11/30/22 - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνη ανακοίνωσε τους βασικούς στόχους του προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027»

Νοεμβρίου 30, 2022 0
Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνη ανακοίνωσε τους βασικούς στόχους του προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027»

Τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αξιοποίηση του Προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027» περιέγραψε συνοπτικά ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε στα Ιωάννινα.

«Όραμά μας είναι να φτάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο την Ήπειρο», υπογράμμισε για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι το νέο πρόγραμμα έχει πολύ περισσότερους πόρους, ήτοι 426,1 εκ. ευρώ από το προηγούμενο που είχε 295 εκ. ευρώ. «Καταλαβαίνετε ότι αλλάζουν όλα και θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους εταίρους για να κάνουμε αυτά που έχουμε προγραμματίσει και έχετε εγκρίνει ως Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε απευθυνόμενος και προς τα στελέχη της που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος σε επιμέρους δράσεις, υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει αρκετές στην έρευνα και στην καινοτομία. «Στο προηγούμενο πρόγραμμα- εξήγησε- είχαμε 44 ενέργειες με ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Μέσα από αυτά προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και είδαμε μεγάλη διαφορά».

Το νέο πρόγραμμα έχει επίσης δράσεις για το περιβάλλον, την ενέργεια, την κινητικότητα, την κοινωνική συνοχή. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου στην Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, σε συνέχεια αυτής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον επιτυχημένη της χώρας. «Αυτό μας έδωσε το δικαίωμα να έχουμε και άλλες χωρικές ενότητες, όπως για το Σούλι, για τα Ιαματικά Λουτρά και τα Μαστοροχώρια και για ένα τμήμα των Τζουμέρκων, εκτός από τις πρωτεύουσες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Είχαμε παραλάβει την Ήπειρο στις τελευταίες θέσεις, έχουμε προχωρήσει αρκετά και έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες να πάμε καλύτερα. 

Στόχοι μας είναι η εξωστρέφεια και η βιώσιμη-αξιοβίωτη αειφορική ανάπτυξη. Κοιτάμε αξιοποιώντας το περιβάλλον να κάνουμε την Ήπειρο ελκυστικό προορισμό. Ετοιμάζουμε επίσης και ενεργειακό χώρο για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις, ενώ θέλουμε να εκμεταλλευτούμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης. 

Έγινε ένας τεράστιος αγώνας για τα περιφερειακά μας προγράμματα και στους πέντε στόχους της Ε.Ε. Θέλουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες με δράσεις στην έρευνα, στην υγεία, στην επιχειρηματικότητα, στις υποδομές μεταφορών». 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε δύο από τις μεγάλες εκκρεμότητες στα οδικά δίκτυα, ήτοι τον άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, για τον οποίο είπε ότι γνωρίζουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του Υπουργείο Υποδομών και για τη σύνδεση Ιόνιας – Πρέβεζας και τον παραλιακό άξονα, που θα τους αναλάβει η Περιφέρεια.

Ο Γ.Γ. ΕΣΠΑ

Ο Γ.Γ.ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος στην εισαγωγική του τοποθέτησε ευχαρίστησε τα στελέχη της ΕΥΔ για το έργο τους, τόνισε ότι το πρόγραμμα της Ηπείρου είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν, αναφέρθηκε στις νέες προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η αύξηση των πόρων του, δημιουργεί και υψηλή ευθύνη για να αξιοποιηθεί σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για να αλλάξουν τη ζωή στην Περιφέρεια. Όσον αφορά το πρόγραμμα 2014-2020 είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσει με «απόλυτη ασφάλεια».
Συνέχεια...

Το ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου Φιλιατών

Νοεμβρίου 30, 2022 0
Το ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου Φιλιατών

- Να στηρίξουμε τον απεργιακό αγώνα των γιατρών στα Δημόσια Νοσοκομεία
- Να μην περάσει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Να ανταποκριθούμε στο Κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Φιλιατών στην απεργιακή συγκέντρωση, στο χώρο του Νοσοκομείου, την Πέμπτη στη 1μμ.

Με 24ωρες απεργίες και συγκεντρώσεις την Δευτέρα 28/11, την Τρίτη 29/11 καθώς και την Πέμπτη 1/12 απαντάνε οι νοσοκομειακοί γιατροί ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, για τους χιλιάδες θανάτους covid εκτός ΜΕΘ, για τις τραγικές αναμονές χειρουργείων και αναγκαίων θεραπειών, έχοντας επιβάλλει σε ολόκληρη την κοινωνία ασφυκτικά μέτρα περιορισμού, καταστολής, επιβολής προστίμων και αναστολών εργασίας, στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, έρχεται με ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο να βάλει ταφόπλακα στο ήδη διαλυμένο ΕΣΥ.

Οι βασικές κατευθύνσεις που υπηρετεί το νομοσχέδιο είναι:

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων

Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών με πλήρη απασχόληση και με αύξηση των μισθών τους στα Δημόσια Νοσοκομεία, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων γιατρών μερικής απασχόλησης, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης και ιδιωτικού επαγγέλματος, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές και γενικότερα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες υγείας …για να “συμπληρώνουν το εισόδημά τους”, από τον ιδιωτικό τομέα!!!

Η υποβάθμιση των Δημόσιων Νοσοκομείων

Στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας, με χιλιάδες ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και κουτσουρεμένο - ανύπαρκτο εξοπλισμό, η ημιαπασχόληση και οι γιατροί «λάστιχο» που θα πηγαίνουν από την εφημερία στο ιδιωτικό ιατρείο, δεν μπορεί παρά να συνιστά περαιτέρω υποβάθμιση στην ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη που θα παρέχεται στα δημόσια νοσοκομεία.
Η εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Με το νομοσχέδιο αυτό τα Δημόσια Νοσοκομεία μετατρέπονται σε μία δεξαμενή, από την οποία οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να αντλούν πελατεία. Οι ασθενείς προκειμένου να αποφύγουν τις τεράστιες λίστες αναμονής, για χειρουργεία και εξετάσεις, θα προσφεύγουν σε απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία (όπως συμβαίνει ήδη με τα απογευματινά ιατρεία) σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να αλλάξουν γιατρό. Στην πραγματικότητα οι ασθενείς θα εκβιάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ανάγκη της ενίσχυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων σε εξοπλισμό και σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναδείχθηκε πολύ έντονα στα χρόνια της πανδημίας. Τις τραγικές ελλείψεις και τα τεράστια κενά του ΕΣΥ τα πλήρωσε και τα πληρώνει ο λαός, μετρώντας χιλιάδες θανάτους από covid και άλλες νόσους, τεράστιες αναμονές για εξετάσεις, χειρουργεία και θεραπείες, τις πληρώνει βάζοντας ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβασή του στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με το νομοσχέδιο αυτό κορυφώνονται οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για το χτύπημα της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη λειτουργία ΕΣΥ - ΕΟΠΠΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, βάζοντας ολοένα και περισσότερους φραγμούς στη δωρεάν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα πάνω στα ερείπια των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι κυβερνητικές επιδιώξεις πρέπει να βρούνε απέναντι τους τους μαζικούς αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις για να ματαιωθούν!

· Το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει.

· Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού

· Άμεση επιστροφή όλων των εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή.

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

· Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά όλων των επιδομάτων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά

Δημόσια και δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για όλους

ΜΛ-ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Οικολόγοι και λύκοι: Μύθοι και πραγματικότητα - Του Βασίλη Κόρπα

Νοεμβρίου 30, 2022 0
Οικολόγοι και λύκοι: Μύθοι και πραγματικότητα - Του Βασίλη Κόρπα

Καιρός για ενόχους το φθινόπωρο και ανάμεσα στους βιασμούς, στις διεφθαρμένες ΜΚΟ και στους παιδεραστές, ήρθε και η σειρά των οικολόγων...

Μια λέξη που τείνει να γίνει χαρακτηρισμός, χάνοντας την αρχική σημασία της η οποία αφορούσε τους ανθρώπους που νοιάζονται και παλεύουν για το περιβάλλον και σε καμία περίπτωση, δεν θύμιζε κακό.

Αναφέρομαι φυσικά στην «επιδρομή» των λύκων και των αγριογούρουνων για την οποία κατηγορούνται στα διάφορα πηγαδάκια των καφενείων και στις συναθροίσεις κτηνοτρόφων, οι οικολόγοι.

Πράγματι, στον τόπο μας υπάρχουν πληθυσμοί αγριόχοιρων και τελευταία, λύκων που καθιστούν σε επιφυλακη, τις κτηνοτροφικές μονάδες και τους καλλιεργητές.

Η κοινή λογική είναι έτοιμη να απαντήσει σε αυτό το φλέγον ερώτημα, και απαντά:

Ο λύκος, όπως και το αγριογούρουνο είναι ζώα που ζουν σε υψόμετρα αν και απαντώνται και σε χαμηλότερα ύψη κατά τη διάρκεια της εποχής του κυνηγιού τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή το γουρούνι είναι έξυπνο και διορατικό ζώο, μαθαίνει από τις δυσκολίες του και σχεδιάζει μακροπρόθεσμα την άμυνα του, απέναντι στους φυσικούς και τεχνητούς -όπως οι κυνηγοί- εχθρούς του.

Έτσι, κατά την αναφερθείσα περίοδο, τα ζώα αυτά, καταδιωκόμενα και φοβισμένα, εγκαταλείπουν τους τόπους βοσκής τους και κατεβαίνουν πιο χαμηλά, πεινασμένα λόγω των συνθηκών, κάνοντας ζημιές στα χωράφια.

Οι θηρευτές τους –οι λύκοι δηλαδή- ακολουθούν την τροφή τους, μιας και η βασική τροφή του λύκου, είναι τα μωρά γουρούνια.

Έτσι, βλέπουμε μάνες γουρούνες, τα μικρά τους, τα οποία έχουν γίνει τροφή των λύκων, εφόσον αυτές δεν μπορούν να τα προστατεύσουν στο άβολο για το είδος τους περιβάλλον.

Οπότε, εξαιτίας του κυνηγιού και του εγκλήματος της κυβέρνησης να αφήσει απεριόριστο τον αριθμό θηραμάτων σε αυτό το είδος, τίθεται ένα σοβαρό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλές ομάδες ανθρώπων, εργαζομένων που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζειν, έστω και με το επάγγελμα της κτηνοτροφίας που μερικούς από εμάς τους οικολόγους δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Απλή λογική χρειάζεται λοιπόν και όχι υπερβολές.

Αν ένας λύκος αναπαραχθεί σε σκλαβιά, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει άγριος παρά μόνο με ειδική εκπαίδευση από εξειδικευμένο προσωπικό που δεν υπάρχει στη χώρα μας.

Οι φωτιές και η καταστροφή των δασών, ανάγκασε τους λύκους να μεταναστεύουν, ακολουθώντας τις κορυφογραμμές για να βρουν την τροφή τους.

Σημειωτέον δε, ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ουδείς διαμαρτυρήθηκε για αγριογούρουνα και λύκους στη Θεσπρωτία.
Ούτε μια δημοσίευση στον τοπικό τύπο και ούτε μια καταγγελία δεν κατατέθηκε στις αρχές.

Στην πατρίδα μας απαριθμούνται μόνο δύο οργανώσεις που έχουν άδεια επανένταξης άγριων ζώων, αλλά όχι αναπαραγωγής και εκτροφής.
Τα μόνα νόμιμα εκτροφεία υπάρχουν για κυνηγετικούς σκοπούς και εμπλουτισμό θηραμάτων, όπως είθισται να λέγεται...

Σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί η υπόθεση της απελευθέρωσης λύκων, από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία.
Εκτός του ότι απαγορεύεται από το νόμο, είναι και πρακτικά αδύνατο, για ευνόητους λόγους.

Τα προβλήματα που αφορούν τα ζώα, αφορούν τη φύση και τον άνθρωπο.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι υπαίτια για την καταστροφή.
Η συνύπαρξη ζώων και ανθρώπων, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του οικοσυστήματός μας και μας αφορά άμεσα.

Οι μέθοδοι καταστολής, όπως διαφαίνεται από το κείμενο, αλλά και από την προσωπική εμπειρία του καθενός μας, μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν και όχι λύσεις.

Ελπίζω κάποια στιγμή -πριν να είναι αργά- η πολιτεία να δει το πρόβλημα στις σωστές του βάσεις και να προτρέψει προς τη λύση του και όχι στη δημιουργία εντάσεων και διαφορών, όπως γίνεται στις μέρες μας.

Ο πόλεμος μεταξύ ζώων και ανθρώπων, ίσως να απαριθμεί λιγότερα θύματα του είδους μας, αλλά στην έκβασή του, θα είναι η καταστροφή μας.

Κόρπας Βασίλειος
Πρόεδρος της εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
" Φιλόζωοι Θεσπρωτίας ΕΜΕΙΣ "
Συνέχεια...

Γόγολος για ασφαλτικά Σαγιάδας: "Ο κ. Λώλος έδωσε άδεια χρήσης γης στην εταιρεία, αλλά ούτε αυτός γνώριζε τίποτε..."

Νοεμβρίου 30, 2022 0
Γόγολος για ασφαλτικά Σαγιάδας: "Ο κ. Λώλος έδωσε άδεια χρήσης γης στην εταιρεία, αλλά ούτε αυτός γνώριζε τίποτε..."

Ο Φαρισαϊσμός τα "ασφαλτικά" και οι εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών !

Ο αρμόδιος Υπουργός ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης και η πολιτική ηγεσία ...δεν γνώριζε τίποτε.

Ο δικός τους βουλευτής, μας ενημερώνει ότι ανανεώθηκαν οι άδειες επί ΣΥΡΙΖΑ και ότι εκεί βρίσκεται το σημείο τριβής και συζήτησης και όχι αν είναι σωστή η χωροθέτηση.

Ο άλλος βουλευτής, θεωρεί ότι οι ανανεώσεις των αδειών είναι τυπική υπόθεση και διέλαθε της προσοχής του η τελική αδειοδότηση των ασφαλτικών.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, με σχετικό έγγραφο στις 18 Μαΐου 2022 δίνει την Άδεια χρήσης γης ενώ το ΠΔ με ΦΕΚ 326/Δ/11.05.2022 όριζε την περιοχή της ΣΑΓΙΑΔΑΣ ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, αλλά ούτε αυτός γνώριζε περί τίνος πρόκειται και δεν ενημέρωσε τον "Ύψιστο" (τίποτε δεν γίνεται στη Θεσπρωτία ερήμην του Ύψιστου) για το χώρο εγκατάστασης των "ασφαλτικών"

"Τυφλοί τα τ´ ώτα, τον τε νουν, τα τ´ ομματ εί " και η ζωή συνεχίζεται κανονικά σε αυτή την ακριτική γωνιά της Ελλάδος.

Γόγολος Κων. Ιωάννης

Συνέχεια...

Πολιτικό άνοιγμα από το ΚΚΕ Παραμυθιάς

Νοεμβρίου 30, 2022 0
Πολιτικό άνοιγμα από το ΚΚΕ Παραμυθιάς

Μεγάλο πολιτικό άνοιγμα πραγματοποιεί την περίοδο που διανύουμε η ΚΟΒ Παραμυθιάς του ΚΚΕ ώστε το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, αγρότη, άνεργο, μικρό επαγγελματία της περιοχής όλου του Δήμου Σουλίου.

Με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, εμπορομάγαζα, δημόσιες υπηρεσίες, γειτονιές και χωριά, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ απευθύνονται μαζικά στον λαό της περιοχής καλώντας τον σε αγωνιστική συμπόρευση ώστε ο ίδιος να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Πιο συγκεκριμένα:

· στις 10/11 κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε και περιόδευσε τις περιοχές της Γλυκής και της Ποταμιάς και στις 17/11 την περιοχή του Γαρδικίου όπου συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής.


· Την Πέμπτη 24/11 πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Σπύρο Υφαντή (μέλος του ΤΓ της ΤΟ Θεσπρωτίας και προέδρου του σωματείου ΟΤΑ Θεσπρωτίας), Χρυσηίδα Γεωργίου (γραμματέα της ΚΟΒ Παραμυθιάς) και Ηλία Κουτσή (επικεφαλής της τοπικής Λαϊκής Συσπείρωσης) περιόδευσε στο δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Σουλίου. 

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη ο οποίος έθεσε επί τάπητος όλα τα καίρια ζητήματα του δήμου ενώ από την πλευρά τους τα μέλη του ΚΚΕ τόνισαν την ανάγκη ενδυνάμωσης των δομών του δήμου μακριά από λογικές ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης των υπηρεσιών. 

Επίσης κάλεσαν τη Δημοτική Αρχή να σταθεί αρωγός και όχι εμπόδιο στην προσπάθεια συμβασιούχων να διεκδικήσουν μονιμοποίηση μέσω και της δικαστικής οδού. 

Στην συνέχεια έγινε ζωντανή συζήτηση με τους εργαζόμενους του δήμου για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και γενικότερα τα προβλήματα που απασχολούν και πνίγουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Προβληματισμός υπήρξε για το ποια είναι η διέξοδος από αυτή την κατάσταση για το αν αυτά που αντιμετωπίζουμε είναι αναπόφευκτα. Με ενδιαφέρον έγινε συζήτηση σχετικά με τη διέξοδο της αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, για το πως ο εργαζόμενος θα οργανώσει τον αγώνα του για να διεκδικήσει άμεσες αλλά και οριστικές λύσεις.

· Το Σάββατο 26/11 κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στον εμπορικό πεζόδρομο της Παραμυθιάς όπου και συνομίλησε με τους καταστηματάρχες και τους πελάτες για τα οξυμένα προβλήματα (ενέργεια, φορολογία, ακρίβεια κα) αλλά και την προοπτική μέσα από τους αγώνες, την οργάνωση και τη διεκδίκηση.

Όλο το επόμενο διάστημα η ΚΟΒ Παραμυθιάς θα συνεχίσει της περιοδείες, συσκέψεις και παρεμβάσεις σε όλο το δήμο.

Παραμυθιά 27/11/2022

Συνέχεια...

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για την κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Φιλιατών την Πέμπτη

Νοεμβρίου 30, 2022 0
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας για την κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Φιλιατών την Πέμπτη

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΙ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, όλους τους φορείς και τους συλλόγους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να στηρίξουν την κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στις 13:00.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας καταγγέλλει και ζητά την απόσυρση του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ.

Θέλουν να ξεζουμίσουν το λαό και να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του για υγεία. Η άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία απ’ όλες τις κυβερνήσεις, με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές και εξοπλισμό, αξιοποιείται από την τωρινή κυβέρνηση για το επόμενο ποιοτικό αντιλαϊκό βήμα που θεσμοθετείται στο νομοσχέδιο και οδηγεί τους ασθενείς στα “κοράκια” της ιδιωτικής υγείας κάθε μορφής ή να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους στις πολύμηνες λίστες αναμονής για ένα διαγνωστικό έλεγχο, χειρουργείο και θεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία αυτών που θησαύριζαν και την περίοδο της πανδημίας, των κλινικαρχών και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Την πολιτική αυτή υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συνεργασία και αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιδείνωση της περίθαλψης του λαού που βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας.

Το νομοσχέδιο για την Υγεία εγκληματεί εις βάρος του λαού. Καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών και ταυτόχρονα μπάζει στα νοσοκομεία ιδιώτες γιατρούς μερικής απασχόλησης. Αντί να προσλάβει γιατρούς πλήρης και αποκλειστικής απασχόλησης, αντί να αντιμετωπίσει τα τεράστια κενά σε υλικοτεχνικές υποδομές, φάρμακα και προσωπικό, χειροτερεύει συνολικά τους όρους παροχής Υγείας και πρόνοιας προς το λαό.

Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός! Η γενικευμένη απόρριψη αυτού του άθλιου νομοσχεδίου από το λαό, τους ασθενείς και τους υγειονομικούς, πρέπει να μετατραπεί σε ακόμα πιο αποφασιστική αγωνιστική στάση και δράση για ένα σύστημα υγείας, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Απαιτούμε:

· Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τερατούργημα

· Να στελεχωθούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αυξήσεις στους μισθούς.

· Γενναία αύξηση στον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

· Να μην κλείσει κανένα κέντρο Υγείας.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, όλους τους φορείς και τους συλλόγους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να στηρίξουν την κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στις 13:00.


Συνέχεια...

Διπλή συνεδρίαση σήμερα για το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ηγουμενίτσας

Νοεμβρίου 30, 2022 0
Διπλή συνεδρίαση σήμερα για το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ηγουμενίτσας

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε διπλή μάλιστα συνεδρίαση.

Στην πρώτη συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 17:30’, θα συζητηθεί ένα και μοναδικό θέμα, αυτό της έγκρισης ισολογισμού και οικονομικών καταστάσεων του 2021.

ΘΕΜΑ
Έγκριση ισολογισμού και οικονομικών καταστάσεων χρήσεως 2021 του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητές: 
α) Γκόλιας Βασίλειος – Αντιδήμαρχος.
β) Ανθίππη Λουκά – Προϊσταμένη Δ/νσης Οικον. Υπηρ.
γ) Εκπρόσωπος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Στις 19:00’ θα ακολουθήσει η επόμενη συνεδρίαση με 25 θέματα στην ημερήσια διάταξη, τα οποία είναι:

ΘΕΜΑ 1ο
Λήψη απόφασης για την ανακήρυξη ως Επίτιμου Δημότη Ηγουμενίτσας του Χουάν Ραμόν Ρότσα.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Το νέο πρόγραμμα LEADER και ορισμός του Δήμου μας ως περιοχή παρέμβασης αυτού στο τοπικό πρόγραμμα της "ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.".
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2022.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Έκφραση γνώμης στο πλαίσιο της ανακοίνωσης - πρόσκλησης (ΑΠ: 153891/2693/05-10-2022) της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικής με την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έργου/δραστηριότητας (κατηγορία Α2. ομάδα 3η & 9η): Καταφύγιο τουριστικών σκαφών, θέση "Ζέρι”, στην Τ.Κ. Συβότων, Δ. Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 5ο
Εξέταση αιτήματος του Ποδηλατικού Ομίλου Ηγουμενίτσας “ΑΠΕΙΡΟΣ” για την παραχώρηση χώρου της παλαιάς Δεξαμενής στο Αστικό Αλσύλλιο.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Καταρχήν απόφαση μετονομασίας οδού στην Ηγουμενίτσα.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
Έγκριση τροποποίησης ΟΕΥ του ΝΠΔΔ "ΠΑΚΠΠΟ".
-Εισηγήτρια: Ζεϊμπέκογλου Δέσποινα - Δημοτικός Σύμβουλος,
- Πρόεδρος ΝΠΔΔ "ΠΑΚΠΠΟ".

ΘΕΜΑ 8ο
Αναμόρφωση (11η) προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας Οικονομικού Έτους 2022.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Έγκριση έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για την κατάσταση των εσόδων και εξόδων του Δήμου για το Γ' τρίμηνο 2022.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Κατάπτωση του με αριθμ.25725/12-7-2011 Γραμματίου Σύστασης Παρακαταθήκης.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Παράταση μίσθωσης για τη στέγαση των υπηρεσιών της Πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 12ο
Έγκριση διενέργειας δημοπρασίας για μίσθωση κτιρίου με σκοπό τη στέγαση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Γραικοχωρίου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 13ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ' αριθμ. 410/2022 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 14ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ' αριθμ. 411/2022 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 15ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ' αριθμ. 412/2022 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 16ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ' αριθμ. 413/2022 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 17ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 47/2022 απόφασή της για τροποποίηση Σχεδίου Πόλεως στο Ο.Τ. 11 της Εγκεκριμένης Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης του εγκεκριμένου σχεδίου οικισμού Γραικοχωρίου της 2ης Πολεοδομικής Ενότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 18ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 53/2022 απόφασή της για εκμίσθωση δημοτικής έκτασης, εμβαδού 4.365,80τ.μ., που βρίσκεται στην Κοινότητα Συβότων, Δ.Ε. Συβότων, Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας με σκοπό την δημιουργία πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 19ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 54/2022 απόφασή της για τροποποίηση των εγκεκριμένων μηκοτομών ρυμοτομικού σχεδίου Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας στα Ο.Τ. 54 και Ο.Τ. 65.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 20ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 55/2022 απόφασή της για τροποποίηση Σχεδίου Πόλεως στα Ο.Τ. 26 και Ο.Τ. 27 της Εγκεκριμένης Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης του εγκεκριμένου σχεδίου οικισμού Γραικοχωρίου της 2ης Πολεοδομικής Ενότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 21ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 57/2022 απόφασή της για για μετατόπιση περιπτέρου του Α.Δ. από την Κοινότητα Νέας Σελεύκειας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 22ο
Εισήγηση ΕΠΖ με την υπ' αριθμ. 58/2022 απόφασή της για μετατόπιση περιπτέρου της Μ.Ρ. από την συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και τέρμα Κύπρου στην Κοινότητα Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 23ο
Αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ "Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας".
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 24ο
Έκφραση γνώμης για προτεινόμενες μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολικού έτους 2023-2024. 
-Εισηγητής: Ελευθέριος Κώστας - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 25ο
Επί αιτήσεως κ. Πέτρου Μπούγια για αναγνώριση κοινόχρηστου δρόμου στη θέση «ΣΤΕΛΕΣΙ» της Κοινότητας Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

Συνέχεια...

Θεσπρωτία: Σύλληψη αλλοδαπού με καταδικαστική απόφαση για επικίνδυνη σωματική βλάβη

Νοεμβρίου 30, 2022 0
Θεσπρωτία: Σύλληψη αλλοδαπού με καταδικαστική απόφαση για επικίνδυνη σωματική βλάβη

Συνελήφθη προχθες το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών και του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Σαγιάδας αλλοδαπός φυγόποινος.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του στη χώρα μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Μαυροματίου, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (8) μηνών για επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Συνέχεια...

ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για Ασφαλτικά: "Επικοινωνιακές οι προσφυγές των κ.κ. Πιτούλη και Καχριμάνη. Να δράσει ο κ. Γιόγιακας. Ξεχνάει ο κ. Κάτσης"

Νοεμβρίου 30, 2022 0
ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για Ασφαλτικά: "Επικοινωνιακές οι προσφυγές των κ.κ. Πιτούλη και Καχριμάνη. Να δράσει ο κ. Γιόγιακας. Ξεχνάει ο κ. Κάτσης"

Όταν η κοινωνία των πολιτών και οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου εκφράζονται μέσα από συλλογικότητες και κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ που μπορούν να αφουγκραστούν τον παλμό της κοινωνίας, η πίεση που ασκείται μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι κύριοι Πιτούλης και Καχριμάνης σε μια επικοινωνιακού τύπου κίνηση εντυπωσιασμού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της επένδυσης των ασφαλτικών Σαγιάδας, παρόλο που το θέμα είναι πολιτικό, παρά νομικό.

Γι’ αυτό απαιτούμε από το βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιόγιακα να δείξει άμεσα τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και με την παρέμβαση του στα κυβερνητικά κέντρα λήψης αποφάσεων να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στη Λωρίδα Σαγιάδας να τύχει της δέουσας σημασίας, ανάλογης του αυξημένου βάρους που έχει για την τοπική οικονομία. Αν δεν το πράξει, οι ευθύνες που θα τον βαραίνουν θα είναι τεράστιες.

Όσον αφορά τον έτερο βουλευτή του συριζα κ. Κάτση θα του συνιστούσαμε να μην απευθύνεται πλέον στο Θεσπρωτικό λαό σαν σε λωτοφάγους πουλώντας του φύκια για μεταξωτές κορδέλες, διότι την ώρα που επί κυβέρνησης συριζανέλ δόθηκαν δύο Υπουργικές παρατάσεις για τα ασφαλτικά Σαγιάδας, ξεκίνησε η πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, έκλεισαν τα ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας και άλλα πολλά, ο κ. Μάριος Κάτσης κατανάλωνε το βουλευτικό του μισθό αμέριμνος πέριξ της πλατείας Κολωνακίου.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Συνέχεια...

Διακοπές ρεύματος σήμερα σε περιοχές του Δήμου Σουλίου

Ο καιρός στην Ηγουμενίτσα σήμερα