03/27/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Τα κρούσματα σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία

Μαρτίου 27, 2022 0
Τα κρούσματα σήμερα Κυριακή στη Θεσπρωτία

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων στην Ήπειρο
ΠΕ Άρτας  46
ΠΕ Θεσπρωτίας  39
ΠΕ Ιωαννίνων  209
ΠΕ Πρέβεζας  76
Συνέχεια...

Ελαταριά Παραμυθιάς: Μονοπάτια ανάμεσα σε έλατα -Oρειβασία, πεζοπορία και εναλλακτικές δραστηριότητες

Μαρτίου 27, 2022 0
Ελαταριά Παραμυθιάς: Μονοπάτια ανάμεσα σε έλατα -Oρειβασία, πεζοπορία και εναλλακτικές δραστηριότητες
Η Ελαταριά προσελκύει επισκέπτες που ενδιαφέρονται για ορειβασία, πεζοπορία και εναλλακτικές δραστηριότητες στο δάσος. Photo: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελαταριάς


Αν και εγκαταλείφθηκε, ο οικισμός στις καταπράσινες πλαγιές της Θεσπρωτίας παραμένει ένας ορεινός προορισμός-εμπειρία, που διαθέτει μέχρι και αναρριχητικό πεδίο

Κινούμαστε στην Εγνατία Οδό, από τα Ιωάννινα προς την Ηγουμενίτσα, με τελικό μας προορισμό την Παραμυθιά της Θεσπρωτίας. Πριν φτάσουμε εκεί, ωστόσο, θα επισκεφτούμε την Ελαταριά.

Στις μέρες μας, η Ελαταριά είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός. Ακόμα κι έτσι, όμως, καταφέρνει να μαγεύει τους επισκέπτες με την ομορφιά του φυσικού του περιβάλλοντος.

Καλά κρυμμένη μέσα στα βουνά της Παραμυθιάς, μέσα στο μεγαλύτερο ελατοδάσος της Θεσπρωτίας, η Ελαταριά ψιθυρίζει ιστορίες από το παρελθόν, φέρνοντας στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές μίας άλλης καθημερινότητας. Την ίδια στιγμή, εντωμεταξύ, γίνεται σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της φύσης.

Το χωριό και η ιστορία του

Γυρνώντας το χρόνο πίσω, η ίδρυση του χωριού μας πάει στον 16ο αιώνα (το παλαιότερο όνομά του ήταν Λαμπανίτσα), ενώ η συνέχειά του μοιάζει λιγότερο ή περισσότερο με κάθε αντίστοιχου μέρους: πόλεμοι, επαναστάσεις, καταστροφές και βεβαίως δυσκολίες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύονταν ανυπέρβλητες.

Οι άνθρωποι του χωριού ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, ενώ στην πορεία έγιναν από τους πιο γνωστούς υλοτόμους, με τη φήμη τους να εξαπλώνεται σε όλη την περιφέρεια. Το χωριό ευημερούσε, φτάνοντας να έχει ακόμη και 1.000 κατοίκους. Ωστόσο ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην πρόσβαση, αλλά και τις σκληρές συνθήκες της περιοχής, ώθησαν τους κατοίκους να ψάξουν την τύχη τους αλλού, έχοντας ως κυριότερο προορισμό τους τον Παραπόταμο.


Μία ομάδα εμπνευσμένων ανθρώπων

Κάπως έτσι η Ελαταριά φτάνει στο σήμερα, όπου κάποιοι εμπνευσμένοι άνθρωποι –με αληθινή αγάπη και νοιάξιμο για τον τόπο τους– προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να συνεχίσει το διάβα της. Και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

Ιδρύουν λοιπόν τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελαταριάς, τον ονομάζουν Λαμπανίτσα (από το παλιό της όνομα) και πιάνουν δουλειά. Στο επίκεντρό τους βρέθηκαν τα έλατα: αφού πάντα αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη της τοπικής κοινωνίας, θα το έκαναν και πάλι, ωστόσο μέσω ενός διαφορετικού τρόπου αυτή τη φορά. Στόχος τους, να αξιοποιήσουν την περιοχή ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.


Τα μονοπάτια από τα παλιά

Οι άνθρωποι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου προχωρούν σε έρευνα, καθορίζουν τις διαδρομές που έκαναν οι παλαιότεροι για να πάνε στις δουλειές τους και στη συνέχεια εντοπίζουν και καθαρίζουν αυτά τα μονοπάτια. Τα σηματοδοτούν, κάνουν ηλεκτρονική καταγραφή και σήμερα είναι σε θέση να μιλούν για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονοπατιών, το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο των αρχάριων, όσο και των έμπειρων ορειβατών.

Τα εντυπωσιακά έλατα, οι καταπράσινες πλαγιές, η θέα προς την κορυφή του βουνού Χιονίστρα, αλλά και η ηρεμία του γύρω δάσους, σε κάνουν να νιώσεις ότι στη φύση της Παραμυθιάς κρύβεται το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων. Ορμητήριο για όλες αυτές τις ευκαιρίες ορειβασίας, πεζοπορίας, αναρρίχησης και εναλλακτικών δραστηριοτήτων στο δάσος –ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι εκπαιδευτικές εξορμήσεις συλλογής μανιταριών και βοτάνων– αποτελεί το παλιό σχολείο της Ελαταριάς, που μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του συλλόγου.

Έτσι, το κτήριό του ανακατασκευάστηκε με στόχο να αναδειχθεί σε κέντρο περιβαλλοντολογικής ενημέρωσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων, λειτουργώντας παράλληλα και ως το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο της Θεσπρωτίας. Σήμερα, μετά από πολλή δουλειά, βρίσκεται σε ικανοποιητικό δρόμο, αν και μένουν να γίνουν και μερικές ακόμα εργασίες.

Δίκτυο μονοπατιών της Ελαταριάς


Τα μονοπάτια έχουν σχεδιασθεί για να παρέχουν διαβαθμισμένες διαδρομές περιήγησης και ορειβασίας, με τον επισκέπτη να απολαμβάνει εξαιρετικές πορείες μέσα σε δάση με έλατα. Και, μέσω αυτών, να μεταβαίνει σε κορυφές με υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, που περιτριγυρίζουν την περιοχή. Η Χιονίστρα, λ.χ., πάνω ακριβώς από το χωριό, είναι η τρίτη ψηλότερη όλης της Θεσπρωτίας, φτάνοντας στα 1.644 μέτρα.

Βρύση – Σέλωμα Λιβαδιού – Χιονίστρα (Κίτρινη διαδρομή)
Απόσταση: 4.190 μέτρα
Χρονική διάρκεια: 2 ώρες και 40 λεπτά

Το μονοπάτι αυτό υπήρξε από τις κύριες οδούς των παλιών κατοίκων του χωριού, ενώνοντας τη θέση Σέλωμα με την περιοχή του Λιβαδιού, όπου βρίσκονταν οι κύριες εκτάσεις καλλιέργειας. Η σημερινή του αξιοποίηση στοχεύει στη χρήση του ως κύρια πρόσβαση στην κορυφή Χιονίστρα.


Άγιος Αθανάσιος – Λασπούλα – Έβγα (Μαρωτές) – Αγία Παρασκευή (Κόκκινη διαδρομή)
Απόσταση: 2.550 μέτρα
Χρονική διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Βασική οδός των παλιών Ελαταριωτών προς τα νότια, προς το χωριό Σέλλιανη (Αγία Μαύρα) και εν συνεχεία προς την Παραμυθιά, όπου μετέβαιναν για εμπορικές συναλλαγές. Αλλά φτάνει κανείς και στη Μονή Παγανιών παίρνοντάς το προς τα βόρεια και ακολούθως στη θέση Μεταξά, όπου βρισκόταν η επαρχιακή οδός Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων.

Μολοκοπιό -Καλαεράκι – Πάνω Ζώη – Χιονίστρα (Πράσινη Διαδρομή)
Απόσταση: 5.000 μέτρα
Χρονική διάρκεια: 3 ώρες

Στο παρελθόν, το μονοπάτι αυτό προσέφερε πρόσβαση σε μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη βόρεια πλαγιά του βουνού Ανεμόραχη, καθώς και σε μία από τις πιο γνωστές πηγές της περιοχής, το Καλαεράκι. Η σύγχρονη αξιοποίησή του το καθιστά εναλλακτική διαδρομή ανάβασης στη Χιονίστρα κι έπειτα στο Σέλωμα της Ανεμόραχης. Ακολουθώντας επίσης την κορυφογραμμή προς τα δυτικά, συναντά το μονοπάτι Ελαταριάς – Χιονίστρας.

Το Αναρριχητικό Πεδίο


Πρόσφατα ολοκληρώθηκε κι ένα ολοκαίνουριο αναρριχητικό πεδίο στην Ελαταριά, φτιαγμένο σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας. Συνολικά περιλαμβάνει 5 διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις τόσο των παιδιών και των αρχάριων, όσο και των πιο έμπειρων αναρριχητών. Όλες βρίσκονται μέσα στο ελατοδάσος, μόλις 600 μέτρα από τον οικισμό της Ελαταριάς.

ΠΗΓΗ: www.travel.gr
Συνέχεια...

Ζωντανά από την ΕΡΤSports σήμερα το παιχνίδι ΠΑΟΚ Β' - Θεσπρωτός

Μαρτίου 27, 2022 0
Ζωντανά από την ΕΡΤSports σήμερα το παιχνίδι ΠΑΟΚ Β' - Θεσπρωτός

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ο Θεσπρωτός θ’ αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ B’ στη Θεσσαλονίκη

Το παιχνίδι θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤSports (14.45 γήπεδο Μακεδονικού)


Την ομάδα του ΠΑΟΚ Β’ θ’ αντιμετωπίσει σήμερα (Κυριακή 27 Μαρτίου 2022) ο Θεσπρωτός στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Bettson super league 2 με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Μακεδονικού στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Θ’ αρχίσει στις 14.45 και θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤSports.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έχει μαζί του στην αποστολή τους εξής ποδοσφαιριστές: Κίναλης, Παππάς Δημ., Ψωμιάδης, Ντ’ Αλέσιο, Γώγος, Γκάνσιερ, Κωνσταντίνου, Ζιώγας, Πατσέκο, Βαταμίδης, Πούφλης, Ραμίρεζ, Λύγκας, Όστινγκ, Στεργίου, Μπονίγια, Ρομέρο, Σαραντίδης, Βαλέντε, Γκάμπριελ, Βασιλάκης, Διγκόζης και Γεωργούσης.
Συνέχεια...

4ωρη στάση εργασίας στην Τράπεζα Ηπείρου τη Δευτέρα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Μαρτίου 27, 2022 0
4ωρη στάση εργασίας στην Τράπεζα Ηπείρου τη Δευτέρα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Μετά από 4 άκαρπες συναντήσεις της διαπραγματευτικής ομάδας της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Τ.Ο.Ε.) με τους εκπροσώπους των Τραπεζών για επίτευξη συμφωνίας νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης, καθίσταται σαφές, από την πλευρά των εργοδοτών του κλάδου, ότι παραμένουν εκτός πραγματικότητας και αρνούνται να δουν τις δυσχερείς επιπτώσεις που φέρνει η «έκρηξη» του πληθωρισμού στα εισοδήματα των εργαζομένων καθώς και τις θυσίες που έκαναν τα τελευταία 10 χρόνια, σε περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.


Η διγλωσσία των εργοδοτών σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή και είναι εμπαιγμός απέναντι στους εργαζομένους, όταν από τη μία πλευρά διαφημίζουν την βελτίωση των μεγεθών, την βιωσιμότητα, την ενίσχυση της κερδοφορίας, τις θετικές προοπτικές για αναπτυξιακή πορεία και την σημαντικότητα των εργαζομένων καθώς αποτελούν κεφάλαιο -στα λόγια- για τις Τράπεζες και από την άλλη οι εξευτελιστικές και προκλητικές προτάσεις με μηδαμινή, ουσιαστικά, μισθολογική αύξηση του 4% σε βάθος τριετίας (από τη στιγμή που ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 7% σε όλα τα βασικά αγαθά, τα καύσιμα και την ενέργεια) διότι βλέπουν τον εργαζόμενο ως κόστος και όχι ως κεφάλαιο, όπως θέλουν να λένε, χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας με πραγματική ρήτρα ενάντια σε απολύσεις και αποσχίσεις, και με εξίσου αδύναμες και άνευ περιεχομένου θέσεις σε θεσμικά ζητήματα.

Το σωματείο μας, ως μέλος της Ο.Τ.Ο.Ε., βρίσκεται σε διαρκή αγωνιστική εγρήγορση και ετοιμότητα και στηρίζει τις διαπραγματεύσεις με ενότητα, αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή, συμμετέχοντας στην 4ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 28/43/2022 που προκήρυξε η ΟΤΟΕ. Όσο οι θέσεις των Τραπεζών απέχουν σημαντικά από το να επέλθει συμφωνία και να υπογραφεί μια ικανοποιητική, για τους εργαζομένους, κλαδική συλλογική σύμβαση, τόσο θα εντείνεται ο αγώνας ο δικός μας και του κλάδου. Ιστορικά, οι αγώνες των εργαζομένων στις τράπεζες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, για αυτό και σήμερα πρέπει να γίνει σαφές πως η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ μεταξύ ΟΤΟΕ-Τραπεζιτών θα ανοίξει το δρόμο συνολικά για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις για όλο αυτόν τον κόσμο που ματώνει συνεχώς την τελευταία 12ετία.

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
Απόστολος Μπαλτζώης               Αβραάμ Φυραρίδης
Συνέχεια...

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Συγκεντρώσεις σε Φιλιάτες, Πέρδικα και Ηγ/τσα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Μαρτίου 27, 2022 0
ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Συγκεντρώσεις σε Φιλιάτες, Πέρδικα και Ηγ/τσα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας που πραγματοποιεί λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ οργανώνει:

Τη ΔΕΥΤΕΡΑ 28/3/2022 και ώρα 7:30 μμ συγκέντρωση –συζήτηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Φιλιατών.
Ομιλητής θα είναι ο Λαέρτης Ρέγκας γραμματέας της Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος Φιλιατών.

Την ΠΕΜΠΤΗ 31/03/2022 και ώρα 7:30 μμ συγκέντρωση –συζήτηση στο Πολιτιστικό κέντρο της Πέρδικας
Ομιλητής θα είναι ο Δώρης Δήμας στέλεχος του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας.

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01/04/2022 και ώρα 7 μμ συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου της Ηγουμενίτσας
Ομιλητής θα είναι ο Νεκτάριος Τριάντης μέλος της Κ.Ε. και γραμματέας της Ε.Π Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ

Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας.
Συνέχεια...

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα