότι ξεχάσαμε πολλές αμαρτίες της δικέφαλης αναθεώρησης- γιατί πρέπει να θυμόμαστε. Μπορεί οι αναθεωρητές μας να γυρεύουν εναγώνια την «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για να ξεπλύνουν τις «αμαρτίες» τους, αλλά κανένα χέρι βοηθείας δεν πρέπει ν’ απλωθεί.

Αν θέλουμε να έχει διέξοδο η ταξική πάλη, πρέπει αγωνιστούμε για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος και την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, με ένα μαζικό, επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα. Αλλιώς το κίνημα θα συντρίβεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.


Συνέχεια...

Κατεβάζει διακόπτες ο ΟΛΗΓ στη χερσαία ζώνη - Ο Δήμος τι κάνει;;

Νοεμβρίου 22, 2023 0
Κατεβάζει διακόπτες ο ΟΛΗΓ στη χερσαία ζώνη - Ο Δήμος τι κάνει;;

Ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την ερχόμενη δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας αποτελεί το κόστος συντήρησης και ηλεκτροδότησης της χερσαίας ζώνης που πέρασε στη δικαιοδοσία πλέον του Δήμου.

Η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου, αλλά μέχρι τότε η υφιστάμενη δημοτική αρχή θα πρέπει να λύσει ένα σοβαρό θέμα.

Το ότι ο ΟΛΗΓ ήδη από τις 24 Οκτωβρίου ζήτησε την κατάργηση 12 αριθμών παροχής που αφορούν τη χερσαία ζώνη.

Συγκεκριμένα ζήτησε την κατάργηση για 8 αριθμούς παροχής στην Ηγουμενίτσα, 2 στην Πλαταριά και 2 στη Σαγιάδα.

Στο έγγραφο που απέστειλε ο Δ/νων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Α.Ε. Θ. Πορφύρης στις 24/10/2023 προς τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων, αναφέρει:

"Σε συνέχεια της κύρωσης της από 29 Μαρτίου 2023 Τροποποίησης και Κωδικοποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της "Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε", παρακαλούμε όπως διακόψετε τους κάτωθι αριθμούς παροχής:

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
- 935838300-04 (ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ )
935823254-04 (ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ )
935827911-04   (ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ)
935810284-03  (ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ)
935838397-03 (ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ- ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ - ΑΜΟΡΕ)
935838398-03  (ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ - ΤΙΜΟΘΕΟΣ)
935833562-04  (ΠΑΡΚΟ - ΠΑΝΘΕΟΝ)
935848198-01 (ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ)

ΠΛΑΤΑΡΙΑ
935832485-02 (ΜΑΡΟΚΕΝ)
935811631-02 (ΓΕΦΥΡΑΚΙ)

ΣΑΓΙΑΔΑ
935844972-03  (ΨΥΓΕΙΑ ΑΛΙΕΩΝ)
935826276-03  (ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΛΑΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΠΙΣΘΕΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ)

Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε και στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, με τη σημείωση του Διευθύνοντος Συμβούλου, προς αυτούς:

"Οι Δήμοι στους οποίους κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, όπως προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταβίβαση των αντίστοιχων αριθμών παροχής στη δικαιοδοσία τους".

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για τυπικό ζήτημα που θα λυθεί μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα....

Για να γίνει αλλαγή ονόματος σε αριθμό παροχής απαιτείται ηλεκτρολογικό σχέδιο, αλλά και αποκαταστάσεις δικτύου, όπου είναι προβληματικό, όπου θα υπογράφεται από ηλεκτρολόγο για την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων..

Και όπως όλοι βλέπουμε καθημερινά στο τμήμα της χερσαίας ζώνης, υπάρχουν πολλά προβλήματα (καμένες λάμπες, πεσμένες κολόνες, διαλυμένοι πίνακες κ.α.) και για να διορθωθούν όλα αυτά, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε τελικά να περάσουν τα ρολόγια στο όνομα των οικείων Δήμων...

Μέχρι τότε;;

Το τελευταίο διάστημα πολλοί δημότες Ηγουμενίτσας παραπονιούνται για καμένες λάμπες στον ποδηλατόδρομο και στα βραχάκια, σπασμένες κολόνες κ.α.

Ο ΟΛΗΓ δεν έχει πλέον δικαιοδοσία σε αυτό το χώρο αφενός (και ούτε δείχνει διάθεση να συμβάλει), αφετέρου τα ρολόγια δεν έχουν περάσει ακόμη στο Δήμο Ηγουμενίτσας, οπότε ούτε ο Δήμος μπορεί να βάλει χέρι στα ηλεκτρολογικά, με αποτέλεσμα να παραμένει χωρίς αρμόδιο φορέα το τμήμα του ηλεκτροφωτισμού στη χερσαία ζώνη και σταδιακά η πόλη να βυθίζεται στο σκοτάδι...

Ο Δήμος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έστειλε ένα αίτημα ώστε να μην διακοπεί το ρεύμα στη χερσαία ζώνη μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα γίνει δεκτό αυτό το αίτημα.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μείνει όλη η χερσαία ζώνη (δηλαδή όλη η πόλη) στο σκοτάδι...

Ο Δήμαρχος που καμαρώνει ότι κατάφερε να πάρει τη χερσαία ζώνη από τον ΟΛΗΓ, μάλλον θα έπρεπε να έχει φροντίσει γι' αυτό το θέμα από το Μάρτιο και μάλιστα θα έπρεπε να  έχει ζητήσει να αποδοθεί το τμημά της χερσαίας ζώνης λειτουργικό και όχι με φθορές χιλιάδων ευρώ.

Ίσως δεήσει να ενημερώσει για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίαση...! 
Συνέχεια...

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των επαγγελματιών"

Νοεμβρίου 22, 2023 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των επαγγελματιών"

Η αγανάκτηση που νιώθει κάθε αυτοαπασχολούµενος επαγγελµατίας είναι δίκαιη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχόταν µηδενική αύξηση φορολογίας για να υφαρπάξει την ψήφο του και αµέσως την επόµενη, κήρυξε τον πόλεµο ενάντιά του στο όνοµα της “φορολογικής δικαιοσύνης”.

Το νέο νοµοσχέδιο βάζει άλλο ένα χαράτσι σε αυτοαπασχολούµενους επαγγελµατίες και επιστήµονες, στις πολύ µικρές ατοµικές επιχειρήσεις ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τα αµύθητα κέρδη των επιχειρηµατικών οµίλων. Αυτό δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη υπέρ µισθωτών και συνταξιούχων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αντίθετα συνιστά µία ακόµα επίθεση στο λεηλατηµένο λαϊκό εισόδηµα.

Στις σηµερινές συνθήκες ακρίβειας, µειωµένου εισοδήµατος,

Η καθιέρωση αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, για κάθε αυτοαπασχολούμενο, όπως για µισθωτούς και αγρότες, είναι επιβεβλημένη.

Οι συνέπειες του νοµοσχεδίου θα είναι βαριές:

‣ 473.000 αυτοαπασχολούµενοι θα επιφορτιστούν αυξηµένα φορολογικά βάρη.

Ο ελάχιστος φόρος για όποιον α/α εργάζεται 6 χρόνια διαµορφώνεται στα 1.600 ευρώ (µε 10.920 τεκµαρτό εισόδηµα), και αυξάνεται στις 2.300 ευρώ για 12 χρόνια εργασίας και πάνω.

‣ Χιλιάδες πολύ µικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε συνθήκες ασφυξίας λόγω και της πλήρους ψηφιοποίησης στη λειτουργία τους που επιβάλλεται (ηλεκτρονικά βιβλία εσόδων - εξόδων, ψηφιακές συναλλαγές, τιµολόγια κλπ) αφού δεν έχουν οργανωµένο λογιστήριο.

Τη νύφη θα πληρώσει και πάλι η “µαρίδα”, όπως:

Όλοι όσοι είδαν το εισόδηµα τους να µειώνεται µε την κρίση και τα lockdown, µε την εκτίναξη τιµών σε νοίκια, πρώτες ύλες, εµπορεύµατα, το 42% των επαγγελµατιών που είχε µείωση τζίρου το 2022, οι χιλιάδες που ακροβατούν στο Γολγοθά των ρυθµίσεων, στις λίστες πλειστηριασµών.

Αντίθετα, οι Ανώνυµες Εταιρίες και οι µέτοχοί τους επιχειρηµατίες, αυτές που δεσπόζουν στην αγορά κι έχουν µεγάλα κέρδη, έχουν δεκάδες τρόπους και µηχανισµούς για να απαλλάσσονται νόµιµα ή παράνοµα, να κάνουν συµψηφισµούς, να αποφασίζουν για δωρεές µε κίνητρα κλπ.

Ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει “φορολογική δικαιοσύνη”.

Προσκρούει στην ίδια την πραγµατικότητα:

‣ Στους εξοντωτικούς φόρους που πληρώνουν µισθωτοί και αυτοαπασχολούµενοι, µε άδικους έµµεσους φόρους που καταλαµβάνουν το 60% των κρατικών φορολογικών εσόδων.

Το 95% των κρατικών φορολογικών εσόδων προέρχεται από την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήµατος, οι επιχειρηµατικοί όµιλοι προσφέρουν µόνο το 5%.

‣ Στη βαριά φορολογία που πληρώνουν οι µικροί επαγγελµατίες µε τη φορολόγηση από το 1ο ευρώ (δεν υπάρχει έκπτωση φόρου), τα τεκµήρια διαβίωσης, τον κεφαλικό φόρο του τέλους επιτηδεύµατος, την προκαταβολή φόρου. Γι΄αυτό και ο αριθµός των οφειλετών στην εφορία, είναι στα ύψη.

‣ Στην προκλητική φοροασυλία των επιχειρηµατικών οµίλων: των εφοπλιστών που φορολογούνται εθελοντικά µε 58 ειδικές φοροαπαλλαγές, των τραπεζιτών µε την πατέντα του “αναβαλλόµενου φόρου”, των στρατηγικών επενδυτών των αναπτυξιακών νόµων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ που απολαµβάνουν 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές, των µετόχων που αποδίδουν µόλις 5% φόρο µερισµάτων. Σε όλους αυτούς τους αναξιοπαθούντες, το ν/σ κάνει ένα ακόµη δώρο, αφού µειώνεται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και ο φόρος για τις αγοραπωλησίες µετοχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, κόµµατα που κυβέρνησαν µε ανάλογη άδικη φορολογική πολιτική, τώρα εµφανίζονται να παίρνουν θέση ενάντια στο νοµοσχέδιο.

Καµιά εµπιστοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ότι είναι κοινωνικά δίκαιο να έχουν οι αυτοαπασχολούµενοι αφορολόγητο 10.000 ευρώ, αρνήθηκε όµως να το υλοποιήσει ως κυβέρνηση. Επικαλείται τα άδεια ταµεία που παρέλαβε,τα οποία ο ίδιος γέµισε µε το υστέρηµα του λαού, διατηρώντας και αυξάνοντας τη φορολογία σε βάρος του. Έτσι έχτισε τα περιβόητα “µαξιλάρια ασφαλείας“ ύψους 37 δις για τα οποία κοκορευόταν προεκλογικά, έτσι πέτυχε τα µατωµένα πλεονάσµατα

Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε στυλοβάτη της εξοντωτικής, µνηµονιακής φορολογικής πολιτικής σε βάρος των αυτοαπασχολούµενων. Ψήφισε 3 µνηµόνια και συνυπέγραψε όλη τη νοµοθετική λαίλαπα που οδήγησε στην κατάργηση του αφορολόγητου και στην επιβολή τέλους επιτηδεύµατος (µε τη δικαιολογία της φοροδιαφυγής).

Στην ίδια γραµµή σιγοντάρουν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που ενώ φαινοµενικά καταγγέλλουν το νοµοσχέδιο, υπονοµεύουν την οργανωµένη συλλογική αντίδραση, καθυστέρησαν την εξαγγελία κινητοποιήσεων, κάνουν σηµαία τους τη “διαβούλευση”, διασπείρουν αυταπάτες ότι µπορεί να εξαιρεθεί κάποιος κλάδος από την επίθεση.

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ έχουν κορόνα στο κεφάλι τους την ανταγωνιστικότητα όπως η ΕΕ, ο ΣΕΒ, θεωρούν “µειονέκτηµα” την εκτεταµένη παρουσία πολύ µικρών ατοµικών επιχειρήσεων, γι΄ αυτό και επεξεργάζονται πολιτικές περιορισµού. Επιταχύνουν τον ψηφιακό µετασχηµατισµό για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηµατικούς οµίλους και αρνούνται κάθε πολιτική προστασίας όπως το αφορολόγητο για τις µικρές επιχειρήσεις. Οµοίως στις λεγόµενες πολιτικές χρηµατοδότησης, µε εµβληµατική τη συµφωνία τους στον προσανατολισµό και τις προτεραιότητες του νέου υπερµνηµονίου, του Ταµείου Ανάκαµψης, όπου σκόπιµα αποκρύπτουν ότι η “φορολογική συµµόρφωση” των αυτοαπασχολούµενων είναι προαπαιτούµενο µέτρο για την εκταµίευση των δόσεων

Το λαϊκό εισόδηµα, το βιοτικό επίπεδο, βρίσκονται µπροστά σε νέους κινδύνους: την προοπτική νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη, γενικευµένων οικονοµικών, γεωπολιτικών ανταγωνισµών, ακόµα και µε στρατιωτικές συγκρούσεις. Ο µόνος δρόµος για να ορθωθούν εµπόδια στην ολοµέτωπη επίθεση, είναι ο δρόµος της αµφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο δρόµος οργανωµένης δράσης για την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για το εισόδηµα, για φτηνά και ποιοτικά τρόφιµα, θέρµανση, ενέργεια για την πρόσβαση σε αναβαθµισµένες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας, για σύγχρονες υποδοµές και αντιπληµµυρική – αντιπυρική – αντισεισµική προστασία

Για τους αυτοαπασχολούµενους όπως και για τους µισθωτούς, βιοπαλαιστές αγρότες, συνταξιούχους, ένας δρόµος ανοίγεται: Ο δρόµος του κοινού αγώνα για να αλλάξει ο συσχετισµός.

Το Κοµµουνιστικό Κόµµα είναι στο πλευρό των µικρών επαγγελµατιών

Καταδικάζει το νέο νομοσχέδιο και απαιτεί την άμεση απόσυρσή του.

Επανακαταθέτει πρόταση νόμου για την υπεράσπιση του εισοδήματος των επαγγελματιών και των ανακούφισή τους από τα χρέη και την φοροληστεία, προτείνοντας την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στους επαγγελµατίες στις 12.000 ευρώ, µε προσαύξηση 3.000 κατά προστατευόµενο µέλος, την αµετάκλητη κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για όλους κ.α.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε με τη δική μας συμμαχία , των ανθρώπων του µόχθου -µισθωτών, αυτοαπασχολούµενων, αγροτών- στο δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής.

Ηγουμενίτσα 20/11/2023

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Ξεκινάει η 32η Ετήσια Έκθεση χειροτεχνημάτων της ΦΛΟΓΑΣ

Το ΕΚΘ στηρίζει την απεργιακή συγκέντρωση των ελεύθερων επαγγελματιών για την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

Νοεμβρίου 22, 2023 0
Το ΕΚΘ στηρίζει την απεργιακή συγκέντρωση των ελεύθερων επαγγελματιών για την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΦΟΡΟΕΚΤΡΩΜΑ!

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ 10.30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Όλοι στο πλευρό των μικρών εμπόρων, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων, των επιστημόνων της περιοχής μας!

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των επαγγελματιών του Νομού μας και στηρίζει το κάλεσμα των εμπορικών συλλόγων Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 22 Νοέμβρη.

Σε μια περίοδο που όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, την ενεργειακή φτώχεια, τις συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση με ψέμματα, λαθροχειρίες και κοινωνικό αυτοματισμό επιχειρεί να κρύψει τη φοροεξόντωση των μικρών επαγγελματιών με το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή για μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και επιστήμονες.

Με το νομοσχέδιο φοροεξόντωσης εφαρμόζεται στην πράξη ένα από τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης και των κατευθύνσεων της ΕΕ για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. 

Η θηλιά στο λαιμό των βιοπαλαιστών επαγγελματιών θα σφίξει ακόμη περισσότερο, υψώνοντας νέα αδιέξοδα. Είναι συνέχεια των αντεργατικών νόμων, της επιβολής της 13ωρης εργασίας, της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, του εργασιακού μεσαίωνα των νόμων Γεωργιάδη-Χατζηδάκη.

Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνολικά τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες ως μπαταχτσήδες. Καθιερώνει τεκμαρτό εισόδημα ανάλογο του κατώτατου μισθού που ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, κράτος και κυβέρνηση θεωρούν με βάση το νομοσχέδιο ότι κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι ζημιές και την έκτασή τους, κερδίζει τουλάχιστον 10.920 ευρώ κάθε χρόνο, και θα φορολογείται με τους αντίστοιχους συντελεστές. 

Ταυτόχρονα με το ίδιο νομοσχέδιο το κράτος εκσυγχρονίζει και το χέρι με το οποίο θα βουτάει το λαικό εισόδημα, ώστε η επιδρομή να γίνεται και ψηφιακά, μέσω των ηλεκτρονικών τιμολογίων κάνοντας πιο ασφυκτικές τις συνθήκες λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη "φορολογική δικαιοσύνη" που σημαίνει κέρδη και απαλλαγές για το κεφάλαιο-νέα βάρη στου λαού τις πλάτες. Αυτή είναι η φορολογική δικαιοσύνη για την κυβέρνηση.

Τα νέα βάρη-θηλιά στο λαιμό των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών δεν επιβάλλονται για να ελαφρύνουν τους εργαζόμενους, μοναδικό στόχο έχουν το δικό μας ξεζούμισμα για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με νέα κέρδη και τη γνωστή αυτή συνταγή την ξέρουμε καλά, την ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά στα ενιαία αντιλαικά σχέδια και μέτρα, μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης στη ζωή και το εισόδημα της λαικής οικογένειας, εργαζόμενοι και επαγγελματίες ένα δρόμο έχουμε, την αγωνιστική μας απάντηση. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να στηρίξουν την απεργιακή κινητοποίηση στην οποία καλούν οι εμπορικοί σύλλογοι Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς, την Τετάρτη 22 Νοέμβρη και ώρα 10.30 π.μ στην πλατεία δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο με 11 θέματα

Νοεμβρίου 22, 2023 0
 Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο με 11 θέματα

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:30’, το δημοτικό συμβούλιο δήμου Ηγουμενίτσας για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Έγκριση έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για την κατάσταση των εσόδων και εξόδων του Δήμου για το Γ’ τρίμηνο 2023.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 261/2023 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 266/2023 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Αναμόρφωση προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ «ΠΑΚΠΠΟ» Δήμου Ηγουμενίτσας - Οικονομικού Έτους 2023.
-Εισηγήτρια: Ζεϊμπέκογλου Δέσποινα – Πρόεδρος Δ.Σ. «ΠΑΚΠΠΟ».

ΘΕΜΑ 5ο
Σχετικά με τα ευρήματα της 3ης Τεχνικής Αναφοράς Ελέγχου Ποιότητας του Ε.Σ.Π.ΕΛ. στο πλαίσιο κατασκευής του έργου: “ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ 1η Π.Ε. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ”.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» του Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 170.530,65 € (μη συμπεριλαμβανο-μένου του Φ.Π.Α. 24%).
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
1η Τροποποίηση της με αριθ. πρωτ. 16336/25.07.2023 Σύμβασης (23SYMV013156606) με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Χρήση Συστημάτων Διαχείρισης Κτιρίων που αξιοποιούν τεχνολογίες IoT και Smart-Grid για την Αποδοτική Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Δημόσια Κτίρια» (Επίσημος τίτλος: «Use of IoT-enabled and Smart Grid-ready Building Management Systems for Efficient Energy Saving in Public Buildings») με ακρωνύμιο «TARGET», που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Albania 2014-2020» (MIS 5041483).
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Ανάπλαση Αστικού Δασυλλίου και Ανάδειξη Ενετικού Κάστρου».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 114/2023 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας όσον αφορά:

α) Αντικατάσταση του δικαιούχου δουλείας διόδου αρχικού κυρίου Γεώργιου ΜΗΤΣΗ του Ιωάννη λόγω θανάτου αυτού (01.11.2023) από τους νομίμους εξ αδιαθέτου κληρονόμους του στην ιδιοκτησία του δεσπόζοντος ακινήτου με στοιχεία τοπογράφησης Ιωάννη Σμυρόγλου: Β1-Β2-Β3-Β4-Β1 εμβαδού 4.164 τμ και

β) Αντικατάσταση του φερόμενου ως ιδιοκτήτη εν ζωή, θανόντος Γεώργιου ΜΗΤΣΗ του Ιωάννη με τον πραγματικό ιδιοκτήτη, λόγω γονικής παροχής, Σωτήριο ΜΗΤΣΗ του Γεωργίου στην ιδιοκτησία του δεσπόζοντος ακινήτου με στοιχεία τοπογράφησης Ιωάννη Σμυρόγλου: Α1-Α2-Α3-Α4-Α5-Α1, εμβαδού 4.167 τμ ,προκειμένου να υπογραφεί η Συμβολαιογραφική πράξη σύστασης στα ακίνητα αυτά πραγματικής δουλείας διόδου έναντι τιμήματος, είς βάρος του δουλεύοντος ακινήτου με αριθμό τεμαχίου 1643 του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Έκφραση γνώμης για προτεινόμενες μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2024-2025.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Έγκριση φιλοξενίας εργαζομένων του πολυϊατρείου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» από 27-11 έως 1η-12 για την υλοποίηση σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» της δράσης προληπτικής Ιατρικής/ οδοντιατρικής σε μαθητές του Δήμου μας.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

Συνέχεια...

Σύσσωμοι οι επαγγελματικοί φορείς της Θεσπρωτίας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Νοεμβρίου 22, 2023 0
Σύσσωμοι οι επαγγελματικοί φορείς της Θεσπρωτίας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες της Θεσπρωτίας, με αφορμή τις εξαγγελίες για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, διαμαρτυρόμαστε για τον απαράδεκτο συλλήβδην χαρακτηρισμό των ελευθέρων επαγγελματιών ως φοροφυγάδων. 

Η επικίνδυνη λειτουργία της ετικέτας για τη δικαιολόγηση δυσμενών κρατικών μέτρων σε βάρος ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, ελλοχεύει κοινωνικό κίνδυνο και συνιστά απαράδεκτο θεσμικό ατόπημα, νομιμοποιώντας ταυτόχρονα ακόμα και την κατάδοση πολιτών από πολίτες και μάλιστα επ’ αμοιβή... 

Την ίδια στιγμή που η φοροδιαφυγή μαίνεται ανεξέλεγκτη, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, αποτελεί περίτρανη ομολογία της αδυναμίας ή της έλλειψης βούλησης του κράτους να την καταπολεμήσει. Με την επιλογή όμως αυτή φτωχοποιείται το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, που στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις, γεμίζοντας τις λίστες του ΚΕΑΟ. 

Αυτό ενώ έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες της μακρόχρονης διαδοχικής οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Αναρωτήθηκε άραγε η κυβέρνηση γιατί η μεγάλη μερίδα των συγκεκριμένων αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών, που σήμερα χαρακτηρίζει φοροφυγάδες βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και κινδυνεύει ακόμη και με καταδιωκτικά μέτρα; Δυστυχώς μια νέα γενιά ελεύθερων επαγγελματιών θα αναγκαστεί για δεύτερη φορά να φύγει μαζικά στο εξωτερικό. 

Τελώντας εν αναμονή των εξελίξεων, ζητούμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση: 
α) την άμεση απόσυρση κάθε σκέψης θέσπισης των συγκεκριμένων μέτρων και 
β) να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου και της πραγματικής διαβούλευσης με τους θεσμικούς – επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να επέλθει πραγματικός εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΖΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣ/ΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΕΤΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΤΙΑΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΜΥΡΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΤΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΤΣΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΟΓΟΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Συνέχεια...

Ηγουμενίτσα: Σε απεργία καλεί σήμερα τους επαγγελματίες ο Εμπορικός Σύλλογος

Νοεμβρίου 22, 2023 0
Ηγουμενίτσα: Σε απεργία καλεί σήμερα τους επαγγελματίες ο Εμπορικός Σύλλογος

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
ΣΤΙΣ 10:30

Είναι η πρώτη μας αντίδραση απέναντι στη νέα φοροληστεία, ΣΤΟ ΝΟΜΟ – ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

Όπως κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί τους στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, έτσι και η παρούσα, αφού άφησε να περάσουν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, ασκεί τώρα δίωξη στις μικρές επιχειρήσεις της χώρας, με την επιβολή κεφαλικού φόρου.

Δεν τόλμησε να το προτείνει, ας πούμε, την Άνοιξη, γιατί γνώριζε πως θα περάσει από το «ταμείο της κάλπης».

Η κυβέρνηση που έκανε σημαία της την προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων –της περίφημης μεσαίας τάξης, που την υπερψήφισε σε συντριπτικό ποσοστό το 2019 και το 2023, όπως άλλοτε τον ΣΥΡΙΖΑ, η τάξη που βγάζει κυβερνήσεις– προχωράει στην πεπατημένη των προηγούμενων, που εδώ και δεκατρία χρόνια οικονομικής κρίσης, βάλλουν εναντίον μας.

Όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 ψάχνουν τρόπους για το πώς θα τους αδειάσουμε τη γωνιά.

Αυτή τη φορά σκαρφίστηκαν το «ελάχιστο εισόδημα» που θα έπρεπε να έχουμε, ετήσια. Γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν το έχουμε, όπως γνωρίζουν και τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας των επιχειρήσεων, που λόγω του καθημερινού τζίρου, ένας επαγγελματίας μπορεί να έχει χρήματα για να καλύψει κάποιες άμεσες ανάγκες, αλλά δεν σημαίνει πως αυτά είναι δικά του χρήματα. Μπορεί να μην καλύπτει μια δόση δανείου, ένα ενοίκιο, μια υποχρέωση σε κάποιον προμηθευτή, στην Εφορία ή στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Θέτουν ως δεδομένο το εισόδημα του βασικού μισθού του ιδιωτικού τομέα (780Χ14=10.920€). Αλλά, δεν θα είναι μόνο αυτό.

Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, τιμωρώντας τα έτη που κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος εργάζεται, προσαυξάνοντας το ελάχιστο εισόδημα με 10% για κάθε τριετία, μετά τα 6 χρόνια. Δηλαδή, αν κάποιος εργάζεται πάνω από 12 χρόνια, το ελάχιστο εισόδημα που οφείλει να δηλώσει είναι 10.920€ Χ 30% = 14.196€!!! Γιατί, εξάλλου, να είναι τόσα χρόνια στο επάγγελμα, ενώ θα μπορούσε να κλείσει, παραδείγματος χάριν, κάνοντας χώρο στις πολυεθνικές που «ασφυκτιούν»;

Τιμωρούν, επίσης, το να έχει κάποιος υπάλληλο και να τον πληρώνει με τα χίλια ζόρια. Για τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος, θα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του υπαλλήλου ή του μεγαλύτερου ετήσιου μισθού των υπαλλήλων, αν είναι περισσότεροι από έναν, προσαυξημένο κατά 10%.

Με βάση τα παραπάνω, έρχεται κι άλλο χτύπημα: αν το ελάχιστο εισόδημα, με τους στρεβλούς αυτούς υπολογισμούς, είναι 100% μεγαλύτερο από τον μέσο ετήσιο τζίρο του ΚΑΔ (κωδικός αριθμός δραστηριότητας) του φορολογούμενου, τότε το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 35%!!!

Με αυτούς τους τρόπους υπολογισμού, ένας συνάδελφος που έχει υπάλληλο ή υπαλλήλους και τα βγάζει με δυσκολία «βόλτα», θα αναγκαστεί να τους απολύσει ή να δει το εικονικό του εισόδημα να σκαρφαλώνει στις 15.000€ ή και στις 20.000€!!!

Δεν υπάρχει επιχείρημα που να χρειάζεται να αντιπαραβάλλει κανείς. Γνωρίζουν τα πάντα. Είναι οι ίδιοι, που τον καιρό της πανδημίας, κρατούσαν τις επιχειρήσεις μας κλειστές για μήνες κι επέτρεπαν στα Super Markets να πουλάνε τα είδη μας. Είναι οι ίδιοι που αδιαφόρησαν για τις δεκάδες προτάσεις που τους κατατέθηκαν για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων.

Ακολουθούν το ίδιο σχέδιο για τη εξόντωσή μας, όπως οι προηγούμενοι. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, εμείς είμαστε «ζωντανοί» όλα αυτά τα χρόνια, σε αντίθεση με τους φίλους τους, κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, που «έσκασαν» με πάταγο.

Μας στοχοποιούν ως φοροφυγάδες. Ρωτάμε: οι τράπεζες πόσους φόρους πληρώνουν; οι εφοπλιστές; οι όμιλοι και οι πολυεθνικές; πόσα δεκάδες δισεκατομμύρια χρωστάνε οι μεγαλοεπενδυτές - μεγαλομέτοχοι που «βάρεσαν κανόνι» και δεν εκποιήθηκαν οι περιουσίες τους;

Ένας ήταν και είναι ο σκοπός τους: να βάλουμε λουκέτο για να μονοπωλήσουν την αγορά τα ολιγοπώλια, αυτά που σε όποιον τομέα έχουν επικρατήσει, αισχροκερδούν σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό πια, δεν είναι πρόβλεψη, «το ξέρει η τσέπη» του καθένα μας, στα είδη πρώτης ανάγκης.

Πως το πετυχαίνουν; με τον ευνουχισμό του εμπορικού συνδικαλισμού, με την ευθύνη να βαραίνει πρώτη την Συνομοσπονδία, που έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης εναντίον μας, υποχείριο του άκρατου κομματισμού για το προσωπικό όφελος κάποιων συνδικαλιστών, που δρουν ενάντια στους συναδέλφους.

Η κυβέρνηση που δεν φορολογεί τα εισοδήματα, αλλά την κατανάλωση, διατηρώντας τον ΦΠΑ στο εξωπραγματικό 24%, μας κουνάει το δάχτυλο. Ο οποίος ΦΠΑ, σύμφωνα με τις ψευδείς προεκλογικές εξαγγελίες, θα έπρεπε να είναι τώρα 21% και να βαίνει μειούμενος.

Τι είναι, όμως, ο ΦΠΑ; ένας άδικος φόρος για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Έχουμε μέτοχο το κράτος, που χωρίς να προσφέρει τίποτα, εισπράττει αυτό το ποσοστό από τις πωλήσεις, το οποίο πληρώνεται από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, αλλά δεν εισπράττεται στο σύνολό του, γιατί τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αναγκαζόμαστε να κάνουμε διαρκείς εκπτώσεις και προσφορές, άρα το περιθώριο κέρδους μειώνεται. Μόνο το 24% δεν μειώνεται! Αν τολμάνε, ας μας αφήσουν να έχουμε δύο τιμές στα προϊόντα: την καθαρή αξία που εισπράττουμε, αλλά και το τελικό ποσό του ταμείου, για να καταλάβουν έμπρακτα οι καταναλωτές πόσα πρέπει να δώσουν στο κράτος και τί μένει στην επιχείρηση.

Άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου και θα καταλήξουν κι αυτοί με τους «Κατρούγκαλους της ιστορίας».

Ως τότε, όμως, απαιτούνται από κάτω προς τα πάνω, από τους εμπορικούς συλλόγους, συνεχείς κινητοποιήσεις κάθε μορφής, μαζί με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που θίγονται.

Διεκδικούμε άμεσα:

- Αφορολόγητο όριο στις 12.000€

- Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και των μερισμάτων των μετόχων τους

- Άμεση κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος

- Μεγάλη μείωση του ΦΠΑ

Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα